2024-08-30 317 浏览
成日都見到人推介ᴍᴏᴍᴏ,先知道原來係尼泊爾餃子,上網見到呢間近地鐵站之餘,既有得食ᴍᴏᴍᴏ,又有得飲吓嘢,一於嚟ʀᴇʟᴀx吓ᴄʜɪʟʟ吓😍~1️⃣ ᴘᴀɴɪᴘᴜʀɪ🥔呢個脆脆波係印度好常見嘅一種街頭小食,係一個中間空心可以放餡嘅波波🤣入邊有薯蓉、豆蓉,番茄粒、洋蔥粒、香草🌿… 另外有一壺仔酸酸地嘅醬料可以淋上去一齊食~ 不過我就鍾意就咁食,覺得脆啲好食啲😌2️⃣ ᴋʜᴀᴊᴀ ꜱᴇᴛ🍽️想食多啲款揀呢個就冇有錯啦‼️一個有齊咁多款嘢食~ᴍᴏᴍᴏ鄙薄餡都夠晒熱,薯仔好綿密,雞肉乾身好入味,越咬越香😚仲有加入咗腰果花生嚟整嘅粉麵,香辣又惹味🌶️配埋似雪糕筒形狀嘅薄脆卷餅食真係超ᴊᴇɴɢ😍3️⃣ ꜰʟᴀᴍɪɴɢ ᴍᴏɴᴋᴇʏ🐵其中一個嚟呢度嘅原因都係因為呢杯嘢飲😚 完全係「嘩」一聲,點解可以咁特別⁉️ 店員淋完一噠火,杯邊連杯一齊燒,勁勁勁勁勁大火焰🔥成間餐廳嘅人都望過嚟,仲拎哂電話影相📸 入口就甜甜哋,好飲到我愈飲愈快🤣4️⃣ ꜱᴏᴜʟᴛɪɴɪ🍸呢杯雖然唔會起火,但就好少女心💓中間有片玫瑰花瓣同幾粒銀色珠珠做點綴,入口有陣陣桃桃嘅甜味🍑 螞蟻星人千祈咪錯過啦😎

1️⃣ ᴘᴀɴɪᴘᴜʀɪ🥔

2️⃣ ᴋʜᴀᴊᴀ ꜱᴇᴛ🍽️

想食多啲款揀呢個就冇有錯啦‼️
Khaja  Set

一個有齊咁多款嘢食~

Khaja  Set

仲有加入咗腰果花生嚟整嘅粉麵,香辣又惹味🌶️

配埋似雪糕筒形狀嘅薄脆卷餅食真係超ᴊᴇɴɢ😍

3️⃣ ꜰʟᴀᴍɪɴɢ ᴍᴏɴᴋᴇʏ🐵

4️⃣ ꜱᴏᴜʟᴛɪɴɪ🍸
Soultini

呢杯雖然唔會起火,但就好少女心💓

下午茶
  • Momo
  • PANIPURI
自從有次食完尼泊爾菜之後對尼泊爾菜念念不忘,上星期放工又去食la,佐敦有幾間尼泊爾食店,依間近柯士甸站出口好方便,仲有打卡Cocktail~🧆Panipuri $58印度脆球外殼為酥脆餅,內為空心球,球內裝有薯蓉,豆蓉、蕃茄、洋蔥,淨食都好好食,原來有醬汁倒入去㗎,倒出嚟係綠色汁液。入口第一啖係好酸,食多2啖有陣香料味,酸酸鹹鹹好開胃,加上脆口酥餅,大人小朋友都鍾意食🥟KHAJA SET $168尼泊爾傳統set 餐,有尼泊爾小食同momo(餃子),全雞肉唔食牛都啱食,特別在於主食係炒麵碎+腰果比平時食開嘅白飯惹味得多,薯仔同雞肉都勁入味,連momo都好出色,點埋辣辣地醬汁食真係無得輸!值得一讚係個碟用荷葉包住,更加辨識到係異國菜別有一番風味~🍹Passionate Love $78百香果、芒果汁、薄荷、檸檬、蘇打水同石榴糖漿混合而成mocktail,入口香甜後勁帶酸,解渴得嚟又好飲🔥Flaming Monkey $128依款Cocktail唔單止睇到調酒師表演「火焰雞尾酒」,可加有驅散負能量意思,由多種酒調配而成,口感多變,苦甜盡致,好特別味道嘅酒,淨係睇火焰都值回票價Funky M

🧆Panipuri $58

2024-07-10
  • Panipuri
  • KHAJA SET
  • Flaming Monkey
位於佐敦的Funky Monkey,尖沙咀都有分店,係主尼泊爾菜式的酒吧餐廳,餐廳佈置令人恍如置身於叢林嘅感覺🌴🌳🍃播住輕快嘅音樂💃🏻成個Vibe都好適合飲返杯嘢🍻🍹🍸🧉🔸Flaming Monkey🍹🔥🔥🍹🐒今晚最特別係叫咗杯Cocktail「Flaming Monkey」🔥🐒Bartender會過嚟枱邊,喺杯Cocktail嗰度點火,再灑上玉桂粉,成個過程好似睇表演咁!睇返Menu介紹其實呢杯係由經典Cocktail Tiki Cocktail Zombie變調而成,混合多種調酒,味道甜甜酸酸,寓意係驅走負能量!真係啱晒,收工過嚟飲番杯🤣🔸Momo尼泊爾餃子🥟嚟到尼泊爾餐廳必定要食尼泊爾餃子,有得揀雞肉、豬肉或者蔬菜,呢度嘅餃子係蒸餃子,一個小鐵煲裝住,熱辣辣一路食都仲有蒸氣,份量都好多,兩三個人share都好夠!🔸Shaphale-chicken尼泊爾特色餡餅,外型有啲似巨大化嘅餃子🥟外皮好酥脆,估唔到幾好食,入面嘅餡餡料都好惹味,唔怕好重香料味,都推薦大家試吓!🔸Passionate Love🍹另一杯飲品叫咗Mocktail,由熱情果汁、芒果汁、薄荷、檸檬、梳打水混合而成,所以

🔸Flaming Monkey🍹🔥🔥🍹🐒

🔸Momo尼泊爾餃子🥟

🔸Shaphale-chicken

🔸Passionate Love🍹
另一杯飲品叫咗Mocktail,由熱情果汁、芒果汁、薄荷、檸檬、梳打水混合而成,所以味道都好refreshing,好啱夏天飲☺️

📍#FunkyMonkey (#佐敦美食)
#佐敦 偉晴街17號地舖
  • Flaming  Monkey
❀ Funky Monkey #佐敦 ❀❗高質抵食尼泊爾菜 仲有多款特色民族Cocktail❗——————————————————原來廟街附近聚集咗唔少尼泊爾人,喺呢度會搵到正宗有平價嘅尼泊爾菜😍今次嚟到呢一間高水準又抵食,仲有唔少裝飾得靚靚又美味嘅Cocktail,絕對要分享俾大家😝.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Momo Platter $168一講起尼泊爾賽必定諗起Momo🤩之前喺其他尼泊爾餐廳都有試過,但第一次有咁多種款式及口味選擇。有豬、雞、牛選擇,我哋選擇咗雞豬半半。仲有四款唔同嘅煮法,分別為蒸炸煎辣味,款款有特色🥰蒸momo特別Juicy💦而辣味居然係韓式甜酸醬,好惹味!炸同煎就特別香脆可口,但都會保留到餡料多汁。嚟到一定要試吓呢一款,一共有成16粒真係超飽肚㗎👍🏻.☞ Oven Baked Chicken Lollipop $78 有少少似印度菜嘅chicken tikka 🐔但做到外皮香脆肉質更加嫩滑。而且甜甜辣辣咁樣超級好食。.☞ Tacos $148正常發揮,包上切絲雞肉及切粒青紅椒,再配上酸忌廉及蕃茄醬,味道有少少似pizza🤣.☞ Tiki Monkey $108☞ Mon
❀ Funky Monkey #佐敦 ❀
❗高質抵食尼泊爾菜 仲有多款特色民族Cocktail❗
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ Momo Platter $168
一講起尼泊爾賽必定諗起Momo🤩
有豬、雞、牛選擇,我哋選擇咗雞豬半半。
仲有四款唔同嘅煮法,分別為蒸炸煎辣味,款款有特色🥰
嚟到一定要試吓呢一款,一共有成16粒真係超飽肚㗎👍🏻

而且甜甜辣辣咁樣超級好食。

☞ Tacos $148

☞ Tiki Monkey $108
☞ Monkey Colanda $108
呢度嘅Cocktail真係超級抵飲😚仲有happy hour ,80幾蚊就有一杯🥃
份量係平時嘅兩倍有多,仲用咗民族色彩豐富嘅容器裝住,影相一流。
特別喜歡 Monkey Colanda,用椰子殼承載着,仲有百香果裝飾,椰子味滿滿非常香甜,口感仲好似沙冰咁,啱晒我呢啲唔飲得酒嘅人🤣

——————————————————
✨整體味道: 4/5
✨環境裝修: 3.8/5
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 4/5
✨再訪興趣: 3.9/5
💞整體來講
裝修充滿尼泊爾風味,而且菜式亦有特色,夠晒大份又抵食,就連飲酒都幾平。未食過尼泊爾菜嘅一定要試吓呢一間‼️
「Funky Monkey」是一間尼泊爾酒吧餐廳店內設計充滿異國渡假風情,播放輕快音樂不少綠植作裝飾且擺放水上滑板昏暗燈光配搭迷幻霓虹燈,加上型格馬騮圖案玩味感十足,令人享受片刻放鬆心情✾ Khaja Set $168相當吸睛,打開藤籃擺放多款尼泊爾小食中間是香辣炒麵,香脆乾身配搭芫荽、洋蔥和花生等配料,口層豐富薯仔綿密帶點咖哩香;燒雞肉焦香入味當中喜歡momo❤️皮薄煙靭,肉餡飽滿多汁✾ Calamari Fritti $78魷魚圈炸得金黄香脆,魷魚嫩彈鮮香蘸點他他醬很惹味,加少許檸檬汁突出魷魚鮮味✾ Portobello Mushroom Croquette $68粒粒圓滾滾大啡菇芝士丸,外皮酥脆內餡軟綿充滿大啡菇菇香和芝士奶香一口一粒,蘸點醬汁更香口✾ Sweet Heart $78是一杯Mocktail,士多啤梨、樹莓和石榴糖漿製作成沙冰入口酸甜冰涼,很適合夏天開胃解暑✾ Monkey Colada $108是一杯Cocktail,以椰子外殼作杯加以鮮花、綠葉和小傘裝飾,充滿夏日風情以Rum和椰子酒為基調加以新鮮菠蘿、熱情果、薑和椰奶製作入口清新帶淡淡椰香,充滿熱帶風味
「Funky Monkey」是一間尼泊爾酒吧餐廳
店內設計充滿異國渡假風情,播放輕快音樂
不少綠植作裝飾且擺放水上滑板
昏暗燈光配搭迷幻霓虹燈,加上型格馬騮圖案
玩味感十足,令人享受片刻放鬆心情

✾ Khaja Set $168
相當吸睛,打開藤籃擺放多款尼泊爾小食
中間是香辣炒麵,香脆乾身
配搭芫荽、洋蔥和花生等配料,口層豐富
薯仔綿密帶點咖哩香;燒雞肉焦香入味
當中喜歡momo❤️皮薄煙靭,肉餡飽滿多汁

✾ Calamari Fritti $78
魷魚圈炸得金黄香脆,魷魚嫩彈鮮香
蘸點他他醬很惹味,加少許檸檬汁突出魷魚鮮味

粒粒圓滾滾大啡菇芝士丸,外皮酥脆
內餡軟綿充滿大啡菇菇香和芝士奶香
一口一粒,蘸點醬汁更香口

✾ Sweet Heart $78
是一杯Mocktail,士多啤梨、樹莓和石榴糖漿製作成沙冰
入口酸甜冰涼,很適合夏天開胃解暑

✾ Monkey Colada $108
是一杯Cocktail,以椰子外殼作杯
加以鮮花、綠葉和小傘裝飾,充滿夏日風情
以Rum和椰子酒為基調加以新鮮菠蘿、熱情果、薑和椰奶製作
入口清新帶淡淡椰香,充滿熱帶風味
2024-10-06 130 浏览
▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼充滿異國風情嘅酒吧餐廳「Funky Monkey」🐵坐落於佐敦偉晴街,主打特色尼泊爾菜🇳🇵最近推出咗sittan menu (小食系列),入夜同朋友嚟食吓嘢輕鬆吓最適合不過✨🔸Panipuri ($58)必試街頭小食‼️空心脆球裝有薯蓉、番茄、洋蔥等餡料,配搭秘製醬汁,味道酸酸甜甜非常開胃👍🏻🔸Khaja Set ($168)小食拼盤以藤籃上枱,賣相一流📸包尼泊爾餃子(momo)、炸麵、炒薯仔及燒雞❤️Momo皮薄多汁,炸麵香脆可口,薯仔軟綿入味,燒雞肉質嫩滑,值得一試✅🔸Chocolate Fondue ($68)心太軟口感輕盈濕潤,內餡流心朱古力味道濃郁,有驚喜💫🔹Lemongrass Refresher ($78)以檸檬草、薄荷及青檸調配而成嘅梳打水,味道清新易入口,消滯解膩一流🙆🏻‍♀️🔹Strawberry Smoothie ($78)沙冰甜度適中,口感綿密幼滑,消暑解渴好選擇☀️▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲

🔸Panipuri ($58)

🔸Khaja Set ($168)

🔸Chocolate Fondue ($68)
心太軟口感輕盈濕潤,內餡流心朱古力味道濃郁,有驚喜💫

🔹Lemongrass Refresher ($78)

🔹Strawberry Smoothie ($78)
沙冰甜度適中,口感綿密幼滑,消暑解渴好選擇☀️

2024-10-05 93 浏览
第一次食尼泊爾菜感覺好特別😍呢度嘅氣氛好,環境又有獨特,我仲叫咗杯勁火焰嘅酒岩哂打卡😆🍸Flaming Monker$128店員喺你面前點火好似睇show咁✨真係睇到嘩一聲😂用幾款列酒混合,酒味偏濃帶有甜甜果香味,不過酒量淺嘅人就唔太啱🫡🥟Khaja Set$168用藤籃裝住賣相好特別,有餃子、炸麵、雞肉、薯仔、脆薄餅,非常有地道風味。🌮Tacos$148沙律醬混合埋雞肉,餡料豐富,口感清新又有肉汁😋
第一次食尼泊爾菜感覺好特別😍
呢度嘅氣氛好,環境又有獨特,我仲叫咗杯勁火焰嘅酒岩哂打卡😆

🍸Flaming Monker$128

🥟Khaja Set$168

🌮Tacos$148
沙律醬混合埋雞肉,餡料豐富,口感清新又有肉汁😋

2024-10-04 86 浏览
超奪目的猴子🐒!就為了這個雞尾酒🍹而來!Flaming Monkey 🍹128.00也太誇張的煙火效果!由多種冧酒跟青檸🍋‍🟩,西柚汁混和,很易入口Passionate love 🧡 78.00在熱情果跟檸檬🍋的調和下,芒果🥭汁被調得開胃,清新甜美的搭配Khaja Set168.00尼泊爾的小食套餐最經典的還是中間的Wai Wai 脆麵,混和生洋蔥🧅跟三色椒🫑,口味清新得來帶點辛勁🌶️此外,烤雞肉跟薯仔🥔都帶著濃郁的調味,除了momo外都是刺激的好物!Momo Platter🥟168.00MOMO🥟尼泊爾餃子套餐,分別有蒸煎炸炆蒸餃跟煎餃的肉汁流倘,口味相當精彩,是我吃過最有記憶點的餃子炸炆比較特別,一試無妨Funky Monkey (佐敦)佐敦偉晴街17號地舖#Funky Monkey #佐敦#bar

超奪目的猴子🐒!就為了這個雞尾酒🍹而來!

Flaming Monkey 🍹

168.00

尼泊爾的小食套餐

Momo Platter🥟
168.00

MOMO🥟尼泊爾餃子套餐,分別有蒸煎炸炆

炸炆比較特別,一試無妨

Funky Monkey (佐敦)
佐敦偉晴街17號地舖

#Funky Monkey #佐敦
#bar
2024-09-28 88 浏览
呢度好多外國人客唱歌跳舞氣氛一流估唔到酒吧都有Oreo smoothie飲奶味好重見我哋2個人仲分兩支飲管相當細心拼盤好抵食精美擺盤用心不停影相打卡試盡尼泊爾味道烤雞有火喉配上新鮮蔬菜青瓜+紅蘿蔔清清味蕾將麵烤脆添甘上花生洋蔥菜粒提升層次口感Momo超多汁肉餡嫩、蘿蔔粒爽薯仔好腍好味蓮藕沙律比特別好少出面食到亦係溫沙律似薯仔片質地意粉名叫aglio-olio原來是無醬的清清地只落蒜、辣椒同欖油顯出意粉原味夠曬香
呢度好多外國人客唱歌跳舞

亦係溫沙律
似薯仔片質地

意粉名叫aglio-olio
原來是無醬的
清清地只落蒜、辣椒同欖油
顯出意粉原味夠曬香

2024-09-26 98 浏览
Funky Monkey 2間分店位於佐敦 尖沙咀結合了獨特的尼泊爾風味🐵和輕鬆的氛圍最近更推出Sittan Menu 小食餐單價錢親民例如Panipuri/ Momo/ Ribs Fried 等尼泊爾菜⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🐒Flaming Monkey融合了多種烈酒 口感強烈而充滿酸甜的果味搭配著調酒師的火焰表演🍋超精彩 令人陶醉不僅是一杯cocktail 更是次難忘的體驗 推薦·🥥Monkey Colada將經典的Pina Colada重新演繹 用椰殼呈上基底是順滑的椰漿和清爽的菠蘿🌴加入姜汁完美平衡了甜度 更以百香果的香氣作點綴·🧆Panipuri必試街頭美食!小脆球裹住薯蓉 洋蔥 芫荽等搭配特製的香料水 瞬間在口中釋放多重味道·🥟Momo Platter四款煮法(STEAM/ FRY/ CHILLI/ PAN-FRY)餃控不容錯過🐓尼泊爾餃子以雞肉餡為主咬開鮮嫩多汁 皮薄煙韌 搭配兩款自製辣醬·🍕Nepalese Pizza這款尼泊爾披薩獨具特色 餅底薄脆 風味十足鋪上馬蘇里拉奶酪 番茄醬 調味碎牛肉和雞蛋·🍢Sekuwa可選擇雞或豬肉 雞肉烤得恰到好處 外焦
Funky Monkey 2間分店位於佐敦 尖沙咀
鋪上馬蘇里拉奶酪 番茄醬 調味碎牛肉和雞蛋
🍢Sekuwa
可選擇雞或豬肉 雞肉烤得恰到好處 外焦內嫩
濃濃香料味 微辣 加上一口size 令人停不下來
今日同有個外國番黎既朋友黎到佐敦😎知唔知其實佐敦除左大家都知既廟街夜市之外🙂‍↔️其實都係一個小尼泊爾呢❓😎今日同外國朋友黎到官涌一帶其中一條最多尼泊爾餐廳既偉睛街😎帶大家同我地一齊走入小尼泊爾既小森林系餐廳感受下Funky既wild monkey夜晚啦🐵🥟 MOMO PLATTER ($168)STEAM MOMO, FRY MOMO, CHILLI MOMO,PAN FRY MOMO.Momo有啲似我地既小籠包😘但有啲唔同既係煮既方法😎佢地今年炸、煎左五款不同口味既momo😍全部都勁Juicy!辣醬味既momo有啲似韓式kimbap👍🥹個人覺得辣得黎好易入口!推介!🍕 FUNKY MONKEY SIGNATURE PIZZA ($148)PEPPERONI, SPICY BEEF, ONION, JALAPENO, MOZZERELLA CHEESE依個絕對對得住signature個名👍熱辣辣整出黎超好食!餅底軟熟 餅皮超脆😍牛肉係好似肉醬咁有少少汁🥳令到既入口質感唔會太乾👍辣味都岩岩好🥳🐥 HALF PERI PERI CHICKEN (FULL BIRD $198) ($148)

🥟 MOMO PLATTER ($168)

半隻霹靂霹靂燒雞(全隻198)
MARINATE PERI PERI CHICKEN ROASTED IN OVEN WITH SALAD.
細細隻既燒春雞有估唔到咁多既味道👍本身隻雞都醃得入味😚皮脆肉嫩!好耐冇食過雞覺得雞皮係精華😂有啲辣子籽係上面好刺激🥹兩款隨雞附上既薄荷醬同細個辣椒醬好似俾到好似鰻魚三食既感覺我👍每啖都唔同口味🤩

🍹 Passionate Love ($78)
Passionfrult, Mango Juice, Mint, Lemon, Soda Water & Grenadine.

🍓 Strawberry Smoothie ($78)
Strawberry, Ice Cream & Sugor.
2024-09-04 155 浏览
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯朋友就介紹我去位於尖沙咀充滿異國風情嘅尼泊爾餐廳「Funky Monkey」,餐廳入面就用咗霓虹燈設計,背景有一隻好大嘅馬騮,同朋友飲返杯應該好舒適。Khaja set首先店員會拎出一個圓形嘅藤製籃,打開會見到有Momo、炸麵、烤雞肉、脆餅等,可以一次過試晒多款特色小食。Nepalese Pizza意大利嘅Pizza就食得多,尼泊爾嘅就第一次食。免治牛肉配搭芝士同埋生雞蛋,Pizza皮夠薄和脆,每一啖都係肉汁。Tacos跟住我就試埋雞肉嘅墨西哥餅,口感香脆入面又有雞肉嘅肉汁。如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️ ⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯
⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

朋友就介紹我去位於尖沙咀充滿異國風情

Khaja set

Nepalese Pizza

Tacos
跟住我就試埋雞肉嘅墨西哥餅,口感香脆入面又有雞肉嘅肉汁。

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯
有時食厭咗中菜西餐 都會想轉下口味上星期食飯 就揀咗平時比較少食嘅尼泊爾菜去咗一間幾多人推介嘅酒吧餐廳🐾氣氛好隨性 仲有飛標玩🎯餐廳最近推出sittan menu 有幾款一口小食 最啱同朋友一齊嘆杯酒 食下小食咁chill住過一晚******************************🧆Panipuri ($58)印度脆波波外層炸得酥脆 裡面係空心球裝咗用薯仔、豆蓉、蕃茄、洋蔥混合製成嘅餡料店員推介我哋將醬汁倒入去 然後即刻原粒放入口入口感覺酸酸哋 香草香味會慢慢愈來愈濃烈🍴Khaja Set ($168)上枱時用傳統藤罩罩住 好有東南亞風味呢個尼泊爾小食拼盤相當抵食有齊MOMO、辣薯仔、香草燒雞肉同炒麵啱晒心大心細咩都想試下嘅朋友仔當中最愛嘅有蒸MOMO尼泊爾餃子🥟熱辣辣 就好似小籠包咁JUICY😋而個辣薯仔都炆得好腍好入味🥔炒麵係細個食嘅媽咪麵質感 有wasabi嘅辣味 仲mix左啲腰果同花生粒 好香口🍜Keema Noodle ($98)係尼泊爾Boudha區嘅地道菜式 推薦比唔想食太多炸物嘅朋友🙌🏻扁闊麵食材雖然簡單 只有雞肉同椰菜並加入青蔥、辣椒醬調味🌶️(辣度可以自行選擇
有時食厭咗中菜西餐 都會想轉下口味
上星期食飯 就揀咗平時比較少食嘅尼泊爾菜
去咗一間幾多人推介嘅酒吧餐廳🐾
氣氛好隨性 仲有飛標玩🎯
餐廳最近推出sittan menu 有幾款一口小食
最啱同朋友一齊嘆杯酒 食下小食咁chill住過一晚

🧆Panipuri ($58)
印度脆波波外層炸得酥脆 裡面係空心球
裝咗用薯仔、豆蓉、蕃茄、洋蔥混合製成嘅餡料
店員推介我哋將醬汁倒入去 然後即刻原粒放入口
入口感覺酸酸哋 香草香味會慢慢愈來愈濃烈

🍴Khaja Set ($168)
上枱時用傳統藤罩罩住 好有東南亞風味

呢個尼泊爾小食拼盤相當抵食有齊MOMO、
辣薯仔、香草燒雞肉同炒麵
啱晒心大心細咩都想試下嘅朋友仔
當中最愛嘅有蒸MOMO尼泊爾餃子🥟
熱辣辣 就好似小籠包咁JUICY😋
而個辣薯仔都炆得好腍好入味🥔
炒麵係細個食嘅媽咪麵質感 有wasabi嘅辣味
仲mix左啲腰果同花生粒 好香口

🍜Keema Noodle ($98)
係尼泊爾Boudha區嘅地道菜式
推薦比唔想食太多炸物嘅朋友🙌🏻
扁闊麵食材雖然簡單 只有雞肉同椰菜
並加入青蔥、辣椒醬調味🌶️(辣度可以自行選擇)
係類似撈麵嘅性質 但味道又幾唔錯 都幾入味

🐵Flaming Monkey ($128)
必點嘅打卡酒精飲品🔥
店員會先喺客人面前玩火 寓意燒除所有負能量
飲落甜甜哋 有啲果香味 酒味唔算重

🍋‍🟩Lemongrass Refresher ($78)
檸檬草、薄荷同青檸混合嘅嘅梳打水
入口酸酸哋 帶有薄荷香氣
好適合夏天季節同埋配炸品飲嘅飲品
TGIF🦧佐敦特色尼泊爾菜Funky Monkey,以海邊草屋酒吧設計,充滿東南亞的叢林渡假風情🏖️ 入夜配以迷幻燈光、音樂彌漫著異國特色。鬼馬打卡令你置身於Donkey Kong的探險旅程🌴🥙Panipuri (Hk$58): 獨特的民族風地道小食,印度脆球外殼酥脆,半空心裝着薯蓉,鷹嘴豆、蕃茄、洋蔥等,再自行倒入酸辣湯汁,濃郁中帶清爽感🍕Fresh Veggie Pizza(Hk$138): 這款素食精選pizza,批底薄身帶脆口,材料鋪 滿三色椒、橄欖、洋蔥、蘑菇和芝士, 清新而不油膩🍝Linguine Truffle Mushroom (Hk$118): 扁意粉軟硬適中,充滿橄欖油香,配炒黑松露蘑菇🍹Passionate Love(Hk$78): 這款mocktail以百香果、芒果汁、薄荷、檸檬、蘇打、石榴糖漿混合而成,酸爽清新充滿熱帶風情🍸Mango Juice (Hk$58): 芒果味道馥郁清香可口,帶微微芒果軟糖香(All subject to 10% service charge)📍Funky Monkey佐敦偉晴街17號地舖(港鐵柯士甸站 A 出口, 步行約4分鐘)

📍Funky Monkey
佐敦偉晴街17號地舖
(港鐵柯士甸站 A 出口, 步行約4分鐘)
🦋剛剛探訪了一間超有特色的隱世餐廳,完全被它的東南亞渡假風情所吸引!從裝潢到餐具,處處體現精心設計。👒用荷葉做成的特色餐碟,搭配藤籃餐具蓋和飲品造型,實在太有特色了!用餐後更愛上了他們的招牌菜色:📍 惹味的雞肉棒 ($78)📍 清新開胃的牛肉Tacos 🌮 ($148) 📍 香氣四溢的尼泊爾燒肉 ($75)📍 綿密順滑的心太軟甜品 ($68)還有兩款必點的特色飲品:🍹 充滿熱帶風情的 Passionate Love ($78)🔥 視覺震撼的 Lake of Fire ($228)🌟最後必試的是他們的 KHAJA set ($168),裡面有各式尼泊爾特色小吃,非常值得一試!尤其是皮薄餡靚的Momo,咬下一口湯汁!香辣炒麵同薄脆捲餅都別具特色!
🦋

👒

📍 惹味的雞肉棒 ($78)

📍 清新開胃的牛肉Tacos 🌮 ($148)

📍 香氣四溢的尼泊爾燒肉 ($75)

📍 綿密順滑的心太軟甜品 ($68)

還有兩款必點的特色飲品:

🔥 視覺震撼的 Lake of Fire ($228)

🌟