2023-03-14 177 浏览
🌸JAJA🧸 地點灣仔香港藝術中心6樓既素食餐廳 一定可以滿足鐘意打咭滿滿少女心既人😎第2次黎喇 上次黎試左佢個tea set都唔錯今次慶祝朋友生日 朋友係素食者 所以一於帶佢黎試試 估唔到朋友反應唔錯👏🏻餐廳任何一個位都可以係打咭位 花花世界真係好靚💓我地叫左🍣提生糙米壽司拼盤6件外觀精美 其中一舊有醬茄子係上面 惹味~另外既口感清新脆口🥟雲南野菇餛飩呢個我地好味到叫左兩個個湯係有小小藥膳味道 餛飩粒粒都好飽滿 重點係個醬 辣辣地咁令人好開胃😋🍜野菜天婦羅配醬油湯烏冬野菜天婦羅炸得好好食 啲粉漿唔會太厚好脆身炸金菇係最好食😋🍹快樂無窮 重量級特飲 有小小Bailey味既朱古力奶昔 仲有3個冬甩🍩 邪惡指數10級
第2次黎喇 上次黎試左佢個tea set都唔錯
野菜天婦羅炸得好好食 啲粉漿唔會太厚好脆身
炸金菇係最好食😋
🍹快樂無窮 重量級特飲
2023-03-10 280 浏览
今日朋友生日,揀咗呢間係藝術中心6樓嘅餐廳,當電梯門一打開已經感覺到一股浪漫少女氣息,場內有很多大大小小公仔、大鑽介、布花束、影相booth、糖果和玫瑰花吊飾等等,props 完全不能盡錄。但的確有好多打卡位,陪女朋友一定得到讚賞 😅,而食緊飯嘅時候亦都有好多人送花束到餐廳,我估計呢間餐廳確是一個人慶祝生日、求婚或舉辦婚宴嘅好地方。食物方面賣相亦不遜色,以目測大部份食物都已素菜為主,都係以相機食先為主,必定冇失望。1)烤焗素肉丸($175)大概有6粒,味道好真實,同真正牛肉有得揮,但就貴左少少2)提生糙米壽司拼盤($328/12件)超靚,-定要食!有照燒茄子、酥炸波羅蜜和金針黑松露卷,三款各有特色,又用好多食用花裝飾,超級吸睛!3)Eden 沙律 ($168)份量好大,又放好多nuts、阿支竹、紅蔥頭,口感層次豐富,都係略貴4) Peach Iced Tea ($65)5) Apple Mint Iced Tea ($65)飲品正正常常,但好多冰😅6)朱古力莓莓奇亞籽布丁 ($78)ok 啦!但見到好多人食pancake 總括而言服務好好,open rice 訂枱時候表明係食生日飯,上

1)烤焗素肉丸($175)
大概有6粒,味道好真實,同真正牛肉有得揮,但就貴左少少
烤焗素肉丸

2)提生糙米壽司拼盤($328/12件)
提生糙米壽司拼盤(12件)

3)Eden 沙律 ($168)
沙律

4) Peach Iced Tea ($65)
5) Apple Mint Iced Tea ($65)
飲品正正常常,但好多冰😅
peach  Iced  tea  /apple  mint  ice d  tea

朱古力莓莓奇亞籽布丁

總括而言服務好好,open rice 訂枱時候表明係食生日飯,上甜品時已經寫咗生日快樂+朋友個名,我都有啲喜出望外。

用餐時後,一直聽到好多歡樂聲音,客人四圍走在餐廳內攞 Props 打卡,女仔食家較多。

靚餐廳、靚食物,但價錢有啲貴,真係要過時過節你好特別嘢慶祝先至會再嚟!🤭

2023-03-10
庆祝纪念
生日
烤焗素肉丸
提生糙米壽司拼盤(12件)
沙律
  • 提生糙米壽司拼盤
2023-03-09 222 浏览
呢間cafe好可愛 周圍都係玫瑰花少女心大爆發🤩🤩成間餐廳都好粉紅色 岩晒粉紅色控💓💓跟住門口位擺放左好多熊熊係度而且仲有個夾公仔位俾大家入去打卡🐻(大家記得要除鞋呀🤫)-餐廳係食素菜為主 而且好多特別擺設既食物都要一天至三天前預訂定 呢點要留意番🥲佢個兒童餐真係好靚 將野食放係旋轉木馬上🎠重點是粉紅色 所以叫埋杯粉紅色特飲襯番佢🫶🏻-基本上呢間餐廳每個位置都係打卡位黎呢度一定影到好多靚相🥰
呢間cafe好可愛 周圍都係玫瑰花
少女心大爆發🤩🤩
成間餐廳都好粉紅色 岩晒粉紅色控💓💓
跟住門口位擺放左好多熊熊係度
而且仲有個夾公仔位俾大家入去打卡🐻
(大家記得要除鞋呀🤫)
佢個兒童餐真係好靚 將野食放係旋轉木馬上🎠
重點是粉紅色 所以叫埋杯粉紅色特飲襯番佢🫶🏻
基本上呢間餐廳每個位置都係打卡位
黎呢度一定影到好多靚相🥰
2023-03-04
2023-02-26 294 浏览
餐廳環境好靚,閨蜜打卡,好去處!食物都超級好食款式都好靚,仲有好多打卡位置,咁啱朋友生日去呢度慶祝,今次我哋坐花花枱,周圍圍繞着粉紅色嘅花朵,超級浪漫,下次可以再去,仲有好多款式未試過
2023-02-25 184 浏览
聖誕快到,於是搵左個靚靚地方跟同事食個 lunch for xmasJAJA 一向都係岩晒打咭, 地方好靚, 食物都唔錯, 而且好少地方西餐素食 平日有set lunch 有頭盤或餐湯/主菜/飲品, 而甜品也只是加28元, 好抵呢個沙律係頭盤份量非常足,好味甘旬湯好味意粉唔錯黑松露超香,個薄餅好好味甜品都幾精緻, 28元抵加啊同事食完都話又靚又好味,預祝聖誕快樂
2022-12-16
  • 沙律;
  • 甘旬湯;
  • 黑松露薄餅
2023-02-14 385 浏览
呢間位於灣仔藝術館既粉紅花海餐廳 真係非常適合打卡🎀 去到簡直少女心爆發😍😍餐廳除咗𝘛𝘦𝘢 𝘴𝘦𝘵 之外餐牌上邊仲有唔少款式食物可以選擇~所以帶埋男朋友同老公過嚟都唔怕食𝘛𝘦𝘢 唔夠飽🤭🤭𝘛𝘦𝘢 𝘴𝘦𝘵 既鹹食比甜既出色 甜品味道較一般另外餐廳仲有素食選擇架🥗ˏ ˋ ˗ ˚ 特別推介ˎˊ ˗ ⋆煙燻粟米條🌽冇諗過咁簡單嘅粟米食材都可以整得咁好味 以特別嘅煮法將粟米調味加埋燒烤沙律醬真係非常惹味 食完仲想繼續食🤤🤤

所以帶埋男朋友同老公過嚟都唔怕食𝘛𝘦𝘢 唔夠飽🤭🤭
𝘛𝘦𝘢 𝘴𝘦𝘵 既鹹食比甜既出色 甜品味道較一般

另外餐廳仲有素食選擇架🥗

ˏ ˋ ˗ ˚ 特別推介ˎˊ ˗ ⋆
煙燻粟米條🌽
2023-02-13 340 浏览
💚 #greenmonday 推介💚 絕對係適合一家大細👨‍👩‍👧‍👦同素食者🌱嘅打卡勝地  平時比較少去少女風嘅餐廳 因為多數都得個樣😛 估唔到呢度食物都有質素👍🏻  令食齋都可以變得有趣同好多選擇  如果有小朋友嘅推薦叫旋轉木馬兒童餐🎠 有👇🏻 - 蕃茄意粉  - 牛油果撻  - 脆綠薯球  - 糙米壽司  - 法式朱古力馬卡龍  - 瑪德蓮貝殼蛋糕 - 朱古力布朗尼 樣樣都好精緻 個旋轉木馬仲可以轉😂 小朋友見到一定開心🥳  chia pudding喺我最愛 有豐富嘅omega-3和纖維😍 糙米壽司拼盤以糙米加上各種超級食材嘅配搭🍱 食落有層次 好食又健康 而雲南野菇餛飩個湯好香靈芝味☺️  另外依度嘅milkshake係非常足料同大杯🥤 可以話本身杯嘢飲就已經係一個甜品  📸 奇趣旋轉木馬兒童餐 ($188)曲奇星雲 ($150) 煙燻粟米條配燒烤素蛋黃醬 ($85)  奇亞籽布丁無花果園 ($78) 不可能漢堡 ($178) 提生糙米壽司拼盤 (脆辣菠蘿蜜卷•照燒茄子卷•金針菇黑松露脆卷) ($165/6件)  雲南野菇餛飩 ($118)  蓬蓬厚鬆餅 ($118)  野莓冰紅

平時比較少去少女風嘅餐廳 因為多數都得個樣😛
估唔到呢度食物都有質素👍🏻
令食齋都可以變得有趣同好多選擇

如果有小朋友嘅推薦叫旋轉木馬兒童餐🎠 有👇🏻
樣樣都好精緻 個旋轉木馬仲可以轉😂 小朋友見到一定開心🥳

而雲南野菇餛飩個湯好香靈芝味☺️

📸
奇趣旋轉木馬兒童餐 ($188)

曲奇星雲 ($150)

煙燻粟米條配燒烤素蛋黃醬 ($85)

奇亞籽布丁無花果園 ($78)

不可能漢堡 ($178)

雲南野菇餛飩 ($118)

蓬蓬厚鬆餅 ($118)

野莓冰紅茶 ($65)

2023-02-13 229 浏览
Bad service,影咩鬼相,咩mood都冇哂啦,冇下次🤬D位寧願空係度都吾比人坐舒D,又窄又走廊門口,坐半個鐘都冇上嘢食,轉頭就攞張單叫人買,你係咪趕客呀😤😤
2023-02-11 6340 浏览
I love taking my friends here especially if they like to avoid a particular meat(none of my friends are vegan).I love how they made an extra menu for their drinks.The Merry-go-round set was definitely cute even if I wasn't a kid.The Cheesy Spinach Dip was another lovely starter. I would prefer the dip to be more viscous but it definitely felt quite healthy to have so much spinach in the dip.The Pumpkin Brown Rice Noodles were fantastic. The curry reminded me more of the sweeter type of Japanese

Merry-go-round
Chessy Spinach Dip
The Pumpkin Brown Rice Noodles were fantastic. The curry reminded me more of the sweeter type of Japanese curry rather than Massaman but it actually suited me better as I cannot eat anything too spicy.
Massaman Pumpkin Curry
The pizza was rich in flavors of tomato and cheese. The crust was thin yet crispy. However, I would have preferred to have a bit more omnipork to experience its flavor.
Passata Omnipork Pizza
The Bibimbap slightlty less impressive in terms of highlighting their extraordinary flavors for vegan dishes.
Bibimbap
The meetballs really tasted like meet but I felt there was too much sauce, which overpowered the flavors of the meatball itself.
Oven baked MEETballs
For drinks, I would advise to be careful before you order their liquid lunch series as it is no joke. The drinks are really fulfilling. Despite Papa Fig is more expensive, we all loved Avo Nice Day more. The papaya and fig flavors were not prominent for the drink. In contrast, the rich avocado was well balanced by the tartness of the kiwi.
Avo Nice Day
Papa Fig
Despite, there were 1 or 2 dishes I only liked but not loved, I still enjoyed all these vegan dishes nonetheless and look forward to my 6th visit.
2023-02-08
Merry-go-round
Chessy Spinach Dip
Massaman Pumpkin Curry
Passata Omnipork Pizza
Avo Nice Day
💗 下個星期就係情人節啦! 等我又比多個餐廳選擇你哋啦😉 今次就係打卡好地方🤣💗 睇我有記憶以來第一次去香港藝術中心🙈 之前完全唔知道有間餐廳😂上到去覺得好驚喜! 環境好大! 裝修特別,全間餐廳都有粉紅泡泡嘅氣氛😍仲有啲自拍機可以俾你同朋友喺度自拍,可以即刻download落電話😉💗 講返情人節餐係10號至到19號供應$388 per person,價錢亦都非常優惠😆每人會有一個前菜,一個主菜,一個甜品,同埋一杯valentines special cocktail! 🍸 💗 前菜💟 係兩款唔同嘅沙律,一款係牛油果,另一款係紅菜頭同埋橙 🥗紅彩頭切到心形好可愛,沙特酸酸地好開胃☺️💗 主菜💟 我揀咗心形Marguerite Pizza 🍕 同 紅菜頭 Risotto 💗 心形pizza勁靚😍 同埋上面啲芝士絕不吝嗇😂 Risotto口感亦都一流👍🏼💗 甜品💟 Chocolate crepe 整成love letter 嘅外型。另一個就係朱古力🍫火鍋!Macaroon 再加朱古力有啲太甜🤣 好彩仲有士多啤梨同其他餅同蛋糕點個火鍋~💗 嘢飲方面我加咗錢要奶昔!!上到枱影左勁耐相因為好靚😂😂

💗 講返情人節餐係10號至到19號供應
$388 per person,價錢亦都非常優惠😆

紅彩頭切到心形好可愛,沙特酸酸地好開胃☺️

💗 嘢飲方面我加咗錢要奶昔!!
上到枱影左勁耐相因為好靚😂😂 朱古力奶昔叫Un-Bailey-vable,因為入邊加咗Bailey! I like 😍
士多啤梨奶昔叫 Do or Donut 🍩 ,不過士多啤梨味我就略嫌覺得漏咗少少

兩杯奶昔上面都有donut~

💗 如果你女朋友鍾意打卡你又鍾意粉紅色咁就快啲book位啦😆
💗 最後最後,其實我食完都先發現原來呢一間係素菜餐廳😂😂😂😂我都係後尾上網睇先諗起 ”咦, 係喎原來嗰晚冇肉”
置身於香港藝術中心的素食餐廳🎨一進店就見到超大範圍的打卡區夾公仔機 熊啤啤 冬甩公仔🍩好童心為慶祝特地預訂粉嫩花藝特色位每個細節都好驚喜🌸精緻非凡餐廳提供新穎健康素食 甜品 特飲☀️Afternoon Teaset $348 / 2位多款咸點 甜點 SCONE原來人氣熱氣球Teaset架已被替換整體略有失望🥲每款都太甜☀️Tell-Tails 海底日常 +$58顏值超高的雲尼拿奶昔完美還原海底夢幻場景🧜🏻‍♀️餐廳會附送生日驚喜🍭服務態度好整體是一個值得打卡的好去處同時藝術中心有多個展覽正在展出用餐前後都可慢慢欣賞🖼️環境: 💗💗💗💗💗美味度:💗💗💗推薦度: 💗💗💗💗📍 JAJA (灣仔)灣仔港灣道2號香港藝術中心6樓營業時間:星期一至日 11:30-21:00 人均消費:約$150-200
置身於香港藝術中心的素食餐廳🎨

用餐前後都可慢慢欣賞🖼️

環境: 💗💗💗💗💗
美味度:💗💗💗
推薦度: 💗💗💗💗

📍 JAJA (灣仔)
灣仔港灣道2號香港藝術中心6樓
營業時間:星期一至日 11:30-21:00
人均消費:約$150-200

媽咪生日,又見啲人一直介紹呢間餐廳,睇啲相非常吸引😍所以就決定試吓!! 一入到去已經超興奮🤣間餐廳真係好靚,雖然燈光少暗但完全唔會眼訓,仲有好多打卡位同打卡公仔!!野食方面:當日叫左個煙薰粟米條配燒烤蛋黃醬,超好食。有啲似粟一燒嘅口感🤣另外有個新豬肉磨菇香草薄餅,完全唔覺得同真豬肉有分別,熱辣辣,好開心😆最後仲有個蓬鬆厚鬆餅,一切落去唔會好似其他梳乎厘好易散,一直都好有空氣蓬鬆感👍🏻推介

2022-07-24
2023-01-30 265 浏览
JAJA是西班牙文,讀音為「哈哈」,顧名思意,JAJA是一間散播快樂能量的餐廳!JAJA為食客提供一個充滿藝術氛圍以及氣氛悠閒的用餐環境,同時亦致力於推動美味素食文化,令茹素變成滋味享受。餐廳座落於香港藝術中心6樓(灣仔/會展站, 步行約7分鐘)夢幻粉紅色少女裝潢, 餐廳每一個細節位都係打卡位。餐廳有不同設計:近入口位置有巨形夾公仔機、糖果屋車卡,主調為粉藍色系,配上doughnut 咕臣(如果walk-in 就會安排在這個區域)内部區域(要預先Booking):以迷人粉紅色同花花為主題,有玫瑰花餐檯,花海同霓虹燈佈置,每個角落都係打卡位,左邊卡箱座位較時尚、右窗邊位置則較Girly😍這個角落梳化為餐廳最人氣的打卡位,當日每個顧客都幾乎來到這位置拍照,室外亦擁有開揚的維港景觀及陽台用餐位置,個人心得法式鏡作背景較窗的位置好, 因為採光度足夠又不會背光!西餐廳前身為Assaggio Trattoria Italiana ,搖身一變成為新派素食餐廳,餐牌上會標明食物是蛋奶素/全素/無麩質/無堅果/生酮/無蔥蒜/低卡標誌,愛吃又注重健康的人士都可按需要點餐。人氣飲品之選有Shake it o

人氣飲品之選有Shake it off 奶昔系列
造型,一杯奶昔足以飽肚,所以今次我就冇額外加配。

如此洋娃娃的場地,配上夢幻熱氣球之旅下午茶就係perfect,下午茶供應期時間為3pm-530pm
在Mira網上商店預付,可享有九折優惠
(請至少於用餐日2天前預訂)

當時主題的款式
Savory三款: 意式蕃茄多士、牛油果慕斯車厘茄撻、提生糙米壽司

Sweet四款:熱情果慕斯榛子酥餅、芝士蛋糕條、綠茶蛋白霜配鮮果朱古力忌廉、JAJA奇亞籽布丁

Freshly Baked scones有4款口味:
原味 / 綠茶 / 黑朱古力 / 紅菜頭
配雲尼拿馬斯卡邦芝士醬、士多啤梨醬及阿瑪菲檸檬醬

飲品:每人一款咖啡、茶或特製冰茶
食品質素內外兼備, 誠心推介,素食Tea set 一樣咁好食😍

P.S.要先除鞋才可以內進大型夾公仔機打卡
,食飽飽之後可以欣賞香港藝術中心的展覽館

Insta: princessbarbiexxo
YouTube: BarbieYau芭比夢遊仙境
2023-01-04 360 浏览
呢間cafe真心超正,周圍喺打卡位😍,勁多位都好靚呀🤭,如果要去打卡嘅要留意返 留啲時間影相😆,我哋本身book 12點半,但2點還枱,食完都差唔多2點🤣,好彩職員都無趕人走😆,因為個個都影相,大家都影咗好耐🤣。至於嘢食方面,不過不失,推介杯野飲🤣,打卡影相超靚😍。🍝 主食1️⃣ BurgerGoals 不可能漢堡 $1782️⃣ Penne Arrabiata 香辣茄汁長通粉 $1382款主食都唔錯🥰,2個人份量都岩岩好,薯條都炸得好好食😆,漢堡都好足料~😋🥤 飲品3️⃣ Do or Donut (Strawberry) 粉紅漫霞 $85✨10分推介嘅野飲💯😆,2個人share一杯就夠了,原本想叫2杯,因為藍色都好靚😍,但好彩無叫渣,一杯份量好夠🤣,味道都好好飲😍🤩🍰 甜品4️⃣ cheesecake Lolly 朱古力味 $60 @1🤭甜品點可以唔叫呢?叫左朱古力味cheesecake lolly,如果鍾意好濃嘅朱古力🍫嘅人一定like爆😆,因為真喺濃到好「結」身,記住一定要share🤣,食完好「濟」😆。5️⃣ 奇亞籽布丁 Go Fig-ure (fig) 無花果園 $78至於 奇亞籽布丁出乎意料幾

至於嘢食方面,不過不失,推介杯野飲🤣,打卡影相超靚😍。

🍝 主食

1️⃣ BurgerGoals 不可能漢堡 $178

Penne Arrabiata 香辣茄汁長通粉
BurgerGoals 不可能漢堡

🥤 飲品

Do or Donut (Strawberry) 粉紅漫霞

🍰 甜品

cheesecake Lolly 朱古力味

至於 奇亞籽布丁出乎意料幾好食🫣,好鍾意個配搭,酸酸甜甜配上無花果😆🥰,同朋友清晒晒😋

奇亞籽布丁 Go Fig-ure (fig) 無花果園
2023-01-02
Penne Arrabiata 香辣茄汁長通粉
BurgerGoals 不可能漢堡
Do or Donut (Strawberry) 粉紅漫霞
cheesecake Lolly 朱古力味
奇亞籽布丁 Go Fig-ure (fig) 無花果園
2023-01-04 216 浏览
上網見到呢個tea set好吸引,飲品造型好得意就book左因為今次有同benefit 合作,所以亦得到一d小禮品🥰Jaja係一間素食餐廳,作為食肉獸既我本身有d擔心,有d咸點做出嚟都有似肉既感覺。分別有...提生糙米壽司-餡料做得幾好食,壽司飯冇雪嘅感覺牛油果蕃茄撻-冇乜牛油果味迷你法式鹹派-食落去有少少似鴨肉意式蕃茄多士-番茄味偏酸,硬底脆身多士而甜點方面,朱古力嘅用料係唔錯,但係使用朱古力嘅份量太多,不停食就會覺得好甜,而且俾人覺得冇乜新意(包括玫瑰朱古力波同聖誕樹朱古力撻)另外下面有兩嚿係芝士切餅,係重芝士蛋糕,食落去都係唔錯,但係咁食就會好漏奶凍嘅味道正常,Scones 一般,冇香味,基本上黎講甜品係做穩陣嘅味道,但整體感覺都係太甜
因為今次有同benefit 合作,所以亦得到一d小禮品🥰

提生糙米壽司-餡料做得幾好食,壽司飯冇雪嘅感覺
牛油果蕃茄撻-冇乜牛油果味
迷你法式鹹派-食落去有少少似鴨肉
意式蕃茄多士-番茄味偏酸,硬底脆身多士