2012-01-17 16 浏览
買了團購 2人套餐 $99 並需按套餐原價 $450 加一服務費,即每張優惠券需另收$45.見啲相影出嚟賣相頗為吸引, 上開飯喇睇過先卜鎚, 以為萬無一失, 但都中礁, 又一次失望而回.餐廳99%都是團購客, 上餐超快, 一坐底, 就即有得食, 快過快餐店.蘑菇忌廉湯 - 味道幾好, 但分量只有細半碗, 而且是微溫.白酒煮青口 - 個汁唔錯, 2個人分量只有8隻, 少得可憐, 不過都無所謂喇, 因為啲青口都唔新鮮.炸雞亦 4 隻 - 非常普通, 屋企阿媽到成日整, 無乜特別.6 吋意式PIZZA - 又是太細, 如果是下午茶就合理, 但我們是吃晚餐啊!牛肝菌黑松露雑菌长通粉 - 又是那麼一點點 (見圖)!淡咖啡加奶泡, 一樣唔掂!總的來說, 味道是可以, 但只是一人份量, 經此一役, 以後都唔會再買團購. 如果正價 $450 加埋一 要成 $500 就真喺搵鬼幫襯!!!

牛肝菌黑松露雑菌长通粉 - 又是那麼一點點 (見圖)!
淡咖啡加奶泡, 一樣唔掂!

地方狹窄, 檯與檯之間零距離.
淡咖啡加奶泡
炸雞亦
白酒煮青口 - 個汁唔錯, 但份量少, 唔新鮮.
6 吋意式PIZZA
牛肝菌黑松露雑菌长通粉 - 好味, 但2人份量未免太少!
2012-01-11
團購
地方狹窄, 檯與檯之間零距離.
6 吋意式PIZZA
牛肝菌黑松露雑菌长通粉 - 好味, 但2人份量未免太少!
2012-01-13 15 浏览
一次因緣際會下,拿到了這間西餐廳的團購券,但遲遲未用,直至到期日前數天,才匆匆打電話來訂檯,幸好仍能安排到時間到來,不然的話,便會浪費了友人的一番美意了。這餐廳雖位於中環商業中心區,但位置其實不太好找,大廈入口其實不在皇后大道中,而是在皇后大道中旁的橫街,要非留意,可真有可能忽略了它。入夜之後,這裡的行人並不是太多,加上這餐廳所在的大廈,上下層都有其他食肆營業做生意,要是不推出團購招徠客人的話,這裡的晚市生意可真不會太好呢!就以這夜所見,除了我們兩人是使用團購券來幫襯的之外,所有其他前來吃飯的客人,竟然毫不例外地全是拿團購券來幫襯的, 那豈非意味著除了我們這批團購客以外,這餐廳便再沒有 walk in 的客人了嗎?那麼當團購優惠已過期之後,這餐廳又能以什麼來吸引客人來幫襯呢!其實這餐廳是不無賣點的,從它的介紹中,可知它是一間不加味精,不用微波,即叫即煮食物的餐廳,有健康概念作為賣點,我相信午市時段,它應該會廣受中環的 OL 歡迎的。這餐廳的佈置陳設偏於清簡,餐廳內較為搶眼的要算是那些粉紫色的座椅和牆上的風景畫,環境尚算過得去。把團購券交到餐廳內的侍應手上後不久,這晚的團購餐菜式便陸續送
不然的話,便會浪費了友人的一番美意了

步上店子的樓梯有色彩繽紛的卡通圖畫

不加味精,不用微波,即叫即煮的 Le Coin Cafe
店內環境
牆上的風景油畫
把團購券交到餐廳內的侍應手上後不久,這晚的團購餐菜式便陸續送上。

先送來的是「蕃茄忌廉湯」和「香草法包」。「蕃茄忌廉湯」雖非十分濃郁,味道尚可。「香草法包」甚為軟身,香草味是有的,不過不知何故顯得油淋淋的,我可是不太介意,但老婆仔便不大喜歡了
蕃茄忌廉湯
香草法包
接著送上的「白酒忌廉汁藍青口」不知道是否因為是團購餐的食物關係,份量十分之少,只得六隻,而且青口也是非常迷你,加上白酒忌廉汁亦不夠多,使這道本來可以極為美味的菜式變得平凡而欠精彩
白酒忌廉汁藍青口
香辣雞翼」炸得甚為通透,單看它們的賣相真會令人誤會是酥炸生蠔
。這帶點微辣的小食甚為香口,個人覺得比那些細小的青口還要好吃呢
香辣雞翼
主菜「黑松露芝士野菌長通粉」是這晚中水準最佳的一道菜式。這長通粉因為加上了黑松露醬的關係,甫上桌便教人嗅到黑松露的獨特濃郁香味。濃稠滋味的醬汁也使只以少許芝士和野菌為材料,煙煙韌韌的長通粉變得甚為美味
黑松露芝士野菌長通粉
因為原來的另一道主菜「巴馬火腿薄餅」已經賣光,所以換來了「吞拿魚磨菇酥皮批」。這代替品最大的優點是夠新鮮熱辣
,酥皮也算脆身,不過自己其實不太愛吃吞拿魚,因為個人喜好問題,所以感覺只是平平而已。
吞拿魚磨菇酥皮批
兩杯餐飲,我倆分別叫來了「凍橙果茶」和「熱青檸果茶」。我的「凍橙果茶」味道頗為清新,帶著一般淡淡的橙味,蠻解渴的
。老婆仔的「熱青檸果茶」則茶色深濃,不大好喝,味道顯得一般
凍橙果茶
熱青檸果茶
這一頓飯,根據餐廳的資料,原價是接近五百元兩位的,要真是這樣,我肯定覺得不值,一來,這晚餐雖看似有很多菜式供應,但份量其實不是太多;二來,這晚所吃的菜式中除了「黑松露芝士野菌長通粉」確是甚為好吃之外,其他的菜式都未能令自己感到十分滿意,那麼要花差不多五百大元來吃這一餐又怎會值得呢?即使只在中環區,也還有不少更好的選擇吧!

不過,相信你我都知團購餐中所顯示的原價未必是實情,大有可能是把價錢說得高高的然後把團購價定得低低以讓人產生極之抵食的感覺而已,這一餐的團購價 $99,再加上以原價計算的加一 $45,平均一個人實收 $72,這裡始終是中環地段,而且這餐還是晚餐,價錢是絕對不貴的,但要是再貴一點的話,我便一定不會來吃了。
题外话/补充资料: 我也有朋友使用了這餐廳的團購券來吃跟我所吃一模一樣的晚餐(除了他幸運些,有「[b]巴馬火腿薄餅[/b]」可吃之外),但他後來竟然告訴我知,在這餐後要再吃碗牛腩麵才覺飽肚,究竟是他大食還是他幫襯那天的菜式份量不足,那就不得而知了。
不加味精,不用微波,即叫即煮的 Le Coin Cafe
黑松露芝士野菌長通粉
店內環境
步上店子的樓梯有色彩繽紛的卡通圖畫
牆上的風景油畫
2011-12-30 16 浏览
平日忙碌的皇后大道 一到晚上 人煙稀少如果不是買了團購 根本不會特意來到這邊吃晚餐但這次的團購給了我和朋友有了驚喜喔-0-因為是Halloween的過後 店還有著大蜘蛛@@和各種不同的裝飾物 超有Halloween氣氛=]而且本身餐廳用暗紫色裝潢 就已經蠻有情調的呢從訂位到真實的來到餐廳 服務生的態度都超好的我覺得樓上CAFÉ 如果沒有這種服務態度 誰會再來呢第一道菜:: 洋蔥薯仔忌廉湯, 好滑的口感, 配上酥脆的法式麵包 (老闆說是他們每天新鮮手打的 所以口感會更滑)第二道菜:: 烤香了的雞翼 如果帶一點辣辣的會更好第三道菜:: 小小的青口沾上忌廉汁 淡淡的香味 不錯!!但我個人比較喜歡重口味 例如 芝士肉醬… wakaka第四道菜:: 意式PIZZA - 巴拿馬火腿超多的 餅底也蠻脆的 只是醬汁少了一點 有點DRY而已第五道菜:: 黑松露意粉 配上好多菌 好香濃 好CREAMY!!!第六道是飲料:: 我的青檸果茶 跟 德德的士多啤梨果茶 超香果香喔-3- 完全不會有奇怪的像藥水的味道~最後就是送的甜品, 老闆送了兩款不同的 ::豆腐慕思蛋糕 - 清清的豆腐香味 如果再濃一點會更好但
平日忙碌的皇后大道 一到晚上 人煙稀少
如果不是買了團購 根本不會特意來到這邊吃晚餐
但這次的團購給了我和朋友有了驚喜喔-0-

因為是Halloween的過後 店還有著大蜘蛛@@
和各種不同的裝飾物 超有Halloween氣氛=]
而且本身餐廳用暗紫色裝潢 就已經蠻有情調的呢

從訂位到真實的來到餐廳 服務生的態度都超好的
我覺得樓上CAFÉ 如果沒有這種服務態度 誰會再來呢

第一道菜:: 洋蔥薯仔忌廉湯, 好滑的口感, 配上酥脆的法
式麵包 (老闆說是他們每天新鮮手打的 所以口感會更滑)
餐湯
第二道菜:: 烤香了的雞翼 如果帶一點辣辣的會更好
雞翼
第三道菜:: 小小的青口沾上忌廉汁 淡淡的香味 不錯!!
但我個人比較喜歡重口味 例如 芝士肉醬… wakaka
忌廉青口
第四道菜:: 意式PIZZA - 巴拿馬火腿超多的
餅底也蠻脆的 只是醬汁少了一點 有點DRY而已
巴拿馬火腿意式薄餅
黑松露意粉
第六道是飲料:: 我的青檸果茶 跟 德德的士多啤梨果茶
超香果香喔-3- 完全不會有奇怪的像藥水的味道~
青檸果茶 士多啤梨果茶
最後就是送的甜品, 老闆送了兩款不同的 ::

豆腐慕思蛋糕 - 清清的豆腐香味 如果再濃一點會更好
但本身慕思蛋糕的口感跟甜味都不錯
豆腐慕思蛋糕
雜莓乳酪奶凍 - 好香的莓味 乳酪酸酸的 超超超好吃!!
雜莓乳酪奶凍
多謝老闆的招待 你真的好有Heart 又很nice ~
只是選錯了地點 所以人流那麼少 希望你的生意會愈來愈好吧

青檸果茶 士多啤梨果茶
豆腐慕思蛋糕
雜莓乳酪奶凍
2011-11-29 18 浏览
下午三人去了Le Coin Café 食午餐,order 了3 set lunch, 6寸Parma Ham Pizza, 黑松露牛肝野菌意大利飯,海鮮蕃茄汁扁意紛. 我們想要三杯清水,但因為沒有杯所以不能給我們清水了。 餐湯好好味,菜沙律夠汁好味,麵包沒有焗,所以有點難食,主菜 6寸Parma Ham Pizza 水準okay; 海鮮蕃茄汁扁意紛一般,個碟大份量小;黑松露牛肝野菌意大利飯,也是碟大份量少,飯濕濕地但較硬,不多好食。餐茶:凍檸檬茶及檸檬蜜甜度適中,okay.只得2個waiters, 但很有禮貌。可以免費入會儲印花。
只得2個waiters, 但很有禮貌。
可以免費入會儲印花。
2011-11-29
庆祝纪念
生日
其他
2011-10-30 11 浏览
上團購網時見到有le coin ge團購,見佢話到好似好得咁,於是約埋個fd去試。$125團購價,再加$15服務費,即其實每人$70,價錢合理。由於唔止得一個團購網做團購,怕多人,所以好早打去訂位。book 咗6點,上到去,一個客都無...我地坐窗邊位,望到繁忙嘅中環,不過d櫈個椅背好矮,所以坐得好攰。訂枱時講咗用團購,所以唔需要知道有咩食,侍應會自動送上。先來餐湯,係蕃茄湯,味道幾濃郁,唔會太酸,不過就咸咗少少。餐湯配多士,脆pok pok,仲有3款醬可以沾,不錯。小食有雞翼同薯皮。雞翼係炸嘅,有點油,不過幾香,皮也脆。薯皮上有cheese & bacon 碎,都幾香口。main course 蛋汁白菌煙肉意粉 & 紅酒鮮白菌鵝肝長通粉。蛋汁白菌煙肉意粉醬汁下得蠻多,非常杰,但味道係幾好嘅,好濃好creamy。意粉都好彈牙,有咬口。白菌、煙肉永遠同白汁都係好夾。紅酒鮮白菌鵝肝長通粉,完全食唔出有紅酒味。白菌也是少得如同不見了一樣,有鵝肝粒,但又係細到食唔出。我都係食到最尾嗰粒先食得出係鵝肝。雖然鵝肝數量少,但味道足以令成碟penne充滿一陣騷味。penne 煮得硬了點,再煮一陣應該會
由於唔止得一個團購網做團購,怕多人,所以好早打去訂位。
book 咗6點,上到去,一個客都無...
訂枱時講咗用團購,所以唔需要知道有咩食,侍應會自動送上。
先來餐湯,係蕃茄湯,味道幾濃郁,唔會太酸,不過就咸咗少少。
餐湯配多士,脆pok pok,仲有3款醬可以沾,不錯。
tomato soup
小食有雞翼同薯皮。
雞翼係炸嘅,有點油,不過幾香,皮也脆。
薯皮上有cheese & bacon 碎,都幾香口。
燒雞翼
意粉都好彈牙,有咬口。白菌、煙肉永遠同白汁都係好夾。
carbonara
紅酒鮮白菌鵝肝長通粉,完全食唔出有紅酒味。
白菌也是少得如同不見了一樣,有鵝肝粒,但又係細到食唔出。
我都係食到最尾嗰粒先食得出係鵝肝。
雖然鵝肝數量少,但味道足以令成碟penne充滿一陣騷味。
penne 煮得硬了點,再煮一陣應該會好d。

最後到餐飲,老闆落力推介smoothie,但由於我地都唔想飲凍野,所以叫了超穩陣嘅熱檸茶。

環境都幾舒適,老闆好nice有禮。
到我地差唔多走嘅時候,先多一對情侶黎食晚餐。
佢地就算做咗團購都無人,又真係好慘。
carbonara
tomato soup
燒雞翼
2011-10-20
訂了位, 不用等說真的這兒不是impress 人的地方男朋友千萬不要帶女朋友來首先, 這兒的地點有點奇怪離港鐡站頗遠building 外面裝修怪怪的有點難找到入口我朋友就就不到了裏面的裝潢也是像karaoke, 黑黑的haha, songs were being played all the time on TV侍應真的好有禮貌詳細介紹首先是蕃茄龍蝦湯好濃 好味 好香不算太鹽, 因為其他菜式太鹽了接着是白汁青口有點老但還可以, 份量好充足雞翼好脆炸得新鮮敗筆 太鹽了黑松露長通粉我覺得很普通plz don't tryparma ham pizzapizza 底不夠脆不過 ham 好足料ok la還有飲品我們選了菜蜜可幸不算太甜甜品是豆腐mousse推介又滑又有濃濃的豆味總結誠意小店值得一試
訂了位, 不用等

說真的
這兒不是impress 人的地方
男朋友千萬不要帶女朋友來
首先, 這兒的地點有點奇怪
離港鐡站頗遠
building 外面裝修怪怪的
有點難找到入口
我朋友就就不到了
裏面的裝潢也是像karaoke, 黑黑的

侍應真的好有禮貌
詳細介紹

首先是蕃茄龍蝦湯
好濃 好味 好香
不算太鹽, 因為其他菜式太鹽了

接着是白汁青口
有點老
但還可以, 份量好充足

雞翼好脆

白汁青口
黑松露長通粉
雞翼脆
蕃茄龍蝦湯
今日有個客要係中環見, 所以索性約埋個客一齊食lunch, 係佢介紹下, 黎左呢間餐廳食意粉~ 我個客話呢間餐廳意粉挺不錯的, 好, 等我又試下先~係電梯裡面, 已經見到一d專訪文章係度, 原來除左2樓有cafe之外, 仲有其他的, 係中環做野, 都真係唔太仇無選擇丫, 一出電梯, 哇, 好多相, 我諗呢間餐廳應該都好多活動搞, 入到黎, 見餐廳有一些哈囉喂既擺設, 亦有一張poster有關哈囉喂活動的, 但活動時間只去到2點, 想玩夜d都唔得囉?環境尚算不錯呢, 深色環境配紫色梳化, 有個著燈既杯柜, 感覺好似想隔開廚房同出面咁~ 睇落都幾順眼我地一行5人, 獲安排坐一個角落位, 近窗口, 都算光猛, 睇一睇set menu, 有5款, 每款都包左 餐湯 (menu寫係手打健康湯, 唔知係咪既呢?) 同法包, 連 咖啡或茶, 由68至88蚊不等, 我地叫左 2個卡邦尼意粉, 1個bbq燒鴨pizza, 1個黑松露牛肝菌意大利飯 同埋一個蕃茄龍蝦汁大蝦扁意粉, 同埋 4杯熱咖啡, 1杯凍檸茶, 不過個意大利飯同扁意粉話賣哂, 個侍應話幫我地問下可唔可以轉到其他粉比我地, 最後將扁意粉轉

) 同法包, 連 咖啡或茶, 由68至88蚊不等, 我地叫左 2個卡邦尼意粉, 1個bbq燒鴨pizza, 1個黑松露牛肝菌意大利飯 同埋一個蕃茄龍蝦汁大蝦扁意粉, 同埋 4杯熱咖啡, 1杯凍檸茶, 不過個意大利飯同扁意粉話賣哂, 個侍應話幫我地問下可唔可以轉到其他粉比我地, 最後將扁意粉轉左做意粉, 而個意大利飯就唔駛轉, 個侍應話最後一份比埋我地啦

雖然食客都好多下, 不過個侍應哥哥仔都好有禮貌咁介紹佢地既理念比我地聽,
佢講d咩, 我都唔太記得啦,XD 不過佢最想帶出既係健康啦~ 咁我都估係既, 電梯入面都貼哂健康食店既介紹呀

先黎頭盤, 一碗雜菌忌廉湯, 的確好香菌味, 飲落去都好有咬感, 口感不錯, 飲得出唔係出面果d面粉或者湯粉既湯, 結果我一飲而盡
, 但我個客話上個禮拜係龍蝦湯添呀, 話我無口福...
, 真係想塞住佢把口, 我唔知道既話, 我會更開心囉...

最慘我忘記左仲有個法包, 無得點湯食啦
, 就試下佢地果碟汁啦, 有欖油, 蜜糖黑醋同埋香草汁三種, 我最中意的是中間既黑醋, 酸酸甜甜, 好正好開胃
, 法包本身好un, 還好外面頗脆, 不過可能我不懂得欣賞吧, 我還是比較中意餐包或者蒜茸包吧

主菜, 我食既係 卡邦尼意粉, 賣相都幾好, 食落真係唔錯, 以前食過既卡邦尼, 通常會比較滯同溜, 呢度既卡邦尼, 好香, 兼且無果種好溜既感覺, 意粉本身既質感有口感, al dente, 真係唔錯
我個客既同事就話個pizza, 都好好食, 話未食過將中式既片皮鴨變做pizza都好味, 我個客食黑松露飯, 我都無試到, 不過聞到好香, 可惜係素菜, 否則, 我應該都會叫呢道菜唔叫卡邦尼
問下個侍應哥哥意粉點樣整得咁有咬感, 原來訣竅在於, 無過到冷河

食完主菜後, 侍應哥哥仲介紹我地食佢地既創作甜品, 仲話係免費添, 係面書簽到就有, 呢d免費野, 當然無問題, 最後黎左青擰蘆薈果醋啫喱, 我聽到都要問多次叫咩名..XD, 哈, 個名真係好鬼長
, 食左都真係唔錯, 食完一d creamy既意粉類, 有一d咁青既甜品入口呢, 真係精神一陣

最後係杯熱咖啡, 飲落幾香濃, 唔錯!

總結: 整體算係幾好, 唯獨menu選擇唔多, 同埋竟然唔夠扁意粉出午餐就令我失望少少
, 不過勝在無味精同即叫即煮既概念都好好, 兼且令我有一種感覺, 香港要食飯好味既餐廳可能好多, 但要食一間意粉係好食既, 就真係唔算多了, 呢間Le Coin 做到了, 咁既價錢, 咁既出品, 對我黎講, 真係算抵, 會有下次的

2011-10-19
  • 卡邦尼意粉
  • BBQ 燒鴨Pizza
  • 即磨咖啡
2011-10-10 13 浏览
與朋友相聚,找找有沒有心水團購,看見這個都不錯,於是便買了!可能在一環一帶,沒有太多人買,很容易就book到位!二人行,侍應首先為我們送上了雜菌忌廉湯,我最愛就是這個湯了。這個湯菌味尚算濃郁,真材實料,meun說是手打的,的確沒有騙人,不過略嫌不夠熱!配湯的包很難食,非常乾,雖然是配角,不過都應該要入到口麻....反而配的醬汁比較喜出望外,中間那個酸酸甜甜,很好!法式香辣雞翼,很細隻,這個辣很香口惹味,不過過辣,值得一試!焗芝士煙肉薯皮,很足料,味道都不錯,咸度適中,不會很油,但沒有雞翼的惹味!紅酒鮮白菌鵝肝長通粉,這個味道很好,不過鵝肝味不夠,值得一讚的是長通粉煮得al dente,這是比較喜出望外的,因為沒有想過在cafe可以吃到這樣的長通粉!蛋汁白菌煙肉意粉,這個意炒也煮得剛剛好,很有咬口,非常黏韌,味道都不錯!因為團購,可以選擇smoothie,看見它的menu是要+$16的!!我選朋士多啤梨+香蕉味,其實味道怪怪的,與想像中的味道不同,不過都算好飲,但飲完超凍!朋友選了芒果味,這個奶味比較重,似奶昔,不過都算好飲!現在只要在facebook like le coin cafe
可能在一環一帶,沒有太多人買,很容易就book到位!
朋友選了芒果味,這個奶味比較重,似奶昔,不過都算好飲!
現在只要在facebook like le coin cafe同check in就送甜品甜品的質素就比較差,未到水準,有待改變!
士多啤梨奶凍太過水,不夠soild,奶味就夠!
而另外那個青蘋果果凍就普通jelly一樣,沒什麼特別!

我拿了le coin的menu來看,晚餐around$100左右,價格適中,如果想吃美味的食物,就不建議來了,如果為了與朋友相聚,但倒是一個不錯的選擇,因為用餐當晚只有一兩抬客,任坐唔嬲,我坐了3小時後就離開了~

2011-09-29 18 浏览
之前看过这家餐厅的食评不错,就买了团购去试试看。这天定了位子,怎料就只有我们这一桌。。哈哈。。真浪漫!是日餐汤是南瓜汤,感觉味道可以再浓一点,不过还不错!法包配有三种dippings: 香草油,橄榄油和蜜糖醋,蜜糖醋酸酸甜甜,跟法包配搭一流!好味!!接着是西班牙马德里焗田螺:田螺可能切得太细,欠缺口感,薯蓉好味!!特色香辣鸡翼:大大只鸡翼,很入味,加了一点tabasco, 连不吃辣的我也吃得津津有味!正!主菜是-蛋汁忌廉鲜白菌烟肉意粉 和 牛肝菌黑松露雑菌长通粉:分量不大,味道浓郁,才料新鲜,棒!最后一杯香浓卡啡 能够感受得到厨师用心的制作及餐厅坚持即叫即煮o既宗旨 - Bravo!!

是日餐汤是南瓜汤,感觉味道可以再浓一点,不过还不错!
French Bread with dippings
牛肝菌黑松露雑菌长通粉
蛋汁忌廉鲜白菌烟肉意粉
  • 特色香辣鸡翼
2011-09-06
八月二十三日 (星期二)Cafe Tower經常有新驚喜(因為常換店)二樓最近就開了一間新Cafe老公仔就跟同事先試效率奇慢,但食物質素很不錯久等換來了一張獨家的八五折卡新店,應多給機會,是日我就來老闆Billy,主張無味精,即叫即煮大廚Jimmy,曾在怡東和El Cid等名店跟大廚學藝六年如老公仔所言餐湯和麵包質素普通最期待的還是意粉意粉中的蛋汁減用蛋黃量也仍然濃滑配合焗脆去油的煙肉,不覺油膩意粉炒得很乾身,al dente!!!廚功可見一斑海鮮頗豐富兩隻大青口新鮮爽口加入了魷魚,鮮蝦肉等扁意粉如上,炒得着實出色略嫌汁稍久(是為了健康嗎?)這裡的咖啡頗不錯,香濃幼滑不過似乎用錯了杯,只得半杯滿,有欠美觀雖是即叫即煮,但仍略嫌上菜速度較慢看到隔鄰的食客等的很煩燥,這點真的要改善一下有下次的!
八月二十三日 (星期二)

Cafe Tower經常有新驚喜(因為常換店)
二樓最近就開了一間新Cafe
老公仔就跟同事先試
效率奇慢,但食物質素很不錯
久等換來了一張獨家的八五折卡

新店,應多給機會,是日我就來
老闆Billy,主張無味精,即叫即煮
大廚Jimmy,曾在怡東和El Cid等名店跟大廚學藝六年
蕃茄菜湯
餐包
如老公仔所言
餐湯和麵包質素普通
最期待的還是意粉
蛋白忌廉磨菇意粉
意粉中的蛋汁減用蛋黃量也仍然濃滑
配合焗脆去油的煙肉,不覺油膩
意粉炒得很乾身,al dente!!!
廚功可見一斑
蕃茄海鮮扁意粉
海鮮頗豐富
兩隻大青口新鮮爽口
加入了魷魚,鮮蝦肉等
扁意粉如上,炒得着實出色
略嫌汁稍久(是為了健康嗎?)
香濃咖啡
這裡的咖啡頗不錯,香濃幼滑
不過似乎用錯了杯,只得半杯滿,有欠美觀

雖是即叫即煮,但仍略嫌上菜速度較慢
看到隔鄰的食客等的很煩燥,這點真的要改善一下
有下次的!
2011-08-23
蛋白忌廉磨菇意粉
蕃茄海鮮扁意粉
香濃咖啡
位於中環街市後面的「皇后大道中118 號」,是一座食肆林立的商業大廈。各食肆樓層,各有特色! 例如:3 樓 < Cafe de Flore > 設有露天茶座、5 樓 <家膳館> 食私房菜、9 樓 <Seasons Cafe> 以西式為主......今次,我走到 2 樓新開食意法菜的 <Le Coin Cafe> 。這裏是酒吧西餐廳格局,以灰色及紫色作主調顏色;不但環境開揚,可看到租庇利街一帶;而且晚上有 Life band 駐場,定必熱鬧非常! 店主期望星期五、六、日,有 Life band ;由於新開關係,Life band 只會不定時駐場。此外,亦可以包場,$3,200 起!菜式方面,選擇不多,有意式、法式...等,暫時未有Pizza 供應。 不過,每星期轉款一次!令食客帶來新鮮感! 以新鮮食材及配料, 造出各款美味菜式。據知不加味精!這樣!可食得健康! 我來到剛剛過了 6:00 ,6:00 之後供應晚餐,相比下午茶價錢大約貴一倍! 食晚餐同時,亦可以配上下午茶的食物 ( 跟晚餐價 ) 是平一點!例如:下午茶某款小食
<Le Coin Cafe> 個招牌
2 樓新開食意法菜的 <Le Coin Cafe>

除了蘭花之外,還有風水擺設!有趣!
這裏是酒吧西餐廳格局,以灰色及紫色作主調顏色;旁邊的杯櫃同時可 cover 廚房,設計得體!
馬賽克燈,最特色!
有 Life band 駐場
不過,每星期轉款一次!令食客帶來新鮮感!

食晚餐同時,亦可以配上下午茶的食物 ( 跟晚餐價 ) 是平一點!例如:下午茶某款小食是 $78,( 跟晚餐價 ) 則是$50;另設加一服務費!

店主推介:蛋汁煙肉炒意粉,蛋汁是雞蛋打成蛋汁,煙肉先煎過,可排出過多油份,食起來會更香口,及減少油膩感,好適合怕肥的女人!
但是,我怕食完蛋汁會很餾,所以放棄!

主菜尚未送上,先送上:麥法包 ( 配香草醬、橄欖油、黑醋 )
混入小麥的法式麵包,配有三款汁醬 - 草醬、橄欖油、黑醋,頗有特色!
略嫌一片法包實在太少!
可是,食完一片法包覺得已經足夠!包是室溫,完全沒有一點微暖!包邊有點煙韌不香口脆身!好像放了好一段時間!配上香草醬,味道清清,很是不錯!橄欖油?沒有特別可言!想刺激的話,要試吓黑醋,是激酸!
麥法包 ( 配香草醬、橄欖油、黑醋 )
忌廉薯蓉湯
女店員告訴我,他們沒有加入麵粉,這樣,不導致湯的質感變成糊狀。

嚐一口!無錯是滑溜的!
薯仔打成蓉混入忌廉,沒有加入麵粉,質感細滑!看似淡色不吸引?!飲起來不失薯味,咸味恰到好處!
龍蝦汁大蝦帶子炒扁意粉 $108
需時大約 15 分鐘!用上大蝦、珍珠帶子,配料有巴馬新芝士、蕃茄乾、洋蔥...,灑上香草粉伴碟;相信花上不少心思,令賣相生息不少!

龍蝦汁相當濃郁!
扁意粉保持半煙韌狀態之餘,份量剛好!炒得乾身入味!似乎每條扁意粉也沾了龍蝦汁呢!
大蝦是新鮮!鮮甜肉嫩!
還有 8 隻之多!真是慷慨!開邊去蝦腸,食得衛生!
珍珠帶子都不算少!起碼 10 粒 8 粒!珍珠帶子的的骰骰!鮮甜程度不比鮮蝦遜色!
巴馬新芝士的芝味濃香,就算薄薄的一片已感受得到!用上
蕃茄乾代替新鮮蕃茄,是一個創新配搭,蕃茄乾絲有點硬略帶酸甜!
龍蝦汁大蝦炒扁意粉
扁意粉炒得乾身入味!大蝦是新鮮!鮮甜肉嫩!珍珠帶子的的骰骰!鮮甜程度不比鮮蝦遜色!
咖啡 ( 要求多奶 ,所以比較平時大杯 )
如果,轉飲 Latte / Cappuccino / Esspresso 加 $10。因為,當日咖啡機壞了,弄不到 Latte,又恐怕睡不著,才要求多奶!後來,聽女店員講,平時晚餐的咖啡只是中杯,當晚店主為我落單,恰巧咖啡機壞了,所以才給我一大杯咖啡,希望大家不要誤會!

據女店員說,他們已經不斷改善咖啡質素,用上第三批咖啡豆,是媲美酒店質素!
聽起來,真是不嚐不可!
咖啡味濃,尚算入口柔順細滑!
奶泡不是挺身!咖啡機壞了就算吧!
咖啡 ( 要求多奶 )
女店員建議我下次可一試:雪沙 ( 跟晚餐 + $16 )

她給我看看雪沙的真面目!
這杯是士多啤梨+ 香蕉,看來好似奶昔!有機會一定試的!
雪沙
女店員很健談!又有禮貌!是餐廳不可缺少的好員工!
至於,店主見我剛剛過了 6:00 才踏入餐廳門口,破例可叫下午茶,不過,我想食飽一點,最終選擇晚餐,亦不想令他難做!

呢餐單以賣相、材料、地區來說,算值回票價!

2011-08-11
忌廉薯蓉湯
麥法包 ( 配香草醬、橄欖油、黑醋 )
咖啡 ( 要求多奶 )
除了蘭花之外,還有風水擺設!有趣!
龍蝦汁大蝦炒扁意粉
有 Life band 駐場
馬賽克燈,最特色!
2 樓新開食意法菜的 <Le Coin Cafe>
<Le Coin Cafe> 個招牌