I’d have the cake and ice-cream set normally but I was not feeling very well so only had a chocolate banana drink, really rich, but took them a long time before served, apparently the kitchen was busy although it was a non-peak tea time hour really. The drink itself was really rich but not too sweet which was good.I hate it most is when the washroom locates at the building next door, a forth floor commercial building which the lights were not on and is really creepy. Furthermore are the window

I hate it most is when the washroom locates at the building next door, a forth floor commercial building which the lights were not on and is really creepy. Furthermore are the window seats on first floor, don’t know why they had to install all red spotlights, I felt uncomfortable there really (had to turn on white balance for this pic too)
2008-05-04 10 浏览
***HAPPY FOREVER*** 永遠是我心目中最抵食的HD之選。($220 連加一,其實講真又唔係真係好抵~)<朱古力曲奇+朱橙+tiramisu+綠茶+strawberry cheesecake+哈密瓜+macadamias+提子冧酒+紅苺sorbet>,一次過滿足9個願望。3個人食,好膩下。黑朱橙是我的favorite,macadamias粒粒果仁都好正。早少少去無咩人,靜靜地幾好。緊記用HS卡找數,送番2張single scoop既券,(好彩waitress姐姐細心提醒)下次再接再勵,哈哈~
($220 連加一,其實講真又唔係真係好抵~)
早少少去無咩人,靜靜地幾好。
下次再接再勵,哈哈~
  • HAPPY FOREVER
2008-05-03 4 浏览
居然由始至終也沒有享用過H信用卡的買一送一優惠,實在說不過去,4月31日來最後一擊,吃HD的$120 Bailey甜品。不假思索就選了有瑞士卷的一款,另一款在Tiramisu和金三角之間躊躇良久,最終決定選Tiramisu,把朱古力雪糕改作黑朱古力橙味。朱古力瑞士卷包著Bailey雪糕,雪糕難得挺身(平日bailey都軟身說),很容易就可以和瑞士卷一起吃。瑞士卷朱古力味濃郁,兩種味道十分配合,而且瑞士卷質感軟潤,好吃得沒話說。Bailey雪糕已經是第三次吃了,廣告上的「as smooth as silk」真的沒有錯,每次入口都有如一抹甜酒流入口的感覺。黑朱古力橙味雪糕好好味啊,是真正的黑朱,絲毫沒有牛奶甜味,加上絲絲橙皮很清新,比起其他甜味雪糕更深得我心。Tiramisu原來只是一堆cream,並非cream cheese,膩得很,我和男友只吃了底的lady finger就算了。信用卡優惠完了,我想我短期內也不會吃HD吧…

信用卡優惠完了,我想我短期內也不會吃HD吧…
$60 (其他)
2008-04-25 12 浏览
** 此食肆的第十一個笑**尋晚(24-4-2008 Thur)o係百里鮮打邊爐中,男友人EC提議打完邊爐去Haagen Dazs食雪糕,因為佢欠500分就可以續咭.(唔早啲講,等我留肚嘛,食到飽飽連女友人CK話好味o既美心蛋白蛋糕都冇食)一大班人終於’捨得’散席後,EC,CK,我同另外三個朋友就行到o黎呢間了,到二樓都唔係好多人,由於我o地其實都飽飽,所以決定叫四個六人分,就匯豐credit card做promtoe ($120.00兩款bailey雪糕)o個四款啦,不過waiter話其中一款冇.我唔記得晒啲名亦冇影相,款式就同3月20日Olivian o係呢度o既食評相一樣.兩個第一張相o個款,一個係中間o個張有件蛋卷卷住bailey雪糕o個款同另一個用高身玻璃杯盛載住三個雪糕球o個款.一會後,所有o野到齊,我o地又開第二餐喇,先試主角bailey雪糕,我覺得好香酒味,好夠,但CK同EC話唔係好夠.然後我再試CK最愛o既比利時朱古力,可能冇飲水,覺得唔夠濃.然後再試件蛋卷,係朱古力味,唔係滑囉,不過算吧啦.最後試埋士多啤梨味同cookies & cream,都唔係好濃.11:15p
** 此食肆的第十一個笑**

11:15pm我o地終於打勝仗,個個都捧住個肚走.減肥?唉!

後記:開頭男友人H問係咪叫個雪糕火鍋,我答唔係o掛,打完熱邊爐就打凍邊爐?食唔晒喎.
2008-03-30 13 浏览
08.03.29 Baileys Ice cream@Haagen DazsHaagen Dazs新推出的Baileys Ice cream我這個Baileys迷當然不能錯過!用HSBC信用咭買雙球有買一送一的優惠(其中一球必需為甜酒口味)Haagen Dazs單球正價為HKD32.90(有夠奇怪的價格),雙球為HKD48就是說才HKD12一球!超好康的咧!跟朋友吃完板長再去品嚐Haagen Dazs,以甜品做結我點了Baileys 配綠茶,朋友J點了Baileys配芒果我的那個Baileys服務員拿錯了哈蜜瓜口味我吃了點哈蜜瓜又吃了點綠茶,覺得怪怪的才換賺到了哦,哈哈綠茶很濃很香,不會太甜比起銅鑼灣Sogo裏的北海道Milk Top的好吃多了Baileys 冰淇淋像是咖啡口味的冰淇淋而巳沒啥酒味,而且有點過甜,不過很幼滑很creamy!照片請看這:http://www.wretch.cc/blog/foodiebarbie&article_id=9987895

我這個Baileys迷當然不能錯過!
就是說才HKD12一球!超好康的咧!

跟朋友吃完板長再去品嚐Haagen Dazs,以甜品做結
我的那個Baileys服務員拿錯了哈蜜瓜口味
我吃了點哈蜜瓜又吃了點綠茶,覺得怪怪的才換
賺到了哦,哈哈
綠茶很濃很香,不會太甜
比起銅鑼灣Sogo裏的北海道Milk Top的好吃多了
Baileys 冰淇淋像是咖啡口味的冰淇淋而巳
沒啥酒味,而且有點過甜,不過很幼滑很creamy!

2008-03-28 12 浏览
** 此食肆的第二個OK **尋晚27-3-2008(Thur)同女友人CK,CL及男友人EC食完飯,才9:20pm,EC提議食雪糕,係喎,上個月佢話佢請喎.於是我o地就o黎呢o度食喇.地下冇位,於是要行條長樓梯上去,時間尚早,唔太多人,我o地只叫o左兩樣,一個田園XX同好似叫甜蜜京都.我o地三個女仔share前者,揀o左比利時朱古力,士多啤梨cheese cake同夏威夷果仁三款.我一向唔好朱古力雪糕,不過見CL同CK都話必食,唔想掃佢o地興,於是答應.等o左好耐,兩樣o野至一齊到,我第一啖試比利時朱古力,真係好濃朱古力味,但冇我之前講覺得朱古力雪糕好俗o既原因而唔鍾意食.而士多啤梨cheese cake同夏威夷果仁我就覺得一般.底下墊o左窩夫,都係一般啦,又有啲生果漿,不過唔覺意’點’到少少o黎食,好酸.而EC要o左比利時朱古力同冧酒提子兩樣,有啲紅豆沙咁,同墊底o既有一粒粒似小丸子o既o野同涼粉o既物體.我試o左一粒’小丸子’,唔…咩o黎o架?唔好食o既.其他我o地都冇試.而CK同CL問佢好似涼粉o既係咩o黎?佢答唔係涼粉,係咖啡味o既o野.我覺得呢o度啲雪糕唔係想像中咁滑.服務
** 此食肆的第二個OK **

我覺得呢o度啲雪糕唔係想像中咁滑.

服務:
又係冇乜侍應,叫佢o地勘水都要等好耐至見到一個侍應,重要係佢唔記得添.

有會員咭,埋單折實$151.00
左:田 園 XX,右:好 似 叫 甜 蜜 京 都
2008-03-20
在鼎泰豐吃得不太滿足,而且時間尚早,要食下甜品來滿足自己。本來打算每人食兩球雪榚的,侍應哥哥介紹HSBC咭有優惠,以$120可任選兩款Baileys雪榚甜品。雖是Baileys甜品,只要一球是指定的Baileys味道,其餘可以任選其他口味。醉人芝士餅-一杯triamisu配以原本是兩球Baileys,而將一球belgian chocolate改哈蜜瓜,原來Baileys質感幾幼滑,酒味不重。那杯triamisu食唔出有手指餅或蛋榚,似一杯鮮忌廉。Bailey之夜是Baileys及cookies & cream雪榚,再伴以朱口力蛋榚及Bailey雪榚卷成的雪榚蛋榚。New York Brownie-我有至愛的香濃的Brownie,再有咖啡及香橙黑朱古力雪榚,三種也是濃烈之物,但對於我鍾愛朱古力的人士,絕不覺溜呢。原來逢星期一至四任何$32或以下飲品,可以以$10換購,十分之超值。娜姐要的Mochacchino嫌唔夠熱。Baby &Cheap兄的Iced mocha則說仲飽過食兩球雪榚呢。
在鼎泰豐吃得不太滿足,而且時間尚早,要食下甜品來滿足自己。

2008-03-17 9 浏览
雪糕火鍋有士多啤梨朱古力醬同黑朱古力醬選擇,二款醬我都食過,士多啤梨朱古力醬味道就唔突出,而且就好難晾乾,雪糕開始溶啲醬都未晾,做唔到外脆內軟嘅效果。而黑朱古力醬再點BAILEYS嘅配搭,簡直就係冇得頂!!!
2008-03-16
因有張五十蚊coupon月底到期,咁啱行過這裡,走入去用咗去,決定補五蚊叫了個原價五十五蚊的夢幻世界,有兩個雪糕球,一個是百利甜酒,另一個自選.百利甜酒雪糕的甜酒味道不錯,不會太濃,雪糕也很滑.自選的本人就叫了比利時朱古力,當然haagen dazs出品的是非常有朱古力味.另外有兩粒籃梅及士多啤梨,都很甜.唯獨可是最底有幾粒麵飽糠,非常乾,不好吃.仲有明明幅圖有兩條朱古力棒,但食完先發覺無比我哋.

百利甜酒雪糕的甜酒味道不錯,不會太濃,雪糕也很滑.

另外有兩粒籃梅及士多啤梨,都很甜.

2008-02-08
跟回港渡歲的小表弟妹和女伴到這兒吃冰淇淋,女伴提議到Haagen Dazs 吃巧克力鍋,小朋友們當然和議。晚上九點鐘,擠滿中年食客,小孩子和學生卻不見。沒小孩子的雪糕屋,感覺怪怪。醉人雪糕火鍋」($258 加一),說是兩、三位用,相信我們兩大兩細都夠食!?除了巧克力鍋,配料兩款醬(Baileys 甜酒和朱古力),有七式冰淇淋盤(朱古力、雲尼娜、草莓、曲奇雲尼娜、綠茶、芒果雪果、桑果雪果)、生果盤(Kiwi、wild berries、草莓)、蛋糕盤(short bread 類曲奇餅、巧克力曲奇餅、NY Cheesecake cubes)。除了曲奇略硬,整體味道OK,給小孩子們一個有趣的體驗。個人而言,情願給我一杯mint chocolate 更好!
晚上九點鐘,擠滿中年食客,小孩子和學生卻不見。
沒小孩子的雪糕屋,感覺怪怪。
除了曲奇略硬,整體味道OK,給小孩子們一個有趣的體驗。
個人而言,情願給我一杯mint chocolate 更好!
2008-02-02 9 浏览
上次十十請我到Haagen Dazs, 我要了一個dessert set.Tiramisu + 比利時朱古力雪糕+ Iced Cappuccino賣相真係唔錯! Tiramisu cake 一般, 冇咩酒味, 比較甜!Iced Cappuccino都幾好.服務方面: 好Nice! 幫我地影相, 仲加左好多次水.

Iced Cappuccino都幾好.

服務方面: 好Nice! 幫我地影相, 仲加左好多次水.
Dessert Set
2008-01-30 10 浏览
最近又患上“雪糕癮”,一次又一次不計後果的去滿足口腹之欲。同樣是抵食的$50 cone系列,這一次揀了兩款比較rich的口味,比利時朱古力與咖啡軟心朱古力。前者非常濃郁,依舊是Haagen Dazs出品中至愛的一味,後者則是略苦的咖啡雪糕嵌著大粒的朱古力,朱古力都算濃郁呢,不過配咖啡就幾襯。兩款搭起來雖然比較“沖”,但是在我看來都是很合適的組合。又配了紅豆,茸茸的,又比較清甜,雖然和兩款雪糕不是一類,但尚可接受。而且量都勁多呢,正合我意。不過比較失敗的就是士多啤梨的加入,鮮果就勉強接受了,可是甜美的果醬,就無論如何都搭不上雪糕。多麼美味的東西,用錯地方,依舊還是敗筆。我只好趕緊把果醬都清掉,再繼續享受濃郁的朱古力咖啡雪糕~吃得很開心,心裏很甜,可是清完後,就又身陷負罪感的沼澤了……
最近又患上“雪糕癮”,一次又一次不計後果的去滿足口腹之欲。

2007-12-30 8 浏览
食完潮發,好唔滿意,於是跑去吃Haagen Dazs,因為這兒的雪糕差極有限。點了新品「焦糖軟朱古力冰淇淋」($30),味道都OK,至少交足貨,都甘心些。
2007-09-15 8 浏览
成為STAR CLUB會員,送一張FREE COUPON 比我(任選兩款雪糕- 東方情懷/ 天生一對/ 甜蜜京都)平均要成$75一款,真係好抵!1) 東方情懷自選3球雪糕伴朱古力醬及威化卷,再加碎杏仁。STRAWBERRY, MANGO PASSION FRUIT & RASPBERRY SORBET2) 天生一對自選3球雪糕並以香蕉伴碟,再加上各款醬汁及華夫薄脆。夏威夷果仁, COOKIES & cream & lemon sorbet以上雪糕口味全部都係我至愛。

平均要成$75一款,真係好抵!

1) 東方情懷

自選3球雪糕伴朱古力醬及威化卷,再加碎杏仁。

2) 天生一對

自選3球雪糕並以香蕉伴碟,再加上各款醬汁及華夫薄脆。

以上雪糕口味全部都係我至愛。
2007-09-01
五個朋友仔一起食一客Happy forever,有九球,比正常細.但已經足夠了. Happy Forever,Friendship Forever.