限定Tea set, 只能說圖片比實物好看很多。煙肉包住流心蛋,雞蛋味道唔錯但係煙肉鹹咗少少。三文魚三文治味道一般可以接受,一個係開心果蛋糕,開心果味很重。櫻花牛奶特飲,也只能說相片比實物好看很多。飲品的味道很甜很重奶味,但沒有櫻花味。這個是豬扒三文治,這個比那個下午茶出色,豬扒很鬆化麵包也很脆,味道不錯。
限定Tea set, 只能說圖片比實物好看很多
2016-04-25 342 浏览
約左好耐無見既好朋友談天說地黎到荃灣 ,想搵個坐得耐又靜靜地既地方食野,就揀左意大利蕃茄啦 科科 兩個意粉 一個pizza太家都唔太餓,所以3個人岩岩好。食物質素不錯,最鐘意食薄批pizza呢個都夠脆邊,配料同醬都豐富至於兩個意粉,每人分到2,3啖 但都食得好慢 哈哈哈。其實黎呢到唔係食物質素唔係最重要,如果係想坐得耐d ,餐廳環境比較好既餐廳,呢到係唔錯既選擇
約左好耐無見既好朋友談天說地

兩個意粉 一個pizza
呢個都夠脆邊,配料同醬都豐富
2016-03-22
2016-02-11 673 浏览
是日放左工去了荃灣西站那邊,因我要去荃灣廣場一田換現金卷,行經Italian Tomato時,我問我的他,晚餐食呢間好嗎時,他無奈地答允,終於肯陪我去食Italian Tomato了可能我地入座時間早,大約晚上7時多,餐廳亦不用等位,就有張卡位俾我地了...睇左一輪餐牌,我叫了個set dinner的鴨胸配紅酒汁,仲有餐湯同餐茶的餐湯:煙肉忌廉湯,很奇異的,碗湯見到出煙,但飲落口係唔熱的...主菜:鴨胸配紅酒汁,鴨胸肉好厚,又好juice...好味...另外還叫左焗海鮮意粉,不太咸,芝士好香,意粉內的汁又唔膩小食:焗田螺,熱辣辣同d薯蓉唔係焗到乾爭爭的跟餐杯餐茶,我的他叫左熱檸茶,而我就另外叫左杯抹茶鮮奶,好味最後忍唔住叫左件蛋糕做甜品,朱古力個層唔太甜,好香朱古力味,而芝士蛋糕個part異常地清爽,一d都唔覺得油膩意外驚喜

煙肉忌廉湯
鴨胸配紅酒汁
焗海鮮意粉
另外還叫左焗海鮮意粉,不太咸,芝士好香,意粉內的汁又唔膩
焗田螺
小食:焗田螺,熱辣辣同d薯蓉唔係焗到乾爭爭的
抹茶鮮奶
焗海鮮意粉
焗田螺
抹茶鮮奶
朱古力芝士蛋糕
日式洋食店既食物賣相都很精緻,相當吸引,若同廚窗既食物模型擺埋一齊,誰真誰偽傻傻分不清 煙三文魚磨菇蒜香意粉 ($198套餐中其中一個主菜)三文魚肉多,意想不到微辣的,加上蒜蓉好惹味,意粉軟硬度洽好,炒得乾身不油膩~~~ 這個很讚喔!燒汁豬肋骨配薯條 ($198二人set中其中一個主菜)這個燒汁豬肋骨頗令人失望的,食落名副其實真係只食到"骨"同"汁",肉很少而且乾。反而旁邊的粗薯像樣得多,新鮮炸起熱辣辣外脆肉軟,薯味很香!(前)焦糖海鹽米粉蛋糕 (跟餐+$20)Italian tomato蛋糕出名鬆軟 忌廉特別幼滑。米粉蛋糕體沒有平時清蛋糕那麼鬆,是比較綿密和濕潤那種,我個人蠻喜歡這種質感!輕輕的鹽味帶出焦糖忌廉的甘甜,海鹽與焦糖,一向都是絕配。蛋糕體與忌廉比例剛好,一口氣吃下整件也不膩。意大利蕃茄的蛋糕,絕對值得推~~~
煙三文魚磨菇蒜香意粉
煙三文魚磨菇蒜香意粉 ($198套餐中其中一個主菜)

燒汁豬肋骨配薯條 ($198二人set中其中一個主菜)

焦糖海鹽米粉蛋糕
(前)焦糖海鹽米粉蛋糕 (跟餐+$20)

Italian tomato蛋糕出名鬆軟 忌廉特別幼滑。

輕輕的鹽味帶出焦糖忌廉的甘甜,海鹽與焦糖,一向都是絕配。

煙三文魚磨菇蒜香意粉
焦糖海鹽米粉蛋糕
我都算係Italian tomato既常客由中學時期食到依家都覺得佢既蛋糕冇得挑剔價錢同質素係成正比!今日約番中學同學食番italian tomato雖然由綠楊坊搬左過黎但水準都算保持到~環境又夠大唔會話好迫我係芝士控所以次次食都會叫係佢個menu入面比較多芝士既千層闊麵黎食今次都唔例外!今次芝士同個醬好似水左小小不過都唔係好影響味道好食食完正餐梗係食蛋糕啦對於我黎講蛋糕先係主打呢個蛋糕幾特別2件蛋糕夾住個酥餅同黃色的creamcream入面仲有芒果好甜好甜的芒果!好fresh ar!!!!!!不過用叉食呢個蛋糕就有小小難道 個酥餅太過難吉~~要用2隻叉先叉到佢黎食😂😂😂italian tomato 真係唔錯~食食蛋糕吹水既好地方!搞到我食左好多次都要打番個食評XD
我都算係Italian tomato既常客
由中學時期食到依家
都覺得佢既蛋糕冇得挑剔
價錢同質素係成正比!

今日約番中學同學食番italian tomato
雖然由綠楊坊搬左過黎
但水準都算保持到~
環境又夠大唔會話好迫
食完正餐
梗係食蛋糕啦
對於我黎講
蛋糕先係主打
士多啤梨芒果夾心?
呢個蛋糕幾特別
2件蛋糕
夾住個酥餅同黃色的cream
cream入面仲有芒果
好甜好甜的芒果!
好fresh ar!!!!!!
不過用叉食呢個蛋糕
就有小小難道

個酥餅太過難吉~~
要用2隻叉先叉到佢黎食😂😂😂

italian tomato 真係唔錯~
食食蛋糕吹水既好地方!
搞到我食左好多次都要打番個食評XD
2015-09-14 829 浏览
While I was working in Hong Kong, Italian Tomato is one of my favorite choice of cake shop in the town.After visiting my old client in Nina Tower, my colleague brought me to this AEON. According to my colleague, not only the Tsuen Wan AEON store moved to this location, but also the name of store (changing from "Jusco" to "AEON").Our arrival time was 2:50pm and the waiter reminded us that the menu will be changed from lunch to afternoon tea after 10 minutes (i.e., 3pm). Since my target is Japanes

Our arrival time was 2:50pm and the waiter reminded us that the menu will be changed from lunch to afternoon tea after 10 minutes (i.e., 3pm). Since my target is Japanese style cream cake, I don't mind waiting for another 10 minutes~
Okay, here's what we ordered: Banana crepes with coffee, and Pistachio cream tart with iced coffee. Both the iced and hot coffee tastes great, strong and rich in flavour. My iced coffee is absolutely great for the hot late summer afternoon.

Both the crepe and the cream tart look excellent. If you ask me to rank for the appearance, I will give 9 /10 points to them.
Afternoon tea sets
However, I would consider that the taste and condition of them still have lot of rooms for improvement.
For the pistachio cream tart: This tart is layered by (from top to bottom) puff-like top, pistachio cream (melting in porcess), custard, sponge cake (a bit dry), and tart base (too dry and hard in texture). It is suggested to adjust / control the temperature and moisture level. However, the control of sweetness is good.
Cake set
For the banana crepe: This crepe looks great and colorful. The cream is thick but soft and fluffy in texture. Banana is fresh and firm in texture. However, the crepe (skin) is dry and hard in texture. It make the over dish non-preferrable. It is suggested to adjust / control the moist level of the crepe (skin). Then, the dish will be almost perfect.
Banana crepes
题外话/补充资料: Although both of the crepe and cream tart taste below the average, the environment and beverage are quite preferable, especially in Tsuen Wan area.
Cake set
2015-09-14 696 浏览
好耐之前分店係"綠楊坊"~搬左去Skyline Plaza都未幫襯過食店環境ok..地方比舊舖大~我地揀坐卡檯..座位寬敞舒適我點Set Lunch~另一半點正餐(另加set)~送上餐湯"忌廉蘑菇湯"忌廉湯濃稠度唔算厚..但都ok~忌廉奶味平均..蘑菇粒好多Set Lunch.."明太子墨魚薄餅"($82)餡料及芝士足料..配搭清清淡淡又帶點鹹香底層番茄醬再多d就更好批底好薄身..脆口中帶少少韌~整體味道都ok另一半既"特製肉醬意粉"($48)(另+$52轉午餐)..跟上餐湯,蛋糕&餐飲意粉熟度好ok~但肉醬唔夠豐富~醬汁唔夠濃郁..欠惹味度自選蛋糕..我揀左"檸檬芝士撻"獨享芝士及檸檬味好平均..口感軟滑檸檬味清新又帶微酸好開胃撻皮鬆脆~邊位仲有點點開心果碎餐飲.."熱咖啡"~咖啡好一般..完全無回魂感覺整體食物水準都可以~環境舒服..服務唔錯
食店環境ok..地方比舊舖大~我地揀坐卡檯..座位寬敞舒適
忌廉湯濃稠度唔算厚..但都ok~忌廉奶味平均..蘑菇粒好多
Set Lunch.."明太子墨魚薄餅"($82)
餡料及芝士足料..配搭清清淡淡又帶點鹹香
底層番茄醬再多d就更好
批底好薄身..脆口中帶少少韌~整體味道都ok
另一半既"特製肉醬意粉"($48)
(另+$52轉午餐)..跟上餐湯,蛋糕&餐飲
餐飲.."熱咖啡"~咖啡好一般..完全無回魂感覺
整體食物水準都可以~環境舒服..服務唔錯
2015-09-12
2015-05-28 1134 浏览
選擇依間, 主要想食蛋糕, 不過加$54先包餐湯, 茶同蛋糕, 價錢遍貴, 而且揀特色飲品要額外加多$10, 咖啡類更加要加多$18, 加加埋埋成張變到好貴...點了焗煙三文魚飯, 一開始食頭兩啖唔錯, 因為好多汁, 芝士味又夠, 但食到近底...已經開始剩返好少汁, 個飯又比較乾, 成個焗飯變左冇味, 而煙三文魚粒偏鹹, 如果多返啲汁會好好多.另一個明太子意粉, 上枱後聞到好濃紫菜味, 因為意粉上面放左好多紫菜絲, 都唔錯, 意粉質地適中, 又夠明太子味.額外點了水牛城雞翼, 味道偏鹹, 肉質都幾嫰, 不過太鹹....至於餐茶..鮮奶綠荼, 冇我想像中咁濃, 而且額外放左杯糖漿係隔離, 成件事怪怪哋, 而且比較稀. 另一杯熱朱古力咖啡, 飲第一啖已經覺得好水, 味道太淡, 唔夠濃.甜品就唔錯, 一個黑森林, 另一個檸檬芝士撻, 都唔錯, 係檸檬撻酸左啲.
2015-05-21
2015-05-17 885 浏览
同中學同學去荃灣聚舊,臨時先決定去italian tomato cafe唔講都唔知原來荃灣有cafe聽朋友講呢間野好似唔開朝早,晏晝3點先開,唔知係咪真我地3:30左右到左,間店幾寧靜,都幾舒服,waiter 嘅 services都幾好我同fd order左tea set,包一杯野飲,要加一的order完之後等左5mins 野食就到,好快手我同朋友share,西多都幾好食,略嫌甜左少少個磨菇牛丸味道麻麻,醬汁冇咩味,帶唔出牛丸嘅味道總體黎講,食物質素一般,但環境舒適真係加分都幾適合約埋d三五知己一齊食tea傾計

唔講都唔知原來荃灣有cafe
聽朋友講呢間野好似唔開朝早,晏晝3點先開,唔知係咪真

我同fd order左tea set,包一杯野飲,要加一的
order完之後等左5mins 野食就到,好快手

我同朋友share,西多都幾好食,略嫌甜左少少

個磨菇牛丸味道麻麻,醬汁冇咩味,帶唔出牛丸嘅味道

總體黎講,食物質素一般,但環境舒適真係加分
都幾適合約埋d三五知己一齊食tea傾計
2015-05-15
2015-04-29 958 浏览
男友o既男友 人AY約o左男友o係大前日(26-4-2015 Sun)食下午茶,為o既係男友要送生日禮物俾佢,AY早過我o地到,我o地到o左後,AY 推介呢o度o既皇牌士多啤梨蛋糕,而且話想叫啲o野我o地三個share食,哈哈,好少男人會咁樣提出.咁就叫一個呢件cake,我同男友就揀另外兩個,一個係藍莓芝士慕絲蛋糕,一個係紅桑子芝士餅,而呢三件cake都可以轉成包o野飲,$52.00o既餐,AY要熱咖啡,男友要凍奶茶,我要熱奶茶.叫好後冇耐,三件cakes都到o黎,o野飲亦一樣.我先食AY推介o既皇牌士多啤梨蛋糕,cake o既口感係鬆軟,豐厚o既cream好幼滑,cake o既味道唔太濃,感覺輕盈.然後到藍莓芝士慕絲蛋糕,唔知點解,我好似食唔出佢介紹o既咁多種味道,有啲失望.最後係我揀o既紅桑子芝士餅,呢個就食得出芝士味,至於紅桑子,唔….好似都唔係好食得出o既美味.而我杯熱奶茶,奶係自己加落去,唔知係咪我加得太多,成杯茶都冇茶味,好差.之後男友又叫多樣o野食,就係$45.00o既雙重芝士薯條.呢個等o左好耐至到,係即炸起,熱騰騰又脆,蘸埋附上,我覺得係忌廉o既醬食就滋味無窮.

叫好後冇耐,三件cakes都到o黎,o野飲亦一樣.

我先食AY推介o既皇牌士多啤梨蛋糕,
皇牌士多啤梨蛋糕

然後到藍莓芝士慕絲蛋糕,
藍莓芝士慕絲蛋糕
唔知點解,我好似食唔出佢介紹o既咁多種味道,有啲失望.
藍莓芝士慕絲蛋糕介紹
最後係我揀o既紅桑子芝士餅,
紅桑子芝士餅

雙重芝士薯條
雙重芝士薯條醬
2015-04-26
$73.70 (下午茶)
庆祝纪念
生日
雙重芝士薯條
2015-04-25 702 浏览
放工去食飯,由8點30等位,等到差唔多9點半先入到去,仲要我地張飛係77號3位,但侍應竟然跳左我地,叫左80號3位先,好彩我地見唔對路即刻問一問佢,佢先俾我地入去,如果唔係等左成晚都唔知咩事可能我地叫既野都係要焗既關係,都等左ok耐d野食先黎個汁太稀,似係蕃茄湯麵多d,味道就唔錯,但如果個汁結番多d就好好多火腿雖然夠咸香,但配料好似無乜,搞到就咁齋食火腿有d寡呢個芝士肉醬夠多,茄子亦焗得夠冧身,但黎到俾餐牌張相同想像中少四個字,淡而無味得番d肥牛味同珍珠米陣味,就算喪落鹽同黑椒都係無味,好唔掂👎田螺充滿香草味,唔錯有set dinner,或者可以散叫再加$28要湯同野飲,或者加$54要湯野飲蛋糕,我地3個人叫左5樣野食但都唔夠飽,仲要出去掃多轉街先夠,我諗無下次了😓

可能我地叫既野都係要焗既關係,都等左ok耐d野食先黎
馬蘇里拉芝士茄汁忌廉意粉$48

巴馬火腿pizza$68

火腿雖然夠咸香,但配料好似無乜,搞到就咁齋食火腿有d寡
芝士肉醬焗茄子$42

牛肉焗飯$58

四個字,淡而無味
田螺焗薯蓉$40

田螺充滿香草味,唔錯
2015-01-20 1001 浏览
未夠鐘上堂,所以去食下午茶消磨時間。紅桑子芝士蛋糕(5/10)紅桑子有些過酸,不太好吃,芝士蛋糕只有淡淡的芝士味,而且有些過硬。未算難食,不過又不是好吃,所以只給5分。
未夠鐘上堂,所以去食下午茶消磨時間。

紅桑子芝士蛋糕

紅桑子芝士蛋糕(5/10)
2014-11-07 1428 浏览
買了個talamisu做下午茶,味道不過不失,唔夠雅苑個lunch buffet個個好食,佢上面個d可可粉一d都唔苦,蛋糕真係好神奇,加d牛油,麵粉,雞蛋,咁就變左樣咁好味既野。最鐘意talamisu有種creamy感覺不過好似比以前差左,不過都真係幾好食,真係日日食返件都無問題。間cafe都都有正餐,不過好似都偏貴同埋一定唔夠飽同男女朋友去撐台腳都ok既返屋企沖返杯黑啡,一邊睇地獄廚房非常正 最奇怪個服務員問我要唔要fork,我心諗會有人唔要架咩?唔要點食呢?就算自己食又好送比人又好,點要支fork掛??奇怪味道:蛋糕黎講,佢算唔錯,比一舨連鎖店好食得多環境:整潔,坐得幾舒服服務:not bad衛生:乾淨抵食:比其他連鎖貴,但味道較好

間cafe都都有正餐,不過好似都偏貴同埋一定唔夠飽
同男女朋友去撐台腳都ok既
返屋企沖返杯黑啡,一邊睇地獄廚房非常正

味道:蛋糕黎講,佢算唔錯,比一舨連鎖店好食得多
環境:整潔,坐得幾舒服
服務:not bad
衛生:乾淨
抵食:比其他連鎖貴,但味道較好

2014-11-04
外卖自取
  • talamisu
2014-09-22 1513 浏览
久久未寫食評,最近搵返啲相就補寫下啦 幫襯呢間應該都上年既事,但一試難忘。妹個陣有會員卡,係佢介紹下就黎試下呢間西餐,粉粉杏杏既環境,佈置得好舒適。當時佢地做緊期間限定-櫻花,個櫻花特飲真係好正,淡淡花香,味道唔會好甜,好岩入口。主餐係卡邦尼煙肉意粉同三文魚忌廉意粉,味道好適中,宜家係香港呢個格位做到咁好難得,因為平時我經常食到都好鹹/好淡,呢個真係好正我地係食下午茶,價錢$5X~6X左右,食到呢個水準都幾開心~可惜之後都忙,少去個邊,就無再食過了,好想再食阿 >"<
久久未寫食評,最近搵返啲相就補寫下啦

幫襯呢間應該都上年既事,但一試難忘。

妹個陣有會員卡,係佢介紹下就黎試下呢間西餐,

粉粉杏杏既環境,佈置得好舒適。

當時佢地做緊期間限定-櫻花,個櫻花特飲真係好正,

淡淡花香,味道唔會好甜,好岩入口。

主餐係卡邦尼煙肉意粉同三文魚忌廉意粉,

味道好適中,宜家係香港呢個格位做到咁好難得,

因為平時我經常食到都好鹹/好淡,呢個真係好正

可惜之後都忙,少去個邊,就無再食過了,好想再食阿 >"<
櫻花特飲、卡邦尼煙肉意粉、三文魚忌廉意粉
櫻花特飲、卡邦尼煙肉意粉、三文魚忌廉意粉
是日跟數位同事出外吃午飯,由於慣常都是上酒樓喝茶,於是提前book了Italian Tomato Café,打算轉轉口味, 來個西餐!!接近中午一時, 餐廳就只有兩位顧客...而我們一行人就被安排坐在窗邊的梳化位置。 由於時間有限, 趕快的揭著那破舊的餐牌~最終青蛙選擇了香蒜欖油海鮮墨魚汁意粉 ($65),另加了$54轉為有湯、飲品及蛋糕的套餐。忌廉湯配蒜蓉包餐廳只提供一款餐湯, 忌廉湯看似很濃, 但實際上味道十分清淡...蒜蓉包很硬, 而且沒有蒜香味。香蒜欖油海鮮墨魚汁意粉又是一道被賣相騙了的食物~青蛙本以為是香口的意粉,誰不知有香, 但沒有調味。而且意粉很乾, 雖然份量十分少,但青蛙需要加許多''辣椒仔''才可以把整份食完...可幸的是海鮮沒有腥味, 否則更難ko一整碟。芒果蛋糕是日精選的蛋糕, 其實還有士多啤梨及桃味,但青蛙較喜愛芒果, 於是挑選了它。不過這個蛋糕亦是青蛙最失望的選擇!!蛋糕完全沒有芒果的味道,只知道是死甜.....重點是連蛋糕上的芒果肉都好像是假的一樣 >.<完全失望 >.<
是日跟數位同事出外吃午飯,

由於慣常都是上酒樓喝茶,

於是提前book了Italian Tomato Café,

打算轉轉口味, 來個西餐!!

接近中午一時, 餐廳就只有兩位顧客...

而我們一行人就被安排坐在窗邊的梳化位置。
由於時間有限, 趕快的揭著那破舊的餐牌~

最終青蛙選擇了香蒜欖油海鮮墨魚汁意粉 ($65),

另加了$54轉為有湯、飲品及蛋糕的套餐。
忌廉湯配蒜蓉包

餐廳只提供一款餐湯,

忌廉湯看似很濃, 但實際上味道十分清淡...

蒜蓉包很硬, 而且沒有蒜香味。
香蒜欖油海鮮墨魚汁意粉

又是一道被賣相騙了的食物~

青蛙本以為是香口的意粉,

誰不知有香, 但沒有調味。

而且意粉很乾, 雖然份量十分少,

但青蛙需要加許多''辣椒仔''才可以把整份食完...

可幸的是海鮮沒有腥味,

否則更難ko一整碟。
芒果蛋糕

是日精選的蛋糕, 其實還有士多啤梨及桃味,

但青蛙較喜愛芒果, 於是挑選了它。

不過這個蛋糕亦是青蛙最失望的選擇!!

蛋糕完全沒有芒果的味道,

只知道是死甜.....

重點是連蛋糕上的芒果肉都好像是假的一樣 >.<

完全失望 >.<

题外话/补充资料: 除餐廳的環境夠乾淨、寧靜夠ok外, 其他都不可取呢~
2014-08-05