2024-08-30 447 浏览
在上水 一個小小的地方本身已是 咖啡荒漠之地在市中心內找一間不是連鎖式的咖啡店都好難結果在OpenRice 找一找找到有呢間咖啡小店 已經很開心以前的上水就係一片水農植都係重要嘅一環咖啡店放滿不同的本地農作物書、圖片令人好relax 大熱天時飲杯 Iced Black Coffee一流的感覺! 仲可以揀Nutty or Fruity 有得揀先係老闆支持用心的小店咖啡係好飲的小店是白色簡約風格偶爾有展覽黎上水 飲咖啡一定要黎呢間試一試
在上水 一個小小的地方
本身已是 咖啡荒漠之地
在市中心內找一間不是連鎖式的咖啡店都好難

結果在OpenRice 找一找
找到有呢間咖啡小店 已經很開心

以前的上水就係一片水
農植都係重要嘅一環
咖啡店放滿不同的本地農作物書、圖片
令人好relax

下午茶
Black   Coffee
  • Iced  Black  Coffee
2024-01-16 992 浏览
上水近火車站其實唔多咖啡小店,得2間,兩間都好細間😂 Let it be 間舖再細啲,一眼望晒,得幾個位~裝修係白色簡約風。嗰日去係星期二,咁啱去到有人走咗先有位🙉#Latte $35咖啡偏苦少少#ThaiLimePassionFruitSoda $40呢杯幾清新,唔甜,天氣再熱啲飲呢杯爽#玄米茶白玉卷蛋 $40我以為玄米茶係啡色😂 點知嚟到係綠色,我同職員確認,話玄米都係綠綠地色~茶味幾濃,中間嘅白玉煙煙韌韌,甜甜的配咖啡幾好🤭
上水近火車站其實唔多咖啡小店,得2間,
嗰日去係星期二,咁啱去到有人走咗先有位🙉

Latte

#Latte $35
咖啡偏苦少少

#ThaiLimePassionFruitSoda $40
呢杯幾清新,唔甜,天氣再熱啲飲呢杯爽

#玄米茶白玉卷蛋 $40

2024-01-09
Latte
2023-11-13 666 浏览
Great vibes and very nice coffee with reasonable price. A good place in sheungshui for us to relax and chill with friends. Nice staff and service as well! -ice black: smooth and taste well -latte: love the texture and foam-dragon fruit roll cake : fresh with coconut
住在這個地方那麼多年,這一年才發現有這個咖啡廳🤩 他不定時會有好看的藝術展覽,還是他們親手策劃的🫢 他們上一個展覽:‘上水的’ 收集了很多在上水住的人的一些他們想分享的照片,然後把這些照片貼在咖啡廳牆上😎 每張照片他們還會叫那些人留言😤 讓我有點懷念以前住在上水了🫶🏻 他們現在有一個‘under the sea’ 的展覽,他們把咖啡廳裝飾的好像在水底的樣子,非常值得來看看喔😳 這次我試:🤎Dark roast oolong tea latte 🤎我非常驚訝,他們的烏龍茶味道非常的濃郁,應該是因為dark roast 的原因吧😤 也不是很甜,只有奶本身的甜味👌🏻 而且他們拉花也太美了吧🫢 還可以叫冰的喔😎🖤Black Sesame Roll 🖤我覺得他有一點太甜,裡面的icing也有一些膩😤 我覺得如果你想吃他們的甜點的話,可以試一下他們的抹茶芝士蛋糕🍰 我看還蠻多人叫的🫢坐在這還蠻舒服的,我一坐就兩個小時,可以去看看街景😎 也可以感受一下藝術的氛圍🤔但是真的有點熱,他們應該沒有冷氣😳

🖤Black Sesame Roll 🖤

2023-07-13 703 浏览
呢間小店已經開左一段時間,簡約嘅灰白設計,今次終於同阿妹行入去幫襯。小店結合左咖啡、甜點、藝術,更有不定期舉行嘅藝術展覽,為上水帶黎左不一樣嘅特色。叫左杯凍嘅deluxe mocha,特濃嘅黑朱古力味,啱曬我呢個朱古力愛好者,同時亦有淡淡嘅咖啡味,容易入口,好好飲。價錢適中,但相對細杯。舖內嘅位置唔多,不過係上水呢個地方有一間咁嘅咖啡小店,已經滿足。

外卖自取
2022-10-15 1580 浏览
鐘意唔鐘意,係一種直覺。一望到呢間cafe,已經感覺好calm。店內佈置簡單,但感覺佢留咗好多空間俾人探索同感受~~同朋友點咗冇喺餐牌上出現的Dirty。因為我哋未食早餐,所以亦點咗XO醬臘腸scone、蘑菇芝士燒牛肉三文治同芝士餅。雖然聽落好heavy,不過因為冇時間壓力,加上享受呢度的氛圍,慢慢食,傾下計,唔經唔覺啲食物好似好易消化咗我鐘意Dirty的其中一個原因係可以睇住上層的咖啡慢慢同下面的凍奶混和,當靜落嚟的時候,單單係觀察呢種流動帶嚟的變化,已經係一種享受。Scone係鹹點,佢的材料比較特別 -- XO醬同臘腸。兩種食材同scone的味道對比太大,呢種fusion雖然創新,但就唔係太啱我,因為配料味道太搶,有啲霸道。蘑菇芝士燒牛肉三文治的麵包好酥香、鬆脆,配料份量足。雖然我冇食燒牛肉,但蘑菇芝士都好夠味,好好食。芝士餅冇相片,唔係唔想影,只係蛋糕太吸引,一嚟到就食咗喇。蛋糕幼滑,唔漏。啱啱上星期先喺Pasticceria Giovanni Pina食咗米蘭芝士餅,雖然兩種芝士餅的風格同製作唔一樣,但單純以味道、口感論,呢間小店的製作係完勝。食完,再外賣2個焙茶紅豆麻糬bag
。店內佈置簡單,但感覺佢留咗好多空間俾人探索同感受~~

芝士餅冇相片,唔係唔想影,只係蛋糕太吸引,一嚟到就食咗喇

食完,再外賣2個焙茶紅豆麻糬bagel。Bagel少貴($50/個),但一個可以當一餐。最外層的麵包味道清淡,唔會太硬或太韌,入面全個紅豆麻糬,麻糬煙韌,裡面的紅豆餡微甜,係一個令人滿足的小食/甜品

多謝cafe為我同朋友帶嚟一個寫意的周末早晨
!今日見有食客帶埋金毛尋回犬入嚟嘆咖啡,當知道cafe係pet friendly後好開心
,我都想搵日帶埋狗狗過嚟開餐呢!
2022-10-15
早餐
2022-09-29 965 浏览
佢地既 Dark Roasted Oolong Latte 好飲!! 佢地有埋Light Roasted Oolong Latte version, 我未試過light version因為鐘意茶味濃d,但Dark version 其實唔算濃覺得岩岩好,有烏龍茶既香味。用既係Meji 既牛奶去沖。佢menu 有個lemon coffee都幾創新但未敢試住🤣🤣。入面無枱但有2張2人椅可以俾你坐一坐飲杯coffee,主要做take out外賣。 Barista 好有禮貌好nice。為一不足是Latte價錢雖然比出面平d但size係較為細杯。
2022-09-21 728 浏览
上水難得會開cafe( ᐪ꒳ᐪ )以前有一間去開但執了之後 就一直搵其他 終於搵到呢間!☕️ Black Coffee $32☕️ Milk Coffee $35🍰 玄米茶白玉卷蛋 $40咖啡好香好飲🤎唔會話太苦 再配返件蛋糕就perfect match( ˃ ᵕ ˂ )卷蛋都好鬆軟 配埋入面嘅cream有淡淡玄米茶香 都唔會太甜 仲有兩粒煙韌麻糬係入面整體係正㗎ෆ  ̫ ෆ店舖以咖啡同輕食類(roll cake, bagel)為主環境係純白風🤍舖頭唔係好大 但好舒適~可以自己靜靜地係到抖吓︎︎⸜( ˶'ᵕ'˶)⸝店內都有展示唔同藝術品文青氣息🆙👅味道:4/5💰性價比:4/5👀回頭率:5/5▫️📍Let It Be (上水)上水符興街1號D號舖
上水難得會開cafe( ᐪ꒳ᐪ )
以前有一間去開但執了之後 就一直搵其他 終於搵到呢間!

☕️ Black Coffee $32
☕️ Milk Coffee $35
🍰 玄米茶白玉卷蛋 $40

咖啡好香好飲🤎
卷蛋都好鬆軟 配埋入面嘅cream
有淡淡玄米茶香 都唔會太甜
仲有兩粒煙韌麻糬係入面
整體係正㗎ෆ  ̫ ෆ

店舖以咖啡同輕食類(roll cake, bagel)為主
環境係純白風🤍
舖頭唔係好大 但好舒適~
可以自己靜靜地係到抖吓︎︎⸜( ˶'ᵕ'˶)⸝
店內都有展示唔同藝術品
文青氣息🆙

👅味道:4/5
💰性價比:4/5
👀回頭率:5/5
▫️
📍Let It Be (上水)
上水符興街1號D號舖
玄米茶白玉卷蛋
玄米茶白玉卷蛋
ʟᴇᴛ ɪᴛ ʙᴇ係一間集結咖啡 甜點 設計 同藝術的複合式場域店內以咖啡 茶品  輕食甜點為主🍰☕️更會不定期與藝術創作者合作舉辦展覽 成為設計及藝術愛好者的制約場所ʟᴇᴛ ɪᴛ ʙᴇ走極簡純白日系風格 主要以白色為主 方便店主理人跟創作者策劃展覽 櫥窗印有展覽嘅資訊 可讓進入店鋪前已略知展覽內容 蛋糕嘅展示櫃不大 但能清楚顯示是日糕點 店內嘅四周放置了植物 讓整個空間除了充滿著文藝氣息 同時間帶點生氣 🌱係一個舒適嘅啜飲空間 💕ʟᴇᴛ ɪᴛ ʙᴇ 2021年開業 冇係特別嘅網上社群推廣 僅憑口耳相傳便一路茁壯到依加🌱ʟᴇᴛ ɪᴛ ʙᴇ唔只係一間咖啡廳 亦係串聯起人與人之間嘅連結點 改寫上水嘅在地樣貌店鋪主要店主一人主理 賣嘅款式唔多 專賣甜點 咖啡飲品及創意嘅小店 ( ´▽`)🍰 ɢᴇɴᴍᴀɪᴄʜᴀ ʀᴏʟʟ ᴄᴀᴋᴇ 玄米茶白玉卷蛋💰40 (ʀᴀᴛɪɴɢ: 7.5/10)內餡鮮奶油順滑 完全唔會過甜+膩 伴隨玄米茶香 帶出苦甜相間層次感奶油間夾住一兩粒軟糯嘅麻糬 令層次感大增(*¯︶¯*)蛋糕體鬆軟但稍微偏乾 但搭配濃厚嘅醬 整體味道是挺好的☕️milk coffee 牛奶咖啡💰35
店內以咖啡 茶品  輕食甜點為主🍰☕️

櫥窗印有展覽嘅資訊 可讓進入店鋪前已略知展覽內容
蛋糕嘅展示櫃不大 但能清楚顯示是日糕點
係一個舒適嘅啜飲空間 💕

奶油間夾住一兩粒軟糯嘅麻糬 令層次感大增(*¯︶¯*)
蛋糕體鬆軟但稍微偏乾 但搭配濃厚嘅醬 整體味道是挺好的

☕️milk coffee 牛奶咖啡💰35 (ʀᴀᴛɪɴɢ: 9/10)
咖啡香氣十足 不苦澀
奶同啡嘅比例平均
味道偏ɴᴜᴛᴛʏ
順口到珈就已飲了一半

店雖然唔大 食物種類唔多
但安靜又舒適
好鐘意依種輕鬆愜意嘅感覺
ʟᴇᴛ ɪᴛ ʙᴇ 係上水舊墟中一間連繫大家 為大家帶點心靈慰藉嘅社區小店💞

✨味道:8.25/10

✨環境:8/10

✨消費:~ 💰70/ʜᴇᴀᴅ
题外话/补充资料: ʟᴇᴛ ɪᴛ ʙᴇ 除了不定期舉辦展覽 亦都非常支持本地藝術家創作 小店邀請位於上水陶瓷工作室 @find.mud 為ʟᴇᴛ ɪᴛ ʙᴇ製作一系列嘅餐具 讓客人五感同時浸淫係藝術中 用手感受陶泥質感及溫度 欣賞手造陶瓷獨一無二嘅美✨
2022-04-27
$75 (早餐)
❀ Let It Be Your Booster $70平日12:30至14:30供應既套餐比較抵食🥰 今次揀咗炭香烏龍拿鐵同錫蘭紅茶奶酪牛角包✨ 拿鐵飲落幾香茶味 而且奶同茶既平衡都唔錯👍🏻🥛 奶酪牛角包食落夠脆身 仲有淡淡既牛油香🧈 都算唔錯🤍Combo of Black/ Milk coffee or tea + Pastries only available on weekdays from 12:30🕧 to 14:30🕝 I chose the Light Roasted Oolong Latte & Tea Cotta Croissant 🙈 Light Roasted Oolong Latte was surprisingly good🤩, loved the right balance between milk and oolong tea☕️ The tea cotta croissant was not bad too😚, smooth cotta inside with little crunch after toasted, rich and buttery🥐
❀ Let It Be Your Booster $70
評分: 8/10🌟
————————————————————————————
Let It Be (上水)
上水符興街1號D號舖

𓍼 #foodietiffhk
𓍼 #foodietiffcafe
𓍼 #foodietiff上水
𓍼 #foodietiff推介

#hongkong #hongkongtravel #hkcafe #hongkongcafe #hkfood #hongkongfood #hkfoodlover #foodaholichk #hkfoodie #cafehopping #letitbe #香港美食 #美食推介 #上水美食 #上水cafe #打卡cafe #打卡餐廳 #打卡好去處 #香港好去處 #다방 #홍콩 #홍콩맛집 #홍콩일상생활
❀ Let It Be Your Booster
❀ Let It Be Your Booster
2022-04-04 467 浏览
其實我都比較少走訪北區。不過今次去北區走走,都發現一間本地氣息濃厚既Cafe Let it be💕店面唔算大,其實堂食就冇咩位既,而且都要企😳但係佢店舖面貼左好多本地Artist既作品,係一種幾創新既Cafe主題🤩~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~✌︎ Light Roasted Oolong Latte $35 (9.5/10) *推薦!估唔到一間小Cafe都可以整到咁香既烏龍🤩雖然我叫左Light,但係我覺得烏龍同奶既比例做得非常好👍🏻事關我嗰日都比較夜去,就黎夜晚,所以唔想飲太多咖啡因,但係都想有dd,所以佢喺比到我理想中既烏龍Latte味道✨✨如果鍾意濃烏龍既人,可以選擇Heavy既,感覺都會好飲💕༄ Let It Be Sweet $38 (7.5/10)反而個人覺得呢個牛角包就唔算好有特色啦,佢寫係有錫蘭紅茶奶酪,我一開頭期待值呢個係高d,但係個人就唔係好食到有紅茶味喔🤭~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~總結,大家都可以嘗試約朋友黎呢種Cafe,個人都幾鍾意呢種理念,有d似藝術館,但係都有d位比你飲嘢~而且客人都比較自在,可以同Barista溝通(依家暫時就唔好啦

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

總結,大家都可以嘗試約朋友黎呢種Cafe,個人都幾鍾意呢種理念,有d似藝術館,但係都有d位比你飲嘢~而且客人都比較自在,可以同Barista溝通(依家暫時就唔好啦!)☕️
2022-02-20 474 浏览
由東區出發去到上水拜年拜完年喺附近行吓好似去咗嗰小旅行咁去到上水唔可以唔試\ @letitbe.sheungshui /Letitbe嘅定位想做到附近街坊的咖啡店(即刻諗起your friendly neighbourhood🕸)咖啡方面都比較平易近人 個個都接受到嘅咖啡✧ 𝙒𝙝𝙞𝙩𝙚 𝘾𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚 $35奶同啡配搭平衡 完全做到街坊都啱飲嘅感覺唔會太深或淺焙 fruity同nutty嘅中間店內亦有輕食提供 聞到都覺得香咁啱仲有上水boys @sheungshuiboys 嘅展覽飲吓啡睇吓展絕對係附近街坊嘅福音不禁會令我想「如果自己屋企附近都有一間呢種咖啡店就好啦」🕸
由東區出發去到上水拜年

店內亦有輕食提供 聞到都覺得香
飲吓啡睇吓展絕對係附近街坊嘅福音
不禁會令我想
「如果自己屋企附近都有一間呢種咖啡店就好啦」🕸
Let It Be 係上水呢個美食沙漠中少見嘅咖啡店。佢除左係一間咖啡店,仲係一個小型展覽館,等大家享受咖啡嘅同時,可以欣賞下藝術品。————————————————🥤Dark Roast Oolong Latte, $35(4/5)Latte 由茶粉製成,味道比一般 tea latte 更有茶嘅香味。口感豐厚細滑,價錢又唔算好貴。唯一美中不足嘅係飲到最後有粉粒。————————————————🛎 如果鐘意我個post,希望你可以follow我個IG @whattoeat.hk。你嘅支持係我寫Post嘅動力💪🏻。🏷️ #whattoeat_上水 #whattoeat_西餐 #whattoeat_咖啡店

————————————————

————————————————
2021-11-28 492 浏览
上水一直同cafe都冇緣,見到新開的let it be 的確有荒漠中的綠洲感覺! 但睇真d, 呢間係咩cafe來的呢?冇檯既? 係咪take away only? 但入面又有少少art space感覺,搞唔清喎。不過唔緊要,試試佢地既咖啡最重要! 要左杯iced black coffee, 正! 豆好香,我唔鐘意太酸或太苦,對我黎講是剛剛好。見到佢地仲有少少cake 賣,但未試,以唔係主要for堂食黎講價錢有d貴。建議可以試下d方便食既常溫蛋糕。我都會繼續支持,因為啡真係好飲,同埋上水真無呀!加油,繼續努力!
Iced  black    Coffee
Iced  black    Coffee
2021-11-13 453 浏览
好難得上水開咗間cafe小店。小店得兩個位,應該主力做take away。裝修特別、簡約、有特色,IGable。食物方面以輕食為主,有bagel, cake, roll cake。今日試咗杯black coffee, barista 沖咖啡認真,味道唔錯,酸苦香都較balance,絕對好飲過連鎖店。自己一個靜靜hea 咗一陣,望住店內display 住唔同嘅問題,聽住音樂,反思下近況。短短20分鐘足夠recharge。希望小店繼續努力,撐下去👍💪

希望小店繼續努力,撐下去👍💪