2023-03-30 849 浏览
💁🏻‍♀️話說小編每逢星期五,都會同閨蜜👭一齊出去搵食,而大部份嘅時間都係我會搵吓有冇啲文青Cafe。咁啱今轉就食開呢一間,呢一間主要推介酸包sourdough, 而小編本身都係好鍾意食麵包,冇嘢係比好飽肚嘅carb 落肚嗰一個好滿足嘅感受更加幸福🤪🤪小編叫咗呢一個叫做客服half and half , 有一半就係芝士蕃茄,另一半就係牛油果食完都夠晒飽肚🤰🏻,再加埋杯咖啡☕️真係一流 🏠 fine printing 📍Sai Ying Pun味道: ⭐️⭐️打卡位: ⭐️⭐️環境: ⭐️⭐️⭐️服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:🤑🤑🤑

🏠 fine printing
📍Sai Ying Pun

味道: ⭐️⭐️
打卡位: ⭐️⭐️
環境: ⭐️⭐️⭐️
服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:🤑🤑🤑
2023-02-06 786 浏览
➲堅尼地城 Fineprint 現代摩登深木色裝修,座位闊落舒適,無用餐時間限制,Ricotta Toast 一試驚人,鍾意食奶製品同yogurt嘅朋友一定要試,好食到要二訪!!!每次去都好舒服,適合溫下書,用陣電腦hea足1個下晝。 ➳ 𝑹𝒊𝒄𝒐𝒕𝒕𝒂 𝑻𝒐𝒂𝒔𝒕 ⁽¹⁰/¹⁰⁾Fineprint 自家製 ricotta 奶味唔會好蘇,配埋honey&blueberry,Jeng~ ➳ 𝑩𝒓𝒆𝒂𝒌𝒇𝒂𝒔𝒕 𝑩𝒐𝒘𝒍 ⁽⁹/¹⁰⁾底層薄薄ricotta,granola topping 同 士多啤梨香蕉藍莓,加埋蜜糖。 ➳ 𝑩𝒆𝒆𝒇 𝑷𝒊𝒆 ⁽⁸/¹⁰⁾外層酥皮焗得脆卜卜,牛肉餡好香口。 ➳ 𝑩𝒊𝒌𝒊𝒏𝒊 ⁽⁶/¹⁰⁾如其名,Bikini一樣分量少,啱曬小鳥胃。 ➳ 𝑵𝒖𝒅𝒆 𝑩𝒐𝒘𝒍 ⁽⁸/¹⁰⁾三文魚好fresh,牛油果唔係過熟嘅程度,分量好足。 ➳ 𝑯𝒐𝒕 𝑪𝒉𝒐𝒄𝒐𝒍𝒂𝒕𝒆 ⁽⁶/¹⁰⁾朱古力味唔係好濃。 ➳ 𝑪𝒐𝒇𝒇𝒆𝒆 𝑾𝒉𝒊𝒕𝒆 ⁽⁷/¹⁰⁾➳ 𝑯𝒐𝒕 𝑴𝒐𝒄𝒉𝒂 ⁽⁷/¹⁰⁾➳ 𝑰𝒄𝒆𝒅 𝑴𝒐𝒄𝒉𝒂 ⁽⁷/¹⁰⁾➳ 𝑭𝒓𝒆𝒔𝒉 𝑳𝒊𝒎𝒆 𝑺𝒐𝒅𝒂 ⁽⁷/¹⁰⁾ ⤵ 西環南

➲堅尼地城 Fineprint

➳ 𝑹𝒊𝒄𝒐𝒕𝒕𝒂 𝑻𝒐𝒂𝒔𝒕 ⁽¹⁰/¹⁰⁾

𝑹𝒊𝒄𝒐𝒕𝒕𝒂 𝑻𝒐𝒂𝒔𝒕

➳ 𝑩𝒓𝒆𝒂𝒌𝒇𝒂𝒔𝒕 𝑩𝒐𝒘𝒍 ⁽⁹/¹⁰⁾

𝑩𝒓𝒆𝒂𝒌𝒇𝒂𝒔𝒕 𝑩𝒐𝒘𝒍

➳ 𝑩𝒆𝒆𝒇 𝑷𝒊𝒆 ⁽⁸/¹⁰⁾
外層酥皮焗得脆卜卜,牛肉餡好香口。

➳ 𝑩𝒊𝒌𝒊𝒏𝒊 ⁽⁶/¹⁰⁾
如其名,Bikini一樣分量少,啱曬小鳥胃。

𝑩𝒆𝒆𝒇 𝑷𝒊𝒆  & 𝑩𝒊𝒌𝒊𝒏𝒊

➳ 𝑵𝒖𝒅𝒆 𝑩𝒐𝒘𝒍 ⁽⁸/¹⁰⁾
三文魚好fresh,牛油果唔係過熟嘅程度,分量好足。

𝑵𝒖𝒅𝒆 𝑩𝒐𝒘𝒍

➳ 𝑯𝒐𝒕 𝑪𝒉𝒐𝒄𝒐𝒍𝒂𝒕𝒆 ⁽⁶/¹⁰⁾
朱古力味唔係好濃。

➳ 𝑪𝒐𝒇𝒇𝒆𝒆 𝑾𝒉𝒊𝒕𝒆 ⁽⁷/¹⁰⁾

√ Walk-in
𝑹𝒊𝒄𝒐𝒕𝒕𝒂 𝑻𝒐𝒂𝒔𝒕
𝑩𝒓𝒆𝒂𝒌𝒇𝒂𝒔𝒕 𝑩𝒐𝒘𝒍
𝑵𝒖𝒅𝒆 𝑩𝒐𝒘𝒍
𖦹 Iced Black Coffee $35Fineprint出名在自家炒既咖啡豆🫘 凍齋啡飲落好香濃🧊 入口比較nutty 之會會有陣陣苦澀既後調😚 層次感十足✨Coffee Beans were roasted by the owner locally🤩 Iced Black Coffee was really fragrant, and it’s more on nutty side than turned into a bitter aftertaste☕️ 評分: 8/10🌟𖦹 Strawberry Milkshake $50士多啤梨奶昔用上新鮮士多啤梨同雲尼拿雪糕整成🥛 個人期望既係入口順滑濃郁既奶昔😆 點知黎到既係又稀又淡同賣相非常普通既奶昔opps🫢Strawberry Milkshake using fresh strawberry purée mixed with vanilla ice cream should be rich and creamy 🍓 In this case, it’s in opposite😟 It’s runny and sugary🫠 Q
𖦹 Iced Black Coffee $35
評分: 8/10🌟

𖦹 Strawberry Milkshake $50
Strawberry Milkshake using fresh strawberry purée mixed with vanilla ice cream should be rich and creamy 🍓 In this case, it’s in opposite😟 It’s runny and sugary🫠 Quite disappointing to its taste and presentation💔
評分: 0/10🌟

𖦹 Breakfast Bowl $85
呢碗咁健康既生果加穀物真係好適合早餐食🥰 水果好香甜同夠哂健康🍌 蜜糖既甜味增添滿足感🤣 唔錯喔🤍
Breakfast Bowl included fineprint granola, seasonal fruit🫐 It’s fruity and healthy, with a hint of sweetness from the honey🍯 Quite good🤎
評分: 8.5/10🌟

𖦹 Free Range Eggs $60 Smoked Salmon +$30
酸種多士烘得剛好 食落外脆內軟😋 配上帶牛油香既嫩滑炒蛋加煙三文魚真係無得輸🥳 可惜煙三文魚份量太少😟 唔夠喉呀!😪
Sourdough was toasted perfectly and it’s crispy and soft inside🍞 Scrambled egg was buttery and creamy while the portion of smoked salmon was quite tiny🥹 More and more please!!!🤤
評分: 7.5/10🌟
————————————————————————————
Fineprint (西環)
西環南里8-12號地下

𓍼 #foodietiffhk
𓍼 #foodietiffcafe
𓍼 #foodietiff西環

#hongkong #hongkongtravel #hkcafe #hongkongcafe #hkfood #hongkongfood #hkfoodlover #foodaholichk #hkfoodie #cafehopping #fineprint #saiwan #香港美食 #香港cafe #cafe推介 #美食推介 #美食攝影 #西環美食 #西環cafe #香港好去處 #다방 #홍콩 #홍콩맛집 #홍콩일상생활
Breakfast Bowl
Free Range Eggs + Smoked Salmon
Iced Black Coffee
Strawberry Milkshake
Iced Black Coffee
HKU附近最多cafe🤣今次呢間近香港大學站B2出口嘅FINEPRINT 環境好舒服🥰室內外都有好啲綠色植物🌿好啱同朋友chill下傾下計 再食個tea☕️❤️食物 8.5/10🫐Ricotta Toast $85有藍莓、蜜糖、百里香&ricotta cheese 嘅酸種麵包🍯呢個配搭真係實冇死!小知識~Ricotta cheese係用製作乳酪用淨嘅乳清製成🥛但㗎‼️質地比乳酪綿同creamy 味道唔會搶左主菜 但包邊就硬左啲🥹🥑Smoke Salmon Avo Toast $105又係三文魚同牛油果🥑嘅組合 永遠唔會令我失望 同樣係酸種麵包 再配埋檸檬🍋落埋感覺更fresh 💛飲品 8/10☕️Masala Chai Soy Latte $35 第一次試印度奶茶 都冇諗過呢間cafe會賣印度嘢haha🫣加左唔同嘅印度香料 所以比平時飲開嘅奶茶更多層次 茶味好濃🤤🤎服務 7/10 石塘咀分店係半自助式🤍環境 9/10

❤️食物 8.5/10
🫐Ricotta Toast $85

🥑Smoke Salmon Avo Toast $105

💛飲品 8/10
☕️Masala Chai Soy Latte $35

🤎服務 7/10
石塘咀分店係半自助式

🤍環境 9/10
FINEPRINT其實有好多分店,本身以為質素實冇死,點知竟然都伏伏地😐而且性價比低-入到café 有位就自己揾位坐,唔會有入座安排😶雖然店內職員多,但除咗收銀同送餐,其他職員都唔會執枱抹枱😥枱上仲見到垃圾碎碎😶‍🌫️印象已經麻麻-🥪ꜱᴍᴏᴋᴇᴅ ꜱᴀʟᴍᴏɴ & ᴀᴠᴏᴄᴀᴅᴏ ᴛᴏᴀꜱᴛ $105牛油果、煙三文魚和杏仁份量充足,不過酸種多士烘得較焦,偏硬,沒什麼驚喜🥗ʙʀᴇᴀᴋꜰᴀꜱᴛ ʙᴏᴡʟ ᴡɪᴛʜ ɢʀᴀɴᴏʟᴀ $85新鮮嘅水果加上燕麥、蜂蜜同埋招牌嘅ricotta,整體輕盈冇負擔,芝士有奶香,不過燕麥要花啲時間咀嚼就是了🥓ʀᴏᴀꜱᴛ ʙᴇᴇꜰ ᴛᴏᴀꜱᴛɪᴇ $75呢份多士烘烤得比較好,中間嘅烤芝士仲會拉絲🧀不過牛肉就偏厚身同鹹☕️ ʟᴀᴛᴛᴇ $30咖啡冇得揀nutty 定fruity,味道係厚身嘅黑朱古力味,拉花有啲hea ,而且好短時間就消晒泡👉🏻👈🏻-🥪FINEPRINT🏡地址:石塘咀南里8號☎️電話: 從缺🕙營業時間: 06:00-20:00 (Mon-Sun)———————————————🌿以上圖文由Bobowannaeat版權所有,轉發需授權喔🌿鍾意我的分享請

🥓ʀᴏᴀꜱᴛ ʙᴇᴇꜰ ᴛᴏᴀꜱᴛɪᴇ $75

☕️ ʟᴀᴛᴛᴇ $30

🥪FINEPRINT
🏡地址:石塘咀南里8號
☎️電話: 從缺
🕙營業時間: 06:00-20:00 (Mon-Sun)
———————————————
🌿以上圖文由Bobowannaeat版權所有,轉發需授權喔
🌿鍾意我的分享請 ᴄᴏᴍᴍᴇɴᴛ, ʟɪᴋᴇ, ꜱʜᴀʀᴇ & ꜱᴀᴠᴇ ❤️
午餐
2022-10-04 289 浏览
▫️充滿外國風情既餐廳🌴 無論裝修定客人都走外國路線👱🏻‍♂️ 未有機會去旅行前,都可以黎呢到叫做感受一下異國風情😆▫️餐廳可以揀indoor/ outdoor,當日indoor full晒,喔噢無冷氣嘆🥹 唯有坐出面啦,btw,點解10月仲係咁熱屎辣辣🔥🥵🧁 Raspberry muffin $30▫️見呢款賣剩一件,我估好受歡迎就揀左佢🤪 muffin好濕潤,幾鐘意呢種texture🥰 中間夾住紅莓粒同朱古力粒,唔會太甜又同muffin好夾🍫 我果然無揀錯😎✌🏻☕️ Cappuccino $30 / Black $25▫️咖啡幾好飲,拎黎配muffin一流呀🤭▫️環境好chill,都見到好多人會帶埋部電腦,嘆住咖啡做野💻 不過建議最好有得揀就坐返indoor,事關今次俾蚊咬左幾啖🥹

🧁 Raspberry muffin $30

☕️ Cappuccino $30 / Black $25
▫️咖啡幾好飲,拎黎配muffin一流呀🤭

一直是Fine Print的Fans,見證了他們從一家分店一直開到這麼多家,以前經常去Fine Print中環店,雖然地方很小,但是每一個員工服務都非常熱情,不管有多少order和排隊總是耐心聽每一個客人的要求。這次看到Fine Print西環剛開業,很興奮準備來試試。但是沒想到從進店的第一刻起,所有員工的接待都是極差。不僅沒有人say hi, 甚至全部員工都黑面表現的很不耐煩。沒有人告訴我們應該自己找位置還是等待他們安排,到點餐的時候一位女員工開始對我們不停反白眼,我們對餐牌有一些疑問甚至表示很不屑,非常不願意解答。真的非常生氣,坐下後我們想找分店經理投訴,沒想到投訴後經理只表示會record down,並沒有表達任何歉意及任何解決方法,最尾Fine Print一直的支持者,真的非常失望,以後不會再來這家分店。希望Fine Print Management能重視擴張後的管理問題。
2022-09-11
这次来的是位于HKU附近的新店,Fineprint不变的水泥色系工业风,不过空间比其他几家都要开扬,终于不用坐在台阶上啃面包了。·起了个大早(睡不着),步行两站过来吃早餐,也许真的是太早了,Fineprint是那种开到哪里生意好到哪里的店,今天来的时候难得只有一桌客人,之后才慢慢热闹起来。·【Half&Half】,菜单上默认的Half&Half是牛油果toast拼番茄菲达芝士toast,不过作为Fineprint老粉,我负责任地告诉大家,其实还有进阶级别的点单方式。·告诉店员你要Ricotta toast和Tomato feta cheese toast的双拼,我心目中的王炸组合。要知道,Fineprint的乳清芝士就是香港brunch店里最强(我说的)!·像一朵打发后轻盈不腻的奶油云,看似厚实,可舌尖轻轻一顶,就乖巧地融化了。汹涌霸道的奶香随即旋风而至,味蕾沉溺其中,所有的不美好都可以暂时忘记。·水灵灵的小番茄裹上绵密的菲达芝士也好吃,唯一缺点就是蜂蜜淋得太凶残了,甜得有些受不了。·Sourdough已经夸到词穷了,抹上少许橄榄油后烘烤,完美解决水分流失,口感湿润,又有逆天的韧性。份
Sourdough已经夸到词穷了,抹上少许橄榄油后烘烤,完美解决水分流失,口感湿润,又有逆天的韧性。份量极大,吃前很饿,吃完巨撑,幸好是早上。
【Soymilk Flat White】,分店越来越多,希望咖啡品质可以稳住,今天这杯澳白就不太好喝。
2022-08-21
早餐
✨😋𝑆𝑢𝑟𝑝𝑟𝑖𝑠𝑖𝑛𝑔 𝑔𝑜𝑜𝑑 𝑅𝑖𝑐𝑜𝑡𝑡𝑎 𝑆𝑜𝑢𝑟𝑑𝑜𝑢𝑔ℎ 西環南里最近開左幾間新café/餐廳其中一間係有幾間分店嘅Fineprint餐廳嘢食嘅選擇唔多 主要都係輕食我就揀咗Smoke salmon avo toast & Ricotta toast 個包係酸種麵包但係焗得有啲硬 煙三文魚同牛油果就正正常常 Ricotta cheese果個我就好鐘意😍忌廉質地嘅ricotta cheese 配上蜜糖同藍莓 甜甜哋🤤Any肥。店舖好闊落坐得幾舒服😌完。 #飲食係一種享受唔淨係為左生存#無論平定貴都一定要花費得明明白白
西環南里最近開左幾間新café/餐廳
其中一間係有幾間分店嘅Fineprint
餐廳嘢食嘅選擇唔多 主要都係輕食

個包係酸種麵包但係焗得有啲硬
煙三文魚同牛油果就正正常常
Ricotta cheese果個我就好鐘意😍

Any肥。店舖好闊落坐得幾舒服😌

完。

#飲食係一種享受唔淨係為左生存
#無論平定貴都一定要花費得明明白白
2022-08-14 338 浏览
沒有定下目的地就是隨緣遇上了!走到大學站南里轉角就發現這家麵包咖啡店,整體以白色為主調,放上盆栽植物感覺環境舒服清新,就決定進去扮文青。😂☕️拉花咖啡總覺得是一種藝術品,這裡的拉花還可以啦!奶比咖啡分量多了點點,幸好還有咖啡香。🍴牛油果煙三文魚酸種包,這家餐廳做得最出色的地方,是加添了香脆杏仁加分不少,在口感上多了一重咬口豐富咀嚼食杏香撲鼻。混和牛油果煙三文魚同食有與別不同感覺。😘🥄軟心朱古力蛋糕朱古力沒有想像中甜,卻有濃濃朱古力香,很喜歡蛋糕濕潤口感值得一讚。👍👏
沒有定下目的地就是隨緣遇上了!

🥄軟心朱古力蛋糕
2022-08-13
2022-07-25 344 浏览
偶然在Instagram上發現的咖啡店,原來這個品牌在香港已經有5間店(這家好像是第四間分店)。上星期和朋友相約在好天氣的日子到咖啡店chill一chill☺️就選定了這家。店舖離地鐵站只需步行幾分鐘。當天人客不多,可以自己自行找合適的位置。店內環境非常舒服,採光度很好,樓底也很高,空間感十足。餐廳有室外用餐區,餐區有太陽傘遮陰,有養狗狗的朋友可以帶同寵物坐在室外,也不怕人狗曬黑。點餐需自行到收銀處點單,然後店員會給你號碼牌,再把食物送到你的桌上。食物方面,我們點了Nude Bowl和Smoke Salmon Avo Toast。Smoke Salmon Avo Toast 是用了酸種麵包,增加了口感和飽腹感。牛油果上加了杏仁裝飾,意外地很好吃😋Nude Bowl 裡有煙三文魚、牛油果、雞蛋(有點溏心蛋的感覺)、車厘茄和菜(可以說是沙律吧)。對在減肥的朋友來說非常友好😏和朋友吃著聊著都吃得很飽,完全沒有「食咗陣風」的感覺。飲品就點了Oat Milk Latte和Flat White。咖啡味道偏向Nutty味道。(對咖啡的鑽研不深,請見諒。)就是我比較喜歡的咖啡感覺🙈價格方面和一般的咖啡廳

店舖離地鐵站只需步行幾分鐘。

當天人客不多,可以自己自行找合適的位置。

店內環境非常舒服,採光度很好,樓底也很高,空間感十足。

Smoke  Salmon  Avo  Toast|  Nude  Bowl

Flat  White| Oat  milk  Latte

咖啡味道偏向Nutty味道。
(對咖啡的鑽研不深,請見諒。)
就是我比較喜歡的咖啡感覺🙈

價格方面和一般的咖啡廳差不多。

再度光顧的機會:🔸🔸🔸🔸
(5分為滿分)
Flat  White| Oat  milk  Latte
  • Smoke  Salmon  Avo  Toast
  • Flat  White
2022-07-24 200 浏览
炎熱天氣之下晨早外出散步避開個大太陽,心血來潮想食 pretzel bread,諗起呢度開咗一間Fineprint,一於嚟幫襯下。之前都有去中環嗰間飲咖啡覺得啲咖啡好正而且價錢合理,不過今日係專程買吃的。見佢有個款式with Gouda cheese , 即管試一次,不過其實呢個麵包我有啲失望,我係想食正宗嘅pretzel bread, 但係佢呢個唔夠chewy, 質感唔ok。正宗嘅德國pretzel 應該係食到牙都軟,而且喊都要飲好多水,明顯這一個是改良版,想搵正宗嘅佢就唔啱口味囉。一場來到試埋佢double chocolate muffin,呢個得呀!好正!強力推介!無論係佢個texture、味道、甜度,完全啱啱好。好滿意下次要再食。
Pretzel Bread  With  Gouda

Double  chocolate  muffins
2022-07-24
外卖自取
$60 (早餐)
Double  chocolate  muffins
  • Double chocolate muffin
2022-07-07 230 浏览
good location, nice decor design, yummy food, but just .. inadequate cleanliness, i had been there for few times, there are self service trolleys which water glasses and utensils almost all with stains, water jar on the table without cover. hoping could be improved.