生活過得苦嗎?吃一點甜吧!相信不少香港人,都為近日所發生的事覺得鬱悶,但生活始終要過,與其苦著過,倒不如甜著過吧!今晚,我與閨蜜晚飯後,再到堅尼地城「L'attitude」嘆飯後甜品。甜品賣相超級吸引,絕對是相機先食,俘虜少女心!左諗右諗下,她揀了扭紋味Panda Attack($48),我則揀了扭紋味Hot Air Balloon($50)。Panda Attack原來是在白棉花糖上黐上黑朱古力!Hot Air Balloon就是用朱古力百力滋撐著棉花糖球!說到底,它們只不過是棉花糖加軟雪糕,但只要加點心思,就隨時變成呃like甜品!
生活過得苦嗎?吃一點甜吧!

Panda Attack原來是在白棉花糖上黐上黑朱古力!
Panda Attack

Hot Air Balloon

2019-11-16
$53.9 (晚餐)
Panda Attack
  • Hot Air Balloon
2019-10-10 473 浏览
前段時間行街個陣見到招牌係熊貓棉花糖雪糕,今日特意約咗朋友過來試下,環境真係唔錯,有各種公仔。我地點咗個招牌雪糕同埋pizza,棉花糖雪糕一般般吧,口感味道無咩特別,棉花糖味道,只不過就係影相好睇,相比之下pizza比較好食。
2019-10-04 549 浏览
記得第一次食呢間餐廳係喺尖沙咀,比佢好可愛嘅雪糕吸引,估唔到佢搬咗嚟堅尼地城,一見到立刻入去食返嚟嗰熊貓雪糕,好可愛,熊貓頭係用棉花糖同朱古力製成,下面可以選擇兩種口味嘅雪糕,相信好唔好食已經唔再係一個重點,重點係呢杯雪糕帶比我同另外一半嘅美好回憶🥰
因朋友推薦,專程前來,結果收穫了非常糟糕的體驗。進門無人招呼,想喝水無人倒,要菜單亦無人遞,遂自己去找來菜單。選好菜品後,叫了好幾次服務生來點菜,結果依舊無人搭理我們。最後,我們只能拿著菜單走去收銀臺找服務生點菜。當時的客人並不多,服務生也很難稱得上忙碌,我們對店家也很客氣,不知為何卻收穫店家的冷遇。如果不是朋友堅持,我肯定會調頭就走。平心而論,這種服務質素不如一間普通茶餐廳。很失望,不會來第二次。
因朋友推薦,專程前來,結果收穫了非常糟糕的體驗。
2019-09-29 424 浏览
It was 10pm and we were looking at restaurants which are still open. We saw this place is “Open” and closes at 11pm. They let us in, and let us sit down, and gave us the menu to browse. They also took our order.After around 7-10 minutes of waiting, one of the staff went to our table. She said the kitchen already closed and they could no longer take our order!! So why did they still let us in and take our order and make us wait!! Try to understand that it was 10pm and we were very hungry, I still

After around 7-10 minutes of waiting, one of the staff went to our table. She said the kitchen already closed and they could no longer take our order!! So why did they still let us in and take our order and make us wait!! Try to understand that it was 10pm and we were very hungry, I still remember the horrible feeling. The experience leaving the place was very terrible.

Of course I cannot rate the Taste and other elements without able to try the food, but I am writing this review to tell others to be cautious and know about this restaurant's poor treatment on us. I hope this does not happen to you.
2019-09-09 1641 浏览
又番西環同屋企人食飯 媽咪鐘意食西餐 佢話想試呢間 都好呀反正未試過之前其實見過呢間既甜品 賣相贏晒 呃like一流媽咪晤講我以為係cafe 原來有正餐食既環境好靚 仲有好多公仔 小朋友玩得好開心男友叫左野飲藍柑檸檬特飲 我覺得無乜特別就係一杯lemonade$52偏貴前菜叫左 Parma ham with melon晤會出事既前菜 蜜瓜幾甜 parna ham都夠咸香香煎帶子羽衣甘藍意大利粉有兩粒好大既帶子 羽衣甘藍炸過 脆口好特別意大利粉既醬汁好食 一開始食係白汁放耐左少少開始變滐身 有陣芝士味出左黎 好特別Hawaiian pizza 見到既時候覺得佢晤好食 因為好薄 但食落又有驚喜喎 整得好脆 同埋面加左蜜糖 食落甜甜地好得意8oz prime rib eye medium rare好正 一切開feel到極淋 有陣炭燒既香昧配黑醋食🥰🥰🥰甜品叫左兩款 呢個係雷雨做主題 賣相贏晒裹面既雪糕竟然都有落心思 有爆炸糖呀!薄荷朱古力雪糕都好好味 薄荷味幾清新另一個甜品就少女啲 呢個上層既棉花糖好味啲 係士多啤梨味 不過超級快溶 要極速食埋單$777 比expected合理不過樓面伙計晤
之前其實見過呢間既甜品 賣相贏晒 呃like一流

8oz prime rib eye medium rare
好正 一切開feel到極淋 有陣炭燒既香昧
配黑醋食🥰🥰🥰

甜品叫左兩款 呢個係雷雨做主題 賣相贏晒
裹面既雪糕竟然都有落心思 有爆炸糖呀!
薄荷朱古力雪糕都好好味 薄荷味幾清新

• 夢幻熱氣球
  • 烏雲軟雪糕
  • 8安士美國特級肉眼排
2019-08-18 618 浏览
約左朋友在堅尼地城吃生日飯經過門口見到menu 食西餐為主仲有出名棉花糖同雪糕甜品於是入去試下我地各自叫左一個main dish1. 芝士雞扒burger* 雞扒超厚都幾脆皮* 芝士都幾大塊* 薯條量足 好食2. kimchi carbonara * creamy* 加埋kimchi 辣辣地幾新鮮口味* 份量足3. 叫左黑糖珍珠朱古力雪糕* 味道ok, 不過同圖有分別,只有半杯滿環境幾舒服交通都方便可以慢慢坐 唔會急住要你走都多客人會叫棉花糖類甜品
約左朋友在堅尼地城吃生日飯

* creamy
* 加埋kimchi 辣辣地幾新鮮口味
* 份量足

3. 叫左黑糖珍珠朱古力雪糕
* 味道ok, 不過同圖有分別,只有半杯滿

環境幾舒服
生日
芝士雞扒漢堡
Kimchi  carbonara
2019-08-09 507 浏览
之前去堅尼地城, 都有經過呢個Cafe門口, 望入去裡面有好多公仔擺設, 好似一間親子cafe咁...... 所以經過幾次都無入過去食.今日約埋一班同事, 一齊去試下 一入到去, 真係好多熊仔、兔仔擺設..... 成個menu 最吸引我o既就係個公仔棉花糖軟雪糕 我試左佢地個香煎帶子羽衣甘藍意粉、pizza & 熊貓棉花糖軟雪糕!!! 我覺得個意粉係好食, 份量又OK, 不過pizza就真係........好D難食, 個pizza 餅底係淋o既.......至於個熊貓棉花糖軟雪糕, 我個人覺得係用黎呃LIKE、影相用o既, 味道無咩特別, 只係o係舊棉花糖上面加左對熊貓眼上去🤣........如果帶小朋友去食既話, 我相信呢個一定會係小朋友必叫o既item!! 所有食物既價錢都唔算貴, 可以一試!!
今日約埋一班同事, 一齊去試下

所有食物既價錢都唔算貴, 可以一試!!
2019-08-07
哈囉~瞬間我們不花機票錢來到了香港,今天老娘要帶大家去吃L'attitude TST(Tsim Sha Tsui尖沙咀)店,因為香港的地圖老娘也不是很熟(雖然M先生是香港人XD)總之它在一間商場Ths ONE附近,想去的朋友可以再用Googel map搜尋看看囉~ 店面其實很小一家,滿容易不小心就忽略它的    門口其實有放烏雲雪糕的招牌,但我忘記拍了,想當初老娘就是被擺在門口的招牌吸引才走進店內der     店內有擺放可愛的各式商品範例      店內大約有個10桌吧,座位數我覺得以香港來說算多了XD                         讓我姑且叫他,烏雲寶寶哈哈哈,好像吉祥物喔      這是店內另一項人氣商品,熊貓雪糕(棉花糖會做成熊貓造型,下面是冰淇淋)      跟烏雲寶寶打卡      好囉!接下來就是老娘的烏雲雪糕show time     烏雲是不是超大朵?雖然是烏雲,但看了卻叫人心花怒放der~!!上面還擺一塊哈利波特...阿不是,是閃電造型的巧克力XDD    看看都比老娘的臉還長

店面其實很小一家,滿容易不小心就忽略它的

店內有擺放可愛的各式商品範例

店內大約有個10桌吧,座位數我覺得以香港來說算多了XD

讓我姑且叫他,烏雲寶寶哈哈哈,好像吉祥物喔

跟烏雲寶寶打卡

好囉!接下來就是老娘的烏雲雪糕show time

看看都比老娘的臉還長了
跟M先生點的薄荷藍柑橘奶昔(我幫他點的XD)放在一起拍照,當天因為天氣太熱,即使在室內棉花糖也是迅速融得滿桌,看到它旁邊的那堆灰色屑屑了嗎?

老娘很推薦各位王美美們有機會去到香港的話,一定要去這家L'attitude,點各種夢幻造型的棉花糖甜品來試試唷!

歡迎到薔妮老娘粉專留言給我和M先生,也歡迎追蹤老娘的美食IG帳號喔,啾咪<3
2019-07-21 325 浏览
一場黎到堅尼地城,叫左杯熱的cafe latte 同 心太軟 。餐廳佈置得好靚,打卡一流。咖啡好滑好香,心太軟都好有水準,賣相不錯。經過西環的人,不妨黎呢間試一試啦 😋😋

經過西環的人,不妨黎呢間試一試啦 😋😋
2019-07-20 162 浏览
帶有日式風格的西餐cafe, 食物味道不錯, 值得推薦!環境舒適,有可愛公仔,熊仔、兔仔和不同size的公仔,感覺有趣,食物選擇有意粉,漢堡,pizza等等。軟殼蟹意粉值得一試,軟殼蟹炸得酥脆,配上蟹籽和沙律菜,加上意粉的忌廉汁十分吸引,感覺清新。另外叫了一個牛肉漢堡包,配有沙律和薯條,漢堡包份量十足,有香脆洋蔥圈及煙肉,兩層芝士,底層有蕃茄生菜,很有日式漢堡包的感覺!飲品order了百香果綠茶,味道不錯!
帶有日式風格的西餐cafe, 食物味道不錯, 值得推薦!
飲品order了百香果綠茶,味道不錯!
2019-07-20
  • 明太子炸軟殼蟹忌廉汁意大利麵
2019-07-18 146 浏览
第二次嚟食啦!!!係屋企附近咁方便,又好味,當然要食過返尋味!!今次叫左一個意粉同一份set dinner,個set有齊頭盤,餐湯,主菜,甜品同餐飲,每道菜都有幾個選擇,唔同口味都夾到!!頭盤揀左生蝦刺身,食落都幾新鮮,好評!!餐湯同主菜揀左蘑菇湯同牛扒,個湯好濃,唔會水汪汪,牛扒叫Medium,嚟到有少少熟,但都幾重牛味,又唔會太難咬,Good!!甜品揀左Tiramisu雪糕,對我嚟講甜左少少,不過雪糕好滑,一樣好好食!!另一份意粉揀左泡菜卡邦尼意粉,少少辣,好開胃!!樣樣野都同上次嚟一樣,好好味,好大份,食完超飽!!餐飲仲可以加錢叫我喜歡嘅黑糖鮮奶,超開心!!
第二次嚟食啦!!!
係屋企附近咁方便,又好味,當然要食過返尋味!!
頭盤揀左生蝦刺身,食落都幾新鮮,好評!!
另一份意粉揀左泡菜卡邦尼意粉,少少辣,好開胃!!
樣樣野都同上次嚟一樣,好好味,好大份,食完超飽!!
餐飲仲可以加錢叫我喜歡嘅黑糖鮮奶,超開心!!
2019-07-18 227 浏览
是日與女朋友到此餐廳吃晚餐,慶祝紀念日, 明太子軟殼蟹 意粉 非常美味, 強烈推介。 另外小食拼盤大件夾抵食, 雞翼尤其出色, 非常惹味。 餐廳環境優美,非常適合情侶到此用膳。 明太子海鮮薄餅 ,有啲美中不足,因為薄餅唔夠脆。如果再焗多大概三分鐘,咁就應該更加好。 餐廳有免費飲品贈送,條件係上openrice留下好評,就可以得到百香果飲品一杯, 我估大概因為咁樣,所以佢可以成為西環openrice number one,但係呢度都值得推薦,會同女朋友再嚟。
明太子軟殼蟹意粉
海鮮pizza
小食拼盤
明太子軟殼蟹意粉
海鮮pizza
小食拼盤
2019-07-11 118 浏览
好好食,坐得好舒服!😊嘢食好漂亮,又食好,價錢都好合理。侍應的服務態度好!☺甜品更加精緻又得意又有唔同味道選擇👍雪糕都唔差嘢飲雖然少選擇不過都比出面好飲有時D嘢食仲有新款
嘢飲雖然少選擇不過都比出面好飲
  • 夏威夷薄餅
  • 卡邦尼溫泉蛋扁意粉
  • 藍柑檸檬特飲
2019-07-04 150 浏览
難得嚟西環上堂,放學試吓呢間好多公仔嘅cafe. 舖內有好多公仔嘅佈置。小食拼盤$88 有3隻BBQ 雞翼 兩隻軟殻蟹一大一細多膏唔油膩薯條新鮮炸起作為薯片控的我覺得好好食!😂搭配茄汁 沙律醬同牛油果醬Classic carbonara 有三文魚子👍🏻 忌廉味重但唔會太膩👍🏻👍🏻碟邊佈滿七味粉 但因為怕同忌廉味唔夾所以冇撈埋意粉一齊食...夏威夷pizza - 好薄嘅皮 略嫌火腿同菠蘿唔夠又有啲啲油膩好多芝士, 味道正常
薯條新鮮炸起作為薯片控的我覺得好好食!😂
搭配茄汁 沙律醬同牛油果醬

好多芝士, 味道正常