元朗出名有很多美食集中地,餐廳主打西班牙菜,部分私房菜菜式需要提早訂 步行大約10分鐘,位置在體育館對面  餐廳裝潢簡潔,環境雅緻  每人來一個南瓜甘荀湯,香濃甘筍香味, 濃度適中  黑毛豬火腿蕃茄沙津 $118 沙律份量挺多的,有車厘茄、酸豆、自制芒果醋汁、橄欖、紅椰菜、火箭菜 加了黑醋同橄欖油,增添了層次感酸酸甜甜,使人胃口大開。  西班牙氣酒煮海蚌 配法包 $138 (需要預訂) 半份大海蚌也有有五隻海蚌 肉質彈牙鮮甜,卻不帶海水味,很好入口 配合上香甜氣酒融合奶油般醬汁,又香又滑,一試難忘  忌廉奶油汁和香草配好脆身既牛油蒜蓉法包,讓人愛不釋口。  烤西班牙幼羊腿伴番紅花薯仔$488 (需要預訂) 真的是一整隻幼羊腿,和我的前手臂一樣大 外皮烤成焦脆金黃色的放在一個木制的長型大碟上 加上色彩徇麗的薯仔和番紅花作為伴碟 味道方面咸咸地的,肉質相當嫩滑完全不怕老,咬下去嫰滑多汁  拍完照後,因為幼羊腿有骨比較難拆解,所以貼心送回廚房將羊腿拆解。  烤西班牙黃皮春雞 $218 原隻春雞烤成金黃色般的,伴碟非常漂亮,肉質嫩滑多汁 上面有咸咸的紫菜配著春雞一起吃,整個感覺很特
步行大約10分鐘,位置在體育館對面
 餐廳裝潢簡潔,環境雅緻
 每人來一個南瓜甘荀湯,香濃甘筍香味, 濃度適中
南瓜甘荀湯
 黑毛豬火腿蕃茄沙津 $118
加了黑醋同橄欖油,增添了層次感酸酸甜甜,使人胃口大開。
黑毛豬火腿蕃茄沙津
 西班牙氣酒煮海蚌 配法包 $138 (需要預訂)
半份大海蚌也有有五隻海蚌
肉質彈牙鮮甜,卻不帶海水味,很好入口
配合上香甜氣酒融合奶油般醬汁,又香又滑,一試難忘
西班牙氣酒煮海蚌 配法包
 忌廉奶油汁和香草配好脆身既牛油蒜蓉法包,讓人愛不釋口。
 烤西班牙幼羊腿伴番紅花薯仔$488 (需要預訂)
真的是一整隻幼羊腿,和我的前手臂一樣大
外皮烤成焦脆金黃色的放在一個木制的長型大碟上
加上色彩徇麗的薯仔和番紅花作為伴碟
味道方面咸咸地的,肉質相當嫩滑完全不怕老,咬下去嫰滑多汁
 烤西班牙黃皮春雞 $218
原隻春雞烤成金黃色般的,伴碟非常漂亮,肉質嫩滑多汁
上面有咸咸的紫菜配著春雞一起吃,整個感覺很特別,頗有水準
烤西班牙黃皮春雞
 洋甘菊茶,清淡的茶香。
洋甘菊茶

————————————————

【Granaga】
地址:元朗鳳攸南街3號好順景大廈地下13號舖
電話:28992787
南瓜甘荀湯
洋甘菊茶
2018-04-25 169 浏览
今日難得同老公仔入元朗探朋友!!所以順便就去附近嘅食街搵好嘢食~~ 行行下下就發現咗呢一間西班牙餐廳~基本上餐廳有好多唔同嘅套餐~除咗叫套餐之外亦都可以散叫。當然我哋兩公婆奉行慳得就慳嘅原則!決定叫一個cp值最高嘅套餐~決定食好啲~叫咗七百幾蚊呢一個set環境佈置除咗高級有格調之外~ 也帶一點小店特有的溫馨啱曬拍拖~~甘筍湯~打得幼滑細緻!在放入口的時候,仍然可以食到幼滑的甘筍蓉~~增添了不少口感實在非常好飲飲完驚嘆萬分的甘筍湯之後~煙三文魚沙律就到啦!!擺盤非常有特色是用木板上的~ 煙三文魚份量非常之多 基本上可以一啖菜一啖肉~ 沙律菜非常新鮮值得一讚~連火箭菜都沒有澀味 沙律上面淋上芒果汁~令整個沙律更加清新和有特色呢個菜完全可以利用好惹味形容~~ 如果男士嚟一定喜歡~ 薯仔吸收曬肉腸和醬汁的味道~ 而且煮得軟淋淋! 配埋帶一點硬硬口感的肉腸一起食~~ 完全感受到西班牙嗰種熱情~ 當堂覺得自己man咗!!!好有街頭小食感覺呢個紅蝦飯真係不得了~大家都見到上面幅圖~隻蝦~足足有成個匙羹咁大!!由於同小鮮肉老公一齊食, 所以我哋一開始就將隻蝦切咗個蝦頭先, 之後諗住分一半~跟住估唔到不

決定食好啲~叫咗七百幾蚊呢一個set

甘筍湯

實在非常好飲
煙三文魚沙律

沙律上面淋上芒果汁~令整個沙律更加清新和有特色
燉西班牙肉腸

呢個菜完全可以利用好惹味
西班牙紅蝦燉飯

呢個紅蝦飯真係不得了~大家都見到上面幅圖~隻蝦~
足足有成個匙羹咁大!!由於同小鮮肉老公一齊食, 所以我哋一開始就將隻蝦切咗個蝦頭先, 之後諗住分一半~跟住估唔到不可思議既事情就發生喇~
遲咗個頭先好啲蝦膏同啲蝦汁竟然不斷湧出來~令到四周的飯都吸滿滿蝦膏和蝦汁
令到成個海鮮飯提升到另外一個層次~一個字*鮮*
!!飯粒質感軟硬適中有口感~實在物超所值

龍蝦湯黑銀雪魚

銀雪魚同一大碗龍蝦湯一齊上~黑銀雪魚嘅表面用鹽醃過~食落去沒有過多的調味!魚魚肉質嫩滑
一入口就好似識游水咁喺個口浪下浪下~
~ 龍蝦湯亦都非常之鮮味足料~ 聽老闆話:佢哋落咗非常之多食材和心思去製作呢個龍蝦湯~才可得到這個效果
人妻覺得佢個湯直情好味道可以餸飯~~

石榴汁

石榴汁絕對冇敷衍我~ 濃濃的石榴味! 而且冰量適中不會溝淡全部飲品

菠蘿汁

菠蘿汁亦極其出色~啱曬一面飲一面欣賞出面街景

蛋香味濃
上面嘅焦糖 薄脆做得啱啱好脆卜卜~~滑得來唔會過濕~~ 廚師果然功力深厚
果然一定要加錢食甜品
草莓芝士蛋糕

呢個草莓蛋糕亦都係呢間餐廳自家出品
~ 除咗草莓蛋糕之外~亦都會送咗一片蘋果乾做伴碟! 將佢配埋草莓蛋糕一齊食~ 會帶出另一種感覺! 大廚亦都好有心思
在碟的四周畫了精緻的圖案~ 配上芒果汁和焦糖醬~ 令這個甜品味得像一件藝術品
亦都為我和小鮮肉老公為呢一餐畫上完美的句號!!!

2018-04-17
石榴汁
菠蘿汁
草莓芝士蛋糕
2018-04-22 125 浏览
平日好少入元朗 見朋友成日就我出荃灣食飯 今次就就一就佢入元朗 等佢帶我食好西 平日好少機會食西班牙菜 由元朗西行入去鳳攸南街 大概五分鐘就到🚶🏻‍♀️餐廳外有大大幅西班牙國旗🇪🇸 裝修唔算太花巧 但好自然同溫馨 地方空間唔大 但坐得都幾舒服 今晚聽侍應推介 我地兩個就點咗個Dinner Set B (For 2) 入面都有幾款配搭😊蘑菇濃湯絕對係高質素 蘑菇打成蓉 濃郁既超香既蘑菇味 仲有粒粒既蘑菇粒 正❤飲完湯先黎既係前菜 大大盤既黑毛豬火腿蕃茄沙律 份量十足 有新鮮的沙律菜 鮮甜既蕃茄 最特別既係加上西班牙特色的黃椒 紅椒 撈埋黑醋同橄欖油 味道多層次 酸酸甜甜辣辣更加開胃 👅 餐廳的黑毛豬🐷火腿挺有質素 而且吾係薄薄細細塊 黑毛豬火腿味道濃郁 且餘味持久 🐖之黎上枱既係燉西班牙肉腸 依道係西班牙既經典菜式🇪🇸 主角當然是味道鹹香既西班牙肉腸 將肉腸粒混入煙肉 紅椒 薯仔等材料 口感極豐富吸引 再用芝士燉 邪惡邪惡😈主菜三選二 我地簡咗西班牙紅蝦🦐燉飯同埋龍蝦湯黑銀雪魚 兩樣都有齊我地鐘意既海鮮 西班牙紅蝦燉飯份量唔細 紅蝦大隻兼新鮮 紅蝦同燉飯既調味恰好 飯亦唔會偏軟偏硬 我地覺

主菜三選二 我地簡咗西班牙紅蝦🦐燉飯同埋龍蝦湯黑銀雪魚 兩樣都有齊我地鐘意既海鮮 西班牙紅蝦燉飯份量唔細 紅蝦大隻兼新鮮 紅蝦同燉飯既調味恰好 飯亦唔會偏軟偏硬 我地覺得味道唔錯🤤

龍蝦湯黑銀雪魚 湯頭味道偏濃 一飲落去 龍蝦味好突出🦐黑銀雪魚魚身嫩滑 魚肉口感分明兩者係我首次嘗試 我覺得幾有驚喜👍🏻
成餐西班牙菜都別有特色 少不免令我地更期待甜品🤗 套餐加錢可以有2款甜品 有草莓芝士蛋糕🍰同焦糖燉蛋 前者賣相好精緻 草莓🍓既酸酸甜甜味都幾出 口感幼滑得黎好輕盈 芝士吾會太膩 點埋旁邊既朱古力醬或者熱情果醬就更fresh🤤 後者焦糖燉蛋 蛋味同焦糖味並重 口感軟滑 味道唔錯👍🏻
2018-04-20 1569 浏览
上次去主題餐廳,發現元朗有很多美食,於是今晚出動尋找美食,這間西班牙餐廳很近元朗站,行十分鐘左右就到,外表看來是間小店,座位有約廿個,不過坐得舒服。我們點了個2人套餐758元,有餐飲、餐湯、小吃、主菜、甜品。這個價錢在這區不算平便宜,不過吃完後,食物的確很有水準,所以覺得是超值的。是日餐湯,是南瓜湯,清甜又不算太濃郁,美味。😋😋😋黑毛豬火腿蕃茄沙律,有車厘茄、酸豆、自制芒果醋汁、橄欖、紅椰菜、火箭菜,由於有芒果和醋汁,就算黑毛豬火腿脂肪比多,吃落都不覺得肥膩,作為前菜,簡直係天衣無縫。燉西班牙肉腸,內有煙肉、紅椒、薯仔、肉腸,味道有點似茄汁煮煙肉、肉腸,不過就好味得多,本來西班牙肉腸好有嚼勁,燉完之後吸收了蕃茄、煙肉的味道,變得又腍又好味👍👍👍👍👍龍蝦湯黑銀鱈魚,龍蝦湯不濃郁,不會搶走銀鱈魚的鮮甜味,反而可提升味道,黑銀鱈魚比銀鱈魚的肉質實一點,有少許嚼勁,味道非常好。西班牙紅蝦燉飯,紅蝦有八吋長,比赤蝦更鮮,飯質有嚼勁,吸收了紅蝦的鮮味,反而成為了主角。草莓芝士蛋糕跟餐另加$20,草莓的香甜混合芝士的濃郁味,非常配合,第一次吃草莓芝士蛋糕印象深刻,想不到甜品質素都很高。焦糖燉蛋跟餐另

是日餐湯,是南瓜湯,清甜又不算太濃郁,美味。😋😋😋

焦糖燉蛋跟餐另加$20,焦糖烤焗得香脆,和其他地方不同之處是,焦糖非常厚身,好像一層薄薄的玻璃,舖在燉蛋上,而燉蛋香軟,這個甜品是我推薦的。

餐飲要了凍朱古力咖啡和洋甘菊茶。

凍朱古力咖啡,外型不算吸引,不過飲落味道一流。

洋甘菊茶,清淡的茶香配合甜品,非常適合。

這晚又來到元朗覓食走到鳳攸南街一帶,看到有間隱世西班牙菜館看看餐牌後就決定了今晚的晚餐地點。温馨小店的感覺,適合談心我坐的位置能看到廚房,只見廚師整晚忙不停,為的是客人吃的開心滿足二人套餐單人套餐西班牙海鮮出名有特色,不妨試試黑毛豬火腿味道甘香,薄薄一片,肉質彈牙,份量也非常豐富蕃茄為沙律帶來Fresh的感覺和朋友點了半份大海蚌,也有五大隻!煮出來的Cava sauce非常creamy, 令海蚌入口更幼滑,海蚌非常鮮甜,肉質彈牙,大大隻卻不帶海水味,很好入口Chorizo口感較紥實,有如香港常吃的臘腸,但Chorizo有種煙燻的香味,很有西班牙特色燉飯充滿濃郁龍蝦味另外,燉飯用到番紅花,是種神秘又名貴的香料,加一點點就令燉飯變得金黃!實在有趣!至於龍蝦尾則很鮮甜,肉質彈牙廚師忙完一輪後,走到食客身邊問問大家意見,也感謝食客支持。我想大概有Heart的廚師只要看到食客吃得開心,就是他最大的動力支持有Heart小店
這晚又來到元朗覓食

走到鳳攸南街一帶,看到有間隱世西班牙菜館
看看餐牌後就決定了今晚的晚餐地點。

温馨小店的感覺,適合談心

二人套餐

單人套餐

西班牙海鮮出名有特色,不妨試試

黑毛豬火腿蕃茄沙律

黑毛豬火腿味道甘香,薄薄一片,肉質彈牙,份量也非常豐富
蕃茄為沙律帶來Fresh的感覺

西班牙氣酒煮大海蚌(配法包)(半份)

和朋友點了半份大海蚌,也有五大隻!

燉西班牙肉腸(煙肉|紅椒|薯仔)

龍蝦尾番紅花燉飯(龍蝦尾x2, 2人份量)
燉飯充滿濃郁龍蝦味
至於龍蝦尾則很鮮甜,肉質彈牙

支持有Heart小店
2018-04-04
  • 黑毛豬火腿蕃茄沙律
  • 西班牙氣酒煮大海蚌(配法包)
  • 燉西班牙肉腸(煙肉|紅椒|薯仔)
  • 龍蝦尾番紅花燉飯
2018-04-14 303 浏览
今日約咗老友嚟到「Granada」食西班牙菜撐枱腳。餐內環境十分舒適 :一開始叫咗個《甘筍湯》, 甘筍湯味道可囗,香濃甘筍香味, 加上香滑忌廉, 真係又香又滑。 《黑毛豬火腿蕃茄沙律$118》 , 這道沙律菜,食落非常清新, 蕃茄清甜爽口,生菜非常翠綠,咬落特別爽脆,配上橄㰖油、自製醬汁同多種香料做調味,味道變得豐富起來,最特別就係個沙津醬汁,酸酸甜甜,使人胃口大開。 仲有, 再加上黑毛豬火腿, 酸酸甜甜嘅沙律菜就變得特別惹味,簡直絕配! 《燒加利西亞八爪魚足$178》做得出色, 有巨型嘅八爪魚, 仲可以用刀叉切來食,可想言之八爪係非常巨大, 最特別係可以輕鬆咬入, 非常軟腍, 點上特製醬汁, 味道當然不錯啦!朋友提早預訂了 《 汽酒煮海蚌 &伊比利火腿檸檬焗全海鱸魚》, 其實仲有多款私房菜食比客人預訂! 《汽洒煮海蚌 $138》, 有五隻巨型海蚌, 十分肥美, 我平時都係蒜蓉蒸海蚌,汽洒煮海蚌嘅做法覺得好有驚喜而美味, 海蚌鮮甜帶有洒香, 奶油醬汁配上蒜蓉包一齊食, 仲好味!《伊比利火腿檸檬焗全海鱸魚$278》 因為我鐘意食魚, 朋友特登預訂咗條海爐魚俾我食, 爐魚出場時好有氣勢,

今日約咗老友嚟到「Granada」食西班牙菜撐枱腳。

餐內環境十分舒適 :

《伊比利火腿檸檬焗全海鱸魚$278》

因為我鐘意食魚, 朋友特登預訂咗條海爐魚俾我食, 爐魚出場時好有氣勢, 外表好靚。

原條魚在我面前, 真係忍唔一口咬落去,好好味呀!

廚師加咗檸檬、橄欖同各種香料一齊焗, 令各種味道融入鱸魚中, 味道不但鮮甜, 而且味道十分特別同豐富!

魚肉上面加入伊比火腿,令嫩滑嘅鱸魚加點鹹香,味道同口感變得更加豐富!

如果加多個甜品就perfect 啦 !但因為太飽,下次再來試過! 今日真係食得好開心, 鱸魚真好好味呀!

2018-04-13 496 浏览
呢間餐廳主打西班牙菜,有啲私房菜菜式要提早訂☺️不過可能因為閒日既關係,夜晚黎到人流都唔算太多,所以店員同客人有傾有講,幾有禮貌🙈餐廳細細間,但係都算幾有格調,坐得幾舒服👁‍🗨 黑毛豬火腿蕃茄沙律(7/10)💲118呢個沙律份量都幾多,有平時比較少見既紅椒、新鮮車厘茄、甜甜地既士多啤梨、同埋幾款沙律菜,感覺夠曬fresh🥗再配埋少許鹹鹹地既黑毛豬,加左黑醋同橄欖油,增添左層次感😈👁‍🗨 西班牙氣酒煮海蚌(配法包)(7.5/10)💲138因為氣酒既酒精煮完之後都揮發左,所以食落其實係無咩酒味,幫到海蚌去除腥味,海蚌大隻爽口彈牙,而且鮮甜多汁,再淋埋忌廉奶油汁同香草,成個味好吊癮🌿跟配好脆身既牛油蒜蓉法包,點汁食都幾回味😌👁‍🗨 燒西班牙伊比利豬胺架 x1(7.5/10)💲228一上檯已經聞到香濃既黑松露味,原來係淋左啲黑松露汁係豬胺度😯豬胺厚身啖啖肉得黎,肉質都仲係好軟熟夠腍🐖至於配菜有薯條同沙律菜🤔薯條係粗薯,頗為脆身香口🍟要一讚既係自家製蕃茄醬汁,因為食得出係新鮮蕃茄整成既蕃茄蓉,帶點微酸🥫至於淋左莓汁既沙律菜就酸酸甜甜🥙👁‍🗨 芝士汁蟹肉蟹膏意粉(7/10)💲178呢個食落都重芝士同

👁‍🗨 黑毛豬火腿蕃茄沙律(7/10)💲118

👁‍🗨 西班牙氣酒煮海蚌(配法包)(7.5/10)💲138

👁‍🗨 燒西班牙伊比利豬胺架 x1(7.5/10)💲228
燒西班牙伊比利豬胺架x1

👁‍🗨 芝士汁蟹肉蟹膏意粉(7/10)💲178
芝士汁蟹肉蟹膏意粉

呢個食落都重芝士同蟹味,因為蟹肉蟹膏都比得幾慷慨,係間唔中會有些少蟹殼,證明係真材實料🦀仲有啲菇唔會太單調🍄意粉口感彈牙,份量又大,感覺食極都仲有,絕對會有飽濟感🍝

🔛 整體評分(7.5/10)
燒西班牙伊比利豬胺架x1
2018-04-12 98 浏览
元朗雞地有不同菜式選擇,今日揀在呢間西班牙餐廳...雖然睇餐牌..覺得貴格略有偏高,但食完之後覺得呢度食物質素同味道絕對沒有後悔...慢煮八爪魚🐙...配有一粒粒薯仔..而八爪魚咬口都唔會好*un*友人喜歡食青口...所以揀在呢款汽酒煮青口...青口鮮甜....同埋用法包配醬汁味道都是清甜不是很濃郁...燒豬胺架...肉質好鮮嫩...完全沒有‘鞋’口既感覺!牛小排用慢煮方法烹調...肉質嫩滑...還有入口即溶感覺..值得推介但呢款係需要提前預訂,walk in 係冇架...最後龍蝦尾燉飯...龍尾蝦鮮甜...燉飯配上蕃茄汁..而飯亦都唔會好硬...是剛剛恰到好處!最後餐廳既環境都有一種休閒舒服感覺,而每一道菜式都是用心之作

慢煮八爪魚

西班牙汽酒煮青口(配法包)

燒西班牙伊比利豬鞍架

燒豬胺架...肉質好鮮嫩...完全沒有‘鞋’口既感覺!

雜菜慢燉頂級牛小扒

但呢款係需要提前預訂,walk in 係冇架...

慢煮八爪魚
西班牙汽酒煮青口(配法包)
雜菜慢燉頂級牛小扒
龍蝦尾番紅花燉飯
之前想搵下有咩特別野食,見呢間寫西班牙菜好似幾特別喎,就揀佢啦!門口細細,暗暗地咁,一睇就知食西餐...可能我算早食,7點左右,加上平日,冇咩人,但見有幾張留座都寫8點半。首先叫左個小食,西班牙氣酒煮青口。點知佢話冇晒青口,問我地轉海蚌得唔得,佢話同價,原本係預約先有既。咁我就咩海鮮都食既,緊係冇所謂啦...雖然唔明點解五隻蚌得四塊包,但隻蚌真係好好食,一啲都唔韌,個汁又正,我就用黎點法包食既。個蚌真係要試下!淨係食呢個又點會飽呢,我仲叫左個單人set。首先黎左個湯...飲完先知影到咁... 我初頭以為係南瓜湯,點知原來係蘿蔔粟米湯,真係第一次飲。幾好飲,你仲會feel到啲蘿蔔蓉同粟米粒。飲品就揀左咸檸七,就要加七蚊既,普通...到主菜啦... 安格斯肉眼,我叫左7成熟,食落一啲都唔韌,好淋好好食,加埋佢個汁,好yummy... 睇相就知舊牛啲肉幾鬆,老人家都食得呀除左主角牛扒之外,配菜都一啲唔馬虎嫁。沙律菜加黑醋,個黑醋唔太酸。薯條條條都粗身,啖啖薯蓉有口感。你以為點既係普通蕃茄汁?咁你就錯啦。佢啲茄汁係鮮茄黎嫁,你仲見到啲蕃茄蓉蕃茄子,不過我覺得應該都有加少少平時啲茄汁既,因為有啲

門口細細,暗暗地咁,一睇就知食西餐...

西班牙氣酒煮海蚌

淨係食呢個又點會飽呢,我仲叫左個單人set。

首先黎左個湯...
蘿蔔粟米湯

咸檸七

飲品就揀左咸檸七,就要加七蚊既,普通...

安格斯肉眼

除左主角牛扒之外,配菜都一啲唔馬虎嫁。沙律菜加黑醋,個黑醋唔太酸。薯條條條都粗身,啖啖薯蓉有口感。你以為點既係普通蕃茄汁?咁你就錯啦。佢啲茄汁係鮮茄黎嫁,你仲見到啲蕃茄蓉蕃茄子,不過我覺得應該都有加少少平時啲茄汁既,因為有啲酸味。

廚師應該超用心煮,兩個菜我都十分滿意,好好食。下次會再去試下其他野。

美中不足既係食既時候有蚊,可能轉天氣呢排多蚊,我地入去之前又長期打開住門口,搞到入左隻蚊成程騷擾住我,好痕,坐得唔奈。
2018-04-07 71 浏览
今日4/4兒童節,俾個機會對大家好d,去元朗訂枱享受下西班牙餐先黑毛豬火腿蕃茄沙律,黑毛豬配上沙律菜不錯,夾上酸 mimi 的醬汁慢煮八爪魚,有薯仔、八爪魚🐙切到一粒粒方便大家食西班牙氣酒煮青口(配法包),煮完氣酒後的酒精揮發,沒有太大的酒味,鮮甜的青口配上法包燒西班牙伊比利豬鞍架,豬鞍架很好味,還有粗薯條食龍蝦尾番紅花燉飯,龍蝦尾已剝殼便大家食,有點點像意大利飯,但勝在沒有他那麼的硬雜蔬慢燉頂級牛小排,睇到已經流口水,因為呢個菜要預訂先有得食,小牛排很lum 很入味因為預訂了小牛排,配返支紅酒最好不過的選擇🍷向元朗雞地越來越多有質素的食店

黑毛豬火腿蕃茄沙律

慢煮八爪魚,有薯仔、八爪魚🐙切到一粒粒方便大家食

慢煮八爪魚

西班牙氣酒煮青口(配法包)

燒西班牙伊比利豬鞍架,豬鞍架很好味,還有粗薯條食

雜蔬慢燉頂級牛小排

因為預訂了小牛排,配返支紅酒最好不過的選擇🍷
Ball  Sanzo

向元朗雞地越來越多有質素的食店

2018-04-04
慢煮八爪魚
西班牙氣酒煮青口(配法包)
雜蔬慢燉頂級牛小排
Ball  Sanzo
  • 氣酒煮青口
  • 伊比利豬鞍架
  • 龍蝦番紅花燉飯
  • 牛小排
  • 龍蝦火燉飯
2018-03-30 88 浏览
呢日老公同我嚟呢間食西班牙菜嘅餐廳撐枱腳。一開始上嘅雜菌湯有好香濃嘅雜菌味。跟住上嘅西班牙芝士蕃茄沙律,有好多種新鮮蔬,酸酸味味好醒胃。西班牙羊肉串,老公好鍾意呢個菜,話佢有羊味得嚟又唔羶。黑毛豬火腿多士,黑毛豬火腿片嘅咸香加上酸酸味味嘅蕃茄, 多士鬆脆,味道同口感都好豐富!主菜係龍蝦尾番紅花燉飯,聞到好香嘅龍蝦味,龍蝦尾鮮甜彈牙,飯身食落亦有非常香濃嘅龍蝦味。甜品老公要焦糖燉蛋,而我就點左芝士蛋糕一齊食,蛋糕食落口感幼滑,焦糖燉蛋味香濃,2個都好好味。總括呢餐道道菜我都覺得好好味!
呢日老公同我嚟呢間食西班牙菜嘅餐廳撐枱腳。
一開始上嘅雜菌湯有好香濃嘅雜菌味。

西班牙羊肉串,老公好鍾意呢個菜,話佢有羊味得嚟又唔羶。

總括呢餐道道菜我都覺得好好味!

• 龍蝦尾番紅花燉飯
2018-03-29 691 浏览
之前返母校帶女童軍,經過附近見到間有格調的西班牙餐廳,所以約了閨蜜訂枱,順便來個Girls Talk~~~ 小店環境優雅,感覺好舒服~~~ 個人比較喜歡飲花茶,所以一開始叫定~~~ 餐湯一飲就知道係蘑菇湯,平時飲的餐湯好多有咸味蓋咗,呢個難得唔咸,真的不錯~~~ 我們事前Whatsapp預訂了兩款私房菜,廚師哥哥會計算2人份量給我們,所以唔會浪費食物~~~ 西班牙氣酒煮蜆,食落去唔會有海鮮的腥味,而且D汁仲可以索埋,由於酒經過烹飪後酒精被揮發,所以飲咗都唔怕醉=] 伊比利火腿檸檬焗全海爐魚,個人覺得魚肉唔會老,但一定要撈汁食先至最好食~~~ 燒西班牙伊比利豬胺架,雖然肉厚,但食落夠軟熟,令我好想再去食多次~~~ 我們分別點了焦糖燉蛋和芝士蛋糕,焦糖燉蛋係凍上,芝士蛋糕軟身,跟平時食的口感不同,如果帶昕昕去食,相信她一定跟我搶食= =" 原來小店只是星期五才中午營業,我心裡已經期待跟母校老師每年的生日午餐可以到此享受~~~

小店環境優雅,感覺好舒服~~~

個人比較喜歡飲花茶,所以一開始叫定~~~

2018-03-20
Granada絕對是元朗首屈一指的西班牙菜,朋友都盛讚Granada它的質素相當高,所以挺喜歡來這裡用餐。昨晚朋友已經訂座及預訂他喜歡吃的那個菜式,今晚與我慢慢享用,謝謝他的細心。Granada的南瓜湯百喝不厭,味道非常濃郁,相當順口,而且南瓜湯不只以南瓜熬煮,還加入蕃茄烹調,一點一滴南瓜湯鮮美無比,我都愛透了。黑毛豬火腿蕃茄沙律橄欖的清香,配上酸甜的蕃茄,爽脆的沙律菜,烘托出西班牙黑毛豬火腿肉質,脂肪含量均勻又有豐富肉纖維,絲絲鹹香,胃口大開。朋友提早預訂兼他至愛的西班牙氣酒煮大海蚌配法包令人愛不釋口,法包沾點西班牙氣酒醬汁細味美味極了,淡淡的香草氣息與酒香突顯來自深海的大海蚌那鮮味,其脆彈的肉質與氣酒超對味。燒西班牙伊比利豬胺架脂肪比例完美,比一般豬胺架更為柔嫩,輕輕一切,豬胺架香氣四溢,滋味令人回味無窮。配上炸得金黃酥脆的薯條,以及酸甜清爽的沙律,烘托出豬胺架的層次感,吃起來甘香不膩。芝士汁蟹肉蟹膏意粉一上桌,撲鼻而來的是一股香香的芝士汁,眼睛裡也可以清楚地看到沾滿蟹肉與蟹膏的意粉,餐廳用料實在很給力,亳不手軟,光看的覺得很實在。每一口意粉入口都可以吃到蟹肉,蟹膏,能嚐到天然的海
南瓜湯

燒西班牙伊比利豬胺架

芝士汁蟹肉蟹膏意粉一上桌,撲鼻而來的是一股香香的芝士汁,眼睛裡也可以清楚地看到沾滿蟹肉與蟹膏的意粉,餐廳用料實在很給力,亳不手軟,光看的覺得很實在。每一口意粉入口都可以吃到蟹肉,蟹膏,能嚐到天然的海味有種淡淡的幸福。
南瓜湯
燒西班牙伊比利豬胺架
2018-03-28 92 浏览
話說好耐都未去過元朗食飯,聽朋友講元朗多野食,就一於入去試下。今晚我地簡左呢價錢比較中價既西餐廳,係食西班牙野。其實學人話齋,冇貴唔貴,只有值唔值。食過之後CP值係高既~睇過個餐牌,都算幾多選擇,今晚點了幾個菜,先每人來一個南瓜甘荀湯,味道很甜,濃度適中,我最怕飲D太稀既西湯。之後來個黑毛豬火腿蕃茄沙津,足料而且好大碟,食左之後令人開胃,不過份量太多我要留肚食之後既野~接著我地點左個慢煮八爪魚,再配搭一些薯仔,感覺很像我在摩洛哥時吃的tajin,令我有點懷念。八爪魚一D都唔靭,口感不錯,D汁做得好好,食落好好味。 呢個係紅酒煮西班牙肉腸紅椒,係第一次食,感覺唔錯!紅酒味唔算重,但啖啖都食到有紅酒味,必食之選!好喇,呢個係廚師推介既:龍蝦尾番紅花燉飯,我見廚師自己都很欣賞滿意呢道菜,果然冇令人失望,隻蝦大就已經不用說,飯的硬度恰到好處,味道十分不錯!

2018-03-22
2018-03-21 88 浏览
約左朋友係元朗食晚飯,今次試下食西班牙菜。餐廳環境舒服,不會嘈雜,可以安靜地傾下計。因為兩個女仔去,食量不多,所以只食左兩款菜,餐廳都有其他set dinner,不用預訂的,但我地今日就食左D預訂菜。平時經過都見佢會間中轉下預訂菜的MENU,下次有機會試下其他菜式。巴斯克式雪魚海鮮湯個湯的分量夠3人用,而且食材新鮮又足料(有彈口的蝦,大隻的蜆,鮮嫩的魚)食湯的配料加上包已經飽,HAHA。西班牙羊腿伴番紅花薯仔,隻羊腿有前手臂咁長,配上香草烤焗,外皮脆內軟,肉汁鎖係入面,肉質不會乾,蘇味又不太濃。配上全世界最貴的香料- 番紅花粉的薯仔同西班牙細椒,令呢碟菜,錦上添花
約左朋友係元朗食晚飯,今次試下食西班牙菜。
餐廳環境舒服,不會嘈雜,可以安靜地傾下計。
因為兩個女仔去,食量不多,所以只食左兩款菜,

巴斯克式雪魚海鮮湯
個湯的分量夠3人用,而且食材新鮮又足料
(有彈口的蝦,大隻的蜆,鮮嫩的魚)
食湯的配料加上包已經飽,HAHA。

西班牙羊腿伴番紅花薯仔,
隻羊腿有前手臂咁長,
配上香草烤焗,外皮脆內軟,
肉汁鎖係入面,肉質不會乾,蘇味又不太濃。
配上全世界最貴的香料- 番紅花粉的薯仔同西班牙細椒,
令呢碟菜,錦上添花
2018-03-20