餐厅: Le Cafe (寶其利街)
资讯:

2020-09-17 447 浏览
今日去左LeCafe & Bar Ltd食意粉叫左黑松露三文魚意粉🐟、菠菜雜菌忌廉意粉🥬同埋香辣蕃茄蜆肉意粉🍝🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭係意粉方面唔會太淋,有口感,分量足夠🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬黑松露三文魚🐟三文魚有數件三文魚入口即溶,脂肪同魚肉嘅比例岩岩好煮嘅時間唔會過熟黑松露嘅味非常濃郁🧆食完一啖成個口都充滿黑松露嘅香味入面嘅洋蔥切成條狀煮嘅時間岩岩好好甜好爽口🧅醬汁係用忌廉汁可惜忌廉嘅味比黑松露蓋過🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬菠菜雜菌忌廉🥬菠菜令意粉添上顏色吸引小編眼球雜菌數量尚可可惜雜菌嘅味唔太出色意粉完全沒有雜菌嘅香🧆醬汁同樣用左小小忌廉加上少量芝士帶起左意粉嘅味🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬香辣蕃茄蜆肉🍝🍅嘅香味唔夠蜆肉嘅鮮味唔夠🐚醬汁食到有🌶tabasco嘅味Tabasco帶起返成碟意粉🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬係飲品方面🍸小編叫左凍嘅朱古力咖啡同朱古力沙冰🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹朱古力咖啡🧊☕️朱古力粉溶唔哂一嚿嚿癡哂係杯邊咖啡味尚可但係朱古力粉果度破壞左成杯野嘅口感🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹朱古力沙冰真係做到沙冰綿綿嘅感覺🍧朱古力味濃郁可以再戰🍭🍭🍭🍭🍭🍭
今日去左LeCafe & Bar Ltd食意粉

係意粉方面唔會太淋,有口感,分量足夠

🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬
黑松露三文魚🐟
三文魚有數件
三文魚入口即溶,脂肪同魚肉嘅比例岩岩好
煮嘅時間唔會過熟

環境服務:🗣🗣🗣
✨資訊欄✨
店舖名: ⚡️LeCafe & Bar Ltd⚡️
📌地址: 紅磡寶其利街33-41號地下

#hkfoodie#foodie#hkfood#food#hkig#hkfoodblogger#foodblogger#hkfoodblog#foodlover#foodiehk#hongkongfood#food#foodpic#hkrestaurant#hker#lovefood#hongkongfoodie#foodstagram#食好西#相機食先#手機食先#一路食一路post#香港美食窮遊#香港美食#平價美食#港式#食評#美食攝影#美食推介#不專業食評
2020-09-16 279 浏览
今日去左LeCafe & Bar Ltd食意粉叫左黑松露三文魚意粉🐟、菠菜雜菌忌廉意粉🥬同埋香辣蕃茄蜆肉意粉🍝🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭係意粉方面唔會太淋,有口感,分量足夠🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬黑松露三文魚🐟三文魚有數件三文魚入口即溶,脂肪同魚肉嘅比列岩岩好煮嘅時間數會過熟黑松露嘅果非常濃郁🧆食完一啖成個口都充滿黑松露嘅香味入面嘅洋蔥切成條狀煮嘅時間岩岩好好甜好爽口🧅醬汁係用忌廉汁可惜忌廉嘅味比黑松露蓋過🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬菠菜雜菌忌廉🥬菠菜令意粉添上顏色吸引小編眼球雜菌數量尚可可惜雜菌嘅味唔太出色意粉完全沒有雜菌嘅香🧆醬汁同樣用左小小忌廉加上少量芝士帶起左意粉嘅味🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬香辣蕃茄蜆肉🍝🍅嘅香味唔夠蜆肉嘅鮮味唔夠🐚醬汁食到有🌶tabasco嘅味Tabasco帶起返成碟意粉🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬係飲品方面🍸小編叫左凍嘅朱古力咖啡同朱古力沙冰🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹朱古力咖啡🧊☕️朱古力粉溶唔哂一粉粉癡哂係杯邊咖啡味尚可但係朱古力粉果度破壞左成杯野嘅口感🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹朱古力沙冰真係做到沙冰綿綿嘅感覺🍧朱古力味濃郁可以再戰🍭🍭🍭🍭🍭🍭
今日去左LeCafe & Bar Ltd食意粉

✨資訊欄✨
店舖名: ⚡️LeCafe & Bar Ltd⚡️
📌地址: 紅磡寶其利街33-41號地下

2020-07-12 772 浏览
🌟黑松露素粉/飯($78)作為食野專一既我🤣次次來食 唔係黑松露素粉就係飯黑松露味都算濃 菇同菠菜份量都多 個粉軟硬適中😋- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -🌟卡邦尼意粉($58)🌟蒜香白汁蜆肉意粉(78)我佬細就鍾意試唔同粉 卡邦尼都唔錯 中規中矩雖然係用忌廉汁底 但唔會話好水 煙肉粉量都多蜆肉唔知係咪用罐頭🤣反正唔係好食得出新鮮 不過好香蒜味- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -🌟蜜糖雞中翼($48/6)話就話蜜糖 我覺得加多兩個字「咖喱」上去會好d🤣雞翼用咖哩醃 焗完已經好香咖哩味飄出來 同埋肉質超級juicy 一定一定要襯熱食!🤤==============================⚠️依間野食過無數咁多次 份量多 味道正😋算係有質素既西餐廳焗肉醬千層麵都好出色 蘑菇同粟米湯都好飲 唔係用粉開🥰真材實料⚠️ 同埋依度d凍奶茶有驚喜 好好飲!跟餐+$6👍間鋪外賣自
🌟黑松露素粉/飯($78)

作為食野專一既我🤣次次來食 唔係黑松露素粉就係飯
黑松露味都算濃 菇同菠菜份量都多 個粉軟硬適中😋

🌟卡邦尼意粉($58)
🌟蒜香白汁蜆肉意粉(78)

我佬細就鍾意試唔同粉 卡邦尼都唔錯 中規中矩
雖然係用忌廉汁底 但唔會話好水 煙肉粉量都多

蜆肉唔知係咪用罐頭🤣反正唔係好食得出新鮮 不過好香蒜味

🌟蜜糖雞中翼($48/6)

話就話蜜糖 我覺得加多兩個字「咖喱」上去會好d🤣

⚠️ 同埋依度d凍奶茶有驚喜 好好飲!跟餐+$6👍
間鋪外賣自取總有9折優惠喔!
  • 蜜糖雞翼
  • 凍奶茶
2020-07-06 430 浏览
今日係紅磡食lunch, 同事話想食西餐,所以就去左呢間LE Cafe。入面主要食意粉,價錢由50蚊至80蚊都有,豐儉由人。午餐包一杯飲品,如果想升級飲其他特飲,就要再額外補差價。由於餐廳唔算好大,比較窄,所以放到好少4人枱,多個4個人既group 就未必咁適合啦。好彩果日唔係好多人,我地三個人等左五分鐘就入到去啦。雖然餐廳廚房細細,但意粉既種類好多!今日我地分別點左 黑松露三文魚意粉,白酒雞肉意粉同德國咸豬手香草意粉。等左10分鐘d終於上菜,全部都係新鮮煮起熱呼呼的。1)黑松露三文魚意粉個意粉一拎上枱時,一陣好香既黑松露味飄過黎,令人流晒口水,店主一d都唔吝嗇,d三文魚都好多,值得推薦👍🏻2)白酒雞肉意粉呢個係我最❤️既意粉之一,佢係似似地忌廉既汁,幾特別同幾惹味,而且d 意粉煮得好煙韌,令人回味無窮3)德國咸豬手香草意粉店主比左好多塊咸豬手,雖然有少少油,但都幾香口,香草意粉同炒得好香,如果唔想食忌廉咁濟既話都可以考慮下總括而言,呢間意粉好值得推薦唯一缺點就係比較大油煙味,如果抽風系統改善下就好了!

等左10分鐘d終於上菜,全部都係新鮮煮起熱呼呼的。

1)黑松露三文魚意粉

2)白酒雞肉意粉

3)德國咸豬手香草意粉

總括而言,呢間意粉好值得推薦
唯一缺點就係比較大油煙味,如果抽風系統改善下就好了!
2020-07-03 287 浏览
呢間小店係我哋一區都開咗一段好長嘅時間,我同朋友經常都會去幫襯佢哋因為覺得佢哋嘅意粉好食而且份量就足。我哋通常會食黑松露海鮮意粉仲有香辣魷魚意粉,配埋一客蘑菇湯同埋蜜糖雞翼,就夠晒滿足啦。首先講吓佢哋嘅黑松露海鮮意粉,黑松露份量十分之足夠配搭埋濃郁嘅忌廉汁,仲有唔同種類嘅海鮮非常豐富,而且黑松露味道唔會太淡,整體來講味道啱啱配搭適宜。之後講吓香辣魷魚意粉,呢個意粉啱晒鍾意食辣嘅人,要辣嘅程度又唔會令人太難接受配搭酸甜開胃嘅蕃茄醬非常有層次。至於食材魷魚方面, 生熟程度啱啱好唔會煮得過火導致太韌。
2020-02-09
2020-03-25 769 浏览
門面細細,入面有驚喜❤️講下環境先,入到去油煙味其實都幾重,地方細細,不過座位都唔算好逼。餐牌有好多食物選擇,而且全部都好吸引咁樣🤤 好難揀啊!!!第一個上嘅係蘑菇湯,超濃郁蘑菇味,飲落啖啖都有粒粒嘅蘑菇蓉,口感好豐富。意粉煮得岩岩好,啲汁好入味,仲有好多蜆肉,好滿足啊☺️❤️ 份量方面我覺得都好夠,差點食唔曬。蜜糖雞翼外皮超脆,肉質鮮嫩。最後的這個忌廉番茄豬肉炒意粉就有點失色了,豬肉嘅肉質一般,有少許冰鮮味,醬汁ok,不過整體味道一般。

餐牌有好多食物選擇,而且全部都好吸引咁樣🤤 好難揀啊!!!
蘑菇湯
洋蔥白汁蜆肉意粉
意粉煮得岩岩好,啲汁好入味,仲有好多蜆肉,好滿足啊☺️❤️
份量方面我覺得都好夠,差點食唔曬。
蜜糖雞翼
蜜糖雞翼外皮超脆,肉質鮮嫩。
忌廉番茄豬肉炒意粉

2020-03-20
蘑菇湯
洋蔥白汁蜆肉意粉
蜜糖雞翼
2019-12-26 767 浏览
The mushroom soup is truly to die for. The mushroom flavour is so prominent and the soup is so smooth and thick. Truly the best comfort food in a cold winter. The pasta is good too and the plate is heated up before dishing out (which I think a lot of restaurants these days would forget such detail). A warm plate can help keeping the dish warm when it’s served to the customer. This is why I always appreciate such small act. But the sauce is a little bit too oily for my taste. But the flavour is g

But the sauce is a little bit too oily for my taste. But the flavour is great. It’s more local flavour than authentic Italian pasta but that’s what makes it special and homey tasting

And the owner and the staff are SO WELCOMING like I thought I was in Taiwan or Japan. Big bonus points for them!
2019-09-26 1210 浏览
今日去咗附近嘅美容院。。之後同美容院老闆娘一齊落樓下食呢間小店。。好彩落去嘅時候已經差唔多兩點開始好多人埋單。。唔駛等咁耐就有位啦。。老闆娘極力推介我要試呢間店的蘑菇湯🥣。。仲加多左客蒜蓉包🍞添。。午餐價錢都好合理我哋一人點左一個餐。。海鮮黑松露意大利飯。。呢個真係非常正😍😍。。另一個就係蕃茄煙肉長通粉。。兩個餐都覺得做得很用心。。雖然鋪頭細細但真係食到小店warm 的味道。。😋希望下次再嚟做facial嘅時候又再試吓其他款式午餐。。

希望下次再嚟做facial嘅時候又再試吓其他款式午餐。。

香滑蘑菇湯
黑松露海鮮意大利飯
蕃茄煙肉長通粉
2019-09-25
香滑蘑菇湯
黑松露海鮮意大利飯
蕃茄煙肉長通粉
2019-09-21 585 浏览
都聽人講過紅磡有好多特色小食,今日喺內街揾到一間主要食意粉嘅餐廳,佢哋嘅意粉都有好多選擇,加錢仲可以要埋個餐湯+飲品,仲要唔係普通嘅餐湯,其中一款係好濃郁嘅蘑菇湯,入邊仲有蘑菇碎。兩個人叫咗一個黑松露三文魚意粉,另加一個蜜糖雞翼。個意粉又唔似其他店鋪咁,得一兩塊細細既三文魚,但佢都好足料喎。至於個雞翼就要讚下,外型好靚仔係金黃色,趁熱第一時間K.O.佢,好食到想再encore, 不過間鋪就細少少,坐起嚟就唔係太舒服,不過食物就幫佢加咗吾少分
2019-08-09 855 浏览
呢間餐廳係紅磡個天后廟個頭,ok對面,唔係好顯眼,不過入面賣嘅食物就一d都唔惹小啦。今次同朋友食,每人叫左一個套餐,包一個湯,一個意粉。咁先講個意粉,味道唔錯嘅,自己好怕食快餐店d意粉,因為通常都overcook,煮得太耐,無曬咬口,呢到就唔同啦,即使加入醬汁一齊煮,都重保留到意粉嘅口感,真係唔簡單!再講返個湯,味道都幾濃,入左磨菇湯,有好多磨菇容,唔係個d罐頭湯可以做到嘅texture,重有d黑椒味,good!!!

2019-07-13 587 浏览
今日同家人三個一齊嚟食晚飯,叫咗三個不同意粉。三個意粉都好好味,太太仲非常激讚!佢個意粉做得好好,係因為個汁能夠掛係個麵度,所以真係能夠食到唔同嘅味道。個蘑菇湯唔可以用飲嘅嚟形容,應該要用食嚟形容,真係好足料!佢個迷你Pizza用咗個好特別嘅方法去整,所以每個Pizza嘅料都唔會話分佈得好唔平均。個朱古力沙冰好好味,咖啡都好香。價錢親民,以咁嘅價錢有咁嘅食物質素非常難得!所以太太話以後嚟紅磡食飯,呢間係可以係再嚟嘅一間。

2019-07-13
2019-07-08 411 浏览
讀書時期食過,久唔久都會返去食下。呢間餐廳既野食份量真係好足,同埋味道好好,今次食左個香草豬手意粉,豬手好夠味,意粉有炒底,所以唔會太軟。另外呢間餐廳有兩個湯,你聽落可能會覺得係一般貨色(其實佢只係粟米湯同蘑菇湯)。你叫一個飯/意粉可以加15蚊飲埋個湯。兩隻湯都係真材實料即整,所以兩個湯香味都係極濃,但粟米湯太甜,比較推薦蘑菇。環境裝修就算唔錯,似返中級餐廳level,唔係普通茶記。大概100蚊左右就可以離場
2019-06-06 559 浏览
周末約左朋友去黃埔睇戲,睇之前有兩個鐘時間可以坐低食野hea下,平時好少入黃埔,唔知有乜好食,即刻上網睇下附近有咩餐廳可以坐得耐d,最後搵到呢間Le Cafe。一去到就有位唔洗等,望下有乜食先,餐廳主打意粉,選擇相當多,亦有飯類同其他小食甜品。最後叫左番茄牛肋條意大利麵,香草茄汁酸酸甜甜,好開胃,份量剛剛好,每條意粉都掛到汁,唔會多到水浸。意粉雖不是al dente,但軟硬適中,唔會太淋。牛肋條夠腍而且相當入味,加幾滴辣椒仔仲正。凍咖啡的鮮奶分開上,咖啡豆選用意大利百年老牌LAVAZZA,酸苦度均屬中等,風味較平均,普普通通。餐廳係家庭式街坊生意,地方細細,聲浪頗大,坐得唔算舒服,而且半開放式廚房抽氣麻麻,原本想坐多陣,但最後頂唔順油煙味食飽就走。
番茄牛肋條意大利麵、凍咖啡
2019-04-15 741 浏览
之前食過幾次,但一直都無發覺他們的烹煮方法,昨天我兒子才一語道破,他說一直都認為他們是用中式的煮法提供西式料理,昨天點了一道混合菜式,咖喱卡邦尼意粉,個㗎你識落有啲似馬來西亞式,但老闆話係自己親手調製的,都幾特別幾有創意呀!
咖喱卡邦尼意粉
咖喱卡邦尼意粉
2019-03-18 548 浏览
本人很喜歡吃卡邦尼意粉,亦都十分高要求。見到有食評推薦,即管來試一試。====主食====卡邦尼意粉好難食呀意粉係軟硬適中,但最緊要嘅汁係冇味💔!煙肉蘑菇都沒有炒香過,係碟頭飯淋左d汁上去, 然後撈勻的感覺。💔仲有叫左兩杯飲品特濃朱古力沙冰及oreo朱古力沙冰兩杯一樣味。。。。💔💔💔而且味道是溝淡了的朱古力沙冰唔想影相。。嬲這個價位雖然不會期待到十分好吃。。。但真心不了。====環境及服務====店員跟客人說話都十分大聲,講唔鹹唔淡嘅廣東話,係咁嘈既環境底下進食,很不舒服。環境雖小但尚算企理。總括而言,唔會再食。💔無咩事我都係出去掃一掃d玻璃心碎片先啦。
本人很喜歡吃卡邦尼意粉,亦都十分高要求。
見到有食評推薦,即管來試一試。

====主食====
卡邦尼意粉

卡邦尼意粉

好難食呀
意粉係軟硬適中,但最緊要嘅汁係冇味💔!

仲有叫左兩杯飲品
特濃朱古力沙冰及oreo朱古力沙冰
兩杯一樣味。。。。💔💔💔而且味道是溝淡了的朱古力沙冰
唔想影相。。嬲

這個價位雖然不會期待到十分好吃。。。但真心不了。

====環境及服務====
環境雖小但尚算企理。

總括而言,唔會再食。💔
無咩事我都係出去掃一掃d玻璃心碎片先啦。