2020-09-03
💰 scone set (兩件自選scone) $60x2–> $120係我一直超想試嘅grandma scone🤩不過食完之後發覺佢完全唔係芵式鬆餅嗰回事😂 比較似係食緊脆曲奇 但又唔會超甜咁😛 🔆Bailey & lotus biscoff (最中意嘅味❣️)外層似脆身曲奇 (刮口熱氣嗰種 唔好食得太急🤣)內似 pound cake/muffin 夠moist 焦糖bailey好夾 好好食 不過就真係唔係平時食開scone嘅質感 但甜品控都收貨🔆楓糖個楓糖味幾出 又配得幾正口感似bailey嗰款 都係似曲奇+muffin🤣🔆朱古力一樣個外層似朱古力曲奇餅 (有啲似百佳有得買嗰隻chips ahoy 藍色包裝嗰款🤣)朱古力味好濃郁 加埋海鹽吊味 唔會覺得好膩不過就偏乾左啲 食到醬住個口 其他款我覺得可以唔使陪jam/cream 反而呢隻乾到我都忍唔住要揸返啲野 佢內身似Brownie/實身啲muffin 🔆焙茶麻糬呢個真係十分igable 的確係拉到絲 但係係我最唔推嘅一款🤣 因為佢麻糬係偏軟身type 我自己比較鍾意有咬口煙un啲 (我知我要求高😫my bad! ) 不過另
係我一直超想試嘅grandma scone🤩
🔆楓糖
個楓糖味幾出 又配得幾正
口感似bailey嗰款 都係似曲奇+muffin🤣
🔆朱古力
朱古力味好濃郁 加埋海鹽吊味 唔會覺得好膩
🔆焙茶麻糬
呢個真係十分igable 的確係拉到絲 但係係我最唔推嘅一款🤣 因為佢麻糬係偏軟身type 我自己比較鍾意有咬口煙un啲 (我知我要求高😫my bad! ) 不過另外一個問題就係可能技術問題 scone and mochi太難結合埋一齊 佢個質地係全脆曲奇咁濟😂 好似淨係食到外層嘅脆身曲奇
同入面嘅軟身微糯嘅麻糬 完全冇咗scone外脆內鬆軟嘅感覺🤣
同埋好神奇嘅係
全部拎上手都有油
但食落牛油味又唔係真係咁出😹
我覺得如果當佢甜品咁樣食都唔錯 但係係我字典入面唔應該叫做scone🧐
仲有個jam稀左啲甜左啲
Clotted cream唔太有印象了🤣 應該無咩特別
同埋我諗有唔少人都覺得最少訂8件會有啲太多 所以會去cafe食 但要留意係佢有minimum charge每人最少叫一樣野架 所以如果淨係食一兩件scone嘅話記得叫takeaway!