2022-06-26 12 浏览
今日出行,到了何文田又一出名的布丁包,之後轉戰午餐,就見到一間以全落地玻璃配上木系簡約風的小清新咖啡店「LAFFEE」,還見到有小狗🐶足跡,可愛又吸引,當然即時入內!椰子冷萃咖啡清香椰子水配上濃香冷萃咖啡,輕輕攪拌,兩者完美混合,入口清爽醒神,香甜柔滑。Affogato雪糕口感軟滑,添上香濃Expresso,味道香甜,打卡之餘,味道亦一樣無得頂!蟹肉牛油果香芒他他一層又一層的香芒、蟹肉、牛油果,三位一體混合起來絕對無懈可擊,入口清新美味,質感綿綿幼滑,蟹肉鮮甜,芒果則微微酸甜,層次豐富。蒜香蟹肉牛油果粒意粉來到時見到超多蟹肉,而且更是生拆的蟹肉,配上蒜香嘅味道,還有清新牛油果,香味十足,口感Creamy。

椰子冷萃咖啡

Affogato

蟹肉牛油果香芒他他

蒜香蟹肉牛油果粒意粉
2022-06-26 20 浏览
入到舖頭,座位很少,枱與枱之間的距離亦很少,舖內聞到一浸唔知咩味,後來見到有人帶狗入去,先驚覺原來嗰啲係狗味,員工係度同食客玩狗,似乎不太適當;職員放低餐牌,自己去落單,但係用一副不耐煩的樣子望住我哋,可能覺得我唔識欣賞佢地既食物,又或者覺得我唔啱feel ; 等左好耐,嘢食嚟到,竟然有職員在我身旁掃地,很久沒有見過店舖有員工掃地,以現在疫情嚴重,似乎唔係太合衛生。冲咖啡的店員在摸口罩,沒有即時清潔雙手。
2022-06-26 33 浏览
🤍 Laffee🖤紅磡蕪湖街111號蕪湖居地下☀️一到放假就會想去Cafe坐吓Chill✨,呢間Cafe比較近黃埔站,行幾分鐘就到,離遠已經望到Cafe個門面好突出,以純白同米黃色系做主題,裝修擺設都別有用心,適合打卡📸️而且坐得舒服☺️🥑Crab avocado and Mango Tartare 蟹肉牛油果香芒他他 $88見到有牛油果就忍唔住想嗌🤤幾得意,佢砌得好似一個蛋糕咁😂入面有牛油果、蟹肉、洋蔥、青瓜同芒果🥭最有驚喜係芒果好甜,蟹肉份量都好多,整個配搭都好fresh🌿好開胃!🥐Deluxe all day breakfast 豐富全日早餐 $138All day breakfast 有分Classic 同Deluxe✨見到Deluxe嗰個set 竟然有Croffle!🥐所以我哋揀咗Deluxe🤭Croffle配牛油果同黑松露炒蛋都好夾!佢個炒蛋炒得好滑,配滿滿嘅黑松露🥚特別一提係啡菇好juicy!而且蟹肉份量都好多,食落啖啖肉!呢個all day breakfast好食得嚟又可以打卡🌟🍫朱古力(熱) $45拉花拉得好靚❤️緊係要拎住嚟打卡啦!味道就正正常常~
🤍 Laffee
🖤紅磡蕪湖街111號蕪湖居地下

🍫朱古力(熱) $45
拉花拉得好靚❤️緊係要拎住嚟打卡啦!味道就正正常常~
偶爾經過紅磡差館里對面的蕪湖街,發現多了一些新餐廳,呢間感覺清新自然,今日家人在附近出job,我也AL,相約一起來試試我點了三文魚🥑牛角包窩夫,食出來久違了的旅行時光遐想,那窩夫的味道真的很喜歡💕甜品再來肉桂蘋果牛角包窩夫,閉眼搖頭之際思想回去迪士尼的3D劇場,滿嘴滿足,滿意非常,會再回來

2022-06-20 142 浏览
Laffee 小清新咖啡店,佈置以純白色為主調,走簡約舒適風格,坐在店外的樹木座椅位置,輕嘆香醇咖啡,十分放鬆。大蝦香芒沙律 $78爽甜的沙律菜,表面鋪滿香甜的芒果肉,及爽彈的大蝦,拌匀酸酸甜甜的沙律醬一起吃,清新開胃,口感豐富。蒜香蟹肉牛油果粒意粉 $120幼細意粉充滿咬口, 蟹肉絲鮮香滋味,加上熟透牛油果粒甜香,口感一流。咀嚼意粉時,慢慢滲出惹味的蒜香 ,滋味吸引。 玉桂蘋果牛角包窩夫 $60香脆的牛角包窩夫,配上新鮮草莓、藍莓及爽脆的蘋果片點綴,賣相精緻,每口充滿肉桂和牛油香氣,讓人喜歡。芒果汁 $28獨立膠樽裝芒果汁,呷一口甜度適中,清爽味蕾,慢慢散發芒果甜香,消暑解膩。

大蝦香芒沙律 $78

蒜香蟹肉牛油果粒意粉 $120
玉桂蘋果牛角包窩夫 $60

芒果汁 $28
2022-06-13 15 浏览
🌾想嚟好耐嘅網紅café,門口半outdoor位置係必影打卡位,最好早嚟影相先🪴不過我竟然蠢咗,冇坐定定,最後早到都坐唔到呢個靚位🥲唯有下次再嚟啦🤪幸好其他位置都好靚😅🍳豐富全日早餐💰$138有黑松露炒蛋、腸仔、牛油果、窩夫、煙三文魚、茄汁豆最特別係有蟹肉大啡菇,味道幾夾又好食,窩夫好脆🧇🥑煙三文魚牛油果蓉配酸種麵包💰$128又係我經常食嘅,sourdough腍身易咬,牛油果蓉同煙三文魚份量適中🍵Matcha Latte💰$48又係必飲,用咗明治奶,特別有奶香💚🥛Taro Latte💰$48好少見嘅香芋鮮奶,顏色靚,味道都好好,微甜,可以一試💜💰$362/2ppl🚩Laffee (紅磡) @laffeecoffee 📍紅磡蕪湖街111號蕪湖居地下

🍳豐富全日早餐💰$138
有黑松露炒蛋、腸仔、牛油果、窩夫、煙三文魚、茄汁豆
最特別係有蟹肉大啡菇,味道幾夾又好食,窩夫好脆🧇

🥑煙三文魚牛油果蓉配酸種麵包💰$128

🍵Matcha Latte💰$48
又係必飲,用咗明治奶,特別有奶香💚

🥛Taro Latte💰$48
好少見嘅香芋鮮奶,顏色靚,味道都好好,微甜,可以一試💜

💰$362/2ppl
🚩Laffee (紅磡) @laffeecoffee
📍紅磡蕪湖街111號蕪湖居地下
2022-06-12
2022-06-13 25 浏览
想去紅磡嘅呢間cafe 好耐!!成間店都好多打卡位 個outdoor位都好靚😍推介佢哋個芝士奶蓋croffle🧇🥐食落好酥脆 再加埋面頭鋪滿嘅綿密奶蓋同士多啤梨肉🍓賣晒真係好精緻!
2022-06-12 25 浏览
👍🏻 蒜香蟹肉牛油果粒意粉真材實料嘅蟹肉 好似一座小山丘咁堆喺意粉上面 何其壯觀🤩意粉蒜香味非常之重 仲會咬到一粒粒蒜蓉 蟹肉嘅鮮甜為意粉帶嚟一點清新嘅感覺 牛油果粒雖然唔多 但係賦予creamy嘅口感 高質💓👍🏻 洋蔥蘑菇配酸種麵包酸種麵包算係近年大熱 唔少Cafe都有提供 今次選擇左素食配搭 洋蔥蘑菇 又幾有驚喜😛洋蔥嘅甜味透過翻炒 完全釋放出來 仲有味道酸酸甜甜似係落咗黑醋嘅蘑菇、大啡菇🍄同麵包好夾 而麵包入口稍為煙靭 酸度適中 加埋旁邊嘅沙律🥗感覺非常健康、飽肚👍🏻 小山園蕨餅抹茶卷用得小山園 必定係品質保證 抹茶味香濃 甘而不苦🍵cream打得好細滑 蛋糕濕潤 蕨餅藏於中間 主要係負責提供口感👍🏻 凍水果茶(壺)天氣炎熱 凍水果茶用咗橙、百香果、火龍果、青檸、士多啤梨👏🏻👏🏻 酸甜開胃 而且造型可愛 好值得叫一壺試吓注意事項⚠️- 環境舒適 用咗白色、淺木色既桌椅 更會佈滿植物/乾花等 枱與枱之間十分闊落👯‍♀️- Cafe甜品櫃內嘅甜品有別於Menu上的 而且可能會每日不同 有興趣的話可以自己去望望/向店員查詢🔍
👍🏻 蒜香蟹肉牛油果粒意粉

👍🏻 洋蔥蘑菇配酸種麵包

👍🏻 小山園蕨餅抹茶卷

👍🏻 凍水果茶(壺)

注意事項⚠️
環境帶點波希米亞風🌾,可以帶埋毛孩🐶最別出心裁就係門口半開放式打卡位📸,雖然對住大街,但只要你唔尷尬影相,尷尬係人哋😉—————————————————🔹蟹肉沙律牛角包窩夫 $78窩夫🧇外型,牛角包🥐質感,平日食Waffle較重麵粉、少少漿住嘅口感,Croffle就重牛油味🧈、相對鬆軟香口,略嫌可以烘得更脆啲🔥,再加上鮮味蟹肉有加分🤓沙律🥗份量都唔算少👌🏽唔知點解食的時候,諗起Cityu AC3的碎蛋牛角包沙律😂🔹Matcha Latte $48拉花靚靚,抺茶🍵超濃落足料,飲完成個嘴都變咗綠色,用Meji 4.3牛奶🥛沖,好滑身又有線密奶泡,唔會太甜/太苦,絕對岩岩好🍃—————————————————🧜🏻口水度:🌕🌕🌕🌗🌑🤑性價比:🌕🌕🌕🌑🌑🧚🏻打卡值:🌕🌕🌕🌕🌘🥰舒適度:🌕🌕🌕🌕🌗🤤回頭率:🌕🌕🌗🌑🌑.♟Overall♟食物就中規中矩😂,Match Latte就好啱我哋💚更值得一提係店內悉心佈置,一枱一凳都係為打卡而設,同埋坐得幾舒服😌

—————————————————

🧚🏻打卡值:🌕🌕🌕🌕🌘
🥰舒適度:🌕🌕🌕🌕🌗
🤤回頭率:🌕🌕🌗🌑🌑
♟Overall♟
食物就中規中矩😂,Match Latte就好啱我哋💚
Matcha Latte
2022-06-11 27 浏览
呢間新開嘅cafe位於黃埔餐廳嘅色調以奶油色為主好有木系小清新感覺🌿Outdoor位好適合打卡陽光充足影相📸️特別靚😍🔸蒜香蟹肉牛油果粒意粉 $120意粉用香蒜炒完之後好惹味,味道方面有小小辣,不過同蒜香味好夾。蟹肉份量都算多,每一啖意粉都掛到蟹肉。牛油果就令到個意粉感覺更健康,食落口感creamy,中和吓個口感幾唔錯😋🔸士多啤梨配雲呢拿雪糕窩夫 $108一份窩夫切開咗四份,每一塊都有幾片士多啤梨,誠意十足。窩夫外層炸得好香脆,內層就相當鬆軟,配埋d cream一齊食好好味🤤雲呢拿雪糕有一大球,係呢個咁炎熱嘅天氣下食雪糕真係人生一大享受😍🔸凍水果茶 $55水果茶用咗多種水果去調製,飲落好fresh,甜度適中,好適合喺呢個炎熱嘅天氣飲☺️
呢間新開嘅cafe位於黃埔

🔸士多啤梨配雲呢拿雪糕窩夫 $108

🔸凍水果茶 $55
2022-06-03
午餐
走波希米亞風既呢間cafe, 個位置好突出, 柔和既燈光配搭奶白色為主, 整個感覺好舒適😘🥢ᴅᴇʟᴜxᴇ ᴀʟʟ ᴅᴀʏ ʙʀᴇᴀᴋғᴀsᴛ $𝟷𝟹𝟾本身呢個豐富早全日餐係配鹹牛角窩夫, 但太好賣無哂轉左酸包比我地🙈 有充滿黑松露炒蛋既濃郁味道, 將手拆鮮甜既蟹肉放係多汁既大啡菇上面。仲要有一排切得整整齊齊既牛油果, 配搭腸, 茄汁焗豆, 煙三文魚, 同沙律, 所以係真豐富架🤣🤣 整體都好味😋: 🌟🌟🌟🌟🌟/5🥢ᴄᴀʀᴀᴍᴇʟ ʙᴀɴᴀɴᴀ•ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ ɪᴄᴇ-ᴄʀᴇᴀᴍ ᴡᴀғғʟᴇs $𝟷𝟶𝟾食唔到鹹牛角窩夫, 就食返個甜既窩夫😎 焦糖香蕉表面脆卜卜加上香濃石板街雪糕, 凈係賣相都好精緻, 窩夫都唔錯內裡軟綿綿。😋: 🌟🌟🌟🌟🌟/5☕️ ʜᴏᴊɪᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ $𝟺𝟾就算飲到底都好香焙茶味, 甜度適中即使係得熱飲我都好推薦🥰😋: 🌟🌟🌟🌟🌟/5🍹ᴏsᴍᴀɴᴛʜᴜs ʙʟᴀᴄᴋ $𝟺𝟾呢個桂花咖啡係Menu未有既, 但係都真係幾有桂花香, 而且同齋啡好夾😋: 🌟🌟🌟🌟/5

☕️ ʜᴏᴊɪᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ $𝟺𝟾
就算飲到底都好香焙茶味, 甜度適中即使係得熱飲我都好推薦🥰

🍹ᴏsᴍᴀɴᴛʜᴜs ʙʟᴀᴄᴋ $𝟺𝟾
😋: 🌟🌟🌟🌟/5
2022-06-06
下午茶
  • ʜᴏᴊɪᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ
2022-06-07 17 浏览
位於紅磡的𝑳𝒂𝒇𝒇𝒆𝒆🌸簡約雅致柔和小清新氛圍配以乾花作點綴當日的半戶外座位需候座一陣子熱門位置更是𝐩𝐞𝐭 𝐟𝐫𝐢𝐞𝐧𝐝𝐥𝐲的喔✨服務很好,店員反應快很貼心🤍▸ 芝士奶蓋牛角包窩夫 $𝟔𝟎 賣相超美🍓滿滿的奶蓋鋪在表面奶蓋口感夠滑但咸香味可以更濃整體配上牛角包窩夫不會太膩呢▸ 𝐓𝐚𝐫𝐨 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $𝟒𝟖私心推香芋𝐥𝐚𝐭𝐭𝐞💜 外面少有之餘夠香滑,濃度剛好,好喝(๑´ڡ`๑).▸ 𝐇𝐨𝐣𝐢𝐜𝐡𝐚 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $𝟒𝟖焙茶茶味香濃,不錯而且拉花還很漂亮☕️

位於紅磡的𝑳𝒂𝒇𝒇𝒆𝒆🌸簡約雅致
柔和小清新氛圍配以乾花作點綴

當日的半戶外座位需候座一陣子
熱門位置更是𝐩𝐞𝐭 𝐟𝐫𝐢𝐞𝐧𝐝𝐥𝐲的喔✨
服務很好,店員反應快很貼心🤍

▸ 芝士奶蓋牛角包窩夫 $𝟔𝟎
賣相超美🍓滿滿的奶蓋鋪在表面
奶蓋口感夠滑但咸香味可以更濃
整體配上牛角包窩夫不會太膩呢

▸ 𝐓𝐚𝐫𝐨 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $𝟒𝟖
私心推香芋𝐥𝐚𝐭𝐭𝐞💜 外面少有之餘
夠香滑,濃度剛好,好喝(๑´ڡ`๑)
▸ 𝐇𝐨𝐣𝐢𝐜𝐡𝐚 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $𝟒𝟖
焙茶茶味香濃,不錯
而且拉花還很漂亮☕️

• 芝士奶蓋牛角包窩夫
  • Taro Latte
2022-06-07 13 浏览
去紅磡搵朋友,朋友知我夠港女佢就介紹左呢間岩哂女孩子打咭既文青cafe😂😂間cafe既正門已經有個好靚既打卡位, 不過係室外 我怕熱又怕食塵最後都係坐室內😂😂本人十分推介個窩夫!!係即叫即整,外脆內鬆軟,好好食👍香蕉同朱古力亦係perfect match 😋😋至於大蝦意粉比較普通,不過不失,蝦夠彈牙😂😂😂另外,咖啡方面屬正常發揮 👍味道👍👍👍👍賣相👍👍👍👍價錢👍👍👍地點👍👍👍推薦👍👍👍👍

去紅磡搵朋友,朋友知我夠港女
佢就介紹左呢間岩哂女孩子打咭既文青cafe😂😂
間cafe既正門已經有個好靚既打卡位,
不過係室外 我怕熱又怕食塵
最後都係坐室內😂😂
另外,咖啡方面屬正常發揮 👍
味道👍👍👍👍
賣相👍👍👍👍
價錢👍👍👍
地點👍👍👍
推薦👍👍👍👍
📌 Laffee📍 紅磡 Hung Hom📎 @laffeecoffee 今日黎到紅磡一間超文青風嘅cafe🍂 好適合打卡📸好好彩等到門面嘅座位💕 奶油系加埋木系檯凳🤎✨ 咁啱又無落雨☁️ 影相影到超滿足🌻 落地玻璃透住陽光, 灑在野食上面✨ 打卡更加靚~🫧-(👑爲推薦)Fresh Fruit Tea $55 👑蒜香蟹肉牛油果粒意粉 $120芝士奶蓋牛角包窩夫 $60煙熏牛肉芝士配酸種麵包 $110 👑巴斯克抹茶芝士蛋糕 $55-❥ ❥ Fresh Fruit Tea 呢個大推!!!😋裡面有火龍果, 士多啤梨, 橙等等🍊🍓係我飲過好fresh嘅水果茶✨加上個pot好靚🤍 ❥ ❥ 蒜香蟹肉牛油果粒意粉呢個比較健康🌿 唔係太濃味不過略嫌唔夠蒜香味🧄 淡味為主蟹肉份量比較多, 不過鮮味唔係好出🙈❥ ❥ 芝士奶蓋牛角包窩夫呢個幾好食🫧 牛角包窩包鋪滿芝士奶蓋~🤍牛角包窩夫厚身同好重牛角包味~😋而芝士奶蓋味道唔會太膩!! 兩者夾埋一齊食都唔錯💕❥ ❥ 煙熏牛肉芝士配酸種麵包呢個味道唔錯😋👍🏻 上面係洋蔥牛肉同埋半溶芝士🧀 味道十分驚喜✨ 味道幾特別但係幾好食🤣煙熏味唔重,反而有種鹹香味~💕❥ ❥

📌 Laffee
📍 紅磡 Hung Hom
📎 @laffeecoffee

今日黎到紅磡一間超文青風嘅cafe🍂 好適合打卡📸
好好彩等到門面嘅座位💕 奶油系加埋木系檯凳🤎✨
咁啱又無落雨☁️ 影相影到超滿足🌻

落地玻璃透住陽光, 灑在野食上面✨ 打卡更加靚~🫧
(👑爲推薦)
Fresh Fruit Tea $55 👑
蒜香蟹肉牛油果粒意粉 $120
芝士奶蓋牛角包窩夫 $60
煙熏牛肉芝士配酸種麵包 $110 👑
巴斯克抹茶芝士蛋糕 $55

❥ ❥ Fresh Fruit Tea
呢個大推!!!😋
裡面有火龍果, 士多啤梨, 橙等等🍊🍓
係我飲過好fresh嘅水果茶✨
加上個pot好靚🤍

❥ ❥ 蒜香蟹肉牛油果粒意粉
呢個比較健康🌿 唔係太濃味
不過略嫌唔夠蒜香味🧄 淡味為主
蟹肉份量比較多, 不過鮮味唔係好出🙈

❥ ❥ 芝士奶蓋牛角包窩夫
呢個幾好食🫧 牛角包窩包鋪滿芝士奶蓋~🤍
牛角包窩夫厚身同好重牛角包味~😋
而芝士奶蓋味道唔會太膩!!
兩者夾埋一齊食都唔錯💕

❥ ❥ 煙熏牛肉芝士配酸種麵包
呢個味道唔錯😋👍🏻
上面係洋蔥牛肉同埋半溶芝士🧀
味道十分驚喜✨ 味道幾特別但係幾好食🤣
煙熏味唔重,反而有種鹹香味~💕

❥ ❥ 巴斯克抹茶芝士蛋糕

▫️環境:10/10
▪️價錢:7/10
▫️服務:7/10
▪️Overall:8/10

🔍#CY紅磡 #CY甜品 #CY黃埔 #CYcafe #CY打卡餐廳
🔗#laffee #laffeecoffee #黃埔美食 #紅磡美食 #cafe #hkcafe #hongkongcafe
2022-06-06 17 浏览
⭕之前已經見到朋友,之前已經去過❤️😋見到佢啲相影得靚靚仔仔,我都一心諗住過去影下靚相👍👍鋪面俾想像中要大嘅😄不過最主要嘅打卡位就只要一個囉,有時候都要睇下自己好唔好運氣,同埋最好就揀平日去,不過依家呢夏天才出面其實都幾辛苦😄佢入面室內嘅冷氣好足夠舒服好多💗✨不過令我驚喜既係其實佢食物都幾好食喎🔥🔸煙三文魚牛油果牛角包🥑🥐 $68呢個包冇得頂,我超級鍾意食😋識我嘅人都知道我一向唔食包,好討厭食,但如果一有一塊包,係我食完之後我會再不停去食佢,證明佢係真係做得好好食👐💞佢有三個層次嘅口感,煙三文魚,🥑牛油果同埋牛角包,每層口感都好分明,牛油果🥑佢嘅軟硬度啱啱好,佢唔會係超級綿口嗰隻,三文魚輕輕煙左,依然保留到三文魚嘅嫩滑口感,麵包唔會乾爭爭,佢係屬於軟嗰隻麵包🥐🔸蒜香白酒蝦意粉🦐🍝 $108我係一個勁鍾意勁鍾意食蒜頭嘅人😂佢呢個意粉超級重蒜香味,而且白酒嘅味道都濃既🍶,佢白酒嘅味道可以令到蝦🦐嘅鮮味提升咗另外一個層次💗✨意粉軟硬適中,擺碟好靚,唯獨美中不足嘅就係分量相對可能覺得會少咗少少😎😋🔸Fizzy Lime Coffee $58佢呢個咖啡係溝左soda,我哋平時飲開嘅咖啡好少會有呢種

🔸煙三文魚牛油果牛角包🥑🥐 $68

🔸蒜香白酒蝦意粉🦐🍝 $108

🔸Fizzy Lime Coffee $58
佢呢個咖啡係溝左soda,我哋平時飲開嘅咖啡好少會有呢種口感,感覺幾特別,有氣嘅咖啡☕咖啡杯邊會部滿咗焦糖粒,咁嘅時候夾埋一齊,中和返咖啡嘅苦味🤏