2021-07-25 2774 浏览
#Fiveguys今次講嘅係位於灣仔為人熟悉專食漢堡包嘅FiveGuys👅👅 一聽個名就知係邊一間🥰🥰用紅白色嘅設計 簡簡單單就已經好靚 有一種復古嘅感覺 方便大家過嚟打卡😚😚又可以食到好食嘅漢堡包🍔 又可以打卡 我覺得呢間野真係超正✨✨ 之前小編過嚟食嘅時候係有花生🥜 俾大家慢慢食 但係唔知係咪疫情關係 所以冇咗免費提供嘅花生🥺🥺希望遲啲可以有返😚😚Cheeseburger $85💰(8.5/10)真係好大個包🤤🤤一定會好飽飽☺️☺️係用錫紙包住 麵色皮上面有啲芝麻粒💕而且唔會係好扁個種 烘得夠鬆軟✨✨而且係自選配料㗎‼️啱晒想咩都揀晒嘅人 🤫小編揀佐番茄🍅生菜🥬蘑菇🤍洋蔥🧅茄汁❤️❤️ 芝士仲要係半溶㗎‼️‼️牛肉就因為係即煎嘅關係 真係好Juicy😋😋而且塊牛肉好大塊 有兩塊👅牛肉味好岀 食到最後係會滴汁㗎🙈🙈配埋芝士真係世一😍😍個包熱辣辣 食落去好滋味👍🏻👍🏻加埋上面揀嘅配料就健康好多🙈🙈真係流晒口水🤤🤤Five Guy’s Fries Little $40💰 (9/10)嚟得Five Guys梗係要食佢啲薯條🍟🥰🥰因為係真係超級好食😋小編揀佐Little Size 但係份量依然係超級多‼️‼️

#Fiveguys

Cheeseburger $85💰(8.5/10)

嚟得Five Guys梗係要食佢啲薯條🍟🥰🥰因為係真係超級好食😋小編揀佐Little Size 但係份量依然係超級多‼️‼️係會多到滿瀉 😍😍仲可以自己拿茄汁 鹽🧂或者黑椒 去配埋一齊食🤤🤤薯條係厚切㗎😚😚所以會整到外脆內軟🤪🤪真係好鍾意❤️❤️因為新鮮炸起 所以會好香薯味🤤🤤佢係多佐陣花生油味🤍🤍整體嚟講真係好好食👍🏻👍🏻 推介Five Guy’s Fries‼️‼️

推薦指數🌟 8.5 / 10 🌟

📍#巨B覓食灣仔 #巨B覓食觀塘 #巨B覓食尖沙咀 #巨B覓食中環 #巨B覓飲北角

Five Guys (灣仔)
⚜️灣仔莊士敦道60號地舖
⏱星期一至日 1100-2100

2021-07-20 2483 浏览
今日要灣仔食lunch,lunch hour 四圍都好多人,落雨就個個都係晒天橋個到嘅餐廳,見修頓對面間burger 貌似少啲人,咁行入去。見到無set,咁見$35 free flies,咁叫個cheese sandwich 都$80 就試下。點解寫係咁寫,order 左問佢就話無。個cheese sandwitch 係burger 嘅包反轉放就叫sandwich,呢種食物文化唔識欣賞。而真係得cheese 係裡面咩都無。食完同無食過野分別唔大。

Cheese  sandwich
2021-07-20
2021-07-13 2185 浏览
早兩年 Five Guys 係香港首間分店,有報導介紹係奥巴馬最愛既burger ,當時就想一試其風采。但因為排隊排到癲,價錢又唔平,所以一直未去。今晚終於有機會和朋友一試。今日去到不見人龍,但估唔到8:00多去到,都要等位,等左15min。包揀左cheese burger (all the way),一個大薯條三個人share,飲品點了milk shake(咖啡味)。個包如如大部分人的評價一樣係冧既,我已經即刻食,但個包都係凍的。味道一般,$85一個包黎講,食完都無話留下甚麼深刻印象。薯條就炸得幾好,幾好食,大薯條3個男人係食得晒,味有d偏咸。milk shake 叫店員介紹,想要杯無咁甜既,店員介紹咖啡味,味道可以,但都係偏甜,飲左3份1就飲唔落。以呢個價錢,整體上無乜吸引的地方令我會再黎。

以呢個價錢,整體上無乜吸引的地方令我會再黎。

2021-07-09
2021-07-12 1500 浏览
親愛的Five Guys:錫紙本身係好嘢嚟,但係你用錫紙包住一個熱辣辣嘅漢堡包🍔,你咁樣搞法佢咪焗到個麵包發水?其實佢啲漢堡包我覺得算係唔錯,塊漢堡扒都幾多汁,啲薯條真係薯仔炸出嚟㗎,你睇吓啲薯皮,仲有佢杯杰到飲管搞唔郁嘅奶昔,心情唔好整返杯花生醬奶昔心情就會好返晒,但係你睇吓個包,吸收晒啲水蒸氣,個賣相有啲樣衰,不過我都會繼續去食嘅,希望有關方面注意下啦。最鍾意食肥仔嘢嘅肥妹上P.S 因為我上面寫唔夠字嘅關係,我響呢到寫多幾隻字咁樣我可以再評分嘛🥴冇乜嘢我返出去食嘢先啦。
親愛的Five Guys:

最鍾意食肥仔嘢嘅肥妹上

2021-07-08 1447 浏览
🍔 Little Cheese Burger $65其實little burger一點也不細,自選配料,漢堡肉味香濃,外賣的麵包一定會變得濕腍,唯有下次堂食🍟 Small Fries $40滿溢的small fries在five guys是常識,烤得很香,我喜歡腍掉了的薯條🥤 Strawberry Milkshake $55肥仔餐當然要配上肥仔水才圓滿,裡面還夾雜分量不少的真果肉,味道豐富

🍔 Little Cheese Burger $65

• Little Cheeseburger
  • Fries
  • Cheese Burger
2021-06-11 3470 浏览
數年前黎過有得任拎花生🥜可能因為疫情已經無得再食花生了。不得不提呢度環境超級非常炎熱🥵30幾度高溫居然冷氣壞左好耐無人整,靠部風扇吹住整個店舖。眼望住店員都為佢地感到慘,尤其係度煎牛扒果個....-Little Cheese Burger🍔 $65 -本地人既男店員非常細心解釋Little同正常既分別,原來係一肉之差,口痕咬個包既我揀左Little個version🍔總共有成1️⃣5️⃣款免費配料可以任君選擇:1️⃣生菜🥬 ☑️2️⃣蕃茄🍅☑️3️⃣洋蔥🧅☑️4️⃣茄汁☑️5️⃣芥末醬6️⃣蛋黃醬☑️7️⃣酸瓜☑️(推薦勁多塊🥒)8️⃣煎炒洋蔥🧅☑️9️⃣煎炒蘑菇🍄☑️🔟墨西哥辣椒🌶️1️⃣1️⃣青椒🫑1️⃣2️⃣酸瓜醬🥒1️⃣3️⃣牛扒醬🥩1️⃣4️⃣燒烤醬🔥1️⃣5️⃣辣醬🌶️上面打咗☑️☑️就係我選擇咗嘅配料。估唔到整完出嚟好大個,嗰塊漢堡扒肉汁超多,芝士融到流哂🧀麵包都好香脆!仲可以事先同佢講定聲需要對半咁就唔使咁麻煩👍🏻Milkshake 🥛 $55-原來free mix-ins即係代表任何口味都可以撈勻喺埋一齊👍🏻實在係創意自選到爆曬分!🔟種口味自由選擇:1️⃣雲呢嗱☁️2️⃣朱古力🍫3️⃣士多啤梨🍓4️⃣香蕉🍌5️⃣Oreo🍪6️⃣咖啡☕️7️⃣花生醬🥜8️⃣鹽味焦糖🥞9️⃣麥芽奶🌾🔟車厘子🍒仲有得加香脆煙肉粒🥓我就揀
Little Cheese Burger🍔 $65
1️⃣生菜🥬 ☑️
2️⃣蕃茄🍅☑️
3️⃣洋蔥🧅☑️
4️⃣茄汁☑️
5️⃣芥末醬
6️⃣蛋黃醬☑️
7️⃣酸瓜☑️(推薦勁多塊🥒)
8️⃣煎炒洋蔥🧅☑️

8️⃣鹽味焦糖🥞
9️⃣麥芽奶🌾
🔟車厘子🍒
仲有得加香脆煙肉粒🥓
我就揀左Oreo 曲奇🍪❌ Vanilla 雲尼拿❌ Malted milk麥芽奶,飲落雲尼拿🍦味同Oreo味比較重,唔係好杰身比較甜少少!
  • Little Cheeseburger
  • Milkshake
2021-06-07 2035 浏览
What is your favourite burger topping? 🍔〘 Bacon Cheeseburger 〙 HKD95Customisation is what gives a meal an edge and this burger its spice✨Ranging from lettuce, onions, tomatoes, grilled mushrooms to ketchup, mustard sauce, barbecue sauce and mayo, the toppings here sure make decisions harder than ever!〘 Regular Fries 〙 HKD50They say Five Guys’ fries never disappoint, to which my partner in crime would surely agree!Hot, crisp and aptly salted, their fries are unexcelled 🔥

〘 Bacon Cheeseburger 〙 HKD95

〘 Regular Fries 〙 HKD50
2021-05-27 2649 浏览
去開灣仔想食burger,所以去咗Five Guys。叫咗一個Cheese burger,一個Little bacon burger,其實普通burger同little burger嘅size係一樣,不過會有雙層牛肉,little就得單層牛肉。呢度最好係有15種免費配料,可以自選鍾意嘅配料及醬汁。雖然係即叫即整,但嗰包唔夠熱,麵包烘得唔夠鬆軟。漢堡牛肉咬落甘香 juicy,仲食到細微的肉粒,同半溶芝士配搭得啱啱好。煙肉就有少少煎過火,太過乾身。另外叫咗一份Regular fries同一杯Regular drink,薯條份量好多,裝到滿晒出嚟。厚切薯條新鮮炸起,熱辣辣香脆有薯味,不過食晒真係太熱氣。Soft drink選擇都幾多,有多款汽水同檸檬茶等,仲可以無限添飲。之前朋友話有花生任食,但唔知點解我嗰日完全唔見有花生嘅蹤影,真失望!

2021-05-26 2244 浏览
早兩日做做下野死電腦,落街食小小野安慰心靈。揀左five guys 過江龍burger店!淨係睇佢地烹調時,我深深懷疑到底佢質素比吾比得上價錢,定只係掛住個外國名的普通小食店。結果!我覺得真係值得!我揀左cheese hamburger $85 一咬落去成口肉汁, 我都食到一半先記得影相。面包亦都外脆內軟,而家牛同芝士同好香。非常有好感!但是,因為肉汁太多,我食到最後成手都係汁之餘,包身都因為吸滿汁而開始淋。中後段時發現個包太勁有點膩(普通女仔真係可以揀little hamburger),個酸瓜好幫得手,酸甜味極重,好醒味蕾。另外餐廳無任何套餐,我散叫左超肥又出名的奶昔!($55)佢有超過8款材料你揀可以混合,你亦都可以揀多過1種材料。 我自己選擇就salted caramel + Oreo cookies。 成杯好似雪糕甘滑甘香,根本係一個甜品而吾係飲品。 極飽 極肥 極好味。
早兩日做做下野死電腦,落街食小小野安慰心靈。
揀左five guys 過江龍burger店!

我揀左cheese hamburger $85
Cheese hamburger

2021-05-21
Cheese hamburger
  • milk shake
2021-04-21 3317 浏览
今次跟朋友一齊出街,揾左好耐唔知食乜好,最後就入左Five guys啦~Burger個包邊煎得好脆,入口有驚喜!我係叫左little cheeseburger, 牛肉味出!好過好多連鎖同埋小店 配料方面可以揀All-the-way (全部default 配料 + dressing 一齊上,唔洗心思思),話者自己揀想食嘅配料。個重點係配料唔洗加錢架!而Five Guys 嘅薯條都唔錯,但就一定要襯熱食,好味好多!佢唔會好似好多餐廳落好多鹽,所以感覺上好似健康啲,亦都冇咁快食厭~最後就一定要推介five guys 嘅milkshake 😛聽朋友講叫左coffee & peanut butter &bacon, 又係出人意表地夾!飲落唔會太甜,連我唔飲甜野嘅fd都大讚👍🏻入口會飲得出兩隻味,唔會比任何一隻味搶focus之餘,又唔會唔夾~同埋bacon一定要試啊~好脆口 順帶一提,佢milkshake又係可以自由揀唔同味,所以你夠薑都可以撈埋幾隻味一齊試 😂總結five guys 最有驚喜係milkshake, 其次係burger, 薯條就唔一定係必食,同埋因為份量算多,同fd一齊share
最後就一定要推介five guys 嘅milkshake 😛聽朋友講叫左coffee & peanut butter &bacon, 又係出人意表地夾!飲落唔會太甜,連我唔飲甜野嘅fd都大讚👍🏻入口會飲得出兩隻味,唔會比任何一隻味搶focus之餘,又唔會唔夾~同埋bacon一定要試啊~好脆口 順帶一提,佢milkshake又係可以自由揀唔同味,所以你夠薑都可以撈埋幾隻味一齊試 😂總結five guys 最有驚喜係milkshake, 其次係burger, 薯條就唔一定係必食,同埋因為份量算多,同fd一齊share 就最好啦!
2021-04-09
午餐
Five guys我想試好耐好耐!!因為個裝修超美式但原來係令人咁失望門口好醒目!好靚好美式入面係紅白裝修好靚下 哈哈好有特色位置都好多我想講價錢十分進取單層芝士漢堡$65男朋友叫咗雙層芝士漢堡$85薯條$60佢每樣野都要散叫雖然汽水任添但 都要好食先得㗎你睇我個漢堡個包濕哂又淋哂牛肉同面包跟本同老麥一樣味但叫做多咗炒蘑菇個生菜新鮮少少咁個薯條就脆同埋熱嘅但係唔夠鹽又無薯仔味Mos burger薯條好食好多囉整體來講環境ok服務一般食物性價比低食物冇誠意 同老麥差唔多咁收人均一百蚊既價錢如果我咁樣都比好評咁樣即係對一啲專做漢堡包嘅餐廳嚟講好唔公平直情要劣評添!
Five guys我想試好耐好耐!!
因為個裝修超美式

如果我咁樣都比好評
咁樣即係對一啲專做漢堡包嘅餐廳嚟講好唔公平
直情要劣評添!

2021-04-14 1713 浏览
成日都係social media見到大家黎呢間美國黎既burger快餐店到打卡,自己成日經過佢既分店都冇時間去試,今個假期出開灣仔就搵左另一半一齊去試☺️⛄️~~~~~~~~🍔Cheeseburger (all the way) $85🍔我哋兩個人叫左兩個burger加1個regular size既薯條,一打開包住漢堡既錫紙d熱煙就飄出黎,勁熱辣辣🙊😂個size亦比平時食開既快餐漢堡大同厚,塞滿我地揀all the way既配料🙆🏼‍♀️個包有芝士生菜蘑菇蕃茄同兩塊牛肉,食得出每樣配料都好新鮮,牛肉牛味好重,不過唔算太juicy。呢個價錢黎講性價比正正常常唔算高💁🏼‍♀️🍔🥓Bacon Burger (all the way) $85🍔🥓另外叫左個bacon burger,分量一樣係咁大份😂呢款同cheeseburger一樣配料,只係cheese換左bacon~但係一食落都有驚喜⛄️bacon烤到勁脆,連埋包食有咬口得黎仲多左份煙燻味,我地都中意呢款包多d👶🏻🍟Regular Fries $50🍟仲有就係薯條~佢哋用個紙杯裝住薯條,本身以為份量唔多,點知佢地裝個杯裝到滿瀉😱薯條好重薯仔味☺️☺️外面

🍟Regular Fries $50🍟
仲有就係薯條~佢哋用個紙杯裝住薯條,本身以為份量唔多,點知佢地裝個杯裝到滿瀉😱薯條好重薯仔味☺️☺️外面超級脆,入面又煮得好軟,比起一般薯條仲多左陣花生油味。好特別👶🏻我地兩個都食到停唔到口😂
~~~~~~~~
overall真係大份到食唔曬😂。下次再黎應該只會叫1個漢堡2份share🙊應該會抵d🙊~我見佢港島九龍都有大概4-5間分店,如果咁啱係附近既話我會encore☺️一定叫番個薯條hahaha😂🙆🏼‍♀️
味道😋:7.5/10
價錢💰:7/10
服務💁🏻‍♂️:7/10
環境🪑:7.5/10
2021-04-10
垃圾咀好耐之前同朋友食既 #五條友🍔 果陣仲係 #火紅火紅 既🤤仲記得係我哋搭下搭下 #電車🚃 ,由遠處望到「FIVE GUYS」呢個招牌❤️🤍❤️🤍❤️,之後眼神對望左一下,就拿拿林落車 #狗衝 去食🙈入到去點餐有少少尷尬,以為要用英文點...原來個staff 識講廣東話嫁😂😂睇見個menu , 有少少肉赤....一個 #burger最平都要$55🙊 而食burger 點可以唔 #cheese 🧀 嫁~ $85 🤣 加少少薯條🍟 同野飲 Total: $265 💸🍔 CHEESEBURGER x 2 - $85 x 2~每個BURGER 都會有15種免費配料俾你任加垃圾咀同垃圾朋友都係叫左相同嘅配料但唔同汁汁🤤✅ ONION 🧅, 我朋友唔鍾意食洋蔥所以冇加✅ LETTUCE 🥬✅ TOMATO 🍅✅ GRILLED MUSHROOM 🍄✅ A.1. STEAK SAUCE個BURGER 有兩塊大大塊既牛肉漢堡🤤仲有兩片Cheese🧀🧀 一咬~ Wa~ 好食到喊出黎😭媽的!勁juicy 🙈 D 汁充滿成個口腔🐮 加埋洋蔥生菜番茄就覺得唔膩⭐️我哋食到一半已經飽左😂 其實實份量好大,女仔食完

🍔 CHEESEBURGER x 2 - $85 x 2
~每個BURGER 都會有15種免費配料俾你任加
垃圾咀同垃圾朋友都係叫左相同嘅配料但唔同汁汁🤤
✅ ONION 🧅, 我朋友唔鍾意食洋蔥所以冇加
✅ LETTUCE 🥬
✅ TOMATO 🍅
✅ GRILLED MUSHROOM 🍄
✅ A.1. STEAK SAUCE

個BURGER 有兩塊大大塊既牛肉漢堡🤤仲有兩片Cheese🧀🧀 一咬~ Wa~ 好食到喊出黎😭媽的!勁juicy 🙈 D 汁充滿成個口腔🐮 加埋洋蔥生菜番茄就覺得唔膩⭐️我哋食到一半已經飽左😂 其實實份量好大,女仔食完一定要覺得好飽,而男仔食完應該覺得啱啱好😆
*依家吞緊口水....好想再去食呀🍔

🍟 LARGE FRIES with CAJUN $60
~係粗身既薯條,🥔入面有好多好多薯仔容,茄汁放左起自肋吧到....想唧幾多都有🤣
~另外有盒好細既CAJUN 粉,即係辣粉🌶可以shake 黎食點黎食都得☺️ 好特別...第一次食CAJUN 粉粉

🥤 REGULAR DRINKS $35
~ #可樂 #任飲

• Cheeseburger
  • 薯條
  • Fries
2021-03-09 2449 浏览
新年下午四時多來到,不用排隊又不用等位✌🏻,它開了好幾間分店,我還是第一次食。食物有不同的 customisation要研究下點先最好食😛在玻璃幕可以見到店員砌漢堡包🍔,店內幾多位,我們坐在窗邊的枱,落地玻璃感覺好舒服。食物都是放在紙袋內、醬汁餐具都有外賣包裝,疫情期間令我食得更加安心。.Little fries | $40影相影得不好,它的份量超多,像m記兩個大薯條🍟的份量,兩個人都食不完粗身薯條充滿了薯仔蓉,自助取茄汁方便了我這個醬汁愛好者。Little Cheese Burger | $65Little burger 🍔跟正常包的大小都一樣,就是相差了一塊肉。漢堡的牛肉味不太濃郁,有少許失色,不加醬汁的漢堡不夠味道,蕃茄🍅及配菜新鮮。
要研究下點先最好食😛

Little fries | $40
粗身薯條充滿了薯仔蓉,自助取茄汁方便了我這個醬汁愛好者。

Little Cheese Burger | $65
2021-02-15
Five guys milkshake一向大杯兼抵飲,大家可能都已經有自己獨有嘅配鎖匙,我都一樣,次次叫milkshake都係嗰幾款,所以今次就想試啲冇點叫過嘅mix-ins🤩——————Milkshake (Bacon + Oreo Cookie Pieces) $55今次走出舒適圈,試咗呢個bacon同oreo嘅配搭,bacon鹹鹹哋,配埋milkshake嘅甜味,其實都幾有趣😂oreo亦都係有一粒粒嘅oreo碎,幾有咬口🙈不過真係太大杯,一個人飲真係飲唔晒💦整體嚟講其實呢個配搭幾新奇,亦唔會好奇怪,下次有多一個選擇👍🏻唔知有冇人一向都係叫開呢款呢😙

——————
外卖自取