2024-03-31
2017 浏览
在太子有间隐世法国菜餐厅,晚市行过见到入面得一枱二人客,唔系同事介绍话正我都未必会拣呢间餐厅。餐厅可以散叫或者三至五道菜的套餐,基本五道菜价钱为$408,包含开胃菜,餐汤或沙律,头盘,主菜及甜品。跟朋友点左两份五道菜套餐,其实以法国菜来说,这个价钱算是相宜!如果餐厅开在中环,大概可以索价$800。.开胃菜蛋黄酱蟹肉香料酥炸球,青瓜(一件)餐汤是日精选汤品 — 蕃茄汤法式龙虾汤 +$30头盘法式三文鱼冻派,配三文鱼幕斯馅,烟三文鱼,三文鱼鱼籽巴斯克式蕃茜炒蚬主菜油封鸭腿,防风草两食,覆盆子酱西班牙伊比利亚橡果级黑毛猪带骨猪鞍扒,防风草泥,水蜜桃汁 +$40甜品红枣桂花雪梨拿破仑集糖反烤苹果挞开胃菜个蟹肉球外边脆,入面啖啖蟹肉,不过唔系好食到蛋黄酱味,只系有香浓蟹味。龙虾汤好饮是基本,番茄汤都酸甜有层次,好饮!唔知有无加茄膏,但至少有加不同番茄去做出这个层次。成日食三文鱼但三文鱼冻批就第一次,唔同口感既三文鱼夹埋一齐几特别。个炒蚬就好正,蚬肉肥美,味道好鲜,调味唔会太抢。主菜油封鸭切开系散开既鸭肉丝,本身都够味,第一次食防风草,口感有点烟韧,同一般根类食物唔同。试左少少朋友个猪鞍扒,厚身肉
开胃菜
蛋黄酱蟹肉香料酥炸球,青瓜(一件)
餐汤
是日精选汤品 — 蕃茄汤
法式龙虾汤 +$30
头盘
法式三文鱼冻派,配三文鱼幕斯馅,烟三文鱼,三文鱼鱼籽
巴斯克式蕃茜炒蚬
主菜
油封鸭腿,防风草两食,覆盆子酱
甜品
红枣桂花雪梨拿破仑
集糖反烤苹果挞
见到餐厅都几多特别菜式,新鲜配搭甚至系未听过既食材,我都唔知咁样放上网推介,下次去会唔会无得Walk In(好彩我无乜影响力~)
Thanks for the Birthday Dinner