餐廳:House by Kubrick (太古)地址:太古太古城道18號太古城中心5樓MOViE MOViE Cityplaza戲院內如果有去過油麻地駿發花園百老匯電影中心嘅話🎥 ,相信你對於戲院隔離嗰間Kubrick Cafe 一定唔會陌生,Cafe開咗20幾年,用咗電影大師Stanley Kubrick嘅名為名,佢被稱為電影史上最偉大同最具影響力嘅導演之一。而大約5年前,太古城中心嘅MOViE MOViE Cityplaza戲院入面亦開多咗一間分店,而我今次睇戲之前就去咗呢度飲咗杯啡同食咗嗰晏🍽️Cafe以木系裝修風格打造,全間餐廳都圍繞住藝術主題🎨,佢哋會不定期邀請唔同藝術家喺度展出作品🧑‍🎨,每個角落都展示住各有特色嘅藝術品:畫作🖼️、照片、裝飾擺設、碗碟同茶具等🫖,喺享用美食同咖啡☕️,或者當你等緊睇戲嗰陣🎬,可以一邊享受呢度嘅藝術氣息😌✝️全日早餐 $135All Day Breakfast無寫明有咩食物配搭,但我諗佢哋喺會因應食材嘅新鮮程度同供應而提供唔同組合。今次我食嘅呢個All Day Breakfast有10款食物,包括忌廉粟米、酸種麵包🥯、黑松露炒蛋、牛油果🥑、煙肉🥓、炒
餐廳:House by Kubrick (太古)

✝️全日早餐 $135
今次我食嘅呢個All Day Breakfast有10款食物,包括忌廉粟米、酸種麵包🥯、黑松露炒蛋、牛油果🥑、煙肉🥓、炒雜菌🍄、煙三文魚、沙律菜🥗、黑椒雞肉腸同蕃茄🍅,賣相都幾精美,我特別鍾意佢哋香脆嘅蒜蓉酸種多士同熱辣辣黑椒雞肉腸,鹹香香脆嘅煙肉同樣帶嚟驚喜🤪

✝️煙三文魚薄餅 $118
呢個9吋半薄批🍕,用咗煙三文魚做主要食材,加上Mozzarella、蕃茄醬、羅勒🌿、酸豆,整體夾得嚟濃郁唔油膩,煙三文魚鮮香,配咗酸豆同羅勒提鮮又唔腥,
餅底邊邊仲香脆可口💥,鍾意薄脆批嘅人唔好錯過😎

✝️Homemade Specialty Tiramisu $52
大廚自家製嘅意大利咖啡芝士蛋糕,層層相隔完美咁突出咗Mascarpone cheese同手指餅嘅層次感,
每啖都食到香濃嘅咖啡同酒香,balance得嚟賣相同味道都確實幾出色👏

叫主食可以用$35加配一杯指定意式咖啡或者茶類飲品🍵,分別叫咗Dirty同Latte,
佢哋所用嘅Houseblend巴西豆帶有濃醇咖啡香,配埋鮮奶比例一流👍,加上每款咖啡都會列出有幾多毫升,Latte 280mL都幾大杯😆,
星期一至五下晝3pm到7pm買第2杯飲品仲有半價😍

值得一提嘅喺Kubrick每星期會轉換一次Set Menu,俾你每個星期嚟都有唔同嘅驚喜同新滋味
2024-08-03
🍝 [ 特色豬軟骨肉醬意粉 | 𝐇𝐊$𝟏𝟐𝟖 ]🍕 [ 意大利辣肉腸薄餅 | 𝐇𝐊$𝟏𝟏𝟖 ]🍫 [ 𝐊𝐮𝐛𝐫𝐢𝐜𝐤 𝐁𝐥𝐞𝐧𝐝 𝐏𝐫𝐞𝐦𝐢𝐮𝐦 𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 | 𝐇𝐊$𝟒𝟎 ]🍵 [ 𝐇𝐨𝐣𝐢𝐜𝐡𝐚 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 | 𝐇𝐊$𝟒𝟖 ]🍋 [ 𝐘𝐮𝐳𝐢 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐂𝐚𝐤𝐞 | 𝐇𝐊$𝟑𝟖 ]整體近Cafe類型及質素,個人覺得當Cafe簡單食輕食/飲品/咖啡比較適合。意粉配豬軟骨肉幾有特色,豬軟骨軟淋,整體調味偏清淡。醬汁薄餅偏薄批,材料比例唔算特別多,當簡單輕食。焙茶味道幾濃郁,甜度唔高,好適合慢慢坐底飲嘅選擇。😋 柚子芝士蛋糕有驚喜,清新柚子味,帶柚皮嘅咬口,味道好夾。

🍝 [ 特色豬軟骨肉醬意粉 | 𝐇𝐊$𝟏𝟐𝟖 ]
🍕 [ 意大利辣肉腸薄餅 | 𝐇𝐊$𝟏𝟏𝟖 ]

🍵 [ 𝐇𝐨𝐣𝐢𝐜𝐡𝐚 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 | 𝐇𝐊$𝟒𝟖 ]

2024-08-27 591 浏览
🙌🏻😂有時都要文青一下,今次嚟到位於太古城中心入面嘅咖啡新店🤎☕️ House By Kubrick @kubrick.hk.2001 ,裝修以木系為主,結合書店同藝術元素,走悠閒舒適路線,食物不錯🫶🏻😎.🝮蝦多士配廚師沙律 [$83]🦐蝦多士賣相吸引,口感鬆脆,配陳醋沙律,可中和油膩感.🝮蟹肉鮮蝦金沙忌廉醬意粉 [$134]意粉煙靭彈牙😙,每一條都有掛汁效果,鮮蝦大大隻,不太食得出蟹肉味,但整體味道不錯😜.🝮意大利辣肉腸薄餅 [$118]薄餅係薄批,辣肉腸加上蕃茄醬,仲有拉絲效果👋🏻☺️.💁🏻‍♀️💁🏻‍♂️套餐可加$35轉配意式咖啡咖啡調得不錯,食完飯嘆吓啡最正🫶🏻🝮 Espresso Martini🝮酒韻冰搖咖啡

🝮蝦多士配廚師沙律 [$83]

🦐蝦多士賣相吸引,口感鬆脆,配陳醋沙律,可中和油膩感
🝮蟹肉鮮蝦金沙忌廉醬意粉 [$134]

🝮意大利辣肉腸薄餅 [$118]

薄餅係薄批,辣肉腸加上蕃茄醬,仲有拉絲效果👋🏻☺️
💁🏻‍♀️💁🏻‍♂️套餐可加$35轉配意式咖啡
咖啡調得不錯,食完飯嘆吓啡最正🫶🏻

🝮 Espresso Martini

🝮酒韻冰搖咖啡

2024-08-16
連住附近的朋友都冇留意 太古城戲院旁邊居然有咁大間Cafe 除了空間與設計感重之外 食物也非常用心當日星期五到訪剛好戲院有活動 連帶人流都多了不少如果你知道電影中心就應該有去過這間Cafe老闆是影迷 亦是個藝術愛好者 除了電影之外各類畫作收藏都能在House by Kubrick中找到 更會不時更換全木系裝橫帶來一種舒適溫暖感 店員也非常友善講解想先講講個drink menu 種類多到連酒精類都有▸ 爆谷鮮奶咖啡兩款飲品的味道都驚艷到初次到訪的我們 爆谷看似會很甜的飲品卻沒有 飲品以焦糖香氣未主調帶出爆谷靈魂 適當的甜度令人可以大口大口喝下▸ 朱古力精品咖啡喝下去心想 果然精品朱古力 堅果香層次豐富 加入奶增加香滑程度 喝到最後依然想用熱水把沉底的粉再冲多杯 不好浪費哈哈▸ 牛油果雞肉磨菇簿餅簡單的食材加上芝士 薄而鬆脆的批底▸ 蟹肉鮮蝦金沙忌廉意粉鮮蝦爽蟹肉加添鮮味 而撈了點邪惡的金沙 加上配菜BB蘆筍 三色椒 紫洋蔥 健康之餘又不失風味 醬汁不多不少夠creamy而且即叫即炒熱辣辣的新鮮無論是否入看戲前 靜靜地同朋友傾計 甚至work from cafe都合適 飲品特別出色!

當日星期五到訪剛好戲院有活動 連帶人流都多了不少

簡單的食材加上芝士 薄而鬆脆的批底

▸ 蟹肉鮮蝦金沙忌廉意粉
醬汁不多不少夠creamy而且即叫即炒熱辣辣的新鮮

2024-08-22 446 浏览
在太古城中心開業多時的 ᴋᴜʙʀɪᴄᴋ一直偶有聽聞 實際到訪卻是第一次位於較高的戲院樓層 是平時不太路過的小隱世 成就了咖啡店安靜0又愜意的環境木系用餐環境配上暖黃燈光同時也是畫作展覽的空間 添上文藝氛圍ᴋᴜʙʀɪᴄᴋ 提供各種午餐 下午茶套餐其中 ᴛᴇᴀ sᴇᴛ 更供應到 𝟷𝟿𝟶𝟶 好佛心晚餐主菜可單點 再加配餐湯 沙律 飲品等餐點涵蓋意粉 薄餅 沙律等等下午茶餐牌有更多輕食像多士/包𓋪 是日餐湯 這次不是忌廉湯也不是羅宋湯是清新健康的甘荀濃湯 帶綿綿質感草青味不重 很易入口𓋪 蟹肉鮮蝦金沙忌廉意粉ᴘᴀsᴛᴀ 類都可選扁意粉 長通粉或意粉想有每口都掛汁的口感 要選扁意粉/意粉滿滿 ᴄʀᴇᴀᴍʏ 的忌廉 蟹肉混在麵條裡增添鹹香吃到後面會有少許膩感 適合跟友人分享𓋪 輕盈牛油果沙律雜錦盤配三文魚這道是在下午茶餐牌選的喔是道小型的全日早餐 沒有老是出現的炒蛋取而代之是甘荀粒 車厘茄細膩的煙三文魚玫瑰花足足有四塊不吃三文魚的朋友也可以選 ᴘᴀʀᴍᴀ ʜᴀᴍ 𓋪 ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ這邊的 ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ 完全是成人吃的版本 酒味相當香濃醇厚 甜度不會太高整體口感會綿密偏濕潤 𓎾 薑絲檸檬蜜糖美
在太古城中心開業多時的 ᴋᴜʙʀɪᴄᴋ

其中美式咖啡裡加入薑絲跟蜜糖
微辛 微酸 微甜的三重味道
而且這邊咖啡都好大杯
2024-08-09
之前同朋友去過位於油麻地的kubrick,同油麻地店比書包圍住唔同,太古分店藝術感較濃厚CAFE位於戲院入面,位置較隱蔽,格外寧靜,加上播住悠揚的音樂,好舒服😌餐廳內都有賣書同藝術精品,不時亦有小展覽🌇_🥗凱撒沙律配煙三文魚 份量多沙律菜好新鮮,配上沙律醬及芝士粉夠滋味,另外煙三文魚帶鹹香,清新之選🫔蝦多士配廚師沙律蝦多士熱辣辣外皮香脆,上面蝦肉爽口彈牙,配上沙律醬更正🍤🥫是日餐湯餐湯係雜菜湯,加入不同蔬菜,酸甜開胃🍵有機玫瑰茉莉花綠茶賣相吸引,玫瑰茉莉花啖啖花香,綠茶底清新,有助解膩☕️Special drink with Alcohol 今次叫左杯咖啡x Soda x檸檬及gin酒既特調,味道其實係Espresso Tonic既有酒版本,酒味出但易入口,幾岩女仔飲

_
🥗凱撒沙律配煙三文魚

🫔蝦多士配廚師沙律
蝦多士熱辣辣外皮香脆,上面蝦肉爽口彈牙,配上沙律醬更正🍤

🥫是日餐湯
餐湯係雜菜湯,加入不同蔬菜,酸甜開胃

🍵有機玫瑰茉莉花綠茶
賣相吸引,玫瑰茉莉花啖啖花香,綠茶底清新,有助解膩

☕️Special drink with Alcohol

咖啡店位於太古城中心5樓的電影院內,環境如同藝術空間,掛上不同畫作。餐廳熱門菜式有蟹肉鮮蝦金沙忌廉意粉、牛油果雞肉蘑菇薄餅、牛油果煙肉巴馬火腿沙律配自家製士多啤梨油醋汁。飲品則有薑絲檸檬蜜糖美式和洛神花山楂蘋果茶。蟹肉鮮蝦金沙忌廉意粉 $134餐廳招牌料理,可以選擇長通粉、扁意粉或意粉。小編選擇了長通粉,金沙忌廉醬口感creamy,有3-4隻鮮蝦,長通粉掛汁,難怪是招牌~牛油果雞肉蘑菇薄餅 $118薄底薄餅香脆可口,加上牛油果、雞肉和蘑菇,口感豐富牛油果煙肉巴馬火腿沙律配自家製士多啤梨油醋汁 $106沙律有驚喜!首先份量足夠兩人分享,自家製士多啤梨油醋汁清新開胃,牛油果、煙肉和巴馬火腿的組合很解膩蒜香芝士鬆餅 $24鹹香的芝士鬆餅,餐廳還有其他甜點可供選擇,例如芝士蛋糕、布朗尼等餐湯 +$15是日餐湯為雜菜湯,有薯仔、紅蘿蔔和蕃茄,味道接近羅宋湯

蟹肉鮮蝦金沙忌廉意粉 $134

牛油果雞肉蘑菇薄餅 $118
薄底薄餅香脆可口,加上牛油果、雞肉和蘑菇,口感豐富

牛油果煙肉巴馬火腿沙律配自家製士多啤梨油醋汁 $106

蒜香芝士鬆餅 $24

餐湯 +$15
是日餐湯為雜菜湯,有薯仔、紅蘿蔔和蕃茄,味道接近羅宋湯
2024-08-07 348 浏览
🍕牛油果雞肉磨菇簿餅$118,餅底又薄又脆,牛油果、雞肉和磨菇份量都很多,味道酸酸地,比起連鎖薄餅店好食好多。🦀蟹肉鮮蝦金沙忌廉意粉$134,鮮蝦大大隻,意粉軟硬度適中,蟹肉份量再多一點就更好☺️🍋薑絲檸檬蜜糖美式$46🔴洛神花茶$46兩杯飲品都非常足料,味道濃郁、偏酸。Tiramisu,酒味非常濃郁,質感濕潤,是近期食過最美味嘅甜品。餐廳在太古城中心MOViE MOViE 戲院內,非常易搵。環境舒適優雅,擺放了不少藝術作品,可以邊食邊欣賞,簡直係視覺+味覺嘅雙重享受☺️
🍕牛油果雞肉磨菇簿餅$118,
牛油果雞肉磨菇簿餅

餅底又薄又脆,牛油果、雞肉和磨菇份量都很多,
牛油果雞肉磨菇簿餅

味道酸酸地,比起連鎖薄餅店好食好多。

🦀蟹肉鮮蝦金沙忌廉意粉$134,

鮮蝦大大隻,
蟹肉鮮蝦金沙忌廉意粉

意粉軟硬度適中,蟹肉份量再多一點就更好☺️

🍋薑絲檸檬蜜糖美式$46
薑絲檸檬蜜糖美式

🔴洛神花茶$46
洛神花茶

兩杯飲品都非常足料,味道濃郁、偏酸。

Tiramisu,
Tiramisu

酒味非常濃郁,
Tiramisu

質感濕潤,是近期食過最美味嘅甜品

可以邊食邊欣賞,簡直係視覺+味覺嘅雙重享受☺️
2024-08-05
2024-08-07 194 浏览
太古城戲院隔離的文青cafe,結合了書店+cafe,充滿文藝氣息,很適合睇戲前消磨時間蟹肉鮮蝦金沙忌廉意粉入口creamy,醬汁夠結身,意粉夠彈牙而且食得出金沙鹹香,味道唔錯牛油果雞肉蘑菇薄餅薄餅皮夠脆,味道偏向健康淡口味,唔係死鹹食完勁口渴果隻牛油果煙肉巴馬火腿沙律配自家製士多啤梨香醋汁首先會俾個碟嚇親,因為好好大份😆沙律菜好新鮮,驟眼睇見到唔係好多醬以為冇乜味,但係個士多啤梨香醋汁有驚喜~個汁酸酸甜甜好Fresh洛神花,山楂,蘋果茶建議落蜜糖攪勻飲,好飲Latte咖啡味濃郁

牛油果雞肉蘑菇薄餅
薄餅皮夠脆,味道偏向健康淡口味,唔係死鹹食完勁口渴果隻

牛油果煙肉巴馬火腿沙律配自家製士多啤
梨香醋汁

洛神花,山楂,蘋果茶
建議落蜜糖攪勻飲,好飲

Latte
咖啡味濃郁
2023-12-27 679 浏览
我叫了比目魚,感覺很不錯,肉汁嫩滑。另外叫士多啤梨芝士🧀摩士蛋糕。感覺略嫌有點鬆散,我喜歡蛋糕的質感實在一些。但另外的芝士蛋糕非常好吃,下次會再吃。朋友叫了羊肉,他說不太好食,肉太硬,而芡汁太過稀。但很喜歡這店的文藝氣息,擺了陶瓷藝術品,在等餐飲的時候可以觀賞藝術作品。另外,朋友叫了咖啡,是冰滴的咖啡,他說味道不錯。我就叫了花旗參雪梨蜜,寒冷的天氣,喝這些熱飲,感覺非常舒服,但我覺得花旗蔘太苦了,下次不會再吃。如果花旗參沒有那麼苦,就好了。
我叫了比目魚,感覺很不錯,肉汁嫩滑。
但另外的芝士蛋糕非常好吃,下次會再吃。

朋友叫了羊肉,他說不太好食,肉太硬,而芡汁太過稀。

另外,朋友叫了咖啡,是冰滴的咖啡,他說味道不錯。

2023-05-12 1214 浏览
服務員態度一流,感覺好chill,食物亦不需等太夠,最緊要係要讚食材新鮮,上碟精美,令胃囗大增,第一次黎,作為看戲前填肚或消磨時間一流,店內有得Shopping,書籍亦可借阅
2023-03-29 956 浏览
☕️太古城隱蔽CAFE有驚喜🥰Weekend午餐時分商場其他環境都幾多人,但可能因爲kubrick位於頂層既cafe,只有4-5個人😝我同朋友可以坐大檯慢慢食個午餐🍴••┈┈┈┈┈┈┈••周末有Lunch set價錢都合理;有生酮選擇🙌🏻🥗是日沙律 $84 (+$15餐湯)#kurin沙律地圖當日餐湯係椰菜花湯,綿滑夠暖亦不會過鹹🥣是日沙律上碟有驚喜(灬╹ω╹灬)~!!雖然一開始問店員只是話茄子沙律同沙律菜,實際店員送餐過來的時候,沙律十分大碟并且係充滿彩虹色既小清新擺盤🌈中間有藜麥沙律,而四個角落分別擺有牛油果🥑,茄子沙律🍆,切片番茄🍅同火腿片🥓∪・ω・∪分量滿分,加以檸檬汁輕輕帶出野菜原本既甜味🍋,最適合我呢類想健康打卡既人••┈┈┈┈┈┈┈••#gluten free 小知識🍮蛋糕櫃裏面有4種無麩質蛋糕🍩如果大家成日發覺自己食完野有胃氣/脹氣🤔,其實可能係因爲壓力同不定時飲食導致腸胃勞損🥺,無麩質蛋糕對消化系統負擔比較少喲~呢次我無叫飲品,見到其他人叫都十分打卡,下次試下~☺️••┈┈┈┈┈┈┈••環境餐廳帶簡約木色格調🌸,燈光柔和更加有鏡面corner打卡位,可以話係既舒服又打卡❣️
☕️太古城隱蔽CAFE有驚喜🥰

周末有Lunch set價錢都合理;有生酮選擇🙌🏻

🥗是日沙律 $84 (+$15餐湯)#kurin沙律地圖

當日餐湯係椰菜花湯,綿滑夠暖亦不會過鹹🥣

#gluten free 小知識🍮

••┈┈┈┈┈┈┈••
餐廳帶簡約木色格調🌸,燈光柔和更加有鏡面corner打卡位,可以話係既舒服又打卡❣️;雖然位置唔算隱蔽,但Openrice menu都無😝,
同戲院有分隔,吾會被人望住,夠私隱度🤭

📍House by Kubrick
2022-11-03 1581 浏览
今日點左一個牛油果雞肉磨菇薄餅,都幾好,皮薄脆口,加左$升級,多左個餐湯同餐餅,另一叫左午餐E,蟹肉沙律,烚蛋,車打芝士,百吉包配沙律盤都晤錯,呢個本身有跟餐湯同飲品唔駛另外加錢
吉包配沙律盤都晤錯,呢個本身有跟餐湯同飲品唔駛另外加錢
今日行過太古城購物。完事後正在選擇午餐, 行到頂層戲院附近,友人話呢間性價比高, 不過只有少量人用餐。原本都考慮堂食, 不過最後疫情下都係買外賣。點了紅酒牛肉和鱸魚, 餐湯加咖啡。首先對客態度一流, 而且外賣包裝好扎實。 九成餐盒餐具biodegradable, 餐盒內還加入cooking paper 防滲漏。餐湯是番茄湯,食品美味, 有高級餐廳的味道。點餐後等候時間也不超過10分鐘。下次一定會再幫襯。希望到時餐廳捱得過疫情。

10 分钟 (外卖自取)
2021-06-24 2824 浏览
細個住油麻地,姐已經常常去KUBRICK 打躉謝謝KUBRICK 讓我少年階段閱讀過不同種類書本,少年時代已體驗CAFE文化。星期六的下午,我和次子去了太古KUBRICK ,有別於油麻地KUBRICK,她不是被一堆書本圍著,但同樣走藝術路線,環境舒服企理,係度飲杯COFFEE ,和次子玩玩手指,HEA 下又幾CHILL。姐我點了香橙美式咖啡美式咖啡放了一片鮮橙,橙香甜慢慢滲入黑咖啡,中和咖啡的甘酸味,夏天來一杯,特別好飲解渴。咖啡灑了薄薄肉桂粉,令姐懷念在少年留學的時光。次子點了西柚美式咖啡(右)自家製西柚乾放在黑咖啡,加了龍舌蘭,中和了咖啡和西柚的會酸澀味,是一杯清爽又甜蜜飲品。鹹蛋芝士蛋糕KUBRICK 標榜這是生酮鹹蛋芝士蛋糕,雖然我們不是生酮路線,但是姐真好奇,究竟鹹蛋芝士係咩味?留意返外表,芝士蛋糕舖滿了鹹蛋碎,望落都好食指大動。講返味道,陣陣鹹蛋香和香濃奶滑的芝士味充滿口腔,綿軟且甜度適中,不得之了咁好食!最後在KUBRICK 度過了一個CHILL 又滿足食慾的下午~
細個住油麻地,姐已經常常去KUBRICK 打躉

姐我點了香橙美式咖啡
咖啡灑了薄薄肉桂粉,令姐懷念在少年留學的時光。

香橙美式咖啡

次子點了西柚美式咖啡(右)

下午茶
香橙美式咖啡