2017-07-27 269 浏览
近日在荃灣工作,平常我多是在太興茶餐廳吃的,路過見到這餐廳也有做早餐就試試看。吃了兩天 :☀️第一天紫菜卷 (5/10)韓國紫菜卷一向好味又開胃。抱著一點期望,賣相的確吸引,但味道一般,可能我個人偏愛壽司飯的醋味酸酸甜甜。迷你粉絲 (5/10)炒得偏油,可能是早餐的關係,調味及配料也有感不足。☀️第二天牛肉公仔麵 (6/10)這次叫了比較穩陣的公仔麵,賣相很不錯,雖有泡菜但也沒有很辣,配料很多,但牛肉偏少。

☀️第一天
紫菜卷 (5/10)

迷你粉絲 (5/10)
炒得偏油,可能是早餐的關係,調味及配料也有感不足。

☀️第二天
牛肉公仔麵 (6/10)

2017-07-21
早餐
2017-07-21 5615 浏览
最韓發現了一家很有趣的韓式料理,首先就是餐廳名字,是kim's spoon,我留意到還有其他的kim's 餐廳,都是以餐具命名。這裡有一個非常特別的韓式套餐,單看賣相都已經覺得很可愛,一set裡有燒肉、薯條、麵包、韓式炒飯、年糕、炸雞、沙津等等,真的超豐富的,炒飯上的那隻熊熊臉真的超可愛!上桌時真的很震撼,感覺可以大吃一頓!特別是那卡邦尼年糕,上陣有厚厚的一層忌廉,再灑上七彩的糖碎,忌廉慢慢溶化,令年糕帶有微微甜香,味道夠濃郁,年糕煙韌。另一邊的熊熊臉雖然沒有圖片上那麼可愛,但還是很有趣,這邊感覺比較西式,有沙津、薯條、麵包,味道酸酸甜甜很開胃,炒飯有泡菜的味道,配上芝士也蠻好吃的。炸雞是韓式的甜辣醬,灑上芝麻更香口,外脆內滑,雞肉還保留肉汁,辣度適中,去骨啖啖肉,吃到這邊其實已經很飽足了。最後慢慢享受一下燒肉,牛肉的雪花好美哦,肥瘦適中,配上一些蔬菜香姑。一邊燒一邊聞到很香的肉味,這個小爐很實用,真想買一個放在家裡,燒肉時還可以塗上不同醬汁,加上牛油來燒更加香,我特別喜歡燒烤醬的配搭,很有韓式風味。飲味方有帶有酒精的選擇,西柚味道配上apple cider的沙冰特別清新,份量非常足,
最韓發現了一家很有趣的韓式料理,首先就是餐廳名字,

這裡有一個非常特別的韓式套餐,單看賣相都已經覺得很可愛,
真的超豐富的,炒飯上的那隻熊熊臉真的超可愛!

上桌時真的很震撼,感覺可以大吃一頓!
特別是那卡邦尼年糕,上陣有厚厚的一層忌廉,
再灑上七彩的糖碎,忌廉慢慢溶化,令年糕帶有微微甜香,
味道夠濃郁,年糕煙韌。

另一邊的熊熊臉雖然沒有圖片上那麼可愛,但還是很有趣,
這邊感覺比較西式,有沙津、薯條、麵包,
味道酸酸甜甜很開胃,炒飯有泡菜的味道,配上芝士也蠻好吃的。

炸雞是韓式的甜辣醬,灑上芝麻更香口,
外脆內滑,雞肉還保留肉汁,辣度適中,
去骨啖啖肉,吃到這邊其實已經很飽足了。

最後慢慢享受一下燒肉,牛肉的雪花好美哦,
肥瘦適中,配上一些蔬菜香姑。
燒肉時還可以塗上不同醬汁,加上牛油來燒更加香,
我特別喜歡燒烤醬的配搭,很有韓式風味。

份量非常足,一邊享受燒肉,一邊感受果香刺激,
$288來說非常實惠,絕對會再回來一試!
2017-07-21 201 浏览
睇過啲相,好吸引!可以食完韓燒再食辣年糕,最鐘意係成碗cream咁食,加埋辣年糕變咗減辣年糕,煙韌好咬,仲要甜甜地夠奶香。一份餐夠兩位食,睇到咁靚又點捨得食? 烤肉嘅肉好有質素,食得出係靚肉,塊數又多,兩個人唔洗爭。甜酸炸雞可以每人食4件,炸得脆個汁酸甜好吸引,最尾個碟芝士漢堡扒,下面有飯,側面有麵包,仲有薯條............辣年糕同忌廉撈埋,辣味減少反而甜味增加。呢一杯係乳酪味飲品,好清涼又解滯!放喺枱任食嘅一大碗kimchi,發達了,我好喜愛。我地兩個人真係飽到一個點!
辣年糕同忌廉撈埋,辣味減少反而甜味增加。
呢一杯係乳酪味飲品,好清涼又解滯!
放喺枱任食嘅一大碗kimchi,發達了,我好喜愛。
我地兩個人真係飽到一個點!
2017-07-21 2032 浏览
韓式料理近年是港人的熱愛之一,今天來到了荃灣逛街,然後逛得累累的,就找一間韓式餐廳試一試。因為本人與男朋友對韓國料理不太感興趣,但想知道究竟韓式料理為什麼這麼受歡迎,就選了這間位於南豐中心的Kim's spoon,荃灣站A1出口就到。看了餐牌有可愛的料理,令我更想入去食了。而且看到這間餐廳是有多間分店的,應該是挺有名的。進去後二話不說就點這二人套餐了。弘大至熱選!主菜到之前,可先吃吃泡菜頭盤,任你吃的。這裡的餐具都是韓式長扁形我們點了曲奇沙冰 $38帶有點點苦點點甜的感覺,不是一味兒只有超甜,如果你喜歡朱古力味的話,這杯可能是你的不二之選。水蜜桃檸檬冰茶 $32不會太甜,而且充滿蜜桃茶的味道弘大SET到了!!!看到旁人看到我們點了這個套餐後, 都紛紛討論~~原來可愛的熊仔背後是一塊漢堡扒和炒飯。芝士緊緊蓋著漢堡扒,肉扒帶有濃濃黑椒味,而且肉質厚實,用作夾包之用。肉扒下有炒飯,重泡菜味,但絲毫不辣的,很好吃的,旁邊有沙律伴菜。而下面的部份就有粗切薯條,入面有很多薯仔泥,外脆內軟的,易有飽肚感。創新料理 - Cream芝士年糕要快快吃掉的料理!本身看到這個料理覺得有點可怕,因為很多crea

看了餐牌有可愛的料理,令我更想入去食了。

而且看到這間餐廳是有多間分店的,應該是挺有名的。
進去後二話不說就點這二人套餐了。弘大至熱選!
任食泡菜
主菜到之前,可先吃吃泡菜頭盤,任你吃的。
這裡的餐具都是韓式長扁形
我們點了曲奇沙冰 $38
水蜜桃檸檬冰茶 $32
不會太甜,而且充滿蜜桃茶的味道

弘大SET到了!!!
看到旁人看到我們點了這個套餐後, 都紛紛討論~~

原來可愛的熊仔背後是一塊漢堡扒和炒飯。
創新料理 - Cream芝士年糕
要快快吃掉的料理!

本身看到這個料理覺得有點可怕,因為很多cream啊,直覺認為吃下去會很肥膩的感覺。但是吃下去出其地好吃,上面有冷冷的忌廉,而下面是暖暖的年糕,這裡是有兩款年糕的,一種是辣辣的,一種是卡邦尼味,想不到年糕除了配平時的芝士,還能配忌廉,不過吃到後來,可能因為忌廉不再冷,口感比較黏黏,所以要盡快吃,最後我們都是把它清空了。一次過品嚐甜咸辣三種味道。

最最最期待的燒肉 終於開動了!
吃韓國料理沒有燒肉就好像缺少了什麼似的!
爐具很小巧精緻!

一開始把牛油放上,牛油香味隨即四溢

差不多溶掉後,放上午肉
成了後可以點了不同的汁,個人覺得黃色那隻醬較好吃!
有不同配料
頭幾塊牛肉超好吃!因為爐上有較多牛油,十分香,而且絲毫不覺得韌的,充滿牛味!
甜辣炸雞,雞炸得脆脆的,再淋上甜甜辣辣的醬,

總結這次用膳經驗,以$288這個價錢品嚐到不同的韓式料理,擺位創新之餘又帶點可愛,正!
2017-06-17
任食泡菜
  • 弘大之選
2017-07-20 362 浏览
放假系荃灣行街,晚餐時間見到呢間新開無幾耐嘅韓式餐廳就同男朋友入去試下...餐廳環境幾寬敞,柔和嘅燈光加上韓國嘅K-pop音樂,好有feel ar嘢食未到之前,有泡菜任食做前菜,泡菜味道濃郁,非常好食我哋叫咗個二人套餐,一見到就忍唔住係咁影相😝一個套餐裏面包含咗好多嘢食,見到已經覺得好滿足!呢盆真係食完已經夠飽😂有麵包、餅乾、薯條、沙律、漢堡扒...內藏玄機既係,漢堡扒下邊仲有用韓式炒飯整成嘅底!太豐富了吧!薯條炸得好香脆,漢堡扒配芝士實在太邪惡!韓式炒飯酸酸甜甜帶一點微辣好開胃韓式炸雞非常惹味!好大塊而且肉質鮮嫩,香噴噴最好玩既係有鐵板燒好貼心有多種唔同嘅醬汁...生熟程度自己控制,蔬菜索晒啲肉汁,好鮮甜牛肉好香牛味,完全唔"un",配合不同醬汁好有新鮮感韓式炒年糕,表面鋪滿忌廉同彩色糖,好少女既感覺第一次咁樣食炒年糕,年糕口感煙靭,味道好match,辣味做忌廉中和左當然唔小得特色飲品!蜜桃味酒沙冰,清新香味,好正!
嘢食未到之前,有泡菜任食做前菜,泡菜味道濃郁,非常好食
韓式炸雞非常惹味!
好大塊而且肉質鮮嫩,香噴噴
最好玩既係有鐵板燒
好貼心有多種唔同嘅醬汁...
生熟程度自己控制,蔬菜索晒啲肉汁,好鮮甜
牛肉好香牛味,完全唔"un",配合不同醬汁好有新鮮感
韓式炒年糕,表面鋪滿忌廉同彩色糖,好少女既感覺
當然唔小得特色飲品!
蜜桃味酒沙冰,清新香味,好正!
2017-07-13 168 浏览
韓國餐廳見唔少,呢間口碑一直都唔錯,而且好多人介紹我去食!試新嘢,最好就係同埋班朋友一齊食!間店嘅燈光好充足,乾淨又整齊,睇落好舒服,食嘢都食得開心啲!泡菜仲要任食,好得我歡心,好啱鍾意食泡菜嘅人,餐前食少少都ok㗎,開一開個胃睇完一大輪後就叫咗個弘大至熱選套餐,成個餐都好豐富,有忌廉、香辣炒年糕、卡邦尼炒年糕、甜辣炸雞、美國肩胛翼板牛肉~而且份量好足,絕對夠兩個人食,唔好唔記得仲有杯嘢飲!呢盤嘢入面有隻好可愛嘅熊,同麵包、薯條、沙律、泡菜炒飯、漢堡、芝士,差d唔捨得食~芝士泡菜炒飯好夾,塊漢堡好多肉汁,薯條亦都好脆~朋友P鍾意食豆腐,所以另外叫咗個豆腐沙律,豆腐加菜係好清淡嘅配搭,上面嘅醬睇落深色,但係唔會太咸,食落口感好清新~比較大食既我哋仲叫咗呢個雞蛋米紙卷,入面嘅蘿蔔好爽脆,有啲飯同菜嘅中和,所以唔會太酸,份量啱啱好,可以一次食一件由於太肚餓,所以仲追加咗鐵板牛仔骨飯,牛仔骨唔會韌,好易食,醬汁嘅味道都唔會太咸,整體夠入味,係好食嘅!我就擦咗呢杯西柚石榴沙冰+蘋果酒特飲,因為有齊我鍾意嘅生果,一次過滿足哂我三個願望!朋友小白就叫咗這杯白桃檸檬梳打,味道酸酸地,白桃味好香好突出,

朋友小白就叫咗這杯白桃檸檬梳打,味道酸酸地,白桃味好香好突出,同檸檬味混合得宜。
2017-07-11 154 浏览
阿妹近期先開始學人崇尚韓風,多次懇求我帶佢去這間Kim's Spoon,咁趁今日得閒就帶佢去喇~店舖裝潢與氣氛皆貼近韓風,阿妹入去已經開始好興奮,我就比較留意乾唔乾淨,眼見都好乾淨,初步都滿意坐底後我地就叫左個"弘大至熱2人套餐",呢個套餐份量都幾大,起初仲驚食唔晒添原先覺得香辣炒年糕同甜甜既鮮忌廉會有很大衝突,誰知甜中帶辣又是另一種滋味,幾滑又幾好食~套餐中包含韓燒元素,充份體現韓式文化!牛肉有香濃肉味,充滿肉汁,滋味無窮!而炸雞又唔會太辣,甜味與辣味互相配合得宜,而且雞肉相當嫩滑,令人滿足。另這盤食物上的笑哈哈給人歡樂感覺,淨睇都好開心,其底下的泡菜炒飯味道濃郁,更是使人回味無窮,沙律與麵包亦有顧及食客健康!我就叫左杯乳酸西柚橙汁,味道偏酸中帶一點點甜,喝下時很清新開胃,消除了飽滯的感覺臭妹就點了這杯沙冰,上面有一層厚忌廉,整杯飲料比較甜食畢後我同阿妹既肚都好滿足呀!
臭妹就點了這杯沙冰,上面有一層厚忌廉,整杯飲料比較甜

食畢後我同阿妹既肚都好滿足呀!
2017-07-05
2017-07-11 137 浏览
本來想班朋友去韓國,但最後因為就唔到時間而取消,宜家個旅行去唔成,唯有搵間韓國嘢去頂下癮先><"值得高興的係間餐廳的韓國菜無令我失望~間餐廳個景幾開揚,室内的燈光亦唔會太暗,成個環境幾舒服㗎~睇咗menu一陣,發現有個弘大至熱選套餐幾吸引,就叫咗黎食個套餐非常豐富!有忌廉配香辣炒年糕同卡邦尼炒年糕,甜辣炸雞,美國肩胛翼板牛~個甜辣炸雞唔係太辣,好適合香港人口味,加上啲雞又滑又夠味,顏色又鮮艷,係我最鍾意嘅一道菜~最特別係碗年糕配忌廉,雖然個配搭有d怪,但係食落真係唔錯!仲要意想不到咁夾!又滑又好食~呢盤嘢食好豐富,有麵包、薯條、沙律、泡菜炒飯、漢堡、芝士,仲有個好得意嘅樣响泡菜炒飯上面!可直接清咗盤嘢,如果想啲芝士融嘅,可以學我放啲芝士同飯上小爐炒,仲好味!我好鍾意食泡菜,呢度係任食既真係開心到癲!支蘋果酒本身响屋企有飲開,所以就叫咗杯西柚石榴沙冰+蘋果酒特飲,估唔到佢地係咁夾!而且無咩酒精味,好易入口~呢杯藍橙沙冰其實係檸檬梳打,個顏色好鮮艷,好吸引~ 橙同檸檬係絕配,酸酸地好開胃~
值得高興的係間餐廳的韓國菜無令我失望~

間餐廳個景幾開揚,室内的燈光亦唔會太暗,成個環境幾舒服㗎~

睇咗menu一陣,發現有個弘大至熱選套餐幾吸引,就叫咗黎食

我好鍾意食泡菜,呢度係任食既真係開心到癲!

2017-07-09
2017-07-11 91 浏览
每次去食飯都想食韓國嘢,今次亦都唔例外,仲可以同埋一班三五知己一齊去,一路食一路吹水~見到呢間餐廳好吸引,於是就走咗入去試~有好多唔同嘅坐位任君選擇,地方又大又乾淨,光線充足,食飯都食得舒服啲!不停咩都話要叫後,最後就叫左弘大至熱選套餐,因為個餐有好多嘢食,真係睇多眼都花埋~自己燒係我最鍾意嘅環節,加上啲牛嘅雪花好均勻,厚度適中容易咬,唔會韌,燒完之後香噴噴~忌廉配香辣炒年糕同卡邦尼炒年糕好特別,食起上嚟甜甜地咸咸地,好特別嘅菜式;甜辣炸雞好開胃,啲雞亦都好滑,又唔會太辣,朋友都話好食!芝士同泡菜炒飯係上佳嘅配搭,味道濃郁而且好香口,漢堡有好厚好多肉汁,食完之後勁滿足!我叫左杯藍莓乳酪沙冰,甜得嚟有啲酸,食緊熱辣辣嘅餐個陣飲真係透心涼朋友就叫左杯曲奇沙冰,有好香Oreo味,上埋仲比多塊你!同啲忌廉一齊飲好滑~
2017-06-24
2017-07-11 97 浏览
晚餐時間想同屋企人搵間有特色嘅韓國餐廳,見有好多朋友都話呢間唔錯,值得一試,咁當然試下無仿,而且個價格都合理。由門面睇已經覺得間餐廳唔錯,排位整齊加上地方清潔做到足睇左一輪餐牌後,就揀咗個弘大至熱選套餐,都只係$288,望落仲好似好多嘢食添~弘大至熱選套餐個份量真係幾多兩個人食一定夠,個樣同menu都好似,貨真價實最特別係碗年糕配忌廉,食起上嚟甜甜地又咸咸地啲牛肉嘅雪花好均勻,厚度適中容易咬,香噴噴好惹味!芝士同泡菜炒飯係上佳嘅配搭,仲可以放上小爐炒,等啲芝士同啲飯溶埋一齊食,GOOD呢度既泡菜係任食,正呀~~~~~~(因為我堅係超愛食泡菜)阿妹叫既呢杯棒棒糖白桃梳打,好特別又幾好玩,可以自己加啲料入去杯飲品到,蜜桃味仲好香!西柚沙冰同蘋果酒就一次過滿足哂我三個願望嘅飲品,飲落都好夾好冰凍,最適合每天都心火盛既我
由門面睇已經覺得間餐廳唔錯,排位整齊加上地方清潔做到足
弘大至熱選套餐個份量真係幾多
兩個人食一定夠,個樣同menu都好似,貨真價實
最特別係碗年糕配忌廉,食起上嚟甜甜地又咸咸地
啲牛肉嘅雪花好均勻,厚度適中容易咬,香噴噴好惹味!

呢度既泡菜係任食,正呀~~~~~~(因為我堅係超愛食泡菜)

2017-06-19
2017-07-06 131 浏览
下午茶時間黎到kim’s spoon,環境幾舒適 ,好適合同fd食住下午茶吹下水。呢日點左鐵板飯同小食拼盤,份量都好多喔😂。 . 小食拼盤 $57 :除左炒粉絲同年糕,仲可以揀甜辣炸雞或餃子,有咁多款韓式美食,岩哂貪心咩都想試既k🤘。炒粉絲醬油味好出,好惹味,但又唔會話好油膩;年糕夠煙韌,而醬汁甜中帶點微辣👏;反而炸雞k就覺得一般啦,炸漿太厚,雞肉唔多😑。

2017-07-04 2882 浏览
今日去了荃灣做義工,好耐無行過南豐中心,就想去行個圈。見到這間的裝修跟南豐中心的平民化大不相同,應該可以坐得舒舒服服,就試試。這裡環境不錯,的確可以坐得舒舒服服,是跟南豐中心的風格完全不同。而且鄰近地鐵站,是約朋友聚首的好地方。一坐下就可以吃吃泡菜放在桌上任吃的泡菜,泡菜味道十分正宗,酸辣配搭適中,真係忍不住吃上它半壇。我們見到這個弘大至熱選套餐,看似兒童餐,賣相十分吸引可愛,所以就試試。看似份量不多,但絕對不是兒童餐的份量。我們兩個人食都差點吃不完。這碗看似甜品的忌廉,其實香辣炒年糕。吃前,先將忌廉跟帶湯的炒年糕攪拌,年糕沾上混合了忌廉的湯汁,就更加香濃。這個甜辣炸雞的韓式醬汁與炸得香脆嫩滑的炸雞配合,就是韓式好味道。不能少看這美國肩胛翼板牛肉,質素相當高,牛味濃郁,肉質鮮,切得薄薄的就似入口即化,絕非一般貨色,就吃牛肉已非常滿足。這盤十分可愛的主食,真的不忍心下手。芝士下是漢堡扒及泡菜炒飯。用麵包夾着芝士加上漢堡扒吃,又或者拌着炒飯吃又可以,各有特色,都十分美味。另外,我又點了西柚石榴沙冰,豐富的西柚味配上淡淡的石榴香,感覺十分清新,夏天消暑最佳。邊吃烤牛肉,邊喝這杯飲品,就令人更
跟南豐中心的平民化大不相同,應該可以坐得舒舒服服,就試試。

脆嫩滑的炸雞配合,就是韓式好味道。

就似入口即化,絕非一般貨色,就吃牛肉已非常滿足。

新,夏天消暑最佳。邊吃烤牛肉,邊喝這杯飲品,就令人更想多吃幾片。朋友
點了水蜜桃檸檬冰茶,我試了一口,從未想過其實凍檸茶和水蜜桃都可以如此
配合。
2017-07-02 103 浏览
下晝約左喺南豐上興趣班,南豐得連鎖餐廳,時間又得一個鐘,所以試下呢間韓國野啦Menu大致上2頁,有lunch set,我同友人點左一個板燒飯,一個炒粉絲,同一個紫菜卷每枱都有泡菜比大家隨便任食,可惜我地都唔鍾意食泡菜啦😅個人最愛個紫菜卷,牛肉味好濃好香,多汁得黎又唔會好油個粉絲稍為油左少少,雞肉無乜味,無下次至於個板燒飯就中規中矩啦,無乜特別不過個場我覺得算大,如果同三五知己行街行至攰想吹下水,下次可以試下

每枱都有泡菜比大家隨便任食,可惜我地都唔鍾意食泡菜啦😅

個人最愛個紫菜卷,牛肉味好濃好香,多汁得黎又唔會好油

個粉絲稍為油左少少,雞肉無乜味,無下次

至於個板燒飯就中規中矩啦,無乜特別

2017-07-01 77 浏览
位於荃灣南豐中心2樓的Kim's Spoon, 主打韓國菜,食物的造型都十分可愛和色彩繽紛,而且桌面放了一盤泡菜供客人自由享用。點了一客弘大至熱選,藍橙沙冰和巨峰梳打茶。藍色的沙冰造型很漂亮,而且味道酸酸甜甜頗開胃。約二十分鐘後,套餐來到了,一大盤盛得滿滿的,賣相卡娃伊,適合兩至三個人享用。店員更會貼心的講解食用方法:如炒年糕可以和忌廉攪拌食用。攪拌後,炒年糕口感更滑溜,而且煙煙韌韌的。待店員點火後,要等數分鐘至鍋變熱,之後便可將牛油塗滿整塊燒鍋。這小鍋是不黏底,所以烹飪新手也能輕易上手。牛的色澤頗新鮮,而且入口不韌,沒有渣。弘大至熱選包括:忌廉配香辣炒年糕泡菜炒飯配芝士漢堡(滋味自助燒)美國肩胛翼板牛肉配少量甜辣炸雞麵包薯條沙津

弘大至熱選包括:
麵包
薯條
沙津
2017-07-01
嚟到荃灣南豐中心嘅Kim’s Spoon,由扶手電梯上到嚟轉右就到。入面都幾開揚,感覺唔錯。呢邊仲望到地鐵站。呢次嚟嘅目的係要試餐廳嘅弘大至熱選,可以一次過食到近期韓國大熱嘅食物。等緊嘢食嚟嗰陣見檯上面有個黑色嘅壺,打開一睇原來係泡菜。我去過嘅韓國餐廳唔算少,除咗某啲韓燒放題之外,任食客自取泡菜嘅餐廳都係第一次見,對於鍾意泡菜嘅人嚟講真係會加唔少印象分。之後侍應就將張檯執好,再拎塊長度可以橫跨兩張檯嘅大木板嚟,上面放咗弘大至熱選嘅嘢食,就咁睇都覺得豐富。侍應叮囑我哋要食咗呢個忌廉香辣炒年糕先,上層唧滿忌廉,同埋灑咗裝飾彩糖,賣相似係甜品咁。辣炒年糕就埋藏晌忌廉之下。我都有聽聞近期韓國興起忌廉熱,將佢同烏冬等等鹹食結合埋一齊,聽落真係覺得有少少怪。下層除咗煙煙韌韌嘅年糕之外,仲有魚糕同泡菜。我戰戰兢兢咁將佢哋同忌廉撈勻,睇落唔啦更,辣炒年糕食起上嚟嘅辣味就俾忌廉中和咗,味道比想像中討好。甜辣炸雞,炸雞表面有甜甜辣辣嘅醬汁,幾惹味。呢盤有麵包、薯條、餅乾、粟米沙律同雜菜沙律,中間就用車打芝士、水牛芝士、漢堡扒、泡菜炒飯組成,仲用咗紫菜同炸年糕造型,睇落有少少似熊仔,幾得意。成個組合都比較穩

入面都幾開揚,感覺唔錯。

呢邊仲望到地鐵站。

泡菜

弘大至熱選

忌廉香辣炒年糕

忌廉香辣炒年糕

下層除咗煙煙韌韌嘅年糕之外,仲有魚糕同泡菜。

甜辣炸雞

甜辣炸雞炸雞表面有甜甜辣辣嘅醬汁,幾惹味。

麵包、薯條、餅乾、沙律、芝士、漢堡扒、泡菜炒飯

麵包、薯條、餅乾、沙律、芝士、漢堡扒、泡菜炒飯

成個組合都比較穩陣,泡菜炒飯雖然嚟唔切食而變凍咗,不過個味道都唔錯,只係漢堡扒同薯條比較乾身同腍身。

美國肩胛翼板牛肉

嚟到最後,呢個弘大至熱選入面仲有燒肉。

美國肩胛翼板牛肉

餐牌寫係美國肩胛翼板牛肉嚟,仲有啲冬菇、紅椒同紫洋蔥伴碟。

醬汁

側邊放咗燒汁、芥末汁、牛油同酸瓜,係用嚟蘸燒肉食嘅。

美國肩胛翼板牛肉

牛肉燒好之後有一條條鐵板坑紋,口感幾軟嫩,唔錯啊!

西柚石榴沙冰

天氣有啲熱,於是叫埋兩杯飲品試試。西柚石榴沙冰,味道酸酸哋幾清新。

白桃沙冰

白桃沙冰就係用沙冰再加桃味汽酒炮製,飲起上嚟幾香甜,唔似晌度飲酒。只係佢啲沙冰嘅溶化速度比西柚石榴嗰杯快好多,不過都總算冰涼解渴。
泡菜
弘大至熱選