2024-01-31 475 浏览
同朋友去AIA嘉年華玩~入去前諗住響附近搵野食醫肚先🥳就搵到附近呢間pink pink既cafe🩷🩷入到去只要消費就可以響佢既打卡區任影😌以為cafe得野飲,估唔到menu都幾多野食😳好彩我地有5個人可以試多幾樣🤤價錢響中環黎講我覺得幾合理~出餐要少少時間慢工出細貨~全部都食得出有心機整,好好食🤤🤤🤤飲品都飲得出唔係hea整👍🏻👍🏻唔食野響度同朋友飲下野都幾chill幾relax😌
同朋友去AIA嘉年華玩~
入去前諗住響附近搵野食醫肚先🥳
就搵到附近呢間pink pink既cafe🩷🩷
入到去只要消費就可以響佢既打卡區任影😌
以為cafe得野飲,估唔到menu都幾多野食😳
好彩我地有5個人可以試多幾樣🤤
價錢響中環黎講我覺得幾合理~
出餐要少少時間慢工出細貨~
全部都食得出有心機整,好好食🤤🤤🤤
飲品都飲得出唔係hea整👍🏻👍🏻
唔食野響度同朋友飲下野都幾chill幾relax😌
2024-01-29
2024-01-20 276 浏览
喺中環碼頭樓上原來有一間咁特別嘅coffee shop,🌸Friday Coffee & Bar🌸佢係由貨櫃組成,有幾多打卡位😍,咁啱嗰時係聖誕,俾我見到一棵粉紅色嘅聖誕樹🩷,梗係要影返張啦,呢度大概座位唔算多,一眼望晒,大概有四至五張枱左右,裝修係由一個大貨櫃而成,整個貨櫃都係粉紅色🩷,鍾意粉紅色嘅你哋一定要嚟打卡😆,貨櫃旁仲有個大壁畫,呢度仲係🐶寵物友善餐廳,一於帶埋狗狗過嚟食個Tea先😋🥪法包三文治 $78 :我就揀咗兩份法包,佢可以揀兩款唔同嘅配料,包括有🌸雞蛋🌸煙肉🌸野菌🌸火腿,另外加$10轉一份🌸煙三文魚或者🌸牛油果等,我就配咗雞蛋同埋野菌,佢哋嘅炒蛋幾嫩滑,不過雜菌就少咗啲,包都係即烤,熱辣辣又夠脆👍🏻,一定要趁熱食,如果唔係凍咗就會變硬身☕️Coffee Dirty $40 :咖啡香濃幼滑,幾重咖啡味,賣相就一般,價錢嚟講都算正常👍🏻🍹熱情果野莓茶 $42 :呢杯凍嘅野莓茶味道都幾濃濃,女士比較鍾意飲,佢係酸酸甜甜咁,唔錯😋

趁Barbie 熱潮仲未過去👑即刻去呢間桃紅cafe打下卡先📸📸📸📸位於中環碼頭雖然無冷氣🔷️🔵🟦但都可以吹下海風咪話唔chill四圍都係打卡位最殺食係有大量桃紅粉紅打卡位🌻🌻🌻🌻唔講真係以為入咗 Barbie land呀!☺️又有千秋又有木馬仲有粉紅心心壁畫係女仔都一定鍾意幻想下自己係barbie都好一般嘅ADB同埋意粉、三文治都有🍞🍞🍞飲咗杯冰涼嘅薄荷茶成個人爽曬🌱職員都幾好傾有講有笑我話想加水落杯薄荷茶度都絕對無問題入秋之後天氣涼啲到時我應該會再返去幫襯
趁Barbie 熱潮仲未過去👑

又有千秋又有木馬
仲有粉紅心心壁畫
係女仔都一定鍾意
幻想下自己係barbie都好

一般嘅ADB同埋意粉、三文治都有🍞🍞🍞

飲咗杯冰涼嘅薄荷茶
成個人爽曬🌱

職員都幾好傾
有講有笑

我話想加水落杯薄荷茶度都絕對無問題

入秋之後天氣涼啲
到時我應該會再返去幫襯

中環碼頭有一家以粉紅色色調作主題的貨櫃咖啡店有幾個位置打卡但唯一缺點就是全露天,所以夏天去非常熱🥵還有要注意防曬😂🥂指定酒類有買二送一優惠🍗檸檬雞翼搥 $88最正常的一道菜,雞搥外脆內嫩調味充足🥩香煎肉眼燒車茄薯條 $268五成熟卻煮成了七成熟,對於不喜歡吃太熟的我會嫌老☹️🍕孖芝野菌pizza $128素食的薄餅,味道比較淡,可是薄餅底烘的時間不夠長,所以是軟身的😥🐷香煎豬鞍伴燒車茄薯條 $248豬鞍也是煮的時間過長很乾身口感也偏硬建議點小食,主食不推薦☹️
中環碼頭有一家以粉紅色色調作主題的貨櫃咖啡店
有幾個位置打卡
但唯一缺點就是全露天,所以夏天去非常熱🥵
還有要注意防曬😂
🥂指定酒類有買二送一優惠

🍗檸檬雞翼搥 $88
最正常的一道菜,雞搥外脆內嫩調味充足

🥩香煎肉眼燒車茄薯條 $268
五成熟卻煮成了七成熟,對於不喜歡吃太熟的我會嫌老☹️

🍕孖芝野菌pizza $128

🐷香煎豬鞍伴燒車茄薯條 $248
豬鞍也是煮的時間過長很乾身口感也偏硬
建議點小食,主食不推薦☹️
2023-05-30
2023-06-16 338 浏览
食物質素一般,肉都比較乾,雞翼就係正常個d,Pizza係素,味道唔係好夠,飲酒唔錯,有好多唔同種類,而且買2送1,環境好靚,打卡一流,不過比較熱,因為係露天,得風扇,無冷氣,所以大家最好天氣無禁熱去
2023-06-10 262 浏览
Friday係為之少數嘅中環碼頭餐廳,已經第二次嚟食。上次試左bagel但口感更加似scone🥲本身想嗌pizza同洋蔥圈,但檯面得lunch menu就放棄左今次係牛扒同意粉間掙扎左一陣,最後揀左呢個西班牙風乾火腿香蒜意大利麵($78)同凍檸茶(+$3)意粉好香蒜味,上面有勁多風乾火腿,好彩三色椒味唔重,揀走無乜影響。意粉味道同質素都值呢個價錢同檯有人嗌左黑松露意大利飯勁香,如果唔係食肉獸都可以試下,有好多菇~美味指數:❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥抵食指數:❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥覆桌指數:❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥

美味指數:❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥
抵食指數:❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥
覆桌指數:❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥
西班牙風乾火腿香蒜意大利麵
西班牙風乾火腿香蒜意大利麵
2023-05-12 279 浏览
上網見到呢間以粉紅色裝飾為主既cafe💕影相好靚所以就黎左食野啦☕️Cafe係中環碼頭上面鋪面唔大 因為我估主打係for人chur下影下相所以細細地一間經營每個角落都可以影到靚靚既相📸不過可能餐廳鋪位細 台與台之間好逼而且因為係室外 所以係冇冷氣既另外 呢間cafe主打3D貓貓咖啡😽我地都點左一杯 好可愛 拎住杯coffee係咁靚既cafe入面岩哂🥰
上網見到呢間以粉紅色裝飾為主既cafe💕

另外 呢間cafe主打3D貓貓咖啡😽
我地都點左一杯 好可愛
拎住杯coffee係咁靚既cafe入面岩哂🥰
2023-01-26
本來特意前來一試 3D 拉花,落單一刻店員告知轉咗去上環店先有… 唔想白行一趟唯有試吓佢其他食物,順便打卡,冇期望但點知有驚喜!!! 食物出乎意料地高質👍🏻 1️⃣ Fish & chips 魚柳外脆內軟,肉質超級嫩滑!比普遍急凍魚柳多魚味兼 juicy!2️⃣ 拿破崙肉腸意粉好香,調味剛好,好少可呢d意粉會咁 addictive!3️⃣ 雞肉洋蔥圈就比較實身,唔係好覺入面有洋蔥,可得 blend 得太均,而且雞肉比例較多!環境 360 度零死角打卡一流:除了大家慕名而來的粉紅貨櫃、粉紅郵筒、搖椅等,從天花垂下來的假植物都幾有心思!略嫌背景音樂較大聲,有點跟佈置格格不入…
略嫌背景音樂較大聲,有點跟佈置格格不入…
2023-01-03 513 浏览
之前天氣太熱了完全不想來現在天氣涼了 又過了人潮現在去都是包場的概念~~店裡提供給客人的拍照區食物不太貴 份量足夠茄汁辣肉腸意粉不錯即點即制夠熱All day breakfast 份量很大但是盤子太小了看著就是勉強塞進去 如果換大些的盤子裝會更好看食物整體都可以
之前天氣太熱了完全不想來
現在天氣涼了 又過了人潮
現在去都是包場的概念~~

店裡提供給客人的拍照區

看著就是勉強塞進去
如果換大些的盤子裝會更好看

食物整體都可以
2022-12-20
之前去過上環店,美美的3D拉花咖啡很難忘,最近在中環碼頭開了分店,還設有多個打卡位cafe以粉紅色為主調,整間店鋪都充滿粉紅的打卡位,如鞦韆、貨櫃、單車、郵筒等等全都是粉紅色的,有粉紅少女心的絕不能錯過🤩餐廳位置不多,但食物選擇不少而且質素超高,當中有必點的超可愛3D拉花咖啡😍招牌3D拉花咖啡:絕對心心眼的3D咖啡😍這個真的是必點~立體拉花的持久力更強,因為上次試過狗狗造型,所以這次分別點了貓咪和熊仔造型,2杯分別為焦糖鮮奶泡沫咖啡和焦糖鮮奶熊仔的拉花是viutv吉祥物生Bear造型,這次不再炸生Bear,而是喝生Bear可愛的2隻貓咪不管從哪面看都是十分cute😍可愛到心都溶化了~即使拍照拍了很久,拉花也沒有塌下,實在太強了👍🏻香辣茄茸蝦肉意大利麵:推介🤩帶微辣的意粉煮得十分美味,還有多隻大蝦,很足料Fish & Chip:本來是拼薯格的,因為當天沒薯格就換成薯條了,因為拍照關係吃的時候薯條都涼了,但仍然十分香脆可口😋相信熱辣辣時吃會更好吃

即使拍照拍了很久,拉花也沒有塌下,實在太強了👍🏻

呢間中環碼頭餐廳好ᴄʜɪʟʟ‼️好岩打卡充滿💗粉紅色的佈景有楓葉千秋、粉紅色木馬、粉紅色郵筒📮雖然呢2日天氣都比較悶熱,但呢度勝在有海風🌊完全可以打破咁悶熱嘅天氣呢間餐廳係☀️日啡🌙夜酒真係無論日頭定夜晚,都好好ғᴇᴇʟ 「焦糖鮮奶」由咖啡師為我製作圖案整左杯立體布甸狗❤️好靚呀全日早餐呢個早餐真係好豐富有齊parma ham, 煙肉、香草腸、薯餅、多士、哈密瓜、炒蛋、沙律!真係咩都有齊都係$118咋檸檬香草雞槌肉質好ᴊᴜɪᴄʏ,味道甜甜哋有焦香真係會令人食唔停口
呢間中環碼頭餐廳好ᴄʜɪʟʟ‼️
好岩打卡
充滿💗粉紅色的佈景

有楓葉千秋、粉紅色木馬、粉紅色郵筒📮
雖然呢2日天氣都比較悶熱,
但呢度勝在有海風🌊
完全可以打破咁悶熱嘅天氣

呢間餐廳係☀️日啡🌙夜酒
真係無論日頭定夜晚,都好好ғᴇᴇʟ

「焦糖鮮奶」由咖啡師為我製作圖案

整左杯立體布甸狗❤️好靚呀

全日早餐
呢個早餐真係好豐富

真係咩都有齊
都係$118咋

檸檬香草雞槌
肉質好ᴊᴜɪᴄʏ,味道甜甜哋有焦香

真係會令人食唔停口

2022-09-11
午餐
2022-09-11 211 浏览
ғʀɪᴅᴀʏ ᴄᴏғғᴇᴇ & ʙᴀʀ位於中環6號碼頭的分店⛴粉紅色貨櫃位置非常吸晴💗衝着𝟹ᴅ拉花咖啡而來😍咖啡師發版的布甸狗拉花玫瑰鮮奶咖啡 可愛到唔捨得飲☕️自家制窩夫配什果🧇明太子雞翼🐣英式早餐食物款式多 份量也不少炒蛋 香腸 煙肉 生果 蕃茄 薯餅 多士 野菌 巴馬火腿 茄汁豆🥗餐廳和法國有機護膚品品牌ᴍᴇʟᴠɪᴛᴀ合作💆🏻‍♀️消費滿$𝟷𝟶𝟶並打卡ᴛᴀɢ餐廳即送ᴍᴇʟᴠɪᴛᴀ有機玫瑰保濕套裝🌹消費滿$𝟸𝟶𝟶更送許願牌一個🪄
ғʀɪᴅᴀʏ ᴄᴏғғᴇᴇ & ʙᴀʀ

食物款式多 份量也不少

餐廳和法國有機護膚品品牌ᴍᴇʟᴠɪᴛᴀ合作💆🏻‍♀️

消費滿$𝟸𝟶𝟶更送許願牌一個🪄
2022-09-03 173 浏览
♨️Friday Coffee & Bar 中環港外線6號碼頭一樓UA號舖@friday.cafe.winebar 💖粉紅控必須要黎呢個粉紅貨櫃cafe打打卡,店舖細細但勁多打卡位,雖然冇冷氣但有幾把風扇吹住還可以,今次我係衝着佢嘅3D立體拉花而來,估唔到環境都好有驚喜有粉紅單車、粉紅郵筒、木鞦韆、粉紅木馬、大量乾花佈置、楓葉⋯⋯而且係pet friendly,無論係拍拖,帶寵物黎打卡或朋友小聚我覺得呢度都非常適合👍🏻環境好舒服好正,員工態度好親切,絕對可以再encore👍🏻🔷3D立體拉花朱古力🔷3D立體拉花榛子咖啡兩杯咖啡真係好可愛好得意,真係一路飲都會一路笑,少女心爆曬出嚟,為今日生活添上唔少色彩🤣🔷蜜糖炸雞翼雞翼炸得好香脆又有蜜糖味香香地,真係追住嚟食🔷英式全日早餐有煙肉有ham又有哈密瓜我覺得偏向高質既adb👍🏻🔷鮮雜果窩夫心情愉快嘅一天有甜品會更加食得暢快,而且幾欣賞佢旁邊加啲超正既紅豆蓉及藍莓仲有哈密瓜,食完真係飽飽🥰食物:8/10抵食:8/10環境:8.5/10。。。#食在中環 #中環美食 #centralfood #petfriendly #粉紅控 #pink #香港美食
♨️Friday Coffee & Bar
中環港外線6號碼頭一樓UA號舖
@friday.cafe.winebar

環境好舒服好正,員工態度好親切,絕對可以再encore👍🏻

🔷3D立體拉花朱古力
🔷3D立體拉花榛子咖啡
🔷蜜糖炸雞
雞翼炸得好香脆又有蜜糖味香香地,真係追住嚟食
🔷英式全日早餐
有煙肉有ham又有哈密瓜我覺得偏向高質既adb👍🏻
🔷鮮雜果窩夫

食物:8/10
抵食:8/10
環境:8.5/10

#食在中環 #中環美食 #centralfood #petfriendly #粉紅控 #pink #香港美食 #香港美食日記 #美食日記 #美食推薦 #美食指南 #hkig #hkigfood #hkfoodie #foodie #hkfood #foodhk #foodiehk #hkfoodpic #hkfoodblog #hkfoodlover #hkfoodstagram #foodporn #foodphotography #foodblogger #alldaybreakfast關注組 #打卡cafe #窩夫 #alldaybreakfast #3d立體咖啡
搭船入梅窩玩之前,順路先在這間粉紅色咖啡店喝杯咖啡。看清楚才發現之前我已經吃過上環分店,原來是同一個品牌啊。中環碼頭這間分店走打卡至上的路線,除了粉紅色貨櫃之外,還有各種花花和季節性影相位,我諗應該好多女仔會影得勁開心。中環6號碼頭上一層就見到,未入門口已經見到勁浮誇。貨櫃旁邊還有一個可以影相的空間,買杯咖啡可以邊飲邊影。另外還有一個用餐區,整個佈置都充滿少女心。飲品選擇多元化,除了咖啡還有茶和不同口味的牛奶飲品,加錢可以轉燕麥奶或豆奶。另外有立體拉花咖啡,如果好想影相的話。貨櫃入面蠻迷幻的,進內點餐之後就可以坐低等食。MOCHA HK$40朱古力咖啡幾好飲,唔係用糖漿果種。一場來到都坐低影張相先,下次再約朋友來打卡。
中環6號碼頭上一層就見到,未入門口已經見到勁浮誇。
貨櫃旁邊還有一個可以影相的空間,買杯咖啡可以邊飲邊影。
另外還有一個用餐區,整個佈置都充滿少女心。
貨櫃入面蠻迷幻的,進內點餐之後就可以坐低等食。
MOCHA HK$40
2022-08-26
2022-08-24 64 浏览
網上見到呢間餐廳😎專登嚟打下卡環境幾靚,西餐,一般all day breakfast嘅食物,食物味道都唔錯,飲品選擇都多夏天嚟,冇冷氣🌞會幾熱🔥冬天應該會舒服😌同好chill…人流唔多😂嗰次我仲可以包場慢慢影🧏🏻‍♀️📸經開中環碼頭嘅朋友,不妨試吓
網上見到呢間餐廳😎專登嚟打下卡

環境幾靚,

西餐,一般all day breakfast嘅食物,
食物味道都唔錯,飲品選擇都多

夏天嚟,冇冷氣🌞會幾熱🔥
冬天應該會舒服😌同好chill…

人流唔多😂嗰次我仲可以包場慢慢影🧏🏻‍♀️📸

經開中環碼頭嘅朋友,不妨試吓