2024-09-07 328 浏览
今日有機會試呢間隱世Cafe,要推介大家嚟試佢個手掌咁大嘅疏乎厘!呢度嘅食物質素幾高,cafe環境都坐得好舒服!蒜香蟹肉意粉好足料,淡淡都有新鮮又鮮甜嘅蟹肉!所以整成個意粉整得好香,又唔會太油膩!香草羊架用料上乘。本身個羊架肉質鮮嫩已經冇得輸。咬落去好juicy ! 疏乎厘佢有幾種口味,見到隔離枱嗌左個朱古力疏乎厘賣相超吸引,超多朱古力熔岩式咁樣淋係個手掌咁大嘅疏乎厘上面!所以好想試佢嘅原味疏乎厘!有兩大個手掌咁大嘅疏乎厘,口感好好,一啲都唔乾,好挺身又唔會話太削!旦味香濃郁,又唔會太甜,食完真係想再點多個!
呢度嘅食物質素幾高,cafe環境都坐得好舒服!
2024-09-06 258 浏览
OpenRice咁多人就同男朋友嚟試吓🤤碟碟份量都好大碟 食到我同男朋友都捧住個肚走🤭黑松露蛋黃醬芝士焗薯條個薯條外脆內軟 仲有黑松露同芝士醬 真係好邪惡啊😈棒棒雞鎚配蜜糖芥末醬行行雞鎚個賣相已經好吸引 有六大隻再配埋蜜糖芥末醬真係Perfect💯明太子醬軟殼蟹意大利粉個意粉充滿着明太子醬 真係見到都好開心🤪意粉軟顏色中 再加埋個軟殼蟹新鮮炸起 真係食到停唔到口🤤伯爵茶珍珠疏乎厘班戟見到個疏乎厘班戟 忍唔住嘩咗出聲 好大個 真係兩個人都食唔晒 所以百幾蚊嚟講真係好抵食 而且佢唔係太甜 同埋有入口即溶嘅感覺🤗三重奏薄荷朱古力沙冰好濃嘅朱古力味 嘢飲一杯都好大杯 兩個人share啱啱好😋
OpenRice咁多人就同男朋友嚟試吓🤤

伯爵茶珍珠疏乎厘班戟

三重奏薄荷朱古力沙冰
好濃嘅朱古力味 嘢飲一杯都好大杯 兩個人share啱啱好😋
2024-09-05 347 浏览
觀塘區工廈好多隱世好嘢食, 上網睇到好多人都介紹 four o five 呢間西餐廳, 今日慕名而嚟試試。我哋叫咗個明太子醬軟殼蟹意大利粉,安格斯牛肉芝士漢堡,香濃海鹽朱古力梳乎厘pancake。安格斯牛肉芝士漢堡:包身鬆軟 夾著厚厚嘅牛肉漢堡扒, 沙律菜, 酸黃瓜, 蕃茄,芝士 加上特製醬汁 好豐富美味👍明太子醬軟殼蟹意大利粉:鮮甜嘅軟殼蟹炸至酥脆,非常香口 ,濃郁嘅明太子醬有點微辣 沾滿每一條意粉 好香濃惹味。香濃海鹽朱古力梳乎厘pancake: 佢哋嘅梳乎厘擺盤好靚好大件, pancake蛋味香濃, 特濃朱古力醬 加上 oreo脆脆同堅果碎, 配搭得非常好,口感好有層次。

安格斯牛肉芝士漢堡:
明太子醬軟殼蟹意大利粉:

• 香濃海鹽朱古力梳乎厘班戟
  • 海鹽Kiri芝士奶白桃烏龍茶
去成業買嘢,地下見到呢間餐廳諗住入去幫襯吓,裝修望落OK,去到坐低問佢有冇午餐,職員話剛剛過2:30pm就話冇,只可以a-la-cart,要自己掃code order, 我問有冇餐牌,佢話自己掃code上網睇,但餐廳上唔到網絡,要連接他們Wi-Fi先得,價錢都唔係算平,觀塘區都要百四蚊一個意粉再加一,諗住好食就算啦,叫咗個虎蝦帶子意粉同麻辣虎蝦意粉,賣相正常,食落一般味道,最失敗係2碟細虎蝦,虎蝦係2碟主食,可惜2碟所謂虎蝦,吾大隻,肉質唔爽,蝦頭黑色,蝦肉有啲梅,已經唔想食蝦,有同職員反映,佢話會同大廚反映,食完意粉都口渴,叫職員斟水,啲職員掛住傾偈都唔望客,叫咗幾次先浸到水,咁嘅服務咁嘅食物質素咁嘅價錢,無服務仲加一,唔會再幫襯,埋單嘅時候先話下午茶有七五折,計埋+1都要百二蚊一碟咁概梅蝦意粉,好難再幫襯下一次
粒粒芒果椰子忌廉梳乎厘 $128首先為大家介紹必食邪惡梳乎厘班戟,班戟好輕盈柔滑勁動L。每一啖都可以感受到濃郁嘅芒果味,芒果粒又好新鮮清甜,醬入面亦有椰子嘅味道,令味道更加層次分明,清新又唔油膩,十分推介!🌟 評分: 8.5/10黑松露薏米飯伴巴馬火腿配黑醋汁 $128薏米飯煮得剛好,粒粒分明,口感非常好。黑松露的香氣與薏米飯完美融合,帶來一種奢華的風味。巴馬火腿切得薄薄一片,鹹香味十足。黑醋汁酸味味又帶點清新🌟 評分: 8/10安格斯牛肉芝士漢堡 $177安格斯牛肉煎到恰到好處,肉質嫩滑多汁,搭配融化嘅芝士,同煎蛋融埋一齊。包仔外脆內軟,咬落去口感十足,加上新鮮嘅生菜同蕃茄,口感好豐富十足!🌟 評分: 8/10海鹽Kiri芝士奶桂花鳥龍茶 +$20海鹽Kiri芝士嘅奶香味同桂花嘅清香互相結合,每一口都有淡淡嘅鹹味,感覺好獨特,奶蓋好濃好滑,芝士控一定鍾意。🌟 評分: 8/10三重奏薄荷朱古力沙冰 +$29薄荷味清新,朱古力好濃郁,好match。沙冰質地滑順,食落去非常消暑,特別適合炎熱的夏天。🌟 評分: 8.5/10🎖️整體評分🎖️❤️ 味道: 8/10🧡 環境: 8.5/10💛 服務:

粒粒芒果椰子忌廉梳乎厘 $128

❤️ 味道: 8/10
🧡 環境: 8.5/10
💛 服務: 8.5/10
💙 性價比: 8.5/10

📍 Four O Five Coffee & Eatery (觀塘)
觀塘成業街19-21號成業工業大廈地下2號舖
1K
2024-09-03 251 浏览
我地入左工廈揾食,入到黎餐廳入面好似去左第二個地方甘,入面環境好闊落,好多人都係黎食甜品既,呢間餐廳有必食推介梳乎厘,我地叫左一份即制約20分鐘既dessert焦糖吉士梳乎厘,唔會好甜味道又岩岩好,加埋吉士醬既味,鬆化既口感,仲有爆谷伴碟,梳乎厘既鬆軟口感咬落軟綿綿,份量都幾大塊,全部即整。焙茶latte,焙茶味濃郁小編最愛,而且個拉花又甘靚,茶香出晒黎。大蝦意粉入面有彈牙既意粉,仲有帆立貝,個汁幾夠味。

大蝦意粉入面有彈牙既意粉,仲有帆立貝,個汁幾夠味。

2024-09-03 151 浏览
行過工廈見到大大份梳乎厘,就同朋友入去試下見夏日就試下粒粒芒果既梳乎厘($128)上到枱,真係 好!大!份!食落口感都鬆軟,有少少似海綿蛋糕芒果帶少少微酸,但幾開胃加埋一齊食唔會好流之後叫左份 黑松露薏米飯伴巴馬火腿配黑醋汁($128)聞落同食落都有果松露味,幾正再加上入邊有蒜片,口感豐富不過略嫌有啲油,但整體都幾好食😋另外跟餐叫左杯飲品:三重奏薄荷朱古力沙冰(+29)飲落唔會好甜,飲到朱古力味同薄荷味飲落仲有朱古力碎片有咬口👍🏻
行過工廈見到大大份梳乎厘,就同朋友入去試下

見夏日就試下粒粒芒果既梳乎厘($128)
上到枱,真係 好!大!份!
食落口感都鬆軟,有少少似海綿蛋糕
芒果帶少少微酸,但幾開胃
加埋一齊食唔會好流

之後叫左份 黑松露薏米飯伴巴馬火腿配黑醋汁($128)
聞落同食落都有果松露味,幾正
再加上入邊有蒜片,口感豐富
不過略嫌有啲油,但整體都幾好食😋

另外跟餐叫左杯飲品:三重奏薄荷朱古力沙冰(+29)
飲落唔會好甜,飲到朱古力味同薄荷味
飲落仲有朱古力碎片有咬口👍🏻
2024-08-29
用餐优惠
試食活動
  • 三重奏薄荷朱古力沙冰
2024-09-02 189 浏览
在觀塘工業區的灰色叢林中,Four O Five搖搖梳乎厘猶如一座綠洲,為疲憊的都市人帶來一絲甜蜜的慰藉。週末到訪,餐廳已是座無虛席,可見其受歡迎程度。🏙️我們的美食之旅從一道精緻的蟹肉蒜片炒意粉開始 🍝。金黃的麵條裹著鮮甜的蟹肉,蒜片的香氣撲鼻而來,每一口都是海洋的鮮美與大地的芬芳的完美融合。微綠的蔥花點綴其上,不僅增添了視覺美感,更為整道菜餚注入了一絲清新。緊接著是一份充滿美式風味的漢堡 🍔。鬆軟的麵包中間夾著多汁的肉餅,上面還有一個完美的太陽蛋,金黃的蛋黃彷彿隨時都要流出來。新鮮的生菜、番茄片增添了爽脆的口感,搭配著金黃酥脆的五香薯條。為了平衡口感,我們點了兩款特色飲品。香濃的日式抹茶拿鐵 🍵 帶來了一絲沉穩的茶香,而清爽的蜂蜜梳打 🍋 則為整個用餐過程增添了一絲甜美的氣息。真正的主角是那令人期待已久的焦糖吉士梳乎厘 🥞。金黃色的外表彷彿一顆巨大的寶石,散發著誘人的光芒。輕輕切開,內裡柔軟如雲朵般的質地立即呈現眼前。焦糖的香甜與吉士的滑膩完美融合,每一口都是一場味蕾的冒險。灑落在盤中的爆米花不僅增添了視覺趣味,更為整道甜點增添了獨特的口感層次。無論是用以打卡或享受其味道也是五星級數

真正的主角是那令人期待已久的焦糖吉士梳乎厘 🥞。金黃色的外表彷彿一顆巨大的寶石,散發著誘人的光芒。輕輕切開,內裡柔軟如雲朵般的質地立即呈現眼前。焦糖的香甜與吉士的滑膩完美融合,每一口都是一場味蕾的冒險。灑落在盤中的爆米花不僅增添了視覺趣味,更為整道甜點增添了獨特的口感層次。無論是用以打卡或享受其味道也是五星級數🌟。

2024-09-02 143 浏览
觀塘的工廈真係收收埋埋唔少高汁餐廳,呢間餐廳好食又唔貴,仲可以幫食物靚靚打卡。📸🍝個虎蝦帶子意粉($138)有驚喜,個意粉首段係好濃濃的蕃茄味🍅,後段就有龍蝦汁🦞的後勁,好好食,而隻虎蝦就有蝦膏又厚肉,帶子滑嫩帶鮮味,盤意粉無可挑剔。🐃慢煮和牛面肉伴薯蓉($208),個牛面肉好鮮嫩,一咬即開,和牛汁伴薯蓉食,加上炸大蒜絲和豆苗沙律,令個口感層次更豐富。😋最後一定一定要食的梳乎厘pancake🥞,我點左吉士焦糖味($108),一上枱大吸眼球,脆脆的焦糖表面,就好似食緊creme brulee 咁,個pancake好鬆軟,口感似食緊古早味的蛋糕,好香的蛋味。💝

• 虎蝦帶子意粉
  • 吉士焦糖梳乎厘班戟
2024-09-02 112 浏览
呢間梳乎厘好足料😍😍每次食梳乎厘都有幸福嘅感覺🥰🫶🏼新製品粒粒芒果椰子忌廉疏乎厘,芒果大粒鮮甜,梳乎厘鬆軟,美味配搭👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻仲有我大愛嘅奶蓋蜜桃烏龍🤤🤤香濃綿密奶蓋配合蜜桃烏龍清茶,非常令人着迷🎉😋😋慢煮燒春雞配薯蓉,春雞外皮香口,肉質嫩滑,配上香滑薯蓉,非常美味,而且薯蓉沒有油膩感,非常順滑好味。這間店整體食物質素良好,可以再encore🫶🏼🫶🏼
呢間梳乎厘好足料😍😍

這間店整體食物質素良好,可以再encore🫶🏼🫶🏼

2024-08-26
2024-09-01 135 浏览
最近終於到訪了這間觀塘的𝐜𝐚𝐟𝐞想吃他們的梳乎厘很久了 ~馬上拉着同樣超愛梳乎厘班戟的友人去探店😚走進這間𝐜𝐚𝐟𝐞 裝橫設計簡約而不失雅致給人一種時尚而沈靜的氛圍無論是放鬆享受午後茶點 還是聚會小酌這裡都挺適合的ヾ(𝐨˃̵͈̑‿˂̵͈̑𝐨)シ♫特濃開心果忌廉麻糬梳乎厘 ($𝟏𝟓𝟖)令我們超驚艷的特濃開心果💚兩大塊軟乎乎超厚的梳乎厘端上桌撲鼻而來的蛋香 實在令人垂涎欲滿入口即化的蓬鬆質地 (ฅ’ω’ฅ)♥外層微微泛黃金色的焦糖色澤搭配滑順細膩凍凍的特濃開心果忌廉再加上煙韌的麻糬 和堅果碎真是充滿口感 超香的~ 大滿足˃̵͈̑ᴗ˂̵͈̑♫午市套餐 ($𝟏𝟐𝟖)黑松露炙燒鮑魚龍蝦汁闊條麵|田園沙律|冷泡白桃烏龍茶鮑魚肉質鮮嫩 帶有淡淡的黑松露香闊條麵比我們想像的出色 充滿濃郁的龍蝦汁 而且闊條麵也十分彈牙整體配搭十分惹味!(•̀ᴗ•́)و ̑̑我們還點了一些小食 ꯁ.̮ꯁ♫酥炸海苔魷魚 配 青芥末沙律醬(+$𝟐𝟖)♫墨西哥牛肉餡餅($𝟕𝟖)♫日式千手茄子($𝟔𝟖)鮮嫩多汁魷魚被裹上金黃酥脆的炸衣表面還點綴著碎碎的海苔的口感配上微辣的青芥末沙律醬 (▰˘◡˘▰)整道菜帶來了清新酸甜的滋味墨西哥牛肉餡餅餡料豐富 夾住大大片的牛肉

最近終於到訪了這間觀塘的𝐜𝐚𝐟𝐞
想吃他們的梳乎厘很久了 ~
馬上拉着同樣超愛梳乎厘班戟的友人去探店😚

走進這間𝐜𝐚𝐟𝐞 裝橫設計簡約而不失雅致
給人一種時尚而沈靜的氛圍
無論是放鬆享受午後茶點 還是聚會小酌
這裡都挺適合的ヾ(𝐨˃̵͈̑‿˂̵͈̑𝐨)シ

♫特濃開心果忌廉麻糬梳乎厘 ($𝟏𝟓𝟖)

令我們超驚艷的特濃開心果💚
兩大塊軟乎乎超厚的梳乎厘端上桌
撲鼻而來的蛋香 實在令人垂涎欲滿
入口即化的蓬鬆質地 (ฅ’ω’ฅ)♥
外層微微泛黃金色的焦糖色澤
搭配滑順細膩凍凍的特濃開心果忌廉
再加上煙韌的麻糬 和堅果碎
真是充滿口感 超香的~ 大滿足˃̵͈̑ᴗ˂̵͈̑

♫午市套餐 ($𝟏𝟐𝟖)
黑松露炙燒鮑魚龍蝦汁闊條麵|田園沙律|冷泡白桃烏龍茶

鮑魚肉質鮮嫩 帶有淡淡的黑松露香
闊條麵比我們想像的出色
充滿濃郁的龍蝦汁 而且闊條麵也十分彈牙
整體配搭十分惹味!(•̀ᴗ•́)و ̑̑

我們還點了一些小食 ꯁ.̮ꯁ

♫酥炸海苔魷魚 配 青芥末沙律醬(+$𝟐𝟖)
♫墨西哥牛肉餡餅($𝟕𝟖)
♫日式千手茄子($𝟔𝟖)

鮮嫩多汁魷魚被裹上金黃酥脆的炸衣
表面還點綴著碎碎的海苔的口感
配上微辣的青芥末沙律醬 (▰˘◡˘▰)
整道菜帶來了清新酸甜的滋味

外層炸衣的酥脆可口 ♡ᜊ♡
細細咀嚼 茄子內裡卻又鮮嫩多汁
雖然好熱氣 但搭配少許茄汁食
真是超香口的 ❥𓂃𓏧

📍 𝐅𝐨𝐮𝐫 𝐎 𝐅𝐢𝐯𝐞 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 & 𝐄𝐚𝐭𝐞𝐫𝐲 (觀塘)
🐰: 𝟒.𝟑/𝟓

#eatwithkeikei #FourOFiveCoffeeEatery
#sweetiedaily_kwuntong

2024-08-29 195 浏览
今日又同朋友過黎觀塘食野,呢間Café真係食過翻尋味,今次仲出左開心果口味既pancake,必試呀!全日早餐食物材料新鮮豐富炒蛋嫩滑惹味沙律菜新鮮爽口牛油炒菇味道都十分唔錯農夫包十分出色,鬆脆可口煙火腿配埋牛油果一齊食,味道超夾呀!煙三文魚牛油果醬班尼迪蛋煙三文魚好新鮮牛油果醬出色好味道配搭半熟蛋同農夫包十分夾特濃開心果忌廉麻糬疏乎厘梳乎厘超鬆軟,蛋香十足問心果醬真係超濃郁超香口配埋麻糬一齊食真係夠晒飽肚

全日早餐
食物材料新鮮豐富
炒蛋嫩滑惹味
沙律菜新鮮爽口
牛油炒菇味道都十分唔錯
農夫包十分出色,鬆脆可口
煙火腿配埋牛油果一齊食,味道超夾呀!

煙三文魚牛油果醬班尼迪蛋
煙三文魚好新鮮
牛油果醬出色好味道
配搭半熟蛋同農夫包十分夾

特濃開心果忌廉麻糬疏乎厘
梳乎厘超鬆軟,蛋香十足
問心果醬真係超濃郁超香口
配埋麻糬一齊食真係夠晒飽肚
2024-08-27 221 浏览
明太子醬軟殼蟹意大利粉 $128大大隻完整嘅軟殼蟹炸得酥脆,每條意粉亦掛滿明太子醬,味道咸咸香香,非常惹味,意粉軟硬適中,配埋軟殼蟹食更加鮮味🦀慢煮黑毛豬梅頭 配 柚子醋汁 $158黑毛豬肉味濃,採用梅頭部分,肉質非常軟腍,有適量嘅油脂令入口更加甘香,再蘸上酸酸甜甜嘅黑醋同柚子,更加開胃原味梳乎厘配楓糖漿 $98重點來了⭐️梳乎厘肥嘟嘟,新鮮現製,上枱仲彈下彈下,食落仲好有蛋香,伴碟仲有香蕉、士多啤梨同藍莓,令整道甜品好fresh鮮奶咖啡 +$20叫左意粉可以用優惠價加配飲品,咖啡味香濃,口感絲滑☕️青檸柚子梳打 $42梳打味道甜甜酸酸,青檸同柚子清新📌Four O Five Coffee & Eatery (觀塘)地址:觀塘成業街19-21號成業工業大廈地下2號舖評語環境優美食物精緻店員友善好客🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)#foodie #美食 #外食 #知己相聚 #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodlover #foodinhk #igfoodies #香港 #好去處 #吃貨 #吃貨人生 #香港美食指南 #相機食先 #香港旅行 #香港餐廳 #香港
明太子醬軟殼蟹意大利粉 $128

慢煮黑毛豬梅頭 配 柚子醋汁 $158

原味梳乎厘配楓糖漿 $98

鮮奶咖啡 +$20
叫左意粉可以用優惠價加配飲品,咖啡味香濃,口感絲滑☕️
青檸柚子梳打 $42
梳打味道甜甜酸酸,青檸同柚子清新

地址:觀塘成業街19-21號成業工業大廈地下2號舖

評語
環境優美
食物精緻
店員友善好客

🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)

#foodie #美食 #外食 #知己相聚 #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodlover #foodinhk #igfoodies #香港 #好去處 #吃貨 #吃貨人生 #香港美食指南 #相機食先 #香港旅行 #香港餐廳 #香港生活 #foodblogger #foodiegram #hongkong

#觀塘 #fourofivecoffee #軟殼蟹意大利粉 #明太子 #黑毛豬梅頭 #梳乎厘 #鮮奶咖啡 #青檸柚子梳打
今天要介紹的餐廳係位於觀塘成業工業大廈,係一間主打梳乎厘班戟既Cafe。餐廳面積好大,但當晚去到既時候要排隊等位入坐,可想而知呢間餐廳人氣有幾高。另外,我見到每一圍都有叫梳乎厘班戟,所以如果有機會黎食既話記得叫。伯爵茶珍珠梳乎厘班戟 $118每一份都即叫即製,要預返20-30分鐘等候時間。梳乎厘班戟份量好大,有蛋香味同埋有空氣感。而伯爵茶醬好濃帶苦,所以要配埋珍珠同朱古力餅粹一齊食,食落就冇咁苦。明太子醬軟殼蟹意大利粉 $128明太子份量十足,份量足到可以掛滿係意粉上,有點 Creamy,食鹹鹹地同少少辣,加埋原隻軟殼蟹,非常好食。Four O Five Coffee & Eatery觀塘成業街19-21號成業工業大廈地下2號舖港鐵觀塘站 B2 出口, 步行約5分鐘

伯爵茶珍珠梳乎厘班戟 $118

明太子醬軟殼蟹意大利粉 $128
鹹地同少少辣,加埋原隻軟殼蟹,非常好食。

Four O Five Coffee & Eatery
觀塘成業街19-21號成業工業大廈地下2號舖
港鐵觀塘站 B2 出口, 步行約5分鐘
2024-08-23 471 浏览
上次食過Four O Five覺得好好食,念念不忘佢大件夾抵食嘅疏乎厘,約朋友晚餐再訪。🌟黑松露雜菌意大利粉係較乾爽嘅意大利麵粉,黑松露味道香,雜菌都較多。🌟安格斯牛肉芝士漢堡上菜時忍唔住嘩一聲,好豐富賣相靚打卡一流。🌟朱古力🌟海鹽Kiri芝士奶蓋槙之白宇治抹茶🌟原味梳乎厘配楓糖漿睇落大件但質地鬆軟唔漏,蛋香味濃,軟滑順口,加少少楓樹糖漿,絕配。好食cafe,咖啡茶飲都不錯。地方大,梳化位寬敞舒服,有private area,約一大班朋友聚會就啱晒。

🌟黑松露雜菌意大利粉
係較乾爽嘅意大利麵粉,黑松露味道香,雜菌都較多。

🌟安格斯牛肉芝士漢堡
上菜時忍唔住嘩一聲,好豐富賣相靚打卡一流。

🌟朱古力
🌟海鹽Kiri芝士奶蓋槙之白宇治抹茶