2022-05-04 474 浏览
見難得booking system重有位就立即book定復活節假期去食Good Good感覺同之前去嘅Nggy&好相近地理位置都只係隔幾個舖位去到先發現係素食餐廳😂跟餐有小碟、漬物、沙律、味噌湯🥗沙律、味噌湯正常味道小碟 - 薑蔥凍豆腐 感覺唔太日式 漬物 - 袖子漬白蘿蔔粒🥕起初以為係平時食開 酸味較重嘅蘿蔔漬入口覺得唔入味 淡口但漸漸食到柚子清香 全靠碟入面嘅柚子醬(?)🍱五目天丼 $118天丼上嘅天婦羅排得滿滿 完全覆蓋飯面而且有5款唔同嘅餸好吸引啊🤤溏心蛋、羽衣甘藍天婦羅好有驚喜落單時無研究有咩餸食物端上之後 就好好奇炸圓形波波係咩🥚蛋切開一半 炸過後依然係溏心 加埋薄薄嘅天婦羅炸漿外層少脆+蛋白滑嘟嘟+蛋黃流心口感層次好有趣🤤羽衣甘藍份量好多🥬炸過後好似紫菜 因為菜好薄片 所以超級脆好似食緊好邪惡嘅零食咁但羽衣甘藍係superfood!🍄滑蛋菇菇飯 $108飯面有大量紫菜 滑蛋🍳黎講唔太滑 口味偏淡 所以落左餐盤上嘅七味粉🍮咖啡凍 $58啫喱質地軟 不帶半點糖嘅咖啡味香濃 有直接飲緊杯咖啡☕️嘅錯覺配放面嘅cream甜度剛好之餘口感更滑🧁菠蘿黑胡椒芝士蛋糕 $68見到咁有趣嘅配
見難得booking system重有位
就立即book定復活節假期去食

Good Good感覺同之前去嘅Nggy&好相近
地理位置都只係隔幾個舖位
去到先發現係素食餐廳😂

跟餐有小碟、漬物、沙律、味噌湯
🥗沙律、味噌湯正常味道
小碟 - 薑蔥凍豆腐 感覺唔太日式
漬物 - 袖子漬白蘿蔔粒🥕
起初以為係平時食開 酸味較重嘅蘿蔔漬
入口覺得唔入味 淡口
但漸漸食到柚子清香
全靠碟入面嘅柚子醬(?)

🍱五目天丼 $118
天丼上嘅天婦羅排得滿滿 完全覆蓋飯面
而且有5款唔同嘅餸
好吸引啊🤤

溏心蛋、羽衣甘藍天婦羅好有驚喜
落單時無研究有咩餸

羽衣甘藍份量好多🥬
炸過後好似紫菜
因為菜好薄片 所以超級脆
好似食緊好邪惡嘅零食咁
但羽衣甘藍係superfood!

🍄滑蛋菇菇飯 $108

🍽下次都係留翻quota去Nggy&
菠蘿黑胡椒芝士蛋糕
2022-04-16
2022-04-19 415 浏览
友人帶我去港島吃lunch🍃 位於西營盤嘅Good Good ,位置非常方便,街道上偏安靜,係寧靜假日嘅感覺。Good Good 有兩層,我同友人坐二樓。下面點餐,食物做好之後會有送餐服務🍱整個餐廳嘅感覺都係簡約日本風。枱號係以石頭🪨 辨認。每粒石頭都有一個編織嘅網,上面有數字。環境細小,坐嘅地方比較窄,而且同旁邊嘅客人好近,如果可以減少一至兩枱,令客人坐得舒服一啲,會更好。食物方面,友人叫左泡菜烏冬set,好味😋我就叫左五目天丼,我覺得呢一個蔬菜🥬炸物非常出色,薄薄嘅脆漿包裹住茄子羽衣甘藍等嘅材料,令人咬完一啖有一啖。最後仲食咗個提子蛋糕🍰 整體來講,感覺唔錯,食物質素幾好,環境舒適。

整個餐廳嘅感覺都係簡約日本風。

食物方面,友人叫左泡菜烏冬set,好味😋

最後仲食咗個提子蛋糕🍰

整體來講,感覺唔錯,食物質素幾好,環境舒適。
2022-04-09 452 浏览
近排去咗食西營盤一間好出名嘅素食店 每日佢都差唔多full booking 本身女小編麻麻哋鍾意食素食 但係呢間竟然有驚喜‼️👅𝑇𝑒𝑚𝑝𝑢𝑟𝑎 𝑅𝑖𝑐𝑒 $118佢配咗好多唔同嘅天婦羅 有羽衣甘藍 南瓜茄子 法邊豆 溏心蛋天婦羅 全部天婦羅都炸得好鬆脆😋炸粉一啲都唔厚 最特別係溏心蛋天婦羅 外脆 中間仲有少少流心 調味都唔錯 好食🤤👅𝐾𝑖𝑚𝑐ℎ𝑖 𝑆𝑜𝑢𝑝 𝑁𝑜𝑜𝑑𝑙𝑒𝑠 $118女小編好鍾意食佢嘅烏冬 食落好彈牙 湯底都好惹味 泡菜味幾突出😛但係唔會好辣 最特別係佢嘅炸金菇 好好味 其他配料油揚 溏心蛋都幾好 正😍👅𝑃𝑎𝑟𝑖𝑠 𝐵𝑟𝑒𝑠𝑡 $88佢嘅泡芙質地唔錯 幾鬆 唔硬 入面嘅夾心係榛子味 亦都唔會好甜 好味🥰👅𝐶𝑜𝑓𝑓𝑒𝑒 𝐽𝑒𝑙𝑙𝑦 $58呢個咖啡布甸上面有啲忌廉 布甸亦都係偏淋身嘅 一齊食令到整體唔會好甜或者好苦 同埋幾滑😗不過如果布甸挺身少少會更加好🤓總括嚟講 呢間餐廳嘅食物真係幾好食😋唔怪得咁多人推薦 不過佢嘅定價有少少貴 但係水準的確幾高 大家不妨一試🙈😋 好味:8.56/10🤑 價錢:7.54/10🤗 服務:7.87/10😝 環境:7.34/10😚 衞生:7.52/1

👅𝑇𝑒𝑚𝑝𝑢𝑟𝑎 𝑅𝑖𝑐𝑒 $118

Paris Brest
Tempura Rice
Coffee Jelly
Kimchi Soup Noodles
今次再訪 日式素人高手之 精緻傳統下午茶 @ 西營盤 文青cafe 集散地 一間簡約小店 座落於西區小巷 一本簡單餐牌 高質素唔使多多選擇一份精緻素Tea Set 食極唔夠「素」哂三份 😋但係始終試唔到最想食嘅 燒飯團茶漬 - 我接受唔到呀 😭Return visit to Good Good - tasted their contemporary Japanese High Tea sets - elegantly made, living its motto “Bring Better Food To The People We Love” with Good Morning, Good Cook, and Good Health.Recommended dishes 必吃滑蛋菇菇飯 雞髀菇+本菇+蛋+菠菜 🍗🍄🥚🥬Liege Waffle with Maple Butter and Cream 楓糖牛油列日窩夫 🍁🧈🧇Tamagoyaki Hotdog 玉子燒熱狗 🍳🌭

一間簡約小店 座落於西區小巷
一本簡單餐牌 高質素唔使多多選擇
一份精緻素Tea Set 食極唔夠「素」哂三份 😋

但係始終試唔到最想食嘅 燒飯團茶漬 - 我接受唔到呀 😭

Recommended dishes 必吃
2022-02-26
  • Tamagoyaki Hotdog 玉子燒熱狗 🍳🌭
冇得飛去日本,唯有搭 港島の幹缐 去 西營盤 朝聖。 一間簡約小店 座落於西區小巷 一份簡單餐牌 高質素唔使多多選擇可惜始終末試到最想食嘅 燒飯團茶漬 - 下次再接再厲 💪🏻Good Good is a contemporary Japanese cafe that offer delicious home cooking and everyday meals. It’s motto is to “Bring Better Food To The People We Love” with Good Morning, Good Cook, and Good Health.Recommended dishes 必吃Tempura Rice w/ Kale Pumpkin Eggplant Okra and Egg Soft Eggs 五目天丼: 超足料 羽衣甘藍+南瓜+茄子+秋葵+溏心蛋 下刪💯字… 🥬🎃🍆🥚Curry Soup Udon with Freshly Fried Burdock咖喱蔬菜湯烏冬: 香濃咖喱 新鮮烏冬配炸牛蒡。店小二,唔該嚟多碗 🥘🍜🎍Mushroom and
冇得飛去日本,唯有搭 港島の幹缐 去 西營盤 朝聖。

一間簡約小店 座落於西區小巷

2022-02-17
咖喱蔬菜湯烏冬: 香濃咖喱 新鮮烏冬配炸牛蒡
  • 滑蛋菇菇飯 雞髀菇+本菇+蛋+菠菜 🍗🍄🥚🥬
2022-03-28 260 浏览
Tea Set🍽Grilled Rice Ball in Tea Broth $88🍽Poached Pear & pecan pound cake $58假日的時候十分多人所以一早預約好下午茶時間到訪茶泡飯個湯幾香口不過份量都頗細如果男士既話應該唔會夠飽
Tea Set

假日的時候十分多人
所以一早預約好下午茶時間到訪
茶泡飯個湯幾香口
不過份量都頗細
如果男士既話應該唔會夠飽
2022-03-20 273 浏览
因咩去西營盤?!就係因為突然間睇到呢間打卡熱店竟然仲卜到位🤩咁整定要黎一轉啦!餐廳開12點,我11:50左右到埗,見到已經有幾個人等緊了!大家都好守時😛搭正12點,店員開始出嚟帶位啦!今日佢地人手唔夠,主食得一款!甜品就正常供應!豆乳味噌湯配腐皮壽司$118腐皮壽司好食!飯入面有啲香白芝麻點綴。然後豆乳味噌湯好有驚喜!入面有腐竹、菇、蘿蔔、紅蘿蔔!沙律菜新鮮,醃蘿蔔好爽口,豆腐香滑!血橙乳酪忌廉蛋糕$68超級好味!!!!蛋糕圍繞住淡淡嘅血橙味,乳酪忌廉食落完全唔膩👍🏼👍🏼👍🏼餅底都幾出色!係個接近100分嘅蛋糕呀!!今次食唔到五目天丼,希望下次黎會食得到啦!

搭正12點,店員開始出嚟帶位啦!

今日佢地人手唔夠,主食得一款!甜品就正常供應!

豆乳味噌湯配腐皮壽司$118
腐皮壽司好食!飯入面有啲香白芝麻點綴。
然後豆乳味噌湯好有驚喜!入面有腐竹、菇、蘿蔔、紅蘿蔔!
沙律菜新鮮,醃蘿蔔好爽口,豆腐香滑!

血橙乳酪忌廉蛋糕$68
超級好味!!!!
係個接近100分嘅蛋糕呀!!

今次食唔到五目天丼,希望下次黎會食得到啦!

豆乳味噌湯配腐皮壽司
血橙乳酪忌廉蛋糕
2022-03-16
午餐
豆乳味噌湯配腐皮壽司
血橙乳酪忌廉蛋糕
  • 血橙檸檬乳酪蛋糕
呢間小店已經係一年前到訪(˙◁˙)最近少咗出去食嘢就唯有出返啲倉底貨(笑Good Good嘅店面同佢店內環境一樣咁靚✨雖然冇好華麗嘅裝飾但比到人一種處身世外 寧靜又平和嘅感覺店內空間不算大 勝在枱與枱之間都有一定距離٩( ᐛ )۶同友人都坐得幾舒服 推薦大家同朋友嚟聚聚~五目天丼($118)❥羽衣甘藍 ❥南瓜 ❥茄子 ❥秋葵 ❥溏心蛋第一次喺香港食天丼🍤天婦羅睇嚟唔係新鮮炸起食嘅時候都feel到係有啲腍同凍影響咗佢嘅口感同味道( ・᷄-・᷅ )羽衣甘藍天婦羅仲係脆的所以最好食🤣但隻溏心蛋都係好流心 幾好味的‪(っ ॑꒳ ॑c)份量方面都係有啲細 女仔係啱啱好食得飽但男仔可能就要嗌多少少嘢啦不過價錢都係進取咗少少🤏🏻味道:6.2/10性價比:3.8/10環境:7.5/10回頭度:4.5/10Good Good西環西營盤第二街地下2號A舖
呢間小店已經係一年前到訪(˙◁˙)
最近少咗出去食嘢就唯有出返啲倉底貨(笑
Good Good嘅店面同佢店內環境一樣咁靚✨
雖然冇好華麗嘅裝飾
但比到人一種處身世外 寧靜又平和嘅感覺
店內空間不算大 勝在枱與枱之間都有一定距離٩( ᐛ )۶
同友人都坐得幾舒服 推薦大家同朋友嚟聚聚~

五目天丼($118)
❥羽衣甘藍
❥南瓜
❥茄子
❥秋葵
❥溏心蛋
第一次喺香港食天丼🍤
天婦羅睇嚟唔係新鮮炸起
食嘅時候都feel到係有啲腍同凍
影響咗佢嘅口感同味道( ・᷄-・᷅ )
羽衣甘藍天婦羅仲係脆的所以最好食🤣
但隻溏心蛋都係好流心 幾好味的‪(っ ॑꒳ ॑c)
份量方面都係有啲細 女仔係啱啱好食得飽

回頭度:4.5/10

Good Good
西環西營盤第二街地下2號A舖
2022-03-05 266 浏览
樓高兩層的 Good Good 日式選物店加和食店,每日提供多款日式定食,其中五目天丼特別在除了溏心蛋外,其餘天婦羅皆為蔬菜類,包括羽衣甘藍、南瓜、茄子和法邊豆。天婦羅麵衣薄身,炸得香脆又能品嘗到食材的原味。這特別的和式氛圍,最適合坐在吧台,呷一口威士忌梳打,慢慢享受獨有嘅寧靜與悠閒。
2022-02-25 156 浏览
I knew that I would be going to central today so I booked this Japanese style cafe a few days ago. This cafe is always packed with people so to play it safe, it’s best to book first. The shop is quite small but very cozy in there. I quickly ordered my lunch as I was pretty hungry due to the weather. My tempera Don arrived awhile later, the presentation of the food was mouthwatering. It was presented in a Japanese style. This is actually a vegetarian restaurant so everything is non meaty. My veggie tempera were all very crunchy and crispy; there were beans, egg, pumpkin, kale. It was actually a bit oily but all tempera are like that.

The tiramisu was in a cup, it was delicious. It had a strong coffee flavour and very creamy. I would love to try out the drink but I was too full.
2022-02-24
午餐
2022-02-24 152 浏览
叫咗一個燒飯團茶漬!呢度嘅定食非常之精緻,而且仲有少少嘅關東煮,請菜,麵豉湯,我最鍾意嘅前菜一定係呢度嘅玉子燒啦,呢度嘅玉子燒真係非常之香滑!燒飯團係正常嘅size,而且係好香嘅飯團味道!再加埋有淡淡的茶香味,真係好好食!

外卖自取
2022-02-11 3894 浏览
西營盤搵食黎到第二街既人氣和風素食店 - ɢᴏᴏᴅ ɢᴏᴏᴅ。唔少網友推介佢哋嘅甜品非常出色而熱食都好高質素,知道黃金時間一位難求,所以醒目一早喺官網訂咗位先再去。.ɢᴏᴏᴅ ɢᴏᴏᴅ行文清和風路線,樓高兩層地下係廚房同埋Bar枱位置,2樓有啲似閣樓雅座不過地方唔算大。餐單行健康嘅素食路線,提倡普通又精緻嘅家庭式料理,有提供主食、特色飲品同埋佢哋打嘅甜品。.🔸五目天丼 💲118⭐️4/5五目係指-羽衣甘藍、南瓜、茄子、法邊豆同溏心蛋五種炸天婦羅。天婦羅嘅質素有驚喜,炸衣非常薄但好香脆,食材依然保持蔬菜嘅濕潤。平日唔鍾意食羽衣甘藍因為覺得口感比較硬,但係加炸後有驚喜,入口即碎。定食仲有味噌湯、同埋沙律、漬物同埋前菜小碟,好豐富。.🔸咖喱蔬菜湯烏冬💲118⭐️4/5咖喱香濃但唔算太厚身,烏冬煙靭掛湯。好鍾意上面嘅炸牛蒡,配埋咖喱湯食剛剛好。另外配料有好多我喜歡嘅菌類蔬菜。整體來講我喜歡。.🔹焦糖忌廉泡芙塔 💲88⭐️4.2/5St. Honore 係一眾foodie推介既招牌甜品之一,聽聞經常提早售罄,所以保險計一坐低就先留定一客。泡芙塔 份量比想像中細,用4燈迷你版焦糖忌廉夾心泡芙,砌成嘅小塔
🔸五目天丼 💲118
⭐️4/5
🔸咖喱蔬菜湯烏冬💲118
⭐️4/5
🔹焦糖忌廉泡芙塔 💲88
⭐️4.2/5
St. Honore 係一眾foodie推介既招牌甜品之一,聽聞經常提早售罄,所以保險計一坐低就先留定一客。泡芙塔 份量比想像中細,用4燈迷你版焦糖忌廉夾心泡芙,砌成嘅小塔。泡芙面仲有一層脆焦糖,咁嘅配搭真係好難唔好食。不過以份量連,呢份甜品定價都算非常進取。
總結:食物質素有驚喜難怪座無虛席,不過對比主食,不過甜品既定價比較進取,性價比唔算好高。
焦糖忌廉泡芙塔
焦糖忌廉泡芙塔
2022-01-27 406 浏览
誤打誤撞黎咗依間餐廳初嚐茶漬(茶泡飯),聽聞之所以有日本人開始製作茶漬係為咗可以迅速完食,諗到依到就覺得同餐廳規定嘅60分鐘用餐時間相映成趣…不過除咗要食得急少少之外,依餐都可以話係非常滿意。.茶湯方面使用咗熟茶,食到最尾會有少少茶澀味,不過都係享用茶漬嘅特別之處。米飯係採用日本珍珠米,吸收哂茶湯嘅精華,配上海苔﹑素菇等用料,本身對素食無感,的確估唔到無用肉類去熬湯都可以咁有鮮味。.配菜方面,玉子燒雞蛋甜味突出,每一層蛋皮都非常均勻,符合水準。最有驚喜嘅係附上一碟兩三件嘅紅蘿蔔,煲到質地非常軟綿﹑入味。比起茶湯,我更鍾意隔離個碗麵豉湯~有豆腐﹑味噌味道醇厚,熱焫焫咁飲一口~好滿足!.❍ 用餐提示餐廳有兩層,下層係吧枱,上層係普通餐桌。餐廳設計以日系白色x原木色為主,風格一致又舒服。水同餐牌都係自助式,點餐就靠係枱面上面撳制召喚staff係下層上黎。坐得都算舒服,而且餐廳燈光﹑裝修都好啱心水,仲配上成set日式餐具,食得特別開心~.如果一早計劃好黎食飯,建議預早一日於instagram上預訂咗先。到訪當日都係得翻最後一張枱,平日下午一點幾都見有一兩組客人係餐廳外面排隊。

❍ 用餐提示
2021-12-31 583 浏览
今日難得放早,終於可以試到 good good 啦!因為佢地收六點,我又唔喺附近返工,所以要放假先嚟到。🤟我叫左咖喱蔬菜烏冬,咖喱好香,味道啱啱好,烏冬淋滑,蔬菜好有特色,主要是菇類,炸過,好香脆。仲有值得一讚係隻流心溫泉蛋,蛋白好滑,蛋黃好流心。🤩朋友叫咗士多啤梨忌廉蛋糕,忌廉香滑,唔算太甜,士多啤梨新鮮,蛋糕都鬆軟,朋友食得都好滿足,仲食得好快添,搞到我都冇得試😅飲品有月亮奶,主要用新鮮杏仁同埋其他 nuts 一齊Blend,無糖同無奶既成份,另一杯係藍莓汁,唔算好甜,所以兩杯都好清新,解渴。😋環境乾淨舒服,一定會再來😃

環境乾淨舒服,一定會再來😃
2021-12-09 1012 浏览
十一月頭嘅時候,去咗位於西環嘅一間素食小店Good Good 食lunch,小店果然冇改錯名,食物環境定服務都係Good Good㗎💕門面幾靚幾好影,小店有兩層,樓下充滿不同佈置,座位主要係吧枱,樓上則比樓下更簡約寬敞,枱與枱之間距離合適,坐得幾舒服~只係座位不算多.服務上小店都幾有親切感,用餐時間雖然限時75分鐘,但可以提早網上預約唔洗等餐死外,對比同類型定食呢間價錢貼地,仲要唔收加一,當時非繁忙時段都有人幫你捧餐上去❣️.▫️滑蛋菇菇飯 $108 (7.5/10)本身我唔係特別好素食,膚淺嘅我只係為打卡而黎🙈但有啲意外佢個滑蛋菇菇飯幾好食,味道同平時食開嘅親子丼好似,而且啲菇整得好好食😋雖然此為定食有埋小碟缺點係整體份量唔多,大食少少嘅應該未夠飽.▫️Good Good燒飯團茶漬 $118朋友點嘅,我唔鍾意食茶漬飯冇試,但朋友話呢碗好食,至於呢個定食同菇菇飯一樣,有小碟、沙律、瀆物及味噌湯,味道唔錯,我特別鍾意碟蓮藕,覺得幾好食(≧▽≦)跟茶漬飯嘅仲有個玉子燒,味道個人覺得普通係影相好睇📸.▫️抹茶黑豆麻糬磅蛋糕 $58(9/10)呢個非常推薦!可能有麻糬加成覺得好好食🥺❤️未食過咁好食嘅磅

▫️滑蛋菇菇飯 $108 (7.5/10)
滑蛋菇菇飯

缺點係整體份量唔多,大食少少嘅應該未夠飽
▫️Good Good燒飯團茶漬 $118
Good Good燒飯團茶漬

跟茶漬飯嘅仲有個玉子燒,味道個人覺得普通係影相好睇📸

▫️抹茶黑豆麻糬磅蛋糕 $58(9/10)
抹茶黑豆麻糬磅蛋糕

呢個非常推薦!可能有麻糬加成覺得好好食🥺❤️未食過咁好食嘅磅蛋糕😋連識整甜品甜品有要求嘅朋友都認證話好食(∩´∀`∩)
如果鍾意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我
🔸

下層佈置: