2025-06-20 2593 浏览
老細話我近排做到隻積咁滯,神神秘秘帶我去蘭桂坊後巷一間「偽Moulin Rouge」主題餐廳——紅絲絨牆布、水晶吊燈、大紅玫瑰襯埋白色鋼琴,仲要係**米芝蓮三星團隊主理**,平日晏晝都排長龍!今次試咗4道菜Tasting Menu,食材矜貴得來有驚喜,即刻同大家分享~ ✨ **頭盤雙重奏** **黑魚子蟹肉牛油果沙律** 賣相滿分!🏆魚子爆破嘅鹹鮮+蟹肉絲嘅甜,撞上牛油果cream質地,火箭菜微苦平衡,層次感爆燈!😋👍🏻 **塔斯曼尼亞海膽多士** 海膽大塊到瀉!師傅特意用香脆多士托底,creamy得來帶海水味,多士脆而不油,一啖升仙~ 🍲 **暖胃湯品** **法式花膠濃湯** 以為去咗廣東酒家?Nonono!用法國藍龍蝦熬湯底,花膠切成小塊狀,飲落滿滿膠質黏唇但零腥味,十分特別嘅fusion菜式! 忌廉南瓜湯好creamy,濃濃嘅南瓜香,加上彩色花瓣碎,賣相超IG-able~ 🔪 **主菜の藝術** **燒比目魚扒白松露忌廉汁** 魚皮煎到香脆,肉質卻似豆腐咁嫩!白松露汁好奢華,每滴都聞到森林香氣,伴碟千層薯薄到透光,邪惡但唔滯。 **法式鵝肝牛柳*

✨ **頭盤雙重奏**
**黑魚子蟹肉牛油果沙律**

**塔斯曼尼亞海膽多士**

🍲 **暖胃湯品**
**法式花膠濃湯**

🔪 **主菜の藝術**
**燒比目魚扒白松露忌廉汁**

**法式鵝肝牛柳** (老細食嘅……我偷食一啖)
鵝肝外脆內裡流心,牛柳medium rare完美粉紅,刀一壓就分開,非常鮮嫩...忍唔住偷咗佢一啖🙈

🍨 **甜品震撼教育**
▪️ **海膽雪糕配豆腐底**
以為會伏?😌Nonono~鮮甜海膽味×豆乳香,竟然夾到尖叫!雪糕質地絲滑到似食緊慕絲,感覺好light,真係想追加兩杯~
▪️ **New York Cheese Cake**
芝士味相當濃郁,但神奇地得5分甜,配上新鮮burberry同raspberry,口感即刻昇華!

🍹 **飲品**
兩杯cocktail各有特色:Sangria用咗橙汁、紅酒同brandy~ 啱晒我口味!杯Rainbow顏色非常吸引😍有vodka、橙汁、鳳梨汁同埋桃肉,酸酸甜甜,口感層次好豐富!

**後記**:埋單先知人均唔洗一千,但由服務到擺盤都**Fine Dining級數**,尤其海膽甜品同沙律真心驚艷!溫馨提示:記得訂位,估唔到平日都full爆,walkin排隊都成村人~
2025-06-19
🇭🇰中環·蘭桂坊 L’AMOUR🌹🌹浪漫法式餐廳🇫🇷每年生日都會打卡的漂亮飯💕🌺L’AMOUR 米芝蓮三星💫💫💫無論食物出品還是環境都非常精緻高級感✨💖這家米其林團隊打造的法餐在香港🈶兩間分店🤗🤗主打法日fusion菜融入分子料理技術🎆餐廳環境高雅大氣,升級氣派盡現,食物擺盤精緻,食物色香味俱全,夜晚還有小哥哥鋼琴演奏🎹🎵🎼整個餐廳圍繞著玫瑰與浪漫的氣息~很適合約會慶生紀念日喔~🎂🌺🎇🎆🦪季節時令法國生蠔🌟生蠔有三款選擇,包括大只肥美的日本宮城生蠔,creamy 滑溜的澳洲Coffin Bay生蠔,以及細細只但甘香鮮甜的法國諾曼弟生蠔😍👅🥨海膽魚子醬多士搭配魚子醬🍴真的是鮮上加鮮✨海膽好鮮甜✨魚子醬沙律配多士一口下去好滿足呀 💖🍮法國焦糖鵝肝燉蛋🍥🍧呢個大推👍🏻鵝肝燉蛋的搭配好match喔😍味道香濃,口感好綿密,加埋鵝肝香油融化在其中⋯令到成個層次提升🆙🆙♨️香煎法式比目魚 🐟 魚皮煎至香脆吃著魚肉的口感非常嫩滑鮮香多汁勁Juicy😋側邊配菜亦都非常特別~紫色蘿蔔好爽脆鮮甜 ✨✨🍧甜品✨🌺是日甜品cake甜度適中,原隻海膽雪糕出場峰煙四起、造型特別,打卡一流📸雪糕應該是豆腐味,清清地不錯

🦪季節時令法國生蠔🌟

🥨海膽魚子醬多士搭配魚子醬🍴

🍮法國焦糖鵝肝燉蛋🍥🍧

♨️香煎法式比目魚 🐟 魚皮煎至香脆

🍧甜品✨🌺是日甜品cake甜度適中,原隻海膽雪糕出場峰煙四起、造型特別,打卡一流📸雪糕應該是豆腐味,清清地不錯👍🏻🍥🍥

🍹🍸Cocktail(分子波波打卡)🪩🪩
LM martini💙( vodka , Lychee juice, Lime, martini( Rosso , dry, blanco) 味道香甜,飲品酸酸甜甜,夠晒開胃🌟
LM salty caramel ( baileys caramel , vodka , milk )💗味道甜甜的,加埋杯邊少少鹽,入口帶點鹹味,有濃郁嘅甜味同香氣🫧🫧

🎹無人彈奏鋼琴奏響了幾次生日歌🤭白色鋼琴以及巨型玫瑰花擺設增添浪漫情調🌺✨煙花咁大的蠟燭又幾吸睛,放D歌都係我耳機本命List♥️浪漫情懷氛圍感超絕,約會拍拖慶祝生日紀念日的好地方🎆🎇🥳🥳提早咗成個月吹蠟燭🎂

🌹L‘amour:中環蘭桂坊德己立街58-62號協興大廈地下A&B號鋪

#Lamour #中環 #蘭桂坊 #米芝蓮 #西餐廳 #香港旅遊   #香港美食   #香港吃喝玩樂   #foodie #Kol #pic #手機食先#香港西餐廳   #香港中環美食   #香港拍照  #生日紀念日 #約會 #香港旅遊攻略 #香港好去處
2025-04-30
庆祝纪念
生日
  • 威靈頓牛柳
2025-04-22 2975 浏览
今晚好開心可以黎到品嚐高質和性價比極高的法式菜餚! 餐廳入面的玫瑰花裝飾和水晶鋼琴很美又可以打卡, 呢度十分寬敞, 環境優雅, 空間感十足, 座位舒適, 充滿浪漫氛圍! 可以黎呢到慶祝重要日子, 或者平日飲下野, 都好chill~餐廳提供二至四人套餐, 我地各自點了一個, 可以揀選不同食物, 試多幾款!*餐包微暖, 黑松露牛油擺盤精緻, 食落有好香黑松露牛油味道 *是日餐湯栗米忌廉湯很creamy*法式澳洲活龍蝦湯 ~ 龍蝦湯香濃, 粒粒龍蝦肉好彈牙*塔斯曼尼亞海膽多士 ~ 海膽新鮮, 味道濃郁 ,配上香脆多士和黑魚子, 口感多層次。*焦糖法式燉鵝肝 ~ 燉鵝肝好小餐廳有整, 好多年前同一位好朋友食過一次, 就念念不忘, 竟然呢度有即刻要試, 鵝肝入口香滑濃郁, 配埋焦糖燒到表面脆脆地, 口感非常豐富, 我很喜歡*威靈頓牛柳 ~ 牛柳五成熟剛好, 肉質嫩滑,外層酥脆不會過厚,中間有雜菇, 味道一流, 大愛*日本A5和牛西冷配黑松露汁 ~ 和牛西冷煎至剛好, 油香滿滿, 入口甘香鬆化, 口感滑,油香出 *甜品: 日本原隻海膽雪糕 ~ 仙氣滿滿呀, 好打卡able, 第一次食呢款甜品, 配

*法式澳洲活龍蝦湯 ~ 龍蝦湯香濃, 粒粒龍蝦肉好彈牙

*甜品: 日本原隻海膽雪糕 ~ 仙氣滿滿呀, 好打卡able, 第一次食呢款甜品, 配搭很特別, 味道creamy濃郁, 正!

*甜品: 爆碎杏仁配雲呢拿雪糕: 杏仁朱古力拿破倫很香脆可口, 服務員仲話可以寫碟字, 有煙火效果, 好有儀式感, 如果生日, 慶祝特別日子岩哂~

*LM Lychee Martini (Cocktail) ~ 口感清新帶有荔枝味, 杯口有小小鹽, 所以先咸後甜, 兩者都很夾

*LM Sangria (Cocktail) ~ 西班牙特飲, 又一款好靚既Cocktail, 味道也很細膩
2025-02-27
5天前 0 浏览
今日專程搭車去到中環食Oyster Buffet.踏入餐廳已感覺高級,但氣氛一點都不拘謹。一坐低就馬上睇餐牌,選定生蠔以外包含的食物。今日同老闆二人出嚟撐枱腳。餐牌上嘅都想試,所以有部分都加錢試試。Starter:是日沙律- param ham 火箭菜Soup: 是日餐湯- 南瓜忌廉湯Pasta:鮮茄大蝦🍤貝殼粉+$68:龍蝦帶子薏米飯Main: 法國鵝肝牛柳 :寶雲酥羊架Dessert: 巴斯克蛋糕+48: 原隻海膽雪糕餐酒:白酒x2落完order 好快就送上餐酒🥂和一份小食- 「海膽魚子醬多士」。因為餐牌上沒有寫,我哋仲以為送錯。海膽甜、多士脆。接住就到生蠔🦪,職員好清楚同我們介紹食法,由淡到濃-日本➡️澳洲➡️法國,每款都很鮮甜。(每次order 都是出每款兩隻)日本:最細但清爽澳洲:爽口法國:最大隻,最肥美,蠔味最強烈+creamy 沙律係Param ham 火箭菜,擺盤相當不俗。南瓜忌廉湯,南瓜打到好細滑。番茄大蝦貝殼粉,大蝦新鮮,番茄汁🥫不會過酸同太過茄膏味。龍蝦🦞帶子薏米飯,龍蝦爽口,帶子煎得剛剛好,不會過熟,食落仍很軟滑,龍蝦汁薏米飯,汁濃,薏米亦都煮得剛剛好

今日專程搭車去到中環食Oyster Buffet.
踏入餐廳已感覺高級,但氣氛一點都不拘謹。

一坐低就馬上睇餐牌,選定生蠔以外包含的食物。

Starter:是日沙律- param ham 火箭菜
:寶雲酥羊架
Dessert: 巴斯克蛋糕
+48: 原隻海膽雪糕
餐酒:白酒x2

海膽甜、多士脆。

(每次order 都是出每款兩隻)
日本:最細但清爽
澳洲:爽口
法國:最大隻,最肥美,蠔味最強烈+
creamy

沙律係Param ham 火箭菜,擺盤相當不俗。
Parma  Ham火箭菜

南瓜忌廉湯,南瓜打到好細滑。
南瓜忌廉湯

番茄大蝦貝殼粉,大蝦新鮮,番茄汁🥫不會過酸同太過茄膏味。
大蝦番茄貝殼粉

龍蝦🦞帶子薏米飯,龍蝦爽口,帶子煎得剛剛好,不會過熟,食落仍很軟滑,龍蝦汁薏米飯,汁濃,薏米亦都煮得剛剛好。但兩個汁我就比較喜歡番茄🍅這款。
龍蝦帶子薏米飯

鵝肝牛柳,鵝肝煎到剛剛好,表面焦香脆脆地,食落一點油膩感都沒有。牛柳五成熟,中間好粉嫩,熟嘅程度剛剛好。
傳統鵝肝牛柳

羊架五成熟,熟嘅情度一樣剛剛好,不會太肥,有羊味而又不會太重羶味。
寶雲酥紐西蘭羊架

巴斯克蛋糕有點似紐約芝士蛋糕🍰,但就軟身一點。

最後到海膽雪糕🍧,海膽份量絕不欺場,先試一口海膽,一樣鮮甜無比,下層雪糕有點像雪葩,軟滑牛奶味,加上海膽一齊食感覺新奇,絕對唔會難食。
海膽雪糕

總括:服務非常之好,每位職員都有禮,親切。
每道菜式上菜速度、次序都剛剛好,等候下一道菜嘅中途亦可以繼續食生蠔,而每次落單都不會等太久。食物由生蠔、小食到甜品,樣樣精、美、色味俱佳 垂涎欲滴!

利申:全自費,在某平台買入餐飲卷。

Parma  Ham火箭菜
南瓜忌廉湯
大蝦番茄貝殼粉
龍蝦帶子薏米飯
傳統鵝肝牛柳
海膽雪糕
  • 法式鵝肝牛柳
很少這麼用心寫食評,但這間餐廳絕對值得,並應強烈推介!L'amour 的生蠔套餐在優惠後性價比非常高,不光食物質素卓越,服務與環境也很不錯 食物方面,花膠湯挺特別,香甜濃滑;黑魚子蟹肉沙律份量足又鮮甜;焦糖燉鵝肝好像是第一次吃,濃郁焦香,非常滿足;半打生蠔新鮮抵食;主菜的傳統法式牛柳五成熟恰到好處,鮮甜嫩滑之餘,牛肉味濃郁;寶雲酥澳洲紐西蘭羊架七成熟也毫不失色,肉香而不羶;最後的是日甜品大致是鮮果巴斯克芝士蛋糕,小巧卻十分飽足 另想讚許的是,本來餐廳 WhatsApp 聯絡時提醒用餐時間只有 90 分鐘,我也猶豫以晚餐會好友聊天來說較短,但抱著姑且一試的心態到場,幸好餐廳有因應實際情況盡量提供餐枱,包括細心周到地幫我們轉枱,最後也給了 2 個多小時的用餐時間,以在它的高峰時間來說,已經不錯總結,我和朋友共晉了一頓愉快又回味無窮的晚餐 餐廳很有誠意,兼顧到食物及其他體驗,在現時艱難的經營環境下,更是難能可貴令人喜出望外,必定多支持,將會很快回訪!(P.s. 吃得實在太開懷,大部分時間忘了拍食物的照片)I rarely write such detailed reviews, but th
很少這麼用心寫食評,但這間餐廳絕對值得,並應強烈推介!

總結,我和朋友共晉了一頓愉快又回味無窮的晚餐
令人喜出望外,必定多支持,將會很快回訪!

(P.s. 吃得實在太開懷,大部分時間忘了拍食物的照片

I rarely write such detailed reviews, but this restaurant truly deserves it—and I strongly recommend it!
L'amour's oyster set menu offers excellent value after the discount, with outstanding food quality, great service, and a pleasant ambiance

As for the food: the French Onion Fish Maw Soup was unique—fragrant, sweet, and velvety; the Caviar Crab Meat Salad was generous and fresh; Foie Gras Cream Brulee was probably a first for me—rich, aromatic, and deeply satisfying; the half dozen oysters were fresh and well-priced; the main course of traditional French-style beef tenderloin (medium) was perfectly cooked—tender, juicy, and full of beefy flavor; the Grilled Provençal Lamb Chop (medium-well) was equally impressive—flavorful without any gaminess; and the dessert of the day, a fruit-topped Basque cheesecake, was petite but filling

Another highlight: although the restaurant initially informed us via WhatsApp that dining time was limited to 90 minutes, which made me hesitate since we planned a dinner catch-up with good friends, the staff were thoughtful and accommodating. They even helped us switch tables and ultimately allowed us over two hours of dining time—quite generous during their peak hours

To sum up, we enjoyed a delightful and delicious dinner that left us with lasting memories. The restaurant shows genuine sincerity, balancing food quality with the overall experience. In today’s challenging business climate, this is truly commendable and pleasantly surprising
I’ll definitely be back soon to show my support!

(P.S. The food was so good, we spent most of the time eating instead of taking pictures!
日本澳洲法國生蠔拼盤

• 法式洋蔥花膠濃湯
  • 傳統法式牛柳
  • 黑魚子蟹肉沙律
2025-07-26 0 浏览
服務員態度親切細心!生蠔質素十分新鮮,先上6隻,之後再上1打,上菜快,龍蝦湯好味,最好味招牌龍蝦帶子意大利飯,質素十分高,鴨腿夠入味夠林, 鵝肝牛柳很好吃,牛柳處理生熟程度幾好, 最主要店員服務十分殷勤!
2025-07-22 0 浏览
餐廳以紅黑配色為主題,感覺高貴又帶少少神秘感。一入到去,最搶眼嘅係Bar枱設計,好有專業調酒師嘅感覺,仲有一部純白色鋼琴,非常有打卡價值,影出嚟真係幾靚。佢哋嘅Oyster Buffet真係一大亮點,三款生蠔任叫,真係净食生蠔都值回票價。日本宮城生蠔味道偏清甜,帶有海水嘅自然鹹香,口感細滑,入口即化之餘仲有少少奶香味,非常新鮮。法國諾曼第生蠔味道比較濃郁,海水味比較柔和。肉質較為飽滿結實,咬落有啲彈性。澳洲哥芬灣生蠔海味比較重,但同時有一種淡淡嘅甜味喺尾韻,幾有層次感。佢嘅肉質偏肥美,食落有啲creamy嘅感覺,適合鐘意重口味嘅人。墨魚汁手工意粉大蝦非常大隻,而且肉身夠彈牙,墨魚汁同普通麵條混合,味道好有層次。香煎比目魚扒配香草忌廉檸檬汁比目魚扒煎得啱啱好,配埋香草忌廉檸檬汁,清新但又唔會搶走魚味。寶雲酥澳洲紐西蘭羊架羊架係必試,寶雲酥包住羊架,香脆得嚟啲羊肉又冇膻味,非常推薦。最後甜品係Cheese Cake,入口綿密,唔會過甜,啱晒完餐之後食。Dinner Buffet Set仲有紅/白酒一杯,話加$199就有free flow,性價比高。

日本宮城生蠔

法國諾曼第生蠔

澳洲哥芬灣生蠔

墨魚汁手工意粉

香煎比目魚扒配香草忌廉檸檬汁

寶雲酥澳洲紐西蘭羊架

2025-07-21 0 浏览
中環蘭桂坊這間西餐在網上人氣極高一來到就被純白水晶鋼琴和巨型玫瑰吸引住裝修佈置和食物飲品都好適合打卡我們點了每位538起的4 course set dinner 在中環蘭桂坊這個地段來說不貴Cocktails造型很美 由其是Rainbow果味突出酒味不太濃 酸酸甜甜的 女生一定會喜歡餐湯選了南瓜湯和法式花膠濃湯都好喝沒想過西餐都會出現花膠 很特別Starter選擇多到眼花撩亂 每款都想吃焦糖法式燉鵝肝 薄薄焦糖裡面鵝肝醬很絲滑海膽多士好鮮甜 完全沒腥苦味 一口超滿足Main course當然少不了法式油封鴨髀這個中規中矩吧 鴨皮再酥脆些就好了花膠扒海鮮墨汁薏米飯 海鮮有大蝦元貝好鮮味是日甜品有巴斯克蛋糕 軟滑香濃原隻海膽雪糕創意十足 一口海膽一口雪糕太滋味
中環蘭桂坊這間西餐在網上人氣極高
一來到就被純白水晶鋼琴和巨型玫瑰吸引住
裝修佈置和食物飲品都好適合打卡
在中環蘭桂坊這個地段來說不貴

Cocktails造型很美 由其是Rainbow
果味突出酒味不太濃 酸酸甜甜的 女生一定會喜歡

原隻海膽雪糕創意十足 一口海膽一口雪糕太滋味
用餐优惠
試食活動
2025-07-20 0 浏览
宜間餐廳好適合情侶或節日慶祝!餐廳裝修好有格調 。有浪漫嘅白透明鋼琴同大玫瑰花打卡 燈光柔和 勁有feel 。最重要有生蠔放題 同fine dining 精緻法國菜 👍🏻-Oyster buffet 12cm 蠔王放題 $898-蠔放題生蠔真係要讚 👍🏻勁高質!分別日本宮城,法國諾曼第 ,澳洲哥芬灣 3款蠔。 每款蠔都超新鮮 蠔味濃厚 鮮甜飽滿 有爽口 又有creamy 各口感都有 任你食 !好正Starter 是日沙津 - 帕馬火腿包火箭菜充滿鹹香帕馬火腿 包住滿滿新鮮火箭菜 火箭菜獨特嘅香味 同火腿非常夾,再沾黑醋 好開胃Soup是日餐湯 南瓜忌廉湯食得出用勁多南瓜 煮成! 南瓜香特出 仲有拉花 非常精緻 !再配上脆口嘅法國包 👍🏻Pasta 廚師精選手工意粉 -虎蝦手工意粉虎蝦大大隻肉質爽彈 煎到勁香蝦味!黑白雙色手工意粉 質感煙靭 熟度剛好 吾會太淋 濃郁嘅鮮茄意粉醬 勁掛汁。Main -法國傳統鵝肝牛柳-鵝肝厚身又大塊!煎到金黃焦香 油香十足。再配上 剛好五成熟 肉質超粉嫩嘅牛柳 真係完美配搭😍-寶雲酥澳洲紐西蘭羊架- 羊架份量十足 佈滿香草 鮮嫩肉質 脂肪分布平均

放題

廚師精選手工意粉 -虎蝦手工意粉

Main
-法國傳統鵝肝牛柳-

-寶雲酥澳洲紐西蘭羊架-
羊架份量十足 佈滿香草 鮮嫩肉質 脂肪分布平均 又吾會太so 再搭配 煮法工序複雜嘅千層炸薯 真令人回味👍🏻

甜品
-原隻海膽雪糕- +$48
呢個配搭非常有創意 好有驚喜,估唔到 滿滿嫩滑海膽 同雪糕係咁夾。仲有煙霧效果 睇得又食得 超值得一試😍
2025-07-19 124 浏览
吃了一肚子氣,服務態度奇差佢嗰個豬扒啊,真係唔可以同大家樂比人哋好食過佢一千倍。本身都唔打算打食評,呢間餐廳人太過分了門口只有一個打卡位,入邊衰過茶餐廳。最後埋單要2600百幾。服務態度奇差,已告知不會食鵝肝。但係最後都係上咗鵝肝,好唔情願咁幫我哋換咗。去食嘢好似仲要睇佢哋面色,之後見到OpenRice嘅評語就明白了,用錢推廣,而不是改善餐廳質素。相信我就算免費我也不會去吃。2600元換來這種食物質素以及服務態度,真是一種難忘的體驗。
吃了一肚子氣,服務態度奇差
佢嗰個豬扒啊,真係唔可以同大家樂比
人哋好食過佢一千倍。
本身都唔打算打食評,呢間餐廳人太過分了
門口只有一個打卡位,入邊衰過茶餐廳。

最後埋單要2600百幾。
服務態度奇差,已告知不會食鵝肝。
但係最後都係上咗鵝肝,
好唔情願咁幫我哋換咗。
去食嘢好似仲要睇佢哋面色,
之後見到OpenRice嘅評語就明白了,
用錢推廣,而不是改善餐廳質素。
難食
📍L'AMOUR😍中環超高質素 Fine Dining 👍🏻~香煎比目魚扒配香草忌廉檸檬汁😍比目魚扒非常新鮮嫩滑❤️醬汁調配得好好👍🏻~法國傳統鵝肝牛柳😘超大嚿入口即溶嘅鵝肝😍煎得勁香👍🏻牛柳肉質嫩滑😛~新鮮生蠔😍生蠔新鮮大隻😍入口非常鮮甜☺️仲有香濃嘅海水味👍🏻~虎蝦芝士蕃茄意粉😘虎蝦新鮮仲要剝咗殼😛手工意粉爽口彈牙😍醬汁調配得非常好👍🏻~帕爾馬火腿配火箭菜❤️火箭菜勁新鮮😍火腿嫩滑多汁👍🏻~是日餐湯😗香濃嘅龍瓜湯配上香脆嘅蒜蓉包😍味道真係一流👍🏻~巴斯克芝士蛋糕❤️好靚嘅Labubu畫碟😍蛋糕有非常香濃嘅芝士味😗👍🏻~順帶一提😛餐廳環境靚😍食物質素高🥳店員服務態度好👍下次一定再嚟食😎📍L'AMOUR (中環)中環蘭桂坊德己立街58-62號協興大廈地下A&B號舖

~香煎比目魚扒配香草忌廉檸檬汁😍

~是日餐湯😗

香濃嘅龍瓜湯配上香脆嘅蒜蓉包😍味道真係一流👍🏻

~巴斯克芝士蛋糕❤️

好靚嘅Labubu畫碟😍蛋糕有非常香濃嘅芝士味😗👍🏻

📍L'AMOUR (中環)

中環蘭桂坊德己立街58-62號協興大廈地下A&B號舖
2025-07-17 0 浏览
由米芝蓮三星團隊打造既L’AMOUR, 裝潢充滿法式情調, 門口仲放置咗一部自動彈奏既水晶三角琴同大玫瑰花, 成為餐廳一大打卡亮點. 依家佢地做緊五道菜連任食生蠔套餐, 仲搵緊地方慶生、約會既朋友仔不仿考慮下呢間.——————————————————————-💰 五道菜 連任食生蠔套餐 $898🦪 12CM蠔王放題三款生蠔任食, 包括有日本宮城生蠔 / 法國諾曼第生蠔 / 澳洲哥芬灣, 每款蠔都非常新鮮, 帶淡淡海水味, 而且有齊爽脆、creamy不同口感.🍽️ Starter - 是日沙律🍽️ Soup- 是日餐湯甘荀忌廉湯, 口感順滑, 富奶油香同甘荀既香甜味道. 另外亦可以+$48, 轉做澳洲龍蝦湯.🍽️ PASTA - 廚師精選手工意粉海鮮意粉上面既蝦夠大隻, 肉質結實, 而且餐廳好有心思地用上兩種意粉, 令口感更豐富.🍽️ Main * 法國傳統鵝肝牛柳鵝肝煎得十分香脆, 上碟時仲不斷滴緊油, 油脂香足, 非常好味. 至於牛柳, 肉質軟腍, 唔會有筋膜位, 而且非常厚身, 肉味香濃.* 寶雲酥澳洲紐西蘭羊架羊架肉質鮮嫩幼滑, 非常juicy, 唔會好重酥味, 而外層則裹上麵包糠、香草

——————————————————————-

🍽️ PASTA - 廚師精選手工意粉

🍽️ Main

* 法國傳統鵝肝牛柳

* 寶雲酥澳洲紐西蘭羊架
羊架肉質鮮嫩幼滑, 非常juicy, 唔會好重酥味, 而外層則裹上麵包糠、香草等, 令口感增添香脆, 更加惹味.

🍽️ Dessert - 原隻海膽雪糕
加咗$48叫原隻海膽雪糕, 估唔到兩者味道原來咁夾, 令口感更加creamy , 海膽份量亦都好足, 原隻海膽既造型用嚟打卡一流!

2025-07-16 277 浏览
餐包  餐前會有兩餐包作前菜,外皮鬆軟,內裡綿密,搭配牛油更加香氣四溢  沙拉  沙拉搭配了新鮮的時蔬和魚子,口感層次豐富,清新的醬汁是以泡沫的形式上,十分精緻  龍蝦湯  龍蝦湯濃鬱香醇,湯色鮮豔,帶有海鮮的鮮味,而口感十分濃厚,讓人不禁想要一口接一口喝  法式低溫煮東星石斑  東星石斑肉質鮮嫩,口感滑順。  以特別的烹飪手法保留了魚的原汁原味,搭配調味得宜,魚皮更是煎脆了,十分有特色  帶子薏米飯  帶子輕輕煎香,肉質飽滿嫩滑,薏米飯的Q彈口感更是增添了口感層次,以帶子殼上十分精緻好看
餐包
帶子薏米飯

用餐优惠
試食活動
2025-07-15 200 浏览
位於中環蘭桂坊嘅L’amour,係一間法國菜餐廳,餐廳佈置非常浪漫,絕對適合慶祝紀念日或者生日!今次試咗呢個生蠔放題(日本宮城生蠔、法國諾曼第生蠔、澳洲哥芬灣生蠔),性價比真係勁高,每樣食物都高質奢華,今晚我哋都食得好開心❤️白松露蟹肉沙律用魚子醬鋪住嘅白松露蟹肉沙律,魚子醬味道充斥喺味蕾,絕對有一種奢華嘅感覺。法式澳洲龍蝦湯超級香濃嘅龍蝦湯,入口又滑又Creamy,飲完之後龍蝦味會喺個口入面徘徊。招牌龍蝦帶子薏米飯呢個龍蝦飯必須要打卡,一上枱就覺得好震撼,薏米飯超級煙靭,龍蝦肉豐富,加埋有我最鍾意食嘅帶子,呢個薏米飯真係啱晒我🫶🏻是日意粉(茄汁大蝦意粉)超大隻嘅大蝦,爽口彈牙,茄汁意粉非常入味,廚師控制得意粉熟到啱啱好!非常推薦!香煎鵝肝配日本A5和牛肉眼鵝肝配A5和牛肉眼絕對係高級享受,充滿油脂嘅鵝肝,完全係入口即溶嘅感覺!和牛肉眼扒肉質鮮嫩,食到停唔到口。寶雲酥紐西蘭羊架羊架肉質亦都非常鮮嫩同高質,而且份量都唔小!原隻海膽雪糕海膽配豆腐味雪糕,入口個感覺係非常舒服,海膽嘅濃郁配合清新嘅豆腐味,完全配合得非常之好。

法式澳洲龍蝦湯

招牌龍蝦帶子薏米飯

是日意粉(茄汁大蝦意粉)

香煎鵝肝配日本A5和牛肉眼

寶雲酥紐西蘭羊架
羊架肉質亦都非常鮮嫩同高質,而且份量都唔小!

2025-07-12 340 浏览
日光日白落老蘭,雖然條街未有人流住,但都有呢間西餐開檔,仲有大胃物色已久嘅生蠔放題fine dining今次放題有嚟自三個產地嘅生蠔—日本宮城、法國諾曼第同澳洲哥芬灣先食宮城蠔,超creamy嘅口感果然係日本蠔嘅代表。跟住就食澳洲蠔,肉質都好綿,味道有啲似甜品咁𠻹!最後先食法國蠔,N000 size,來自大西洋嘅鹹香又唔會太過,好鮮香Starter係是日沙律,係用好靚嘅Parma Ham包住一扎火箭菜,鹹鹹嘅肉香配上爽爽嘅口感,食落好過癮。加錢可以轉蟹肉沙律,用蟹籽蟹肉配多士,蟹香爆棚,沙律有埋士多啤梨同白松露,整個配搭好新鮮有趣食完前菜就飲湯,是日餐湯係南瓜甘筍湯,好濃稠好甘香,點包食都好入味都可以選擇升呢做龍蝦湯,真係超濃超濃龍蝦味,香到胃弟覺得用嚟做意粉醬汁都得之後就入正餐,廚師精選手工意粉係大蝦茄醬意粉,條蝦非常大條,企喺意粉之上孔武有神,蝦肉紮實,麵底好有蕃茄香upgrade做龍蝦帶子薏米飯,同樣有隻龍蝦頭做topping,不過裡面嘅蝦膏用晒嚟炮製薏米飯,所以每粒飯蝦香極濃,吸晒精華,帶子亦大大甩冇走雞未完㗎,仲有主菜,傳統法式油封鴨髀配焦糖蘋果真係要試吓,煎到外皮好似有層焦

12CM蠔王放題

法式澳洲活龍蝦湯

招牌龍蝦帶子薏米飯

未完㗎,仲有主菜,傳統法式油封鴨髀配焦糖蘋果真係要試吓,煎到外皮好似有層焦糖咁金黃,肉質奇嫩無比,side dish蔬菜亦非常精彩,南瓜蓉實在太出色喇

難得佢地仲有威靈頓牛柳,當然仲試吓,裡面嘅牛柳唔會嚡,都好絲滑,仲有啲菇香,點醬食一流

原隻海膽雪糕

到最後嚟到甜品環節,是日甜品係巴斯克蛋糕,實淨得嚟又唔會膩,令人一啖接一啖追食

威靈頓牛柳

仲有款甜品都好得意,係海膽配豆腐雪糕,估唔到海膽嘅鮮感同豆腐嘅淡香係咁匹配,完全唔違和,太出色喇

2025-07-06
12CM蠔王放題