2024-10-14 350 浏览
星期日生日聚會,有朋友提議到太子近花墟附近的西餐廳。餐廳位置旺中帶靜及交通方便,而且最重要的是。。不限時交枱!!!對假日閙市的餐廳來講實在非常難得,值得加分!入到餐廳內,亦即時被內部裝修所吸引,由牆壁上花紋圖案,到天花板精緻燈飾,均配合得賞心悅目,能營造出感覺溫馨及放鬆的氣氛。枱與枱之間不算寬敞,但當晚客人較斯文自律,沒有大聲說話打擾到鄰枱,甚至在得知朋友生日時,會一起恭賀朋友唱生日歌,在人情交往日益淡薄的香港實屬少有。食物種類方面有開胃菜、湯、沙律、頭盤、主菜及甜品,可根據個人喜好配搭三至五道菜之套餐,價錢由三百至五百左右,價錢不算便宜,但食物有質素及份量充足。唯一略有遺憾之處是餐廳營業至晚上9點,如想再繼續跟朋友談心便要另覓地方。
2024-03-31 1721 浏览
在太子有間隱世法國菜餐廳,晚市行過見到入面得一枱二人客,唔係同事介紹話正我都未必會揀呢間餐廳。餐廳可以散叫或者三至五道菜的套餐,基本五道菜價錢為$408,包含開胃菜,餐湯或沙律,頭盤,主菜及甜品。跟朋友點左兩份五道菜套餐,其實以法國菜來說,這個價錢算是相宜!如果餐廳開在中環,大概可以索價$800。.開胃菜蛋黃醬蟹肉香料酥炸球,青瓜(一件)餐湯是日精選湯品 — 蕃茄湯法式龍蝦湯 +$30頭盤法式三文魚凍派,配三文魚幕斯餡,煙三文魚,三文魚魚籽巴斯克式蕃茜炒蜆主菜油封鴨腿,防風草兩食,覆盆子醬西班牙伊比利亞橡果級黑毛豬帶骨豬鞍扒,防風草泥,水蜜桃汁 +$40甜品紅棗桂花雪梨拿破崙集糖反烤蘋果撻開胃菜個蟹肉球外邊脆,入面啖啖蟹肉,不過唔係好食到蛋黃醬味,只係有香濃蟹味。龍蝦湯好飲是基本,番茄湯都酸甜有層次,好飲!唔知有無加茄膏,但至少有加不同番茄去做出這個層次。成日食三文魚但三文魚凍批就第一次,唔同口感既三文魚夾埋一齊幾特別。個炒蜆就好正,蜆肉肥美,味道好鮮,調味唔會太搶。主菜油封鴨切開係散開既鴨肉絲,本身都夠味,第一次食防風草,口感有點煙韌,同一般根類食物唔同。試左少少朋友個豬鞍扒,厚身肉
開胃菜
餐湯
是日精選湯品 — 蕃茄湯
法式龍蝦湯 +$30
頭盤
主菜
甜品
西班牙伊比利亞橡果級黑毛豬帶骨豬鞍扒,防風草泥,水蜜桃汁
主菜油封鴨切開係散開既鴨肉絲,本身都夠味,第一次食防風草,口感有點煙韌,同一般根類食物唔同。試左少少朋友個豬鞍扒,厚身肉嫩,同樣出色!
紅棗桂花雪梨拿破崙
甜品賣相同味道都正,蘋果撻同雪糕絕對係最佳配搭,拿破崙用紅棗桂花雪梨都好特別,唔會太甜。

見到餐廳都幾多特別菜式,新鮮配搭甚至係未聽過既食材,我都唔知咁樣放上網推介,下次去會唔會無得Walk In(好彩我無乜影響力~)
Thanks for the Birthday Dinner
西班牙伊比利亞橡果級黑毛豬帶骨豬鞍扒,防風草泥,水蜜桃汁
2024-03-27 1698 浏览
星期日天氣好熱,咁岩經過太子,比門面嘅貓貓圖案吸引左去望下之後發現好多植物咁好養目,決定入去坐下☺️店舖嘅擺設,偏向比較大自然既感覺,周圍都好多貓貓擺設,非常之可愛,好吸引🤣抹茶牛奶我坐左一邊單人窗邊位,叫左杯抹茶牛奶。雖然製作比較耐,但唔影響我心情,因為主要係想坐下休息下。抹茶牛奶佢係偏向重抹茶味多啲,比重會較多,所以有少少茶既苦澀味多過牛奶嘅香滑味。但係呢杯都真係好飲,亦都係我想飲嘅預期味道☺️我坐咗大約個幾鐘,都冇人趕我走,冇人騷擾,係非常之唔錯去同三五知己傾偈或者一個人打發時間嘅好地方😎
星期日天氣好熱,咁岩經過太子,比門面嘅貓貓圖案吸引左去望下
之後發現好多植物咁好養目,決定入去坐下☺️

抹茶牛奶
凍抹茶牛奶

凍抹茶牛奶
我是6:28分到場取位的,但因我們拿了兩個大袋,想要一張四人枱放東西,那個女職員堅持要我們坐二人枱,其他兩位男職員說可以坐四人枱的,當場只有一張四人及另一張三人枱訂位,即根本有地方給我們坐四人枱的!我們不是第一次幫襯,也不是消費平的地方,真的不應將我們逼在一起吃飯,很失望!這餐廳不會再來的,也明白大家返大陸消費的原因
2024-03-03
2024-01-25 1088 浏览
喂~嚟到呢間cafe試吓佢哋嘅招牌菜啦!首先,依個阿根廷草飼牛西冷佢真係有驚喜添!外層煎到微焦,啖啖肉汁鮮美,啖啖正!綠胡椒奶油汁嘅融合做到恰到好處,辣得黎唔搶味,順滑得黎啱哂口感,真係得嘅唔得了。油封鴨腿味道豐富,皮脆肉嫩,食落去散發出陣陣草本香味,青金桔汁帶啲微酸,刷新返成個味蕾,Whooa~真係叫人一試鍾情!至於西班牙羊奶芝士烤提子多士,多士烤得啱啱好,脆香四溢,啲羊奶芝士味濃郁過頭啲,但係如果你鍾意重口味嘅話,可能會啱你心水!蟹肉脆波餅仔呢,外皮鬆脆,一口咬落去好過癮!蟹肉同蛋黃醬搭配起嚟順滑得黎,青瓜絲帶點爽口,整體嚟講清新爽口,食落幾舒服。哎吔,寫到呢度,口水都嚟嘅,洗洗睡啦,聽日見!😴😋🤤

哎吔,寫到呢度,口水都嚟嘅,洗洗睡啦,聽日見!😴😋🤤
2024-01-21 883 浏览
生活快樂或者不快樂,好多時個人未必能控制到,但,快樂嘅心情,自己是可以營造的。💕能夠找到令自己快樂的事,也是一種非常幸福的感覺。例如有啲人去追星,有啲人做運動,有啲人飲飲食食,都係一種方法,最緊要個人生活開心。得閒找朋友去Cafe坐吓,一邊享受咖啡,一邊傾吓心事,其實都係一種非常療癒及舒壓嘅方法。今次喺花墟附近,突然間發現咗一間好靚嘅Cafe,打卡一流,裏面有好多打卡位。Hea吓Chill吓傾吓,真係人生一大樂事😍

Hea吓Chill吓傾吓,真係人生一大樂事😍
Cafe
Cafe
2024-01-18 1039 浏览
和閨蜜行花墟,準備農曆新年用品,經過見到呢間靚靚cafe 就坐低食個甜品飲杯咖啡☕️睇吓自己嘅戰利品真係一件賞心樂事!Contemporary Pistachio Creme Brulee 開心果焦糖燉蛋自家製原粒開心果研磨果蓉+原粒覆盆子+焦糖燉蛋 好夾又甜而不膩,有種幸福的感覺。Mille Feuille with Jujube, Osmanthus and Asian Pear 紅棗桂花雪梨拿破崙 法式千層酥(拿破崙)+自家製紅棗奶黃夾心+桂花雪梨果醬 估唔到用紅棗做甜品會有呢個效果,有種養生嘅感覺!Apple Tarte Tatin 焦糖反烤蘋果撻焦糖蘋果甜撻,雲呢拿雪糕,焦糖汁 有傳統甜品嘅味,甜在心頭嘅感覺。咖啡☕️配甜品真係舒服

Apple Tarte Tatin 焦糖反烤蘋果撻

咖啡☕️配甜品真係舒服
開心果焦糖燉蛋
焦糖反烤蘋果撻
開心果焦糖燉蛋
焦糖反烤蘋果撻
2023-12-31 908 浏览
Bookmark咗呢間法式小餐館好耐今日終於有機會試~位於花園街附近非常方便附近小區比較靜 暫時未有太多打卡食客😝😝入到餐廳環境比想像中大~餐廳入邊有好多植物🌱🌿好舒服😌今日同朋友食咗set lunch✨🇫🇷慢慢傾偈chill下叫咗蕃茄濃湯、芫荽濃湯、油封鴨腿都好唔錯性價比好高✨最後叫多咗一個香橙crepe酸酸甜甜好好食🤤喺法國旅行返嚟成日掛住法國餐之後會再喺度試其他甜品 好多選擇又吸引😍
Bookmark咗呢間法式小餐館好耐
今日終於有機會試~位於花園街附近非常方便
附近小區比較靜 暫時未有太多打卡食客😝😝

入到餐廳環境比想像中大~
餐廳入邊有好多植物🌱🌿好舒服😌

今日同朋友食咗set lunch✨🇫🇷
慢慢傾偈chill下
叫咗蕃茄濃湯、芫荽濃湯、油封鴨腿都好唔錯
性價比好高✨最後叫多咗一個香橙crepe
酸酸甜甜好好食🤤

喺法國旅行返嚟成日掛住法國餐
之後會再喺度試其他甜品 好多選擇又吸引😍
2023-12-30
2023-11-18 976 浏览
星期六喺附近搵餐廳食個午餐,行到嚟呢間小店,冇諗過喺旺區,可以遇到呢間令我覺得咁遠離繁囂嘅西餐廳。呢間餐廳好早開門,我哋11點左右已經可以入去,可選擇嘅食物有好多款,有多士,又allday Breakfast,又有意粉同扒,款式好多。佢嘅多士真係好好食,唔係一般西餐廳嘅典型款式, CP值高!同埋佢哋有咖啡雪糕Affogato,可以揀兩款味嘅咖啡,一款係生果味,另一款係堅果味,我揀咗生果味,好襯個雪糕球!我哋總共叫咗五款食物同飲品,全部都係高質!環境舒服、食物高質、侍應服務好,實在冇諗過喺旺區會遇上一間咁高質嘅餐廳!佢哋仲有提供免費輔導服務,比一啲需要長期照顧病患親人、或者屋企有人過身嘅人。可以預約一對一嘅面談,逢星期一喺餐廳進行。實在難得!

2023-11-18
  • 腐乳Cheese  Cake
  • 所有多士
  • Affogato
2023-11-04 811 浏览
今日在open rice搜尋一下有咩好野食,搵下搵下,見到呢間店面裝飾好特別,再睇下野食同評語都唔差,所以就用open rice訂座了。叫了一個4人餐,由於未試過,所以款款都叫,除左因為怕辣,所以沒有選老幹媽。每一款食物上菜都非常之有驚喜,無論係食物品質、擺碟、新鮮度、味道10分滿分,我都俾9.5的分。別人一個評語,性價比高,我絕對非常同意!一定會再嚟呢度裝修都好靚和特別,而且服務態度都好好,好欣賞呢間餐廳

別人一個評語,性價比高,我絕對非常同意!
一定會再嚟

呢度裝修都好靚和特別,而且服務態度都好好,好欣賞呢間餐廳
2023-11-04
庆祝纪念
生日
2023-10-13 820 浏览
今早和朋友到太子吃早餐,9時許,想找一間靜靜哋傾下計的咖啡店⋯⋯在OpenRice 搜尋🔍原來發現很多餐廳是開11點⋯⋯最後找到一間在花園街開的小店。在食店內看到無論在牆壁、餐具、餐牌、甚至洗手間,都有貓貓的圖案,可想而知店主應該是愛貓之人。天花上的燈很美⋯⋯優雅版牛油果多士$105~當店員端上枱,簡直像作一個牛油果撻的做法,明顯地吃出手功心機項目。牛油果醬吱花,再配上它的好朋友番茄仔,更有幾朶食用花作點綴,女士們必定相機食先。班尼迪蛋$85~蛋處理得剛剛好,沙律醬汁很清新,帶陣陣芝士香,筆者很喜歡。Latte $43~Amerciano $36~點點果實味道,相當吸引。整體來說:悠悠閒閒的的朶朶貓感覺,會令你下次再來。
在OpenRice 搜尋🔍原來發現很多餐廳是開11點⋯⋯
最後找到一間在花園街開的小店。

天花上的燈很美⋯⋯

優雅版牛油果多士$105~

班尼迪蛋$85~

蛋處理得剛剛好,沙律醬汁很清新,帶陣陣芝士香,筆者很喜歡。

Latte $43~

Amerciano $36~
點點果實味道,相當吸引。

整體來說:

悠悠閒閒的的朶朶貓感覺,會令你下次再來。
2023-10-13
$135 (早餐)
  • 優雅版牛油果多士
2023-10-07 628 浏览
太子Le Reveur Cafe & Bistro:超級驚喜的餐廳🌹!我最近去了太子的Le Reveur Cafe & Bistro,我想講呢度真係令我喜出望外!首先,地方裝修係小田園風格,又有好多貓狗圖畫,走入去你會覺得超級舒服同放鬆。重點佢哋咖啡超級多選擇,我叫咗澳式牛奶咖啡同髒髒咖啡冷熱各一,你會感覺到重果味咖啡,令人回甘而一嚐再嚐,加上咖啡口感層次豐富,每一口都讓人超開心自愉!仲有佢哋嘅特濃開心果巴斯克芝士蛋糕,超級軟滑,唔會太甜太膩,而焗過嘅巴斯克芝士近啡黑表面,雖然睇起嚟有啲凹凸,但其實咁樣令蛋糕更特別,層次感更豐富。最有趣的是佢哋仲有提供wellness+healthy diet💃課堂,你可以跟健身教練一齊學習兼大嘆健康美食!另外又有心靈輔導茶聚,令我哋呢啲都市人有多個途徑學習減壓,完全超出我對cafe嘅認知。總之,Le Reveur Cafe & Bistro 真係一個超有驚喜嘅地方。如果你想享受美食同尋找身體健康方法又或者心靈健康嘅樂趣,呢度應該會啱你🌹👣

下午茶
  • 牛奶咖啡,開心果巴斯克芝士蛋糕,髒髒咖啡
2023-08-26 790 浏览
餐廳佈置好靚 一入餐廳已是French song👍🏻有少少置身於巴黎既感覺🤍叫左個2人餐 2starters2 entrée 2 main course 有質素 每種食物唔係剩係Upto standard 咁簡單 食落 味道 係有少少驚喜唔劇透( 未試過既 可以去試吓, 每種食物都有用心諗點煮, 超加分)食得出係有心思冇全部都影相 本來諗住自己記錄下但真心值得一個likeKeep it up! 希望下次黎 可以試埋其他菜式 或者有新菜式😍

叫左個2人餐
食得出係有心思

冇全部都影相 本來諗住自己記錄下
但真心值得一個like

2023-08-18 572 浏览
之前喺花墟買花行過,見到裏面好靚,一直都想試,今日早左出太子就諗起佢,終於可以食個靚早餐。Cafe入面好colorful好eye catching嘅燈罩,四周比唔同嘅花草圍繞住,簡潔清新,感覺好relax😚佢朝早嘅menu選擇唔算多,order左Flat White、抹茶牛奶、布魯克林式多士。杯Flat White無比d奶over 左d豆味,好飲🥰個toast隻蛋mix埋暖笠笠嘅cheese,真係好yummy🤤

$80 (早餐)
2023-07-17 759 浏览
人生嘅嘢真係好難講得埋今次呢一餐係同我一個朋友嘅家姐慶祝生日佢同我嘅生日竟然係同一日啊所以我哋決定一齊慶祝👭👍🏻佢之前嚟過呢一間餐廳㗎啦,所以佢介紹我再去🙂不過因為佢同我都成日食好嘢 對食都有一定嘅要求佢話今次食嘅西餐,冇之前整得咁好食我都覺得還是一般 普普通通不過不失啦唔好抱太大希望😉不過店入邊嘅店員同埋訂餐服務都唔錯嘅因為今次用OpenRice訂位,一早寫咗係慶生到店嘅原因店員都幾細心👍🏻一見到我哋有點甜品自動波叫廚房寫上指定嘅慶祝字句我個朋友仔都比佢哋驚喜到😄本身佢仲問佢哋可唔可以寫生日字句跟住侍應 就話已經寫咗😂😂😂所以如果唔係太高要求又想有個靚環境影相打卡嘅女仔朋友可以嚟呢度嘅 但係如果想食好嘢嘅話就可能真係去其他高級啲嘅餐廳啦😅
人生嘅嘢真係好難講得埋
今次呢一餐係同我一個朋友嘅家姐慶祝生日
佢同我嘅生日竟然係同一日啊
所以我哋決定一齊慶祝👭👍🏻

佢之前嚟過呢一間餐廳㗎啦,所以佢介紹我再去🙂
不過因為佢同我都成日食好嘢 對食都有一定嘅要求
佢話今次食嘅西餐,冇之前整得咁好食
我都覺得還是一般 普普通通不過不失啦
唔好抱太大希望😉
不過店入邊嘅店員同埋訂餐服務都唔錯嘅

因為今次用OpenRice訂位,一早寫咗係慶生到店嘅原因
店員都幾細心👍🏻一見到我哋有點甜品
自動波叫廚房寫上指定嘅慶祝字句