2022-07-02 1382 浏览
𓍯 Gᴏᴏᴅ Gᴏᴏᴅ, Bʏᴇ 𓂃Saddened to hear that @goodgoodgrocery, a Japanese cafe serving home-styled veggie cuisine, will be closing in July 😢 set my alarm to make a final visit and very luckily got a lunch reservation 🥰 Still amazed by how their team manages to 𝘵𝘳𝘢𝘯𝘴𝘧𝘰𝘳𝘮 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘱𝘭𝘦𝘴𝘵 𝘷𝘦𝘨𝘦𝘵𝘢𝘣𝘭𝘦𝘴 𝘪𝘯𝘵𝘰 𝘩𝘦𝘢𝘳𝘵-𝘸𝘢𝘳𝘮𝘪𝘯𝘨 𝘥𝘪𝘴𝘩𝘦𝘴 that’ll make you 𝘤𝘭𝘦𝘢𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘱𝘭𝘢𝘵𝘦𝘴 𝘪𝘯 𝘯𝘰 𝘵𝘪𝘮𝘦 🍽 will talk about their 𝗺𝗮𝗶𝗻𝘀 in this post 🥢Their Gᴏᴏᴅ Gᴏᴏᴅ Rɪᴄᴇ is simply 𝘢 𝘣𝘰𝘸𝘭 𝘰𝘧 𝘳𝘪𝘤𝘦 𝘵𝘰𝘱𝘱𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘵𝘢𝘮𝘢𝘨𝘰𝘺𝘢𝘬𝘰, 𝘢𝘷𝘰𝘤𝘢𝘥𝘰 & 𝘮𝘶𝘴𝘩𝘳𝘰𝘰𝘮𝘴 - yet
𓍯 Gᴏᴏᴅ Gᴏᴏᴅ, Bʏᴇ 𓂃

Their Gᴏᴏᴅ Gᴏᴏᴅ Rɪᴄᴇ is simply 𝘢 𝘣𝘰𝘸𝘭 𝘰𝘧 𝘳𝘪𝘤𝘦 𝘵𝘰𝘱𝘱𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘵𝘢𝘮𝘢𝘨𝘰𝘺𝘢𝘬𝘰, 𝘢𝘷𝘰𝘤𝘢𝘥𝘰 & 𝘮𝘶𝘴𝘩𝘳𝘰𝘰𝘮𝘴 - yet miraculously it 𝘭𝘦𝘢𝘷𝘦𝘴 𝘢 𝘥𝘦𝘦𝘱 𝘪𝘮𝘱𝘳𝘦𝘴𝘴𝘪𝘰𝘯 𝘰𝘯 𝘺𝘰𝘶 𝘢𝘴 𝘵𝘩𝘦 𝘧𝘭𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳𝘴 𝘢𝘭𝘭 𝘨𝘰 𝘴𝘰 𝘸𝘦𝘭𝘭 𝘵𝘰𝘨𝘦𝘵𝘩𝘦𝘳🫶

My favourite is the Tᴇᴍᴘᴜʀᴀ Rɪᴄᴇ 五目天丼 - 𝘳𝘪𝘤𝘦 𝘵𝘰𝘱𝘱𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘷𝘦𝘨𝘨𝘪𝘦 𝘵𝘦𝘮𝘱𝘶𝘳𝘢 𝘭𝘪𝘬𝘦 𝘬𝘢𝘭𝘦, 𝘦𝘨𝘨𝘱𝘭𝘢𝘯𝘵, 𝘱𝘶𝘮𝘱𝘬𝘪𝘯, 𝘰𝘬𝘳𝘢, and 𝘁𝗵𝗲 𝗺𝘃𝗽, 𝗮 𝘀𝗼𝗳𝘁-𝗯𝗼𝗶𝗹𝗲𝗱 𝗲𝗴𝗴 𝘁𝗲𝗺𝗽𝘂𝗿𝗮 🥚 the 𝘣𝘢𝘵𝘵𝘦𝘳 𝘰𝘧 𝘵𝘩𝘦 𝘵𝘦𝘮𝘱𝘶𝘳𝘢 𝘪𝘴 𝘴𝘰 𝘭𝘪𝘨𝘩𝘵 and not oily at all, and the egg just takes it to another level 🤤

We 𝘦𝘯𝘥𝘦𝘥 𝘰𝘶𝘳 𝘮𝘦𝘢𝘭 𝘰𝘯 𝘢 𝘴𝘸𝘦𝘦𝘵 𝘯𝘰𝘵𝘦 with one of their signatures - 𝑃𝑎𝑟𝑖𝑠 𝐵𝑟𝑒𝑠𝑡, a 𝘩𝘢𝘻𝘦𝘭𝘯𝘶𝘵 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮 𝘤𝘩𝘰𝘶𝘹 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘢 𝘳𝘰𝘮𝘢𝘯𝘵𝘪𝘤 𝘯𝘢𝘮𝘦 🇫🇷 the 𝘩𝘢𝘻𝘦𝘭𝘯𝘶𝘵 𝘧𝘭𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳 𝘪𝘴 𝘳𝘦𝘢𝘭𝘭𝘺 𝘯𝘢𝘵𝘶𝘳𝘢𝘭, slightly reminiscent of Nutella but without that overt artificial sweetness 🥰
Loved the 𝐶𝑜𝑓𝑓𝑒𝑒 𝐶ℎ𝑜𝑐𝑜𝑙𝑎𝑡𝑒 𝐵𝑎𝑛𝑎𝑛𝑎 𝐶𝑟𝑒𝑎𝑚 𝐶𝑎𝑘𝑒 - a 𝘳𝘪𝘤𝘩 𝘤𝘩𝘰𝘤𝘰𝘭𝘢𝘵𝘦 𝘧𝘭𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳𝘦𝘥 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮 𝘤𝘢𝘬𝘦 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘢 𝘴𝘶𝘣𝘵𝘭𝘦 𝘤𝘰𝘧𝘧𝘦𝘦 𝘢𝘳𝘰𝘮𝘢, and with bits of banana layered within the cream 🍌

Will def be missing this little cafe, wishing the team all the best in everything they do ♡︎
᠃ ⚘᠂ ⚘ ˚ ⚘ ᠂ ⚘ ᠃

‧̥̥͙‧̥̥ ̥ ̮ ̥ ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ ⊹ ‧̫‧⊱
✧ 𝐺𝑜𝑜𝑑 𝐺𝑜𝑜𝑑 𝑅𝑖𝑐𝑒 ($𝟷𝟷𝟾)
✧ 𝑇𝑒𝑚𝑝𝑢𝑟𝑎 𝑅𝑖𝑐𝑒 ($𝟷𝟸𝟾)
✧ 𝑃𝑎𝑟𝑖𝑠 𝐵𝑟𝑒𝑠𝑡 ($𝟾𝟾)
✧ 𝐶𝑜𝑓𝑓𝑒𝑒 𝐶ℎ𝑜𝑐𝑜𝑙𝑎𝑡𝑒 𝐵𝑎𝑛𝑎𝑛𝑎 𝐶𝑟𝑒𝑎𝑚 𝐶𝑎𝑘𝑒 ($𝟽𝟾)
❝ Gᴏᴏᴅʙʏᴇ, Gᴏᴏᴅ Gᴏᴏᴅ! ❞
𖤥 Gᴏᴏᴅ Gᴏᴏᴅ @goodgoodgrocery
  • good  good飯
  • Cream  Cake
  • Paris  Brest
2022-06-29 522 浏览
其實以前都成日同朋友去,不過冇諗到佢咁快就唔做,感覺上有啲傷心。其實呢個good good飯早排冇咗,所以上次去嗰陣時發現有即刻叫嚟食。一如既往超好食,都炸金菇簡直係精華所在,再配埋牛油果同埋雞髀菇等其他配料一齊食,加多少少豉油會更加正。同埋呢,佢仲有湯小食沙律,感覺好滿足。不過唔知點解我食完好快肚餓,可能因為今次冇食甜品掛。呢次都應該係我最後一次食,唔知道佢會唔會再重新開舖呢,到時一定會同朋友再去捧場!

2022-06-29 336 浏览
香港其實好食既素食店唔多,good good係其中一間top of the list.賣既係日式和風雅緻素菜,d甜品都好靚好好味。令原本成日唔知食咩好既素食日,都食得靈舍開心!最愛呢度既:五目天丼 Tempura rice ($118) ♡♡♡♡♡有羽衣甘藍、南瓜、茄子、法邊豆tempura,配溏心蛋仲有小碟、沙律、漬物、味噌湯。件件tempura都炸得爽脆不油膩,又帶出食物鮮美原味,諗起都想再食!只可惜,快將結業了...(最後營業日7月3日)要食真係要把握最後的時機!
香港其實好食既素食店唔多,

賣既係日式和風雅緻素菜,
d甜品都好靚好好味。
令原本成日唔知食咩好既素食日,
都食得靈舍開心!

最愛呢度既:
有羽衣甘藍、南瓜、茄子、法邊豆tempura,配溏心蛋
仲有小碟、沙律、漬物、味噌湯。
件件tempura都炸得爽脆不油膩,
又帶出食物鮮美原味,
諗起都想再食!

只可惜,
快將結業了...
(最後營業日7月3日)
要食真係要把握最後的時機!
· 狐狸烏冬 $88 <出汁煮油樣 昆布 溏心蛋 青蔥poached & deep-fried tofu skin; wakame; soft boiled egg; spring onion>烏冬幾有咬口 湯底清甜 溏心蛋煮得啱啱好 好食到encore多一隻💆🏼‍♀️ 平凡但好食🫧· The Little Woman Good Good Parfait Vol. 2 $158睇住逐層逐層砌上去 擺得好靚 好治癒 覺得呢個就好似將黑森林放入嗰杯 做成芭菲version🍫 有好多元素 食落cream唔多所以唔膩 不過每樣element感覺就較為分離 一邊”不” 一邊試每樣element再估係咩既感覺好有趣🤹🏻‍♀️· 芬蘭藍莓汁 $35—————————————————————😋 taste? 8/10🥳 environment? 8.4/10🤑 cp value? 6.5/10🤩 revist? 9.9/10—————————————————————📍 ɢᴏᴏᴅ ɢᴏᴏᴅ𝘎/𝘍, 2𝘢 𝘚𝘦𝘤𝘰𝘯𝘥 𝘚𝘵𝘳𝘦𝘦𝘵, 𝘚𝘢𝘪 𝘠𝘪𝘯𝘨 𝘗𝘶𝘯 𝘏𝘰𝘯𝘨 𝘒𝘰𝘯𝘨
· 狐狸烏冬 $88

🤩 revist? 9.9/10
—————————————————————
📍 ɢᴏᴏᴅ ɢᴏᴏᴅ
2022-06-21 260 浏览
其中一間最愛既素食飯堂就快要告別了🥲都要回味下佢既好泡菜湯烏冬❣️❣️啲湯勁好飲!炸金菇正!滑蛋菇菇飯❣️好似茶漬飯咁清請地,伴碟塊玉子好好食!Chocolaty Chocolate 朱古力❣️❣️好濃,好少冰,飲耐左都唔會淡Good Good Parfait 士多啤梨啤梨蘋果橙芭菲❣️❣️層次好豐富,面頭開心果脆片好香,中間仲有士多啤梨雪葩、橙酒奶醬、豆蔻小餅乾、蘋果酒茴香果凍,又係一個唔清曬對唔住自己既option!!
其中一間最愛既素食飯堂就快要告別了🥲都要回味下佢既好

泡菜湯烏冬❣️❣️啲湯勁好飲!炸金菇正!

滑蛋菇菇飯❣️好似茶漬飯咁清請地,伴碟塊玉子好好食!

呢間日式和風素食小店 次次去都會座無虛席網上訂位難 walk in就更加難🙈但係都無阻大家對good good嘅熱愛❤️‍🔥因為喺嗰度食嘅 唔止係一份日式料理咁簡單而係嗰份獨有嘅人情味同埋溫暖🥰但睇ig page發現佢地只營業至7月3日🥺想捉緊最後時光食多次 但網上預約訂位已經full曬🥲只好回憶翻上次去嘅時候🥲Good Good嘅店面同佢店內環境都非常雅致🏡簡約清新的風格 比到人一種平和嘅感覺💆🏻‍♀️小店樓高兩層 地下係廚房同Bar枱 好有日式居酒屋感覺🏮上一層則有更多位置 枱與枱之間都有一定空間🪑自己靜靜地食下輕食 或者同朋友聚下舊都好適合🕊餐廳餐單唔算太多選擇 但貴精不貴多✨主食全部都係行健康素食路線🥬甜品就主打精緻細膩 仲會不時有新搞作🆕隔幾個月去每次都會有新驚喜🥰🍙Good Good燒飯團茶漬 ($118)料理用料唔會十分花巧 但樣樣都好有心思🥰茶漬飯上面有玉子,梅子,香菇,海苔底下就係香噴噴既日本珍珠米燒飯團🍙配上熱茶,米飯吸收哂茶湯 食落好順口💆🏻‍♀️食第一啖就已經感受到嗰種溫暖感❤️疫情期間係香港食到日本家庭式料理 已經好滿足🤍🍑夏日狂桃 ($88)除左主食 呢度主打既其實
呢間日式和風素食小店 次次去都會座無虛席

餐廳餐單唔算太多選擇 但貴精不貴多✨
主食全部都係行健康素食路線🥬
甜品就主打精緻細膩 仲會不時有新搞作🆕
隔幾個月去每次都會有新驚喜🥰

🍙Good Good燒飯團茶漬 ($118)
料理用料唔會十分花巧 但樣樣都好有心思🥰
茶漬飯上面有玉子,梅子,香菇,海苔
底下就係香噴噴既日本珍珠米燒飯團🍙
配上熱茶,米飯吸收哂茶湯 食落好順口💆🏻‍♀️
食第一啖就已經感受到嗰種溫暖感❤️
疫情期間係香港食到日本家庭式料理 已經好滿足🤍

🍑夏日狂桃 ($88)
除左主食 呢度主打既其實係高質甜品🍮

有興趣既朋友 goodgood每日尚餘少量walk-in
6月經過西營盤可以早少少去排隊
碰下運氣 睇下有無機會結業前食多次
2022-06-06 272 浏览
之前成日聽朋友講Goodgood 好好食將好簡單嘅食材都煮到好好味一路想試都冇的起心肝book點知最近見佢地話做到七月頭就結業所以就襯最尾一個月去試一試鋪頭12:15 開 我地早咗半個鐘到去到都已經排晒長龍🥹等到開門 留咗電話等佢call 我地返去去到兩點半終於有得食了🥰✨Good Good飯有牛油果,高湯玉子燒,炸金菇,杏鮑菇,甘荀,飯係用日本珍珠米,玉子燒食落去好入味同好滑,炸金菇好好味🥰 估唔到咁簡單嘅素菜都可以煮到咁好味🙌🏻✨椒麻烏冬麻辣雲耳,青瓜,溏心蛋,花生,芝麻,莞茜,好惹味,越食越辣好刺激🥵 不過兩樣主食揀我會prefer Good Good飯😋✨抹茶黑豆麻薯磅蛋糕雖然賣相唔好typical 嘅靚蛋糕,但係食落去有好rich 嘅抹茶味🍵 texture外面有啲仲曲奇咁脆,中間係軟腍腍,加埋麻薯一齊食好夾😋😋雖然食材同菜式都係簡單平淡為主,但係食得出店員好俾心機製作,再睇返佢地ig 講佢地嘅宗旨係去將好嘅食物帶俾身邊愛嘅人,就係呢份心機已經好值得支持💛💪
之前成日聽朋友講Goodgood 好好食

✨抹茶黑豆麻薯磅蛋糕

2022-06-04
  • Good Good 飯
2022-06-03 212 浏览
⭐️菠蘿嘅海係款幾特別嘅甜品 燒菠蘿香甜菠蘿紫蘇雪葩 好清新 冰感唔重菠蘿忌廉芝士 幾香滑梳打水啫喱 零甜味 好清爽 有種氣泡感覺 幾特別燕麥脆脆底層 令到口感更豐富整體唔錯 層次豐富配搭好清新酸酸甜甜 好適合夏天食⭐️法式榛子泡芙泡芙鬆脆 中間夾住厚滑榛子忌廉 味道香甜 加埋脆脆嘅榛子口感更豐富 整體唔錯甜品味道唔錯 份量偏小環境服務正常 價錢少貴 定價進取 呢個價位都可以有幾多選擇所以值唔值就見仁見智 小店即將結業 有興趣嘅朋友盡早去
⭐️菠蘿嘅海

呢個價位都可以有幾多選擇
所以值唔值就見仁見智
小店即將結業 有興趣嘅朋友盡早去
2022-06-02 239 浏览
12點鐘開門的good good11點45分已經有十多人排緊想一開門就有得食就要再早啲排隊食唔到頭輪 就要等1點15分 之後就2點半店員幫你留左名就可以去閒逛1點翻黎就有得入座叫左個五目天丼同抹茶黑豆麻薯磅蛋糕唔比加單既 所以要一次過叫可以用信用卡炸物唔會好炸 食落唔會感覺好多炸粉伴碟的沙律開胃 味增湯唔會太咸整體感覺不錯反而蛋糕有落差因為見到有好多人推介蛋糕但冇到想像中咁好食但會想試下其他若果唔洗排隊係可以再食的不過佢就快結業了😢
12點鐘開門的good good

若果唔洗排隊係可以再食的
不過佢就快結業了😢
五目天丼
2022-06-01 165 浏览
5月16日突然在ig 收到通知只能營業至7月3日,心中百般不捨,非常後悔過往日子只食過幾次,唯有捉緊最後時光多嚐幾次,來日再見👋由於網上預約訂位服務5分鐘内已顯示爆滿,於是係5月28日一大早就去排隊,排到第2位walk-in✌🏻😎, 順利可以食到第☝🏻輪!Good Good 飯 。$118材料簡單: 玉子燒; 牛油果切粒; 炸金菇; 甘筍; 杏鮑菇口感及外表似角切魚生丼飯,每樣材料都切粒擺放,雖然食材望上簡單,各自味道又好像不太夾,原來放進口中才發現異常地夾!玉子燒加入了高湯,和菇菇們起了化學作用;甘筍的甜中和了咸味,亦為整體味道加上了層次感; 最後有牛油果的滑溜幫助了 幾種的味道融合在一起💞 食到口裡的是一種harmony的感覺 🥰椒麻烏冬。$118不太辣,但非常有椒麻香味,吃頭兩啖已經整口麻痺了,如果平日鐘意食麻辣米線(多麻少辣) ,絕對會愛上呢個烏冬!烏冬口感煙靭掛汁,配上花生及芫荽,令人不禁一口接一口吸入🥢非常刺激過癮🤣又麻又香,食完後10分鐘還能感受到麻痺感在口腔散發👄👄👄Moon Mylk。$48月亮奶均有冷熱選擇,而我同朋友就選擇了熱的,希望更能感受其香味,果然不負所望,
,唯有捉緊最後時光多嚐幾次,來日再見👋

Good Good 飯 。$118

椒麻烏冬。$118

椒麻烏東

Moon Mylk。$48
月亮奶均有冷熱選擇,而我同朋友就選擇了熱的,希望更能感受其香味,果然不負所望,一上枱已經聞到陣陣玫瑰花香,再呷一口温暖既奶,雖然只是植物奶,但亦温暖了胃部,整個人都舒暢起來

Moon  mylk

水蜜桃忌廉蛋糕。$78
忌廉中有桃味滲出,不是普通的香精味,感覺比較天然的味道,層次分明,水蜜桃🍑份量不少🤩

法式榛子泡芙。$88
一上枱已經好香榛子🌰味,外脆内軟加上炒過既榛子,無法抗拒的誘惑🫶🏿。這道甜品完全是我們意料之外的好味!

後記:
一直有留意Good Good的social media,知道Good Good團隊很像一個family。到訪過幾次之後,能感受到也反映到他們製作的食物之中🥰希望他們盡快重開
2022-05-28
椒麻烏東
Moon  mylk
  • Good  Good  飯
  • 椒麻麵
  • 法式榛子泡芙
2022-05-31 97 浏览
—原來一直想去嘅餐廳都係喺晒附近開鋪時Walkin 坐地面嗰層而有訂位可以坐二樓雅座五目天丼($118)定食包括小碟, 沙律, 漬物& 味噌湯羽衣甘藍/ 南瓜 /茄子/法邊豆/溏心蛋炸嘅羽衣甘藍好薄脆嘅感覺 入口即化篤爆隻溏心蛋 橙黃蛋漿緩緩流出酸蘿蔔粒可以解油膩感春日棉花糖提子忌廉蛋糕($78)切件靚到好似模型咁幾delicate滿滿忌廉 仲有雲呢拿籽混合 格外香濃主食同甜品都好高質得知7月結束營業 把握機會再去食過———————————————————Good Good西環西營盤第二街地下2號A舖

原來一直想去嘅餐廳都係喺晒附近
開鋪時Walkin 坐地面嗰層
而有訂位可以坐二樓雅座
五目天丼($118)
定食包括小碟, 沙律, 漬物& 味噌湯
羽衣甘藍/ 南瓜 /茄子/法邊豆/溏心蛋
炸嘅羽衣甘藍好薄脆嘅感覺 入口即化
篤爆隻溏心蛋 橙黃蛋漿緩緩流出
酸蘿蔔粒可以解油膩感
春日棉花糖提子忌廉蛋糕($78)
切件靚到好似模型咁幾delicate
滿滿忌廉 仲有雲呢拿籽混合 格外香濃
主食同甜品都好高質

得知7月結束營業 把握機會再去食過
———————————————————
Good Good
西環西營盤第二街地下2號A舖
2022-05-27 101 浏览
✨Good Good✨西營盤日式小店主打簡約風的午餐好喜歡她們的方式做自己喜歡有規律的開開心心食一餐飯😍🍄Good Good飯🥑今日到店當然食招牌🥰飯餐跟了沙律、麵豉湯、豆腐😍好豐富影相超靚😌日本飯面好繽紛有牛油果、高湯玉子、燒炸金菇、杏飽菇、甘筍好多餸拼出來好靚🥰未食已經好滿足❤️好想說🤭當你食去一次就知道原來食一餐飯也會感到那種愉快的心情😌🍑水蜜桃忌廉蛋糕🎂水蜜桃蛋糕超香超香❣️超香❣️超香❣️水蜜桃我超喜歡🥰真的不能過😝奶油好滑夾心有二層水蜜桃果肉🤩入口好正超多果汁🥰蛋糕不算太甜😋飯後食剛剛好不會太飽😌🍍波羅的海🍨我係波羅控❤️我好喜歡這個甜品😌首先大家要看看透明甜品杯大大片燒波羅已經好吸晴了🤩配了忌廉芝士cream及餅碎😋一層層拼上去中間有一層透明梳打啫喱😍配菠蘿雪芭甜品師傅真係好有心機整得好靚🥰我先食雪芭濃濃的🍍味🥰並不是死甜那種🥰之後我再食梳打啫喱好特別😋之後再食忌廉芝士餅碎好特別組合好有口感🤤最後我食🍍入口超甜🥰幸福感✨愉快午餐😌好耐冇去旅行了今日當去日本一趟😝
✨Good Good✨

西營盤日式小店主打簡約風的午餐
好喜歡她們的方式做自己喜歡有規律的
開開心心食一餐飯😍

🍄Good Good飯🥑

今日到店當然食招牌🥰
飯餐跟了沙律、麵豉湯、豆腐😍好豐富影相超靚😌

🍑水蜜桃忌廉蛋糕🎂
水蜜桃蛋糕超香超香❣️超香❣️超香❣️
水蜜桃我超喜歡🥰真的不能過😝

🍍波羅的海🍨
我係波羅控❤️我好喜歡這個甜品😌

好耐冇去旅行了今日當去日本一趟😝
西環日式家庭料理以蔬食為主,仲有手作甜點環境好療癒呀聽說7月3日最後營業 (。•́︿•̀。)沒想到會是最後的第一次希望可以再encore▫️滑蛋菇菇飯午市定食包括左沙律、漬物同味噌湯柚子漬白蘿蔔粒好特別素食親子丼,有雞脾菇,蛋同菠菜葉菇同菠菜令口感更有層次蛋味香同夠滑,係健康嘅味道
西環日式家庭料理
以蔬食為主,仲有手作甜點
環境好療癒呀
聽說7月3日最後營業 (。•́︿•̀。)
沒想到會是最後的第一次
希望可以再encore

滑蛋菇菇飯

▫️滑蛋菇菇飯
午市定食包括左沙律、漬物同味噌湯
柚子漬白蘿蔔粒好特別
素食親子丼,有雞脾菇,蛋同菠菜葉
菇同菠菜令口感更有層次
蛋味香同夠滑,係健康嘅味道
2022-05-20
午餐
滑蛋菇菇飯
2022-05-22 187 浏览
上半場去西營盤食好西!五目天丼$118呢個天丼好食到不得了!!一共五款天婦羅:羽衣甘藍、南瓜、茄子、法邊豆、溏心蛋~天婦羅全部都炸得十分完美!羽衣甘藍好香脆!南瓜帶少少甜,口感外脆內軟!茄子食落新鮮,一樣係外脆內軟!法邊豆咁樣食幾過癮!溏心蛋又係正!蛋漿溶入埋飯入面真係冇得彈!仲有仲有!天丼最重要既仲有一樣野>就係醬汁啦!佢地個醬汁又係整得好唔錯!大大提升左呢個天丼既味道!定食包括:味噌湯、沙律、醃蘿蔔、豆腐全部都正!所以大家睇到我將呢個定食清得幾咁乾淨啦!菠蘿黑胡椒芝士蛋糕$68我要試試呢個估唔到既味道!出乎意料地!清新又好味!!蛋糕中間有少量黑胡椒,菠蘿肉,芝士蛋糕口感係比較實淨個種(我鍾意),旁邊伴碟有脆脆、鹽(應該係)、少少CREAM!整體都係冇得輸!下次黎要試下芭菲杯呀!(如果個肚有位既話)
上半場去西營盤食好西!

五目天丼$118
呢個天丼好食到不得了!!
一共五款天婦羅:羽衣甘藍、南瓜、茄子、法邊豆、溏心蛋~
天婦羅全部都炸得十分完美!
羽衣甘藍好香脆!
南瓜帶少少甜,口感外脆內軟!
茄子食落新鮮,一樣係外脆內軟!
法邊豆咁樣食幾過癮!
溏心蛋又係正!蛋漿溶入埋飯入面真係冇得彈!

定食包括:味噌湯、沙律、醃蘿蔔、豆腐
全部都正!所以大家睇到我將呢個定食清得幾咁乾淨啦!

菠蘿黑胡椒芝士蛋糕$68
我要試試呢個估唔到既味道!
出乎意料地!清新又好味!!

整體都係冇得輸!下次黎要試下芭菲杯呀!(如果個肚有位既話)

2022-05-05
2022-05-21 126 浏览
📍 Good Good (西環)西環西營盤第二街地下2號A舖要預約既小店,樓高兩層餐廳嘅感覺都係簡約日本風。環境細,坐嘅地方比較迫,食物精緻,欣賞食材用心製作的態度。人氣小店,平時需要先預約,個日咁岩有人no show 可以試👍🏻👉五目天丼💰118+1😋😋😋😋/5五目天丼包括了 羽衣甘藍、南瓜、法邊豆、本菇和糖心蛋,炸粉薄但夠脆,又唔會炸得太乾身。回頭: maybe,要預約好,不過聽聞就快結業,要試就要快🥹#kermit食在西環

📍 Good Good (西環)
西環西營盤第二街地下2號A舖

👉五目天丼