餐厅: La Serre
资讯:

2023-10-15 37 浏览
觀塘海濱越嚟越多嘢食呢間環境唔錯,有室內又有 outdoor食 brunch 仲有好多款試叫佢佢哋嘅招牌早餐同薄切牛柳煎蛋芝士蕃茄招牌早餐超大份 😮有薯餅、炒蛋、煙肉、香腸、大啡菇同 gammon ham其他餐廳嘅早餐好少有 gammon ham,但 gammon ham 真係好好食 🤤佢嘅薯餅仲要係日式薯餅咁大份一個人食真係勁飽薄切牛柳煎蛋,牛柳好香,配煎蛋一流如果帶竉物仲可以坐 outdoor,望住個海嘆 brunch 係幾正
觀塘海濱越嚟越多嘢食
呢間環境唔錯,有室內又有 outdoor
食 brunch 仲有好多款試
叫佢佢哋嘅招牌早餐同薄切牛柳煎蛋芝士蕃茄
招牌早餐超大份 😮
有薯餅、炒蛋、煙肉、香腸、大啡菇同 gammon ham
佢嘅薯餅仲要係日式薯餅
咁大份一個人食真係勁飽

招牌早餐

薄切牛柳煎蛋,牛柳好香,配煎蛋一流

薄切牛柳煎蛋芝士蕃茄

係幾正
薄切牛柳煎蛋芝士蕃茄
2023-10-13 27 浏览
談入早秋,如果都室外吹吹風,食個brunch ,一定好寫意!正好牛頭角海濱道就有間「La Serre」西餐廳! 不過最後我地選擇坐室內,因為安靜一些😆咁休閑當然要食個大早餐啦!超…超豐富呀!火腿扒勁大塊,爽口肉味夠,最出色係薯餅呀!似可樂餅咁,薯味帶香甜,煙肉脆薄香,火喉剛剛好,一切都非常完美!再來雞扒煎蛋,雞扒都係精心製作過,配上甜甜的菠蘿,即刻活力十足呀!咖啡,咖啡!Flat white 拉花已經加分,Espresso 同奶嘅比例融合到剛好,太美好了!

正好牛頭角海濱道就有間「La Serre」西餐廳!
不過最後我地選擇坐室內,因為安靜一些😆

咁休閑當然要食個大早餐啦!

咖啡,咖啡!

• 招牌早餐
2023-10-07 66 浏览
難得男朋友星期五放假,他等我收工同我去觀塘海濱食飯談心。他揀了呢間好有情調的餐廳,玻璃屋外吊晒吊燈,好靚呀!餐廳有內外兩個用餐地方,我好想望住嗰海和吹吹海風,就揀了坐外面,好chill 呀!菜式有前菜、主菜、晚餐、二人套餐、小食、甜品等。我地要咗兩大份主菜。所點的菜式未上場之前,先給兩個迷你包($0),都係熱烘烘,外微脆內軟熟,好食!嘩!軟殼蟹牛油果墨西哥薄餅($178)好有份量,柔韌的薄餅夾住香滑嘅牛油果和大大隻軟殻蟹。軟殻蟹炸至金黃,非常脆口,仲幾厚肉,加埋啲芒果蕃茄沙沙醬,酸咪咪更好食。旁邊嘅沙律菜好清新,配炸物就好夾。日本花魚一夜干飯($220)是西日混合製法,很有創意!米飯加入三色椒、香草,焗到邊位好似煲仔飯的飯焦,香脆可口,乾身唔油,味道又香又入味。大大條花魚好有味噌香,味道鹹香,皮脆肉嫩,好食!飲品有咖啡、茶、果汁、汽水、紅白酒、無酒精雞尾酒、雞尾酒、香檳、威士忌等。我要杯Italian Chocolate Milk Shake ($98),以Baileys, Kahlua, Frangelico, Chocolate, Milk調製而成,酒味香濃,同朱古力好夾,飲到我好
迷你包
Italian Chocolate Milk Shake
飲品有咖啡、茶、果汁、汽水、紅白酒、無酒精雞尾酒、雞尾酒、香檳、威士忌等。我要杯Italian Chocolate Milk Shake ($98),以Baileys, Kahlua, Frangelico, Chocolate, Milk調製而成,酒味香濃,同朱古力好夾,飲到我好陶醉,大大杯好滿足,正!
熱水果茶
男朋友要壺熱水果茶($40),茶底香濃,加了百香果,酸咪咪,順喉解膩。
2023-10-06
迷你包
Italian Chocolate Milk Shake
2023-10-05 52 浏览
Recently had the pleasure of memorable dining experience by the sea.❤️🔸Mixed mushroom & cheese Danish Toast with Fried EggPerfectly toasted! Providing a crispy exterior while remaining fluffy on the inside. 😙The generous layer of melted cheese added a creamy richness that complemented the earthy flavors of the mixed mushrooms. 😝😝The mushrooms themselves were cooked to perfection, retaining their natural juiciness and imparting a delightful umami taste to every bite.😚The runny yolk cascading over

The runny yolk cascading over the mushrooms and cheese created a luscious sauce that enhanced the overall flavor profile. It added a touch of indulgence that made the dish even more satisfying.😌
The portion size was just right, leaving me feeling satisfied without being overly stuffed.😍

🔸Smoked Salmon Benedict with Avocado Hash Brown

The star of this dish was undoubtedly the smoked salmon, which was impeccably smoked to perfection. 👍👍Each bite offered a delicate balance of rich and smoky flavors that paired wonderfully with the creamy hollandaise sauce. 😀The salmon itself was tender and flaky, melting in my mouth with every bite.

The addition of the avocado hash brown was a brilliant touch. The hash brown had a crispy exterior, while the inside was filled with a creamy avocado mash. 👍😙This unique twist added an element of freshness and creaminess to the dish, providing a nice contrast to the smoked salmon. It truly looked as good as it tasted.❤️
The portion size was generous, leaving me feeling satisfied without being overwhelmed. This dish is a great option for brunch or a leisurely lunch by the sea, providing a perfect combination of flavors and textures.🥰🥰

Mocha & Ice Mint Lime Soda

Refreshing drink! There's a bar as well, you can have different drink no limit to alcohol or non-alcohol!

📍La Serre
📍Shop 1, G/F, 90 Hoi Bun Road, Kwun Tong
今年年初開始光顧 La Serre,覺得brunch吸引,環境舒適,而且最吸引係用餐後可以同小朋友係觀塘海濱野餐玩樂,所以如果假日天氣好些,我地都會考慮黎 La Serre 用餐。但最近兩次假日黎,餐廳都只提供 lunch menu,沒有 brunch。雖然有點失望,但都覺得食物唔錯,可以接受。十一假日,我地一行人2大1小預約了到 La Serre用餐,而且備註了需要bb櫈同戶外座位。我地準時到達餐廳,見到餐廳好多食客,而且門口有即場售賣啤酒,但侍應就唔算太多,應接不暇。我地係餐廳門口等了5分鐘,都只得一位黑色制服男侍應忙於做啤酒生意。等到呢位男侍應終於得閒幫我地安排座位,卻指了近馬路和大型吹風機旁的一張枱,示意我地去果度坐。我問男侍應可唔可以坐近海濱的那一邊的枱,因為有小朋友,用餐環境想清靜d,男侍應話果邊的枱有booking 唔可以比我地坐,我話我都有book枱喔,男侍應開始不耐煩話人地有7個人喎。男侍應言下之意,係咪想暗示我地2個大人1個小孩,做唔到我地幾多生意所以priority低d?最後我地選擇了室內座位,男侍應一放低menu就即刻走開,好似唔想理我地咁。我好快咁講左我想要b

最後我地選擇了室內座位,男侍應一放低menu就即刻走開,好似唔想理我地咁。我好快咁講左我想要bb櫈,男侍應頭也不回咁講有人用緊bb櫈,你等吓啦!呢位男侍應的態度和禮貌真的很欠奉...

由於無bb櫈,我的小朋友又慣了同枱進餐,自己坐bb車會哭鬧,於是我地2個大人要輪流抱住小朋友用餐,結果大人又攰,小朋友又攰。過了半小時,我地問另外一位淺藍色制服既女侍應,呢位女侍應了解了bb櫈既使用情況,同我地講餐廳只有2張bb櫈,人地仲用緊,叫我地再等吓...

最後我地輪流抱住小朋友,1個大人抱住小朋友,1個大人就要狼吞虎嚥咁食野,務求盡快離開餐廳,亦無閒情影食物相或欣賞食物的味道,食之無味。最後係餐廳過了1小時25分鐘,人地都仲係用緊bb櫈,而果個7人戶外座位 由始至終都無人黎坐過。

我地原本計劃離開餐廳後,想同小朋友係觀塘海濱野餐,享受戶外陽光同微風。結果小朋友係餐廳無bb櫈坐,全程都只肯抱住企係我地大髀,最後又攰又扭眼瞓,我地都只可以打道回府,結束一日的假期計劃...
2023-10-01
2023-09-27 47 浏览
素食千層麵雖然用素食,但係食嘅時候同真肉嘅口感和味道簡直一模一樣。另外再加上酸甜的蕃茄醬,真係好開胃。日本豬軟骨墨西哥餅,豬軟骨份量好足,肉質軟腍多汁,肉一啲都唔乾柴。另外加上莎莎醬、牛油果和沙律菜一齊食十分清新。十分推介👍👍洋甘菊花茶口感清甜、帶有獨特淡雅清香,飯後飲真係一流,幫助消化。仲有其他果汁,調酒特飲選擇​,配合餐廳播放的慢音樂,令人返完一日工的疲勞感都消失了。La Serre地址: 觀塘海濱道90號地下1號舖

La Serre
地址: 觀塘海濱道90號地下1號舖
2023-09-19
  • 素肉千層麵
2023-09-26 28 浏览
Weekend最適合懶慵慵地渡過,所以我們起床後就去到觀塘海濱,開始我們的懶慵慵週末。這間餐廳靠著海濱可以打卡之餘,更可以慢慢食慢慢坐,不需要吃得很趕急,也沒有時間限制☺️。所以我們都叫了brunch set,慢慢enjoy。🚩薄切牛柳煎蛋芝士蕃茄 $158🚩香煎雞漢堡扒配菠蘿 車打芝士煎蛋 $148這間餐廳的brunch都很健康,有沙律菜、有肉有蛋白質,而且set還配一杯飲品。我們分別加了$20及$25轉flat white及熱朱古力,都有濃濃的咖啡味及朱古力味👍🏻。

🚩薄切牛柳煎蛋芝士蕃茄 $158

🚩香煎雞漢堡扒配菠蘿 車打芝士煎蛋 $148

2023-09-26 66 浏览
去開觀塘海濱旁行下,發覺呢頭多咗唔少食肆,見到呢間超近海嘅餐廳,就入咗去~餐廳有分室外同室內。因為佢係寵物友善餐廳,見到有其他帶咗毛孩嘅食客坐係室外🐶我哋就被安排坐喺室內,環境都闊落舒適🤩三面落地大玻璃可以望下出面嘅海濱🙋🏿‍♀️🥖自家製焗麵包有兩款麵包:一款有啲腸粒粒,好入味。另一款甜甜地餐包,內部柔軟鬆散💦每一啖都帶嚟滿滿嘅香氣同新鮮出爐嘅風味,好開胃👅🍝香辣白酒汁美國大蜆意大利幼麵 ($158) 4/5蜆肉好多,粒粒都大粒~食落鮮嫩可口,配上香辣嘅白酒汁,營造出一種濃郁而有層次感嘅味道😳幼麵細緻滑順,完美咁吸收哂醬汁嘅風味😋🌮軟殼蟹牛油果墨西哥薄餅 ($178) 4/5上枱見到軟殼蟹都好大隻幾surprise🤩啱啱炸完會有陣蟹嘅香味~薄餅底部脆脆嘅口感同蟹肉的鮮美好夾,牛油果嘅奶油增加咗豐富嘅口感同味道🙋🏿‍♀️🥝🍋Kiwi Lemonade:Fresh Kiwi, Lemon Juice, Sprite ($78) 4/5結合咗奇異果嘅酸甜同檸檬嘅清新,加上雪碧有氣嘅刺激,帶嚟一種令人愉悅嘅口感🥰☕美式咖啡 ($42) 4/5散發出濃郁的咖啡香氣~深香濃郁,口感純正👅💕今次每人都係
自家製焗麵包
🥖自家製焗麵包
香辣白酒汁美國大蜆意大利幼麵
🍝香辣白酒汁美國大蜆意大利幼麵 ($158) 4/5
🌮軟殼蟹牛油果墨西哥薄餅 ($178) 4/5
Kiwi Lemonade

☕美式咖啡 ($42) 4/5
散發出濃郁的咖啡香氣~深香濃郁,口感純正👅
💕今次每人都係俾咗二百幾蚊左右,餐廳環境氣氛好好,好適合三五知己同情侶或者帶埋毛孩,過嚟一路傾下計,飲下嘢(有酒精飲品㗎🥂),望下海旁chill下🥰

🔎 La Serre
📍觀塘海濱道90號地下1號舖
2023-09-14
自家製焗麵包
香辣白酒汁美國大蜆意大利幼麵
Kiwi Lemonade
2023-09-24 40 浏览
餐廳位置極佳,就位於觀塘海濱,看過日落後見到這家玻璃屋餐廳,即被吸引了,晚上亮燈後相當富情調呢!點了兩款主菜和兩杯mocktails。素牛肉千層不過不失,植物肉始終不及真肉類香口,不過感覺健康一點,大大塊有咬口的千層麵配上香濃的茄醬和芝士,整體還是不錯的。烤西班牙黑毛豬肉眼屬高水準之作,烤功一流,不負扒房之名,烤至香口脆邊,富有肉香、口感嫩滑。兩杯mocktails不過不失。Passion fruit squash由熱情果籽、梳打水混合雪碧,酸甜清新。另一杯Gunner,朋友說就是薑啤的味道。這餐最美味的是烤西班牙黑毛豬肉眼。

點了兩款主菜和兩杯mocktails。

兩杯mocktails不過不失。
另一杯Gunner,朋友說就是薑啤的味道。

這餐最美味的是烤西班牙黑毛豬肉眼。

• 烤西班牙黑毛豬肉眼
2023-09-21 23 浏览
👌🏻難得假期,同朋友不約而同想帶狗狗出街食飯,最後搵左呢間設於觀塘海濱旁既西餐廳,餐廳自身有戶外用餐區,容許客人同毛孩一同用餐,餐廳甚至提供小食比寵物食用 ♥️🔹 Chicken Pâté N Egg以新鮮蕃茄、煎蛋、芝士、香煎雞肉漢堡扒而成既巨型漢堡,伴碟仲有生菜沙律,成份餐可以用清新好味道黎形容,既有蔬果,亦有雞肉漢堡扒帶黎既啖啖肉味,仲有大大件既香脆薯餅,整體而言美味而不油膩,加上甜甜醬香,不錯~ 😇跟餐點左杯蘋果汁,清甜可口,蘋果味濃郁 🍎🔸 La Serre Breakfast餐廳既招牌─美式全日早餐,份量大而配料充足,其中包含雞肉腸、煙肉、沙律、大啡菇、蕃茄、炒蛋、薯餅、豬柳,營養成份齊哂,稍微偏油,食完超飽肚 👾另點一杯 Iced Latte,有甜甜既奶香及輕咖啡味 🧚‍♀️🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸 La Serre (觀塘)📍觀塘海濱道90號地下1號舖⏰ 星期一至日:12:00-23:00💸 全單 $ 320 / 2人
👌🏻

🔹 Chicken Pâté N Egg
跟餐點左杯蘋果汁,清甜可口,蘋果味濃郁 🍎

🔸 La Serre Breakfast

🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸

La Serre (觀塘)
📍觀塘海濱道90號地下1號舖

⏰ 星期一至日:12:00-23:00

💸 全單 $ 320 / 2人

2023-09-17
2023-09-21 23 浏览
🌅outdoor 坐一路食飯一路欣賞下醉人景色,望住周圍環境幾舒服🥖餐前麵包餐包&煙肉粒麪包,煙肉粒麪包好香、好鬆軟🐟日本花魚一夜干飯🐟條魚好大條,肉質滑帶有鹹鮮味,飯吸哂啲汁精華,幾鮮味🦆燒法國鴨胸🦆鴨胸外面煎得香脆,入口軟腍,油膩感唔重,旁邊有南瓜、脆肉瓜、薯角去襯托🥤Orange Blossom mocktail 🍺IPA Beer📍La Serre———————————————————————-Menu

🥖餐前麵包
餐包&煙肉粒麪包,煙肉粒麪包好香、好鬆軟

🐟日本花魚一夜干飯🐟
條魚好大條,肉質滑帶有鹹鮮味,飯吸哂啲汁精華,幾鮮味

🦆燒法國鴨胸🦆

🥤Orange Blossom mocktail
🍺IPA Beer

———————————————————————-

Menu
2023-09-19 63 浏览
La Serre位於觀塘海濱道90號地下1號舖搭地鐵係牛頭角站落車E6出口行8至10分鐘就到係動物友善餐廳假日周末好多寵物主人帶埋心愛的寵物坐係室外坐位用餐,有太陽傘,唔洗擔心曬親毛孩既可以邊用餐邊睇海景餐廳做緊優惠,帶心愛的毛孩係星期六日到餐廳用膳,可以享有8折優惠❤️餐廳除左室外坐位,仲有室內環境外國餐廳專有長檯,最岩一大班人或者4人檯朋友聚會餐廳四周都係用玻璃日頭透光感十足到晚上,亮起燈飾,倍感浪漫情侶們約會或求婚好選擇。今日我們叫左日本花魚一夜干飯$220西班牙黑毛豬肉眼$198飲品叫fresh mont lime soda同Passion furit squash職員先送上兩個小麵包餐包同蕃茄包非常軟熟微暖蕃茄包非常美味😋日本花魚一夜干飯飯有甜椒粒一夜干非常厚肉肉質結實上檯時非常香❤️豬肉眼嫰滑多汁美味❤️fresh mint lime sode好清爽passion furit squash好fresh我們收工時仲係白天食完飯入夜景色非常耀眼🤗⭐️
La Serre位於觀塘海濱道90號地下1號舖
搭地鐵係牛頭角站落車
E6出口行8至10分鐘就到
係動物友善餐廳
既可以邊用餐邊睇海景
餐廳除左室外坐位,仲有室內環境
外國餐廳專有長檯,最岩一大班人
或者4人檯朋友聚會
餐廳四周都係用玻璃
日頭透光感十足
到晚上,亮起燈飾,倍感浪漫
情侶們約會或求婚好選擇。

今日我們叫左日本花魚一夜干飯$220

2023-09-18
  • 花魚一夜干飯
  • 豬肉眼
2023-09-19 32 浏览
今晚放工後約埋先生嚟觀塘海濱道行下,順便搵下附近有咩食,最後揀咗呢間餐廳「La Serre」。呢度環境都幾舒服。如果帶埋寵物嚟坐喺outdoor,望住個海景,都幾唔錯。🌮日本豬軟骨墨西哥薄餅 $168 Japanese Pork Tender Bone Taco呢款配搭幾有新意,豬軟骨味道香濃,搭配埋牛油果&酸甜嘅莎莎醬一齊食,正👍🍝 大蝦濃汁虎蝦意大利蝴蝶粉 $168 Farfalle w/ Tiger Prawn in Shrimp Bisque虎蝦肉质鲜嫩,食起来有弹性同口感。蝴蝶粉充滿大蝦濃汁嘅海鲜風味,好好味呀!😋

🌮日本豬軟骨墨西哥薄餅 $168

🍝 大蝦濃汁虎蝦意大利蝴蝶粉 $168
2023-09-13 28 浏览
閒時都會到海濱行吓,遠眺對岸,環境舒適。海濱旁邊有間玻璃屋餐廳,給人感覺很chill的,今天就去食個brunch。我們二人點了火腿芝士菠菜奄列和薄切牛柳煎蛋芝士蕃茄。火腿芝士菠菜奄列內有菠菜、車厘茄和一片厚火腿。賣相非常吸引。菠菜很清爽,配上酸甜的車厘茄。厚火腿充滿鹹香,食材搭配讓我們吃每一口都充滿了層次感,令人回味無窮。薄切牛柳煎蛋芝士蕃茄:薄切牛柳很嫩滑入味,還有我最愛的煎蛋,微微煎燶的蛋邊配上濃郁美味的車打芝士,加上配上醋汁的火箭菜及車厘茄,酸酸甜甜的,非常爽口。飲品方面,我叫了水果茶。百香果水果茶有點點酸甜風味,清新又爽口。老公點的是摩卡咖啡,口感濃稠而滑順。味道非常豐富和濃烈,有濃郁的咖啡香氣和朱古力的香氣。十分好喝。大滿足的一餐brunch,下次經過觀塘海濱,會再試吓晚餐。

我們二人點了火腿芝士菠菜奄列和薄切牛柳煎蛋芝士蕃茄。

大滿足的一餐brunch,下次經過觀塘海濱,會再試吓晚餐。

2023-09-13 17 浏览
星期四五落完場黑雨,天氣即刻冇咁熱,呢個時間最適合去啲戶外chill下!所以星期六即刻拖住男朋友出咗觀塘海濱拍拖,路經見到呢間西餐廳環境好靚就坐低食咗個brunch❤️Chicken Pate and Egg $148雞肉漢堡扒配上蕃茄、車打芝士、菠蘿及大陽蛋多層次又口感豐富嘅配搭!漢堡扒轉用雞肉感覺冇咁油膩,但係仍然有啖啖肉嘅滿足感!配埋蕃茄同菠蘿感覺好清新!薯角質素都好高,外脆內軟唔使點茄汁都好夠味!Mushroom and cheese toast $118太陽蛋、炒蘑菇、車打芝士配丹麥多士呢個配搭唔需要太多調味都已經好好食,佢哋嘅丹麥多士好厚身,而且表面有一層好薄嘅蜜糖,好好食!坐喺戶外又點少得兩杯冰凍嘅特色飲品!Iced fruit tea $48好重熱情果未,而且唔會太貼!Orange blossom $78飲mocktail 最怕大浸藥水味,但係完全唔會,而且橙味好香,酸酸甜甜好好飲!📍La Serre地址: 觀塘海濱道90號地下1號舖

Chicken Pate and Egg $148
雞肉漢堡扒配上蕃茄、車打芝士、菠蘿及大陽蛋

太陽蛋、炒蘑菇、車打芝士配丹麥多士

坐喺戶外又點少得兩杯冰凍嘅特色飲品!
Iced fruit tea $48
好重熱情果未,而且唔會太貼!

Orange blossom $78

地址: 觀塘海濱道90號地下1號舖