一直都已經好想嚟La Vache試下,成日都會見人去打卡個牛扒,今次終於有機會啦🤩全店主食就只有牛扒,一坐底店員就會問牛扒要幾熟,得飲品同甜品要order ✅—— Trimmed entrecôte steak $398依個價錢已經包左牛扒、薯條同沙律。薯條都係highlight!因為係任食㗎!你食到咁上下就會有店員問需唔需要refill,啲薯條堅係脆正啊👍🏻牛扒一盤切好上枱,份量唔少,叫左medium rare就真係煎得啱啱好,肉質超嫩完全冇筋!!!!牛味香濃,外層煎到好香;特別欣賞下面有蠟燭暖住,食到最後啲肉都仲熱熱地,超滿意啊!—— Lemon Pie生日慶祝叫甜品就可以寫字,加幾個店員黎祝福你🤣8成忌廉加2成檸檬餡係底,偏甜,忌廉唔係好輕盈,食多會有少少膩,檸檬餡就唔錯酸酸甜甜🌟推薦指數:10/10‼️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️📍 La Vache! (#金鐘)金鐘金鐘道88號太古廣場LG1樓007號舖

—— Lemon Pie

🌟推薦指數:10/10‼️
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
📍 La Vache! (#金鐘)
金鐘金鐘道88號太古廣場LG1樓007號舖
2023-12-18 1071 浏览
不是經常嚟,諗起兒子生日來食他至愛薯條慶祝。乜都唔使諗,你只需要揀牛扒幾成熟。一坐低奉上暖暖麵包跟法國牛油,沙律菜新鮮開胃。調味薯條份量夠,職員會不時為客人替添加。
金鐘呢間la vache 相信大家都唔陌生,佢哋只係買一種招牌套餐,就係 Steak La Vache🥩 $398 per person 前菜有沙律同埋長麵包🥯,沙律🥗加咗核桃碎所以有堅果嘅香味,另外蔬菜食落去都清新爽口餐廳冇其他餐牌,就主打10安士美國USDA Prime 肉眼🇺🇸,牛扒會用鐵碟上,我哋就叫咗medium ,肉質保持到juicy 嘅感覺,望落去色澤都好鮮嫩,配埋佢哋自家嘅source 食落去好香口😳牛扒嘅軟熟到恰到好處,而且油脂比例都啱啱好,整體來講非常高水準 👍🏻餐廳嘅賣點就係無限refill薯條🍟 店員會keep住問我哋需唔需要refill,但係我哋食完一大碟已經好飽😂薯條脆口而且新鮮出爐勁香😚甜品我哋另外叫咗個士多啤梨芝士蛋糕 🍰🍓,食落去唔會有好Creamy肥膩嘅感覺,濃度剛好🤲🏻

之前食過大坑既Pheromone,今次試下金鐘都係食牛既La Vache,結果在環境,服務及varieties 都很失望。首先是環境,餐廳分室外及室內,我被编到室內由兩條走廊夾着的中間兩人枱,兩個位的左右都有侍應生行來行去,就類似坐飛機的isle,非常擠迫很窄。之後要求換個靠牆位,但與隔離枱的位置距離亦很近。整個室內是很嘈雜。食物方面,只有菜沙律,薯條和牛三味。(比較Pheromone 有tailor made 的Soup, Salad, Fries and Dessert all free flow。) 呢度D沙律毫無特色,薯條用油炸,味道一般,亦不能吃太多。(Pheromone的薯條卻是用氣炸及特别處理,没有油。)牛就OK,很軟,易入口。最後要提的是服務,侍應生(尤其男的)服務非常差,他們的服務跟茶餐廳差不多,幫我上餐及換碟的是兩位外藉男侍應。我們的枱是普通size枱。當我們吃沙律時,他們已經將擺放牛扒主餐的架放在枱中間,麵包籃亦没有拿走,並將食牛扒的大碟放在我們每人的前面,而食緊D沙律卻要移至側面。我同佢講"I haven't finished salad."但佢望一望我,好似佢

最後要提的是服務,侍應生(尤其男的)服務非常差,他們的服務跟茶餐廳差不多,幫我上餐及換碟的是兩位外藉男侍應。我們的枱是普通size枱。當我們吃沙律時,他們已經將擺放牛扒主餐的架放在枱中間,麵包籃亦没有拿走,並將食牛扒的大碟放在我們每人的前面,而食緊D沙律卻要移至側面。我同佢講"I haven't finished salad."但佢望一望我,好似佢冇做錯,然後繼續擺放。我再講: "I haven't finished the salad. Please take away these big empty plates until we finish salad.‘’他才不情願地拿走大碟。後來我剛食完salad, 但我太太還未食完,另一位男侍應又來放上大碟。我想投訴,但我太太說:"算喇,下次不會再來。"

真的,用幾佰蚊食呢D環境及服務,應該沒有下一次了。

(相片可以參考其他人comment中的相片, 因為都是千篇一律。)
2023-11-04
$437.8 (晚餐)
2023-10-26 1013 浏览
呢個品牌都在香港一段時候越開越多舖頭都算係做得幾成功由以前做外國人為主到而家吸納埋本地人真係有啲料到呢間嘢出名就係薯條任食啲扒中中上上過得去標榜性價比高最近又再返兜睇吓啲水準可唔可以保持到🤣逐一講解:麵包:冇以前咁好食牛油都係用返以前嗰隻,所以冇問題沙律:水準保持,啲菜都係綠色冇黃色薯條:呢個簡直犀利,依然咁好食不過建議都係趁熱食凍咗好快軟牛扒:冇乜特別,唔係特別難食,又唔係特別好食塊肉可以落口總括嚟講,水準係保持到如果想性價比高建議其他嘢唔好叫咁就抵食啦因為如果叫埋酒同甜品大約七700-800一位如果比得呢個價錢就好多地方選擇啦
呢個品牌都在香港一段時候
睇吓啲水準可唔可以保持到🤣
逐一講解:
麵包:
冇以前咁好食
牛油都係用返以前嗰隻,所以冇問題
沙律:
水準保持,啲菜都係綠色冇黃色
薯條:
呢個簡直犀利,依然咁好食
不過建議都係趁熱食
凍咗好快軟
牛扒:
冇乜特別,唔係特別難食,又唔係特別好食
塊肉可以落口
總括嚟講,水準係保持到
如果想性價比高
建議其他嘢唔好叫
咁就抵食啦
因為如果叫埋酒同甜品
大約七700-800一位
如果比得呢個價錢就好多地方選擇啦
lemon meringue
2023-10-08 1042 浏览
呢間餐廳得一款菜式就係牛扒配薯條擺盤好精緻 打卡一流牛扒揀咗五成熟 超級高質👍🏻牛味好重 口感細膩 咬落去好淋 一啲都唔韌 仲要冇筋配特製嘅黑椒汁不過個人覺得唔點汁 原汁原味會比較好-薯條係任添可以食薯條放題會話呢度嘅薯條,比起出邊嘅餐廳好食好多粗幼度適中,啱啱好薯仔味好重係新鮮薯仔炸出嚟嘅感覺每一份牛扒都用過鐵架裝住下面有蠟燭長期烘熱咁就可以長期保持住最佳温度🥰-甜品係法國嘅伯爵茶布甸撻口感好smooth甜度又啱啱好,唔會太甜伯爵茶味好濃郁撻皮有牛油香而且都好大個生日仲有廚師用朱古力筆裝飾寫上法文嘅happy birthday🥳相當得體😌-環境方面呢間餐廳嘅裝修好grandStaff嘅服務態度非常好節日或者慶生一流🥳🥳🥳
呢間餐廳得一款菜式
配特製嘅黑椒汁
不過個人覺得唔點汁 原汁原味會比較好
薯條係任添
可以食薯條放題
會話呢度嘅薯條,比起出邊嘅餐廳好食好多
粗幼度適中,啱啱好
薯仔味好重
係新鮮薯仔炸出嚟嘅感覺
每一份牛扒都用過鐵架裝住
下面有蠟燭長期烘熱
咁就可以長期保持住最佳温度🥰
甜品係法國嘅伯爵茶布甸撻
口感好smooth
甜度又啱啱好,唔會太甜
伯爵茶味好濃郁
Staff嘅服務態度非常好
節日或者慶生一流🥳🥳🥳

• Trimmed entrecôte steak
2023-08-29 3789 浏览
之前曾在一家同類型的法式扒房用餐,記憶甚為美好。得悉有同類的餐廳,二話不說即赴也。餐廳的陳設具法式風情,餐紙就是餐牌,描畫了不少有牛的漫畫,切合主題。開宗明義,法式扒房就只提供牛扒餐。未上主食前,按例先上麵包。每人有兩舊,還有牛油。麵包外層脆身,中間腍軟。但問題是兩個人只有一把牛油刀,連餐碟也欠奉,弄致麵包碎灑到一枱皆是。沙律有些生菜、西式小蘿蔔和核桃仁。其實菜蔬應該是鮮爽的;無奈偏酸的沙律汁有相當重的油份,將菜都浸腍。核桃仁又少,加上沒有調味似的,需自行加鹽增味。牛扒終於出場了。一看份量,我們都覺得可能不夠。三成熟的牛扒明顯熟成度未足,十分耐嚼,更食到有筋的!附上的醬汁油份一樣濃重,好似食了好多牛油落肚!牛扒盤下的蠟燭是沒用的,因為食到尾牛扒都凍了。無限添加的薯條又長又乾,只有侍應剛放下來的一刻是熱的,轉瞬經已變凍。吃不出薯味,好像好粉的。餐是不包餐飲的,故此叫了一支小人認為配肉食甚佳的有汽水,果然醒神!這次的體驗,未能延續上回的精彩。

麵包籃

沙律

牛扒

三成熟的牛扒

薯條

有汽水

這次的體驗,未能延續上回的精彩。
午餐
有汽水
La Vache法文名,這名字告訴大家知係只有牛扒無其他,去到食時會知有滿足又真正享受的美味。La Vache有三間,我們想先去金鐘太古廣場分店食USDA Prime頂級美國安格斯肉眼扒。見到沙律上碟才知道好正又新鮮有核桃加上汁挺開胃肉眼牛扒🥩無得揀種類,可以揀幾成熟見到肉眼扒賣相好正又靚煎得金黃香口肉質鮮嫩鎖住肉汁每一口齒頰留香口感很有驚喜又滿意又開心無想到女服務員態度很專業又熱情完美午餐畫上句號真心推介服務⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(滿分再加一粒⋯⋯六粒)

見到沙律上碟才知道好正又新鮮
有核桃加上汁
挺開胃
肉眼牛扒🥩無得揀種類,可以揀幾成熟
見到肉眼扒賣相好正又靚
煎得金黃香口
肉質鮮嫩鎖住肉汁
每一口齒頰留香
口感很有驚喜又滿意又開心

無想到女服務員態度很專業又熱情
完美午餐畫上句號
真心推介

服務⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(滿分再加一粒⋯⋯六粒)
2023-08-27
2023-08-20 1177 浏览
牛扒、加上無限添食的薯條,配上牛油香草汁,就是法式牛扒的食法!基本上,連餐牌都可以不看,點餐時只需向店員講出牛扒的熟度,就是美味的一餐!每個set都會先上一道油醋汁沙律。然後,美味的碳燒牛扒,就會放在有加熱裝置的金屬碟上。已切好一條條的肉眼扒,肉味濃。配合大量的幼切薯條,雖然有薯條的好朋友茄汁,但我更愛點香草牛油汁!甜品我們點了檸檬撻,由於size 偏大,絕對可以兩、三個人share食!甜品當然要配咖啡,cappuccino也屬偏大杯,為完美的一餐劃上句號。

每個set都會先上一道油醋汁沙律。

2023-08-17
2023-08-15 829 浏览
聽講呢間好耐,第一次來試下。提早一晚book都攞到位,現場提早2分鍾都要等12點先開。Lunch得一個set,唔需要選擇,非常nice。不包酒水、甜品。同fri分別要求Medium 同Medium rare,分别不大……小小傻眼;肉質標準之上,但可能澳洲返來,都覺得係正常但不算超級驚艷。餐酒,又係梗樣。薯條免費加,但都係食完最頭果盤,已經足夠,建議吃完牛再試喇。原本考慮試下甜品,下次先!A happy lunch there
2023-08-06 686 浏览
Fantastic food, elegant ambience and an overall great time we had! We were a large party of 8 w 4 kids - it was the first time we were seated inside at the “nice” area. We always enjoyed this restaurant but the food that day was especially good! Made us realize we should come more often!One minor complaint - in spite being a birthday gathering - we didn’t get any recognition or service for the birthday. Oh well! We still going back tho

▪️招牌套餐: Steak “La Vache!”_$398/1人▫️𝗚𝗿𝗲𝗲𝗻 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗪𝗮𝗹𝗻𝘂𝘁𝘀「前菜有沙律同長棍麵包。沙律選用有機食材並加入核桃碎,添加口感同堅果香氣。不過小編覺得偏苦,唔太啱口味。麵包有保温,可以聞到淡淡牛油香。」識食:🧡🧡🧡🧡🖤🖤▫️𝗧𝗿𝗶𝗺𝗺𝗲𝗱 𝗘𝗻𝘁𝗿𝗲𝗰𝗼𝘁𝗲 𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸「餐廳冇主菜餐牌,因為只賣一款10安士美國 USDA Prime級肉眼。牛扒係放喺鐵碟上菜,底下會跟個細蠟燭保溫。建議嗌 Medium rare,因為牛扒隨時間會慢慢變熟,小編揀咗Medium已經稍韌同冇咩肉汁。」識食:🧡🧡🧡🖤🖤🖤▫️𝗙𝗿𝗲𝗻𝗰𝗵 𝗙𝗿𝗶𝗲𝘀「牛扒配薯條係傳統法國餐廳嘅經典組合,La Vache! 其中一個賣點就係無限任食幼薯。店員不時會拎住一大兜新鮮出爐嘅薯條,到枱邊幫客人Refill。」識食:🧡🧡🧡🧡🧡🖤.環境:🧡🧡🧡🧡🧡🖤服務:🧡🧡🧡🧡🖤🖤抵食:🧡🧡🖤🖤🖤🖤//餐廳採用紅白相間嘅格仔枱布,又有酒紅色嘅太陽傘,模擬出法式小餐館嘅浪漫氛圍。記得唔好錯過佢哋嘅甜品車,件件睇落都好精緻。//.🍽La Vache!🚪@lavachehk📍金鐘金鐘道88號太古廣場

▫️𝗚𝗿𝗲𝗲𝗻 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗪𝗮𝗹𝗻𝘂𝘁𝘀

識食:🧡🧡🧡🧡🧡🖤
環境:🧡🧡🧡🧡🧡🖤
服務:🧡🧡🧡🧡🖤🖤
抵食:🧡🧡🖤🖤🖤🖤

🍽La Vache!
🚪@lavachehk
📍金鐘金鐘道88號太古廣場LG1樓007號舖
📍尖沙咀赫德道12號地下
📍中環蘇豪卑利街48號地舖
2023-08-02 699 浏览
La Vache其實一早久仰大名 成間餐廳只有一個set🫡客人只要諗食幾成熟就得🤣🤣方便快捷😊今次趁住Black series summer tour🤩就可以$268食到沙律🥗主菜同甜品👍▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃❀ 麵包🥖外脆內軟 不過淨係淺嘗一塊留肚食其他野❀有機合桃沙律🥗 份量頗多同埋幾新鮮😆❀10oz USDA Prime steak with unlimited French fries🌟🌟以鐵盤形式呈上 下面有個小蠟燭保暖所以一份叫三成熟 另一份叫五成熟 🔺先share食左五成熟先 隨後食另一份就吾會令肉質過老👍 肉既份量都幾多 肉質對得住個價錢 裏面保持粉嫩juicy 配埋自家製醬汁更加美味🤤🤤重點係真係做到想要既生熟度😌任食薯條🍟本身已調味 本身以為自己可以添加多一份 點知高估咗自己嘅食量🤣🤣 侍應好熱情一陣就走黎問使唔使加薯條👍🏻❀芒果法式千層酥 🥭好大件呀 難怪係設計比二人開心分享雖然食到最後都好飽 但都食得晒酥皮好脆 唔會太甜 惟獨芒果太少 較單一❀另外加$58杯嘅紅白酒🍷都吾太差 想平平哋食個有儀式感既meals可以揀呢度💕尖沙咀同蘇豪
La Vache其實一早久仰大名

好大件呀 難怪係設計比二人開心分享
雖然食到最後都好飽 但都食得晒
酥皮好脆 唔會太甜 惟獨芒果太少 較單一

❀另外加$58杯嘅紅白酒🍷都吾太差
想平平哋食個有儀式感既meals可以揀呢度💕尖沙咀同蘇豪都有分店 幾方便👍🏻
2023-07-23
午餐
2023-07-30 534 浏览
Black sheep 的餐廳每年都會推出大約2轉black series,而每次我都會瞄準去食,因為堅是超!級!抵!今次,我就把握機會book 咗La Vache 的summer series同朋友食,套餐唔洗300蚊,除咗有一貫的靚牛扒、沙律同埋任食薯條之外,仲包埋最驚喜嘅蛋糕!牛扒好味不在話下,啲蛋糕都唔會過甜,但因為舊舊都大大件,所以真心要同朋友share 食,先可以試多幾款蛋糕大家一定要瞄準black sheep 推出的black series 去試佢嗰啲餐廳!La Vache 是其中一間最性價比高的black series must try!!!好期待下次佢哋再推出black series 啊

2023-07-13
2023-07-23 5507 浏览
❤️ La Vache! 📍 金鐘太古廣場LG1樓007號舖------------------------------Dinner Set $398/@1️⃣ Bread 推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻麫包口感太硬 微暖 不推薦😆2️⃣ Salad 推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻沙律菜新鮮爽口 不是火箭菜😆醬汁酸酸甜甜 很開胃🤤配上新鮮合桃 口感豐富 喜歡3️⃣ Fries 推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻大推必食薯條😍幼幼的薯條非常香脆 調味一流 有淡淡的松露油味🤩會忍唔住一口接一口 真係好好食😋4️⃣ Ribeye Medium 推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻圖中的牛肉是4人份量 份量十足🥰5成熟的牛肉外層焦香 肉味香濃 調味不錯🤩牛肉的厚度適中 既有口感 又不會太韌5️⃣ Mousse de Pomme $108推薦指數:👍🏻👍🏻不建議🫢超級甜 與牛肉味道完全不夾 上層的烤棉花糖令整杯飲品更甜 6️⃣ La Poire $108推薦指數:👍🏻👍🏻也不建議😵‍💫味道偏甜 不好喝7️⃣ Mille -feuille $158推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻酥皮不夠脆 cream 香滑 惟不夠凍😆以致口感一般8️⃣ Paris Brest $1
❤️ La Vache!
📍 金鐘太古廣場LG1樓007號舖

7️⃣ Mille -feuille $158
酥皮不夠脆 cream 香滑 惟不夠凍😆以致口感一般

8️⃣ Paris Brest $158
泡芙非常淋☹️ 味道酸酸的 不喜歡
牛排薯條都值得一食🥰 座位舒適 惟環境較嘈雜 難以談天😂非常適合慶祝生日 職員們會一起唱生日歌 適合需要儀式感的朋友💕

總評
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
2023-07-05
$643.5 (晚餐)