2024-06-03 29 浏览
觀塘工廈入面真係有好多唔同嘅嘢食今日朋友就特登同我做吓啲極度邪惡嘅野就係捐窿捐罅去搵個邪惡到爆燈嘅疏乎厘入面嘅疏乎厘實在有太多唔同嘅口味左挑又想知下我哋最尾決定要咗個粒粒芒果椰子忌廉梳乎厘 疏乎厘一定要堂食因為咁樣先可以食到最好味嘅質地上到嚟成個疏乎厘真係好大個輕輕郁動仲會震吓震吓見到個咁靚嘅甜品心情即刻好晒粒粒芒果椰子忌廉梳乎厘除咗個樣之後當然要試吓個味道啦首先成個疏乎厘即叫即做仲有少少微溫最緊要佢非常大最緊要極度鬆軟就好似食緊棉花蛋香一樣忌廉加埋椰汁非常之滑但係唔會太甜但係入邊既大大個芒果就非常之香甜又多汁覺得佢哋啲芒果好正,所以特登又嗌咗個芒果菠蘿沙冰 飲品一開始上到嚟已經好靚,配襯埋咗一個乾嘅菠蘿乾飲品飲落去有新鮮菠蘿同芒果味,再又凍又滑仲有奶味最欣賞佢唔會死甜配埋菠蘿嘅少少酸甜度到啱啱好four o five期間限定拼盤X1入面一次滿足晒我三個願望有兩大嚿嘅牛扒仲有鮑魚同埋蝦配菜牛扒仲可以選擇唔同嘅熟性我哋叫咗七成 Medium Well佢仲有兩個特色汁,配埋牛肉肉質唔錯而鮑魚仲要輕輕有個脆身嘅薄甜片非常之好食其實我仲見到佢有好多意粉燴麵漢堡包最緊要仲有好多多款唔同口味嘅疏乎
觀塘工廈入面真係有好多唔同嘅嘢食

最緊要極度鬆軟就好似食緊棉花蛋香一樣
忌廉加埋椰汁
非常之滑但係唔會太甜
但係入邊既大大個芒果就非常之香甜又多汁

覺得佢哋啲芒果好正,所以特登又嗌咗個芒果菠蘿沙冰
飲品一開始上到嚟已經好靚,配襯埋咗一個乾嘅菠蘿乾

飲品飲落去有新鮮菠蘿同芒果味,再
又凍又滑仲有奶味

入面一次滿足晒我三個願望
有兩大嚿嘅牛扒仲有鮑魚同埋蝦配菜
牛扒仲可以選擇唔同嘅熟性
我哋叫咗七成 Medium Well
佢仲有兩個特色汁,配埋牛肉肉質唔錯
而鮑魚仲要輕輕有個脆身嘅薄甜片非常之好食

其實我仲見到佢有好多意粉燴麵漢堡包
最緊要仲有好多多款唔同口味嘅疏乎厘
下次一定要再過嚟食過

2024-06-03 23 浏览
觀塘呢間隱世cafe真係好正🤤🤤🤤小食我地嗌咗牛油果蟹肉他他同炸魷魚鬚。牛油果同蟹肉嘅組合非常特別,蟹肉味道鮮美,估唔到又好夾,令味蕾嘅感受更加豐富。炸魷魚鬚炸得啱啱好,夠香口又好有魷魚嘅鮮味!Main course我地食咗牛油果軟殻蟹意粉。軟殻蟹好大隻又好肥美多肉,,配上意粉嘅牛油果醬,同蟹肉嘅鮮味相輔相成,絕對係一個令人滿足嘅意粉。最後就係佢嘅主角- 伯爵茶珍珠疏乎厘班戟。呢個疏乎厘班戟軟綿入口,配上伯爵茶同煙煙韌韌嘅珍珠,夠哂咬口真係一個完美嘅結尾。整體而言,呢間Cafe提供多款美味嘅頭盤、主菜同甜品,每一款都有獨特嘅風味,絕對可以滿足不同味蕾嘅需求!
觀塘呢間隱世cafe真係好正🤤🤤🤤

2024-06-03 58 浏览
🔸岩鹽燒牛舌芯 $78🔸four o five期間限定拼盤 $268🔸吉士焦糖梳乎厘班戟 $108-觀塘工廈有間隱世西餐廳,地方闊落坐得舒服,之前同同事朋友食過好好食,今次就帶男朋友去試。鹽燒牛舌估唔到又幾厚切得嚟又爽口,醬汁帶點甜味,幾好既開胃小食。仲叫左個海陸set,有大蝦、鮑魚仲有牛,幾樣野都煮得岩岩好唔會太韌,隻蝦煮完都仲好大隻😳牛叫左3成熟,肉質剛好👍🏻。最後仲叫左個焦糖梳乎厘(其實主要係我私心想食佢🤤🤤),個pancake整得非常鬆軟,仲好香蛋味,加埋面頭嘅焦糖係會食上癮。
🔸岩鹽燒牛舌芯 $78
🔸four o five期間限定拼盤 $268
🔸吉士焦糖梳乎厘班戟 $108

2024-06-02 11 浏览
I recently visited this restaurant for dinner with my friend. We started with the White Wine Spaghetti with Clams, which featured tender clams in a light, flavourful sauce. The Mentaiko Prawn Rice was another highlight, combining tiger prawns with the slightly spicy, creamy mentaiko sauce. The 15% White Truffle Fries were a tasty side 🍟, with a subtle truffle aroma that elevated the crispy fries! They were a great addition to our meal 🍽️.For drinks, we enjoyed the Uji Matcha Latte, which was smoo

For drinks, we enjoyed the Uji Matcha Latte, which was smooth and had a rich, authentic matcha flavour 🍵.

The meal concluded with a delightful Rich and Creamy Sea Salt Chocolate Soufflé Pancake 🍫🥞. The pancake was incredibly fluffy and warm when served 👍🏻, with a perfect balance of sweetness and a himt of sea salt that enhanced the rich chocolate flavour 🤍.

2024-05-27
2024-06-01 106 浏览
觀塘有大量工廈地區, 是繼旺角後較多cafe的地方之一, 而且大部份質素都不錯, 這晚就與母親來到這間cafe, 門口與裡面明顯兩個世界 😆 裝修與光線都讓人很舒服, 空間雖然大, 但枱與枱之間沒有太多距離, 所以中途與旁邊的客人談了幾句 🤪 如果想要私人空間, 餐廳有一間廂房提供, 大概可以坐六至八位客人, 但未知是否有最低消費。香烤雞中翼配蜜糖芥末醬 $68即叫即炸, 炸得剛剛好, 相當脆口, 一咬會發出咔嚓聲音, 雞翼醃得入味, 加了蜜糖芥末醬當然好吃, 最出奇是不加醬料反而更美味, 能吃到原汁原味 😋  黑松露雜菌意粉 $118上碟時已嗅到非常香的黑松露味, 醬汁十分濃稠, 入面還有很多黑松露, 所以黑松露味道突出, 而且加了大量雜菇, 所以濃稠的醬汁外會有雜菇的水潤, 口感一流 🤤 雖然醬汁不少, 但這是我能接受的程度。明太子虎蝦燴飯 $138整個飯都是粉紅色, 單是外表已經十分搶眼 🤩 不過明太子味與一般吃的有點分別, 味道比較淡口, 始終是明太子, 醬汁會帶微微辣。 虎蝦有兩大隻, 肉質彈牙。燴飯相對硬身, 我喜歡比較煙韌的口感。伯爵茶珍珠梳乎厘班戟 $118即叫即製,
鮮奶咖啡
香烤雞中翼配蜜糖芥末醬 $68

香烤雞中翼配蜜糖芥末醬

黑松露雜菌意粉 $118

明太子虎蝦燴飯 $138
明太子虎蝦燴飯

伯爵茶珍珠梳乎厘班戟 $118
即叫即製, 這個甜品有小插曲, 打算在last order時才點這個個甜品, 發現遲遲未到, 原來我忘記按送出, 本身煮食爐已經關了, 餐廳願意為左我再次開爐, 十分感動 🥹 梳乎厘超大件, 比我隻手還要!!! 😳 滿滿的伯爵茶醬, 醬汁不會太甜也沒有澀味, 珍珠Q彈有口感, 梳乎厘大大個, 而且真材實料並非滿滿空氣感, 口感鬆軟, 連母親都大讚 👍🏻
伯爵茶珍珠梳乎厘班戟

整體餐廳質素很好, 難怪平日都幾乎滿座! 個人認為就算只是下午茶時只點梳乎厘吃都是一個不錯的選擇!

2024-05-22
香烤雞中翼配蜜糖芥末醬
明太子虎蝦燴飯
1K
2024-06-01 22 浏览
工廈一向臥虎藏龍超多美食說到好吃、性價比高、又可打卡的必推介four o five他們的厚厚厚梳乎厘班㦸說真的我覺得比不少名店也要來得好吃厚厚的,又夠鬆軟,熱呼呼,富蛋香我這個是海鹽朱古力鹹鹹的海鹽和朱古力的糖份比例剛好沒有越吃越膩的感覺焦糖香蕉脆脆的表面和超多oreo餅碎,太好吃了吧$128二人用的甜品來說價錢合理難怪不少女生閨蜜和情侶選擇在這裡用餐除了出色的甜品我覺得主食也很不錯的黑松露雜菌意粉份量不少,黑松露忌廉香味濃郁醬汁和意粉份量恰到好處牛油果軟殼蟹意粉我挺喜歡這個青醬的有濃濃的香草味軟殼蟹大隻多肉兩款意粉對比的話我比較喜歡這款小小cafe飲品選擇也不少的首推焙茶鮮奶焙茶粉是日本山政小山園極濃厚!價格稍高但確是上佳之作👍鮮奶咖啡附可愛的小兔子拉花建議訂座,peak hour是滿場的工廈地方,衛生方面也算很不錯值得推介有heart小店👍
工廈一向臥虎藏龍超多美食
說到好吃、性價比高、又可打卡的
必推介four o five

他們的厚厚厚梳乎厘班㦸
說真的我覺得比不少名店也要來得好吃

厚厚的,又夠鬆軟,熱呼呼,富蛋香
我這個是海鹽朱古力
鹹鹹的海鹽和朱古力的糖份比例剛好
沒有越吃越膩的感覺
焦糖香蕉脆脆的表面
和超多oreo餅碎,太好吃了吧
$128二人用的甜品來說價錢合理
難怪不少女生閨蜜和情侶選擇在這裡用餐

除了出色的甜品我覺得主食也很不錯的
黑松露雜菌意粉
份量不少,黑松露忌廉香味濃郁
醬汁和意粉份量恰到好處

極濃厚!
價格稍高但確是上佳之作👍

鮮奶咖啡
附可愛的小兔子拉花

建議訂座,peak hour是滿場的
工廈地方,衛生方面也算很不錯
值得推介有heart小店👍
#chuchu食在觀塘📍 Four O Five Coffee & Eatery其實🐷呢個新界人真係比較少去觀塘食飯,因為母親節就同屋企人去咗觀塘cafe到食,出名梳乎厘班戟🥞、咸點、飲品一樣咁正!裝修非常唔錯,座位之間好闊落,坐得好舒服!💡位置比較秘密一啲,行到去工廠大廈,停車場入口行入去,就會一路有指示架喇!—————————————————————❣️ 吉士焦糖梳乎厘班戟 $108甜品後上,但係佢係成餐飯嘅重點,就講佢先!視覺震撼‼️ 拍完片再切開都冇塌到!空氣感十足先!賣相💯味道都好正!表面有燒到脆卜卜嘅焦糖,梳乎厘pancake都好好味,好軟熟!側邊都好多爆谷!.❣️ 鮮士多啤梨忌廉梳乎厘 $138一樣咁大份!好似係母親節嘅Special🪖士多啤梨cream都唔會太甜!仲有好多新鮮士多啤梨 !比起平時食嘅仲要大,仲要唔貴,性價比好高!一定要share啊!!✨記住要order定要等15-20分鐘架,揀後上就好了!.❣️ 明太子虎蝦燴飯 $174粉紅色好靚😍 仲有好大隻蝦係面,好Creamy,明太子味好香!成日食明太子意粉,明太子燴飯真係第一次!.❣️ 牛油果軟殼蟹意粉 $172軟殼蟹大大
#chuchu食在觀塘
📍 Four O Five Coffee & Eatery
❣️ 吉士焦糖梳乎厘班戟 $108

❣️ 鮮士多啤梨忌廉梳乎厘 $138

✨記住要order定要等15-20分鐘架,揀後上就好了!
❣️ 明太子虎蝦燴飯 $174
❣️ 牛油果軟殼蟹意粉 $172
軟殼蟹大大隻😍原來牛油果同意粉都幾好夾,醬汁有小小牛油果味比較杰,意粉好掛汁!
❣️ 蒜香白酒蜆肉意粉 $165
好大份!唔會太油!
❣️ 慢煮黑毛豬豬梅頭配蘋果醋汁 $158
黑毛豬豬煎得好淋好入味,伴菜好豐富,蘋果醋汁fresh左減下膩!
❣️ 15%白松露薯條 $68
份量超大!好香白松露醬,醬唔會話太多所以薯條都仲熱辣辣脆卜卜!
❣️ 香烤雞中翼 配蜜糖芥末醬(5隻) $68
❣️ 香辣水牛城雞翼(5隻) $68
兩款雞翼都好皮脆肉嫩!冇炸粉的!兩個sauce都幾好!
❣️ 川味雞軟骨 $68
一份望落好細但都好大份的,由頭食比尾,辣辣哋,好惹味!
❣️ 山政小山園【槙之白】宇冶抹茶 $52
用靚綠茶粉,所以好濃好好味!個漸層都好靚!
❣️ 海鹽Kiri芝士奶桂花烏龍茶 set +$34
推‼️好好飲!個芝士奶蓋好濃郁,有少少咸香味!個茶底都好正,桂花味好夠!呢杯野好飲過好多手搖!
✨叫咗少甜少冰啱啱好
❣️ 青檸柚子梳打 set +$37
用靚綠茶粉,所以好濃好好味!個漸層都好靚!
❣️ 玫瑰鮮奶咖啡 set +$3X
💬 記住book位,成日都好full架!份量都比較大,幾個人share會開心啲!
不專業評分
👅好味指數: 8/10
💰性價比: 8/10
👍🏻推薦: 8/10
—————————————————————
🏡地址: Four O Five Coffee & Eatery (觀塘)
觀塘成業街19-21號成業工業大廈地下2號舖
需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀
🐷💬每一篇食評都好認真打架
2024-05-12
2024-06-01 21 浏览
這間餐廳種草種了很久,終於有機會來吃啦!因為收工收得遲, 8:30後才到達餐廳,但是餐廳都座無虛席,人氣高企。墨西哥牛面肉餡餅餡餅裏滿滿的肉,還有海量的芝士,配上辣辣的墨西哥辣椒,多重滋味一擁而上。軟殼蟹牛油果意粉軟殼蟹大大隻又香又脆,pesto醬調得好香濃,有香草和蒜香,醬汁再上牛油果,變得更加Creamy。鮑魚虎蝦龍蝦汁燴飯蝦和鮑魚都十分新鮮,燴飯吸收了香濃的龍蝦汁,加上切成小粒的蔬菜,減少肥膩的感覺,達到很好的平衡。伯爵茶珍珠疏乎厘班戟職員一放上桌子,我們都不禁哇了一聲,因為疏乎厘超級大個,好像一個蛋糕一樣,很有視覺震撼感,而且很美味。

墨西哥牛面肉餡餅

軟殼蟹牛油果意粉

鮑魚虎蝦龍蝦汁燴飯

伯爵茶珍珠疏乎厘班戟

▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼主打意大利菜嘅咖啡店「Four O Five」以招牌甜品梳乎厘班戟打響名堂💥另有燴飯意粉、炸物小食、咖啡沙冰等供應😽食物質素出色而且性價比高,絕對值得推薦俾大家💖🔸西班牙海鮮燴飯 (二人份)($260)🧊配:雜莓沙冰(+$43)、🍵熱山政小山園【槙之白】宇治抹茶拿鐵(+$42)海鮮燴飯賣相吸引,配料有海蝦、青口、帶子等,入口鮮美值得一讚🥘燴飯creamy濕潤,口感豐富有層次👍🏻沙冰大大杯飲落口感如奶昔般順滑,莓味亦相當突出,酸酸甜甜解膩一流🤩宇治抹茶Latte以山政小山園槙之白製成,茶底甘香濃郁,同拿鐵嘅淡淡奶味配合得宜✅🔸伯爵茶珍珠梳乎厘班戟($118)空氣感十足嘅巨型梳乎厘班戟🥞口感鬆軟,蛋香味濃,配搭香醇伯爵茶醬汁及煙韌珍珠,食落幸福感滿滿☺️▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲

🔸西班牙海鮮燴飯 (二人份)($260)
🧊配:雜莓沙冰(+$43)、
🍵熱山政小山園【槙之白】宇治抹茶拿鐵(+$42)
🔸伯爵茶珍珠梳乎厘班戟($118)

2024-05-28 23 浏览
簡約工業風格為主既Four O Five,佈置整體為灰色,精美典雅,店內燈光柔和,感覺浪漫有情調💕🍹,配上柔和嘅音樂,環境座位舒適寫意👍🏻係適合情侶朋友拍拖可談下心chill 下,同朋友慶祝節日既好地方🧏🏻‍♀️✔️ 牛油果軟殼蟹意粉 〔推介😋〕 $138👍🏻 fusion👍🏻 creamy👍🏻 掛汁👍🏻 大隻軟殼蟹香脆✔️ 鮑魚虎蝦龍蝦汁燴飯〔推介😋〕 $148👍🏻 掛汁👍🏻 鮑魚肉質彈牙👍🏻 飯粒煙韌👍🏻 濃濃的龍蝦汁👍🏻 賣相吸引✔️ 伯爵茶珍珠梳乎厘班戟🥞👍🏻👍🏻〔真心推介😋〕 $118👍🏻 鬆軟好食👍🏻伯爵茶味濃👍🏻 兩層梳乎厘size big👍🏻 珍珠Q彈👍🏻 微甜✔️ 熱朱古力咖啡 〔真心推介😋〕跟餐+ $36Mocha👍🏻 拉花靚🐇👍🏻 特濃朱古力味👍🏻 賣相吸引✔️ 特濃鮮奶咖啡〔真心推介😋〕跟餐+ $32Flat White👍🏻 香濃咖啡味👍🏻 微甜👍🏻 拉花靚

✔️ 牛油果軟殼蟹意粉 〔推介😋〕 $138

2024-05-19
庆祝纪念
生日
2024-05-26 48 浏览
🍚明太子大蝦燴飯 好中意佢嘅大蝦,食落啖啖肉,口感夠厚實,而且好香味~ 另外意大利飯都唔錯,食得出落咗唔少明太子,所以食落好香🍝牛油果炸軟殼蟹意粉 炸軟殼蟹係原隻上🤣視覺上有啲震撼,味道唔錯,炸得好香脆,外皮唔會好厚。意粉用牛油果做醬都唔錯,唔會好濃牛油果味,但夠香同埋唔會好膩🥞伯爵茶珍珠梳乎厘班戟 梳乎厘絕對係咧餐嘅重點🤤一上檯見到個份量真係嚇親。兩層厚厚嘅梳乎厘再加濃郁嘅伯爵茶醬喺面,加埋煙韌嘅珍珠,無論味道,層次定口感方面都滿分!!🥞香濃海鹽朱古力梳乎厘班戟 其實見到第一份梳乎厘嘅份量已經有啲後悔叫咗2份,因為真係太足料啦🥹 無論細食定大食嘅朋友真係唔好眼太高估自己嘅食量亦都絕對唔好低估佢個份量...好啦,繼續介紹佢個梳乎厘。同樣係兩大塊梳乎厘,上面鋪滿果仁同朱古力醬,另外仲有用焦糖燒製過嘅香蕉,味道的確好唔錯,如果係中意食朱古力嘅,咧個可以話必叫~🍵海鹽Kiri芝士奶蓋白桃烏龍芝士奶蓋真係好正!!!打得好幼滑,而且係勁厚一層,每啖都係奶蓋真係好滿足ahhh~白桃烏龍茶都好香,可以解解膩~🍵宇治抹茶鮮奶感覺抹茶控會中意,佢個抹茶味好濃郁,而且加埋鮮奶令佢飲少少苦澀味之餘有奶香味,
🍚明太子大蝦燴飯

🍝牛油果炸軟殼蟹意粉

🥞伯爵茶珍珠梳乎厘班戟

🥞香濃海鹽朱古力梳乎厘班戟

🍵海鹽Kiri芝士奶蓋白桃烏龍

🍵宇治抹茶鮮奶
感覺抹茶控會中意,佢個抹茶味好濃郁,而且加埋鮮奶令佢飲少少苦澀味之餘有奶香味,兩款飲品都幾清新,唔會覺得太甜

另外留意喇~ 佢下午茶會有全單75折嘅優惠,但根據店員所講,下午茶係星期一至五先有,星期六日只會有lunch menu,唔會有下午茶優惠噶!
2024-05-26 28 浏览
一路都知觀塘工廈平時都隱藏咗好多間高質嘅餐廳,今次就呢間餐廳都令人好驚喜,裝修大方得體,座位之間好闊落☺️跟住同朋友開始點餐啦:都見到都好多選擇:包括西餐甜點,特色意麵,扒類。真係好適合拍拖同家庭聚會👩‍👩‍👧‍👦因為太多野食可以揀,一定岩曬每個人嘅需求😝🌟鹽燒牛舌芯 $78只係用岩鹽去調味燒岀來,食落去咸香咸香,口感係比較爽口,個牛味好突岀🥓🌟塔斯曼尼亞海膽虎蝦帶子意粉 $188呢個有D驚喜,個海膽醬汁超濃郁!但係完全唔會膩,配埋掛汁彈牙嘅意粉🍝好好食,有意粉嘅芝士香味同本身香濃湯汁嘅碰撞,match 到嘅同時,其中嘅配料令到口感有爽脆嘅效果,當中值得一提嘅係:帶子有本身嘅甜味,虎蝦入口咀嚼嘅時候鼻腔有海蝦嘅鮮味🦐食過咁多海鮮,大家都知新鮮海鮮嘅香味係點,所以隻蝦值得讚下🌟香濃海鹽朱古力梳乎厘班戟 $128係門口睇到嘅張相嘅時候,已經被佢吸引到,香濃朱古力加上梳乎厘班戟嘅質感真係無敵🍫與此同時又可以keep到好梳乎厘味又有香濃蛋味🥧最後見到D朱古力汁由上向下流落黎~真係甜系愛好者難以抵擋嘅誘惑~值得一試🌟海鹽Kiri芝士奶蓋白桃烏龍 $39上面係鋪滿曬芝士奶蓋,咸咸地吾會好流,下面嘅

🌟鹽燒牛舌芯 $78

🌟塔斯曼尼亞海膽虎蝦帶子意粉 $188

🌟香濃海鹽朱古力梳乎厘班戟 $128

🌟海鹽Kiri芝士奶蓋白桃烏龍 $39
上面係鋪滿曬芝士奶蓋,咸咸地吾會好流,下面嘅白桃烏龍茶底🍹吾會好甜,但白桃味超重,比較fresh

🌟芒果菠蘿沙冰 $48
飲落去好滑,有啲似偏奶昔,菠蘿味出🍍配上芒果果醬幾balance🥭啲cream好滑,又夠奶味
2024-05-24 25 浏览
Four O Five Coffee & Eatery今次介紹呢間「Four O Five Coffee & Eatery」嘅西餐廳,佢哋位置於成業工業大廈入面嘅地下,一入到去成業工業大廈一路向前行推開木色嘅門就會見到呢間西餐廳,入到去門口雖然好窄,好彩啱啱好入到個門口,餐廳入面空間好大,店員幫我搵一個方便嘅枱比我坐,除咗門口窄之外,餐廳入面都好方便輪椅人士喺呢度食野,無需要帶斜板,沿途都好無障礙,輪椅人士同朋友聚舊一流!1.明太子蟹肉寬條麵+粟米洋蔥湯$138+無糖可樂$10(8.5/10)呢碟明太子蟹肉寬條麵個寬條麵好彈牙,掛到滿滿嘅明太子蟹肉嘅汁,蟹肉已經連埋明太子醬一齊撈埋,鋪滿咗蟹籽,食落去好有口感,唔錯!粟米洋蔥湯:整體呢個湯比較稀,味道唔夠香濃,普通!無糖可樂:好少餐廳比樽裝可樂,有無人覺得樽裝可樂好飲d,我自己就覺得好飲少少!2.慢煮牛尾有機蕃茄貓耳朵麵+田園沙律$158+凍朱古力$21(9/10)呢個慢煮牛尾有機蕃茄貓耳朵麵個牛尾大約有10舊,每一舊牛尾都住得好淋,牛尾雖然細細舊,但每一舊都煮得好入味,貓耳朵麵都幾彈牙,唔會話煮得唔夠熟,整體味道係酸酸地,因為放咗好多
Four O Five Coffee & Eatery

粟米洋蔥湯:整體呢個湯比較稀,味道唔夠香濃,普通!

呢個慢煮牛尾有機蕃茄貓耳朵麵個牛尾大約有10舊,每一舊牛尾都住得好淋,牛尾雖然細細舊,但每一舊都煮得好入味,貓耳朵麵都幾彈牙,唔會話煮得唔夠熟,整體味道係酸酸地,因為放咗好多有機蕃茄,所以都幾好味!
田園沙律:沙律菜唔夠水份,入面仲有青瓜同蕃茄仔,加咗都幾多黑醋汁,酸酸甜甜味道啱啱好!
凍朱古力:朱古力味無咁香濃,好普通!

3.泰醬脆香雞$78(8.5/10)
呢個脆香雞炸得太耐,脆香雞外皮有少少燶咗,令到外皮有少少韌,點埋泰式甜酸醬會好味咗,一共有6舊脆香雞!

4.冧酒朱古力撻$48(9/10)
呢個冧酒朱古力撻面頭有大量朱古力醬、3粒藍莓同2粒草莓,底層係似消化餅果種餅底,冧酒味唔算好出,成個朱古力撻唔算好甜,唔錯!

2人總共價錢$498,有加一服務費!

個人口味總評分:8.75/10

@four0five_coffee

地址:觀塘成業街19-21號成業工業大廈地下2號舖

#FourOFiveCoffeeEatery #觀塘 #觀塘好去處 #觀塘美食 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

前菜至主菜全松露 ˗ˋˏ ♡ ˎˊ˗埋尾有空氣感梳乎厘pancake飲品又有奶蓋純茶呢個combo簡直係夢中情店(* ⁰̷̴͈꒨⁰̷̴͈)=͟͟͞͞➳♥✧ 粒粒芒果椰子忌廉梳乎厘($128)⭐️好耐以前嚟食過405全黑嘅souffle pancake視覺超震撼 可惜而家冇賣lu不過呢個夏日新品意想不到地同樣震撼!去foodiechuxx_ ig睇下幾動L !!白色厚椰子忌廉唧得好粗 唔係平時好幼嗰啲whipped cream🌴🥥芒果溝埋熱情果汁同埋開心果碎🥭食落好夾又好有夏日感覺*⸜( •ᴗ• )⸝*拍完幾條片再切開睇係完全冇塌到仲係咁高空氣感十足先會有呢個效果ฅ ˘ฅ而且個size係比平時嗰啲大~✧ 15%白松露薯條($68)薯條炸得好脆同乾身白松露味好香🍟加上個醬帶有少少酸味唔會太膩會想keep 住食✧ 黑松露雜菌意粉($118)份量冇慳皮🍝意粉軟硬適中 掛上滿滿既忌廉配料有好多菇菌 黑松露味好突出加上有少少蒜片 香氣十足~✧ 15%黑松露特濃蘑菇忌廉湯($68)離遠就已經聞到好香既蘑菇湯🥣餐廳保留左蘑菇蓉🍄加左適量既忌廉 令質地濃厚啲同creamy啲黑松露油同醬有畫龍點睛既效果令到整體既香味昇華(˃̶͈̀
前菜至主菜全松露 ˗ˋˏ ♡ ˎˊ˗
埋尾有空氣感梳乎厘pancake
飲品又有奶蓋純茶

✧ 粒粒芒果椰子忌廉梳乎厘($128)⭐️
好耐以前嚟食過405全黑嘅souffle pancake
視覺超震撼 可惜而家冇賣lu
不過呢個夏日新品意想不到地同樣震撼!
去foodiechuxx_ ig睇下幾動L !!
芒果溝埋熱情果汁同埋開心果碎🥭
食落好夾又好有夏日感覺*⸜( •ᴗ• )⸝*

拍完幾條片再切開睇
係完全冇塌到仲係咁高
空氣感十足先會有呢個效果ฅ ˘ฅ
而且個size係比平時嗰啲大~

✧ 15%白松露薯條($68)
薯條炸得好脆同乾身
白松露味好香🍟
加上個醬帶有少少酸味
唔會太膩會想keep 住食
15%白松露薯條
✧ 黑松露雜菌意粉($118)
份量冇慳皮🍝
意粉軟硬適中 掛上滿滿既忌廉
配料有好多菇菌 黑松露味好突出
加上有少少蒜片 香氣十足~
黑松露雜菌意粉
✧ 15%黑松露特濃蘑菇忌廉湯($68)
離遠就已經聞到好香既蘑菇湯🥣
餐廳保留左蘑菇蓉🍄
加左適量既忌廉 令質地濃厚啲同creamy啲
黑松露油同醬有畫龍點睛既效果
令到整體既香味昇華(˃̶͈̀௰˂̶͈ )
15%黑松露特濃蘑菇忌廉湯
✧ 海鹽Kiri芝士奶桂花烏龍茶(跟餐+$34)
芝士奶蓋好濃郁 帶有少少咸香味
叫少甜少冰啱啱好
冇諗過個茶底都正!
桂花味好足夠 亦唔會被蓋過香味🌼
海鹽Kiri芝士奶桂花烏龍茶
✧ 山政小山園【槙之白】宇治抹茶($52)
本豬之前有試過整綠茶latte
由於溝完奶味道應該會淡咗
但呢杯靚得嚟冇!
判斷405係用咗好多/濃嘅綠茶粉✧(≖ ◡ ≖✿)
山政小山園【槙之白】宇治抹茶
15%白松露薯條
15%黑松露特濃蘑菇忌廉湯
山政小山園【槙之白】宇治抹茶
❤️日本和牛肉醬蕃茄意粉洋蔥粒和蒜片夠香肉醬份量夠多,夠濕潤,令意粉唔會乾身👍🏻。日本和牛肉醬牛味濃郁,肉碎混入意粉同吃很有口感~😋意粉軟硬適中。加$10嗌左支可口可樂❤️虎蝦帶子意粉同樣有蒜片和洋蔥粒,還有紅蘿蔔粒和西芹粒。虎蝦和帶子夠新鮮👍🏻。❤️嗌左熱宇治抹茶(走甜)。上面拉左個心,重有哈哈笑,望見心情都好d~叫左走甜抹茶味真係好濃,啱晒我呢個抹茶控。❤️朱古力脆脆麻糬牛角窩夫超鍾意呢個甜品❤️!😍😍😍由上而下分別有薄荷朱古力雪糕、麻糬、朱古力漿,最底是牛角窩夫。薄荷朱古力雪糕內有d朱古力脆片、麻糬口感煙煙韌韌。冰凍雪糕配剛烘起熱烘烘的香脆牛角窩夫份外滋味~😋❤️焦糖香蕉牛角窩夫除左香蕉🍌重有藍莓🫐和士多啤梨🍓。香蕉上有脆焦糖片,微甜,有酸酸甜甜的藍莓🫐和士多啤梨🍓中和焦糖的甜味,這個配搭不錯👍🏻。
❤️日本和牛肉醬蕃茄意粉
洋蔥粒和蒜片夠香
肉醬份量夠多,夠濕潤,令意粉唔會乾身👍🏻。
日本和牛肉醬牛味濃郁,肉碎混入意粉同吃很有口感~😋
意粉軟硬適中。

加$10嗌左支可口可樂