2020-10-05 382 浏览
對於那些愛寧靜,喜細味,有耐心,愛音樂,可慢㓉,懂欣賞的人仕,這就一間不可值得錯過的音樂主題樂土。這是一家三口打理的小店:老闆是音樂人,主理飲料。老闆娘用心烹調食物,慢工出細貨。小孩幫忙招呼客人,夠細心溫柔主動。我和太太試了下午茶後就立即決定留下吃晚餐,雖然陶笛演奏是不停重複,但百聽不厭,很久沒有試過長時間安靜下來,真的能洗滌心靈。菜色精美,現叫現做,所以花時間等待,但是非常值得。
這是一家三口打理的小店:
老闆是音樂人,主理飲料。
老闆娘用心烹調食物,慢工出細貨。
小孩幫忙招呼客人,夠細心溫柔主動。

菜色精美,現叫現做,所以花時間等待,但是非常值得。
剛剛去品嚐下午茶後決定留下吃完晚飯才走,食物即叫即做,所以需時但絶對值得等,一家三口打理餐廳:老板是音樂人、主理飲品,和他的音樂一樣高水準。太太負責食物,用心做,慢工出細貨,讚。小兒子招乎客人有禮貌和主動。那些最價錢平,大大碟,出品快和大聲說話的不適合這餐廳。
老板是音樂人、主理飲品,和他的音樂一樣高水準。
太太負責食物,用心做,慢工出細貨,讚。
小兒子招乎客人有禮貌和主動。
那些最價錢平,大大碟,出品快和大聲說話的不適合這餐廳。
2020-07-02 501 浏览
一入到去播埋啲陶笛音樂就好唔舒服,間店仲要一個人都無,仲有成間鋪吾比人大聲講嘢,d waiter講嘢細聲到乜都聽吾到,總之成餐聽住d陶笛音樂真係嘢都食吾落,一飲完杯嘢即刻走,重點杯嘢係無味,吾會再下次,建議吾鐘意講嘢既人黎應該幾enjoy。p.s.間店陣味好似去左大陸......

p.s.間店陣味好似去左大陸......
2020-06-02
2020-04-30 564 浏览
在炎热的中午抵达南丫岛,若不赶时间,这里是个静心休闲的好去处。李先生是音乐人,与妻子及小儿子一同经营这家全素餐厅。里面放着李先生吹奏陶笛的音乐,四处都贴着提醒大家安静与享受音乐的提示。李太太负责做菜,李先生做咖啡及饮品,儿子虽然年纪很小却很乖巧,迎送客人、点菜送菜都彬彬有礼,也很讲卫生。这里的餐具杯盘都很精致,看上去是精心挑选过,摆盘也很讲究。菜色看起来很好,虽然是全素菜、家庭经营,味道也十分不错。但是因为只有一家三口在经营,所以上菜速度是很慢的,我们一顿饭从前菜到甜品吃了超过一个半小时,有时间顾虑的食客千万要注意。很推荐追寻闲暇和美食的人们到此一试。
很推荐追寻闲暇和美食的人们到此一试。
2020-04-30
2020-04-18 450 浏览
等了35分鐘都未有東西吃,追了一次單。等了40分的時候才上了半杯紅菜頭湯。之後上了burger set,素肉有點濕而且鬆散。但味道OK。另外豆腐藜麥釀蕃茄的份量仲少過餵貓,請看圖片口罩作對比,兩粒勁細嘅蕃茄加半杯紅彩頭湯收你$108再加一,啲錢咁易賺,我都想開返間Cafe!做人有啲良心好,起碼要有四粒蕃茄先對得住你收嘅價錢啦,真係有冇搞錯,當人水魚咩?當時仲要間鋪另外兩個人已經食緊野,等成40分鐘先至做得兩個餐出嚟,如果大家大把時間先至好去,如果唔係真係會背脊骨落
上一篇話嚟到南丫島,梗係唔會就咁停啦。我哋經過另一間咖啡室,見到好特別,有陶笛音樂。上網見啲相,拉花嘅圖案非常之靚,即管睇睇!我哋叫咗一杯果仁Mocha同一份雪糕Waffle。大約10分鐘咖啡嚟到,的確好靚,朱古力味非常之濃反而咖啡味就少咗啲。再等多20分鐘,窩夫就嚟到,識落外脆內軟幾好,雪糕就相對可以再雪涷啲。總體食物幾好,服務既女士好有禮貌,張枱既設計都幾好,上菜速度可提升不過,需要講返餐廳其他位,首先餐廳有非常之多規則,大家要有心理準備,例如係要細聲講嘢,唔prefer追單,最低消費等等。另一樣野係餐廳好大聲咁播陶笛音樂,牆壁同枱上面亦都啲同陶笛有關嘅資訊,電視播住陶笛老師既演奏片段,亦都有售賣陶笛,對於因好奇陶笛音樂嘅客人來講未免太過hard sell,太多鳥。客人因爲夏天亦都唔prefer坐出面,希望餐廳可以調整吓。另外,門常關,未入去似乎睇唔到裏面有幾多人。
上一篇話嚟到南丫島,梗係唔會就咁停啦。

我哋叫咗一杯果仁Mocha同一份雪糕Waffle。

2019-07-28 568 浏览
每次去南丫島必食!貪佢夠靜,近碼頭,內有洗手間同埋最重要嘅⋯⋯食物質素!已經有兩年冇嚟,menu都唔同咗有lunch set可以係湯加主菜(99$ UP)或湯+2前菜+主菜+飲品(149$ UP)因為我係上船前餓得滯已經食咗包所以就只係要湯加主菜(+$15的黑椒大啡菇漢堡配粗薯條,正確全名唔太記得⋯⋯)而男朋友好似好餓就叫咗湯+2前菜+墨西哥夾餅配沙律+mocha ($149)因為所有野食都係即叫即整,所以都等咗10-15分鐘先上咗薯仔湯,上面仲好靚咁有塊薄荷葉飲落有淡淡黑椒味,我自己本身好鍾意黑椒就會想有多D但飲得出薯仔好足料!再上咗呢個肉串(又唔記得名)雖然係素食,但仍然做到沙嗲豬肉的肉質同口感沙嗲好惹味,辣度適中,如果可以想食多幾串然後到呢杯(又唔記得名)入面有奇亞籽、香蕉、仲有細細片薄荷係面因為本身奇亞籽冇咩味,但勝在口感夠豐富加埋薄荷成件事好fresh無耐就上埋burger黑椒汁大啡菇漢堡配薯條完完全全感受到佢有幾新鮮!feel到內至外都有熱!因為太大個所以要切開一半除咗大啡菇仲有蕃茄同菜隻菇勁juicy!切開係有汁流出嚟!至於薯條都係熱辣辣好脆好粗好正!然後仲有呢個墨西哥夾
每次去南丫島必食!
貪佢夠靜,近碼頭,內有洗手間
同埋最重要嘅⋯⋯食物質素!

已經有兩年冇嚟,menu都唔同咗
有lunch set
可以係湯加主菜(99$ UP)

湯+2前菜+主菜+飲品(149$ UP)

因為我係上船前餓得滯已經食咗包

因為所有野食都係即叫即整,所以都等咗10-15分鐘

薯仔湯

先上咗薯仔湯,上面仲好靚咁有塊薄荷葉
飲落有淡淡黑椒味,我自己本身好鍾意黑椒就會想有多D
但飲得出薯仔好足料!

肉串

再上咗呢個肉串(又唔記得名)
雖然係素食,但仍然做到沙嗲豬肉的肉質同口感
沙嗲好惹味,辣度適中,如果可以想食多幾串

然後到呢杯(又唔記得名)
入面有奇亞籽、香蕉、仲有細細片薄荷係面
因為本身奇亞籽冇咩味,但勝在口感夠豐富
加埋薄荷成件事好fresh

無耐就上埋burger
黑椒汁大啡菇漢堡配薯條

完完全全感受到佢有幾新鮮!
feel到內至外都有熱!

因為太大個所以要切開一半
除咗大啡菇仲有蕃茄同菜
隻菇勁juicy!切開係有汁流出嚟!
至於薯條都係熱辣辣好脆好粗好正!

然後仲有呢個
本身對佢冇咩興趣因為唔太好夾餅
點知好驚喜!
夾餅皮唔太厚,厚度適中易入口
入面餡有栗米、素蝦同唔知咩醬
個配撘意外地好match,會令人想食多幾啖
同埋素蝦好有咬口好彈牙!
sidedish 牛油果同沙律都好fresh
牛油果仲加咗少少lemon juice令佢更清新,又唔會變色

mocha
最後就係呢杯mocha喇
用料豐富層次好rich

下次仍會再到訪!
2019-06-29
肉串
mocha
2019-02-22 567 浏览
因為杯靚靚既咖啡吸引左我地去呢間cafe☺️去到其實已經過左lunch時間,所以成間鋪得我地4個,包場😝之前睇左其他人講黎呢間cafe食野係會有個大挑戰,就係講野要比較細聲避免影響其他人,真係好少咁細聲講野🤣不過如果唔得但又想試的話都可以改坐戶外位置我地叫左2個set lunch & salad 佢地既素食好正,勁唔似素,又唔油,好好味👍🏼最驚喜係墨西哥粟米沙律,呢個沙律等左好耐,黎到個樣真係靚到呢,超有心機同心思❤️仲要好味😋😋榛子拿鐵最好味👍🏼👍🏼抹茶拿鐵咖啡,比平時出面飲既苦d,抹茶味濃d不過佢用既杯真係好靚呀😍😍😍 拉花又好有心思❤️雖然野食飲品都真係等得比較耐,但如果你有時間想hea下,絕對推介👍🏼因為有誠意同心思既野都係需要等既
因為杯靚靚既咖啡吸引左我地去呢間cafe☺️

不過如果唔得但又想試的話都可以改坐戶外位置

我地叫左2個set lunch & salad
佢地既素食好正,勁唔似素,又唔油,好好味👍🏼

墨西哥粟米沙律

榛子拿鐵最好味👍🏼👍🏼
榛子拿鐵

抹茶拿鐵咖啡,比平時出面飲既苦d,抹茶味濃d

不過佢用既杯真係好靚呀😍😍😍 拉花又好有心思❤️

因為有誠意同心思既野都係需要等既
2019-01-05
午餐
墨西哥粟米沙律
榛子拿鐵
2019-01-13 489 浏览
我地揀左 #陶笛咖啡 ☕️,依間cafe 🍽 要講野好細聲🤭好 #安靜 🤫。鍾意靜靜地 #享受 😌 #清靜 #環境 一流,同埋唔好心急追上菜。我地叫左 #吉烈素豬扒巨型漢堡配沙律菜片薯條 🍟。另一個餐就 #歐式全日套餐我地再叫左杯 #咖啡 ☕️同 #士多啤梨乳酪 飲品。首先上左杯#紅菜頭 整成既熱 #湯 同 #沙嗲串燒 配 #有機沙律 🥗,個沙嗲串燒真係好好味。漢堡包🍔好大好高身。素豬扒好好味😋熱騰騰。全日套餐就驚喜🤩位係兩片多士,平時出面食多士通常都比牛油但佢係用蜜糖🍯再放上一層芝士烤焗。咖啡☕️用左隻好靚既紅茶杯裝仲拉花同寫字。士多啤梨乳酪上面仲有舊雪糕🍦,雪糕應該係用Dreyer's 雪呢嗱雪糕 ,因為食到有啲杏仁粒😁。食完依間 #cafe 覺得食物質素真係唔錯,又有 #心思 又 #用心造作 ,有時間又唔趕真係可以試下。

我地再叫左杯 #咖啡 ☕️同 #士多啤梨乳酪 飲品。

漢堡包🍔好大好高身。素豬扒好好味😋熱騰騰。

咖啡☕️用左隻好靚既紅茶杯裝仲拉花同寫字。

2018-12-03 407 浏览
難得有一日既假期,見天氣又好,我就自己一個走左入去南丫島出走一下。本身已經諗住行完山,想搵一間cafe靜靜地坐下,享受下一個人的時光。行過見到好多唔同既餐廳架,但我諗左好耐都無入去,直至見到這間,以陶笛為主題的餐廳。本來就好喜歡音樂既我,又喜歡恬靜既環境,所以一見到佢這間既特色就決定入去坐了。個老闆娘都好nice, 會走出黎開門招呼你入去坐低,又俾你慢慢揀想食咩。我本來叫左杯regular coffee, 佢都會特意提一提regular coffee 係無拉花。咁我難得今日悠悠閒,都想望下拉花開心一下,所以最後就叫左杯cappuccino.  (個老闆好似係陶笛大師同拉花都好有研究的!?)今次我叫左個set lunch $98, 有四樣野:(咖啡要另外加錢)1) Tomato soup個feel有點像bloody mary, 係甜酸苦辣都有的感覺,幾得意。2) Fresh Salad配Olive oil和黑醋!係我最鐘意既salad dressing3) 沙嗲素羊肉串個素羊肉口感都做得唔錯,不過我個人喜歡清淡啲,所以覺得個沙嗲就濃左少少。4) 香草白汁素蝦長通粉我好喜歡這個!個汁清清的

今次我叫左個set lunch $98, 有四樣野:
(咖啡要另外加錢)

1) Tomato soup

2) Fresh Salad

3) 沙嗲素羊肉串

4) 香草白汁素蝦長通粉
我好喜歡這個!個汁清清的,有微香既香草味,足夠既菇,長通粉個texture都剛剛好,有點嚼口不會太淋,而個蝦就有一點點彈牙的感覺得,都幾得意。我本身好少食素的,所以唔太知道素蝦應該係點。

整體黎講,我覺得如果你想搵一個清靜既環境享慢慢坐既話,這裡係一個不錯的選擇。餐廳背景係播放陶笛既音樂,佢唔係唔俾你講野,只不過唔想你太大聲講野。如果想大聲傾計的話,都可以坐出面。不過我覺得間餐廳最特色既都係你想享受清靜既時候,就黎整理一下思緒都好。

這間cafe是頗配合我這天悠閒的心情。
2018-11-29
2018-11-12 298 浏览
一進去餐廳,就聽到優美的陶笛音樂,這些樂曲還是老闆自己吹的。過了一會兒,一杯有拉花的咖啡就送來了,這杯我點的是玫瑰咖啡,除了有拉花以外,還有一些玫瑰的乾花在上面。不但如此,裝著咖啡的杯子和碟子都有玫瑰的圖案在上面,很有心思。入口純滑,有淡淡的玫瑰香,不會太甜,非常好喝。我們還叫了一杯牛奶錄茶,同樣有拉花和特意配搭的杯碟,在每一個細節裏我們都感覺到店主的誠意。然後,一個巨形的漢堡來了,雖然裡面沒有肉,但整個配搭很好吃。最後, 黑松露磨菇忌廉意粉也很很很好吃下次來南丫島我必定要再來!!!
下次來南丫島我必定要再來!!!
2018-08-10 482 浏览
食物算好食,但環境一般,老闆口中的"文化人"先岩去-大大張嘢 規則 貼係度,話"文化人不用看",內容主要係叫人吾好大聲說話,其實最嘈嘅係廚房的機械聲。。。(加上全場都好靜,餐廳吾應該咁"教訓"客人)-$98最低消費,lunch set竟然吾包飲品-等食物等左一小時。不過規則寫"請勿追菜" (老闆大曬)-吾識欣賞音樂,重複太多次,(可能因為我們大學生不是文化人)-食物質素ok,但性價比不高,傾計都比人話,一定不會再來
食物算好食,但環境一般,老闆口中的"文化人"先岩去

(加上全場都好靜,餐廳吾應該咁"教訓"客人)

-$98最低消費,lunch set竟然吾包飲品

-等食物等左一小時。不過規則寫"請勿追菜" (老闆大曬)

-食物質素ok,但性價比不高,傾計都比人話,一定不會再來

2018-08-04
2018-03-30 702 浏览
著重規矩嘅cafe,啲標示任何一個角落都見倒。主要係叫你傾偈唔好咁大聲、唔好催單、唔好影響店內播住嘅陶笛音樂。等嘢食係需要啲時間,如果你行程趕嘅就要考慮吓仲食唔食呢間喇。食物質素同咖啡都唔錯,唔趕時間可以一試。-杯碟幾靚-老闆娘有心有禮-不停播老闆嘅陶笛MV,間唔中聽吓冇壞,不過咁長時間不停loop的確有啲煩(呢點係好主觀嘅)-怕陶笛聲可以選擇坐室外-要大聲傾偈都可以坐室外-啲標示其實可以nice啲-等待時間唔係一般嘅長,真係有足夠時間先好食-食物同咖啡係唔錯嘅,食完你會忘記咗等餐嘅煩躁
食物質素同咖啡都唔錯,唔趕時間可以一試。

-杯碟幾靚
-老闆娘有心有禮
-怕陶笛聲可以選擇坐室外
-要大聲傾偈都可以坐室外
-啲標示其實可以nice啲
-等待時間唔係一般嘅長,真係有足夠時間先好食
-食物同咖啡係唔錯嘅,食完你會忘記咗等餐嘅煩躁
2018-03-28
2018-03-24 531 浏览
As a vegetarian and was so happy to see a vegetarian cafe existed in Lamma! Unfortunately this cafe didn't give me a good impression! First off , not a friendly environment because not even a welcome when I first walked in. I wasn't hungry so I was in a mood for a dessert 🤤so I ask the waitress (the whole time I asked her a question she gave me an "don't want to answer your question" attitude) then I found out they have tiramisu!! Only $48 not a bad price right! So I just wanted to get the tiram
) then I found out they have tiramisu!! Only $48 not a bad price right! So I just wanted to get the tiramisu to go but got rejected because that time was the minimum $98 charges per head. I mean really!? I just wanted it take out and not even taking up any of your room 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️so disappointed!!!!
2018-03-24
外卖自取
2018-03-17 419 浏览
今天下午去了lee ocarina cafe 呢間素食店食lunch,感覺超正,除了食物和㗎啡質素一流外,餐廳標榜靜,要求客人不要大聲説話,但不是禁止談話,這實在很難得,因為香港要找一個唔好那麽嘈的地方食嘢已經好難,無論搭車, 行街或一般酒樓快餐店都很嘈吵。但在這裡一面用餐,一面聽着悅耳的陶笛音樂 (原来cafe 老闆之一是一位很出色的陶笛音樂家),享受一刻的寧靜知平安,實是人生一大享受。因為餐廳只得老闆兩夫婦經營,所以食物製作有時會稍耐一些,但他們很用心做每一份order, 所以等下都值得。