早聞呢間西班牙餐廳口味正宗傳統個西班牙海鮮飯仲大得驚人!今日放工就同男朋友黎試下特色菜一入餐廳就見到開放式廚房同型格木枱餐廳主調紅色仲有啲colorful 吊燈有種西班牙熱情歡快嘅感覺店員都幾Nice介紹得詳細之餘又有笑容加分!鮮嫩八爪魚配薯仔及煙薰紅椒粉橄欖油Pulpo a la Gallega八爪魚超嫩滑!!!仲有啲煙燻味底下係啖啖綿滑嘅薯仔配上paprika粉同醬汁口味幾特別好有驚喜🤩傳統西班牙奄列 Tortilla奄列成件厚厚地咬落去蛋香濃郁中間有薯仔、洋蔥同辣肉腸幾豐富西班牙海鮮飯 Paella de Mariscos成鍋上枱嗰下真係夠晒震撼超巨型蝦、青口、蜆鋪到滿飯面飯底帶微微焦香陣香味好exotic海鮮夠新鮮蝦彈牙蜆同青口無腥味啲米軟身得黎中間一點硬處理得好好!傳統西班牙炸脆條配巧克力醬及雲厘拿雪糕ChurrosChurros香脆鬆化唔會太甜食多多都唔會膩😍La Paloma食物有心機餐廳環境靚見到有客人喺度慶祝都好有氣氛最驚喜係Paella真係好味唔係得個誇張樣價錢唔算平但以西餐嚟講都合理好啱一班朋友試新菜系
早聞呢間西班牙餐廳口味正宗傳統
個西班牙海鮮飯仲大得驚人!
今日放工就同男朋友黎試下特色菜

介紹得詳細之餘又有笑容
加分!

鮮嫩八爪魚配薯仔及煙薰紅椒粉橄欖油
Pulpo a la Gallega
八爪魚超嫩滑!!!
仲有啲煙燻味
底下係啖啖綿滑嘅薯仔
配上paprika粉同醬汁
口味幾特別
好有驚喜🤩

傳統西班牙奄列 Tortilla
奄列成件厚厚地
咬落去蛋香濃郁
中間有薯仔、洋蔥同辣肉腸
幾豐富

西班牙海鮮飯 Paella de Mariscos
成鍋上枱嗰下真係夠晒震撼
超巨型
蝦、青口、蜆鋪到滿飯面
飯底帶微微焦香

2025-04-23
  • 鮮嫩八爪魚
  • 西班牙海鮮飯
2025-04-05 1418 浏览
與西班牙菜愛好者共晉晚餐,來到這間有濃厚西班牙特色的樓上餐廳。西班牙蕃茄、醃製洋蔥、波菜及香醃吞拿魚是開胃小菜。這道菜融合了新鮮與醃製的味道,西班牙蕃茄的酸甜口感與香醃吞拿魚的鹹香相得益彰,醃製洋蔥帶來微妙的酸味,增添了一層層豐富的味覺層次。而波菜的清香感覺在這些強烈的味道中起到了一個平衡的作用,讓整道菜的味道不會過於沉重。伊比利亞火腿酥炸忌廉球外皮酥脆,內裡是濃郁的忌廉與火腿的融合。伊比利亞火腿的鹹香與忌廉的柔滑相得益彰,形成了一個完美的對比。而蘑菇酥炸忌廉球則以其獨特的香氣和滑嫩的內餡給人留下深刻印象。蘑菇與忌廉的豐富口感交織,外脆內嫩,絕對是一道讓人停不下來的小吃。經典的西班牙菜式——辣肉腸傳統西班牙奄列。這道奄列的特色在於加入辣肉腸,為這道看似簡單的奄列增添了豐富的層次感。辣肉腸的鹹香與蛋的嫩滑搭配得恰到好處。蛋的細膩口感與辣肉腸的濃郁香氣相輔相成。重頭戲——西班牙海鮮飯。色香味俱全,海鮮飯中有鮮美的魷魚、蜆肉、青口和蝦,這些海鮮的鮮甜味道與米飯的濃郁相互交織,米飯被調味得恰到好處,吸收了海鮮的鮮味,質地鬆軟又帶有輕微的粘性,而海鮮的鮮美更是讓整道菜升華。傳統西班牙炸脆條配巧克

傳統西班牙炸脆條配巧克力醬及雲呢拿雪糕
傳統西班牙炸脆條配巧克力醬及雲呢拿雪糕。這道甜品有著濃濃的西班牙特色,炸脆條外酥內軟,撒上一層糖粉,沾上濃郁的巧克力醬,與雪糕的香甜融合,為整個餐後甜品帶來了絕妙的平衡感。巧克力醬的濃郁,雪糕的柔滑,再加上炸脆條的香熱脆口,這道甜品的每一口都令人陶醉。
自家製朱古力味雪糕
自家製朱古力味雪糕口感順滑,還保留了朱古力的濃郁味道,甜而不膩,帶來了恰到好處的清爽感。
题外话/补充资料: 加一服務費
2025-03-31
自家製朱古力味雪糕
2025-02-12 3126 浏览
好幾年前朋友帶過我來這裡,那次讓我一試難忘🥰。幾年後,再度重返這裡,環境沒有多大變化,服務也同樣高質,唯一不同是,現在更熱鬧一點,餐廳人聲鼎沸、座無虛席,氛圍好好。‖ 煙燻三文魚配墨西哥酸忌廉及三文魚子 ($35/p) ‖四個字,鹹鮮甘美😋。煙三文魚、三文魚子、酸忌廉,加上薄脆包著芝士,味道口感完美配搭。‖ 和牛及鵝肝配長法包 ($40/p) ‖好好食🤤。職員會先用火槍輕輕灼過和牛表面再供客人享用。和牛配鵝肝,又一無得輸的配搭,肥美甘鮮,醇厚綿密,已經想再吃🤤。‖ 鮮嫩八爪魚配薯仔及煙燻紅椒粉橄欖油 ($198) ‖這道非常推薦😍😍!美味得不得了🧡。八爪魚煮得非常軟嫩,絲毫的韌或嚡也沒有,八爪魚的鮮味相當特出。配搭的薯仔好香牛油味,把八爪魚和薯仔一起沾上紅椒粉和橄欖油吃,絕對是味蕾的一級享受🥰。這道菜必點!無論是食材本身質素,或廚師烹調技巧,都屬上乘等級。‖ 烤新鮮沙甸魚配油封薯仔 ($198) ‖這款是daily special。賣相吸引☺️。沙甸魚煎烤得好香口,蘸上mojo sauce和新鮮的chives,味道甜辣可口一流。伴碟的油封薯仔金黃香脆,有香濃牛油味😋。‖ 慢煮烤乳豬配椰菜
好幾年前朋友帶過我來這裡,那次讓我一試難忘🥰。

‖ 煙燻三文魚配墨西哥酸忌廉及三文魚子 ($35/p) ‖

‖ 和牛及鵝肝配長法包 ($40/p) ‖

‖ 鮮嫩八爪魚配薯仔及煙燻紅椒粉橄欖油 ($198) ‖

‖ 烤新鮮沙甸魚配油封薯仔 ($198) ‖

‖ 慢煮烤乳豬配椰菜仔及蘑菇 ($298) ‖

是餐廳其中一道招牌菜。賣相誘人🤤。乳豬烤焗得好美,超級脆卜卜,皮脆肉嫩多汁😍,鹹香得宜,美味至極。旁邊的椰菜仔非常鮮甜解膩☺️。

2025-02-04 4065 浏览
朋友介紹一間在西環的餐廳,西班牙菜非常出色,今晚特來一嚐。餐廳在西營盤站出口附近的「西浦」1樓,裝修典雅,歐洲風格,座位寬敞舒適。餐牌上列出多款西班牙地道菜式,並由西班牙廚師主理,十分吸引。由於花多眼亂,我還是選了個精選二人套餐,內容也相當豐富和富有西班牙特色。前菜小食:“黑毛豬火腿配蕃茄包”伊比利亞橡木果餵飼的黑毛豬火腿,肉質結實而脆口,甘香可口。配上烘得香脆的多士,上面放上新鮮蕃茄蓉,口感特別。“牛肉他他配脆多士”牛肉他他鮮味十足,配上炸香的幼脆條,與牛肉味道配合得宜。“八爪魚配薯仔”薯仔粒上放上鮮嫩八爪魚,肉質腍軟而鮮味,加上用煙熏紅椒粉橄欖油來調味,非常美味。主菜:“西班牙烤三文治”不是一般的三文治,類似蔥油餅,外皮烤得甘香,內餡是芝士、伊比利亞火腿及黑松露,啖啖都是滋味。“牛頰肉配薯蓉”牛頰肉腍軟可口,牛肉味濃,配上特別香口惹味的薯蓉、爽口的長柄西蘭花及蘑菇,味道讓人一試難忘。“西班牙海鮮飯”用一個大淺鍋奉上,上面鋪上大蝦、青口、蜆、魷魚等海鮮,米飯粒粒分明,加上牛油、忌廉,份外香口。甜品“西班牙炸脆條配雪糕”西班牙「油條」,口感香脆,上面灑上砂糖,混合朱古力醬和雪糕,滋味無
前菜小食:
“黑毛豬火腿配蕃茄包”
“牛肉他他配脆多士”
牛肉他他鮮味十足,配上炸香的幼脆條,與牛肉味道配合得宜。
“八爪魚配薯仔”
主菜:
“西班牙烤三文治”
“牛頰肉配薯蓉”
“西班牙海鮮飯”
甜品
“西班牙炸脆條配雪糕”
西班牙「油條」,口感香脆,上面灑上砂糖,混合朱古力醬和雪糕,滋味無窮。
一頓豐富晚餐,再加上舒適的環境,殷勤的服務(不時更換餐具及添加暖水等),真是一個滿足的晚上!
八爪魚配薯仔
西班牙烤三文治
牛頰肉配薯蓉
西班牙炸脆條
八爪魚配薯仔
西班牙烤三文治
牛頰肉配薯蓉
西班牙炸脆條
  • 西班牙烤三文治,牛頰肉配薯蓉,西班牙海鮮飯
2025-06-17 0 浏览
說到西班牙食物第一時間想到朋友之前吃過的餐廳,真的好介紹有高水準裝修又現代感覺食物好多元化,我叫了一個Premium lunch,頭盤有好多不同西班牙Tapas😍兩個人加起就已經有六款小食,每一款我都喜愛🙌🏻伊比利亞黑毛豬火腿配蕃茄很喜歡這個撘配,香濃蕃茄超新鮮用麵包承載着黑毛豬火腿一片都好大味道不會偏鹹。酸汁醃帶子配牛油果及香葱醬橄欖油,牛油果醬檸檬汁提味,香葱醬令人開胃🤤鮮嫩八爪魚🐙配薯仔、紅蝦粉及橄欖油薯仔底,芝士,最上層好似蛋黃醬做醬料,八爪魚鮮嫩好fresh,全個配搭有驚喜。海鮮番茄醬煮青口好多番茄料甜甜酸酸的味道,4隻大青口好新鮮,配合麵包夾著吃滋味。開邊皇帝蝦配蒜香蛋黃醬超香蒜蒜,蝦🦐好彈牙又大隻,一人一隻超爽。和牛配薯條,阿根廷青醬我們吃medium rare 外层層熟透,内部仍保持粉红色相當有水準,保持和牛質感。最後有西班牙墨汁海鮮飯🥘每粒都很均勻有墨汁精華,海鮮有青口、大蝦🍤、魷魚, 海鮮飯軟硬適中。甜品巴斯克焦香芝士🧀蛋糕配雜莓雪葩口感一流,蛋糕軟滑,雪葩好香紅莓味。飲品傳統virgin sangria 果香四溢有不同生果🍓🍎🍊夏天的清涼感覺。

伊比利亞黑毛豬火腿配蕃茄

酸汁醃帶子配牛油果及香葱醬
橄欖油,牛油果醬檸檬汁提味,香葱醬令人開胃🤤

鮮嫩八爪魚🐙配薯仔、紅蝦粉及橄欖油

海鮮番茄醬煮青口

開邊皇帝蝦配蒜香蛋黃醬
超香蒜蒜,蝦🦐好彈牙又大隻,一人一隻超爽。

和牛配薯條,阿根廷青醬

最後有西班牙墨汁海鮮飯🥘

巴斯克焦香芝士🧀蛋糕配雜莓雪葩
口感一流,蛋糕軟滑,雪葩好香紅莓味。

飲品

午餐
  • 鮮嫩八爪魚配薯仔
  • 伊比利亞黑毛豬火腿配蕃茄
  • virgin sangria
La Paloma 寬敞,頗有情調,更有室外座位,除了情侶,還有不少商務客。和牛及鵝肝配長法包上檯時店員用火槍輕輕燒過和牛,香脆法包內是軟滑鵝肝醬,兩者味道幾夾。西班牙煙肉、芝士脆盒子惹味煙肉包著香脆芝士法包火焰燒帶子配伊比利亞火腿,小椰菜及龍蝦汁一上檯店員會加酒點火,好有睇頭帶子仍保持嫩滑,配上火腿、龍蝦汁味道濃郁,小椰菜吸收醬汁精華。蒜香辣椒煮大蝦大蝦新鮮爽口,滿佈蒜蓉相當惹味,麵包沾上蒜蓉油也很美味。慢煮烤乳豬配椰菜仔及蘑菇乳豬皮脆卜卜,肉質軟腍有肉汁,椰菜仔及蘑菇炒得夠入味。巴斯克芝士蛋糕配雜莓雪葩先品嚐雜莓雪葩可為前面的菜式解膩,清新。巴斯克芝士蛋糕質感軟滑,芝士味濃郁。之後發現openrice 訂座有85折,可以下次再來!

和牛及鵝肝配長法包

西班牙煙肉、芝士脆盒子
惹味煙肉包著香脆芝士法包

火焰燒帶子配伊比利亞火腿,小椰菜及龍蝦汁
一上檯店員會加酒點火,好有睇頭

蒜香辣椒煮大蝦
大蝦新鮮爽口,滿佈蒜蓉相當惹味,麵包沾上蒜蓉油也很美味。

慢煮烤乳豬配椰菜仔及蘑菇
乳豬皮脆卜卜,肉質軟腍有肉汁,椰菜仔及蘑菇炒得夠入味。

巴斯克芝士蛋糕配雜莓雪葩
先品嚐雜莓雪葩可為前面的菜式解膩,清新。
巴斯克芝士蛋糕質感軟滑,芝士味濃郁。

之後發現openrice 訂座有85折,可以下次再來!

位於西營盤嘅呢間餐廳 被譽為The Best Spanish Restaurant🇪🇸由西班牙廚師主理 正宗地道風味👨🏻‍🍳餐廳裝潢有格調 配埋音樂 都幾浪漫有feel💕.📌PAELLA VALENCIANA $408坊間較少見嘅雞肉Paella 傳統嘅華倫西亞風味✨上枱嚇親 個鍋超級大‼️配料除咗雞肉🍗仲有青豆同雅枝竹🫛🧅加埋檸檬汁同迷迭香 清新開胃🍋🌿米飯大粒飽滿有咬口🍚吸盡鮮味 有埋飯焦就完美🥘.📌BIKINI $98呢個絕對係我最愛嘅Tapas😻方包烘至酥脆鬆軟 濃郁牛油香氣🍞內餡夾滿芝士, 伊比利亞火腿, 火箭菜同黑松露 鹹鮮香口 惹味唔過膩🧀🥓🥬🍄‍🟫.📌HUEVOS ROTOS $198伊比利亞火腿幾足料 鋪滿晒 鹹鮮甘香🥓兩隻煎蛋偏熟 如果生啲有埋蛋汁 應該會更加正🍳薯條較粉綿 唔夠香脆 但夾埋一齊食又唔錯🍟.📌TARTA DE QUESO $88西班牙招牌甜品🌟慶祝可以加仙女棒 打卡一流💥巴斯克芝士蛋糕軟綿幼滑 芝士奶香濃郁 甜度適中🧀再配埋雜莓雪芭 酸甜清爽🫐🍨.📌RED SANGRIA (Glass) $108西班牙菜點少得Sangria❤️‍🔥用上Red wine,
📌PAELLA VALENCIANA $408
📌BIKINI $98
📌HUEVOS ROTOS $198
📌TARTA DE QUESO $88
📌RED SANGRIA (Glass) $108
西班牙菜點少得Sangria❤️‍🔥用上Red wine, Vermouth同多款spirits🍷冇加果汁 只係on top加水果🍎🍏🍊酒味夠晒濃 啱晒酒鬼😏
如欲查看相關食物相片 可查閱本人已上傳之影片🎦
2025-06-10 0 浏览
西班牙海鮮飯真係同傳聞一樣超大碟😍啲飯粒粒分明,唔會痴埋一齊,超入味好好食😋🐙八爪魚配薯仔平時八爪魚同薯仔都食得多,但兩樣配埋一齊真係好少有😳估唔到加埋一齊都幾夾,有驚喜🙌🏻🙌🏻🥪黑松露芝士煙肉三文治好香口,雖然平時嘅我好少食三文治,但我都好快成個清左🤤🍦西班牙脆條配雲呢拿雪糕脆條好鬆軟,配埋雪糕口感一流呢度嘅西班牙菜真係好傳統,有啲菜式出面都比較少見,值得一試🙌🏻🙌🏻

🐙八爪魚配薯仔
八爪魚薯仔

🥪黑松露芝士煙肉三文治
黑松露芝士煙肉三文治

好香口,雖然平時嘅我好少食三文治,但我都好快成個清左🤤

🍦西班牙脆條配雲呢拿雪糕
西班牙脆條配朱古力醬+雲呢拿雪糕
脆條好鬆軟,配埋雪糕口感一流

牛頰肉配薯蓉西蘭花蘆筍
2025-05-28
2025-06-10 0 浏览
我同朋友去咗 La Paloma 慶祝生日,係一間幾正宗嘅西班牙菜餐廳!我地試咗幾道菜,都覺得值得再去食。•和牛及鵝肝配長法包 5/5🌟和牛喺法包上面,員工會用火槍炙燒,鵝肝本身好膩,但因為放喺包入面,咬開時味道就同法包融合咗,味道上唔會話好濃。•傳統炸薯角配紅辣粉醬 5/5🌟呢個薯角真係超級好食!外脆內軟,咬落去熱辣辣,配埋少少辣味嘅醬,食到停唔到口!•火焰燒帶子配伊比利亞火腿、小野菜及龍蝦汁 4/5🌟職員送上嚟嘅時候,仲會點起火,真係好有氣氛!帶子鮮嫩,但醬汁味道上稍為比較淡咗少少。•西班牙海鮮飯 2/5🌟飯就稍微有啲失手。飯質感比較淋,個人鍾意飯質比較硬啲,再加上覺得味道唔夠出色。不過佢份量超級大,同埋佢飯上面嘅海鮮算新鮮。•巴斯克焦香芝士蛋糕配雜莓雪葩 4.5/5🌟芝士蛋糕的膩,但配上雜莓雪葩加咗少少酸味,令到整個甜品開胃。整體甜度啱啱好,口感滑順。•Overall 4/5🌟整體嚟講,La Paloma 係一間幾正宗嘅西班牙菜餐廳,食物都有水準,值得去試。

•和牛及鵝肝配長法包 5/5🌟

生日
傳統炸薯角配紅辣粉醬
火焰燒帶子配伊比利亞火腿、小野菜及龍蝦汁
2025-06-09 0 浏览
週末和朋友到西環一間由西班牙廚師主理餐廳用膳,夠地道正宗。餐廳面積不少,裝修雅緻,有吧台,陳列各式美酒佳釀。我們選了臨窗座位,有大窗可望街景。餐牌上的午市套餐圖文並茂,菜式選擇很多,非常吸引,我們點了Premium Menu(專貴午市二人餐)可以自選六款Tapas ,一款西班牙炒飯,甜品。每人加$230還有酒水任飲。Tapas 西班牙小食:「番茄沙律配油封吞拿魚」番茄、洋蔥、三文魚、橄欖,加上橄欖油,酸甜開胃。「伊比利亞黑毛豬配番茄包」黑毛豬火腿甘香可口,油潤甘香,味道醇厚,細嚼之下更透出淡淡的果仁味道。配上番茄脆麵包,口感非常好,果然是西班牙特色菜。「炙燒吞拿魚配冷煮番茄湯及黑橄欖」半熟吞拿魚,外皮烤香,裏面肉質保持鮮嫩,口感不錯,配上滋味番茄汁就更加美味。「鮮嫩八爪魚腳配薯仔紅椒粉及橄欖油」八爪魚腳特別鮮嫩,爽滑無渣,味道調校得宜,雖有紅椒粉,但不辣。「和牛配薯條及阿根廷青醬」和牛肉質鮮嫩,腍軟可口,牛肉味濃。「開邊帝皇蝦配蒜香蛋黃醬」烤香的帝皇蝦,肉質鮮甜,口感像龍蝦,讓人驚喜。西班牙炒飯「傳統華倫西亞雞肉迷迭香配青豆及雅枝竹燴飯」原鍋奉上,熱焫焫,香氣四溢。雞肉入味,米粒爽口,
Premium Menu(專貴午市二人餐)
Tapas 西班牙小食:
「番茄沙律配油封吞拿魚」
番茄、洋蔥、三文魚、橄欖,加上橄欖油,酸甜開胃。
「伊比利亞黑毛豬配番茄包」
「炙燒吞拿魚配冷煮番茄湯及黑橄欖」
「鮮嫩八爪魚腳配薯仔紅椒粉及橄欖油」
「和牛配薯條及阿根廷青醬」
和牛肉質鮮嫩,腍軟可口,牛肉味濃。
「開邊帝皇蝦配蒜香蛋黃醬」
烤香的帝皇蝦,肉質鮮甜,口感像龍蝦,讓人驚喜。
西班牙炒飯
「傳統華倫西亞雞肉迷迭香配青豆及雅枝竹燴飯」
原鍋奉上,熱焫焫,香氣四溢。雞肉入味,米粒爽口,加上香草、青豆、雅枝竹和忌廉,令燴飯的口感和味道更上一層樓。
甜品
「巴斯克焦香芝士蛋糕配雜莓雪葩」
香濃的芝士蛋糕,配上酸甜的雜莓雪葩,是非常好的配搭。
飲品
「Virgin Sangria」無酒精西班牙水果酒
賣相艷麗,材料豐富,有果汁,無酒精水果酒、梳打水、新鮮雜果粒。雖然無酒精,但香甜可口,同樣出色。
一頓正宗豐富西班牙盛宴,大家都非常滿足😋😋。
番茄沙律配油封吞拿魚
和牛配薯條及阿根廷青醬
開邊帝皇蝦配蒜香蛋黃醬
傳統華倫西亞雞肉迷迭香配青豆及雅枝竹燴飯
巴斯克焦香芝士蛋糕配雜莓雪葩
  • 伊比利亞黑毛豬配番茄包,
  • 鮮嫩八爪魚腳配薯仔紅椒粉及橄欖油,
  • 開邊帝皇蝦配蒜香蛋黃醬,
  • 巴斯克焦香芝士蛋糕配雜莓雪葩,
  • 無酒精西班牙水果酒
2025-06-04 248 浏览
La Paloma 餐廳供應西班牙菜,室內裝潢雅致,餐具及擺設色彩繽紛,室內掛著的一串串小燈泡,打造濃厚的異國色彩,餐廳更設室外座位,是聚會好地方!鮮嫩八爪魚配薯仔及煙熏紅椒粉橄欖油:八爪魚腳入口嚼勁十足,配上香軟的薯仔口感層次非常豐富。加入煙燻辣椒橄欖油提鮮,令味道更為惹味。慢煮烤乳豬配椰菜仔及蘑菇:烤西班牙烤乳豬皮脆肉嫩,油份於烤製過程之中充份發揮,更將乳豬濃郁的肉汁鎖住,是一道出色的佳餚!烤三黃雞配珍珠洋蔥薯仔及雞汁:三黃雞烤得色澤金黃,散發香草氣息,肉嫩多汁。珍珠洋蔥、薯仔吸收雞汁精華,非常惹味!Estrella Galicia味道清爽,口感順滑。

Estrella Galicia味道清爽,口感順滑。

2025-05-22
2025-06-01 254 浏览
想食傳統西班牙菜· 一定要試試這家La Paloma位於西營盤小巷裡·裝修帶有熱情活力風格人氣必點一定係Pealla ·巨型鐵鑊超有記憶點同埋各式各樣嘅Tapas·每次都想一次點哂黎試試ꕺ Selection Ham With tomato Bread 麵包蘑上蒜頭、蕃茄·淋上橄欖油蕃茄令整體好清爽·令味蕾清新一下ꕺ Scallop Ceviche With Avacado & Shallot Sauce 新鮮帶子以檸檬調味·酸香醒胃帶子本身鮮甜彈牙·牛油果加入後令口感更滑順ꕺ Ternera Y Foie Gras先輕輕炙燒和牛· 中間係薄脆餅乾包裹系ꕺGarlic And Chili Prawns 上枱一刻香噴噴·蒜香味超濃郁蝦肉彈牙爽嫩·超愛這道.ᐟ‪.ᐟ‪.ᐟ‪ꕺꜱᴇʟᴇᴄᴛɪᴏɴ ᴏꜰ ɪʙᴇʀɪᴄᴏ ʜᴀᴍ ꕺ Scallop On Fire席前會有火焰環境·記得相機食先新鮮帶子配搭香濃醬汁·加上碎粒煙肉·味道有層次ꕺ Seafood Pealla 最signature菜色·超大盤海鮮飯舖上新鮮海鮮· 飯粒口感適中飯粒吸滿醬汁同海鮮鮮味· 秒速被清盤ꕺ Basque Bur
想食傳統西班牙菜· 一定要試試這家
La Paloma
位於西營盤小巷裡·裝修帶有熱情活力風格
人氣必點一定係Pealla ·巨型鐵鑊超有記憶點
同埋各式各樣嘅Tapas·每次都想一次點哂黎試試

麵包蘑上蒜頭、蕃茄·淋上橄欖油
蕃茄令整體好清爽·令味蕾清新一下

ꕺ Seafood Pealla
最signature菜色·超大盤海鮮飯
舖上新鮮海鮮· 飯粒口感適中
飯粒吸滿醬汁同海鮮鮮味· 秒速被清盤

ꕺ Basque Burnt Cheesecake with mix berries Sorbet
雜莓雪葩很refreshing • 配上口感濃郁嘅芝士蛋糕
整體味道配合得幾好· 食完都唔會太膩

ꕤ La Paloma (西環)
𖠘西環西營盤皇后大道西189號西浦1樓

2025-05-31 240 浏览
Hey fellow foodies! Today I’m sharing this crazy good-value $398 lunch set at La Paloma, a hidden Spanish gem above Sai Ying Pun! Start with 3 tapas per person – we tried them all. MUST-TRY: 🔥 Tuna Tataki : Seared outside, sashimi-soft inside! Served with chilled tomato soup and briny olives – so refreshing you can’t stop!🐙 Tender Octopus Legs: Unbelievably melt-in-your-mouth! Potatoes soaked in smoky paprika and olive oil – pure ocean bliss~ 🦪 Mussels in Marinara : Zesty traditional seafood

🦪 Mussels in Marinara : Zesty traditional seafood sauce – that broth is perfect for bread-dipping!

Mains are HEAVY hitters:
🐷 Crispy Suckling Pig: Skin "CRUNCH"-level crispy, meat cotton-soft! Brussels sprouts and mushrooms soaked in meat juices – sinfully irresistible!
🥩 Wagyu Beef & Fries: Rich, juicy beef with fresh chimichurri. Fries are ultra-crispy (and refillable!) – a safe but stellar pick.

Star of the show: The Paella Valenciana (feeds 3-4!). Rice packed with chicken and rosemary essence, topped with artichokes and green beans – that crispy socarrat (bottom crust) = PERFECTION!

Dessert genius: Basque Burnt Cheesecake – bitter-charred surface meets molten creamy center. Paired with tangy berry sorbet – the ultimate palate cleanser!

Verdict: $398 for premium tapas + massive mains + signature paella + god-tier dessert? Sai Ying Pun office workers’ luxury lunch hack! Book ahead!
2025-05-29 195 浏览
唔知紅色係咪會增加食慾嘅呢?對呢間餐廳嘅第一個感覺就係好多紅色,可能因為西班牙國旗都有好多紅色啦😅佢嘅午市套餐係包兩個Tapas,一個主菜再加飲品。Tapas:日本鮮帶子配椰子汁帶子幾新鮮不過調味唔多覺有椰子味。西班牙白毛豬配番茄包白毛豬肉味香濃又唔會太乾,蕃茄夠味麵包又夠脆,好食。雪利酒灼西班牙辣肉腸味道比較一般冇乜特別。蒜蓉辣椒蝦蒜蓉味夠濃,蝦都好新鮮,調味適中唔會好辣。Main肉汁豬扒配薯條及黑松露醬豬扒肉質有啲乾,黑松露醬味道又唔夠強,有啲失準。香煎魷魚配翠玉瓜、薯仔及堅果蒜香醬魷魚都幾新鮮,肉質柔軟。總結係Tapas出色過主菜。

佢嘅午市套餐係包兩個Tapas,一個主菜再加飲品。

Tapas:
日本鮮帶子配椰子汁
帶子幾新鮮不過調味唔多覺有椰子味。

西班牙白毛豬配番茄包
白毛豬肉味香濃又唔會太乾,蕃茄夠味麵包又夠脆,好食。

雪利酒灼西班牙辣肉腸
味道比較一般冇乜特別。

蒜蓉辣椒蝦
蒜蓉味夠濃,蝦都好新鮮,調味適中唔會好辣。

Main
肉汁豬扒配薯條及黑松露醬
豬扒肉質有啲乾,黑松露醬味道又唔夠強,有啲失準。

香煎魷魚配翠玉瓜、薯仔及堅果蒜香醬
魷魚都幾新鮮,肉質柔軟。

總結係Tapas出色過主菜。

SCALLOP CEVICHE WITH COCONUT DRESSING 日本鮮帶子配椰子汁
SERRANO HAM WITH TOMATO BREAD 西班牙白毛豬配番茄包
PAN FRIED CHORIZO 雪利酒灼西班牙辣肉腸
GARLIC AND CHILI PRAWNS 蒜蓉辣椒蝦
PORK CHOP WITH FRENCH FRIES AND BLACK TRUFFLE SAUCE 肉汁豬扒配薯條及黑松露醬
PAN FRIED SQUID WITH ZUCCHINI, POTATO AND PICADA SAUCE 香煎魷魚配翠玉瓜、薯仔及堅果蒜香醬
BASQUE BURNT CHEESECAKE WITH RASPBERRY SORBET 巴斯克芝士蛋糕配雜莓雪葩
2025-05-15
2025-05-29 175 浏览
成日都聽朋友推介呢間餐廳今次終於試到!菜單上融合了傳統與創新的元素每一道菜都展現出廚師的用心與技藝推介!!✨✨.💎$188 Scallop Ceviche新鮮的扇貝經過清爽的醃製帶有微微的酸味和一絲絲的甜味令人感受到海洋的鮮甜與清新口感滑嫩且層次豐富😍.💎$128 Pigeon Escabeche肉質細膩且多汁醃料中融合了香料同微微的酸味帶來豐富的層次感肉的香氣與醃料的酸甜完美平衡🙆🏻‍♀️讓人忍不住一口接一口.💎$228 King Crab Cannelloni蟹肉鮮甜多汁,帶有濃郁的海味搭配細膩的醬汁,口感柔滑😆蟹肉的鮮味在嘴裡緩緩散開,令人陶醉.💎$80 Patatas Bravas外酥內嫩的薯仔帶有微微的辛辣與番茄的酸甜😍增添一點刺激感,令人一口接一口,回味無窮.💎$258 Seabass with XO Sauce魚肉鮮嫩多汁,帶有淡淡的海洋鹽味烹調得恰到好處,口感細膩搭配的XO醬則是層次豐富香辣中帶有濃郁的海鮮香氣🥹醬汁的鹹鮮與魚肉的鮮味相得益彰.💎$98 Virgin Sangria果香濃郁,帶有微微的甜味和清新的水果香氣喝起來既解渴又令人心曠神怡🥳
成日都聽朋友推介呢間餐廳

帶來豐富的層次感
肉的香氣與醃料的酸甜完美平衡🙆🏻‍♀️
讓人忍不住一口接一口
💎$228 King Crab Cannelloni

蟹肉鮮甜多汁,帶有濃郁的海味
搭配細膩的醬汁,口感柔滑😆
蟹肉的鮮味在嘴裡緩緩散開,令人陶醉
💎$80 Patatas Bravas

外酥內嫩的薯仔
帶有微微的辛辣與番茄的酸甜😍
增添一點刺激感,令人一口接一口,回味無窮

💎$258 Seabass with XO Sauce

魚肉鮮嫩多汁,帶有淡淡的海洋鹽味
烹調得恰到好處,口感細膩
搭配的XO醬則是層次豐富
香辣中帶有濃郁的海鮮香氣🥹
醬汁的鹹鮮與魚肉的鮮味相得益彰
💎$98 Virgin Sangria

果香濃郁,帶有微微的甜味和清新的水果香氣
喝起來既解渴又令人心曠神怡🥳