2019-05-23 499 浏览
週六想去紅磡、黃埔附近的nice cafe, 在網上找到這集cafe的介紹,好似環境同食物都唔錯,所以想試下。在紅磡火車站經天橋走過去要大概10分鐘,好彩友人去過並提醒,google map 到這家店並不可靠🙈Cafe走日式休閒路線,環境空間感十分好,也喜歡他們的長木枱。客人在週六來說並不算多,亦比較寧靜,跟朋友聊天或靜靜看書的話這裡會是一個好選擇。食物方面就比較失望。點了日式燒牛肉三文治,平時比較少點三文治,但喜歡這種日式麵包,鬆化之餘有牛油香。三文治的醬汁及味道不錯,但燒牛肉對於$78一份三文治來說少得可憐,只有中間小部分有幾片重疊,邊上的只有寥寥一片,食完只是覺得唔餓,完全唔飽,這價錢可算非常唔抵😖。反而友人點的蛋三文治賣相唔錯,厚厚的一層蛋,亦是即叫即整 。下次在黃埔區,應該不大機會再去這裡,對食物實在失望。

下次在黃埔區,應該不大機會再去這裡,對食物實在失望。
2019-05-18
2019-04-02 519 浏览
這間餐廳內的設計很特別,看見網上的報導,是有的設計師所設計,內裡的空間感很大,坐得很舒適。這間餐廳內是自助式的,首先要到櫃檯付款買食物,然後我自行拿水,拎餐具。餐牌上的選擇雖然不是很多,但賣相挺吸引,我叫了個咖哩雞飯,味道正常不過不失。

2019-03-24 350 浏览
This Japanese-style restaurant is very spacious! The wooden furniture here creates a feeling of harmony and peace. We ordered: Matcha latte: It looked nice! But it didn’t taste as good as it looked. The matcha taste was too light. I could see that lots of matcha powder were added. So the problem is that the matcha powder is not good enough.Egg salad sandwich: the egg was a bit overcooked, yet tasted good. The bread tasted good too!Homemade roasted beef curry: the roasted beef was cut into very

We ordered:
Matcha  latte

Egg  salad  sandwich

Homemade  roasted  beef  curry

Homemade roasted beef curry: the roasted beef was cut into very thin slices. But it was not easy to eat as it was quite chewy. The curry was not as good as expected. The Japanese rice was quite good though.
2019-03-24
早餐
Egg  salad  sandwich
2019-03-22 298 浏览
發現在紅磡竟然有一間甚具日式的文青Cafe,店內以木為主的裝修,擺放不少綠色盤栽,空間感大及寬敞😍😍今日同同事在這裡lunch,主食都不錯及美味,咖啡亦都不錯👍👍店員話Lunch過後會提供即整嘅Pancakes,下次嚟試下先,因為睇相甜品都好吸引🥰👍🥰👍店員服務態度殷勤有禮😍👍值得一讚🥰👍
店員服務態度殷勤有禮😍👍值得一讚🥰👍
-估唔到係紅磡都搵到依間寧靜森林系 cafe🍃,店內環境好靚,係與朋友相聚的好地方❤️依間餐廳位置較隱身,係大型屋苑海濱南岸和理工大學學生宿舍之間😅-依間餐廳有提供熟食,pancake甜品, 沙律🥗和三文治🥪今次就試左pancake😍-Salted caramel banana pancake🥞 ($75)賣相好吸引😍pancake 唔算好厚身,有2大塊pancakes 🥞,仲灑滿了不少杏仁片😚pancakes食落的質感不太鬆軟,口感較為實在,配埋蜜糖🍯,忌廉和香蕉🍌一齊食都好正😍-Name🏠: & green Location📌:紅磡愛景街 8 號海濱南岸地下 1B 鋪(港鐵黃埔站 B 出口, 步行約5分鐘)價錢💰:Salted caramel banana pancake ($75)

Salted caramel banana pancake

Name🏠: & green

Salted caramel banana pancake
2019-01-23 1210 浏览
今天早上有位朋友突然說她要在我公司附近處理公事,想順道來找我吃個午餐,那我當然非常歡迎。不過這位朋友平時都喜歡一些比較精緻又能打卡的餐廳,朋友難得來找我,總不能虧待她的,所以我都考慮了很久帶她吃什麼好呢。幸好我找到這間由日本人開辦,環境都非常舒適的日本餐廳。首先環境真的非常舒適,以木製的傢俱為主,整體感覺很柔和且簡約,而且空間感非常充足,座位又舒服,友人都說非常滿意。不過唯一不足就是食物選擇較少,不過因為我們都太餓了,二人竟然叫了三份餐。包括煙三文魚三文治套餐$88、咖哩雞肉飯套餐$93以及一份蛋三文治$62。煙三文魚三文治套餐$88-首先包的牛油味好濃,口感又鬆化,三文治內除了煙三文魚還配有牛油果,所以整體感覺更加柔軟,再以一點紫洋蔥調味,味道很出色。沙律中的蔬菜都非常新鮮。咖啡的味道香濃又特別。咖哩雞肉飯套餐$93-這份就是友人點的,我都有試幾口,咖哩的味道帶點甜,而且米飯是用了日本珍珠飯,所以口感更加好又掛汁,而最值得一讚就是雞肉是用了雞胸的部位,比其他部位健康,非常適合長期減肥的女生。而這個餐更是配有前菜,可說是非常豐富,而前菜中的薯蓉混了洋蔥及紅蘿蔔,味道不錯。蛋三文治$62

煙三文魚三文治套餐$88-

咖哩雞肉飯套餐$93-

蛋三文治$62-
這個沒有跟餐,雖然只有蛋比較單調,但是蛋的味道好濃,而且口感非常滑嫩,單單只有蛋都已經很美味了。

整體來說,雖然餐廳的價錢比較貴,但是能享用此等環境及精緻的美食,是值得的。友人都非常滿意喔。
2019-01-21
2019-01-19 268 浏览
有一次碰巧去到黃埔等待朋友,由於友人遲到,於是上網找了一間咖啡店邊喝咖啡邊等他。卻沒想到這間餐廳大有來頭,店主是居住香港的日本人,職業是室內設計師,所以咖啡店的設計充滿日本氣息。餐廳主要用綠色的植物以及木系的傢俬,日本氣息濃郁。咖啡也是手調咖啡,還有以輕食為主,如意意三文治等。當天和另一位朋友叫了紫薯lattle以及凍的牛奶咖啡,配上這個環境,可以靜坐一天也不意外。另外還點了一份三文治以及意粉。價錢不算便宜,但這個環境可以安座一天還算不錯。
餐廳主要用綠色的植物以及木系的傢俬,日本氣息濃郁。
咖啡也是手調咖啡,還有以輕食為主,如意意三文治等。
另外還點了一份三文治以及意粉。
價錢不算便宜,但這個環境可以安座一天還算不錯。
2019-01-12 226 浏览
喺日本,架妹最鍾意就係去唔同嘅靚靚餐廳排隊食brunch,眾所週知嘅有egg n things, 情況有啲似港女食英式下午茶打咭咁,不過架妹最關心嘅一定係有無得食又chill又oishi嘅brunch!同男朋友約左食早餐,佢神神秘秘咁話有個好地方介紹,就係呢間&green啦。佢嘅間格好似日本嘅洋食餐廳,十分開揚闊落,但配合燈光又令人感覺有屬於自己嘅私人空間,配合佢地綠化嘅主題,餐廳入面都有好多大盆植物,成件事好relax!不過我地掛住chill,無乜點影環境相,大家要自己去現場睇吓啦!佢個menu選擇唔多,都係以鹹三文治同埋all day breakfast 為主,我嗌左一份all day breakfast ,而男朋友就嗌左烤雞三文治。等野食嘅時候先飲奶,涼涼地嘅天氣飲杯熱奶好治癒!同埋佢地嘅餐具,全部都好精緻,睇得出悉心襯過。呢到嘅 breakfast同普通英式嘅有些少唔同,有牛油果同煙三文魚,全部食材都好新鮮,牛角包都幾鬆脆。份量對我黎講啱啱好,唔會太heavy 。男朋友食嘅雞肉三文治,佢話啲肉幾嫩,我試左啖,覺得燒汁同雞肉果然係好朋友!非常惹味!多士脆脆地,口感好有層次,係會令

男朋友食嘅雞肉三文治,佢話啲肉幾嫩,我試左啖,覺得燒汁同雞肉果然係好朋友!非常惹味!多士脆脆地,口感好有層次,係會令人感到幸福嘅三文治呀。

值得一讚係呢間餐廳有無障礙通道,大家可以留意吓。我仲睇到佢都有好多咖啡選擇,不過今次因為身體唔舒服無飲到,下次試下帶本書黎坐下,飲下咖啡都好。

後來聽講原來呢間餐廳其實真係日本人開嘅,多謝佢令黃埔又多左個恬靜舒適的空間。

2019-01-11 180 浏览
此店日藉老闆亦是著名室內設計公司的老闆,來港20年多,以「前鋪後office」的方式開了這咖啡店。裝修簡潔但見心思,最令人欣賞是坐位不會很擠迫,讓人可愜意地多坐一會。Menu很簡單,飲品選擇比食品更多,除了一般咖啡款式外,其茶的款式更值得推介,設有hibiscus tea、日本綠茶的茶葉給客人嗅聞再作挑選。食品有2款pasta salad、2-3款日款三文治、2-3款咖哩飯及烏冬、3-4款蛋糕及3款即製pancake (不是soufflé pancake 那種)。煙三文魚三文治:麵包是日本danish bread (東京著名miyabi),沒有一般的油膩感,但明顯比一般白方包感覺飽肚。煙三文魚配上薄薄一塗沙律醬及沙律菜,成就很簡單的美味Soufflé cheesecake: 餅面裂開了好幾道裂痕,賣相可改善。傳統日式輕芝士蛋糕的味道,不太甜,輕飄飄的口感令人很快吃完。為了這份簡單又愜意的滋味,我一定會再來!

為了這份簡單又愜意的滋味,我一定會再來!

煙三文魚三文治
Soufflé  Cheesecake
煙三文魚三文治
Soufflé  Cheesecake
✅ Egg salad sandwich $62 (set +$10) :超有驚喜🤩炒蛋非常非常厚!入面仲好creamy💕外面有超軟熟嘅麵包夾住🌟空氣感十足☁️面底都有微微烘過,再塗左層香噴噴牛油🤤..............................🏡裝修十分舒適,空間感好大👍🏻因為位置隱密所以客人唔多,坐得好舒服✨
蛋沙律三文治

2019-01-07
蛋沙律三文治
2018-12-15 229 浏览
唔會諗到中產住宅區樓下零零舍舍得佢一間cafe響度,幾特別嘅係佢有一半位係香港日本雜誌出版社😮收六點,四點半去到已經賣淨兩三樣嘢,最想試嘅班戟都冇,還好仲有蛋沙律三文治,蛋沙律個炒蛋再加沙律醬而唔係碎蛋果種,食落夠滑夠香,麵包微微烘過好鬆軟,自從博洛尼亞全線執哂之後麵好少食到呢個水準,而另一款餡煙三文魚就削好多喇,份量好少又冇乜醬汁,成件事好唔吸引囉😌其實佢仲有好多日本雜誌放響度任睇,題材都幾得意例如教日本人點樣響上環街市買餸或者介紹香港啲離島有咩玩之類,當然介有啲係講返日本啦。而店舖環境清靜,幫襯嘅大都係文化闊太,都幾好hea😂 有機會要再嚟試佢個班戟先😛

2018-12-14 2191 浏览
同朋友黎黃埔呢頭行街, 佢suggest呢間餐廳,離火車站/地鐵站有DD距離, 但為左食, 都值得~入到去餐廳, 地方好寬闊, 加上有D自然光照射, 覺得好舒服好warm!仲有一個好特色既和室, 好有feel~野食主要都係輕食, cafe style.呢個breakfast set都幾抵豐富!同埋呢度既cake都可以跟set咁叫~O係counter落左單後, 就坐低同朋友吹下水, 享受下呢個咁恬靜舒適既環境.Homemade Roast Beef Sandwich好鍾意呢度既麵包, 好香牛油味, 好鬆軟~牛肉切成薄片, 一D都唔un, 而且有好濃既牛肉味~旁邊既伴碟都冇馬虎, 沙律菜好新鮮, 個汁酸酸甜甜好開胃~Breakfast set好豐富~顏色又好靚~半熟滑蛋連埋牛角包食又係另一重風味~Salted Caramel Banana Pancake3款pancake之中覺得呢款比較特別,Salted Caramel醬香甜濃郁~pancake口感都好好!Souffle cheesecake淡淡芝士香味, 唔會太膩~跟breakfast set, cake set同pancake既餐飲~
同朋友黎黃埔呢頭行街, 佢suggest呢間餐廳,
離火車站/地鐵站有DD距離,
但為左食, 都值得~

入到去餐廳, 地方好寬闊,
加上有D自然光照射, 覺得好舒服好warm!
仲有一個好特色既和室, 好有feel~

野食主要都係輕食, cafe style.

呢個breakfast set都幾抵豐富!
同埋呢度既cake都可以跟set咁叫~

O係counter落左單後,
就坐低同朋友吹下水, 享受下呢個咁恬靜舒適既環境.

Homemade Roast Beef Sandwich
好鍾意呢度既麵包, 好香牛油味, 好鬆軟~
牛肉切成薄片, 一D都唔un, 而且有好濃既牛肉味~
旁邊既伴碟都冇馬虎, 沙律菜好新鮮, 個汁酸酸甜甜好開胃~
Homemade Roast Beef Sandwich

Breakfast set
好豐富~顏色又好靚~
半熟滑蛋連埋牛角包食又係另一重風味~
Breakfast set

Salted Caramel Banana Pancake
3款pancake之中覺得呢款比較特別,
Salted Caramel Banana Pancake

Souffle cheesecake
淡淡芝士香味, 唔會太膩~
Souffle cheesecake

叫左個black tea, 加錢叫左杯latte 同mocha~
咖啡好香~配埋甜品真係一流~
2018-12-12
  • Salted Caramel Banana Pancake
  • Breakfast set
  • Homemade Roast Beef Sandwich
2018-11-27 194 浏览
有朋友介紹呢間係紅磡既cafe,話好有日本既感覺,於是趁放假去試下。Cafe環境真係一流,好似去左日本咁,空間感十足,會令人好想繼續坐係度hea野食方面都好好,叫左份「蛋治」,中意食滑蛋既人一定好中意,另外latte亦都係有水準既。

2018-11-20 209 浏览
再一次光顧呢間日式cafe, 終於可以試下啲鹹點, 有驚喜呢Egg salad sandwich❣️🥪超期待的厚玉子三文治!玉子超厚,又滑又嫩,用丹麥麵包做三文治好香,食食下仲有啲wasabi味,估計係用左啲帶有wasabi味的沙律醬,多一份日本風 (不過小妹見有些其他食評相片的玉子望落較乾,明顯水準時好時壞,幸運的我食到嫩滑的玉子)HKD62Mentaiko pasta salad❣️🍝身為明太子控,熱的明太子意粉就食得多,今次係凍既明太子天使麵沙律,有蝦,牛油果,蕃茄,紫菜,食落好清新,仲有明太子鹹香HKD83Green tea latte🍵抹茶味超濃,不帶甜味,如果唔鐘意甘苦味,建議加啲糖HKD48Sweet potato latte❣️🍠紫薯味好香好夠紫薯味,不會死甜HKD48and green (& green)

Egg salad sandwich❣️🥪
HKD62

Mentaiko pasta salad❣️🍝
HKD83

Green tea latte🍵
抹茶味超濃,不帶甜味,如果唔鐘意甘苦味,建議加啲糖
HKD48

Sweet potato latte❣️🍠
紫薯味好香好夠紫薯味,不會死甜
HKD48

and green (& green)
2018-11-08 1104 浏览
黃埔出名地道的日本餐廳多,聽說有日本人在紅磡開了間日式洋食。應該會有品質保證吧🤤室內設計簡單而華麗。我很喜歡佢有加設斜坡,方便行動不方便的人出入。 地方寬敞舒適,光線充足而柔和。完全是高檔日本洋食餐廳的環境。客人和店員都是說日文。不懂日文的話向收銀店員說英文也可以,負責派餐的侍應好像都懂廣東話(?)🤔照燒雞三文治午餐set大推介!雞件滑,加上醬汁的搭配合適作三文治。麵包邊都酥,微脆,很少有如此好食的麵包皮!😍麵包鬆軟帶甜。粟米湯很香濃🤤明太子意粉都很滿意!每條意粉都有爽口的明太子,輕咬一下便會爆出粒粒的鮮味。拌上紫菜食更能把它提升上另一層次! 鮮蝦的數量也是多到數不清! 而且隻隻的肉質都紮實可口!賣相更是不可挑剔!菜鳥的我隨便影都似專業的。🤣芝士蛋糕也是軟乎乎的。食感濕潤又有點芝士的黏糊。但味道不會太膩🤤。茶是Fortnum & Mason!! 🤤🤤茶味香醇,落奶唔落奶都好飲! 食物好食、環境舒適自在。這兒絕對是一個令人身心治癒的好地方!難怪這麼多日本人來食!

鮮蝦的數量也是多到數不清! 而且隻隻的肉質都紮實可口!

賣相更是不可挑剔!菜鳥的我隨便影都似專業的。🤣