2014-11-13 1039 浏览
又到時光倒流時間...數個月前到九展聽音樂會, 興奮前先醫肚, 可是在未看清環境的時候便茂茂然走入這間熱狗店。吃完才後悔為何要這麼衝動, 因為後來遇見的食肆是怎麼計也會更抵食。在與快餐店無異的熱狗店裏, 買了兩隻熱狗, 其中一隻加錢變套餐。一款熱狗買了紐倫堡肉腸加配蘑菇、墨西哥辣芝士醬, 怎知道熱狗包乾巴巴如抽乾水, 我極度同意樓下的說法, 便利店的熱狗比它更濕潤。 紐倫堡肉腸說有烤過但出來的質地是濕濕, 無烤過香味, 令我懷疑它只是灼過便過骨。蘑菇是罐頭蘑菇, 沒有做過甚麼動作, 最後是辣芝士醬, 應該是買回來的貨, so far so good!這隻就是雞肉蘑菇腸加配粟米粒及菠蘿粒、蜜糖芥末醬, 看熱狗上的toppings ...... 又是罐頭貨。肉醬薯蓉用的是薯蓉粉加水, 但是煮到起骨, 又乾又刺喉嚨;至於肉醬就只覺醬而少肉, 味道可稱一般。唯有熱茶最正常, 是英國來的。全餐$93, 全自助服務!
又到時光倒流時間...

唯有熱茶最正常, 是英國來的。

全餐$93, 全自助服務!
2014-05-31 758 浏览
之前在OP看過對這家店的評價只是普普通通,所以一直都沒有意欲去嘗試。可能這陣子太忙,需要以「極快的速度」解決午飯,反正這裡的人流相對其他食肆是比較少的。所以,這天在這裡吃了個QUICK LUNCH。午餐除了熱狗,還有意粉類可選的。一份熱狗再加一份小食及飲品,$44,但當然可加錢改其他食物。我要了一個香辣熱狗,再加一個磨菇湯,加一杯熱朱古力。本來是打算帶走的,也很明確的表示帶走,但有點遊魂的店員卻將它變成堂食,算了吧。不過,遊魂之餘,尚算有禮貌。五分鐘左右,拿到食物。磨菇湯:熱度告夠,不過,應是金寶忌廉磨菇湯。香辣熱狗:醬汁沒預期中辣,而且下得十分少,雖然熱狗飽香脆,但是整體感覺普普通通。熱朱古力:沒有甚麼特別 不特別好吃,但亦不是難吃,沒有特別誘因,不會再來。

所以,這天在這裡吃了個QUICK LUNCH。

午餐除了熱狗,還有意粉類可選的。

我要了一個香辣熱狗,再加一個磨菇湯,加一杯熱朱古力。

不過,遊魂之餘,尚算有禮貌。

五分鐘左右,拿到食物。

磨菇湯:熱度告夠,不過,應是金寶忌廉磨菇湯。

熱朱古力:沒有甚麼特別

不特別好吃,但亦不是難吃,沒有特別誘因,不會再來。
2014-05-29
2013-08-15 537 浏览
看展覽前來醫肚。這裡雖然是熱狗店,卻也挺照顧素食者,給這些偶爾「齋口唔齋心」的人如我過過口癮。(說實在場內也沒其他什麼好吃的)。還以為要自己「砌」隻熱狗出來,原來已有款早已配搭好的素田園熱狗($35)。熱狗是即叫即製的,是日顧客較多,兼且我這個是「特種」熱狗,自然要等久一點。熱狗包用了全麥的,應該比較香,素熱狗腸的質感有點怪怪,不過不算難吃,另外有些粟米、蕃茄、生菜之類,都算多料。本來要了少醬的,出來還是重重的給「唧」了一行熱狗酸瓜(沙律)醬,吃得有點「論盡」。味道總括來說不算出色,價錢也貴,看著它有素菜腸份上,給這裡一個笑。
看展覽前來醫肚。

原來已有款早已配搭好的素田園熱狗($35)。

2013-07-04 335 浏览
很不容易找到位, 醫肚的選擇不多, 為了快但又不想到那家一般的茶餐廳, 便唯有試熱狗兒童熱狗為六吋, 有沙律醬及菠蘿粒, 再加一條維也納腸, 份量剛好, 不用太多太飽, 一個成人都可夠吃呢!香辣熱狗為八吋, 真的有點太辣, 不少jalapeno, 實在刺激, 腸都脆身!肉醬薯蓉不差, 肉醬像快餐店的那種, 很特別地能在這裡吃到, 薯蓉ok

2013-06-15
2011-10-11 239 浏览
今天,是我這段人生中,終於吃了一頓又貴又沒有感覺的快餐.時常覺得吃快餐,不用那麼貴,因快快起吞下肚之後便趕下一場.今天和好友來了國際展貿中心睇什錦show,約了好友在國際展貿中心等候,之後一齊搵食.由於我們趕著睇show,距離門票的show time只有15分鐘,所以我們快快地揀選了-Hot Dog Formula 今晚我揀選了一個set ,set內裏有熱狗,而且又沒有什麼特飲,所以加了一罐可樂及加了錢換了一件Blueberry chesse cake如果我還未付錢,當我看到這件Blueberry chesse cake我一定不會考慮,因單用肉眼去看,已看到Blueberry chesse cake上很多雪在面上.我的套餐已整好,總共是$68. 嘩這一個熱狗快餐$68,真的貴得好很,希望主菜熱狗好味道啦.很快,我便吃了一口熱狗,十分令我心痛,再吃多幾口,真的為我的荷包傷心.熱狗的包真的沒有那麼特別,只是普通超市嘉頓麵包的包,內裏的腸也沒有什麼特別,真的和茶餐廳的珍寶腸差不多,而且醬汁也很普通的普通.總之整個熱狗和7仔的叮叮熱狗沒有分別,再加上Blueberry chesse cake真
今天,是我這段人生中,終於吃了一頓又貴又沒有感覺的快餐.

時常覺得吃快餐,不用那麼貴,因快快起吞下肚之後便趕下一場.

熱狗的包真的沒有那麼特別,只是普通超市嘉頓麵包的包,內裏的腸也沒有什麼特別,真的和茶餐廳的珍寶腸差不多,而且醬汁也很普通的普通.總之整個熱狗和7仔的叮叮熱狗沒有分別,再加上Blueberry chesse cake真的和雪糕差不多,這一個應是Blueberry Ice,還是淡淡沒有味道的Blueberry ICE.

這個Set真的是7仔的水準,加上可樂. 真的是7仔$30有找. 但我今晚竟然用了$60多換了一set 7仔$30有找熱狗餐.

天呀. 我搵錢好辛苦呀!
2011-08-15 142 浏览
買完傢俬,平平地想吃個快歺,熱狗的腸仔是宜家貨色但賣貴幾倍,薯條翻炸,買俾個女吃的意粉淡而無味,Subway價錢,但連快歺店水準都無。講左啲嘢吃一半拎走又唔記得,唉。。。
Subway價錢,但連快歺店水準都無。

講左啲嘢吃一半拎走又唔記得,唉。。。
2011-08-14
  • Coke zero
2011-06-13 95 浏览
今日同同事黎呢到開會因為TEA時間又唔想太HEAVY所以我地黎呢到叫了2個TEA一個MUSHROOM HOTDOG一個BLUEBERRY CHEESECAKE SET等了10分鐘到HOTDOG,條腸一D都唔脆普通到不得了我覺得戲院個D仲好食個BLUEBERRY CHEESECAKE好明顯係岩岩係冰櫃出黎係freeze嫁又硬又無味真係好嬲點解我地千唔揀萬唔揀揀正呢間?激死
今日同同事黎呢到開會
因為TEA時間又唔想太HEAVY
所以我地黎呢到
叫了2個TEA
一個MUSHROOM HOTDOG
一個BLUEBERRY CHEESECAKE SET

等了10分鐘到
HOTDOG,條腸一D都唔脆
普通到不得了
我覺得戲院個D仲好食

係freeze嫁
又硬又無味
真係好嬲

點解我地千唔揀萬唔揀揀正呢間?
激死
2011-06-13
2011-04-21 148 浏览
I have heard of Hot Dog Formula a long time ago.In july 2010,after the exhitbition in Emax with my cousin,we went to it to have dinner.We ordered mushroom hot dog,tuna hot dog and a sausage pasta.I tried mushroom hot dog and sausage pasta.The sausage in the hot dog were crispy outside.The mushroom sauce was yummy.The bread was just right .So I think that the hot dog of this shop was not bad at all.For the pasta,there were much sauce in a dish of pasta.However, it was a little bit salty.Overall,
Overall, we both like the hot dog but we thought it was quite expensive. But if I went to Emax again,I will visit it.
2011-01-24 38 浏览
在附近上班,因為沒有什麼選擇,所以間中都會來吃。熱狗算是不錯,麵包鬆軟,磨菇熱狗跟芝士汁都配合。跟餐的肉醬薯容,其實都是用粉開的,也是叮出來,往往外熱內微暖。忌廉湯難飲,像水一樣,比金寶罐頭湯更差。也試過意粉,好明顯是叮叮貨色啦,都沒有甚麼好說。較好的是環境吧,人少,靜,闊落,可坐很久。
在附近上班,因為沒有什麼選擇,所以間中都會來吃。

也試過意粉,好明顯是叮叮貨色啦,都沒有甚麼好說。

較好的是環境吧,人少,靜,闊落,可坐很久。
睇完 Reptile Show 肚仔餓去試下點知叫乜冇乜個員工(中年男士,唔知係咪老闆)仲黑口黑面好似老婆昨晚比綠帽佢戴咁最後只叫一個 hot dog姑勿論味道如何價錢唔算經濟,仲要冇服務我接受唔到囉冇下次!
睇完 Reptile Show 肚仔餓去試下
點知叫乜冇乜

個員工(中年男士,唔知係咪老闆)仲黑口黑面
好似老婆昨晚比綠帽佢戴咁

最後只叫一個 hot dog
姑勿論味道如何
價錢唔算經濟,仲要冇服務

我接受唔到囉

冇下次!
2010-07-19
2010-05-03 22 浏览
前日同老公去試下呢間熱狗,點知呢間嘢真係一次過滿足哂我地幾個失望! 我哋叫咗兩個餐,前菜要咗一個蘑菇湯同一份炸薯條(炸薯條呢間要加3蚊)。 主菜係一個蘑菇吞拿魚白汁意粉同一個蘑菇熱狗。 飲品要兩杯果汁先生既橙汁。啲炸薯條佢話係即叫即炸,所以好期待。點知,佢炸完出嚟,色就好靚,但一食落口,真係要lur! 全部都又硬又黐牙!似返炸多啲!根本就唔係新鮮咁即叫即炸,而係即叫即返炸!另外,佢杯蘑菇湯係同金寶湯無分別,仲要係用杯上,我知現在好多間舖都會咁,但用杯還用杯,都可以俾隻匙羹嚟呀化!咩都無,得隻叉,點飲呀?!唔通係要叉住嚟飲?!跟住,佢啲意粉好似係一早整定/用微波爐丁返熱咁又唔係咁好味,同宜家傢私既意粉真係冇咩分別。仲有,佢隻蘑菇熱狗入面條香腸係用兩條細香腸。我哋以為會好似宜家咁用一條長既腸,但完來唔係,真係睇到我同老公都O咗嘴。最後佢杯嘢飲,算係成份餐最正常,因為係果汁先生。==”… 我哋本來以為佢會用支裝,但原來佢係倒落隻杯度俾我哋 >< .....呢餐我哋食咗$73蚊,超級唔抵食!諗住佢既quality應該會好好,收人咁既價錢,應該會有返咁上下既質素,但佢 緊本就係監

呢餐我哋食咗$73蚊,超級唔抵食!諗住佢既quality應該會好好,收人咁既價錢,應該會有返咁上下既質素,但佢 緊本就係監獄餐!真係食宜家傢私好過!NO NEXT TIME!

2010-05-01
  • 果汁先生
2010-02-02 30 浏览
sat本來諗住去emax打保齡,點知>$50一局....好似好貴咁.....所以無打.....但係因為太肚餓嘅關係,等唔到返德福食嘢......就喺emax搵下有咩食~~~最後諗住食hot dog formula,覺得唔會太飽,咁夜晚唔會食唔落飯~叫左兩個set lunch~ 一個肉醬熱狗,一個磨菇熱狗~跟餐小食揀左肉醬薯蓉同磨菇湯~ 飲品本來有果汁先生,但係賣哂,可以揀罐裝飲品~啲熱狗包烘脆左,熱熱哋加埋條腸同sauce好味~兩個熱狗都唔使再加醬~~~但係啲小食就麻麻哋,薯蓉唔夠熱,加熱後依然唔夠熱.....= = 暖暖哋咁啦....個湯so far so good啦~好似罐頭湯咁囉~ ok呀~不過見到隔離枱見左份芝士薯條,食剩好多....仲要有小朋友,我諗都唔慌好食....無記錯,set lunch係$60 for 2~~~ 咁都ok抵食嘅~~~

叫左兩個set lunch~ 一個肉醬熱狗,一個磨菇熱狗~

2010-01-23
2009-12-07 11 浏览
七月下旬‧晴 在這裡出席一個活動,主辦單位有供應食物,但還是在這裡吃一點,打打底穩陣。來的時候未到12時,還未開門。幾奇怪這裡為何不做早市,吃熱狗做早餐,正頭正路也。 要了辣肉腸加汽水的套餐,熱狗簡單得很,包烘熱,腸非烤的,但也還好是弄熱以致吃起上來皮脆脆的。加上茄汁、洋蔥及青瓜片,是簡便的一餐。 這個熱狗餐要32蚊的,簡便卻不等如便宜,看來想開食肆的朋友,可以考慮一下賣熱狗,簡單易做,至少也賣得起價錢。而雖然這裡賣得貴,但左右隔離又沒有什麼類似選擇,想吃也還是乖乖付出銀兩吧。
七月下旬‧晴

簡單易做的生意模式
$32 (早餐)
簡單易做的生意模式
2009-06-17 5 浏览
今日同男友來食熱狗,星期一晚七時半,鬼影都無,點知無得叫個芝士著條,好失望。惟有寄望在熱狗,一條8吋 28蚊, 加13蚊跟餐有小食同飲品,點知小食薯蓉又話無哂,迫左我要沙律,男友要蘑菇湯。湯,一飲就知金寶的,不過好似開1比99咁, 水狀,好慳皮。沙律,份量細細竟然又幾好味,得兩啖。熱狗,好味~我咀細嫌飽身太厚,男友話佢覺得飽厚好食,大家食法唔同。overall,係幾好食,不過價錢就不是太合理,平番d就差不多。

湯,一飲就知金寶的,不過好似開1比99咁, 水狀,好慳皮。

沙律,份量細細竟然又幾好味,得兩啖。

2009-06-15
2009-01-27 16 浏览
聽0的工友介紹呢度開左間熱狗店,一向都幾鍾意食熱狗的我呢日走左來買個回工地食﹗1:30pm來到人影都無隻,都有少少知道會奶野架喇﹗外賣佢地打平放,就好似第一張相咁,講到明外賣真係唔明佢點解唔貼心0的放得好0的﹗搞到我行番工地的時間倒到成個袋都係,個紙袋既設計已經好有問題,要0的客人好似捧餐咁捧番屋企食,我加左五蚊轉飲的即磨coffee只係得番半杯﹗打開個熱狗,一隻大腸加0的肉醬汁,食落鹹得要命,腸亦不是什麼好貨色,既沒有咬口皮又不脆﹗真係激鬼死﹗賣成三十二蚊,在呢頭我食到兩個叉雞飯了﹗真係唔會再幫趁﹗

1:30pm來到人影都無隻,都有少少知道會奶野架喇﹗

賣成三十二蚊,在呢頭我食到兩個叉雞飯了﹗真係唔會再幫趁﹗