2018-12-28 308 浏览
曾住在灣仔近十年 搬離後, 怎料新工作也在灣仔 真的走也走不掉。舊區的風味已漸褪 變天的除了利東街, 還有兩街之遙的大王東街。Cafe和Coffee Shop已成香港年青一輩的生活飲食主流, 雖說個人口味是主觀, 但一般準則還是有的。 我喜歡吃牛角包 (Croissant) , 這附近的牛角包都嚐遍卻估不到在一間新開的小餐廳吃到最美味的牛角包!星級chef出來開的, 澳洲知名品牌進軍香港的, 本地大型連鎖Coffee shop...我個人覺得都比不上這間的出品, 他們的牛角包(其實正式是稱牛角酥), 牛油香味和酥皮的鬆化都恰到好處。 一般不是牛油味過度似塞進一顆牛油變成膩, 就是酥皮做得不夠鬆化焗暖後更變靱, 你要以搏鬥形式咬扯才吃到; 就是另一極端, 一咬 酥皮如雪花飄飄一碟一身都是, 吃進口裡只剩空氣! 他們的牛角包吞下後, 口腔還有一陣淡淡的酥油香回味, 怎不算是驚喜呢!另一個讚是他們敢於焗足夠時間, 所以顏色較一般連鎖店略深也因如此, 店員剛放下時, 酥皮香味飄揚, 令我們食指大動!他們的牛角包小巧精緻 加上一杯咖啡剛好, 令我想起, 父母說他們那年代, 在午飯後晚餐前的空檔

他們的牛角包小巧精緻 加上一杯咖啡剛好, 令我想起, 父母說他們那年代, 在午飯後晚餐前的空檔會吃一碗"細蓉", 雲吞小小粒 麵餅也比今天的略小, 吃了剛好等到晚飯時間又可再進食。 這才是下午茶的精髓, 吃到撐的下午茶連晚飯也可省掉, 已不能稱之為下午茶了。

朋友點了朱古力酥 (Pain Chotolate) , 她作為一個"Cafe人肉測試機器" 也讚口不絕! 帶她來嚐新的我也著實鬆一口氣!!!

另一個驚喜是, 他們的咖啡也很不俗, 我本身喝咖啡一定下奶, 嚴格來說也真沒資格評, 但喝得牛奶咖啡多 也還有自己的評審標準, 這小餐廳的咖啡有香味, 濃淡適宜, 喝下兩者平分春色, 奶泡還真可延到喝完還未散, 手勢也確實不賴。

看過他們的晚餐牌, 頗心動, 有機會一定會來試!
牛角包
牛角包和朱古力酥
2018-12-28
牛角包
牛角包和朱古力酥
  • 朱古力酥
2018-12-25 618 浏览
自依間cafe易左手之後已經係第二次幫襯,未易手之前依間cafe係我地lunch list之一,貪佢選擇多啲野食又唔錯又有咖啡飲;易手後餐廳裝修無變過,但個lunch set menu只有四道菜,同事食過一次後特登介紹我地食!上次黎食既係洋蔥湯配鴨胸薯溶配西蘭花,個洋蔥湯料好足味道得宜,個鴨胸好滑、薯溶唔知係配左牛奶定係忌廉,口感超滑、西蘭花煮得夠淋,我地幾個同事都大讚出色!餐飲叫左個mocha,苦到我😵 我飲開偏甜既咖啡以為係我唔識欣賞,平日飲開苦咖啡既同事飲左啖都話真係好苦。飲左兩啖我頂唔順問店員姐姐可唔可以加甜啲比我,佢好好咁話沖過杯新既比我,從新沖過後味道好好多!唔會偏甜偏苦,好平均!事隔兩個星期既今日想食清淡啲就再次光臨,仲以為個menu會轉下點個都係嗰四款,由於兩位同事太鍾情個洋蔥湯所以都係點返鴨胸個餐,我就試下新野叫左個沙律加慢煮雞胸配薯溶,本身都有心理準備個雞胸肉會「鞋」身,但依度個雞胸居然係好軟滑,係我第一次食到唔「鞋」口既雞胸肉,不愧係慢煮!我食完第一舊讚完好食,同事們就夾硬用佢地既鴨胸肉換左我既雞胸肉(☹️),佢地食完都話下次要點依個😂 今次我叫左個黑加倫子茶,個味

事隔兩個星期既今日想食清淡啲就再次光臨,仲以為個menu會轉下點個都係嗰四款,由於兩位同事太鍾情個洋蔥湯所以都係點返鴨胸個餐,我就試下新野叫左個沙律加慢煮雞胸配薯溶,本身都有心理準備個雞胸肉會「鞋」身,但依度個雞胸居然係好軟滑,係我第一次食到唔「鞋」口既雞胸肉,不愧係慢煮!我食完第一舊讚完好食,同事們就夾硬用佢地既鴨胸肉換左我既雞胸肉(☹️),佢地食完都話下次要點依個😂 今次我叫左個黑加倫子茶,個味道好奇怪,好似有啲mint但茶味又無乜,對我黎講係有啲難入口,只能說我真係唔識欣賞⋯(其實買餐果陣睇到個茶包盒已經有印象依個茶好似係唔好飲,果然係無記錯😭)

總括而言,兩次既用餐都好滿意,味道同口感都好出色!以為個菜得幾片肉會唔夠飽,點知係飽到食唔哂,依間cafe絕對係會再黎幫襯!明白小店難做,但如果佢可以轉下餐牌就好喇,我地會非常期待🤤
2018-12-21
2018-12-06 662 浏览
同友人喺灣仔搵野食,等友人放工食晚餐,周圍行下,經過見到呢間新開嘅餐廳,見到都幾靚,價錢合理,就同友人入去試試。都係搵個地方聚下。估唔到食物有驚喜喎!!! 環境都唔錯,幾啱食飯傾計. 仲有舒情音樂, nice!講重點,食物:法式洋蔥湯,好有料! 味道豐富,好飲過喺越南飲過嘅洋蔥湯! 至於紅酒燴牛肉,牛肉好味,薯蓉更有驚喜!好滑好creamy, 好好味! 諗起都想再食! 下次去都要再點呢樣! 另外,咖啡都唔錯,又有拉花,雖然依家拉花都好common,但有心思已經加分啦~

講重點,食物:
諗起都想再食! 下次去都要再點呢樣!

法式洋蔥湯
紅酒燴牛肉