2020-12-11 48 浏览
知道元朗形點一期,新開咗個 Foodeli 有好多野食,之前一直都未有時間去,今日一於去睇睇😊!一行到入去,裝修設計有別於一般的美食廣場,有立食區、卡位和吧枱設計,而食物方面,更加多元化!自行落單,價錢亦清晰,八達通付款十分簡單易用!泰萊廚房(泰國無骨海南雞飯$56)皮光肉滑,賣相都不錯😌,沒有骨之餘亦冇乜肥膏,真正啖啖肉,又無雞腥味, 十分新鮮,加上秘製辣醬一齊食,配埋油雞飯,😋滿口都是雞香味!花甲年華(招牌焗錫紙花甲$30)惹味之選,都係第一次食,錫紙包住都幾特別,花甲冇沙,底下重有粉絲吸收晒D湯汁,每一啖都掛滿蔥蒜,好濃味!小食方面(焗茄子$30)(招牌焗蠔$70)🦪~一碟有六隻,雖然不是好大隻,但係食得出新鮮👍🏻,肉質經過燒烤,但亦保持到水份,有水準!🍆~喜歡吃蒜蔥芫荽的人,必定要試!

泰萊廚房(泰國無骨海南雞飯$56)

花甲年華(招牌焗錫紙花甲$30)

小食方面(焗茄子$30)(招牌焗蠔$70)

🍆~喜歡吃蒜蔥芫荽的人,必定要試!

2020-12-10 101 浏览
近日到元朗探望親友,他們介紹我哋到Yoho Mall 一期  2/F 的 Foodeli,這裡是美食廣場,有不同款式的食店,任君選擇,真的很不錯。進入 Foodeli 已經感覺裝修雅致,好時尚,地方整潔舒適。這裡有很多不同菜式的食品,每間店都好特色,有港式、中式、日式、泰式、韓式、台式等,間間都好吸引。我選擇了 店,套餐包括三多炸脾配薯條+汽水 $49,我不揀汽水,選擇加錢點忌廉鮮奶紅豆冰 。等了   大概10分鐘,熱辣辣的炸脾就可以享用啦,在等待時已經聞到炸脾的香味,大大隻的炸脾,外脆內嫩,雞肉很滑,好鮮味,帶有少少鹹香,味道適中,不會過鹹,好惹味,配合脆脆的薯條,薯味濃郁,以及我至愛的忌廉鮮奶紅豆冰,少少甜,忌廉好幼滑,紅豆味濃厚,好香甜,吃完真的大滿足了!而另一間是 店的泰國無骨海南雞飯 $56,附送碗湯,湯底清甜  ;  而無骨海南雞份量都算多,油飯甘香,有成一大碟,二人分享都可以,滿足晒。海南雞是無骨,啖啖肉,雞皮又滑又薄,無論雞肉還是雞皮,甚至雞胸肉既肉質,裏裏外外都做得非常之嫩滑無比,配以辣醬油,這道菜實在是滋味無比。好友另加錢揀了青檸梳打,口感清新,消滯解膩,冰冰涼

我選擇了 [三多炸脾] 店,套餐包括三多炸脾配薯條+汽水 $49,我不揀汽水,選擇加錢點忌廉鮮奶紅豆冰 。等了   大概10分鐘,熱辣辣的炸脾就可以享用啦,在等待時已經聞到炸脾的香味,大大隻的炸脾,外脆內嫩,雞肉很滑,好鮮味,帶有少少鹹香,味道適中,不會過鹹,好惹味,配合脆脆的薯條,薯味濃郁,以及我至愛的忌廉鮮奶紅豆冰,少少甜,忌廉好幼滑,紅豆味濃厚,好香甜,吃完真的大滿足了!

三多炸脾配薯條

而另一間是 [泰萊廚房] 店的泰國無骨海南雞飯 $56,附送碗湯,湯底清甜  ;  而無骨海南雞份量都算多,油飯甘香,有成一大碟,二人分享都可以,滿足晒。海南雞是無骨,啖啖肉,雞皮又滑又薄,無論雞肉還是雞皮,甚至雞胸肉既肉質,裏裏外外都做得非常之嫩滑無比,配以辣醬油,這道菜實在是滋味無比。好友另加錢揀了青檸梳打,口感清新,消滯解膩,冰冰涼涼,清甜美味。

2020-12-10
午餐
  • 國無骨海南雞飯
  • 忌廉鮮奶紅豆冰
  • 青檸梳打
2020-12-08 45 浏览
嚟開元朗Yoho Mall買嘢,行到攰攰哋,經過呢個food court,可以試唔同餐廳嘅唔同菜式,於是就試下。可以直接埋櫃枱點餐,亦都可以自助點餐機自己撳機。我哋捒咗海南雞飯同滷水雞脾配薯條。海南雞飯。雞肉嫩滑,雞皮爽滑唔肥膩,蘸酸酸辣辣嘅醬汁食味道一流。油飯好香雞油味,軟糯可口。仲有個湯,蔥味十足。滷水雞脾配薯條。大大隻雞脾,雞皮完整上色,睇落好好味。食落肉質又腍又滑,惟味道爭小小唔夠入味。反而薯條就唔錯,香脆可口,配埋杯可樂就perfect。

2020-12-08 77 浏览
今日啱啱去完YOHO MALL度睇聖誕嘅裝飾之後,就睇吓有咩好食啦,呢個商場選擇都好多,上到去food court見到都有幾多選擇,本身想食三多炸肶,但係之後怕太熱氣都係改咗食第二樣。咁我最後就揀咗泰國嘢,食咗個海南雞飯,佢跟埋個湯嘅,另外再加左杯青檸梳打。個湯幾好味。我朋友呢就想食大阪燒,佢就要咗個鰻魚炒麵然後加咗$10 ,連埋紙包飲品同埋四隻餃子。個炒麵呢就有啲像多咗啲,識落比較甜,但係四隻餃子就好好味,好脆又有汁。現場所見, food court都唔係好多人,可能因為而家肺炎嘅關係都少咗人出嚟食飯啦。而呢度係自助式一啲嘅,自己去收銀比完錢,轉個頭再返嚟拎嘢食,另外餐具同埋熱水嗰啲都係自己去拎。