2020-05-07 2454 浏览
今日剪完頭髮,就和屋企人食晚餐。記得多年前這餐廳是在崇光百貨的地庫那層,印象中食物一般。今日到來,餐廳搬往11樓,食物有改善,令人驚喜!<低溫慢煮油封鴨髀配燒汁>不是因為限量供應而點,但鴨髀的肉質確實是嫩,味道不錯。<煎西班牙伊比利黑毛豬鞍配蜜糖芥末籽汁>黑毛豬雖不是厚身,但軟腍度適中,不會乾身,但份量細,感覺有點貴。<香草醬鮮蝦墨魚汁闊麵>意粉掛汁,墨魚汁很香,蝦很彈牙。湯夠熱,麵包脆,咖啡香,檸檬水不會苦澀。以上意粉是單點,沒有包飲品,建議可以包飲品或湯會較好。
今日剪完頭髮,就和屋企人食晚餐。

<低溫慢煮油封鴨髀配燒汁>
不是因為限量供應而點,但鴨髀的肉質確實是嫩,味道不錯。

<煎西班牙伊比利黑毛豬鞍配蜜糖芥末籽汁>

<香草醬鮮蝦墨魚汁闊麵>
意粉掛汁,墨魚汁很香,蝦很彈牙。

湯夠熱,麵包脆,咖啡香,檸檬水不會苦澀。

以上意粉是單點,沒有包飲品,建議可以包飲品或湯會較好。
2020-04-26 1682 浏览
我有時候會在這家歺㕔吃飯,很喜歡渴這裡的咖啡☕️,很香和滑,不愧是金牌咖啡。黑毛豬扒也煎得很好味,很香,肉質鮮嫩多汁,有彈力,而且配上祕制醬汁,大大提升口感。另外也叫了龍蝦🦞尾歺,味道很濃,不過太咸了,放少點鹽會好吃很多。
2020-01-11 1816 浏览
本身有中銀Sogo 信用卡,於生日月份有免費晚餐,當然唔會錯過地點位於Sogo 11樓,晚餐時間都唔多人,唔使等位直入。餐牌內食物種類唔算多,可專心叫自己想食嘅嘢,唔使慢慢睇。1. 蘑菇忌廉湯,味濃,用鮮蘑菇打碎而成2. 香蒜焗波士頓龍蝦配紅菜頭意大利飯 ($278),龍蝦啖啖肉,意大利飯充滿紅菜頭味3. 黑毛豬肉眼扒配薯菜(生日免費),份量都好大塊,肉眼扒超級淋,豬肉味濃郁日本蒸餾咖啡好好飲奶及糖另上,可自由因自己的喜好去調配

地點位於Sogo 11樓,晚餐時間都唔多人
,唔使等位直入。
日本蒸餾咖啡

餐牌內食物種類唔算多,可專心叫自己想食嘅嘢,唔使慢慢睇。

黑毛豬配肉眼扒配薯菜

香蒜焗波士頓龍蝦配紅菜頭意大利飯

1. 蘑菇忌廉湯,味濃,用鮮蘑菇打碎而成

,意大利飯充滿紅菜頭味

日本蒸餾咖啡好好飲

奶及糖另上,可自由因自己的喜好去調配

2020-01-04
日本蒸餾咖啡
黑毛豬配肉眼扒配薯菜
香蒜焗波士頓龍蝦配紅菜頭意大利飯
2019-12-03 1240 浏览
今日上咗嚟SOGO club樓上食飯, 第一次嚟原來都有野行。食物可以加錢轉套餐,三個人叫咗三個set,餐湯係雜菜雞絲薏仁清湯,味道飲落有d似中湯,味道清清地,都幾唔錯。主菜方面,燒乳豬脾配蜜糖芥末汁,豬脾皮超脆,配埋蜜糖芥茉醬好開胃,乳豬脾一啲都唔肥。煎安格斯西冷配辣根醬燒汁,大概七成熟,不過配嘅燒汁醬唔係好夾,如果用返海鹽就會更好!蒜蓉牛油焗波士頓龍蝦伴忌廉汁米形意粉,波士頓龍蝦大大隻,啖啖肉,好鮮甜!不過個人唔係好鍾意米型意粉,覺得質感有啲林身,如果可以轉其他款意粉就好!最後熱奶茶,有誠意,奶同茶嘅份量可以自己調配,仲可以自己隔茶渣,加分!

2019-12-03 798 浏览
放工同朋友聚餐去左La serene cafe SOGO 11樓 sogo club 的西餐廳,餐廳內的裝潢感覺很日式,原來唔係sogo club會員都可以去架🥰🥰頭盤帶煙鴨胸沙律🥗沙律菜很新鮮,煙鴨胸好味😋配沙律一齊食味道好夾👍🏻蒜香帶子黑魚子天使麵蒜香味岩岩好唔會搶左海鮮既味道😋😋黑魚子份量都好多更加鮮甜能夠帶出帶子的鮮味,天使麵吸入左蒜香和海鮮嘅精華,再加入洋蔥、蘑菇和紅椒等蔬菜做配料令成個感覺更添清新😋香煎紐西蘭羊扒配燒汁羊扒好香煎得岩岩好,羊架仲要唔蘇好好味再配黃芥末各薄荷醬更添滋味,而且伴碟是日本蕃薯蓉是用日本的蕃薯做的,所以令到口感更加細滑和香甜美味👍🏻

香煎紐西蘭羊扒配燒汁
2019-11-06 527 浏览
今日去銅鑼灣SOGO買嘢見到間餐廳喺SOGO11樓。見行到累,就入去食野。Sogo club係唔需要係會員先可以去到,可以選擇由地下搭升降機就可以到。我揀咗煎澳洲安格斯牛肉眼扒配燒汁同埋西班牙式燒乳豬。乳豬燒得好脆好香口。另外個安格斯牛眼扒肉香口多汁。主菜加錢就配有餐包同埋洋蔥餐湯,湯味濃郁好適合配牛油餐包一齊食。我哋都叫咗凍錫蘭紅茶飲品。La Serene Caffe 食物性價比高,服務員服務態度好好。大家嚟SOGO行街嘅朋友可以一試👍🏼

2019-11-06 412 浏览
今日陪父母喺銅鑼灣SOGO買嘢,咁岩見到呢間餐廳喺SOGO嘅11樓。原來sogo club唔一定係會員先可以去到,由地下搭升降機就可以直接到達。晚餐方面我揀咗煎澳洲安格斯牛肉眼扒配燒汁喎我西班牙式燒乳豬。乳豬燒得好脆好香口,安格斯牛眼扒肉汁多,煎得好好軟嫩適中。主菜加錢就配有餐包同埋洋蔥餐湯,湯味濃郁好適合配牛油餐包一齊食。凍錫蘭紅茶亦都不錯來作為一個晚餐完結。La Serene Caffe 食物性價比高,服務員服務態度好好,美味精緻嘅日式西餐令我回味無窮,值得推介👍🏼

2019-11-06 321 浏览
《女生聚會》適逢喺SOGO行街,又唔知食乜好,見有升降機直達就上去試下。點完餐服務員就送上小麵包,墊下個胃先。.🍴煎海鱸魚柳配牛油忌廉汁魚柳的感覺就好像麥當勞的魚柳咁,味道好似。不過佢多左香煎味。.🍴蒜蓉牛油焗波士頓龍蝦尾伴忌廉汁米形意粉龍蝦尾肉量頗多,芝士焗龍蝦肉根本就係絕配,而且充滿滿滿的龍蝦汁,好味呀,覺得唔夠喉。反觀米形意粉有點太軟,唔夠味。飲埋杯紅茶真係 perfect,解膩之餘,邊飲邊同女仔朋友傾偈,話咁快就度過一個開心晚上。
《女生聚會》

點完餐服務員就送上小麵包,墊下個胃先。
🍴煎海鱸魚柳配牛油忌廉汁
🍴蒜蓉牛油焗波士頓龍蝦尾伴忌廉汁米形意粉

2019-10-10
冇錯!我係因為聽朋友講話呢度啲咖啡好好飲所以嚟嘅。估唔到喺SOGO入邊都會有間咁特別嘅小小咖啡店。佢比我嘅感覺真係好日式,係日式家庭餐廳果種感覺。食物主要都係以西餐為主,叫咗個慢煮豬脾,上菜擺碟都幾靚,而且豬髀都幾嫩滑,睇吓都幾多蔬菜拌碟,只係我覺得呢個份量男士可能會唔夠飽。朋友叫咗個帶子松露炒扁意粉,其實我真係好鍾意食炒意粉,偷咗佢兩啖都覺得幾唔錯,起碼唔會成口都係橄欖油,平衡得幾好。終於嚟到重頭戲:咖啡。飲咗一啖終於知道點解佢哋會話好飲啦,應該係除咗個咖啡豆係好醇之外,佢用咗日本全脂奶,奶味非常非常濃郁,當中嘅脂肪令到咖啡變得好飲,確實我係鍾意嘅。最後甜品叫咗個栗子蛋糕,又係食栗子嘅時候啦!最鍾意就係秋天㗎啦~
慢煮豬髀

咖啡

咖啡
2019-11-01 1558 浏览
CWB SOGO原來隱藏咗一間性價比不錯既「日式西餐廳」!!!佢地既扒同甜品完美可以媲美埋單要上千既西餐😜 佢隱藏於SOGO CLUB既11樓,升降機可以直到。雖然話係CULB,但其實non-member都可以去到。舖面係一間日式西餐,感覺好低調,實而不華。招待職員好有禮貌,幾好笑容。由於同朋友七點未夠已經黎到,所以等咗五分鐘就可以入座。一共叫咗兩個main courses加一個甜品,已經食到好滿足😋😋 Dinner Set 加 $30 有餐包、餐湯同咖啡 Royal Golden Blend 😍是日餐湯係忌廉磨菇湯,唔算好濃稠不過磨菇味好香。澳洲安格斯肉眼扒$258我地扒叫咗medium ,size好大,差唔多有兩隻手掌🤪 肉質軟硬適宜,外層煎香,內層肉汁好豐富,但又唔會多血水。食落呢塊扒完全係$4-500既質素黎,但依家只係$258🤩🤩另外叫咗蒜香帶子黑魚子天使麵$168蒜香帶子雖不算大大隻,但彈牙新鮮,淡淡個天使麵好突出到黑魚子既鮮味,清新之選!餐飲既珈啡送上都好精緻,店員即泡沖,用壺倒熱辣辣👍🏻最後叫咗個杏仁焦糖麵包布甸做甜品,超級驚喜! 成個布甸充滿蛋香,外脆內軟,甜度適中,

是日餐湯係忌廉磨菇湯,唔算好濃稠不過磨菇味好香。

澳洲安格斯肉眼扒$258

另外叫咗蒜香帶子黑魚子天使麵$168

餐飲既珈啡送上都好精緻,店員即泡沖,用壺倒熱辣辣👍🏻

最後叫咗個杏仁焦糖麵包布甸做甜品,超級驚喜! 成個布甸充滿蛋香,外脆內軟,甜度適中,估唔到呢間日式西餐廳可以有咁高水準既甜品🤤🤤🤤

絕對推介行開銅鑼灣既朋友上去試一試,呢間真。隱世西餐🤭
2019-10-23
2019-10-28 259 浏览
如果不是朋友介紹,自己都好少留意到原來SOGO 高層有餐廳~即使不是SOGO Club會員也可以進入。餐廳以木系及大地色系裝潢為主,簡潔明亮,最重要是坐得舒服,主打精緻的日式西餐。燒乳豬脾配蜜糖芥末籽汁這是限量供應的菜式。乳豬脾外皮燒得十分脆口,邊位更帶點焦香。而肉質保持嫩滑,富豬味,十分高質!建議要趁熱吃,否則冷了的話,外皮反而會變韌。另外,蜜糖芥末有點睛作用,配搭得很好!紅蝦膏鮮蝦意粉大蝦肉爽味甜,而意粉混有香郁的蝦膏味,煮得夠彈牙,值得一試。唯整碟的份量略嫌較少。玫瑰樂園果茶果茶以壺上,有蠟燭一路加熱。清淡的玫瑰花味混合雜果的酸甜味,頗開胃。餐牌-----
燒乳豬脾配蜜糖芥末籽汁
紅蝦膏鮮蝦意粉
玫瑰樂園果茶

餐牌
-----
2019-10-27 820 浏览
今晚同好朋友黎左位於銅鑼灣SOGO Club 11/F的「La Serene」慶祝生日晚飯,餐廳地點方便,有升降機可直達,唔係SOGO會員都可以進入餐牌上嘅選擇雖然唔算多,但係貴精不貴多,每款都好精美吸引蒜蓉牛油焗帶子前菜有幾款選擇,我地最終揀左呢個焗帶子。帶子有兩粒,都幾大隻,加左唔少蛋黃醬去焗香至金黃色,賣相吸引,味道濃郁滋味煎海鱸魚柳配牛油忌廉汁海鱸魚柳有兩大件,魚皮煎得香脆,底下嘅魚肉相當嫩滑,滿有魚鮮味!牛油薯蓉好香滑,帶有濃濃的牛油香~旁邊仲有唔少雜錦蔬菜,感覺清新健康蒜香帶子黑魚子天使麵天使麵同洋蔥、蘑菇一齊炒香,乾身唔油嫩,口感輕盈,加上法國黑魚子更添矜貴!帶子則同蒜蓉一同炒香,爽口彈牙又新鮮,而且有好多粒呢,物有所值栗子蛋糕外表係滿滿的栗子蓉,甜度適中,栗子味好濃郁!內裏係奶油忌廉同朱古力海綿蛋糕,cream充滿奶香,蛋糕好鬆軟,正啊萊斯金牌咖啡最後點少得試試餐廳嘅萊斯金牌咖啡!咖啡味濃厚醇香,加入適量鮮奶後口感更加絲滑,質素絕佳總括而言,餐廳食物質素同環境都好好,服務態度良好,性價比高!真係值得推薦的美味精緻日式西餐

餐牌上嘅選擇雖然唔算多,但係貴精不貴多,每款都好精美吸引

蒜蓉牛油焗帶子

煎海鱸魚柳配牛油忌廉汁

萊斯金牌咖啡

2019-10-23 243 浏览
去旅行前行吓sogo是常識吧,逐層逐層行 行到11樓見到寫住Sogo Club,不過無理到照入去 見到有間餐廳係入面就入咗去啦!問落先知原來唔係會員都入得既餐牌蒜香帶子黑魚子天使麵蒜香味剛剛好,天使麵入哂味 唔會煮到好淋或好硬 黑魚子幾得意,咸咸地 又唔腥帶子都多既,唔會得2,3舊煎澳洲黑安格斯牛肉眼配燒汁 七成熟配菜同碟係熱!好多餐廳都冇咁做到配菜都好食!我清哂咁濟,細位都有做到功夫肉眼煎得好香 牛味重 七成熟都唔會難咬 加埋芥辣食,完美呀!加咗錢嗌多個 日式芝士蛋糕甜品我一向麻麻地,但呢一個好creamy 唔會好甜又唔會非常凍 入口即溶熱檸水總結,性價比高,服務態度好!

餐牌

蒜香帶子黑魚子天使麵
蒜香味剛剛好,天使麵入哂味 唔會煮到好淋或好硬
黑魚子幾得意,咸咸地 又唔腥
帶子都多既,唔會得2,3舊

煎澳洲黑安格斯牛肉眼配燒汁 七成熟
配菜同碟係熱!好多餐廳都冇咁做到
配菜都好食!我清哂咁濟,細位都有做到功夫
肉眼煎得好香 牛味重 七成熟都唔會難咬
加埋芥辣食,完美呀!

加咗錢嗌多個 日式芝士蛋糕
甜品我一向麻麻地,但呢一個好creamy 唔會好甜
又唔會非常凍 入口即溶

熱檸水

總結,性價比高,服務態度好!
2019-10-22
  • 蒜香帶子黑魚子天使麵
2019-10-19 391 浏览
同朋友行行吓,朋友覺得肚餓,就上兩層嚟咗呢一間餐廳。其實食過好多次㗎啦,但第一次寫食評,我只可以講,如果我行SOGO想搵地方坐下,其實呢度係最方便食完又行返出去再行,食物質素,只可以講中規中矩OK啦
同朋友行行吓,朋友覺得肚餓,就上兩層嚟咗呢一間餐廳。
食完又行返出去再行,食物質素,只可以講中規中矩OK啦
2019-10-18 182 浏览
已經3個月沒來Sogo,近期社會運動越來越激烈!Sogo差不多每個weekend都提早關門,逛不得!!星期三,趁lunch time來逛逛,以為會有減價促銷活動 (以彌補閉店損失的營業額),但!我想多了!沒有促銷!沒有收穫!那,我們去吃午餐吧!就到了11樓的Cafe。發現威靈頓三文魚,驚喜!!我喜歡威靈頓的酥皮,但又吃不慣威靈頓牛扒(牛扒太生),今次換上易熟的三文魚扒,my cup of tea!酥皮香脆,三文魚很嫩,合拍度達100%!定價138元,包1杯餐飲,熱咖啡味道很好!吃到好東東!往往是無心插柳的!

那,我們去吃午餐吧!就到了11樓的Cafe。

發現威靈頓三文魚,驚喜!!

吃到好東東!往往是無心插柳的!
2019-09-25