2018-05-01 79 浏览
這間甜品店,原來是米芝蓮推介。西式甜品選擇也幾多的。餐牌好吸引,好多顏色。烤菠蘿雪粑,烤菠蘿香甜,雪粑也是好重菠蘿味,夠凍又滑身。烤菠蘿配雪糕+菠蘿crumble,這個係推介,其實也是幾好味,朋友話菠蘿crumble一般,烤菠蘿好香甜,雪糕都夠滑朱古力疏乎里配未古力雪糕,一陣風的感覺,不是太甜,好味道呀,朱古力雪糕唔夠香濃紫薯心太軟配香芋雪糕,心太軟流出來的是紫薯,唔係好甜,出面蛋糕軟身又香。雪糕好好味,好懷念香芋雪糕的味道綠茶雪花冰,綠茶味也幾出的,有d紅荳,花生等,朋友們也說好味香芒拿破崙,香芒雪糕,好脆的酥皮,芒果好甜,芒果雪糕也是好好味,夠凍夠滑。

烤菠蘿雪粑,烤菠蘿香甜,雪粑也是好重菠蘿味,夠凍又滑身。

2018-04-21
$60 (其他)
未夠鐘剪頭髮,一個人四周逛逛,見到有間隱世甜品店,店外貼滿雜誌嘅報道,一於走入去試試看。這間店的甜品以西式為主,有法式焦糖燉蛋,拿破崙,芭菲,綿綿冰和窩夫等,約$54-$64,選擇唔少有特色。而其中有三款甜品是米之蓮2016/2017心水推介:分別係芒果拿破崙,綠茶心太軟、燒菠蘿雪芭。今日試吓綠茶心太軟伴雪糕$64心太軟外層焦脆,內有流心綠茶醬緩緩的流出來。這綠茶醬很香甜有濃濃的綠茶味又不會過甜。熱哄哄的心大軟配上冰凍的綠茶雪糕同香甜的紅豆,一冰一火,微妙嘅溫度變化在口𥚃融和。整體甜品甜而不膩,不錯,若果選用較高質素的綠茶雪糕,應該更上一層樓。水蜜桃紅茶原價$40(加$2)這水蜜桃紅茶是以高杯盛裝。蜜桃風味十足,味道酸酸甜甜,有紅茶嘅香味又無紅茶常有的澀味,好解渴冰涼,配甜品一流。下午茶時間(2:00pm -7:00pm) 吃甜品送$38的飲品,實在幾實惠。加上甜品水準唔錯,仲可以在繁忙的銅鑼灣鬧市中靜一靜,嘆下甜品飲下茶,可以一試。

今日試吓綠茶心太軟伴雪糕$64

水蜜桃紅茶原價$40(加$2)

2018-04-28
2018-04-15 24 浏览
Joyful desert, first of all, the requirement to order dessert one per person during their peak (8pm to 2am) is very disappointing. I was with my husband, and we need to order 2 desserts.. and i found out, there were 4 groups ate at that time, and 3 of them (including me) required to add our order.During eating, they moved 4 or 5 boxes. Which is annoying, the decoration standard and not too clean. I found my fork wasn’t clean.And for the food, i think it’s standard. We ate the choco lava cake and
And for the food, i think it’s standard. We ate the choco lava cake and pineapple sorbet. My husband didn’t really like the ice cream, it’s feel watery in the ice cream. I found small water cube in my ice cream, i think because the watery ice cream.
2018-04-14
2018-04-15 561 浏览
「報告班長!甜品外星人侵襲地球, 現在我們的處境很危險,我們該怎麼辦?」「可以把他們全吃進肚裏嗎? 快快叫師兄弟、師兄妹準備,我們立即出發!」「報告班長,福福第二梯隊已經到達案發現場!發現『米芝蓮 車軚人師兄』已經俘虜了兩個敵軍, 我們現在正準備把他們一舉殲滅。」福福郎今天帶了「有肚腩」的肥外甥,來到這家 位於銅鑼灣洛克道的米芝蓮甜品店「朝聖」, 一口氣吃掉了兩個米芝蓮推介甜品, 大滿足之餘,還發現了店家在牆上畫滿了「甜品外星人」的有趣graffiti 漫畫, 因而有了以上的幼稚對白。被我們吃進肚裏殲滅的第一個甜品外星人,就是:「燒菠蘿雪葩 Sorbet with grilled pineapple ($56)」頭大身細的燒芒果雪葩 ,賣相很討人歡喜。店家還貼心的給了我們額外的碟子來切菠蘿, 很細心,值得一讚!菠蘿上面塗了糖漿,燒得脆脆 的時候糖漿變了金黃色賣相很討好,有點像法式甜品creme brulee上邊脆脆的一層。。。由於是剛剛燒好的關係,所以吃下去脆脆的、很有口感 !!但第一口才是脆的,接著第二口便會咬到了燒得 軟軟滑滑、又很香甜多汁的菠蘿肉, 口感層次很豐富!店家真的很有心

店家真的很有心思點子吧, 我直覺下覺得:就是這個點子!讓他們贏得米芝蓮車軚人的賞識吧!

單吃菠蘿肉時 ,我自己覺得有點甜,但是外甥說剛剛好,所以甜度這樣嘢!真的是很個人化的口味啊!

其實菠蘿雪芭是酸酸的,剛好中和了菠蘿肉上糖漿的甜味,要配在一起吃, 味蕾上的感官世界才會得到協調, 大家又要長知識啦 。

緊接著被殲滅的,就是這艘很邪惡,但是很好味的 :「芒果拿破崙 Mango Napoleon ($64) 」軍艦了!!

三層的「鐵達尼號芒果軍艦」, 由芒果蓉 、拿破崙脆脆千層酥餅、吉士醬粒粒 和甜甜糖漿等大軍組成, 還配備最新嘅精密武器 芒果雪糕球千斤頂。

酥皮焗得脆脆的,一刀切下去,便輕易被破成了兩半 。接著我們便把芒果茸和吉士醬等一起放回酥皮上放到口裏,hmm..... 口感100分!!這簡直是週末至高無上的享受喎!

在身心都得大滿足之後,我們順道把千斤頂雪糕球也 破成兩半,一大口就把它們吃掉了!!甜甜的,很有滿足感!

好! 不消半個鐘便把兩道邪惡的甜品大舉纖滅,全都吞進肚裏了 。

「好!好!報告班長,行動完結,我好飽啦,可以立即收隊嗎?」

「好!好!好! 我地立即快快回家做功課,唔係你今晚冇得瞓啦! 。。。SOS。。。 」

2018-04-14
庆祝纪念
生日
  • 燒菠蘿雪葩
  • 芒果拿破崙
2018-04-01 29 浏览
好多時出街食飯可以食到不同味道之餘,最希望有埋甜品享用咁食就最完美,不過都唔係次次食得到,唯有再去其他甜品店繼續品嚐,就係上星期又出咗銅記食飯,順便係附近食埋甜品,行行吓又冇意之間見到呢問甜品店,原來係米芝蓮街頭小食推介其中一間,除咗旺角有得食外,呢度都會有分店唔駛諗就入咗去啦!甜品款式口味都有好多,真係唔知食邊款好,最後我地就點了燒菠蘿雪芭同比利時朱古力慕絲伴雪糕。因為要時間製作都要等一陣先有得食,先來係比利時朱古力慕絲伴雪糕 $56,放係枱上已聞到香濃嘅朱古力味,先品嚐朱古力慕絲入口香滑夠濃郁仲有陣酒味添,連埋雪糕一起食就最完美,啱晒鍾意食朱古力嘅朋友。到燒菠蘿雪芭 $56,燒菠蘿表面夠香脆,食落好香甜,雪芭入口清新又開胃,而且仲係好冰凍,真係食到透心涼。原來每晚八時後惠顧甜品,仲可以半價享用飲品,又可以再飲番杯特色飲品凍忌廉抹茶鮮奶 $22,飲落香滑之餘抹茶夠清香。享受甜品時間話咁快又到尾聲,開心又滿足回家。

享受甜品時間話咁快又到尾聲,開心又滿足回家。
$100 (宵夜)
  • 比利時朱古力慕絲伴雪糕
1K
2018-04-01 32 浏览
食完飯,心引起行過這間甜品店,望吓有米之蓮推介嘅然要吃咁就入去試試啦!甜品款式選擇多,今晚就點了個Mr. black 奶凍$52,同埋杯凍忌廉朱古力$44雖然不是米之蓮所選之食物,但係我情有獨中喜歡朱古力口味,Mr. Black 奶凍,上面有塊小熊朱古力,中間就係有朱古力味道濃郁嘅雪糕球,下面就係香滑朱古力奶凍,口感係由硬到軟,味道一致都係朱古力,但一啲都唔會苦,但又唔會太甜,真係啱啱好!而凍忌廉朱古力就比較特別,凍忌廉入口忌廉硬身有口感,當混埋凍朱古力入口時又會變軟,杯飲品嘅朱古力味道都夠晒濃郁!今晚真係十分滿足,吃完飯再來到這裡品嘗最愛嘅朱古力口味選擇,正!

甜品款式選擇多,

其他
2018-03-31 28 浏览
甜品雖然不是每日都係必吃嘅食物,但係有得食時當然會食得開心,冇得食到冇辨法,唯有等待機會來臨,終於今次等到去咗米芝蓮小食推介甜品店又未食過真係唔知甜品質素如何,甜品款式都分咗好多類別,而我就最終點了人氣推介,綠茶心太軟伴雪糕,而製作時間都要10-15分鐘,時間真快過我點嘅心太軟出來了,綠茶味道已經聞到,先食啖雪糕夠軟綿,再來係心太軟一切開已見香濃綠茶醬滲出來,食落好香甜味香濃,蛋糕夠鬆軟,真係要熱辣辣食咁就最好味除咗食到美味甜品,原來每晚八時後有優惠,只要食任何一款甜品,就可以半價優惠享用飲料,我都飲番杯荔枝玉露滋潤一下是日又品嚐一餐出色甜品
是日又品嚐一餐出色甜品
  • 綠茶心太軟伴雪糕
  • 荔枝玉露
2018-03-28 31 浏览
同朋友約左8點食晚飯,見仲有時間見到呢間門面寫住米芝蓮甜品鋪頭,就入去小休一會兒。咁啱呢段時間嗌甜品仲會送1杯$36既飲品,望左好耐決定嗌個實冇死既朱古力心太軟同1杯綠色latte。meun會寫明要等12分鐘,所以可以㩒住電話飲住杯野慢慢等,但杯latte太稀了,綠茶味道亦冇乜。心太軟最更要係流心,但呢間既心太軟,令我有啲失望,外面太硬身,1切開朱古力醬亦冇太流心,味道是不過不失,但若果以米芝蓮名號就令人太失望。
咁啱呢段時間嗌甜品仲會送1杯$36既飲品,
望左好耐決定嗌個實冇死既朱古力心太軟同1杯綠色latte。

朱古力心太軟
抹茶latte
2018-03-28
2018-03-28 33 浏览
今日同朋友去銅鑼灣食午飯,泰式午餐食到大家都飽一飽,到了下午茶時間肚仔又餓。果然是一個吃貨胃。經過Joyful Dessert House,之前試過旺角分店,味道驚喜滿意,今日經過就入去醫下甜品胃。望到menu超吸引,叫左皇牌拿破崙,芒果口味。拿破崙香脆香口,入口非常脆身,牛油果唔太重唔太膩,一個人食都好!芒果香甜伴上滋味吉士醬超滿意!另外叫多左一杯青蘋果沙冰,微甜,果味唔算太突出但是非常香甜。我下次仲好想試抹茶心太軟呀!
Joyful Dessert是2016年和2017年獲得米芝蓮推介的甜品小店,一般都認為跟米芝蓮扯上關係的都是死亡之吻,食店鋪租都會大幅加價,食店不是挨不住貴租而結業,就是被迫大幅加價,但今次下午時段經過Joyful Desset卻發現下午茶時段竟然每惠顧一個甜品,就免費送一杯$36或以下的飲品,如貴過$36的只要補差價即可,姑勿論此舉是否因為貴租而引伸出吸客的招數,對我們食客而言還是一個好消息。************上述的優惠是侍應口頭告知我們的,估計是新推出的,但見餐牌上只寫上20:00後惠顧一客甜品,可以半價享用一款飲品。比利時朱古力慕絲伴雪糕($56)朱古力慕絲上放上一球雪糕,雪糕可以從芒果、綠茶、士多啤梨、香芋、朱古力、雲呢拿和曲奇之中選擇,碟子上再以朱古力醬劃花作裝飾。朱古力雪糕味道濃郁而幼滑,雪得夠凍不會溶得太快,下面的朱古力慕絲亦軟滑,朱古力味同樣濃郁,整體味道出色,啱晒我這種朱古力控。綠茶心太軟雪糕($64)碟子一端是綠茶心太軟,另一端是曲奇味雪糕,中間則是紅豆蓉。心太軟焗得外脆內軟,綠茶醬流心效果明顯,味道甘香而不過苦,而甜甜的紅豆又則好中和綠茶醬的甘香味,非常匹

************

比利時朱古力慕絲伴雪糕($56)

比利時朱古力慕絲伴雪糕

綠茶心太軟雪糕($64)

碟子一端是綠茶心太軟,另一端是曲奇味雪糕,中間則是紅豆蓉。
綠茶心太軟雪糕

心太軟焗得外脆內軟,綠茶醬流心效果明顯,味道甘香而不過苦,而甜甜的紅豆又則好中和綠茶醬的甘香味,非常匹配。
綠茶心太軟雪糕

青蘋果乳酸梳打(跟甜品加$4)

青蘋果乳酸梳打原價要$40,現在補了$4差價後,即是$60已經有甜品和飲品,超級抵!青蘋果和乳酸味亦突出,梳打內沒有加冰,所以不會越飲味道越淡。
青蘋果乳酸梳打

水蜜桃沙冰(跟甜品加$4)

水蜜桃沙冰同樣補$4差價就可以享用,沙冰打得夠幼細,但見朋友都可以整杯飲完,而非飲到一半時已經不能再吸啜。
水蜜桃沙冰

總結,下午時段不單比夜晚更抵食,而且食客也不多,無論出開銅鑼灣行街行到攰想搵地方坐下,或跟朋友食完午飯想搵下場繼續傾,都值得過來。
青蘋果乳酸梳打
2018-03-20 35 浏览
剛剛行完花展 好想搵 個地方歇歇腳食dessert, 沿住銅鑼灣方向行到銅鑼灣廣場2期附近 , 給我發現一間名叫joyful dessert House 吸引住, 因為這個名字非常符合今日的心情, 看完令人心花怒放的花展, 配合埋食咗會令人開心的甜品, 整件事就so perfect.推門內進年輕男店員殷勤招待並介紹 下午茶時段, 所有甜品都可獲贈36元内的飲品, 打開餐牌都有好多甜品可以供選擇, 眼花繚亂, 最後我們選擇了紫薯窩夫和 藍莓乳酪巴菲, 紫薯窩夫即叫即整上枱時熱辣辣配搭香濃紫薯蓉和芋頭雪糕絕配藍莓乳酪芭菲, 雪糕好香滑配藍莓乳酪酸酸甜甜,健康之選

藍莓乳酪芭菲, 雪糕好香滑配藍莓乳酪酸酸甜甜,健康之選

紫薯窩夫

藍莓乳酪芭菲

綠茶latte

紫薯窩夫
藍莓乳酪芭菲
2018-03-18 23 浏览
After finishing my lunch at Causeway Bay during the weekend, I was still feeling slightly hungry. Therefore, I craved for desserts and while walking along Lockhart Road, I chanced upon Joyful dessert house. They served delicious and attractive desserts, named as Michelin street food for 3 years running. It was located just couples of minutes from Causeway Bay MTR.They served several ranges of desserts, such as parfait, shaved ice, lava cake and drinks etc. While deciding what to order, the waitr

They served several ranges of desserts, such as parfait, shaved ice, lava cake and drinks etc. While deciding what to order, the waitress told me that for their tea time, a free drink worth $36 for every desserts ordered.

Purple sweet potato lava cake with ice cream - When i cut open the cake, those sauce came flowing out of it immediately. Lava cake was baked till soft and crispy, and those sauce was thick in texture and has strong sweet potato taste. Taro ice cream was sweet and hard too.

Green apple yogurt soda - It was gassy and refreshing cool, with strong green apple taste. It was sweet as well.
2018-03-15 20 浏览
飯後甜品係女士們的另一個胃!見食評不錯,就博取試試,我們點選3個甜品如下1.燒菠蘿雪芭:有驚喜,雪芭入口即溶,可要求燒濃菠蘿增加焦糖脆脆面,一齊配合2.紫薯心太軟伴雪糕: 擺設精美! 雖然有流心效果,但蛋糕質感不鬆軟,紫薯雪糕似食緊香芋雪糕咁~3.朱古力疏乎厘伴雪糕 :擺設精美!朱古力雪糕和疏乎厘質感幼滑,不錯的選擇~整體店裡裝修牆身有自家畫畫作品及塗鴉設計,有輕快音樂環境座位舒適,食物價錢屬中上級。有米芝蓮推介,希望可以做得更好符合價錢。
飯後甜品係女士們的另一個胃!

見食評不錯,就博取試試,我們點選3個甜品如下

整體店裡裝修牆身有自家畫畫作品及塗鴉設計
,有輕快音樂環境座位舒適,食物價錢屬中上級。
有米芝蓮推介,希望可以做得更好符合價錢。
2018-03-14
$60 (宵夜)
庆祝纪念
生日
  • 燒菠蘿雪芭
2018-03-07 24 浏览
這天晚上不想回家 就到公司對面米之蓮推介甜品試一下... 誰想到米之蓮的質素如此😕店員熱情的招呼我們進店 奉上兩杯水 原來吃過甜品後這兩杯水是必須的..阿熊點了薑汁梳乎厘 薑味足夠 甜味足夠有餘 但雪糕球的味道淡得吃不出是什麼味道😵我就點了一個菠蘿🍍金寶與菠蘿扒雪糕,等了大概15分鐘 阿熊的甜品都吃光了🤨 第一口都已經覺得超級甜 甜得吃不出菠蘿味了 原來給我們的兩杯水 是給我們吃完甜品後清一清味蕾

原來給我們的兩杯水 是給我們吃完甜品後清一清味蕾
2018-03-05
$60 (宵夜)
2018-03-05 18 浏览
喺銅鑼灣同朋友行街街行到攰, 要搵個地方坐低抖下食下野先再繼續咁啱行到銅鑼灣廣場二期附近, 比佢外表吸引左, 喺外面見到下午茶呢個時間會送飲品36蚊比你任揀, 坐低慢慢歎甜品選擇方面都幾多架, 有招牌既拿破崙系列, 心太軟系列芒果拿玻崙3層鬆化既酥皮, 配上新鮮芒果粒, 加埋一粒粒cream 可以提供香滑口感芒果很新鮮很清甜, 就咁食都覺得正朱古力心太軟平時見得多, 綠茶心太軟比較罕見, 一切開中間即刻流出溫熱既綠茶漿食甜品仲送埋飲品比你, 喺銅鑼呢d灣旺區實在買少見少喇

36蚊比你任揀, 坐低慢慢歎

甜品選擇方面都幾多架, 有招牌既拿破崙系列, 心太軟系列

芒果拿玻崙
芒果很新鮮很清甜, 就咁食都覺得正

甜品仲送埋飲品比你, 喺銅鑼呢d灣旺區實在買少見少喇