2023-06-04 133 浏览
之前lunch time 係公司附近散步🚶🏻‍♀️個陣見到呢間餐廳幾多人食,所以今次嚟呢間食下😌⭐️ 李派海南雞🐔飯海南雞一人份分量都有雞嘅四分一至二分一多。可以點薑蓉、辣椒🌶️醬、黑醬油,個人鍾意點薑蓉&辣椒醬。雞肉好嫩滑,亦已去骨,方便食用👍🏻雞皮就好薄而爽滑。飯粒微黃🤏🏻及比較淋身,好香但唔會好油膩😋😋⭐️椰青🥥椰青係原個上,都幾大個下。椰汁好清甜帶點甜,最近熱到好似係焗爐到咁,飲完好消暑解渴🥵

⭐️ 李派海南雞🐔飯

李派海南雞飯

⭐️椰青🥥

椰青
李派海南雞飯
椰青
  • 海南雞飯
2023-06-04 76 浏览
【上環•LeeLaksa】✨@lee.laksa————————————————————————鄰近上環地鐵站a2出口步行5分鐘正宗檳城新加坡菜 串燒食落有驚喜 服務周到上午餐快靚正🌏🌞🍯|李派海南雞飯拼白胡椒肉骨茶|HKD 118肉骨茶香味即時撲鼻 飲落即刻醒神事關香濃辣嘅胡椒味入口打咗個冷震 從未試過有胡椒特濃嘅肉骨茶 入面有重料 肉骨 豬肚 蒜頭 配料十足 十分驅風 另外值得一讚嘅係椰香味特濃嘅油飯 雞肉不過不失水準一般 配上三色醬可以因應個人喜好點綴一番🍯|檳城蝦麵|HKD 86配料好足有蝦、豬腩片、芽菜、通菜、豆卜、炸蔥,湯底味道濃厚,米粉及油麵口感爽彈 正!🍯|香辣大蝦串燒|HKD 65 出色好味嘅沙茶醬配上口感彈牙既蝦串 值得推介 食到停唔到口😍🦐🔥🍹|香茅青檸荔枝梳打及熱情果芒果沙冰|HKD 36×2果味唔算太出 但係伴隨著沙冰及梳打水 清涼消暑🍋🥥🍒🥭🍹
【上環•LeeLaksa】✨@lee.laksa

🍯|檳城蝦麵|HKD 86

🍯|香辣大蝦串燒|HKD 65

🍹|香茅青檸荔枝梳打及熱情果芒果沙冰|HKD 36×2
果味唔算太出 但係伴隨著沙冰及梳打水 清涼消暑🍋🥥🍒🥭🍹

今日嚟開上環呢邊探朋友,同老公食埋嘢先過去~搵到呢間好似幾唔錯、價錢又經濟嘅新加坡菜餐廳🌟去到門口就見到有Lunch set 😍Weekend晏晝時段都有lunch set 真係算幾好❤️我哋兩個人嗌咗➡️新加坡喇沙米線 $82個喇沙都幾大碗🫢入面除咗有米線之外,有魚蛋、魚片、蝦,豆卜、半熟蛋➕通菜做配料🥢非常豐富❗️喇沙味道唔錯,惹味得來唔會太辣👍🏻迎合到想要惹味但又唔食得太辣嘅朋友🤭白烚嘅蝦肉都好夠新鮮,蝦肉彈牙而不霉👏🏻半熟蛋都做得唔錯,質感軟溶滑溜💕李派海南雞飯 $88有湯有飯仲齊晒三個醬料🌟真係一個正宗嘅海南雞😌雞肉夠份量,入口嫩滑無骨又唔肥,部份雞皮已經幫忙分開咗,仲有啲青瓜食下🤭👍🏻油飯亦粒粒分明👏🏻斑蘭咖吔多士 $28竟然係一塊麵包入面攝入斑蘭醬➕牛油🫢真係第一次見,又幾有創意嘅🤭食起上嚟冇平時食嘅咁油膩➕冇咁厚,感覺食邪惡野都冇咁heavy😌🥢街頭雞串燒 $68一客有四大串❗️雞肉份量唔少,燒得唔會太乾👏🏻配埋一個偏向喇沙味嘅沙嗲醬,唔係平時食嘅沙嗲醬味來~跟餐飲品馬來拉茶(凍)係用煉奶沖嘅,絕對唔係港式奶茶😌唔算好濃味~🥢香茅青檸荔枝梳打超鍾意呢一杯飲品❣️又靚又好飲💯飲起來
今日嚟開上環呢邊探朋友,
同老公食埋嘢先過去~
搵到呢間好似幾唔錯、價錢又經濟嘅新加坡菜餐廳🌟

去到門口就見到有Lunch set 😍

我哋兩個人嗌咗➡️
新加坡喇沙米線 $82

個喇沙都幾大碗🫢
非常豐富❗️
喇沙味道唔錯,惹味得來唔會太辣👍🏻
迎合到想要惹味但又唔食得太辣嘅朋友🤭
白烚嘅蝦肉都好夠新鮮,
蝦肉彈牙而不霉👏🏻
半熟蛋都做得唔錯,質感軟溶滑溜💕

李派海南雞飯 $88

有湯有飯仲齊晒三個醬料🌟
真係一個正宗嘅海南雞😌
雞肉夠份量,入口嫩滑無骨又唔肥,
部份雞皮已經幫忙分開咗,
仲有啲青瓜食下🤭👍🏻
油飯亦粒粒分明👏🏻

斑蘭咖吔多士 $28

竟然係一塊麵包入面攝入斑蘭醬➕牛油🫢
真係第一次見,又幾有創意嘅🤭
食起上嚟冇平時食嘅咁油膩➕冇咁厚,
感覺食邪惡野都冇咁heavy😌
🥢
街頭雞串燒 $68

一客有四大串❗️
雞肉份量唔少,燒得唔會太乾👏🏻
配埋一個偏向喇沙味嘅沙嗲醬,
唔係平時食嘅沙嗲醬味來~

跟餐飲品
馬來拉茶(凍)

係用煉奶沖嘅,絕對唔係港式奶茶😌
唔算好濃味~
🥢
香茅青檸荔枝梳打

超鍾意呢一杯飲品❣️又靚又好飲💯
飲起來有輕微嘅薄荷➕青檸香,
帶有啲荔枝嘅甜味,酸甜味平衡得非常好👏🏻
仲有成支香茅喺杯飲品入面🫢
食完濃味食物飲呢杯咁清新嘅梳打真係一流🥰
午餐
2023-05-27 140 浏览
LeeLaksa上環皇后大道中302號地舖G/F, 302 Queen's Road Central, Sheung Wan5月尾天氣熱到7月一樣,這星期氣溫高達36度,出熱汗。入間餐飯食東西,涼一下冷氣。6點前有tea set 連飲品 $62 新加坡喇沙,湯底濃厚,充斥住椰奶香。配料方面有魚片頭,蝦,豆腐卜,雞蛋等。悶熱日子食salad ,$78 牛油果雞絲沙律,是健康又開胃的,見到仲大大碟,有青瓜絲 ,紅蘿蔔絲同椰菜絲,個汁就酸甜中帶辣,女生當主食也可以。$48 半熱蛋配咖央多士 脆如餅乾的多士,夾了厚牛油同抹上咖央醬。半熟蛋正宗食法是加醬油攪均食。鹹蛋黃雞翼,那層鹹蛋黃醬絕對是精髓,雞翼先炸到香脆再兜上層醬,香口惹味。
LeeLaksa
上環皇后大道中302號地舖

2023-05-15 141 浏览
難得去到上環,見到依間餐廳門面咁靚就入去試下。入面有唔同既東南亞野食,我揀左個海鮮喇沙食,個湯都好香濃,係材料比較少啲,依個價錢可以再多啲料就好。以佢包野飲黎講,都唔錯的👍🏻
2023-05-08 191 浏览
新加坡美食一向以其多元與豐富著稱,而這家新加坡餐廳更是其中佼佼者海南雞飯配白胡椒肉骨茶雞肉滑嫩多汁,口感極佳經典的油飯煮得恰到好處,米飯每一粒都充滿了雞肉的香氣,搭配上特製的豉油,辣椒醬,味道更是層次豐富,讓人回味無窮肉骨茶的湯頭非常濃郁,滿滿的白胡椒味道在舌尖綻放,讓人一試難忘而燉煮良久的豬肉則軟嫩入味,與湯頭相得益彰雞絲鴨絲湯金邊粉是一道絕佳的湯品雞絲和鴨絲的絲滑口感搭配上清爽的金邊粉,讓人食欲大開湯頭則是鮮美可口,喝下一口瞬間讓人精神一振參峇醬燒豬頸肉豬頸肉經過慢煮後,肉質變得鮮嫩多汁而參峇醬則為這道菜增色不少醬料濃郁、微辣,與豬肉完美結合,讓人一嚐難忘

海南雞飯配白胡椒肉骨茶

雞肉滑嫩多汁,口感極佳
而燉煮良久的豬肉則軟嫩入味,與湯頭相得益彰

雞絲鴨絲湯金邊粉

是一道絕佳的湯品
雞絲和鴨絲的絲滑口感
搭配上清爽的金邊粉,讓人食欲大開
湯頭則是鮮美可口,喝下一口
瞬間讓人精神一振

參峇醬燒豬頸肉

豬頸肉經過慢煮後,肉質變得鮮嫩多汁
而參峇醬則為這道菜增色不少
醬料濃郁、微辣,與豬肉完美結合,讓人一嚐難忘

2023-05-02 189 浏览
成日途徑呢間舖都好想食但每次都食到十成飽先經🥲今次把心一橫特登空肚食晚餐🤣✨李派海南雞飯拼喇沙$108呢個餐真係可以話救左我一命🤭皆因我眼闊肚窄 貪一想二想食海南雞之餘又想食喇沙佢可以話滿足晒我既願望呀💕雖然話就話係雙拼份量變小但海南雞仍然好多件 巧滑巧嫩呀食到唔停得口 喇沙亦相當正宗係我至愛既椰味偏重架耶~🤪✨參峇牆燒豬頸肉$85會唔會多左少少🤣不過身為肉女既愛大愛呀每件都厚厚 唔會過實咬到牙都崩✨牛油果雞絲沙律$75多肉之餘也要懶係健康😄啲雞肉同海南雞可能係出至同一隻雞都係滑嘟嘟咁 又多絲好多紅蘿蔔絲青瓜絲同椰菜絲再加上牛油果同雞肉組成酸酸甜甜亦相當開胃✨椰汁珍多冰$36個杯好特別 一個牛奶樽咁椰味好重好重 我好愛!❤️💖呢度太多太多野想食 絕對要再encore🥺
成日途徑呢間舖都好想食

個杯好特別 一個牛奶樽咁
椰味好重好重 我好愛!❤️💖

呢度太多太多野想食 絕對要再encore🥺
2023-04-18 263 浏览
今日食尼間喇沙米線,之前都食咗幾次都覺得幾好食,但今次有一個好難忘嘅體驗。Lunch食食吓嘢俾人趕 「唔好意思用餐時間就到」,我杯嘢飲都未飲完,真係感到非常愕然。我都係lunch time食一個鐘,一個人靜靜地放鬆吓,野飲都未飲完,45分鐘用餐時間都真係第一次聽。12:13入場坐底,12:54已經要趕我走?41分鐘 內 我要睇menu,點餐,再等埋野食到,再食埋野食,20分鐘都吾知有無,真係趕頭趕命。非常差的用餐體驗,之後都吾會再食尼間。Black list 🤧45分鐘 用餐時間你一係一早講,一係寫出黎。 態度😡極差

非常差的用餐體驗,之後都吾會再食尼間。
Black list 🤧45分鐘 用餐時間

你一係一早講,一係寫出黎。 態度😡極差
2023-04-13 903 浏览
朋友鍾意食海南雞,上網見到呢間嘅海南雞唔錯,仲有佢鍾意肉骨茶,所以就去試吓啦。入到去見到裝修都好有新加坡嘅小店格局,仲有見到好多唔同嘅梳打水樽令到變到好似更加小店嘅感覺,座位亦都十分闊落。 分別同朋友嗌咗個李派海南雞飯,佢就叫咗個海南雞飯之外,再拼埋肉骨茶。海南雞飯包咗一個湯一大碗油飯同埋海南雞,碗湯入邊有好大舊冬瓜,所以成碗湯都好清甜,海南雞飯份量豐富且吸引。海南雞仲要有雞髀及雞翼。雞肉就已經去骨,食起黎非常方便。雞肉嫩滑,同平時海南雞有啲唔同,佢相對上係有少少餘溫,底仲有一層脂肪啫喱,唔會話好乾,雞味濃郁。油飯相對上冇咁黃,但係食落去雞油味都好重,粒粒分明。配菜嘅青瓜亦都非常爽口。佢配上嘅醬都係十分之高質,薑磨到非常之柔滑,所以食落去唔會話好辣,而豉油呢就係相對上比較濃厚同潔身,點完撈飯食啱啱好。最後肉骨茶嘅白胡椒味及蒜頭味比較濃,偏向新加坡風味。除此之外,入邊仲有大舊豬骨,豬骨好淋,肉骨分離好容易,非常容易入口。椰汁芋圓三色芋圓煙韌軟熟,非常之甜滑,而且大大粒,份量足夠,除咗芋圓之外,亦都有啲綠色嘅啫喱。而且椰香味濃,唔會係死甜,同甜品舖有得揮,兩個人一碗嚟食,已經啱啱好。飲品方
椰汁芋圓
飲品方面,青檸蜜解渴之餘又開胃醒神,蜜糖亦都香甜,整體非常清爽。熱情果芒果沙冰,亦都係啲冰打得好夠,說唔會話有食冰嘅感覺,飲落去亦都好濃味,唔會話係非常之淡味,解熱一流,十分透心涼。
見佢除咗依啲新加坡菜式之外,都有其他串燒同埋海鮮等等,下次會再試吓其他嘢。
2023-04-06
餐廳:LeeLaksa地點:上環皇后大道中菜式:新加坡馬拉菜式餐牌:茶餐10選一,有多款飯粉麵,仲有多士同薄餅,配冷熱飲品8選一,另外仲有沙律同小食。另收加一。馬來炒貴刁 $78 另加一馬來炒貴刁係用鑊仔上,份量超多!貴刁主要係河粉,都撈左少少油麵,味道唔會太鹹,都唔會太油膩,濕潤度適中。連埋蔥條,洋蔥絲,同芽菜一齊炒,仲有花生碎比你撈埋加添口感。配料有去殼蝦3隻,唔少脆口八爪魚塊,同少見既蠟腸4片。伴有青瓜粒,洋葱絲同半粒車厘茄可解膩。辣椒放碟邊,都好辣架!新加坡喇沙 $62 另加一新加坡喇沙超大碗,係正常午餐分量。呢度原來係用白色麵,質感比較腍身同痴埋。個喇沙湯香滑,辣度剛好,梛汁又夠,好惹味。配料有去殼蝦兩隻開邊,炸魚蛋三粒,炸魚蛋絲幾條,吸汁豆卜4件,半隻糖心蛋,爽口芽菜同通菜,面頭灑上脆脆。雖然炸魚蛋細細粒,不過食落都唔差。糖心蛋個心好滑。另上青檸一粒同參峇醬比你自己調味。參峇醬燒豬頸肉 $65 另加一參峇醬燒豬頸肉一客10片左右,切割好有心思,燒得燶邊而肉質爽口兼嫩口,食落啖啖肉。伴有青瓜粒,洋葱絲同半粒車厘茄可解膩。另上參峇醬比你自己調味。個參峇醬少少辣,好惹味。大蝦青木
餐廳:LeeLaksa

新加坡喇沙 $62 另加一
參峇醬燒豬頸肉 $65 另加一

大蝦青木瓜沙律 $68 另加一
大蝦青木瓜沙律
大蝦青木瓜沙律有去殼蝦兩隻開邊,下底係青木瓜絲撈青瓜絲撈紅蘿蔔絲撈少量青豆角加紫梛菜絲,伴有兩粒車厘茄。面頭加上花生碎同脆脆。味道完全唔辣,都算清淡。
桔仔話梅水(跟餐), 香茅青檸荔枝梳打(跟餐)
香茅青檸荔枝梳打(跟餐)
跟餐飲品都有幾款揀。香茅青檸荔枝梳打真係有大大枝香茅,味道完全唔甜,似梳打水,解渴得黎又唔會太肥,荔枝味道主要係底部,建議搞起先飲。
桔仔話梅水(跟餐)
桔仔話梅水有大大粒青檸同話梅,仲有桔皮喺底,味道微甜,感覺健康。
科羅娜啤
科羅娜啤(跟餐)
跟餐居然有大大支科羅娜啤,超抵!
總括而言,茶餐做呢個價錢有正餐分量仲包大大杯飲品真係抵食!
2023-04-12
2023-04-08 186 浏览
心思思想食新加坡菜,咁啱見到公司附近就有間Lee Laksa😍2點幾去食都仲好多人,睇黎質素唔錯!海南雞飯 ($68)評分:💛💛💛💛🖤呢個係一個set,包左冬瓜湯同埋野飲,我就加左$20要左個椰青🤤椰青好後生,刮啲肉就知,好q彈同滑嘟嘟😋清甜解渴!海南雞肉都幾滑,點埋醬油同蒜,同油飯一齊食好夾味😍而且份量非常飽肚!半熱蛋配咖央多士 ($48)評分:💛💛💛💛🖤每塊麥香多士都夾左滿滿牛油同咖央,甜甜脆脆,好食😋我就落埋醬油撈勻半熟蛋之後搽滿多士,令每啖都充滿蛋香😍整體推薦指數:💛💛💛💛🖤

海南雞飯 ($68)
評分:💛💛💛💛🖤

半熱蛋配咖央多士 ($48)
評分:💛💛💛💛🖤

整體推薦指數:
💛💛💛💛🖤
2023-04-04 113 浏览
星期日午餐set lunch,一款主食連一杯飲品,大約八十蚊起,要加一。性價比較低。叫咗一個海南雞飯,油飯偏硬,味道還可以。雞唔夠滑有點柴亦唔夠入味,份量算正常。湯一般,湯裏的冬瓜超硬,冬瓜似生的煮了應該沒幾分鐘,冬瓜應該只是裝飾,根本咬不開。另外叫了一個蝦湯麵,辣味搶喉,味道只是一般,份量亦不多。麵有點過淋。飲品亦沒什麼味道。

飲品亦沒什麼味道。

2023-04-04 95 浏览
海南雞飯配喇沙雞肉份量多,淋滑幼嫩。喇沙湯頭香濃,椰子味濃烈,配料十足,有蝦,魚蛋,豆卜,流心蛋...米線爽身彈牙,吸收晒湯底精華。食過咁多次,個湯頭呢間都數一數二,好正丫。馬來拉茶正宗拉茶,不會太甜,香濃幼滑。蝦頭膏炒通菜第1次試蝦頭膏炒菜,鮮味鹹香味平均分佈喺通菜上,雖然通菜現在不是時令,但都好幼嫩。咖央多士邪惡的多士,鹹鹹甜甜,好食。香辣大蝦串燒蝦肉彈牙,醬汁可口香濃,微辣,最重要係唔使剝殼,食起嚟好方便。
海南雞飯配喇沙
雞肉份量多,淋滑幼嫩。

馬來拉茶
正宗拉茶,不會太甜,香濃幼滑。

蝦頭膏炒通菜

咖央多士
邪惡的多士,鹹鹹甜甜,好食。

香辣大蝦串燒

放工喺中上環一帶食晚餐 上環比較少我鍾意嘅餐廳 難得有呢一間新派嘅星加坡菜 仲開到晚上八點 見人都幾多 差唔多有八成坐滿應該 質素唔錯入去試下啦價錢呢喺中上環嚟講算係平 點咗個星加坡喇沙Lee Laksa $82蚊 湯底好正宗 鮮甜小辣 湯底好吸引 啱曬食米粉掛住啲湯 有蝦魚蛋豆卜 全部用料新鮮 滿分 另外加咗個 $20雞油香飯粒粒乾身 有雞油好香 飽肚 得嚟有啲飯落肚好滿足 因為驚熱氣所以叫咗個椰青 好鮮甜新鮮 $42蚊 椰肉可以起埋嚟食 晚餐有加一 不過勝在服務好 食物感覺乾淨 清新而且近地鐵站同朋友放工呢 食個快飯 啱曬

星加坡喇沙

young coconut

星加坡喇沙
young coconut
  • 新加坡喇沙米線
  • 海南雞飯
2023-04-01 94 浏览
這次大家工作後又再來食它的下午茶,這一次我們人比較多,有8個人我們這次一齊分享,比較多東西食,食了喇沙,蝦面,拼盤,米卷,木瓜沙拉,薄餅。我想說一下這個米卷,雖然都是素的,但口感好太多啦,裡面有牛油果,食下去就是有點口感,第二個推介是薄餅,做得可軟綿綿的,點上咖喱很惹味😋😋,拼盤的豬肉和燒蝦和魷魚鬚做很好食,拼盤上的豬肉比較好食,每人都是消費80多,很抵食🩷🩷我們算過來食下午茶比晚餐便宜,你們經過上環都來試試吧

我們算過來食下午茶比晚餐便宜,你們經過上環都來試試吧