2020-11-07 565 浏览
星期六收工就係要食啲平日好難慢慢享受嘅嘢,例如牛扒🐮Grill 28係平日食飯時間經常full house嘅美式扒房之一,但星期六係可以自己包場🤣可能大家都holiday mood,連我12點去食嘅時候pasta of the day都仲未知🤣不過算啦,我平時嚟都係食牛扒😂Set lunch 可以揀湯、凱撒沙律同鴨胸沙律,之後揀主菜,然後甜品飲品二選一。首先上嘅係麵包🍞自家製所以食落好軟熟,質感似海綿蛋糕再濕少少,平時啲餐廳都會附牛油,但呢間本身個麵包入面有香草同洋蔥,就咁食已經好香,所以冇牛油同唔蘸湯都冇問題😋之後到湯,今日係甘筍湯🥕,佢唔係行特濃香滑路線,飲落仲會有少少蓉喺入面,所以飲得出係自家製,味道唔錯,口感就真係個人喜好啦😂之前飲過佢嘅蘑菇湯🍄都係行粒粒路線,主要都係靠裝飾嗰啲cream令佢飲落smooth啲,都好好飲👍🥩然後就到主菜grilled rib eye steak啦!首先一上菜就已經聞到勁大陣炭燒味,西冷同肉眼我都試過,但都係覺得西冷唔夠稔😂我叫medium rare,不過可能塊扒唔夠厚燒唔到咁生所以食落似medium,但係都好稔好香有牛味👍汁嘅話可以揀蘑菇汁🍄同
星期六收工就係要食啲平日好難慢慢享受嘅嘢,例如牛扒🐮

home-made bread

Carrot soup

grilled rib eye steak
汁嘅話可以揀蘑菇汁🍄同黑椒汁🌡️,兩個我都食過,前者比較溫和,後者比較刺激,因為佢真係只係得黑椒味而唔係港式茶餐廳嗰種略帶甜味嘅黑椒汁,完全唔食得辣嘅朋友仔就要量力而為啦😅(利申小妹三哥最盡五小辣都仲叫頂得順)

配菜嘅薯蓉同炭燒蔬菜🥦都好好食,薯蓉同啲湯一樣都係走粗礦路線,食落仲有一粒一粒薯仔嘅口感,但整體都係好滑,仲反而因為冇落咁多牛油落去冇咁膩tim!
蔬菜主要有南瓜、甘筍、紅椒同小西蘭花,炭燒過之後更加突出蔬菜本身天然嘅甜味,一邊食可以一邊中和返黑椒汁嘅辣🔥

最後我揀咗飲iced coffee,因為我聽到甜品係chocolate brownie之後我已經飽咗😂咖啡底好飲唔苦唔酸,加埋奶都好香,正常發揮☕

最後埋單$163,個人認為以grilled steak嚟講絕對係超值,其他嘢都係水準以上,係星期六日想搵個地方靜靜哋chill一chill嘅好地方😋
2020-11-07
home-made bread
Carrot soup
  • grilledribeyesteak
  • carrotsoup
  • home-madebread
鷹君大廈有好多唔同國家又幾好既餐廳選擇,但疫情下好多冇營業,行左個圈,見到呢間個Menu幾好,又有Happy Hour buy 1 get 1 free, 就入左黎,原本仲係隔黎商埸買左枝酒,最後冇開到。首先叫左HH飲杯先,每人買1杯送1杯同款飲品,頭盤熱辣辣芝士伴煙肉青辣椒卷配黑醋汁,主菜美式燒烤醬Ribs伴薯條, 龍蝦意大利飯。芝士同煙肉既咸香同油香再加辣椒係唔錯既配搭,辣椒唔會太辣,加埋個黑醋汁非常開胃,但我少食煙肉,所以只食1件,同埋第一次食呢個野,一啖放哂入口,有d熱。。燙燙地,大家要細細啖,小心慢慢食。Ribs要讚下,建議1個人叫半份,我平時少食肉,但呢個真係好食,煮得好軟滑多汁,加埋個美式燒烤醬非常惹味,唯一要挑剔就係燒肉通常面頭會燶燶哋,關注健康人士要留意,另外薯條炸得唔錯。龍蝦意大利飯,分量十足,賣相相當唔錯,但龍蝦煮到過左火,老左,好鞋好韌 ,嘥左隻龍蝦,但意大利飯好入味,濃濃既龍蝦汁加啖啖龍蝦肉,好滿足好正喔!下次可以再食,仲有隻龍蝦鉗同隻手臂,雖然幫你細心扑開左,不過冇工具始終爭少少,食得冇咁乾淨同方便,好彩有自備濕紙巾同洗手間唔算太遠。當晚比較忙,服務員反應都
鷹君大廈有好多唔同國家又幾好既餐廳選擇
,但疫情下好多冇營業
,行左個圈,見到呢間個Menu幾好
, 就入左黎,原本仲係隔黎商埸買左枝酒,最後冇開到。

首先叫左HH飲杯先
,每人買1杯送1杯同款飲品

芝士同煙肉既咸香同油香再加辣椒係唔錯既配搭
,辣椒唔會太辣,加埋個黑醋汁非常開胃
,但我少食煙肉,所以只食1件,同埋第一次食呢個野
,一啖放哂入口,有d熱。。燙燙地
,大家要細細啖,小心慢慢食。

Ribs要讚下
,加埋個美式燒烤醬非常惹味

龍蝦意大利飯,分量十足
,賣相相當唔錯
,但龍蝦煮到過左火,老左
,好鞋好韌
,嘥左隻龍蝦
,但意大利飯好入味
,濃濃既龍蝦汁
加啖啖龍蝦肉
,好滿足
好正喔!下次可以再食
,仲有隻龍蝦鉗同隻手臂

當晚比較忙,服務員反應都幾快同服務態度唔錯
,大部分講英文,落單都唔洗寫低好勁喔

秋風起,坐室外係幾舒服
,但要留意室外都有吸煙區,入坐前可先詢問有冇非吸煙區或非吸煙區滿坐未

餐廳整體用餐氣氛良好,愉快既用餐體驗。
芝士煙肉青辣椒卷伴黑醋汁
美式燒烤醬Ribs伴薯條
龍蝦意大利飯
2020-10-30
芝士煙肉青辣椒卷伴黑醋汁
美式燒烤醬Ribs伴薯條
龍蝦意大利飯
2020-10-02 482 浏览
中午set包左1️⃣2️⃣3️⃣個item,一坐低就有熱辣辣既麵包🍞比你食左先,側邊有黑醋同橄欖油有得點。-1️⃣Caesar Salad🥗-不少生菜🥬配上大片parmesan cheese🧀、仲有半隻烚蛋🥚同少少麵包粒🍞。另外仲有煙鴨胸沙律🥗同湯🥣有得揀。2️⃣Grilled Sirloin Steak🥩$138-一上菜就聞到超級香既炭燒牛扒味,叫左5成熟🔥,啱啱好仲有少少血水流出來,肉質稔身,肥瘦始終,側邊有一舊肥膏位煎到勁香食落完全唔覺得油膩。另外配菜都做得相當出色😍,薯蓉🥔好creamy,另外仲有烤得好香既紅蘿蔔🥕同芥蘭🥬。3️⃣Tiramisu🍰-正常發揮😁
1️⃣Caesar Salad🥗

2️⃣Grilled Sirloin Steak🥩$138

3️⃣Tiramisu🍰
正常發揮😁

2020-07-20 634 浏览
今日想搵個好坐D嘅地方食午餐,我地選咗灣景中心呢間Grill 28!落單之後侍應會提供餐包,可以點olive oil 同醋,醒一醒胃先!午餐可以選擇要沙律或者湯,我地都要咗凱撒沙律,呢度嘅沙律好好食,沙律菜好新鮮,醬料落得啱啱好,感覺好清新主菜揀咗Pasta of the day,係蜆肉意粉,無過多調味,食到蜆肉最原本嘅鮮味,可惜意粉乾身咗啲,如果濕潤啲會更完美,整體嚟講都幾滿意嘅!之後仲有飲品或甜品選擇,因為太飽喇,我飲咖啡,佢地嘅咖啡好香濃,為呢個午餐畫上完美句號呀

2020-06-30 1983 浏览
位於灣仔的Grill 28,是一間主打燒烤肉類的餐廳。餐廳是意大利菜集團 Al Dente的旗下品牌之一,想必食物質素方面,都會很有水準呢。相對於意大利麵,這裡更加推薦吃燒烤食物,每次經過都聞到香噴噴的烤肉香,令人胃口大開呀。餐廳位於灣仔商業區,鄰近有大量辦公室,每逢辦公日子的中午時段,都會人潮擁擁,看來打工仔都很喜歡它家的菜式呢。Grill28設有室外和室內坐位,天氣越來越熱,幸好餐廳有放置大量太陽傘,可以遮擋陽光和紫外線。但始終還是比較炎熱,所以坐在室內會較為舒適。午市套餐價格由$123-$148不等,包含沙律或餐湯、主食、飲品或甜品,價格合理,選擇也多呢。率先呈上的自家製麵包,質感像蛋糕,沾上 黑醋和橄欖油同食,味道即時升華。煙鴨胸沙律,鴨胸切成薄片,每片帶有脂肪,入口甘香,肉質軟腍。沙律菜色彩繽紛,令人心情愉快。BBQ CHOP PORK $136大大件豬扒,被自家製BBQ醬包裏,賣相吸引。豬扒採用美國貨,肉厚大片,肉質有嚼勁,但有些微豬騷味。幸好BBQ醬味濃,能蓋過那鼓味道啦。Grilled Ribeye Steak $148燒烤肉扒的賣相果然不俗,表面有深色的炭烤紋,令人食
位於灣仔的Grill 28,是一間主打燒烤肉類的餐廳

,看來打工仔都很喜歡它家的菜式呢。

午市套餐價格由$123-$148不等
,包含沙律或餐湯、主食、飲品或甜品,價格合理,選擇也多呢。

率先呈上的自家製麵包
,質感像蛋糕,沾上 黑醋和橄欖油同食,味道即時升華。

BBQ CHOP PORK $136

Grilled Ribeye Steak $148

燒烤肉扒的賣相果然不俗,表面有深色的炭烤紋,令人食慾大增。肉眼扒烤至剛好的五成熟,內裡是粉嫩色,但肉質有點柴,需多加咀嚼才能吞下。附旁的烤蔬菜非常出色,南瓜粉糯,鮮甜新鮮,蘿蔔烤後依然多汁甘美,薯蓉清新不膩,質素甚高。

最後的甜品是 香蕉批
,香蕉味道濃郁,奶油幼滑,配雲尼拿雪糕很好吃哦。
2020-06-19
2020-02-21 1763 浏览
今晚系西曆情人節,一定要帶女朋友去食個情人節浪漫晚餐,首選要價錢實際,食材新鮮美味。灣仔三裏屯 Grill 28, 餐廳位置比較高尚,方便放工去。情人節套餐有五道菜。有不少組合選擇。情人節套餐包情人氣酒兩杯,有酒有肴,更有氣氛。點菜完,店員隨即奉上.暖暖的軟麵包, 配黑醋橄欖油, 很滋味。頭盤我愛鴨胸沙律,美味,有些咬口,沙律菜好新鮮。女友愛帶子鵝肝,鵝肝煎得香好肥美。帶子好滑.未上主菜之前, 先來 Sobert 清清味蕾,   好貼心的安排.主菜我鐘意牛扒配薯條和烤什菜,女友仲意牛柳配龍蝦。牛柳好稔,龍蝦肉有彈性.  醬汁配料也不錯.餐後甜品有雪糕球及草莓,做得靚又好好食。食餐慣左有野飲,熱檸茶作結.價錢實惠,食材足,招呼唔錯,值得再來.

情人節套餐有五道菜。有不少組合選擇。
情人節套餐包情人氣酒兩杯,有酒有肴,更有氣氛。
點菜完,店員隨即奉上.
暖暖的軟麵包, 配黑醋橄欖油, 很滋味。

頭盤我愛鴨胸沙律,美味,有些咬口,沙律菜好新鮮。

女友愛帶子鵝肝,鵝肝煎得香好肥美。帶子好滑.

主菜我鐘意牛扒配薯條和烤什菜,
女友仲意牛柳配龍蝦。牛柳好稔,
龍蝦肉有彈性.  醬汁配料也不錯.
餐後甜品有雪糕球及草莓,做得靚又好好食。
食餐慣左有野飲,熱檸茶作結.

價錢實惠,食材足,招呼唔錯,值得再來.
庆祝纪念
情人节
  • 情人節套餐
2020-01-22 910 浏览
約左個好耐冇見嘅朋友食lunch,一開始已經掛住傾計,冇認真望過本menu . . . 哈哈。因為唔想咁Heavy所以揀咗fish fillet,配左法式檸檬汁都幾開胃,呢個配搭入口真係light,唔覺唔覺好快就食晒。聽講呢度嘅甜品唔錯,所以加錢跟多個dessert try try。蛋糕配雪糕,件cake嘅質感有啲似brownie。另外雪糕好滑,好重雲呢拿味不過好快溶😂quick lunch黎講,呢度各方面都唔錯,食物/環境/serve餐速度都OK。

2019-11-27 1411 浏览
和同事們午餐,選了這家位置方便、裝修優雅的西餐廳。玻璃窗引入天然光,感覺柔和,裝修風格典雅,氣氛寧靜,很有情調。午餐包括餐湯/沙律、主菜和餐飲/甜品,十分豐富,而價錢只須百餘元,主菜有大約6-7款。我選了餐湯,是龍蝦湯,有濃濃的龍蝦味,每一啖都濃郁,溫度高亦暖胃。主菜我選了pasta of the day,是海鮮意粉。外觀十分吸引,令人期待。有各類海鮮,包括魷魚、青口及鮮蝦。魷魚爽口,青口新鮮有海水味,蝦肉特別彈牙。意粉軟滑,粗幼度適中,份量極多,感到很飽滿。吃過主菜後,我選了是日甜品,我起初以為只是普通蛋糕/啫喱之類,但竟然是朱古力蛋糕配雲呢拿雪糕,令我充滿驚喜! 朱古力蛋糕有濃濃的朱古力味,質感結實,而雲呢拿雪糕鮮甜滑溜,回味無窮。午市只有大約一半滿座,環境寧靜,方便傾談。侍應們親切有禮,令我們感到很滿意。

2019-09-16
2019-09-27 1309 浏览
附近餐廳午市未加一都至少一百頭一個人,呢間價錢算中等。坐到滿晒好多人,但服務都好有效率,服務態度屬高水平跟餐麵包切成長方條形狀,有陣陣香草味,仲充滿誘人牛油味,咬落軟綿綿得黎又密度好高,所以亦有黏黏嘅口感,點埋黑醋橄欖油,正呀!餐湯蘑菇湯就比較遜色,太水,淨係得個咸字,面頭浮游幾條mozzarella芝士,牛頭不搭馬嘴,只飲左幾啖。主菜煎魚柳,餐牌冇講明咩魚,啲肉超滑,軟到咬落完全冇任何纖維咁,極嫩牛油檸檬汁非常creamy紅椒、紅蘿蔔都好有燒烤風味,南瓜新鮮juicy又林又香,不過貌似菜心嘅broccolini就有點兒太硬。配菜之中最欣賞係薯蓉,牛油味夠晒香濃,加埋意大利香草,大讚!餐飲叫熱茶,侍應好醒目咁跟埋牛奶喺呢個地段收呢個價錢,性價比都算高

牛油檸檬汁非常creamy

餐飲叫熱茶,侍應好醒目咁跟埋牛奶

喺呢個地段收呢個價錢,性價比都算高

2019-09-22 813 浏览
今日晏就同同事黎呢間食西餐Lunch set $128到 有3個course點完餐上左餐包 個包係熱過既👍🏻 配埋黑醋食唔錯 驚唔夠飽encore左一塊🙈Starter我揀左duck breast salad 一上黎呆左 因為佢拎左個裝main 既dish黎裝 好大份 味道就一般 可能我唔鐘意個sauce太酸😅Main我揀左pasta of the day 好似係咩煙肉炒菌意粉 味道可以 但我覺得太多油 食到最尾好漏😓太飽無揀甜品 叫左熱檸茶😀
今日晏就同同事黎呢間食西餐

Lunch set $128到 有3個course

Starter我揀左duck breast salad

太飽無揀甜品 叫左熱檸茶😀
2019-08-12
2019-09-21 462 浏览
Long time no happy hourWhen we passed by this restaurant, we were attracted by its happy hour offer and reasonably priced snacks. Then we decided to drink some beer to cool ourselves down after a long hot day.🤔Interior design is spacious with high ceiling. Comfortable and big sofa chairs They have differnt drinks for happy hour like beer, wine etc..😯We both chose Poretti which is an Italian beer uncommon in HK. It's draft and we like it a lot it 😝French fires was okay. Though not so crispy, the
Long time no happy hour

French fires was okay. Though not so crispy, the seven flavor powder makes it taste better.

The onion rings, unfortunately, was below standard, the onion was too soft. The batter was too thick. You can easily separate the onion from the batter...
2019-07-21 947 浏览
同同事去灣仔Grill 28食Lunch, 平時夜晚經過見好多人會飲酒傾計🍻好外國Style feel🥂以灣仔港島地區黎講,百幾蚊一個set lunch其實算正常,今次同同事分別叫左2個set lunch, 因為各自都想試下對方叫個個😂🤩前菜可以揀Soup of the Day🥣 或者Salad, 我同同事一致揀左Caesar Salad 🥗 份量正常,sause唔會話太多😀🥩Grilled Sirloin Steak $138Medium well, 配薯菜,牛上腰部份既肉,同事分左一半俾我食,我覺得唔韌,而且大份過Ribeye Steak個份😂同埋好Juicy😋🥩Grilled Ribeye Steak $148都係揀左Medium Well, 配薯菜,肉眼扒,同樣地都好juicy😋,但相比Sirloin Steak, 反而Ribeye Steak韌左D, 比較難切,有少少失分😕Set lunch可以揀icecream🍨或者野飲☕🥃😉總括而言,以依個價錢係灣仔區食,真係算抵食😋 同埋餐廳環境好舒適👍,好岩朋友聚會慢慢傾計同食野☺️。

🥩Grilled Sirloin Steak $138

🥩Grilled Ribeye Steak $148

Set lunch可以揀icecream🍨或者野飲☕🥃😉

Grilled Ribeye Steak
Caesar salad
Caesar salad
2019-06-01 714 浏览
優閒的星期六,最好就是搵下野食,唔想人多,所以就去左灣景中心搵餐廳食午餐,貪佢冇咩人夠靜又不用等位,坐耐d都不用怕有壓力。同埋價錢亦很實惠,百幾蚊便有齊頭盤,主菜和甜品/飲品。Stuffed Pork Fillet 🎯7/10這個豬扒很大塊亦很厚,周邊位置比較肉嫩和入味。但到中間的時候肉質就比較韌,這點是有點敗筆的。Grilled Ribeye Steak 🎯7/10而這個肉眼扒我叫的是medium rare,雖然不算太厚,但肉味還是濃的,配上黑椒食用,味道更佳。而另外最有驚喜的是餐前飽點,配上橄欖油加黑醋,味道真是一流,不能錯過呢!
同埋價錢亦很實惠,百幾蚊便有齊頭盤,主菜和甜品/飲品。
Stuffed Pork Fillet 🎯7/10

Grilled Ribeye Steak 🎯7/10

2019-03-31 970 浏览
周末假期要去食頓豐富午餐,係灣仔嘅呢間牛排🥩又真係嫩又多肉汁,最主要係配菜多平衡返比例,餐前凱薩沙拉🥗更配上雞蛋🥚同大量芝士🧀,味道濃郁有誠意。$100+的價錢加上環境亦舒適不驅趕,吃得開心滿足🤡.
2019-03-14 671 浏览
同事生日lunch唔飲湯既我一定食沙律,有凱薩沙律以外既沙律通常都係我既選擇本身都諗食扒好定食雞胸好,見到雞胸有2種芝士,決定雞胸啦雞胸唔厚,好嫩好多汁,有幾啖好似食雞脾咁明明食過個主菜大家都好飽,但係見到其他人既甜品好正咁,大家又放棄左杯咖啡叫甜品又食到捧住個肚走題外一說,環境有啲嘈,講野要大聲啲。
同事生日lunch

唔飲湯既我一定食沙律,有凱薩沙律以外既沙律通常都係我既選擇
青蘋果沙律

本身都諗食扒好定食雞胸好,見到雞胸有2種芝士,決定雞胸啦

Chicken  Parmesan

雞胸唔厚,好嫩好多汁,有幾啖好似食雞脾咁

Daily  dessert

又食到捧住個肚走

題外一說,環境有啲嘈,講野要大聲啲。
2019-03-14
青蘋果沙律