2021-09-06 133 浏览
位於佐敦廟街的Le Steak Specialiste,裝修有種懷舊扒房的感覺,充滿港式情懷。精選晚餐套餐為餐湯和飲品,是日餐湯是蘑菇湯,⌘ 美國熟成牛肉眼 薄切牛排點了五成熟,以Medium 來說有點overcooked,牛排用上黑椒、鹽簡單調味,但用過多牛油烹調,口感非常油膩,水準一般。⌘ 蝦多士原條蝦新鮮彈牙,多士鬆脆,加上開胃的蕃茄醬和大量芝士,可以做到拉絲效果。⌘ 醬燒豬仔骨豬仔骨燒到外脆內軟,很容易切開,塗到滿滿的燒烤醬非常濃味,酸酸甜甜的滋味令人不禁繼續吃落去。雖然餐廳的服務員只有老闆一人,但他的態度非常誠懇有禮,能感受到他熱衷地經營自己店鋪,值得一讚。

精選晚餐套餐為餐湯和飲品,是日餐湯是蘑菇湯,

⌘ 美國熟成牛肉眼 薄切

⌘ 蝦多士

⌘ 醬燒豬仔骨

依家食扒多數都會諗起西餐🍴而呢間扒房就以平民、懷舊作主題🥩主要提供相對平價嘅各式扒類、仲有pizza、pasta等菜式,選擇幾多☺️-香草燒草飼牛肉眼 $159牛扒來講算幾平。牛肉眼唔算係口感嫩滑,但牛味幾足幾juicy🐂而且調味唔係好多,較容易食到牛本身嘅味道。-香草燒羊𦟌 $258聽講要預先同餐廳預訂,好彩個日walkin都食到😆好大一碟,d肉好嫩,應該係煮左好耐🐑同樣都係用好少量嘅調味,所以食到羊肉香味😆
依家食扒多數都會諗起西餐🍴
而呢間扒房就以平民、懷舊作主題🥩
香草燒草飼牛肉眼 $159
牛扒來講算幾平。
牛肉眼唔算係口感嫩滑,但牛味幾足幾juicy🐂
而且調味唔係好多,較容易食到牛本身嘅味道。

香草燒羊𦟌 $258
聽講要預先同餐廳預訂,好彩個日walkin都食到😆
好大一碟,d肉好嫩,應該係煮左好耐🐑
同樣都係用好少量嘅調味,所以食到羊肉香味😆
2021-08-18 24 浏览
入到餐廳有種懷舊扒房嘅感覺,燈光暗暗地,餐枱舖上枱布,啡色嘅木櫈,就好似返番細個去扒房据扒咁。美國安格斯牛漢堡三文治 $128安格斯漢堡外面煎香過,內裡保持到肉汁,咬感嫩滑,再加上芝士、蕃茄、生菜一齊食,相當唔錯。納米慢煮超厚切豬扒 $99豬扒夠哂厚,好容易就切開,食落都好彈牙,同有豬香。豬扒用上黑椒、鹽等調味糙簡單調汁,再配上黑辣汁一齊食,好味。香草燒草飼牛肉眼 $159牛扒叫咗5乘熟,切落已經覺得好腍,食落好有牛肉味,再加上香草、黑椒等調味,已經好好食。大明蝦酥盒 $49蝦相當彈牙,酥盒好鬆脆,盒裡有蘿蔔、西蘭花、冬菇等等材料。作為飯前小食都幾開胃。

美國安格斯牛漢堡三文治 $128

納米慢煮超厚切豬扒 $99

大明蝦酥盒 $49
2021-08-16 24 浏览
估唔到原來佐敦除左有平民美食,仲有唔錯既西餐廳😚😚前幾日同朋友黎到Le Steak Specialiste食晚餐~~🥘正宗南亞咖喱牛腩(跟白飯) $158✨呢款係精選晚餐,有餐湯同埋飲品跟埋~~是日餐湯係蘑菇湯,口感creamy好足料❤️❤️咖哩味道甜甜地唔辣,牛腩入味好腍身,不過如果再肥d會更啱我地口味😋😋個汁都好送飯!店員都好好,同我地講如果唔夠飯可以俾多少少🤣🤣🍖燒烤法式羊鞍 $238✨賣相都幾靚,上枱個陣香噴噴!而且份量十足😍😍Order左七成熟,肉質好嫩滑~~食落好重油脂香,少少羶味都冇🤤🤤仲有好多蔬菜伴碟,平衡返啖啖肉既罪惡感🤣🤣🍫心太軟 $50✨食西餐點可以少左甜品呢😏😏心太軟新鮮焗起,外脆內軟!一切開朱古力醬就流哂出來,唔錯👍🏻👍🏻
估唔到原來佐敦除左有平民美食,仲有唔錯既西餐廳😚😚

🥘正宗南亞咖喱牛腩(跟白飯) $158✨
呢款係精選晚餐,有餐湯同埋飲品跟埋~~
是日餐湯係蘑菇湯,口感creamy好足料❤️❤️

🍖燒烤法式羊鞍 $238✨
賣相都幾靚,上枱個陣香噴噴!而且份量十足😍😍
Order左七成熟,肉質好嫩滑~~
食落好重油脂香,少少羶味都冇🤤🤤
仲有好多蔬菜伴碟,平衡返啖啖肉既罪惡感🤣🤣

🍫心太軟 $50✨
食西餐點可以少左甜品呢😏😏
📍 Le Steak Specialiste 呢間餐廳位於佐敦 早幾日同朋友行街經過就想試吓 ~入到去餐廳環境昏暗 裝修方面可以再作改善🤭眼見都有幾台顧客 但係餐廳嘅人手唔係太足夠 只係得一個人喺樓面🤧 所以速度有啲慢小編入到去同朋友坐低後 等咗一陣先有人過嚟幫我哋落單🥴 而且店員服務態度一般…-烏賊墨魚汁意粉 $178小編其實一直都好想試墨魚汁嘅餐點 今晚見到呢個餐牌有就點咗個試吓😬一上碟見到成碟意粉都係黑蚊蚊 🤣食落去嗰陣會食到有好多海鮮🦞 例如有魷魚、帶子、蝦等等 食落去彈牙🥰成個意粉食落去酸酸地鹹鹹地 除咗有墨魚汁之外佢仲加咗有啲蕃茄汁 所以食落去酸酸地 幾開胃 同墨魚汁都幾夾💕我同我朋友好快就食晒成碟🤫海鮮薄餅 $158我哋另外再叫咗一個Pizza 🤤同樣都係薄嘅脆邊🤓就咁眼見都見到個Pizza有好多芝士😙 食落去芝士味好重 芝士仲會拉絲🤫除咗有好多芝士之外 薄餅仲有好多海鮮配料 鍾意食海鮮嘅人一定唔好錯過!紅豆糯米糍 $45呢款甜品一上枱就已經有啲後悔🤧 因為佢個性價比好低🥺$45只有一小嚿糯米糍 雖然糯米糍食落去煙韌 入面都有滿滿嘅紅豆餡但$45呢個價錢有啲唔抵 會想叫心
📍 Le Steak Specialiste
呢間餐廳位於佐敦 早幾日同朋友行街經過就想試吓 ~
入到去餐廳環境昏暗 裝修方面可以再作改善🤭

海鮮薄餅

紅豆糯米糍 $45
呢款甜品一上枱就已經有啲後悔🤧 因為佢個性價比好低🥺
但$45呢個價錢有啲唔抵 會想叫心太軟多啲
可惜當晚甜品只有心太軟同糯米糍選擇 心太軟都唔係好大舊但售$50 🙈
紅豆糯米糍

Milk shake $65
呢杯奶昔飲落去牛奶味幾重 但係成杯飲品都偏甜🤧 好似大白兔牛奶糖嗰種甜味
如果你係螞蟻人再加上好鍾意飲奶味嘅嘢嘅話 呢杯野就好啱你!
Milk shake

✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎
綜合食評📝
外觀:★ ★ ★ ☆ ☆
回頭率:★ ★ ★ ☆ ☆
抵食指數:★ ★ ★ ☆ ☆
烏賊墨魚汁意粉
海鮮薄餅
2021-08-15 21 浏览
與友人相約在佐敦,找到一間很Local的西餐廳Catch Up一下。6點晚餐時間,店內已有客人在品酒聊天,Chill到不行。餐廳裝修偏向港式,燈光稍暗,空間不大,但乾淨整齊。Menu菜式應有盡有,豬、牛、羊、雞、魚、海鮮、Pasta、Pizza、Indian Curry…... 有選擇困難症的話可能點菜也要花點時間。這晚客人大多是熟客,與老闆有傾有講,老闆亦知道個別客人的必點菜式,自動波上菜,濃濃的人情味加上街坊價格,充滿港式情懷!蜜糖雞翼 $68煎到脆脆的外表,帶有淡淡的蜜糖味,惹味非常,作為前菜,恰到好處。西班牙豬梅頭扒 $198軟滑Juicy,配上估計是BBQ + 燒汁的特製Sauce。值得一讚配菜的蔬菜也沒有馬虎,有3款不同的蔬菜而且散發牛油香,很有媽媽家庭式的味道。Set Dinner 香草燒草飼牛肉眼 $159Set Dinner除了主菜外,還包含了餐湯和飲品。南瓜湯味道較清淡,口感較清爽,沒有外面Creamy膩口的感覺。主菜Rib Eye若以熟度Medium Rare來講是有點Overcooked,但也很軟嫩Juicy,發揮出水準。香脆乾身的薯條也很出色,一條接一條也不會

蜜糖雞翼 $68

西班牙豬梅頭扒 $198

Set Dinner 香草燒草飼牛肉眼 $159
Set Dinner除了主菜外,還包含了餐湯和飲品。南瓜湯味道較清淡,口感較清爽,沒有外面Creamy膩口的感覺。主菜Rib Eye若以熟度Medium Rare來講是有點Overcooked,但也很軟嫩Juicy,發揮出水準。香脆乾身的薯條也很出色,一條接一條也不會有負擔。
「Le Steak Specialiste」 坐落於佐敦一條較靜嘅街道,由於餐廳設計相當低調,如果唔係刻意去搵其實都有啲唔起眼。唔好睇佢裝飾平平無咩特別咁,其實依間餐廳都充滿幾多驚喜元素。 首先入到去會發現Menu除咗扒、意粉、海鮮之外,仲會有啲幾特別嘅嘢食,例如蝦多士、鮑魚酥盒、咖哩薄餅等,集各國之大成,非常之多元化~🧡蘑菇湯(跟餐$free)蘑菇湯份量充足,加咗少少忌廉,成個口感都唔錯,飲完有啲飽肚~🧡香草燒草飼牛肉眼($159)牛扒叫咗七成熟,熟度控制得啱啱好~食落幾重牛香味,不過就根位較多,切同食嘅口感爭咗少少~薯條就炸得幾酥脆~🧡馬賽調和酒焗大蝦帶子($245)大蝦同帶子飽滿大隻~馬賽調和酒汁味道相當特別,調味充滿異國風情,個人覺得好過癮~不過依個味道相信唔係人人都啱,如果係鍾意港式口味嘅朋友仔,可能依一碟就未必咁適合,如果係鐘意特別調味嘅朋友仔應該會幾鐘意~整體黎講依間餐廳味道偏清,食完個人都幾舒服,相信都無咩點落味精~見老闆全晚一個人去招呼咁多枱其實都幾辛苦,不過睇得出佢係好用心咁去經營。 如果大家有機會路過想試下同平時不一樣嘅口味,依間餐廳都可以一試!

蘑菇湯

🧡蘑菇湯(跟餐$free)

香草燒草飼牛肉眼

🧡香草燒草飼牛肉眼($159)

馬賽調和酒焗大蝦帶子

🧡馬賽調和酒焗大蝦帶子($245)

2021-08-07 9 浏览
講起香港的西餐廳,好多人都會想起那種很fancy很精緻的餐廳,但其實懷舊西餐也是香港其中一個本土飲食特色🥰 從小到大自己都去了不少懷舊西餐廳,實在別有一番風味❤️這次來到位於佐敦廟街的懷舊西餐廳,店面不大,食物卻一應俱全🥳 我試了:▫️鮑魚大蝦酥盒雙拼 ($128)▫️晚市套餐 肉眼牛排 ($159) ▫️晚市套餐 豬仔骨($158) 鮑魚跟蝦酥盒很有驚喜~酥盒的皮非常酥脆,挺有亮點🥳裏面有切粒的蔬菜,蠻不錯的!西餐帶有a little touch of 港式風格,也是別出心裁~主菜的部份牛排超大一塊,肉汁味道都有夠,表面也煎得很不錯,配上牛排汁真的好有懷舊風味❤️ 這種西餐最適合配薯條🥰🥰 超愛! Ribs 方面,醬汁是濃濃的BBQ sauce, 肉質稍微偏乾,但整體來說依然不錯,烤的香味跟醬汁的配搭滿好的! 這裏還有serve 海鮮,生蠔等等,好像也很不錯!大家不妨試試看~

▫️鮑魚大蝦酥盒雙拼 ($128)
▫️晚市套餐 肉眼牛排 ($159)
▫️晚市套餐 豬仔骨($158)

2021-08-07 112 浏览
佐敦廟街係一個匯聚多元文化既地方,想食咩菜式、平平貴貴都可以搵到。同朋友經過呢區想食個簡單晚餐,係門口餐牌見到呢間Steak House有好多唔同種類既餐點供應,價錢亦相當貼地,各適其適,所以決定試一次。.餐廳係最傳統舊式格局,沒有華麗既裝修,唔走精緻碗碟、擺盤路線,而係用菜單款式同食物質素吸引客源。鋪頭應該係以街坊熟客,或者附近番工既食客為主。樓面似乎由老細坐鎮,見佢同一班熟客有講有笑介紹時令菜式、煮法。眼見食客們都好信佢既推介,因為老細會講今日有啲乜嘢冇整啲乜嘢,有少少似去食私房菜咁。例如偷聽到隔離枱問老細今日有冇整雪糕🍨🍧,老細好似話今日唔得閒,下個禮拜先整啦🤣。當下心諗,連雪糕都自己整? .食物有海量既選擇供應,有大量唔同套餐同單點選擇、種類海鮮豬牛雞羊、由平民牛扒以至上千元既斧頭扒、中西式前菜飯麵意粉甚至湯麵餐點、飲品由紅酒白酒乾邑特飲即磨咖啡至一般到茶餐廳飲品、連生蠔都提供兩款選擇。未坐低前都估唔到係一間咁細既小餐廳,竟然對自己嘅菜單款式要求咁高,好佩服。.老闆誠意推介左好多野,兩個人叫咗兩份牛系套餐、三款小食同兩款甜品。.小食1️⃣至尊孖寶: 極品鮑魚酥盒 + 大明蝦酥盒 💲
小食1️⃣至尊孖寶: 極品鮑魚酥盒 + 大明蝦酥盒 💲128
⭐️4/5
我唔食鮑魚所以淨係食咗蝦酥盒,眼見似乎係一樣嘅嘢不過唔同嘅topping。睇個價錢百靚蚊有鮑魚有蝦,以為應該係細細件一啖款前菜,但係估唔到上檯超大份😧,仲要落足料。酥盒入邊有好多唔同款嘅蔬菜香菇等等,啱啱焗起外皮脆蔬菜配料濕潤,隻急凍大蝦大隻爽脆。賣相都算打卡able. 水準同埋份量比預期中高。
2️⃣蝦多士 💲38/件
⭐️3.6/5
個人好喜歡蝦多士菜式,周圍都好鍾意試吓。呢份蝦多士正常發揮,法包加爽脆蝦膠,比起酥盒份量唔算太大一件兩口食完啱啱好。
套餐(跟餐湯及飲品)
1️⃣ 美國安格斯漢堡牛肉三文治 💲129
⭐️3.8/5
因為好想食甜品,所以喺海鮮豬牛羊雞套餐入邊揀咗一份最輕盈嘅安格斯牛三文治諗住留quota俾甜品😄。三文治都好大份,麵包係用烘香健康系列麥包,安格斯牛漢堡有肉汁,加上蕃茄生菜沙律醬等等,相對上輕盈。
2️⃣香草燒草飼牛肉眼 💲159
⭐️3.8/5
餐廳名係Steak House 所以朋友話無論如何都要叫🐄🥩牛扒。知道喺西餐廳叫嘅牛扒通常都會比較熟所以叫三成熟,結果出到嚟感覺剛剛好。入邊仲係嫩紅色,留有肉汁。雖然如果你問我嘅話,我覺得呢塊牛扒牛肉味唔重,可能始終呢款係餐廳入面最平嘅一款扒。佢餐牌仲有提供好多更加高質素牛肉嘅部位或者種類,由幾百都過千一塊都有,如果想要靚牛扒嘅話要食貴啲。最近去過好多唔同嘅港式西餐廳,隨便單點一塊比佢細塊嘅牛扒講緊都要三、四百起跳。呢份只係百零蚊仲要跟埋嘢飲餐湯,單以性價比來講冇咩可以負評。
甜品
1️⃣心太軟 💲50
⭐️3.8/5
心太軟即點即焗所以等咗都一段時間,因為怕唔夠熱所以隨便影咗兩張相就開動。呢份甜品唔算甜,流心做到剛剛好朱古力味幾重,蛋糕亦都幾滑ok。
2️⃣糯米糍 💲45
⭐️4.2/5
成晚最有驚喜竟然係呢份綠茶糯米糍。糯米糍都有兩種口味嘅選擇,包括綠茶同紅豆。大大粒,個綠茶皮做得非常濕潤軟糯。入邊有鮮忌廉同綠茶蓉,甜度啱啱好。我忍唔住仲要問老細係咪自家製,老細話係佢哋自己整放咗鮮忌廉,仲問我好唔好食👍🏻。真係非常佩服佢地地呢份誠意。
總括:食到尾朋友同我講,呢間餐廳食物出品好有誠意,睇得出老細真係俾左大量心機去做。但就有少少比餐廳舊式裝修或者擺盤等等耽誤了,令到可能會少咗新嘅客人願意好主動去慢慢發掘佢嘅內在美,有少少可惜。叫左咁多嘢埋單六百零蚊,性價比👍🏻。
蝦多士
美國安格斯漢堡牛肉三文治
心太軟
蝦多士
美國安格斯漢堡牛肉三文治
心太軟
糯米糍
放工同男友去左佐敦廟街搵食,成條街都好多餐廳,最後選擇左間法國菜兩個人鋸下扒浪漫下😍 老闆話佢地嘅扒好靚,推介我地試下佢地嘅USDA Prime🐮,所以我就叫左塊薄切試試,另外再一人叫左個套餐,貪佢套餐有湯又有野飲🍹 美國熟成牛肉眼 薄切 ($268)老闆果然無推介錯,塊扒都好大塊下,一D都唔似係薄切,同平時餐廳食嘅厚度差唔多,即叫即整,我哋叫咗三成熟,廚師將血水鎖咗係塊肉入面,所以上碟嘅時候,成塊肉都唔會血淋淋, 感覺唔會太生,個火控制得剛剛好,我鍾意佢有口感得黎唔會好韌,肉嫩易入口,食落去牛味好重啲牛肉汁好juicy,令人回味😋 納米慢煮超厚切豬扒 ($99)🐷呢個厚切豬扒其實係晚市套餐嚟嘅,我主要係貪佢有湯同嘢飲先叫黎試試,呢個價錢我真係冇乜嘢期望,點知勁有驚喜,豬扒一啲都唔鞋,厚切得嚟,唔會咬唔開,啲肉係彈牙嘅, 而且豬味重,仲有我愛嘅薯條添🍟,超級有驚喜,呢個價錢我寧願加多少少錢食佢,都唔食X哥焗豬扒飯啦,食完就知真係差好遠~ 安格斯牛肉三文治 ($128)🥪🍖食完個牛再食呢個安格斯三文治真係遜色咗啲, 個包索曬牛肉嘅汁,咬落去係juicy係好食嘅, 我自己最怕就係食啲太乾爭

美國熟成牛肉眼 薄切 ($268)

納米慢煮超厚切豬扒 ($99)🐷

安格斯牛肉三文治 ($128)🥪🍖
食完個牛再食呢個安格斯三文治真係遜色咗啲, 個包索曬牛肉嘅汁,咬落去係juicy係好食嘅, 我自己最怕就係食啲太乾爭爭嘅三文治,但係呢一個唔會令我食一啖就要飲下水,最怕個種乾到吞唔落嘅感覺,所以都幾滿意~

整體上環境服務食物質素都好好,價錢我覺得係性價比高,老闆都好好人好好傾,不過佢同我哋講由於疫情同埋租金嘅影響,佢都好大困擾,令我哋都有啲唔開心,一間咁有心嘅餐廳喺香港真係越嚟越少,雖然餐廳都有做外賣黎增加額外收入,但係質素點都唔會有堂食咁好食,所以我非常之推介大家去嗰度試下佢哋嘅扒同食物,的確係用心製作,希望大家支持小店走過逆境~老闆加油🤗

Le Steak Specialiste
#天天foodies
#天天飲食_佐敦
評分:9/10

#Lesteakspecialiste #佐敦 #廟街 #Steak #牛扒 #豬扒 #hkig #foodphotography #foodphoto #hkfoodblogger #偽食評家 #食評 #食好西 #hkfoodies #instafood #一路食一路post #相機食先 #手機食先 #yummy #delicious #ilovesharefood #全力食 #日日食 #instafood
2021-08-03 12 浏览
好似呢種嘅香港舊式扒房西餐廳已經買少見少,款式食物選擇好多,晚市去到食晚餐dinner set比較划算店員推介生蠔,餐牌上沒有,有西非、紐西蘭款式,想食比較creamy的,所以點了西非生蠔,生蠔非常新鮮,而且很大隻,很重蠔味,海水味適中餐有是日餐湯 香草燒草飼牛肉眼($159), 點了半成熟,不過不失,配菜可以點飯、意粉或薯條 香煎野生鱈魚扒($208)很大塊 ,煎得很香脆,少骨, 鱈魚這樣的切法比較少見餐廳亦有提供酒類啤酒 有餐飲

餐有是日餐湯

餐廳亦有提供酒類啤酒

有餐飲

2021-07-31 15 浏览
琴日去咗一間佐敦舊式据扒餐廳,餐廳環境舒適,食物選擇都幾多,食物用料都幾好。香草燒草飼牛肉眼 $159牛肉眼扒都幾厚切,肉質好軟嫩,牛味香濃,帶有少少油脂,食落幾香又有肉汁😃 粗身薯條脆卜卜,香脆可口。香煎野生鱈魚扒 $208鱈魚扒份量都幾多,魚肉表面香煎裏面好嫩滑,塊皮係最正😍極品鮑魚酥盒 $99賣相都幾高級,鮑魚酥皮好蘇陒,裏面係蔬菜碎粒,上面個鮑魚彈牙又入味,但係一切開就散唒,食得有啲唔方便🙈

香煎野生鱈魚扒 $208
鱈魚扒份量都幾多,魚肉表面香煎裏面好嫩滑,塊皮係最正😍

極品鮑魚酥盒 $99
2021-07-31 62 浏览
🍴Le Steak Specialiste 佐敦不少特色餐廳林立, 這間位於廟街上的西餐廳性價比高, 吸引了區內不少街坊捧場。晚市套餐奉送是日餐湯及飲品,如需凍飲可加$5換購。📍蘑菇忌廉湯 (套餐餐湯)餐湯熱辣辣,忌廉味香味四溢,湯中有粒粒蘑菇,大愛。📍香草燒草飼牛肉眼 $159 (套餐)肉眼煎至7成熟,肉味香濃,肉嫩多汁,配以粗身薯條作伴碟,感覺美味亦飽肚。牛排份量不少,相當抵食。📍香草燒羊架 $258 (套餐)羊架煎至外香脆,肥瘦均勻,內裡充滿肉汁,吃下不感半分羶味,而且有清新的蔬菜作伴碟,中和了肥膩感。📍心太軟 $50這款甜品實在是無得彈,心太軟即點即製。雖然賣相不是精緻類別,但吃下卻令人印象難忘。建議大家上桌時趁熱切開,內裡充滿暖暖的流心朱古力,吃著讓人滿口充滿甜蜜滋味,推介。🔸小總結:餐廳佈置簡潔樸實,舒適好坐。食物味道不錯亦不花巧,真材實料,而且格價實惠,值得一試。👅 味道:4.6/5💰CP值:4.6/5🕴🏻服務:4.5/5🔰餐廳環境:4.5/5👀回頭率:4.5/5🍽 餐廳:Le Steak Specialiste 🌐地址: 佐敦 273-285 號寶發大廈地下6號舖#fo
🍴Le Steak Specialiste

晚市套餐奉送是日餐湯及飲品,如需凍飲可加$5換購。

📍蘑菇忌廉湯 (套餐餐湯)
餐湯熱辣辣,忌廉味香味四溢,湯中有粒粒蘑菇,大愛。

📍香草燒草飼牛肉眼 $159 (套餐)

📍香草燒羊架 $258 (套餐)

📍心太軟 $50

🔰餐廳環境:4.5/5
👀回頭率:4.5/5
🍽 餐廳:Le Steak Specialiste
🌐地址: 佐敦 273-285 號寶發大廈地下6號舖

#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #hkfood #foodhk #hkfoodblogger #foodbloggerhk #foodblogger #hkfoodlover #foodig #hkigfood #igfood #likeforlike #相機食先 #吃貨 #食好西
2021-07-30
Wheeee (。・ω・。)ノ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و【熟成牛扒房 味力沒法擋】香港食熟成牛扒通常都好貴,自己買返屋企煎最平都要三百幾四百蚊,呢間餐廳嘅熟成牛扒真係好抵食🥺 晚市最平二百幾蚊已經有一塊,而午市只係百幾蚊咋😳呢間餐廳menu都幾多選擇,除咗有豬牛羊雞扒,仲有各款海鮮、Pizza、意粉、刺身、印度咖喱等等🤤 佢午市就更加抵食,有好多好平嘅選擇,相信質素同晚市應該一樣😋 環境方面,裝修偏懷舊感覺,空間寬敞,乾淨企理,夜晚燈光偏暗🤏🏻我哋每食完一樣菜式,老闆都會嚟幫我哋換過隻碟,咁啲味就唔會撈埋一齊🍽 出面有啲餐廳都唔會咁做,估唔到小店都會有咁好嘅服務👍🏻 另外,老闆有同我哋介紹個menu,解釋吓啲牛肉咩分別,邊款靚啲等等🥩本身走嗰陣仲同老闆講話我哋下次會再去,不過佢就話份租約仲未傾好,如果傾唔掂的話只會做到下個月中🥲 即係可能得返半個月……~我是Menu~蘑菇湯 $55平時出街食,好多磨菇湯都稀到好似水咁🥲 不過當我哋試完呢度嘅湯之後,都讚不絕口,飲落口啖啖蘑菇粒,明顯係用一粒粒蘑菇打出嚟🍄 夠哂真材實料,好濃味好好飲🤓 唔好以為佢$55好似好貴咁,佢嘅份量係夠裝落兩個湯碗度,夠兩個人
Wheeee (。・ω・。)ノ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
【熟成牛扒房 味力沒法擋】
美國熟成牛肉眼 厚切

~我是Menu~

蘑菇湯 $55
平時出街食,好多磨菇湯都稀到好似水咁🥲 不過當我哋試完呢度嘅湯之後,都讚不絕口,飲落口啖啖蘑菇粒,明顯係用一粒粒蘑菇打出嚟🍄 夠哂真材實料,好濃味好好飲🤓 唔好以為佢$55好似好貴咁,佢嘅份量係夠裝落兩個湯碗度,夠兩個人share飲,真係好足料🥰

美國熟成牛肉眼 厚切 $418
如果俾我揀肉眼同西冷,我一定會揀肉眼,肉眼油香味重好多,亦都比較嫩滑,於是我哋就嗌咗塊Medium Rare嘅厚切肉眼試吓了🥩 切開一啲血水都冇,rest得剛剛好🥸 一入口,陣油香同肉汁即刻標曬出嚟,啲肉質好軟冧,而個面亦煎到有小小脆身,真係好抵食🤤 而除咗塊扒之外,佢啲薯條超長超大條,又炸得極香脆,咸度恰到好處,好耐無食過咁粗嘅薯條🍟 至於配菜方面,佢哋唔係落普通嘅黑醋同橄欖油,而係撈埋咗泰式調味嘅沙律菜,食落一啲都唔寡😌

蜆肉扁意粉 $139
佢呢度啲嘢食真係好大份,質素亦都幾好😛 呢碟意粉大碟得嚟又有好多蜆肉,啲意粉煮到al dente好有咬口,又會掛得到汁,好明顯食得出用咗白酒嚟煮🥂 除咗蒜香十足,更有些微嘅辣味,不過呢種辣不但唔會搶味,反而能夠吊起蜆肉嘅鮮味🍝 至於啲蜆肉呢就大大粒,亦都好鮮甜爽滑,令我哋想試埋佢其他海鮮😋
Tiramisu

Tiramisu $55
食完正餐就當然要食甜品啦,首先要讚一讚佢嘅賣相幾吸引🤤 老闆話佢哋係用意大利芝士整,食落去果然係有啲唔同,軟身得嚟又好Creamy,仲有淡淡嘅咖啡味🤩 而食食吓更可以點埋佢伴碟嘅朱古力粉一齊食,另有一番滋味🦦
焦糖雪糕

焦糖雪糕 (Free)
老闆好好人咁問我哋食唔食雪糕,本身已經好飽嘅我哋喺度猶豫緊,不過佢話係靚貨,咁就試吓啦🤪 雪糕啫~ 有第二個胃㗎嘛🙈食落真係好有驚喜,有好香嘅焦糖味之餘,仲有好多焦糖脆脆,的確係幾正🥰

~評分~ (5分滿分)
環境:🦦🦦🦦🦦
食物:🍯🍯🍯🍯
服務:🐻🐻🐻🐻
總分:💛💛💛💛

地址:
Le Steak Specialiste (佐敦)
佐敦廟街273-285號寶發大廈地下6號舖
2021-07-27
Tiramisu
焦糖雪糕
2021-07-27 17 浏览
行完街發現到尼間佐敦懷舊扒房晚餐set選擇有齊豬、牛、羊、雞、海鮮類提供多國菜式 價錢夠大眾化套餐嘅餐湯每日都有不同款式尼個蘑菇湯好濃稠 啖啖都食到蘑菇 好好飲美國安格斯牛肉漢堡三文治 $128(套餐)採用麥包三文治 夾著新鮮生菜與蕃茄 厚厚嘅安格斯牛肉 咬落爆汁好juicy 好滋味香草燒草飼牛肉眼 $159 (套餐)七成熟肉眼扒處理得剛剛好配以黑椒汁 店員亦特別推介沾海鹽更提升美味伴碟有厚切粗薯條 安格斯牛肉漢堡包 $148 (單點)再嚟一份漢堡 超級足料美味好鍾意咁多酸瓜實在太過滿足啦
行完街發現到尼間佐敦懷舊扒房
晚餐set選擇有齊豬、牛、羊、雞、海鮮類
提供多國菜式 價錢夠大眾化

套餐嘅餐湯每日都有不同款式
尼個蘑菇湯好濃稠 啖啖都食到蘑菇 好好飲

美國安格斯牛肉漢堡三文治 $128(套餐)
採用麥包三文治
夾著新鮮生菜與蕃茄 厚厚嘅安格斯牛肉
咬落爆汁好juicy 好滋味

香草燒草飼牛肉眼 $159 (套餐)
七成熟肉眼扒處理得剛剛好
配以黑椒汁 店員亦特別推介沾海鹽更提升美味
伴碟有厚切粗薯條

安格斯牛肉漢堡包 $148 (單點)
再嚟一份漢堡 超級足料美味
好鍾意咁多酸瓜