2024-06-04 22 浏览
約咗去尖沙咀整頭髮,就同朋友先搵間餐廳醫下肚,朋友介紹了這間hoo 韓國包車食韓國菜。餐廳裝修特別,有洗衣機、雜誌架和一些懷舊雜貨,播着韓星歌曲,氣氛別有一番風味。餐牌前後兩頁,電子下單,我哋選了幾款食物都好好味。***招牌炒章魚 ***呢個炒章魚炒得比我哋預期中還好味,醬汁味道好特別,像韓式辣醬加海鮮醬,炒的菜和章魚一樣惹味。***一雞兩味 (甜辣+醬油)***兩款炸雞都有濃濃的醬汁,特別喜歡甜辣味。***芝士蟹膏蟹肉蛋卷***呢個芝士蟹膏蟹肉蛋卷真心好味,一定要大推,蛋卷嫩嫩的有蛋香,卷着的材料也很足,有蟹肉、蟹柳和蟹膏,喜歡吃蟹的朋友不仿一試。***菠蘿梳打***一邊吃炸雞,一邊飲菠蘿梳打,爽👍基本上點的食物樣樣都很好吃,坐得舒適,會再嚟食。

餐牌前後兩頁,電子下單,我哋選了幾款食物都好好味。

***招牌炒章魚 ***

***一雞兩味 (甜辣+醬油)***
兩款炸雞都有濃濃的醬汁,特別喜歡甜辣味。

***芝士蟹膏蟹肉蛋卷***

***菠蘿梳打***
一邊吃炸雞,一邊飲菠蘿梳打,爽👍

基本上點的食物樣樣都很好吃,坐得舒適,會再嚟食。
2024-06-01
  • 招牌炒章魚
  • 芝士蟹膏蟹肉蛋卷
2024-06-04 30 浏览
今日黎到厚福街食lunch, 之前黎過呢到食晚餐, lunch都有lunch set, 價錢相宜, 選擇都好多!我同媽咪叫左1個便當, 係辣炒魷魚便當, 另外加左d炸雞同芝士條, 2個人share岩岩好!!便當除左魷魚, 仲有2款泡菜, 魷魚唔算好辣, 不過好惹味, 超好送飯!炸雞等左20分鐘左右就來了, 係超級熱!!! 大概有6大件, 入面超JUICY多汁, 熱辣辣真係好正!佢個炸粉唔會好厚, 淡淡肉, 個甜辣醬好好味, 充份包圍住舊雞~~ 炸雞真係好大舊, 其實每人食左2件都已經好飽XD仲有一份炸芝士蕃薯條, 本身都唔係好知咩黎, 以為普通芝士條, 點知食落入面真係有番薯味, 咸香之餘仲有一陣甜味, 好好味, 值得一試!! 不過多D人SHARE會更加好~XD

炸雞真係好大舊, 其實每人食左2件都已經好飽XD
2024-06-03 474 浏览
Happy Friday!忙了一整個禮拜,放工後當然同好同事食餐好迎接週末,今次同事發辦帶我去食韓式炸雞!餐廳位於尖沙咀厚福街藍馬商業大廈。港鐵站步行約四分鐘就到,非常方便。用餐時間係星期五晚上八點左右,餐廳都幾乎滿座,建議想食早訂位較好。- 泡菜及芽菜ᶠʳᵉᵉ前菜有微辣泡菜,鮮嫩芽菜。兩者口感爽脆,作開胃菜一流!- 一雞兩味(甜辣/原味) ²²⁸食韓國菜絕不能不吃韓式炸雞!一雞兩味有三款口味選擇,我們選了甜辣/原味。炸雞炸得非常香脆,肉質嫩滑肉汁豐盈,件件都啖啖肉,好滿足!炸雞跟啤酒一定是絕配,可惜今天不能喝酒,算是少少的遺憾。- 街頭魚糕串串(中) ¹⁴⁶街頭魚糕串串分別有魚糕串、魚糕片、魚餅,蘿蔔。每件都大大件!魚糕魚餅口感煙煙韌韌,而蘿蔔煮得軟腍清甜入味。每件都吸收了魚湯湯底的鮮甜香味!- 招牌炒章魚¹⁴⁶招牌炒章魚份量十足!章魚粒爽口彈牙,還有椰菜,蘿蔔等配菜用秘製醬汁炒得非常惹味!味道帶點微辣,食起來相當開胃!- 粒粒蜜桃汁²⁰味道清甜,還有粒粒果肉。解渴必選!總結餐廳無論食物質素價錢份量,服務態度,環境評價都好高。係一間值得推介嘅韓式餐廳!

- 泡菜及芽菜ᶠʳᵉᵉ
前菜有微辣泡菜,鮮嫩芽菜。兩者口感爽脆,作開胃菜一流!

- 一雞兩味(甜辣/原味) ²²⁸

- 街頭魚糕串串(中) ¹⁴⁶

- 招牌炒章魚¹⁴⁶

- 粒粒蜜桃汁²⁰
味道清甜,還有粒粒果肉。解渴必選!

一雞兩味
街頭魚糕串串
泡菜及芽菜
粒粒蜜桃汁
一雞兩味
街頭魚糕串串
泡菜及芽菜
粒粒蜜桃汁
阿女喜歡韓國,知道尖沙咀有間好特別嘅韓國餐廳,急不及待叫埋我一齊過嚟試吓!hoo韓國包車以韓國路邊攤設計 ,用餐時彷如置身韓國街頭,店內的裝潢非常適合打卡。有口路邊攤摺凳、摺枱、路邊會出現的韓國街頭自助洗衣店、霓虹燈、韓式漫畫店等不同特色的打卡區域,影相一流!入座後即送上前菜,有泡菜、芽菜,開胃爽口帶少許辣。正宗韓國味道。一雞兩味:原味的炸雞酥香可口,食落更加外脆內嫩有層次。甜辣醬:一甜一辣,帶嚟咗雙重嘅滋味甜辣醬汁嘅衝擊, 配埋肉質細嫩的雞肉,多層次嘅風味直湧味蕾。街頭魚糕串串:魚糕由韓國直送,上枱用明火滾住食,魚糕串爽口彈牙,煲內還有蘿蔔和魚餅,蘿蔔吸收左高湯嘅味,味道香甜又入味。芝士蟹膏蟹肉蛋卷:芝士蛋卷嫩滑有蛋香,芝士惹味,配搭鮮甜嘅蟹膏蟹肉,啖啖都滋味無窮!忌廉溝鮮奶:口感香甜順滑,味道充滿特色。韓國檸七:口感清爽帶青檸香氣。

一雞兩味:
原味的炸雞酥香可口,食落更加外脆內嫩有層次。

忌廉溝鮮奶:口感香甜順滑,味道充滿特色。

韓國檸七:口感清爽帶青檸香氣。
2024-06-01 59 浏览
這次造訪hoo韓國包車,無疑是次愉快的用餐體驗,所有食物都吃光了。菜餚的選擇很多,我們兩人先嘗推介菜式。半份醬油炸雞 $158.00炸雞入口即化,酥脆外皮是多汁鮮嫩的雞肉,搭配濃郁的醬油,令人食指大動。芝士蟹膏蟹肉蛋卷 $128.00芝士蟹膏蟹肉蛋卷口感層次豐富,外皮酥香,內餡絕妙的結合了鮮甜的蟹肉、蟹柳、濃郁的芝士和綿密的蛋漿。泡菜豬肉鍋(M)$161.00 + 拉麵 $15.00滋味濃郁的泡菜豬肉鍋酸甜並濟,搭配彈牙的拉麵,讓整個用餐過程都充滿了地道的韓式風味。hoo韓國包車是正宗韓式料理的代表,不論是在口味、分量還是價格上,都讓人賓至如歸,難怪座無虛席。

菜餚的選擇很多,我們兩人先嘗推介菜式。

半份醬油炸雞 $158.00

芝士蟹膏蟹肉蛋卷 $128.00

泡菜豬肉鍋(M)$161.00 + 拉麵 $15.00

2024-05-25
2024-05-31 25 浏览
近年好興Y2K 韓國包車餐廳☺️環境好似平時睇韓劇咁🤣餐廳佈置得好復古,好有感覺🙂‍↕️1️⃣懷舊烤五花肉學韓國人食法🙊將五花肉點辣醬後再包生菜食🥬咁食冇咁油膩👍🏻2️⃣辣辣無骨雞腳岩曬我唔中意有骨嘅人😃辣辣地好惹味🌶️(怕辣就要注意⚠️)3️⃣芝士泡菜煎蛋卷每次食韓野野都必點煎蛋卷,我承認我係小朋友口味✌🏻泡菜份量都幾多 🤣切碎d會更好🙊4️⃣紫菜包飯都係基本款,味道唔會出錯🙂‍↕️5️⃣青蘋果梳打及熱情果梳打兩杯都唔係死甜假甜味,唔飲酒既人都可以叫梳打👍🏻

1️⃣懷舊烤五花肉
學韓國人食法🙊將五花肉點辣醬後再包生菜食🥬咁食冇咁油膩👍🏻

2️⃣辣辣無骨雞腳
岩曬我唔中意有骨嘅人😃辣辣地好惹味🌶️(怕辣就要注意⚠️)

3️⃣芝士泡菜煎蛋卷

4️⃣紫菜包飯
都係基本款,味道唔會出錯🙂‍↕️

5️⃣青蘋果梳打及熱情果梳打
兩杯都唔係死甜假甜味,唔飲酒既人都可以叫梳打👍🏻
2024-05-30 33 浏览
呢間韓國餐廳好有feel ,撞色燈光,彩用原色藍做主題 好深刻~ 唔錯design店舖裝修簡單都貼近韓國街頭小食店~坐仰到成個感覺好似去左韓國夜市~星期五想輕鬆而特別d食一餐~謝朋友介紹當然一定要叫魚糕串串🫰🏻 咁先夠韓國風。成鍋上 好多湯 仲有勁入味羅白,唔同魚蛋真係必點👍🏻芝士蟹膏蟹肉蛋卷~好多解肉👍🏻口感豐富招牌炒章魚,分量比相像中多,味道濃所以要回d野飲帶有少少酒味特飲最後薯仔煎餅 🫓好彩多薄 🤭很飽
店舖裝修簡單都貼近韓國街頭小食店~
坐仰到成個感覺好似去左韓國夜市~
星期五想輕鬆而特別d食一餐~謝朋友介紹

當然一定要叫魚糕串串🫰🏻 咁先夠韓國風。
成鍋上 好多湯 仲有勁入味羅白,唔同魚蛋
真係必點👍🏻

芝士蟹膏蟹肉蛋卷~好多解肉👍🏻口感豐富
招牌炒章魚,分量比相像中多,味道濃所以要回d
野飲帶有少少酒味特飲

最後薯仔煎餅 🫓好彩多薄 🤭很飽
在尖沙咀年轻人聚集的诺士佛台发现这家餐厅真的很想感叹 好吃的餐厅为什么都是楼上铺太难找了!!要不是韩泡朋友带我根本发现不了🕹从刚出电梯就是满满的韩国街头游戏厅风格各种招牌和游戏装置 还有一只很大的熊店里菜单比较简单 以芝士铁板/炸鸡为主题还有一些常见的韩国小菜 都很下酒他家的特色之一有适合聚会的酒桌游戏🍝点了铁板猪脚和铁板炸酱拉面还有炸蚝芝士怎么这么百搭啊 和肉和碳水都很配炸蚝也很棒 外面炸衣嘎吱嘎吱脆 里面还有汁水🍻烧酒set有啤啤Bomb和Bear Bear跳是现在年轻人最喜欢的酒桌游戏可玩性和互动性都很高 很有意思🧸我们点了Bear Bear跳六颗熊仔软糖只进去两颗下次一定还要再来挑战一下(合作食評)
在尖沙咀年轻人聚集的诺士佛台发现这家餐厅

炸蚝
Bear Bear跳
  • 铁板炸酱拉面
2024-05-28 16 浏览
尖沙咀厚福街多野食,朋友今日約我去位於厚福街藍馬商業大厦22樓的hoo韓國包車食野。上到去店感覺颇有氣氛情調,有些似在韓國街頭大排檔,店用霓虹燈作装飾,打卡不錯。好多菜式都香口惹味有特色,佐酒一流。街頭魚糕串串鍋夠地道,半份足夠二人享用。魚糕彈牙微甜有魚味,好食。魚餅都可口,較結實有質感,白蘿蔔淋甜。醬油蟹配脆脆紫菜一試難忘,蟹肉鮮甜,蟹羔肥美,不腥,物有所值,未試過可以試下。卜卜脆炒豬脆骨拼拳頭飯都好味道,豬脆骨香濃微辣,愈食愈想食,配淡口的拳頭飯很合適。下次約多幾個朋友來試多幾款其他菜式。

好多菜式都香口惹味有特色,佐酒一流。

下次約多幾個朋友來試多幾款其他菜式。

• 醬油蟹配脆脆紫菜
  • 卜卜脆炒豬脆骨拼拳頭飯
2024-05-27 28 浏览
呢間餐廳好出名,成日都見人介紹,今次終於同朋友去到。一入到餐廳,見到膠凳,木枱,書櫃,洗衣機,就好似飛左去80年代韓國咁。打卡一流~ 玩到絡繹忘形。我地今次點左:拉絲芝士韓式炒雞128,同名一樣當然有好多芝士,而且可以拉到絲啦~ 好岩我芝士控的人,見到都開心。招牌炒章魚146,雖然章魚不多,但每一條都好肥,又有彈性,不過對我黎講太辣!如果鐘意食得辣,可以選擇,辣得過癮。蟹膏拳頭飯88,食左咁多餸,又點可以無飯落肚,飯團細細粒加埋紫菜,再加上蟹膏~ 又可愛又好食
呢間餐廳好出名,成日都見人介紹,今次終於同朋友去到。

我地今次點左:
拉絲芝士韓式炒雞128,

招牌炒章魚146,

蟹膏拳頭飯88,

2024-05-27 41 浏览
超愛呢間充滿韓國風味嘅餐廳!環境同裝修都好靚,好似首爾以前啲小街小巷衛坊坐埋一齊高談闊論嘅感覺,氣氛好熱鬧,勁開心!我見侍應妹妹個booking勁full,我諗一定要reserve先唔洗等好耐.街頭魚糕串串(1份)一份有好多魚糕,魚糕好彈牙,同埋煮得好入味,一開頭食,魚肉味就比較強烈,但食到尾,魚糕已經煮到咁上下,煮到漲咗,索晒啲湯,啖都食到佢個味,超正!魚糕有10串大塊魚糕之外,仲有其他款式嘅魚糕喺底.湯底好香嘅胡椒味,但飲落唔辣唔嗆,反而飲落好溫和,喉嚨唔會好乸,仲有飲完好暖.蘿蔔都好大件,煮得好入味,同埋好淋!炸雞(原味+甜辣)甜辣炸雞同我喺弘大食嘅味道幾乎一樣,我啲回憶返晒嚟!炸雞即叫即炸,炸得好脆,而且冇油溢味,大廚處理得好好.雞件方面,除咗啖啖肉之外,仲有雞鎚,雞翼,同雞翼尖,都好齊.啲雞炸得好香口,都唔鞋,同埋有肉汁!芝士泡菜煎蛋卷呢個勁好食,一份嘅份量好多,泡菜加芝士好正,勁惹味,同埋好夾,口感都好正.因為泡菜係脆身慨口感,但蛋卷好軟熟,夾埋一齊食,味道仲好好.下次一定要再食呢個!

街頭魚糕串串(1份)

炸雞(原味+甜辣)

芝士泡菜煎蛋卷
2024-05-26 36 浏览
韓國野嚟講,呢間真係好推薦!!✨街頭魚糕串串 $146魚糕好q彈 圓形個啲魚餅軟身再少啲 唔會係好軟冇咬口個啲👏🏻個湯好有魚味 好清好好飲!配上餐廳準備既醬汁好match✨芝士蟹膏蟹肉蛋捲 $128一切開裏面有啲蟹肉 又有啲蟹柳 好足料成個蛋捲充滿着蟹嘅鮮香味🥰🥰再加埋啲茄汁、沙律醬好惹味~✨拉絲芝士韓式炒雞 $128好多洋蔥 鮮甜雞扒嫩滑再加上好多芝士 有啲泡菜撈埋一齊炒 成件事好惹味~✨阿珠媽炒年糕 $78年糕都煙韌彈牙😸個汁有些少辣 好韓國風味成個醬汁好惹味 如果唔食辣既建議嗌芝士炒年糕👻環境好韓國😻燈光同播啲音樂都好有feel🤟🏻店員都好好,好nice好friendly!!大推!!👏🏻👏🏻

韓國野嚟講,呢間真係好推薦!!

✨街頭魚糕串串 $146
個湯好有魚味 好清好好飲!
配上餐廳準備既醬汁好match

✨芝士蟹膏蟹肉蛋捲 $128
一切開裏面有啲蟹肉 又有啲蟹柳 好足料
成個蛋捲充滿着蟹嘅鮮香味🥰🥰
再加埋啲茄汁、沙律醬好惹味~

✨拉絲芝士韓式炒雞 $128
好多洋蔥 鮮甜
雞扒嫩滑
再加上好多芝士
有啲泡菜撈埋一齊炒 成件事好惹味~

✨阿珠媽炒年糕 $78
年糕都煙韌彈牙😸個汁有些少辣 好韓國風味
成個醬汁好惹味 如果唔食辣既建議嗌芝士炒年糕👻

環境好韓國😻燈光同播啲音樂都好有feel🤟🏻
店員都好好,好nice好friendly!!
大推!!👏🏻👏🏻
❀ hoo韓國包車 #尖沙咀 ❀❗️厚福街感受韓式路邊攤 新品火山熔岩辣牛肉湯鍋❗️——————————————————喺尖沙咀厚福街就可以感受到韓式路邊攤🇰🇷Hoo韓國包車以韓國路邊攤紅色帳篷攤檔為藍本,裝修用咗紅色紫色為主,再擺滿一系列復古用具及漫畫,就好似置身於韓國路邊攤咁😆最近仲推出咗豐富嘅「火山熔岩辣牛肉湯」,加$3仲可以加支韓國啤酒,最啱同班friend一齊飲飽食醉🔥.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 火山熔岩辣牛肉湯鍋 (中size) $158 (3.9/5)雖然叫火山熔岩辣,但其實餐廳特意調配咗一款「舒服辣」,切合香港人口味☺️入口有淡淡的香辣味道,但又唔會覺得辛苦。主菜當然唔少得大量肥牛,肉質軟腍腍,唔會太多肥膏🐮仲有大量豆腐、娃娃菜、韭菜、京蔥、金菇、冬菇、,絕對夠兩個人share。大食嘅話仲可以大size或者再加公仔麵等。而家+$3仲送原枝 TERRA 啤酒🍻,同朋友嚟啤啤佢就啱晒!.☞ 芝士蟹膏蟹肉蛋卷 $128 (4/5)超鍾意韓式蛋捲,加入許多芝士好豐富🧀,仲有流心效果🤩呢款仲包住大大條蟹柳,表面仲有鮮甜蟹膏,味道一流☺️.☞ 招牌炒章魚 $146 (3.9/5)喜歡香辣惹味嘅就要試
❀ hoo韓國包車 #尖沙咀 ❀
❗️厚福街感受韓式路邊攤 新品火山熔岩辣牛肉湯鍋❗️
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 芝士蟹膏蟹肉蛋卷 $128 (4/5)
超鍾意韓式蛋捲,加入許多芝士好豐富🧀,仲有流心效果🤩
呢款仲包住大大條蟹柳,表面仲有鮮甜蟹膏,味道一流☺️
☞ 招牌炒章魚 $146 (3.9/5)
喜歡香辣惹味嘅就要試吓呢款😙
辣度比起火山熔岩鍋更加強,適合送酒,唔食得辣嘅就可能唔唔適合。
章魚切到細細粒,非常彈牙~
——————————————————
✨整體味道: 3.9/5
✨環境裝修: 3.9/5
✨服務態度: 3.9/5
✨性價比: 4/5
✨再訪興趣: 3.7/5
💞整體來講
喜歡呢度嘅vibe,好似去咗韓國咁,適合同三五知己一齊飲飽食醉😆
2024-05-25 20 浏览
今日中午時份突然想食韓國野,朋友就有好建議,帶左我來厚福街藍馬商業大廈食呢間hoo韓國包車,真係冇介紹錯,勁正。中午有lunch set 先七八十元,我地兩人每人嗌左份便當,又嗌左兩小食,限定芝士蟹膏蟹肉蛋捲,同辣辣無骨雞腳都超好食。先講芝士蟹膏蟹肉蛋捲,好香濃嘅蟹味,同厚厚嘅蛋卷好夾,芝士份量都多,切出來會拉絲的,好正啊,加埋醬汁蕃茄醬等,好味。另外辣辣無骨雞腳都好值得推介,佢醬汁是辣辣甜甜的,非常惹味,雞腳無骨好爽口,一口啖啖肉,第二度食吾到,絕對要試,好好食。便當方面,我嗌左炸芝士流心豬扒,同招牌辣炒章魚,先講豬扒,勁大塊,好好食呀,芝士勁流心,都有拉絲的,又炸得很香脆,勁飽,仲有泡菜同韓式芽菜,中和返肉膩感,吾錯。而招牌辣炒章魚果然是招牌,因為真係好好食,炒到d章魚岩岩好又吾老,又香辣乾身惹味,仲有配菜,都炒得香,好送飯,水準高。整體環境,食物,服務都滿分,中午時份都不用等位,下次晚上來食。

想食韓國嘢 唔使去韓國啦! 全香港最有feel嘅韓國餐廳非佢莫屬🇰🇷🥰.🔹韭菜煎餅 $78煎餅外層超脆 內層柔軟煙靭 再加埋韭菜 當小食咁樣食好開胃 越食越肚餓🤣🤣 不過就一定要趁熱食 如果唔係就會好快淋晒🥹🥹.🔹一雞兩味 $228 今次就叫咗甜辣同埋醬油味~甜酸味嘅炸雞 外皮鋪滿甜酸醬 甜酸醬但有少少蒜味 小小辣又少少酸甜 食落好開胃🤤醬油味有驚喜到我!外皮酥脆 肉質依然粉嫩嫩滑 再加埋啲醬油汁 而且醬油汁唔會過鹹 味道適中 並沒有將外皮酥脆嘅味 cover 咗🥰.🔹懷舊烤五花肉 $152五花肉嘅份量好多!薄切煎香 肥瘦適中 仲會食到少少軟骨位~沾少少醬 再用生菜包煮嚟一齊食 食落好滿足又唔會好油膩🥹啱晒減緊肥嘅我🤣🤣.🔹芝士蟹膏蟹肉蛋卷 $128呢個真心推介食!賣相已經好吸引😚食落去第一啖係超級厚身 然之後係好濃好香嘅蛋味 🍳中間包住嘅係蟹柳 配上面頭嘅沙律醬同埋茄汁 酸酸甜甜好開胃 仲有上面淡淡嘅蟹膏味 🦀令到成個蛋捲好balance 🤤.📍hoo韓國包車 (尖沙咀)尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈22樓
🔹韭菜煎餅 $78
🔹一雞兩味 $228
今次就叫咗甜辣同埋醬油味~
🔹懷舊烤五花肉 $152
🔹芝士蟹膏蟹肉蛋卷 $128

📍hoo韓國包車 (尖沙咀)
尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈22樓