2021-02-10 132 浏览
先唔講食物,呢間cafe裝修一流,走藍調高貴風,每一個角落都係打卡靚位,無得輸💪🏻Nutty Salted Caramel Latte:杯邊嘅焦糖掛杯有杏仁碎片,有少少咬口,咖啡好香滑,拉花又靚Shakerato:咖啡有少少酸味,唔係我杯咖啡Lavender Earl Grey Keto cake:Earl Grey味淡淡的,蛋糕不是很甜,無薰衣草味,不過有視覺享受Royal Blue Rose cake:個蛋糕真係靚到不得了,我覺得餅底都有Earl Grey味,食完個嘴藍藍的,要抹乾淨個嘴先好走😜你話好好食由唔講得,但真係打卡或與絲打談心好地方,環境絕對治癒,不過地方不大,坐滿會有點逼😅

Nutty  Salty  Caramel    Latte

Shakerato:咖啡有少少酸味,唔係我杯咖啡
Shakerato

Earl  Grey  Lavender  Keto  Cake

Signature  Royal  Blue  Rose  Cake

今日喺西環遊走咗一日💙都去咗兩間coffee shop休閒一下🙆🏻‍♀️事關朋友都係一個咖啡店愛好者🙈佢對於咖啡店都有一啲研究🤣就係邊區有邊啲出色嘅咖啡店😎呢間都係朋友推介嘅☝🏻一入到去已經俾佢嘅裝修吸引💙💙比全藍色既氣氛包圍住🙆🏻‍♀️呢種藍色没有窒息感覺係皇家般高貴 感覺好典雅 而且氣場十足‼️佢哋嘅防疫措施都做得好好入到去已經有雙重鞋底消毒👍🏻又有酒精搓手☝🏻感覺衛生舒適佢啲食物都相當出色😻真係皇家級嘅享受👸🏻👸🏻💁🏻‍♀️Royal Blue Rose cake $88威威味蕾(👍🏻=👅x 6-10 👎🏻=👅x 1-5)👅👅👅👅👅👅👅👅👅👅100分啊‼️‼️‼️我本身對cream好抗拒🥲因為好怕食完個種肥膩感🙈佢呢個完全唔會有呢種感覺第一啖試咗個cream已經係嗰種好軟綿綿入口清新 再加埋少少玫瑰清香😍不得不說 係我食過最好味嘅蛋糕之一🙈做得出相當出色 😍😍😍有樣有身材咪呢啲囉🤣🤣🤣💙佢嘅Royal Blue外表同埋藍色💁🏻‍♀️Lavender Earl Grey cake $88 威威味蕾(👍🏻=👅x 6-10 👎🏻=👅x 1-5)👅👅👅👅👅👅👅只可以表示本人對於伯爵茶一切味道真係一般🥲每
今日喺西環遊走咗一日💙

相映成趣🥰 讚🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️

雖然價格唔平🙈
但質素同價錢成正比☝🏻
但佢限時90分鐘要離座☝🏻☝🏻

#InfiniticCbyoctober #西環美食 #西環 #hkfoodie #hongkong #咖啡店 #hkcoffeeshop #美食 #食好西 #威威為食仔 #威威要還債 #識食都要惜
2021-02-04
2021-01-05 231 浏览
呢間以藍色作為打卡重點 藍色同白色嘅配合好和諧💙🤍嗌左個鹹食 Egg Benedict 同埋一件好靚嘅cake去share第一次見到有成件都係藍色嘅蛋糕🍰係薰衣草伯爵茶蛋糕🤤伯爵茶個味都幾出 食到成個咀都藍曬 但好好食!😋吾算太甜得黎啲cream好滑個egg benedict就不過不失 流心嘅蛋黃同啲煙三文好夾👀可惜嘅我地個位吾係最佳打卡位 因為會影到廚房有一張枱係窗邊絕對係最佳打卡位 有自然光打入黎相信應該會好靚📸
呢間以藍色作為打卡重點 藍色同白色嘅配合好和諧💙🤍
第一次見到有成件都係藍色嘅蛋糕🍰係薰衣草伯爵茶蛋糕🤤
可惜嘅我地個位吾係最佳打卡位 因為會影到廚房
2020-08-26
2021-01-04 201 浏览
這間甜品店是主打無麩質,生酮菜式的cafe,首先會去這間Cafe是因為在網上看到他的照片,打卡裝潢把我吸引住的。這間店位於西營盤,你西營盤地鐵站不遠,店舖以藍色作為主打食調,裝修非常之高貴,打卡絕對一流,非常之大推。而且他們的甜品絕對不是得個樣,我們叫了他兩款生酮蛋糕,一試難忘。不太能吃甜的我非常喜歡他們的蛋糕,因為甜度恰到好處,不太甜,而且蛋糕的質感是濕潤的,不乾,實在的,我喜歡。就算它的價錢比普通蛋糕貴,也是令我絕對願意付錢的,而且會一試難忘,好想再試的。另外點了他們一個yoga bowl,但這個yoga bowl,還好沒有特別,但打卡一流,如果想用來打卡的,可以點來試試,但味道方面不太推。整體 大推!!!

整體 大推!!!
Ordered their 9 inch birthday cake which almost cost $1000 dollar and what we got is disappointment. The cake is   tough and dry, strawberry is sour, cream has a hint of weird taste and the combination is a disaster. The worst we ever  had, poor value for the price we pay.No apologies or remorse whatsoever from the person who took my order when I reflected to her. She kept saying the customers like it, because its vegan and she never received any complain, never bother to follow up........Certai

Certainly ruined our appetite for other selection of their cake  and trying out their menu; deter us from buying every week and wasted the enthusiasm of some staff who has been kind and helpful.
Red velvet vegan cake
题外话/补充资料: Looks nice, taste bad. I tried other vegan cakes they made too, not as tough and dry like this one. Opt for something else - better service and value for money
2020-09-16
5 分钟 (外卖自取)
庆祝纪念
生日
2020-12-20 171 浏览
西環快閃之旅 第二站話說本身去完𝗖𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲𝗹𝗶𝗻諗住食𝗹𝘂𝗻𝗰𝗵但係去到門口見到蛋糕比主食吸引 就食左蛋糕🤣——呢間𝗰𝗮𝗳𝗲食物符合唔同顧客嘅需要 有𝗸𝗲𝘁𝗼,𝗴𝗹𝘂𝘁𝗲𝗻等等我同朋友就試左兩款蛋糕——非生酮蛋糕𝐍𝐨𝐧-𝐊𝐞𝐭𝐨 𝐂𝐚𝐤𝐞𝗥𝗼𝘆𝗮𝗹 𝗕𝗹𝘂𝗲 𝗥𝗼𝘀𝗲 𝗖𝗮𝗸𝗲 $88好多時玫瑰味嘅食物都係中伏多 但係呢個蛋糕冇出現平時食到嘅藥水味 係幾𝗳𝗿𝗲𝘀𝗵嘅玫瑰香味 每啖都有啖啖花香味 唔錯——生酮蛋糕𝐊𝐞𝐭𝐨 𝐂𝐚𝐤𝐞𝗛𝗼𝗷𝗶𝗰𝗵𝗮 𝗦𝘁𝗿𝗮𝘄𝗯𝗲𝗿𝗿𝘆 $88呢款蛋糕幾濕潤 同埋啲𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺幾滑 充滿焙茶嘅香味不過我覺得中間果層士多啤梨𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺同個蛋糕唔係幾夾 但係𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺入面嘅士多啤梨果肉令到口感唔錯整體黎講酸酸甜甜 甜度適中整體黎講我覺得生酮同非生酮蛋糕嘅口感上分別唔大 不過生酮嘅甜度控制方面比較好 適合唔鍾意食太甜嘅人——整體環境同氣氛都唔錯 係一間幾啱打卡嘅𝗰𝗮𝗳𝗲——𝗥𝗲𝗺𝗮𝗿𝗸𝘀:免加一——🔘𝐼𝓃𝒻𝒾𝓃𝒾𝓉𝒾 𝒞 𝐵𝓎 𝒪𝒸𝓉𝑜𝒷𝑒𝓇🧊西環西邊街38號明德山地下A店 (西營盤地鐵站C出口右轉直行)
西環快閃之旅 第二站

🔘𝐼𝓃𝒻𝒾𝓃𝒾𝓉𝒾 𝒞 𝐵𝓎 𝒪𝒸𝓉𝑜𝒷𝑒𝓇
2020-12-12
  • Royal  Blue  Rose  Cake
2020-12-06 229 浏览
行了一條大斜坡,見到這間藍白為主精美咖啡店,就停下來歇息。廚窗五顏六色的西餅,實在精美、吸引,眼見很多客人必定叫一件西餅🍰及一杯咖啡☕在每一角落作打卡之用;我們三人叫了pizza🍕 、意粉🍝、奄列🍳及3杯不同咖啡☕share,咖啡是由服務員因應我們口味推介,還可以。食品不油膩,可以話有種fresh感動。原定飯後再order甜品,但雖然賣相份量不大,但吃落我們已撑腸拄肚之感,唯有西餅留待下次了。
行了一條大斜坡,見到這間藍白為主精美咖啡店,就停下來歇息。
2020-12-05 156 浏览
朋友帶我入去食佢自己食蛋糕我就食熱食因為平時入cafe都食開意大利粉今次就想試吓新嘅嘢點左一個$135熱嘅雞肉湯「芋絲」送來嘅時候個湯係茶壺上但裏面個湯其實完全冇特色味道非常一般湯淡味道淡食材都唔多 整體份量都偏小不建議嘗試我有朋友就食All Day Breakfast品質尚可都係有炒蛋一個muffin蘑菇沙律菜兩條腸仔同埋兩條幾有趣嘅南瓜另外再點左一個藍莓蛋糕就唔錯嘅只推薦大家黎食蛋糕飲品方便叫咗Long Black咖啡味道都唔錯嘅重申:考慮清楚先好叫果個湯粉
朋友帶我入去食
佢自己食蛋糕
我就食熱食

因為平時入cafe都食開意大利粉
今次就想試吓新嘅嘢
點左一個$135熱嘅雞肉湯「芋絲」
送來嘅時候個湯係茶壺上

味道都唔錯嘅

重申:考慮清楚先好叫果個湯粉

2020-12-05
2020-12-05 109 浏览
食完lunch行過,遠處望到個門口已經好吸引到人,成間店以藍色調為主,最後忍唔住要入去食件蛋糕打個卡。環境好舒服,入面有好多花既裝飾,打卡一流。蛋糕櫃既蛋糕全部都好夢幻,睇左好耐先揀到叫咩味。最後叫左三款蛋糕,佢既奶油唔會係好甜膩而且好滑,蛋糕食落會有淡淡既茶味、玫瑰花味,幾清新。🔸Keto Earl Grey Cake🔸Royal Blue Rose Cake🔸Strawberry cheesecake

🔸Keto Earl Grey Cake
🔸Royal Blue Rose Cake
🔸Strawberry cheesecake
2020-11-30 150 浏览
裝潢以深藍色為主調,搭配雲石桌及金色椅子,加上乾花作擺設裝飾,予人高貴優雅的感覺。French Lavender Earl Grey ($88)賣相吸睛夢幻,以淺紫色忌廉包圍著蛋糕,再加上薰衣草花瓣和紅石榴作裝飾,十分搶眼,打卡一流!伯爵茶蛋糕夾著伯爵茶忌廉,蛋糕鬆軟濕潤有彈性,忌廉綿滑細膩,入口散發著濃濃伯爵茶香,茶香十足,口感輕盈,令人一吃愛上!Nutty Salted Caramel Latte ($52)咖啡味道香濃,但鹹味和焦糖味並不突出,有點兒失色。

咖啡味道香濃,但鹹味和焦糖味並不突出,有點兒失色。
2020-11-23 111 浏览
其實今次係我第一次入西環👣上網搵咗啲打卡熱點 其中一間就係呢間充滿藍色格調既cafe🍴大約3點幾去到 店內不算太多人 好彩吾洗等位點咗2款熱食簿餅口感幾特別 意粉就一般味道偏淡可能呢度始終最出名係蛋糕🍰佢啲蛋糕真係好靚 叫咗其中一款薰衣草伯爵茶蛋糕好香伯爵茶嘅味道 一食就食到 薰衣草味就好輕微但蛋糕真心好食過熱食下次都淨係叫蛋糕🍰佢用餐時間90分鐘,所以差吾多夠鐘 就算無人等緊位佢都會叫你埋單🥲
其實今次係我第一次入西環👣

但蛋糕真心好食過熱食
下次都淨係叫蛋糕🍰
2020-11-22
2020-11-18 153 浏览
第一次嚟到西營盤,就係為咗嚟呢間餐廳我哋係因為呢間餐廳嘅蛋糕除咗出名靚之外,原來佢哋嘅蛋糕係自家製同埋係無麩質純素蛋糕🍰一嚟都覺得餐廳好整潔,裝修亦都好優雅,仲有落地大玻璃,每一個座位都係一個打卡位,店員亦好有耐心介紹餐牌嘅食物,我哋叫咗一個紅蔥頭嘅意粉,另外再叫咗一個沙律,店員果然好識推介,知道我哋想影相,嚟到食品好鮮艷,而且都好新鮮,兩個人食已經夠晒飽,另外仲叫咗一個蛋糕嗰個蛋糕嘅主題係希臘風,食落口仲有花香嘅味道,仲有一盒面膜送俾我哋添店員仲為我哋寫咗happy birthday嘅英文字好細心
第一次嚟到西營盤,就係為咗嚟呢間餐廳
店員仲為我哋寫咗happy birthday嘅英文字
好細心
2020-11-13 187 浏览
成日經過,有聽朋友講過,所以令到我有啲興趣試吓呢間野。舖頭裝修得好靚,啱晒打卡。一入到去已經見到每枱女仔都影緊食物打卡相。冇位所以叫咗1件蛋糕拎走,都要$80個。始終係自家製裝修有咁靚貴啲都係正常嘅。聽聞佢好似係純素蛋糕。筍數蛋糕我係第二次食,第一次食係中環有唔好嘅經歷因為個蛋糕係超級甜。所以有興趣試第二次就嚟咗呢間。叫咗個希臘乳酪雪糕,個蛋糕好靚係有啲唔捨得食。不過口感就唔係我預期咁好食,好鞋口,冇普通蛋糕嘅嗰種綿滑口感。佢用嚟裝飾嘅忌廉都唔係好好味,個味唔突出。其實食完成個蛋糕都覺得好鞋口,唔太enjoy。所以純素蛋糕唔係人人啱食,我唔係素食者所以我唔會再食第三次。

2020-11-08 146 浏览
每次中午在北角上完唱歌堂,下午都有一大個空檔要找地方打發時間😴所以我就開始發掘港島區各式各樣的cafe☺️今次來到港女打卡cafe Infiniti C By October😍一入門就看到我最愛的滿天星💕立即少女心爆發!👉🏻食物: 3.8/5有多款生酮或純素蛋糕選擇👍🏻▪️荔枝玫瑰蛋糕忌廉吃得岀荔枝及玫瑰的香味,口感較厚重,中層夾雜了荔枝肉👍🏻蛋糕用杏仁粉製作,口感比較粗糙,比較不合我口味。▪️草莓焙茶蛋糕焙茶忌廉超濃滑、啖啖茶香💯 可惜我不太吃到草莓味,而面層黑色疑似竹炭忌廉則沒有味道。蛋糕同樣有少許粗糙,但比起另一款滑。打卡是不錯選擇,可惜味道整體不太合我口味。

👉🏻食物: 3.8/5
有多款生酮或純素蛋糕選擇👍🏻

▪️荔枝玫瑰蛋糕

▪️草莓焙茶蛋糕

打卡是不錯選擇,可惜味道整體不太合我口味。
2020-10-31 145 浏览
同咗fd出咗西營盤 點知見到呢間cafe覺得好靚 所以決定咗今日去試下 ᴷᵒʳʳᵉˢ ʸᵒᵍʰᵘʳᵗ ᶜᵃᵏᵉ $⁸⁸嚟得呢度一定要叫呢件招牌蛋糕👍 賣相真係勁令 開頭以為會好甜 點知甜度啱啱好 仲要愈食愈好味🤤雖然價錢有啲貴 但係覺得算值ᴮˡᵘᵉ ᴱᵃʳˡ ᴳʳᵉʸ ᴸᵃᵗᵗᵉ $⁵²微微薰衣草搭上伯爵茶 散發出一陣陣香氣 賣相一樣咁令😍ᴮˡᵘᵉ ᴬᶜᵃⁱ ᶠʳᵘⁱᵗ ᴮᵒʷˡ $⁸⁸成碗超級藍色😂應該加咗唔少色素 但係又幾好食喎 混合咗藍紅黑莓 香蕉 火龍果 椰子乾 士多啤梨 奇異果等等 食落超冰爽❄️ᴹᵃᵗᶜʰᵃ ᴸᵃᵗᵗᵉ $⁴⁴我覺得麻麻地 味道唔太濃 有進步嘅空間ᶜᵃᶠᵉ ᴸᵃᵗᵗᵉ $³⁸味道幾香 入口香滑 飲完即刻醒哂😄

ᴷᵒʳʳᵉˢ ʸᵒᵍʰᵘʳᵗ ᶜᵃᵏᵉ $⁸⁸
ᴷᵒʳʳᵉˢ ʸᵒᵍʰᵘʳᵗ ᶜᵃᵏᵉ