2016-06-21 530 浏览
這肯定是一間沒有禮貌, 沒有品德, 而且自以為是的餐廳。 不能做到以客為本, 以客為先, 遇到有衝撞, 客人都已付錢準備離開, 亦會贈多句, , 這樣沒禮貌的餐廳, 是本人第一次見識.
這肯定是一間沒有禮貌, 沒有品德, 而且自以為是的餐廳。 不能做到以客為本, 以客為先, 遇到有衝撞, 客人都已付錢準備離開, 亦會贈多句, [好行夾唔送], 這樣沒禮貌的餐廳, 是本人第一次見識.
2016-06-19
2016-02-24 844 浏览
都市緊張的生活,街上到處人山人海,本身想去小島嘗試寧靜悠閒的滋味,想不到週末的南丫島和鬧市不相伯仲。但更意想不到的在這小島有一間推廣陶笛藝術的小店。裏面播放着陶笛的音樂,十分好聽,而且環境寧靜又舒適。一邊食嘢,一聽着陶笛,令人心情不經不覺放鬆了!所以食物即叫即做,等十幾分鐘也唔覺原隻蕃茄上有些芝士,味道清新得嚟又香濃。炒蛋又香又滑榛子咖啡陶笛小店環境優雅得嚟又舒適,舒適得嚟又有氣氛,食物又是高質素,南丫島必去之選
All day meal
原隻蕃茄上有些芝士,味道清新得嚟又香濃。
炒蛋又香又滑
Hazelnut latte
榛子咖啡

All day meal
Hazelnut latte
2016-01-21 485 浏览
與朋友在轉角位置偶然發現既café。她被一間大型茶餐廳遮蔽,若非經過時有少許音樂傳出,我真係未必發現到這間陶笛素食咖啡店。走進café,就如走進另一個世界。門外,有幾十乃至上百人發出既聲浪,熱鬧得很。門內,播放著動聽既陶笛音樂,食客們都好安靜咁食枱上分量十足既食物,即使講野,亦係低聲。一吵一靜之間既轉換令我不禁想到,入到黎先算係離開都市。由侍應帶位坐底,先比我地既唔係餐牌,唔係水,而係一張相––靜心BB的話。心中一突,才發覺此靜心非彼淨心。Café要求每位客人低聲說話,靜下心來邊聽陶笛邊食素。餐牌到了,放係面既係《四道菜的午餐》。望一望價錢,望一望內容,就知冇黎錯地方。$88有蔬菜湯,沙律,咖哩角同埋主菜(5選1),真心抵。我地叫左一份焗素肉醬意粉同埋白汁香草素蝦長通粉再加Latte同埋草莓乳酪特飲。(午餐唔跟餐飲,要另外加)係等食物既時侯終於可以慢慢睇下呢間café。門口擺放了很多陶笛,由小支既到大支既,由便宜既到貴既都有,更有很多趣怪既造型陶笛。原來呢到仲賣埋陶笛。旁邊有一部電視,播放著一名男士吹奏陶笛既MV。細看之下發現該名男士正在廚房沖出一杯又一杯既咖啡。問下侍應,先知原來係c
係等食物既時侯終於可以慢慢睇下呢間café。門口擺放了很多陶笛,由小支既到大支既,由便宜既到貴既都有,更有很多趣怪既造型陶笛。原來呢到仲賣埋陶笛。旁邊有一部電視,播放著一名男士吹奏陶笛既MV。細看之下發現該名男士正在廚房沖出一杯又一杯既咖啡。問下侍應,先知原來係café老闆。
等左一陣,前菜到了,份量唔細,賣相亦唔錯。湯係番茄湯,一聞就知落足料。
主菜到了,其實有少少驚食唔曬,因為單係主菜既份量已夠一個普通人食,仲要有湯布前菜。肉醬意粉同埋白汁長通粉既賣相好好。肉醬意粉上有厚厚既芝士,白汁長通粉上將素蝦,車尼茄同埋香草砌成裝飾,好好睇。
從咖啡既拉花可以睇到沖既人比左幾多心機落去,飲落去更感受到老闆既認真。草莓乳酪上竟然有雪糕球一個為本身已有濃厚香氣既乳酪加添美感。
2015-12-22
庆祝纪念
圣诞节
2015-12-27 388 浏览
呢間餐廳係我去到南Y島好想去吃野的cafe餐廳、去到老闆同老闆娘都好nice,主要呢間cafe要靜靜欣賞美食和主人家淘笛美妙音樂!沒有了城市的緊張和壓力好舒服!聽住優和的音樂聲,週邊的客人個個好專重餐廳本身要靜的文化,形成了一個完美的用餐環境、香港要找到這樣用心為客人提供優質的用餐環境真是絕無僅有!希望大家能去體驗和珍惜!今天好幸運剛好不用等位每人平均消費100左右真的超級抵吃!真的無選擇錯
2015-12-26
庆祝纪念
圣诞节
2015-10-31 305 浏览
來到這間以陶笛為賣點的café,聽著悠揚的陶笛音樂,非常放鬆。平日很少留意這樂器,想不到原來十分悅耳,真的大開耳界。素蝦長通粉:長通粉偏硬身,但挺好吃,素蝦份量剛好,味道也不錯。素漢堡:份量很大份,超厚的漢堡和麵包,加上沙律醬和生菜,吃起來非常豐富,十分美味。薯條也很粗很脆,十分滿意。其實素菜也可以很好吃很豐富,這間Café就是最佳例子。
其實素菜也可以很好吃很豐富,這間Café就是最佳例子。
2015-10-02 308 浏览
十一國慶假期去南丫島一日遊,原先打算在《南島書蟲》食lunch,但十二點到門口發覺沒有開門以為撞正休息日(後來才知只是遲了開門),結果誤打誤撞發現了這間夫婦經營的小店:丈夫是陶笛樂師,太太下廚煮素菜(店內的雜誌剪報寫她是茹素的)。落單時店員講明由於是即叫即做,所以要等起碼十五廿分鐘,我覺得無所謂,在南小島慢活一下又何妨,而且店內播放著男店主的陶笛表演,邊聽邊等也OK(但後來越來越多客人有小孩就有點吵耳)。我點了All Day Meal,而老婆叫了素肉醬意粉。All Day Meal有兩塊法國包,所以一定吃得飽,茄汁豆好像是自家製,因有很酸的醋味道,而且豆不是像罐頭的很腍,但蛋有點"削",但是最遺憾是沒有我喜歡的炒菇菇。素肉醬意粉就有很多的cheese topping(老婆還嫌太多添)。最後還加了一份tiramisu,很creamy很rich,而且rum酒味很香(而家很多tiramisu都無酒味!)很喜歡這有家庭氣氛的小店。
我點了All Day Meal,而老婆叫了素肉醬意粉。
All Day Meal
素肉醬意粉
tiramisu
很喜歡這有家庭氣氛的小店。
题外话/补充资料: 原來lunch不跟餐飲,要分開叫。
2015-10-01
All Day Meal
素肉醬意粉
tiramisu
2015-08-31 442 浏览
老闆李先係陶笛高手,不時有晚間表現,好多時都會滿座。Latte竟然會有陶笛圖案 咖啡豆未必最新鮮,但個奶泡真係打得唔錯叫左素漢堡+薯條,另外一個芝士素肉醬意粉。薯條好fresh好raw 最重要係件漢堡素肉,有1.5cm厚!個面包仲好脆!
老闆李先係陶笛高手,不時有晚間表現,好多時都會滿座。
Latte
Latte竟然會有陶笛圖案
 咖啡豆未必最新鮮,但個奶泡真係打得唔錯
素漢堡
叫左素漢堡+薯條,另外一個芝士素肉醬意粉。

薯條好fresh好raw
 最重要係件漢堡素肉,有1.5cm厚!個面包仲好脆!
2015-08-29
Latte
素漢堡
2015-02-02 342 浏览
一行二人到了這間不太容易被留意到的CAFE,店內的人都很有禮,格局看來似是家庭式經營。是日精選$68,我點了素肉醬意粉,友人點了白汁素蝦長通粉。(掛住食都吾記得影相)素肉醬意粉大大碟,好抵食!味道都好好,非常野味!白汁素蝦長通粉就比較淡味,吾會太’溜’,適合吾中意太濃味既人選擇。我地最後每人仲加左$10飲左杯即磨即沖既熱咖啡,好香濃,推介!一路食住野一路聽住陶笛演奏,真系好寫意好悠閒過左一個下午!有機會一定會再來!

素肉醬意粉大大碟,好抵食!味道都好好,非常野味!

一路食住野一路聽住陶笛演奏,真系好寫意

好悠閒過左一個下午!有機會一定會再來!
2015-01-31
  • 熱咖啡
2015-01-16 468 浏览
南丫島是一個十分遊閒的小島,没有連鎖店,有的都是士多. 大狗們都不怕人, 直接在你身邊走過或坐在店旁, 遊然自得.這裏也有不少食店,這次我們撞入的這間素食, 令我留下很心刻印象.Lee Ocarina Cafe 是在牛記旁邊, 是間推廣陶笛的素食店,感覺很新鮮和特別店內不時有陶笛演奏,有時還有結他演奏呢!男主人很熱心為顧客們介紹不同的陶笛,小巧的,手掌般大的,專業的也有. 當中貓頭鷹陶笛很生動,不論外型或是聲音都彷如真的貓頭鷹, 有時間去南丫島的話,不要錯過,要去見識見識下呀!在這裡發文,當然重點是食物,Lee Ocarina Cafe 真的非常美味! 忌廉湯不錯,香甜味濃.粟米是新鮮,非罐頭出來沙津口感清爽.我們選了蕃茄味的汁.但這汁非酸酸甜甜, 而是有微辣及有少少酸,十分開胃.加入伴汁後,整碟沙津很快就送入我肚裏.上圖為肉醬意粉, 下為黑椒雞扒意粉.先說黑椒雞扒意粉,意粉一入口,真心有些感動.意粉, 大家一定有食過,但又有多少次,大家會記下他呢?就算嘗了過百元的意粉, 好吃的都是汁和配料,敗北總是重要但被忽略的意粉但這裡的意粉,落口彈牙,加上有自家的香草,令意粉的小麥香味再出現.再

店內不時有陶笛演奏,有時還有結他演奏呢!

忌廉湯不錯,香甜味濃.粟米是新鮮,非罐頭出來
沙津口感清爽.我們選了蕃茄味的汁
.但這汁非酸酸甜甜, 而是有微辣及有少少酸,十分開胃.
加入伴汁後,整碟沙津很快就送入我肚裏.
上圖為肉醬意粉, 下為黑椒雞扒意粉.
先說黑椒雞扒意粉,意粉一入口,真心有些感動.

意粉, 大家一定有食過,但又有多少次,大家會記下他呢?
再加上那没有半點味精的黑椒汁
,我吃完所有意粉,也沒有飲過半口水
再說,扒餐內的配菜,冬菇,茄子,西蘭花,全都有暖暖的汁.
女主人全都是即叫即做.這才可令不起眼的配菜,柔軟多汁,對我來說,是變了主菜!
雞扒方面亦是素扒,但口感結實,亦没有味精在內

肉醬意粉方面,我也有試過,意粉還是同樣高水準.

蕃茄絕對新鮮,因吃到有不同的酸甜味道.
肉醬乾身,就算底層也没有汁水

我們之後跟女主人談話,先知她堅持不加任何味精.

難怪我們中途也不需飲水,食完也不覺口渴
也許是我自己的偏愛, 我十分喜歡這裡對食物的細心
這也是我特意寫食評的原因.

來南丫島過遊閒下午,可試試Lee Ocarina Cafe.
他們醉人的音樂,加上用心烹調的食品,會令你忘記市區急速的生活

2015-01-10
  • 黑椒雞扒意粉
  • 肉醬意粉
  • 南瓜意粉
落船後一路沿着大街行,先見街上的poster上面的陶笛,素食食物……那就諗住去試試看。真是無去錯,比我遇到一位有心人,致力推廣陶笛的音樂藝術家。好開心可以一邊可以聽現場陶笛音樂演奏,一邊食素食。現場音樂表演十分專業,又好聽。至於食物方面,真是好好味呀!南瓜焗素豬扒意粉超正,素豬扒又鬆又脆,芝士味香濃,份量十足。估唔到素食都可以咁好食,唔講真是唔知係素食。咖啡又香又滑,真是十分值得推介!
芝士南瓜焗素豬扒意粉

估唔到素食都可以咁好食,唔講真是唔知係素食。

香濃咖啡

咖啡又香又滑,真是十分值得推介!
芝士南瓜焗素豬扒意粉
香濃咖啡
  • 南瓜焗素豬扒意粉
星期六晚與三五知己在榕樹灣偶爾看到一個易拉架cafe店的廣告,它不是在大街,所以不易被發現。加上開業只有一個月, 所以人流不算多!當時餐廳正在拍攝食品照片,我們被食物的外觀深深吸引著,跟住有一位熱誠友善,燦笑容的女士出來清楚地作了介紹,原來是一家西式素食店,特別之處是,它亦是一間陶笛餐廳。一進餐廳,便看到各式各樣不同大少的陶笛,真叫人大開眼界。 餐廳內的設計簡約舒服,食品選擇不算太多,但夠精,我們點了幾個主菜,每個份量十足,芝士味濃,進食時深深感受到年青老板娘用心烹調出來的美食,雖然是全素,但素蝦素肉全部都好逼真,好好味! 其中一份焗薯,意想不到的是有很多不同配料,其中炒蛋,好滑好嫩,是高質素之作。而肉醬意粉及焗豬扒天使麵,與真實的一樣質感及好味,還有凱撒沙律,好大碟好抵食,買相及味道一流!最最最特別的是,在這裡除了可享受美食外,居然可以有機會聽到專業陶笛演奏家演奏, 以前很少接觸陶笛,這次才發覺原來陶笛好好聽,我們都陶醉了! 這演奏家亦是餐廳老闆, 他很年青但音樂造詣很高,他很友善及和藹,居然毫不吝嗇地與我們分享陶笛的心得,還教我們怎樣吹,我們實在上了寶貴的一課。這餐廳還有一個優點,

當時餐廳正在拍攝食品照片,我們被食物的外觀深深吸引著
,買相及味道一流!
這餐廳還有一個優點,老闆很樂意讓客人流連在店內,吃飽也不用趕著走,我們足足坐了接近3小時,是三五知己聊天的好去處!而結帳時, 每人平均也不需HKD100,實在超值!
鮮蝦長通粉
焗薯餐
凱撒沙律
焗豬扒天使麵
题外话/补充资料: 學習陶笛時可以試吹, 也可以即時買下喜歡的陶笛
2014-08-16
鮮蝦長通粉