天氣一直都很壞。。。黑雨、紅雨、黃雨掛過不停, 但是縱使天氣怎樣壞, 我們也不能讓心情變壞, 因此今天我決定約好友去吃一下西班牙大餐。。。 一於學熱情如火的西班牙人一樣 ,及時行樂。。。天跌落嚟當被冚!餐廳的環境chill得來很火熱,主色調是很warm的橙紅色,配上很多小鳥的腳印, that's cute !!今天,餐廳提供了一個豪華套餐的午餐選擇!我們兩個人,一口氣叫來了六個 西班牙小食頭盤tapas, 實行「雨下得越大、胃口越大」!我們叫的taps分別有大蝦、青口 、八爪魚粒、 炸魷魚圈、 西班牙烤乳豬和吞拿魚, 全部都製作非常精美,好睇又好食! 當中,我最喜歡海水味濃濃的八爪魚,雖然只有淡淡的調味,但入口鮮甜,配上薯仔粒更覺味美!烤乳豬也是我的味覺之選, 皮脆肉嫩, 微微的鹹味加上豬肉烤香後特有的騷脆味( 繼續流口水中。。。。。。 真想 encore 多兩碟!! )But。。。吃得盡興之際,我們的主菜。。。西班牙海鮮炒飯,已經在我們的桌上隆重登場。西班牙海鮮飯嘩!這盤海鮮炒飯真的很巨型啊!! 你看上面的青口和魷魚鬚,曲線多麼玲瓏浮凸,做型多麼跳脫啊!蝦兒們也像在豐滿的飯粒上跳舞。

今天,餐廳提供了一個豪華套餐的午餐選擇!

But。。。

西班牙海鮮飯

蝦兒們也像在豐滿的飯粒上跳舞。。。還有豐滿的肉蜆, 在一開一合之間, 像是誘惑你來和他們親嘴一樣!

一口品嚐,味道果然不錯! 飯粒間都充滿著海鮮的鹹香味, 米粒煮得頗為乾身, 但每粒都被一層薄薄的醬汁包裹著,所以很入味,吃起來能感受到師傅的用心製作。

人。。。本質上都是有點三心兩意的動物, 我的注意你已經瞬間由烤乳豬轉移到這盤西班牙海鮮飯的身上了!!

紅、白酒 sangria 各來一杯吧!! 這個最能代表西班牙的成人飲料!

甜品: raspberry sorbert芝士蛋糕

芝士蛋糕沒有很甜,但一囗吃下去時,卻能感受到一份扎實的質感,滿足感悠然而生 。

總結:
這是一家很值得一試的餐廳! 異國風情真能帶給我們不同的質感, 也成功把我們從壞天氣中拉出來,cheer up了!

2025-08-03
纪念日
  • RedSangria
  • BasqueBurntCheesecakewithRaspberrySorbet
  • 西班牙海鮮飯
  • 鮮嫩八爪魚
最近食到一間正宗西班牙餐館,味道不錯,yo很喜歡٩(◕‿◕。)۶ 所以想分享比大家,參考吓 ~ ʚ. PAELLA DE CERDO IBERICO Y SETAS $408伊比利亞豬肉及野生蘑菇燴飯西班牙海鮮飯很出名,但今次不搭配海鮮,改以西班牙聞名的伊比利亞豬肉、蘑菇、雲耳等作燴飯材料,亦有驚喜!伊比利亞豬肉油香細膩,口感柔滑香軟,令yo回味無窮!配搭蘑菇、雲耳、少少酸忌廉,再撒上少許檸檬汁,味道清新減膩♡( ˘ ³˘)♥︎♡ʚ. COCHINILLO $298慢煮烤乳豬配椰菜仔及蘑菇這烤乳豬真的很美味!乳豬皮薄香脆,每啖都聽見「咔嚓」的皮脆聲,油潤肉嫩,很誘人!配菜有清新的椰菜仔、蘑菇,完美平衡了乳豬的豐腴口感 ~ ʚ. CHURROS $88傳統西班牙炸脆條配巧克力醬及雲呢拿雪糕香脆而且沾滿糖霜肉桂粉的Churro配上朱古力醬,口味經典 ~ 配搭雲呢拿雪糕,冰火交融的滋味,更過癮!DIGESTIVOS 餐後酒ʚ. ORUJO DE CAFE $40ʚ. ORUJO DE HIERBAS $40yo想要嚐嚐西班牙餐後酒的滋味,選擇了咖啡口味和混合草本味。Wow 冷藏過的餐後酒,味道

伊比利亞豬肉及野生蘑菇燴飯

ʚ. COCHINILLO $298
慢煮烤乳豬配椰菜仔及蘑菇

ʚ. CHURROS $88
傳統西班牙炸脆條配巧克力醬及雲呢拿雪糕

DIGESTIVOS 餐後酒
ʚ. ORUJO DE CAFE $40
ʚ. ORUJO DE HIERBAS $40
Wow 冷藏過的餐後酒,味道濃厚香醇,小杯慢啜,舒服暖胃 ~ 聽說可以促進消化。
  • 慢煮烤乳豬配椰菜仔及蘑菇
  • 伊比利亞豬肉及野生蘑菇燴飯
2025-06-19 2548 浏览
老best 知我愛西班牙菜,即刻訂位同我去食呢間富有特色的餐廳💃🏻🕺,真的是開心的一晚😊。✨Sexy Chef Menu✨✨Tapas✨最鍾意西班牙前菜,款式多樣又不重複,每樣都是驚喜😍。🔸伊比利亞黑毛豬火腿黑毛豬火腿顏色亮澤,鹹香味十足,搭配烤得香脆的蕃茄麵包,真的十分開胃🤤🔸牛肉他他牛肉味道非常純粹,沒有生肉的腥味,廚師處理得非常好。以橄欖油拌勻,鮮味又清新。🔸鮮嫩八爪魚八爪魚非常鮮嫩,口感彈牙,微辣惹味。🔸黑松露薯條黑松露香氣,瀰漫着整個空間,超香又炸得好脆,好食到啜手指。🔸烤三文治配芝士烤得金黃香脆,芝士半融且拉絲,薄薄一片但餡料豐富,好食到令人覺得意猶未盡。🔸牛頰肉燉得非常軟腍,連同綿滑的薯蓉一同進食,超柔軟同幸福。✨西班牙海鮮飯✨是我見過最巨型嘅西班牙海鮮飯,一上枱忍唔住嘩嘩嘩幾聲😂😂😂材料豐富,包括魷魚、蝦、青口同蜆肉,海鮮飯味道濃厚,真係好正。把手寫住sexy paella for sexy people,令人忍唔住會心一笑😄✨Churros✨傳統西班牙甜點,炸得外脆內軟,肉桂粉味非常濃香,沾上暖暖的朱古力醬及冰凍雪糕,冷暖交替,這份甜品令人非常滿足😍。餐廳佈置非常具西

✨Sexy Chef Menu✨

✨Tapas✨
最鍾意西班牙前菜,款式多樣又不重複,每樣都是驚喜😍。

🔸伊比利亞黑毛豬火腿

🔸牛肉他他

🔸鮮嫩八爪魚
八爪魚非常鮮嫩,口感彈牙,微辣惹味。

🔸黑松露薯條
黑松露香氣,瀰漫着整個空間,超香又炸得好脆,好食到啜手指。

🔸烤三文治配芝士

🔸牛頰肉
燉得非常軟腍,連同綿滑的薯蓉一同進食,超柔軟同幸福。

✨西班牙海鮮飯✨

✨Churros✨

餐廳佈置非常具西班牙風情,正宗又好味,的確是一間高質的餐廳,值得支持🙌🏻想睇更多介紹,馬上Follow我啦😁。
  • Churros
  • 西班牙海鮮飯
  • 牛肉他他
放假同朋友去咗西環影相,朋友介紹一間係西環充滿異國風情嘅西班牙菜去試下餐廳在西營盤站附近,位置非常方便店內裝修典雅,走歐洲風格設計,用上紅色做主色調,充滿西班牙特色室內座位寬敞舒適,仲設有室外位置,拎住杯酒出去 chill 下都非常寫意餐廳由西班牙廚師主理,主要提供多款西班牙地道菜式,非常吸引,啱曬同朋友開心 share食物方面 :CANELON DE CANGREJO : 用粗管通心粉包住滿滿嘅帝王蟹肉,再配上辣椒蛋黃醬、三文魚籽及龍蝦肉,極之惹味,非常有驚喜嘅特色小食TORTILLA : 選擇咗薯仔及洋蔥餡嘅傳統西班牙奄列,蛋味香濃,口感豐富,用小鐵鑊上枱夠曬特色BIKINI : 西班牙風味烤三文治配上芝士、伊比利亞火腿及黑松露,外層烤得香脆,餡料惹味,仲有淡淡嘅黑松露香氣CROQUETAS : 食西班牙菜必叫嘅酥炸忌廉球,外層炸得夠曬酥炸,仲可以選擇伊比利亞火腿及蘑菇兩款味道ENTRAÑA : 和牛煎到五成熟,色澤粉嫩,肉質嫩滑,配上阿根廷青醬及薯條一齊食,非常美味嘅主菜

餐廳在西營盤站附近,位置非常方便

食物方面 :

2025-06-17 2085 浏览
說到西班牙食物第一時間想到朋友之前吃過的餐廳,真的好介紹有高水準裝修又現代感覺食物好多元化,我叫了一個Premium lunch,頭盤有好多不同西班牙Tapas😍兩個人加起就已經有六款小食,每一款我都喜愛🙌🏻伊比利亞黑毛豬火腿配蕃茄很喜歡這個撘配,香濃蕃茄超新鮮用麵包承載着黑毛豬火腿一片都好大味道不會偏鹹。酸汁醃帶子配牛油果及香葱醬橄欖油,牛油果醬檸檬汁提味,香葱醬令人開胃🤤鮮嫩八爪魚🐙配薯仔、紅蝦粉及橄欖油薯仔底,芝士,最上層好似蛋黃醬做醬料,八爪魚鮮嫩好fresh,全個配搭有驚喜。海鮮番茄醬煮青口好多番茄料甜甜酸酸的味道,4隻大青口好新鮮,配合麵包夾著吃滋味。開邊皇帝蝦配蒜香蛋黃醬超香蒜蒜,蝦🦐好彈牙又大隻,一人一隻超爽。和牛配薯條,阿根廷青醬我們吃medium rare 外层層熟透,内部仍保持粉红色相當有水準,保持和牛質感。最後有西班牙墨汁海鮮飯🥘每粒都很均勻有墨汁精華,海鮮有青口、大蝦🍤、魷魚, 海鮮飯軟硬適中。甜品巴斯克焦香芝士🧀蛋糕配雜莓雪葩口感一流,蛋糕軟滑,雪葩好香紅莓味。飲品傳統virgin sangria 果香四溢有不同生果🍓🍎🍊夏天的清涼感覺。

伊比利亞黑毛豬火腿配蕃茄

酸汁醃帶子配牛油果及香葱醬
橄欖油,牛油果醬檸檬汁提味,香葱醬令人開胃🤤

鮮嫩八爪魚🐙配薯仔、紅蝦粉及橄欖油

海鮮番茄醬煮青口

開邊皇帝蝦配蒜香蛋黃醬
超香蒜蒜,蝦🦐好彈牙又大隻,一人一隻超爽。

和牛配薯條,阿根廷青醬

最後有西班牙墨汁海鮮飯🥘

甜品
巴斯克焦香芝士🧀蛋糕配雜莓雪葩
口感一流,蛋糕軟滑,雪葩好香紅莓味。

飲品

午餐
  • 鮮嫩八爪魚配薯仔
  • 伊比利亞黑毛豬火腿配蕃茄
  • virgin sangria
發現西營盤有間潛力西班牙餐廳🍽️由巴塞隆拿主廚主理,店內環境很chill🍺紅橙色的裝潢、熱鬧的氛圍!還有不少是一班朋友慶祝生日🎂帝王蟹龍蝦粗管通心粉配辣椒蛋黃醬及三文魚籽第一反應以為上錯菜😂有別於平時的意粉🍝粗管麵原來可以這麼粗😳整個外型是一條粗管麵包著滿滿的帝王蟹肉,外面是龍蝦肉配辣椒蛋黃醬,略帶點辣,很惹味鮮嫩八爪魚配薯仔及煙蔈紅椒粉橄欖油口感柔軟的八爪魚鋪在金黃色的薯仔,墊在底下的薯仔,吸收了海鮮的鮮味,口感粉糯綿密,再加上煙燻紅椒粉及橄欖,很有風味慢烤乳豬配椰菜仔及蘑菇吃西班牙菜必點!乳豬外皮烤得金黃色,口感帶有焦脆感,肉質幼嫩,肥肉不多,配上經炒香的椰菜仔及蘑菇,跟乳豬很夾牛頰肉配薯蓉佐長柄西蘭花及蘑菇必點‼️👍🏼牛頰是牛經常運動的部位,肌肉纖維豐富,肉質十分軟嫩,入口即化。牛肉吸收了濃厚醬汁。薯蓉口感絲滑,充滿了牛油和奶香

帝王蟹龍蝦粗管通心粉配辣椒蛋黃醬及三文魚籽

鮮嫩八爪魚配薯仔及煙蔈紅椒粉橄欖油

慢烤乳豬配椰菜仔及蘑菇

牛頰肉配薯蓉佐長柄西蘭花及蘑菇

• 鮮嫩八爪魚
  • 牛頰肉
5天前 0 浏览
今個月是歌唱老師的壽辰,所以我們2個學生便請他去教室附近的西班牙歺廳試吓;我們約8點半到,一入門口見到個塲都幾大,剛好是西班牙舞表演時間,有3個女dancers,服裝和舞蹈非常漾眼,氣氛也十分熱鬧,之後還請食客一起跳,大家玩得好開心,跳舞後仲有抽獎,認真有據頭👍🏻講到食物,味道、賣相也不錯,但略謙貴咗啲(雖然經OpenRice訂已經有85折)😅服務則普通,可能不夠侍應生;整體來說,值得一試😋
2025-08-28
生日
  • Scallop Ceviche
在西营旁发现一家超正宗的西班牙餐厅,还有舞蹈💃氛围直接拉满,约会聚餐都超可!周末经常座无虚席~🦑炸鱿鱼必须冲!面衣炸得像玻璃糖纸一样脆,咬下去咔嚓响,鱿鱼嫩到会爆汁~ 配杯啤酒边吃边聊,快乐直接翻倍!🐂牛颊肉配薯蓉绝了牛颊肉炖得软fufu,叉子轻轻一戳就分开,牛肉香浓到骨子里~ 搭配绵密的薯蓉和爽口的西兰花、蘑菇,口感层次超丰富,一口沦陷!🦞重头戏巨型海鲜饭来啦!端上来直接被惊到!超大一个浅锅,铺满大虾、青口、蚬、鱿鱼… 海鲜新鲜到发光~ 米饭粒粒分明,吸饱了海鲜的鲜和牛油忌廉的香,每一口都像在西班牙海边度假!点了Premium Lunch set,人均398,性价比很可!📍位置超方便,西营盘A口出来就是,不用找路太友好~周末还有西班牙舞蹈表演,氛围感直接拉满!爱吃异域美食的宝子赶紧冲~
在西营旁发现一家超正宗的西班牙餐厅,还有舞蹈💃
氛围直接拉满,约会聚餐都超可!周末经常座无虚席~
🦑炸鱿鱼必须冲!
🐂牛颊肉配薯蓉绝了
🦞重头戏巨型海鲜饭来啦!
📍位置超方便,西营盘A口出来就是,不用找路太友好~
2025-08-23 0 浏览
星期日早上跑完步 走咗去西營盤食午餐 「 La Paloma」係一間頗有名氣的西班牙菜🤩《La Paloma》 尊貴午市菜單$398/pp套餐內容選擇多多 彈性度高 👍🏿西班牙小食有十二款選擇 我們二人點了其中五款小食開心sharing 🥳🔺伊比利亞黑毛豬火腿🐽配番茄包西班牙🇪🇸小食之中 必點伊比利亞黑毛豬火腿🐽鹹鹹香香 滋味滿分💯多士烘得香脆 粒粒番茄甜美多汁🔻酸汁醃帶子配牛油果🥑及香葱醬鮮甜帶子與酸汁互相融合 口感細滑🔺鮮嫩八爪魚腳 🐙配薯仔🥔紅椒粉及橄欖油🫒八爪魚腳🐙質感溫和柔韌 薯仔🥔入口軟腍▪️開邊帝王蝦配蒜香蛋黃醬(件)帝王蝦肉質鮮嫩 配蒜香醬惹味到不得了😛▫️慢煮烤乳豬配椰菜仔及蘑菇慢煮乳豬皮脆肉滑 配菜解膩不錯◼️西班牙海鮮飯🥘必試店鋪招牌Paella 🥘海鮮如魷魚🦑蜆肉 青口 蝦🦐鮮味滲進飯粒 幸福感爆棚🥰🟥巴斯克焦香芝士蛋糕配雜莓雪葩幼滑芝士蛋糕配酸甜雜莓雪葩 吃一口心融化了🫠 食西班牙菜點少得飲番杯Sangria 🍷🍷完美❤️
星期日早上跑完步 走咗去西營盤食午餐

🔻酸汁醃帶子配牛油果🥑及香葱醬
鮮甜帶子與酸汁互相融合 口感細滑

🔺鮮嫩八爪魚腳 🐙配薯仔🥔紅椒粉及橄欖油🫒
八爪魚腳🐙質感溫和柔韌 薯仔🥔入口軟腍

▪️開邊帝王蝦配蒜香蛋黃醬(件)
帝王蝦肉質鮮嫩 配蒜香醬惹味到不得了😛

▫️慢煮烤乳豬配椰菜仔及蘑菇
慢煮乳豬皮脆肉滑 配菜解膩不錯

◼️西班牙海鮮飯🥘

🟥巴斯克焦香芝士蛋糕配雜莓雪葩
幼滑芝士蛋糕配酸甜雜莓雪葩 吃一口心融化了🫠
食西班牙菜點少得飲番杯Sangria 🍷🍷完美❤️
2025-08-23 0 浏览
中午同朋友慶生揀左呢間西班牙餐廳。佢個set lunch 叫sexy lunch, 而我不知點解叫sexy....我地揀左西班牙火腿多士,生蠔,鵝肝,生牛肉他他。侍應話我哋揀左一共要加170嘅生蠔同鵝肝,可以免費加多兩個tapas,於是就揀左青口同薯餅。首先食需要清潔嘅舌頭先可以品嚐到佢原味嘅生蠔,佢配左檸檬同自家制雞尾汁。蠔身好大隻都算幾厚,咬落去係爽口嘅質地,唔算太重海水味,加埋個雞尾汁提起晒成隻蠔嘅鮮味個火腿多士塊法包表面烘到好脆,中間又有啲煙韌,上面搽左一層薄薄嘅蕃茄蓉,加塊少少鹹,無因為醃得好耐而嗆喉嘅西班牙火腿。真係好好食,無論口感定味道都係一個享受。之後食他他,佢應該加左啲麻油撈,第一啖食落麻油味都幾重,食唔到生肉嘅腥味,不過都食唔到牛肉嘅鮮味。。。青口配南瓜蓉同多士,啲青口都大隻,唔會太熟而靭,都ok薯餅就普通野啦,不過不失鵝肝我就無食到之後食主菜,我同個朋友都覺得唔夠tapas好食,佢啲魚個魚皮煎得幾脆,魚肉唔算鞋。豬扒就有啲筋,幾好趙口,配左聲稱係松露汁同薯條,但我食唔到松露嘅香味,但有菇菌嘅味道嘅。薯條細細條,炸得幾脆 因為慶生,職員喺個add 45蚊嘅芝士蛋糕配
中午同朋友慶生揀左呢間西班牙餐廳。

青口配南瓜蓉同多士,啲青口都大隻,唔會太熟而靭,都ok

薯餅就普通野啦,不過不失

鵝肝我就無食到

因為慶生,職員喺個add 45蚊嘅芝士蛋糕配雪芭上寫左Happy birthday, 仲有一支仙女棒,一齊唱生日歌

我同朋友都覺得tapas驚艷啲,下次唔食主食,轉食兩個tapas,應該可以試晒佢所以tapas
生蠔
生日
生蠔
西班牙火腿多士
  • 伊比利亞黑毛豬火腿
  • Basque Burnt Cheesecake with Raspberry Sorbet
2025-08-22 0 浏览
最近终于去了西营盘这间人气西班牙餐厅La Paloma,由tapas到主菜再到甜品,全程无雷,真心分享给大家! 🍖 冷切火腿香肠拼盘 + 番茄面包火腿油脂分布均匀,咸香适中,香肠肉味浓郁但不会过咸。番茄面包简单却惊艳,面包烤得酥脆,抹上新鲜番茄蓉和橄榄油,清爽开胃。 🐟 海鲈鱼Ceviche酸爽清新的一道!海鲈鱼片薄切后浸在青柠汁中,加上少许辣椒和洋葱提味,口感清爽细腻,非常适合夏天。 🐙 扇贝章鱼Ceviche章鱼弹牙、扇贝鲜甜,搭配柠檬汁和香草,海鲜本身的味道很突出。个人觉得比海鲈鱼更浓郁,但两款都值得试! 🌮 烤牛肉Taco & 炸鱼Taco▪️烤牛肉Taco:牛肉嫩而不柴,酱汁微辣带甜,配上生菜和芝士,层次丰富。 ▪️炸鱼Taco:外脆内嫩的炸鱼块,搭配酸奶油和青柠汁,解腻又惹味。🥩 阿根廷牛排我们要了五成熟,外表焦香,内里粉嫩且肉汁饱满。简单用盐和黑胡椒调味,已经足够突出牛肉的浓郁风味。 🍚 西班牙伊比利亚猪肉饭这道绝对是亮点!米饭吸满了猪肉和香料的精华,口感湿润却不烂。猪肉香浓软嫩,锅底的微焦部分更是灵魂所在。🍯 甜品Churros即叫即炸,外脆内软,撒上肉桂糖粉,蘸

🍖 冷切火腿香肠拼盘 + 番茄面包

🐟 海鲈鱼Ceviche

🐙 扇贝章鱼Ceviche

🌮 烤牛肉Taco & 炸鱼Taco

🥩 阿根廷牛排

🍚 西班牙伊比利亚猪肉饭

🍯 甜品Churros
即叫即炸,外脆内软,撒上肉桂糖粉,蘸上浓稠的热巧克力酱——不会过甜,完美结尾!
自從多咗出沒係港島西 發現西營盤都有唔少餐廳!今次就試咗一間西班牙菜( ˊ̱˂˃ˋ̱ )▫️𝕋𝕒𝕡𝕒𝕤▫️🦀 𝐊𝐢𝐧𝐠 𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐂𝐚𝐧𝐧𝐞𝐥𝐥𝐨𝐧𝐢最深刻嘅一道菜!見到粗管麵以為平時西餐嗰種一碟粉 原來係真•粗管麵包住滿滿嘅帝王蟹肉 面頭仲有龍蝦肉 配埋辣椒蛋黃醬 食落都幾開胃~🦐 𝐆𝐚𝐦𝐛𝐚𝐬 𝐀𝐥 𝐀𝐣𝐢𝐥𝐥𝐨每次食西班牙菜都會叫蒜香辣椒煮大蝦~超多蒜蓉!仲可以用麵包dip勁多蒜蓉一齊食~🍤 𝐇𝐚𝐦 𝐂𝐫𝐨𝐪𝐮𝐞𝐭𝐭𝐞𝐬 & 𝐌𝐮𝐬𝐡𝐫𝐨𝐨𝐦 𝐂𝐫𝐨𝐪𝐮𝐞𝐭𝐭𝐞𝐬忌廉球炸得好香脆~個人更鍾意ham 鹹香味更出更好食!🐙 𝐏𝐮𝐥𝐩𝐨 𝐀 𝐋𝐚 𝐆𝐚𝐥𝐥𝐞𝐠𝐚傳統西班牙菜之一~八爪魚配薯仔 再加上煙燻紅椒粉橄欖油 🍞 𝐁𝐢𝐤𝐢𝐧𝐢除咗蝦 呢樣看似普通嘅西班牙三文治都係食西班牙菜會叫之一!入面夾咗黑松露 芝士 火腿 好邪惡!🍳 𝐓𝐨𝐫𝐭𝐢𝐥𝐥𝐚 - 𝐏𝐨𝐭𝐚𝐭𝐨 & 𝐎𝐧𝐢𝐨𝐧傳統西班牙奄列都係另一樣西班牙菜必叫!有potato & onion 同辣肉腸可以揀最尾揀咗前者~入面好多薯仔 看似細細份但食落都幾飽(⑉-ᢦ-⑉)▫️𝔻𝕣𝕚𝕟𝕜𝕤▫️🍹 𝐏𝐚𝐬𝐬𝐨𝐨𝐧 𝐒𝐚𝐧𝐠𝐫𝐢𝐚 𝐆𝐥𝐚𝐬𝐬☕️ 𝐂𝐚𝐫

▫️𝕋𝕒𝕡𝕒𝕤▫️
🦀 𝐊𝐢𝐧𝐠 𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐂𝐚𝐧𝐧𝐞𝐥𝐥𝐨𝐧𝐢
最深刻嘅一道菜!

🦐 𝐆𝐚𝐦𝐛𝐚𝐬 𝐀𝐥 𝐀𝐣𝐢𝐥𝐥𝐨

忌廉球炸得好香脆~個人更鍾意ham 鹹香味更出更好食!

🐙 𝐏𝐮𝐥𝐩𝐨 𝐀 𝐋𝐚 𝐆𝐚𝐥𝐥𝐞𝐠𝐚
傳統西班牙菜之一~八爪魚配薯仔 再加上煙燻紅椒粉橄欖油

🍞 𝐁𝐢𝐤𝐢𝐧𝐢

🍳 𝐓𝐨𝐫𝐭𝐢𝐥𝐥𝐚 - 𝐏𝐨𝐭𝐚𝐭𝐨 & 𝐎𝐧𝐢𝐨𝐧
傳統西班牙奄列都係另一樣西班牙菜必叫!
有potato & onion 同辣肉腸可以揀

▫️𝔻𝕣𝕚𝕟𝕜𝕤▫️
🍹 𝐏𝐚𝐬𝐬𝐨𝐨𝐧 𝐒𝐚𝐧𝐠𝐫𝐢𝐚 𝐆𝐥𝐚𝐬𝐬
☕️ 𝐂𝐚𝐫𝐚𝐣𝐢𝐥𝐥𝐨

總結!環境坐得好舒適 見到有人慶祝生日 staff仲會唱生日歌(≖ᴗ≖๑)
服務態度都好好~
Dinner都有set menu可以選擇 入面仲有呢到signature嘅paella 見到都好豐富!
同朋友聚會傾計 或者慶祝生日都可以考慮呢到~
▫️
📍La Paloma (西環)
西環西營盤皇后大道西189號西浦1樓
2025-08-10 202 浏览
西班牙精緻級酒館味覺驚喜!料理~橄欖油香,混西班牙磁磚,燈光調暗,滿滿情調,小聚之好餐廳ceasar salad生菜脆度滿滿!亮點醬料裡之西班牙醃鯷魚,咸鮮味提升層次,感謝不錯,煙肉香濃,面包粒脆口,醬汁有特色Seabass XO醬魚皮煎得金黃酥脆,咔嚓裂開,魚肉嫩滑,醬汁特別,非常香濃搭配parma ham好夾慢煮牛面頰必點之作@小酒館味覺驚喜!刀輕輕一碰輕輕切開了!紅酒慢煮,膠質香氣滿滿,薯蓉香濃,平衡濃郁肉香
西班牙精緻級酒館味覺驚喜!料理~

橄欖油香,混西班牙磁磚,燈光調暗,滿滿情調,小聚之好餐廳

ceasar salad

Seabass XO醬

慢煮牛面頰

2025-08-02 409 浏览
最近要去HKU上堂,所以成日喺中西區遊走,順便揾吓附近有咩美食😎位於西營盤嘅「La Paloma」主打西班牙菜,除咗提供傳統菜式如西班牙海鮮飯 (La Paella)、小食塔帕斯 (Tapas)等,亦有多款fusion菜🌮聽職員講,每個月尾嘅星期四仲會有Flamenco跳舞表演睇,下次要約啱時間再嚟先得💃🏼🔸煙燻三文魚配墨西哥酸忌廉及三文魚籽($35/件)三文魚味道鮮美,伴以濃郁墨西哥酸忌廉同鹹香三文魚籽,口感層次豐富,開胃小食好選擇🤩🔸和牛及鵝肝配長法包($40/件)職員以火槍即席炙燒和牛,相當專業👍🏻法包烘至微脆,內裏係脂香十足嘅鵝肝醬,入口即化,誠意推介‼️🔸蒜香辣椒煮大蝦($198)大蝦蝦肉結實彈牙,以蒜粒烹調,份外惹味🧄伴碟嘅香脆法包可蘸上用辣椒浸泡過嘅橄欖油,增添味道層次💋🔸帝王蟹龍蝦粗管通心粉配辣椒蛋黃醬及三文魚籽($228)賣相同點心腸粉有幾分相似🫢通心粉口感煙韌,配搭微辣蛋黃醬,別具風味,內裏再包裹住帝王蟹同龍蝦,海鮮鮮甜味滿溢🦀🔸卡邦尼墨魚寬扁麵($188)相當有創意嘅菜式💡寬扁麵由墨魚製成,口感爽滑有彈性,而且每條都掛上香濃卡邦尼醬汁,值得一試✅🔸巴斯克焦香芝士蛋糕

🔸煙燻三文魚配墨西哥酸忌廉及三文魚籽($35/件)

🔸和牛及鵝肝配長法包($40/件)

🔸蒜香辣椒煮大蝦($198)

🔸帝王蟹龍蝦粗管通心粉配辣椒蛋黃醬及三文魚籽($228)

🔸卡邦尼墨魚寬扁麵($188)

🔸巴斯克焦香芝士蛋糕配雜莓雪葩($88)
芝士蛋糕入口帶濃郁奶香味,微焦更顯香脆口感👏🏻配搭清新雜莓雪葩,甜而不膩,令人回味無窮🎉

🔸傳統西班牙烤脆條配朱古力醬及雲呢拿雪糕($88)
脆條新鮮炸起熱焫焫,帶淡淡肉桂香,輕蘸香甜朱古力醬後,倍感甜蜜❤️
一個令人難忘的音樂、舞蹈和西班牙文化之夜💃🍽🍷🥳..西營盤一間色彩鮮豔既西餐廳🍽,空間感十足,裝修色彩繽紛,主打西班牙🇪🇸Tapas,亦結合各地高質食材,為傳統西班牙菜添上創新元素。最近被我發現新推出「Tablao Flamenco Menu😍」 可以一邊享用西班牙風味美食之餘,更可一邊欣賞西班牙傳統弗拉門戈💃 & Flamenco 一種充滿激情的舞蹈,舞者跳得鏗鏘有力~有節奏感,全場氣氛高漲🥳 大家都玩得開心!一個Dinner set menu 已經包括(Flameno Show & Lucky Draw) $498 p.p. 非常抵食抵玩!西班牙小菜 (Small Bites Perfect to Share)🔸卡邦尼墨魚寬扁麵 $188Cuttlefish Tagliatelle Carbonara Style這道菜超級有驚喜‼️😍 (墨魚片🦑 模仿扁麵 口感爽彈 濃郁順滑帶奶油香) 第一次吃印象深刻,推介大家必試‼️🔸蒜香辣椒煮大蝦 $198Sautéed Prawns (🦐新鮮彈牙有蝦甜味 滿有蒜香)🔸西班牙風味烤Bikini $98Spanish Style toasted烘香
一個令人難忘的音樂、舞蹈和西班牙文化之夜💃🍽🍷🥳

🔸卡邦尼墨魚寬扁麵 $188

🔸蒜香辣椒煮大蝦 $198
Sautéed Prawns

(🦐新鮮彈牙有蝦甜味 滿有蒜香)

🔸西班牙風味烤Bikini $98
Spanish Style toasted

烘香脆麵包夾上芝士、伊比利亞火腿及黑松露 (惹味香脆) 西班牙經典小食之一。

🔸杜洛克豬肋眼配野菌椰菜仔及蘑菇 $298
Crispy Slow-roasted

(非一般的100% 西班牙名種優質豬🐽,肉質鮮嫰,油花細緻,來到當然要試試)

🔸Red Sangria $108
Red wine, vermouth, a twist of spirits & fresh fruit
×××[La Paloma ]×××