餐厅: HABITŪ table (希慎廣場)
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
餐厅: HABITŪ table (希慎廣場)
资讯:

2023-02-20 705 浏览
HABITŪ (Causeway Bay)3/5分)今次黎到悕慎廣場HABITŪ ,當然要試🌹Rose Latte 一大杯咖啡靜靜地慢慢嘆味道唔會太甜,好香既玫瑰花味,賣相吸引除咗飲咖啡之外仲試咗其他嘢食健康之選菠菜雞肉墨西哥薄餅+南瓜羽衣甘藍沙律仲有一份蒜香蝦薄餅🍤🍕新鮮制作,熱辣辣捧出嚟聞到勁大陣好香嘅蒜蓉蝦味味到流晒口水🌹Rose Latte賣相好靚,飲落去口感好濃厚再加上淡淡的玫瑰味,不會太甜必試墨西哥雞肉薄餅🌮暖笠笠嘅菠菜雞肉薄餅,另外加咗牛油果醬,係健康之選蒜香蝦薄餅+南瓜羽衣甘藍沙律🥗南瓜羽衣甘藍沙律味道比較單一未必個個都覺得好食蒜香蝦薄餅味道就啱啱好成為一個大對比,味道會比較香口野味
HABITŪ (Causeway Bay)
3/5分)

一大杯咖啡靜靜地慢慢嘆
味道唔會太甜,好香既玫瑰花味,賣相吸引
除咗飲咖啡之外仲試咗其他嘢食
健康之選
菠菜雞肉墨西哥薄餅+南瓜羽衣甘藍沙律
味到流晒口水

🌹Rose Latte

賣相好靚,飲落去口感好濃厚再加上淡淡的玫瑰味,不會太甜
必試

墨西哥雞肉薄餅🌮

暖笠笠嘅菠菜雞肉薄餅,另外加咗牛油果醬,係健康之選

蒜香蝦薄餅+南瓜羽衣甘藍沙律🥗

南瓜羽衣甘藍沙律味道比較單一
未必個個都覺得好食
蒜香蝦薄餅味道就啱啱好成為一個大對比,味道會比較香口野味

2023-01-31 745 浏览
Habitu 有多家分店,已光顧過當中幾家,其中銅鑼灣分店設計特别有書卷氣,在希慎廣場,近誠品書店, 很點題。 門外的座位區是打卡位,單車配了花花,十分雅緻,有文青格調。Habitu 供應多款無肉菜式, 包括幾款不同口味的沙律,椰菜花飯和青瓜麵都有,即使肉類也配搭很多蔬菜, 午市套餐還可添side dish ,每款只須30多元,有炒菠菜 、凱撒沙律、 炒雜菌等。每個套餐甚至可選多於一款配菜, 很適合識飲識食又想Keep fit 的人士。食材講究、配搭和烹調方式見心思,講求色香美與健康兼備。羽衣甘藍藜麥沙律 $88~份量大,材料豐富。羽衣甘藍和椰菜都很新鮮,配有機藜麥、鷹嘴豆,烤南瓜,伴以少許芝麻沙律汁, 十分美味。脆皮三文魚扒 $188~大大塊的三文魚扒外皮非常香脆 ,啖啖肉很軟嫰, 配菜份量多,底下墊了蒜蓉炒菠菜和橙黃色的番薯蓉,香滑綿密。3 MM 脆薄餅 $158~選了蒜香蝦味的薄餅,配料還有紫洋蔥、烤櫻桃茄和豆苗和水牛芝士, 這麼多濕的材料, 薄得只有 3 mm,非常香脆, 難得有這麼多濕的材料,沒有變腍或變濕,仍然保持乾身香脆。菠菜雞肉墨西哥薄餅 $ 118~至愛這裡的墨西哥

羽衣甘藍藜麥沙律 $88~

脆皮三文魚扒 $188~

3 MM 脆薄餅 $158~

菠菜雞肉墨西哥薄餅 $ 118~
至愛這裡的墨西哥薄餅 Spanish Chick Quasedilla , 外皮白色,烤至微微金黃色 ,香脆乾爽。 裏面的雞肉、菠菜和水牛芝士混成一体,入口融化。

旁邊放了酸乳酸,和2小蝶醬,有新鮮Salsa 醬, 番茄拌以橄欖油和紫洋蔥 ,另一碟是牛油果醬, 美味又健康。

除了墨西哥薄夾餅之外,還有幾款墨西哥的香口食品,包括墨西哥脆片Nachos ,辣焗雞翼,炸蟹餅,炸雙色薯條,炸魚等,正如本文標題所說,意菜中見南美格調。

餐牌價$118 ,但 下午茶 Tea Set 只$108 ,並附送茶或咖啡。
不同時段的套餐,包括下午茶餐,都附送黑白咖啡。季節性特飲+ $38 。

Wellness Soy Latte +$16。
這裡咖啡很高質素,不過一向喜歡豆奶,所以幾種味道都試過,無添加糖,微甜到來自豆奶本身。
抹茶、薑黃、紅菜頭,每款都很美味, 顏色養眼, 加上拉花,很 IG-able。

HABITŪ table (希慎廣場)
銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場8樓L804號舖
+852 35431313

午餐
  • 菠菜雞肉墨西哥薄餅
  • WellnessSoyLatte
  • 脆皮三文魚扒
  • 羽衣甘藍藜麥沙律
2023-01-23 502 浏览
來到Cafe Habitu 下午茶☕️咖啡,食件餅,呢度環境同氣氛都唔錯👍🏻係書店旁邊,有書香氣息,好岩睇完書過來嘆杯咖啡💕今次試左焦糖咖啡,味道唔錯啊,香甜又不失咖啡香濃,推薦👍🏻👍🏻👍🏻唯scones 就有d失望,奶香味唔夠,味道比較平淡如果大家過來就建議享受咖啡或者試下其他蛋糕🍰
如果大家過來就建議享受咖啡或者試下其他蛋糕🍰
  • 玫瑰芝士蛋糕
2022-10-29 945 浏览
去港島做野中途走去銅鑼灣中場休息,記得之前去完迪士尼係奧運食過HABITU嘅椰菜花飯,順便去希慎果間食下休息下先。-🍴Garden Lemonade檸檬汁加上香草同薄荷,酸就一定架啦,但又未至於酸到難以入口,反正有種酸爽醒神同清新嘅感覺。-🍴Cauliflower Risotto椰菜花飯一上,勁香。幾款野菌炒過好香,椰菜花有口感,面層應該仲有少許芝士粉,整體略酸同食耐左會膩。好彩我有杯Garden Lemonade 開開胃,配搭起黎都幾唔錯。
🍴Garden Lemonade
Garden  Lemonade

🍴Cauliflower Risotto
Cauliflower  Risotto
2022-10-18
Garden  Lemonade
Cauliflower  Risotto
2022-10-29 531 浏览
COVID--19疫情下,好朋友離港長達26個月,她返港,約上吃逛、吃逛。我們10月初就約好,坐第六代纜車到山頂,沿盧吉道行一圈,看看港島景色,再吃下午茶。可惜,遇上颱風納沙,雖然風球已經除下,但雨勢頗大,山頂行程取消,改到銅鑼灣逛商場。我們都喜歡逛書店,希慎廣場誠品書店就可以消磨2小時,我們在旁邊 Habitu Table吃下午茶。點了2份下午茶餐,包括以下的:#車厘茄牛油果多士:牛油果和多士都太硬,不好吃!#辣焗雞翼:雞翼太乾,焗過頭了。#冷萃玫瑰咖啡:加16元/杯,咖啡味濃,玫瑰味突出,好喝!#冷萃伯爵茶咖啡:也是加16元/杯,除了伯爵茶,還加了片橙,朋友不喜歡橙味。低於預期的用餐體驗。

點了2份下午茶餐,包括以下的:
#車厘茄牛油果多士:牛油果和多士都太硬,不好吃!
#辣焗雞翼:雞翼太乾,焗過頭了。
#冷萃玫瑰咖啡:加16元/杯,咖啡味濃,玫瑰味突出,好喝!

低於預期的用餐體驗。
2022-10-18
2022-10-16 555 浏览
今晚去咗一間連鎖咖啡店食晚飯,店鋪就喺銅鑼灣希慎廣場誠品書店隔離,鋪頭燈光昏暗好有格調。夜晚飲咖啡怕訓唔著,所以我點咗冇咖啡因嘅水果茶。蜜桃味好濃烈,不過飲落口水果味唔強。主菜點咗卡邦尼意粉,面頭加咗番茜,令成碟意粉好香。加咗蛋漿嘅忌廉汁好濃稠,意粉掛汁掛得好勁。哈密瓜、蜜瓜、果茶 $54煙肉忌廉蛋汁意粉 $148#銅鑼灣 #CausewayBay #cafehopping #hkcafe #cafehk #hkcoffee

哈密瓜、蜜瓜、果茶 $54
煙肉忌廉蛋汁意粉 $148

哈密瓜、蜜瓜、果茶
煙肉忌廉蛋汁意粉
哈密瓜、蜜瓜、果茶
煙肉忌廉蛋汁意粉
2022-10-03 606 浏览
🍝☕️Habitu Table🍕🥗今日好想食西餐,又想坐得舒服,係銅鑼灣上左商場,就揀下食咩,好耐無食,睇下見到環境唔錯喎,就佢啦!🔸巴西莓玫瑰咖啡 - 一見到個玫瑰花瓣同拉花已經覺得好賞心悅目💕飲落係花茶結合咖啡咁👍🔸蕃茄肉腸寬麵 - 寬麵唔係厚身食完勁飽果隻,係薄身,都做到少少煙韌既口感,蕃茄又焗過,保留到好juicy,意粉汁多,肉腸都好香!🔸三仙菇菌薄餅 - 就當然有三種菇啦,最出色係個餅皮,薄身但有脆口感,咸味源至芝士同餅底😍配埋火箭香菜,好freah, 呢個好推介!
🍝☕️Habitu Table🍕🥗

2022-10-02
2022-08-26 617 浏览
果日要Zoom上堂,走著走著竟走到想來試試的咖啡廳,那就決定這個地方Zoom。卡布奇諾,奶泡綿密,咖啡充滿香氣,加上一件甜度適中的蛋糕,這悠閒的氛圍,讓人閒情一回。
前排行誠品睇書,先發現隔離有一間歐式𝚌𝚊𝚏𝚎💖咁啱我哋未食嘢就即刻入去試吓🥰餐廳充滿濃厚嘅歐陸式風格,我哋平日中午去到,店面幾大不過唔係好多人✨餐廳嘅食物質素好好,份量十足🥰店員服務態度都吾錯,係一間可以再去既𝚌𝚊𝚏𝚎👍🏻🍳全日早餐$𝟷𝟺𝟾用料好豐富,味道吾錯正常👍🏻麵包仲有配埋果醬可以擦,火箭菜都幾新鮮🍝香蒜青口炒意粉$𝟷𝟺𝟾味道吾錯,吾會話好淡,青口比好多🥰擺盤好靚🌮玫瑰法式可麗餅$𝟽𝟾造型超靚🥰可麗餅外脆內軟,配埋大量既士多啤梨,𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖同埋一球雲尼拿雪糕,石榴同杏仁片點綴,超級滿足👍🏻☕️巴西莓玫瑰咖啡$𝟻𝟸上到黎勁大杯🤣飲落有淡淡莓既甜味,同埋好香玫瑰香味🌹吾錯☕️薄脆焦糖咖啡$𝟻𝟸哩個造型好得意,面頭有一層燒到好脆既焦糖泡泡,飲落甜甜地🥰幾好~🍰伯爵茶蛋糕+$𝟹𝟶🍟炸薯條+$𝟹𝟶哩兩個都係我地叫𝚜𝚎𝚝可以加配既主食🥰兩樣都好好食,蛋糕好香伯爵茶味仲要千層既層次好多又分明✨炸薯條都好香脆惹口,係一半普通薯條一半蕃薯薯條黎🍠

🍳全日早餐$𝟷𝟺𝟾

🍝香蒜青口炒意粉$𝟷𝟺𝟾
味道吾錯,吾會話好淡,青口比好多🥰擺盤好靚

🌮玫瑰法式可麗餅$𝟽𝟾

☕️巴西莓玫瑰咖啡$𝟻𝟸
上到黎勁大杯🤣飲落有淡淡莓既甜味,同埋好香玫瑰香味🌹吾錯

☕️薄脆焦糖咖啡$𝟻𝟸

🍰伯爵茶蛋糕+$𝟹𝟶
🍟炸薯條+$𝟹𝟶

2022-05-08 792 浏览
同好姊妹傾到雞啄唔斷黎到希慎廣場呢間Habitu咁啱無人等位可以慢慢傾🫶🏻😂🌬岩鹽雪糕心太軟 $88打開餐牌見到賣相咁討好當然要叫黎試下💗✨✨心太軟熱辣辣外脆內軟配上層焦糖岩鹽雪糕食冰火交融真係好好味😋不過影相真係要快啲雪糕溶得好快😅😂.🌬冰搖威士忌泡沫咖啡 $78先入口係咖啡味後勁係淡雅嘅威士忌味兩種味完美協調融和🤝🏻😽所以朋友話如果唔話佢知有酒佢會以為係一杯好香濃嘅咖啡😜
同好姊妹傾到雞啄唔斷

佢會以為係一杯好香濃嘅咖啡😜

2022-05-07
下午茶
2022-03-24 646 浏览
銅鑼灣剪完頭髮💇💇💇坐到腳都痺但個人係精神開心左嘅咁第一時間梗係去誠品飲杯朱古力先啦🍫🍫🍫只有食物同埋甜🍧🍧🍧可以舒緩一下我嘅埋疲累😎😎😎呢個環境真係好好Chill🥳🥳🥳
銅鑼灣剪完頭髮💇💇💇
可以舒緩一下我嘅埋疲累😎😎😎
呢個環境真係好好
Chill🥳🥳🥳
2022-03-24
10 分钟 (外卖自取)
2022-03-19 227 浏览
又係出銅鑼灣公幹嘅時刻啦經過銅鑼灣又一定去誠品嘅去得誠品就梗係換杯嘢飲啦我係黑咭會員喎難得出過去梗係要享受會員優惠啦叫咗杯凍朱古力真係可以解暑舒服晒今次消費嘅又係文青嘅感覺
又係出銅鑼灣公幹嘅時刻啦
真係可以解暑
舒服晒
今次消費嘅又係文青嘅感覺
2021-09-23
10 分钟 (外卖自取)
2021-12-11 908 浏览
難得放早就約咗朋友食飯,朋友晏晝食得比較飽就揀咗一間食輕食嘅Cafe而家Za有買一送一優惠,所以就揀咗Habitu可能係平日唔使點等就可以即刻入座我哋揀咗焦糖咖啡,咖啡面有層脆焦糖,好好味😋餐廳並沒有因為買一送一優惠而降低質素值得一讚叫咗蜆肉意粉,份量好小都要$146,雖然幾好食但係性價比不高,叫埋蟹肉餅都唔夠飽
而家Za有買一送一優惠,所以就揀咗Habitu
可能係平日唔使點等就可以即刻入座

我哋揀咗焦糖咖啡,咖啡面有層脆焦糖,好好味😋
餐廳並沒有因為買一送一優惠而降低質素值得一讚

蜆肉意粉
2021-11-17 1172 浏览
HABITŪ table朋友生日,我哋去咗呢度hightea,飲杯咖啡,食件cake,享受下人生😎Rose Marble~$48玫瑰士多啤梨蛋糕,士多啤梨唔酸,有少少玫瑰味,不太甜,蛋糕口感幼滑,開胃好食😋King of Cocoa ~$48朱古力味濃郁,不太甜,蛋糕鬆軟,鍾意食朱古力嘅要試吓Nachos ~$88粟米片好脆,份量好多,有三款醬汁喺上邊,粟米片再點少少醬,好快食哂😜Caffe Brulee ~$52薄脆焦糖咖啡,飲得出有焦糖味,不太甜,咖啡香濃幼滑Caffe Acai Rosa~$52巴西莓玫瑰咖啡,係signature咖啡,啖啖玫瑰香味,好特別,高質咖啡😎Decaffeinated Te ~$52係有哈密瓜,蜜桃味嘅水果茶,但係我又覺得水果味不太出,比較淡,清清地,呢到應該飲咖啡會好啲HABITŪ table 🏠:銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場8樓L804號舖☎️:35431313
HABITŪ table

Rose Marble~$48

King of Cocoa ~$48
朱古力味濃郁,不太甜,蛋糕鬆軟,鍾意食朱古力嘅要試吓

Nachos ~$88

Caffe Brulee ~$52
薄脆焦糖咖啡,飲得出有焦糖味,不太甜,咖啡香濃幼滑

Caffe Acai Rosa~$52

Decaffeinated Te ~$52

HABITŪ table
🏠:銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場8樓L804號舖
☎️:35431313
2021-10-03
  • 玫瑰芝士蛋糕
2021-10-18 1001 浏览
今日同女兒一起去Habitu 午餐,order 了一份燒雞和一份豬扒。我哋又叫了一份crepe甜品。燒雞烤得剛好,配菜有青豆,冬菇,一點菜,份量不少,吃完後都有飽肚感,而且不太油膩。另外一份豬扒,肉質鮮嫩,加上青蘋果和薯仔,食後感覺青新,沒有一點飽滯感。最後,吃埋crepe甜品,好吃之餘,令全個午餐都十分之完美。全餐的費用HK$488,可能都有一點貴,但是間中食下都無妨的。最後,我希望改善的地方係,如果waiter可以定時加水就好了,因為唔係人人都有order飲品的。
2021-10-18