餐厅: Island Table Grocer Cafe
资讯:

2022-08-29 204 浏览
📚文青Cafe,食物高質服務好,店內簡潔舒適,令人很放鬆,享受一下慢活👍🏻🍰Homemade cheesecake 配 鮮製士多啤梨果醬 ($45)芝士蛋糕好軟熟,配埋無敵既果醬勁夾,口感一流,回味無窮。🍕醬烤鴨胸手工薄餅 ($62)全人手製作,材料好足,鴨胸大大片,pizza烤到剛剛好,入口甘脆。🧉凍特濃朱古力($48)味道勁濃厚,好似食緊成舊朱古力咁,唔算太甜,不錯。🍸自家製檸檬特飲 ($42)炎炎夏日勁消暑,檸檬汁酸都爆,適合中意酸酸既人。味道 9/10環境 8/10想放低生活中的心煩意亂,來冷靜地點滴一下心靈吧!P.s: 提提大家,假日時期應該長期有人等位中,人多時不要直沖正門進行,靜靜地在側門排隊等候便可。

芝士蛋糕好軟熟,配埋無敵既果醬勁夾,口感一流,回味無窮。

🍕醬烤鴨胸手工薄餅 ($62)

🧉凍特濃朱古力($48)
味道勁濃厚,好似食緊成舊朱古力咁,唔算太甜,不錯。

🍸自家製檸檬特飲 ($42)
炎炎夏日勁消暑,檸檬汁酸都爆,適合中意酸酸既人。

味道 9/10
環境 8/10

想放低生活中的心煩意亂,來冷靜地點滴一下心靈吧!

2022-08-28
在對面舖食完炒通粉,專登唔叫嘢飲留肚過嚟飲咖啡!等咗一陣位!舖頭裡面唔太大!我哋叫咗Dirty~味道不過不失!有塊小小餅乾跟!杏仁味好重!不過偏甜Orange coffee~朋友飲,佢話味道OK!見好多人叫Pizza及小食!下次可以試試

2022-08-12 157 浏览
第二次來坪洲,第二次來嘆咖啡。但今次比上次狼狽百倍⋯⋯皆因我們一家五口全被大雨淋得渾身濕透好在店主不但無一絲嫌棄,還十分殷勤招呼!實在感動我相信這小店多捧場客,不單是因為她們的出品高水準,更重要是小店滿瀉的人情味!由於忙於整理濕透的衣服,只拍了一張小店招牌照片我們只點了熱飲。cuppacino維持高水準。小朋友的朱古力也很香濃每杯飲品都配送一件小餅乾🍪,上午tea time不會過飽,啱啱好下次一定會來吃早餐,可試多些她們的麵包和蛋糕🍰
好在店主不但無一絲嫌棄,還十分殷勤招呼!實在感動

由於忙於整理濕透的衣服,只拍了一張小店招牌照片

下次一定會來吃早餐,可試多些她們的麵包和蛋糕🍰
2022-08-11
純白風格建築早已一街都係,但總係越望越吸引。純白設計本身已經足夠簡潔舒服,座落於坪洲依種有魔力令人放慢腳步嘅小島,好像會更令人傾心٩(*´ ꒳ `*)۶❝肉醬千層意粉❞ ($95)〔推介!〕從賣相可見質感係軟淋隨性嘅(哈哈哈),麵皮唔多但每塊都有翻咁上下厚度。肉醬濃郁而無被洋蔥甜味搶風頭,芝士份量大方,做到拉絲效果。❝Lemonade❞ ($42)清爽而甜度偏高﹑酸度正常。話時話到底香港邊到有得飲只酸/非常酸而不甜嘅lemonade呢?(不好意思我係口味有別於大眾嘅奇怪人類`⌒´)❝特濃朱古力❞ ($48)紋理賣相討好又igable,面頭個pat cream令邪惡指數直逼100~不過比例份量調配得不錯,飲落唔會太膩太甜,濃厚朱古力令人非常滿足。𓂃𓈒 𓂂𓏸 Island Table Grocer Cafe 𓏸𓂂 𓈒𓂃 @islandtable.pengchau 坪洲坪洲永興街9C號地舖坪洲碼頭落船後步行約6分鐘抵達星期三至五10:00 - 17:00營業星期六日09:00 - 17:00營業星期一二全日休店𓂃𓈒 𓂂𓏸 用餐提示 𓏸𓂂 𓈒𓂃假日到訪需要排隊等待片刻,而最受歡迎嘅窗邊打卡位只

❝肉醬千層意粉❞ ($95)〔推介!〕

❝Lemonade❞ ($42)

❝特濃朱古力❞ ($48)

坪洲碼頭落船後步行約6分鐘抵達
星期三至五10:00 - 17:00營業
星期六日09:00 - 17:00營業
星期一二全日休店

𓂃𓈒 𓂂𓏸 用餐提示 𓏸𓂂 𓈒𓂃
假日到訪需要排隊等待片刻,而最受歡迎嘅窗邊打卡位只得一個(二人枱),等候入座時輪唔輪到指定座位單純講運氣~室外位置比較闊落亦設有太陽傘,感覺寫意~

𓂃𓈒 𓂂𓏸 𝐫𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠 𓏸𓂂 𓈒𓂃
推薦程度 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡
適合場景 | 離島小旅行

更多同區美食 ☞ #17離島
更多同類美食 ☞ #17咖啡店

♥️ 追 蹤 @17feelgood 發 掘 更 多 高 質 感 食 事 / 日 常 / 旅 遊 提 案 ♥️
2022-07-24 157 浏览
來到坪洲行到累,大熱天時能夠坐係入面飲杯咖啡食件cake真係爽到爆。一入去冷氣非常涼爽,我朋友叫左一杯Dirty同一杯orange soda,兩杯野飲都好有質素,orange soda完全係消暑聖物。仲叫左一件Cheese Cake, 呢樣就比較普通。店員好nice好好人,細心帶位、俾指引掛袋、推介野飲野食。店鋪小小服務速度良好。店家仲特登係有陰的地方設置左排隊等候區,仲有張長凳俾大家坐住等,非常細心。成間鋪feel到大家都坐得好舒服,傾計好愉快。廚房仲有好型的外國廚師和靚女咖啡師為大家用心準備野食同野飲。
來到坪洲行到累,
大熱天時能夠坐係入面飲杯咖啡食件cake真係爽到爆。
一入去冷氣非常涼爽,
成間鋪feel到大家都坐得好舒服,傾計好愉快。

2022-07-24
2022-07-01 200 浏览
睇到好靚嘅 cafe,好靚咁,所以行完山就去去到好好彩仲有bar枱位,即殺叫左杯咖啡同自家製梳打,兩杯嘢飲好靚,咖啡唔錯,而自家制梳打好有驚喜,係用一啲自家調過嘅糖漿,唔太甜,飲落個感覺好fresh,行完山飲一流由於行完山,個肚未想食嘢,但係見到人哋啲蛋糕好吸引,就叫咗個香蕉蛋糕, 焗返熱之後仲會加啲裝飾上去,送上嚟嘅時候,店員話加球雪糕好味啲,我就問佢而家加得唔得?佢話可以,就食咗一個好好味嘅甜品順帶一提,老闆好忙好忙咁沖咖啡,但係都會問我哋覺得飲品同埋食物質素如何,沖緊其他order又會同我哋傾吓計,服務真係一流,希望下次去可以試埋Pizza
睇到好靚嘅 cafe,好靚咁,所以行完山就去

去到好好彩仲有bar枱位,即殺

2022-06-12 1504 浏览
⊹🏖 𝐼𝑠𝑙𝑎𝑛𝑑 𝑇𝑎𝑏𝑙𝑒 𝐺𝑟𝑜𝑐𝑒𝑟 𝐶𝑎𝑓𝑒 °゚・ᴘᴇɴɢ ᴄʜᴀᴜ//對上一次到坪洲是2020年的6月尾真的快兩年無嚟啦對上一次來的小店悄悄的消失了但又開了其他有趣的店呢一到埗我姨媽已立即叫我要來這間 好出名 🤣不過我差不多4點先到 所以今次只能試pastry的部分Maple Pecan Plait 大推這個然後DoubleLemomade都好好飲 酸甜解渴 👍🏼👍🏼 坐戶外也好舒服有機會再來 🫶🏻 想試埋其他熱食//🍋 𝔻𝕠𝕦𝕓𝕝𝕖 𝕃𝕖𝕞𝕠𝕟𝕒𝕕𝕖 $𝟜𝟚☕️ 𝔻𝕚𝕣𝕥𝕪 $𝟚𝟘🍼𝔹𝕒𝕓𝕪𝕔𝕚𝕟𝕠 $𝟚𝟘🥐𝔽𝕣𝕖𝕤𝕙 𝕋𝕠𝕞𝕒𝕥𝕠𝕖𝕤 & 𝔾𝕣𝕖𝕖𝕟𝕤 ℂ𝕣𝕠𝕚𝕤𝕤𝕒𝕟𝕥 $𝟜𝟚🍁 𝕄𝕒𝕡𝕝𝕖 ℙ𝕖𝕔𝕒𝕟 ℙ𝕝𝕒𝕚𝕥 $𝟚𝟠🍌 𝔹𝕒𝕟𝕒𝕟𝕒 𝔹𝕣𝕖𝕒𝕕 $𝟚𝟠✅ 10% Service Charge゚・*:.。. .。.:*・゚・:,。゚・:,。・:,。゚・:,。・*:.。. .。.:*➪#kafehoppinginhk2022➪ #kafehopping_pengchau

對上一次到坪洲是2020年的6月尾

➪#kafehoppinginhk2022
➪ #kafehopping_pengchau
2022-06-04
2022-05-30 196 浏览
平日入到長洲好多餐廳都冇開 見到好多人聚集喺cafe門口好自然會被佢吸引! cafe白色外牆好適合打卡!當日叫咗一個long black 同埋一個regular menu冇嘅 新出嘅apple crumble cheese cake 唔漏 好好食!
黎到坪洲感受到風景真係好靚之外😇今次搵左間坪洲最高評價嘅Island Table Grocer Cafe😚係太陽下午兩點幾最猛烈嘅時候入去涼冷氣~嘆左個Tea😎知道實會有好多人排隊😌又咁啱睇到其他Foodie話~平日可以Book位😜所以去到等下一張就到我入啦😚叫左杯個名好靚嘅London Fog倫敦之霧💖係一杯 Earl Grey Rase Late黎嘅😜杯飲品一黎到就聞到好香Earl嘅味道☺️飲落係比較仲奶味嘅🥛徧粉色拉花Late鋪左啲玫瑰花瓣🌹打卡一流💕另外仲叫左Pain au Chocolate 朱古力酥🍫黎到係烘暖左嘅😚口感酥脆不油膩😇味道正常😃本身仲想試埋佢地嘅CHEESECAKE😙可惜已經賣哂🥹呢間小店真係好多人幫襯😉所以落單同落食上枱都要各等左一段時間🤓但店員們做到無停手都可以Keep非常親切有禮😇環境舒服😌冷氣又足夠😌入到黎真係可以放慢到城市人嘅腳步👣Island Table Grocer Cafe (坪洲)坪洲坪洲永興街9C號地舖
黎到坪洲感受到風景真係好靚之外😇
黎到係烘暖左嘅😚口感酥脆不油膩😇味道正常😃
本身仲想試埋佢地嘅CHEESECAKE😙可惜已經賣哂🥹
但店員們做到無停手都可以Keep非常親切有禮😇
環境舒服😌冷氣又足夠😌入到黎真係可以放慢到城市人嘅腳步👣

Island Table Grocer Cafe (坪洲)
2022-05-18
2022-05-08 191 浏览
坪洲休閒cafe☕️💕平時去長洲就去得多,今次我地諗住去坪洲行下就去左呢間cafe食下野打下卡😚楓蜜核桃酥 $28呢個cafe既其中一個賣點係有自家製食物😋本身我地係想叫牛角包,好可惜比完錢之後話已經賣曬!😭店員好好話可以唔洗架錢免費換楓蜜核桃酥或者另外一樣(我唔記得咗另外一樣係咩🤣)所以想食佢地既甜品記住早啲去啊~有機會好早就賣曬🥲雖然我地食唔到牛角包,但呢個楓蜜核桃酥好有驚喜😍十分脆,食落去又甜甜地咁,佢仲可以加$15配埋雪糕一齊食,應該會仲更加好食😝又熱又凍咁🥶坪洲至尊Pizza $58另外有好多人都叫既一人Pizza😚都算夠食,味道就正常水平,冇咩特別🤭呢個至尊pizza入面係有煙肉碎同三色椒,同埋用左兩種唔同既芝士,個皮幾脆唔錯🤓如果啲芝士再溶啲有拉絲會仲正😛Cafe Latte $42 (Iced)特別之處係店員會係你面前倒杯咖啡落去😍可惜電話未ready就倒完🤣自家製檸檬特飲梳打 $42平時叫親嗰啲lemonade都覺得好淡咁😂但呢杯完全唔會!飲落去好夠味,酸酸地好清新🤩🤩如果入開坪洲既,黎chill下都唔錯🥳環境都幾舒服,鍾意太陽既仲可以坐出面添架😎叫件甜點同野飲坐下都幾
坪洲休閒cafe☕️💕

楓蜜核桃酥 $28

坪洲至尊Pizza $58

Cafe Latte $42 (Iced)

自家製檸檬特飲梳打 $42

如果入開坪洲既,黎chill下都唔錯🥳環境都幾舒服,鍾意太陽既仲可以坐出面添架😎叫件甜點同野飲坐下都幾正🤤啲staff服務態度都好好😍建議平日先黎,星期六日黎可能要等下先有位😉

📍Island Table Grocer Cafe
2022-05-07 183 浏览
假期的第一天,走進坪洲這食店。店子面積雖不算很大,但空間感可以,環境非常舒服。這裏是自家人主理,服務親切友善,感覺非一般的享受。食物亦很有水準。先來一客薄餅,7寸大,用料新鮮,入口甘脆。水牛芝士和蕃茄非常新鮮,醋汁是我愛的口味。芝士旦糕內軟外脆,一流口感。飲品入口清新解渴,一試難忘。coffee with orange so good今次在坪洲可嚐到高質素的食品,真的非常開心。而且和喜歡的人一起,更是人生一大享受,謝謝您們的付出。
這裏是自家人主理,服務親切友善,感覺非一般的享受。
食物亦很有水準。
先來一客薄餅,7寸大,用料新鮮,入口甘脆。

水牛芝士和蕃茄非常新鮮,醋汁是我愛的口味。

芝士旦糕內軟外脆,一流口感。

飲品入口清新解渴,一試難忘。

coffee with orange so good

2022-05-07
  • double lemonade soda
  • Crème Brûlée cheesecake
2022-04-30 124 浏览
難得放假又好天😎,就決定走入坪州放風。入到去行咗一陣就經過到呢間cafe,上網睇到weekend通常都要排隊,見今日week day唔洗排,就一於入去試吓。由於疫情關係,呢間cafe係不設堂食🚫,但係佢都有放張長凳、大風扇💨同太陽遮⛱係外面,所以就算要外賣係門口食都唔會唔方便。我哋叫咗一個set包一件楓蜜核桃酥同一杯ice Latte☕️,價錢算正常($60),味道就非常之好(特別係杯咖啡,味道比起%更為濃郁)!而每杯咖啡,餐廳都會附上一件甜甜地嘅細餅一齊食🍪,增加咖啡濃郁嘅口感。其實坪洲真係冇乜嘢玩,呢間cafe可以話係坪洲其中一個名物,非常推薦大家一試!😋

Ice  Latte

楓蜜核桃酥
2022-04-29
Ice  Latte
楓蜜核桃酥
  • Latte
2022-04-04 244 浏览
前排同朋友去咗坪洲 見到呢間人氣小店梗係唔好錯過啦1. 意式千層麵- 呢個千層麵不過不失- 開頭以為佢份量細細的 但因為有好多芝士同埋濃郁嘅肉醬- 所以食落都好飽肚2. 手工pizza - 坪洲至尊- 個Pizza就比較有燶底咗少少- 份量2個人岩岩好3. Iced cococcino - 椰子同埋咖啡真係一個唔錯嘅配搭- 食落去有粒粒嘅椰絲 加點風味性價比:🌟🌟🌟🌟/5味道:🌟🌟🌟/5衛生:🌟🌟🌟/5回頭率:🌟🌟🌟/5
前排同朋友去咗坪洲 見到呢間人氣小店梗係唔好錯過啦

性價比:🌟🌟🌟🌟/5
味道:🌟🌟🌟/5
衛生:🌟🌟🌟/5
回頭率:🌟🌟🌟/5
依間一定會二訪😍最鐘意有人情味嘅小店,仲要食物水準好滿意💯排隊嗰陣已經感受到店員好貼心,咁啱今次坐bar枱位置,食物上枱店員仲會介紹吓💓好鐘意佢成間cafe嘅設計,出面有塊小草地🍃一入去就感覺好悠閒好似家庭式小店,佈置哂日常小物好有親切感💖白汁野菌千層麵 $95同行朋友係菌類狂熱fans, 唯有放棄肉醬叫依款,點知都好好食🤩面層芝士焗到脆面超正!!!內層fill滿哂野菌,啖啖都有拉絲芝士邪惡之最😈建議幾2-3個人share啱啱好坪洲至尊Pizza $62即叫即製仲要係手工💚咁嘅質素收依個價錢真係太良心🥺呢款薄底pizza邊位烤得夠脆身,餅底唔油同唔會淋哂,啲料鋪到就黎貼住條邊咁,店員推介落tapatio 真係惹味好多🤩招牌秘製烤肉卷 $38食飽都要叫黎試下‼️出面冇見過咁嘅烤肉卷!!一攞出黎香到未切開都聞到,外層酥皮金黃色好靚仔😍入面啲肉碎勁多用香料調味咗好好食!!!Lemonade $42 自家製加咗檸檬皮仲清新🍋配埋其他野食好夾!!!🌟推薦指數:10/10‼️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️📍 Island Table Grocer Cafe (坪洲)坪洲坪洲永興街9C號地舖

白汁野菌千層麵 $95
白汁野菌千層麵

坪洲至尊Pizza $62
坪洲至尊Pizza

招牌秘製烤肉卷 $38
招牌秘製烤肉卷

Lemonade $42
自家製加咗檸檬皮仲清新🍋配埋其他野食好夾!!!
Lemonade

🌟推薦指數:10/10‼️
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
白汁野菌千層麵
坪洲至尊Pizza
招牌秘製烤肉卷
Lemonade
2022-03-12 236 浏览
🍽Veggies Delight Pizza $58🍽Lasagna Porcini Mushrooms $89☕️ Mocha $40這已經是我的二訪了假日到坪洲閒逛放空散步前一定要先填飽肚子在社交平台上無意中看到這間餐廳出發前訂位已經滿晒 只能walk-in 知道呢間餐廳一定好Full所以通常我會排頭位落船然後快行去餐廳兩次都係一入座就已經見到條人龍係出邊排緊隊二訪總有原因 最大原因係覺得呢到用餐感覺好舒服店主對每位客人都好好 好細心
🍽Veggies Delight Pizza $58
☕️ Mocha $40