2019-03-02 1529 浏览
當見到 IFC 的 Starbucks, Lady M 坐滿大媽及普通話人士,以為去左旺角咁。在IFC 就當然有其他優質選擇。呢間Fuel 在3/F, 外國人客居多。我特別鍾意張椅子,好舒服。 點了Orange Blossom friand。好甜,香味可以。$40 就不值。我寧願去東方文華食Scone。Espresso Macchiatto, $36, 可以。主要是配極甜的Friand, 一苦一甜,perfect match! 但竟沒有配上一杯水給客人,不夠細心食環境感覺是可以的,客人都是有禮的。但也不能坐下太久看書。如果已飲完咖啡,waiter 係會收拾所有杯碟,不會細心留下一隻杯,令你比較坐得安心的,服務麻麻。都係嗰句,如果唔怕行來行去,我寧願去文華食scone...

2019-03-02
經常都見佢滿座,偶爾經過見有位, 便同太座試一次, flat wt $55, 咖啡味重, 但拉花技巧有待改進, 講老實的, 純以拉花計, 我在荔枝角的”? cafe” 拉花外觀比這裡的高兩班, 更唔好講價位了, 希望這裡的咖啡師能夠明白自己的不足吧, 能夠在這漂亮的環境工作只靠好運氣維持不了多久?! 有很多在外面環境差但仍然努力不懈嘅咖啡師仍然大有人在呢, 香茅,薑茶(壺上) $65 香茅味出, 薑味不突出, 遇着貼心四眼哥哥好招呼, 懂得同人客加熱水沖多半壺茶, Dark chocolate $46- 傳統口味, 中間層巧克力是超濃厚口感,  海綿蛋糕體係真材實料嗰隻,即唔係一陣風口感, 這蛋糕的難度係海綿蛋糕體有足夠及承託力沒有被厚厚的巧克力松露餡壓扁!Carrot Cake $46- 甘筍蛋糕的海綿體做得幾好沒太多油, 不過甘筍絲可能有點不足, 面嘅忌廉芝士甜酸平衡得宜, 服務是半自助式, 除咗幫我們加水的四眼哥哥比較專業之外其餘的都是木口木面居多,但仍然是其門如市, 無論是堂吃或者是外賣都是,所以做咖啡店要做到賺錢, 還是"地點"!
經常都見佢滿座,偶爾經過見有位, 便同太座試一次,

香茅,薑茶
2019-01-12
  • 甘筍蛋糕
2019-01-04 916 浏览
英國傳統cake 連係英國朋友都讚好唔會太heavy ge creamd carrot 又唔會粗糙又唔太甜真係心心眼加埋個black coffee and flatwhite真心讚好成個tea 感覺上都變得好上等quality of life
英國傳統cake

真心讚好
成個tea 感覺上都變得好上等
quality of life
2018-12-04 815 浏览
There are a few Fuel Espresso's all in Central and Admiralty, located below office buildings, so it's no surprise it's very popular amongst office workers who come here for their coffee break and a chat with colleagues.Latte ($52) which is a good size and always consistently good.The chai tea at the back was not as good as expected. I would stick with the coffees here.My favourite cake at Fuel Espresso is the carrot cake. Love the thick layer of icing that they use. Some may say it's a bit too s

My favourite cake at Fuel Espresso is the carrot cake. Love the thick layer of icing that they use. Some may say it's a bit too sweet but who cares, you only live once and it definitely satisfies my sweet tooth!
2018-10-29 1062 浏览
來 Ifc 下午茶偷閒 飲咖啡~ 櫃檯上放了各款蛋糕,蛋糕種類偏向 厚重型的 好heavy 果種~ 肚子不是十分餓, 店員便推介了這款椰子蛋糕~😊蛋糕的造型及擺盤都非常簡單 而優雅 😍~ 蛋糕質感柔軟而油潤, 內有雲呢拿籽 用料高質~ 椰子味不重, 唔會似椰撻咁成口椰絲 😊~Latte 點了豆奶的~ 可能他們用的豆奶有點草青味,所以個人覺得呢杯咖啡比較一般~😆環境很舒適~ 置身金融地段 四圍都係西裝友 好似忙緊每秒幾百萬~ 嘆住咖啡 睇型男索女忙 係另 有一番風味  😊飢point : 7 /10 (for Cake) #hungermarch #飢詩 #非飢詩

蛋糕的造型及擺盤都非常簡單 而優雅 😍~

蛋糕質感柔軟而油潤, 內有雲呢拿籽 用料高質~

椰子味不重, 唔會似椰撻咁成口椰絲 😊~

嘆住咖啡 睇型男索女忙 係另 有一番風味  😊
飢point : 7 /10 (for Cake)
#hungermarch #飢詩 #非飢詩
2018-06-14 1861 浏览
在ifc 逛了一會,想坐低休息下就係度點左杯咖啡飲明白呢度唔係Starbucks但店員走埋黎,講一句Thank you 就攞走左我仲未飲完既咖啡比我的感覺有點趕客走的feel
在ifc 逛了一會,想坐低休息下
就係度點左杯咖啡飲
明白呢度唔係Starbucks
比我的感覺有點趕客走的feel
2018-06-14
2018-05-23 1588 浏览
其實第一次品嚐fuel係金鐘,當時只係試咗佢嘅一杯朱古力,就已經無法自拔。佢可以話係奶同埋朱古力的濃醇程度非常均衡,既不會過稀,也不會太稠(passion 那一杯真的太結身,略嫌不夠滑),你一杯熱朱古力又滑又香!最正的是朱古力大多都是濃黑不滑口,但係呢一杯同鮮奶真係配合得天衣無縫,每呷一口都回甘,一個下午茶,一杯fuel choco , 如願足矣朋友的latte也真的不錯其實我不太嗜coffee,但呢一間咖啡店偏偏就是出名咖啡,非常香滑,僅次於墨爾本喝到的咖啡,間唔中飲番一杯提神,實在是不二之選!最後要大大力推介carrot cake!!! 多謝朋友嘅選擇下次去到一定要叫,蛋糕夠鬆軟,絕不甜溜!Cream Cheese 好香 吃不停口!真心覺得比朱古力蛋糕更加好吃
其實第一次品嚐fuel係金鐘,當時只係試咗佢嘅一杯朱古力,
朋友的latte也真的不錯

2018-05-23
2018-01-27 1970 浏览
每次經過中環都喜歡周圍發掘特色咖啡店,今日來到ifc,行到非常累之際,決定一試fuel ! 價錢係中環價錢, 但環境還可以! 沖咖啡的都係帥哥我們叫了 2杯latte , 味道還不錯, 如果再厚D牛奶泡,相信味道會更滑 蛋糕選擇不多,只有幾款,包括朱古力蛋糕, lemon tart 等等。 我們叫了 lemon tart , 配起帶苦的咖啡latte , 味道剛好 ! 人不算很多, 但很多韓國遊客, 我們看看報紙,吃下蛋糕咖啡, 就可以坐半天。
2018-01-21
2017-08-03 3481 浏览
我自問對食物無咩要求,亦不是一個隨隨便便就會寫負評既人.............今次叫左杯latte, 講真,$52 一杯我當然expect 係有水準既,味道同賣相理應比出面既coffee shop 更高一個層次! 但當杯latte 放到我枱上之後, 一望個拉花已經知道呢杯latte 已經輸了!俾人感覺係 .....1. Barista 唔夠經驗 2. 好無heart個人應為呢個拉花失敗既latte 唔應該serve 俾客人, 應重新拉一杯先serve...一杯好咖啡賣相和味道一樣重要, 不可缺一呢!所以今次真心失望左😕 不可以因為IFC 地段貴或用了貴價咖啡豆便求其serve 一杯冇賣相既貴價咖啡啊😭 不過當然, 盡管心裏有不滿...還是默默飲完便離開.....會不會再來就看機會吧!😬

1. Barista 唔夠經驗
2. 好無heart

2017-05-27 1527 浏览
這間coffee shop 來過幾次了,最吸引我的不是咖啡而是這裡的蛋糕!* Chocolate cake 好濃好好味!朱古力海綿蛋糕蛋糕味道濃郁,再配上中間朱古力邪惡frosting ,好rich好creamy , 令口感無咁乾! Frosting 偏甜,但正因如此,滿足感大爆!👍* Banana bread 鬆軟有香蕉味,唔錯!比起chocolate cake 健康很多呢!蛋糕當然要配咖啡😂* Mocha 灑上朱古力粉,咖啡味濃但朱古力味道不特出, 後來會有淡淡的奶味!期待朱古力味道的朋友會失望呢! Overall 個人感覺不過不失!* Latte我沒有試,所以不評論😝係IFC 飲咖啡同食件cake 享受上等人玩意代價是........太貴了!當然我相信品質上有保證, 有而IFC的租金明顯亦反映在menu 上...mocha 一杯$52, latte $52 , banana cake $40 和 chocolate cake $50 真的不能夠常來呢🙈

蛋糕當然要配咖啡😂

* Latte我沒有試,所以不評論😝

下午茶
2017-02-26 2712 浏览
Dropping by on a Sunday afternoon is a little unwise cause surely they are packed in here. I was just about to give up waiting for a table and planned to get a togo, then I saw something opened up, really lucky 🍀 Obviously they are famous for coffee, but as a non coffee drinker now, I always go for soy masala chai. I only had an experience of a homemade one before I tried Fuel's masala chai, both are authentic I have to say (cause the homemade one was by an Indian), but Fuel's is so much richer

Obviously they are famous for coffee, but as a non coffee drinker now, I always go for soy masala chai. I only had an experience of a homemade one before I tried Fuel's masala chai, both are authentic I have to say (cause the homemade one was by an Indian), but Fuel's is so much richer in flavors. The soya milk they use gives the drink a creamy texture for the spices to play with. I cannot get enough of the cinnamon infused and on top, which inspires me to put cinnamon on my hot chocolate.
Soy  masala  chai
I have only tried one of their dessert which is my all time favorite carrot cake cause I'm too much of a fan of it and I have to choose it over any other options. The cream cheese on top is really well whipped, soft, light and just melts in your mouth. I see they also have cookies here, maybe next time I can share with bae.
Carrot  cake
I was a little upset about the wait but the first sip of my drink immediately lifted my mood, it is worth it ❤
Soy  masala  chai
Carrot  cake
2017-02-06 1892 浏览
今日想同大家分享我係香港最鍾意嘅咖啡店。呢間咖啡店係中環有兩間,金鐘有一間。要講講點解咁鍾意呢間咖啡店。因為佢嘅咖啡真係好好飲,咖啡味好濃,而且好香。不論佢嘅latte, cappuccino 同Americano 都做非常出色。我差唔多每一個禮拜會去飲兩至三次呢間咖啡店嘅咖啡。比起好多間其他係上環中環嘅咖啡室,我覺得呢間咖啡店嘅咖啡,係比較做得好飲啲嘅。大家如果行開行埋金鐘或者中環,記住去飲一杯呢間咖啡店嘅咖啡啦。
2017-02-05
2017-01-17 1526 浏览
有咩舒服得過喺個咁忙既商場都有一間咁有水準既coffee shop, 可以嘆下咖啡同蛋糕?!第一次去睇見餐牌嚇一嚇,超過$50既cappuccino,唔係有朋友試過我都唔會行入去,但飲完之後真係覺得物超所值,係值得一試再試嘅!蛋糕同曲奇都係我鍾意既款式,唔太油膩。餐廳半自助形式,買完之後就可以搵個靚位坐定定,等staff 送野食野飲過來。
2016-11-28 1651 浏览
其實會令人動手開始寫 review 既通常都係唔好既 experience, 所以為左令自己既 portfolio 冇咁怨氣就寫下我 recommend 既餐廳啦😛我成日覺得飯可以唔食,咖啡唔可以唔飲。Fuel 呢間 coffee shop 我唔常黎,但總會掛住個一種香同濃。其實description 都如果唔比較同級店舖,都冇咩好講。唯一唔同係,除左好濃朱古力味之外,呢度mocha 唔算甜,所以喜歡既話可以加糖,都唔會over。90分咖啡一杯。比起N1 系列, N1 mocha 會多一分焦糖香味。比起 elephant ground, elephant ground 咖啡香味會重少少。比起Batista Jam... um... 感覺好似幾相似,下次試完再review 多一次。呢一杯就比較朱古力既甘香多一點,有機會係佢地落可可粉既關係。mocha $52latte $52latte 今次唔係我飲,下次再 comment.

我成日覺得飯可以唔食,咖啡唔可以唔飲。

比起N1 系列, N1 mocha 會多一分焦糖香味。
mocha $52

latte $52
latte 今次唔係我飲,下次再 comment.
2016-10-23 1353 浏览
行到累累哋, 朋友話Fuel的咖啡幾好, 咪試下。環境尚可,中環租貴,不能太多要求, 否則羊毛出在羊身上。 自助形式,先排隊買飛,等一陣咖啡就送到。我order 了一杯latte, 好靚的拉花, 飄來陣陣咖啡味。 感覺咖啡好濃,好易入口,好幼滑。 多謝介紹。
。 多謝介紹。
2016-10-20