同幾個朋友Friday night想放工後搵個就腳嘅地方舒舒服服一齊食飯聚吓, 唔想嘈又唔想食得貴, 又要即日先訂檯, 估唔到係灣仔仲搵到!il Bel Paese開喺樓上, 可能因為咁所以無乜人留意, 上到去唔係好多人。佢做餐廳亦賣意大利食材, 如意粉、橄欖油、紅酒等。餐廳空間佔三分二左右, 可以坐四十人左右。難得樓上舖又望到出面, 對住修頓球場, 感覺幾舒服。佢走causal dining路線, 酒可以直接走去食材果邊揀, full bottle百零蚊有交易。點頭盤可以直接去凍櫃order或坐低點菜。一邊飲酒一邊食頭盤一邊同朋友吹水, 最好係環境輕鬆唔嘈又唔會黑媽媽有壓迫感, 咁先係Friday night!坐得咁上下先叫主菜, 主要係意粉或肉類, 我地咁啱都揀咗意粉。佢既份量好足, 男仔一定夠飽, 女仔可能share再加其他小食好啲。我鍾意佢煮既時間適中而麵質本身有嚼勁, 唔係果啲煮唔熟扮"al dente"。雖然已經飽晒都想試埋個甜品, 試左佢個椰子雪芭同tiramisu。一個清新一個香滑, 視乎有幾飽, 兩個都值得一試。又飲酒又由前菜主菜食到甜品, 每人都係二百蚊鬆啲。如果喺

又飲酒又由前菜主菜食到甜品, 每人都係二百蚊鬆啲。如果喺灣仔金鐘區想夜晚要搵個舒服輕鬆嘅地方食飯, 呢間真係啱晒要求!
carbonara
意大利雲吞
Tiramisu
椰子雪芭
2013-12-29 887 浏览
在它未遷往現址前,已經很想來嚐試,終於在這個冰冷的冬日,擁着和煦的陽光 ,好寫意地享用了一頓很美味的午餐。“il Bel Paese” 翻譯為英語是 “ the beautiful country” (美麗的國家),無論裝修、擺設都給人很italian很home的舒服感覺,真是beautiful 啊!雖然餐廳有部份劃分出來擺放零售貨品的貨架,但餐廳內桌椅之間仍保留着一定的距離,令人感覺好有空間感,好relaxing, 在此進食加上溫暖的陽光,及友善的waitress, 好舒適,放慢節奏慢慢嘆!以價錢去衡量食物質素的話,實在物超所值。先吃個Green salad with smoked salmon蔬菜&蕃茄好新鮮,大大塊煙三文魚毫不吝嗇地放了很多片。再來個長通粉, 做到al dente的意粉常常吃到,真正“彈牙”感覺的長通粉還是第一次,咸淡適中。 大蝦意大利飯,(i)飯比正宗意大利飯上桌時應有的少少生,飯粒中心仍有點點硬的質感,是煮得熟了些,但飯粒是軟糯的,不至於太腍,可算是美味, (ii)飯中加了小蝦仁,是小驚喜,(iii)大蝦肉反而太"霉"。整個飯味道不過不失。今次太飽,沒有試甜品

好寫意地享用了一頓很美味的午餐。
雖然餐廳有部份劃分出來擺放零售貨品的貨架,

,放慢節奏慢慢嘆!
以價錢去衡量食物質素的話,實在物超所值。

蔬菜&蕃茄好新鮮,大大塊煙三文魚毫不吝嗇地放了很多片。
感覺的長通粉還是第一次,

咸淡適中。
大蝦意大利飯,

。整個飯味道不過不失。
今次太飽,沒有試甜品,希望下次可以集合多些朋友,試下其他dishes.

除了餐廳及乾貨零售外,亦有凍櫃,

有Ham & cheese, salad外賣,要自己在家煮餐意大利菜, 可以來選購一些食材

總括來說,環境、服務、食物、價錢都十分滿意
2013-12-28
2013-12-15 902 浏览
同一條街的舊鋪結業的時候,都覺得好可惜少了一間價錢合理tiramisu又好好味的意大利餐廳。呢兩個月俾朋友發現它在離舊鋪唔算遠的樓上重開,一定要返來試。由街鋪轉去樓上,售賣食材的開架和酒櫃占了一半位置,裝修也簡簡單單,勝在舒服自在。可能因為新開番,禮拜五晚都好少人,價錢依舊比較合理,order了南瓜湯,薯仔沙律,煎三文魚,bologne意粉,同埋至愛的tiramisu。除了南瓜湯味道普通唔夠香濃以外,其他幾樣都系保持唔錯的水準,三文魚煎得皮脆好香,肉質也唔會老,side dish都好味。tiramisu系一貫的好好食,下次再來食過。
2013-12-13