2020-03-29 455 浏览
I love Lifetastic's cakes but it seems their cafes are always means a purposeful trip there. Recently, they have opened a take away counter in Causeway Bay. I didn't notice it until one day my coworker informed me they were offering a 30% discount to medics. Interested, I took my staff ID and went to treat myself to a slice of cake.I chose their watermelon cake as it's still my favorite of all of them.Taking it home, the watermelon part leaked a bit into the cream. I guess transport does that. B

Taking it home, the watermelon part leaked a bit into the cream. I guess transport does that. But it was simply delicious. It had a perfume-like taste combined with the nuttiness of the pistachio. The watermelon was refreshing and crisp. The cake was moist. The cream was rich. Originally $68, I had a discount so it came out to only $47! Even more of a deal!

Definitely be back and try another cake to take home with me next time.
2020-03-21
5 分钟 (外卖自取)
2020-03-27 659 浏览
靚靚女同事生日,呢個疫情時期不便飯局聚會,就找找公司附近有冇未試過既精緻蛋糕~見到這間的相片都影得多漂亮食評好像也不錯,就鐵定試試~~~~而且佢有細件選擇,一人一件多方便去到諗都唔諗就試佢個招牌先,西瓜士多啤梨~加上上面既食用花瓣,外形已無敵啦亦可揀中或大size, 方便不同人數的配搭~好好啊唔知係咪做緊promo, 個店員冇同我講,只知我係用支付寶比太方便,事後先發現竟然有個85折做左比我都驚喜架買埋$5一支靚蠟燭~非常配襯試後感~最上面既花瓣+士多啤梨食落好香好清新~~到中層有果仁粒粒配真既西瓜,冇錯,小女見識淺,以為只係西瓜味,原來係真西瓜都幾甜同有口感,最下層都係果仁+蛋糕,成個感覺幾清爽下合上眼就有股初春的味道,好相比起LadyM, Tartes&Pop, Passion, 真係各有特色,暫時都會納入喺我試過既最好味蛋糕品牌入面我會再比機會佢試埋其他味架~~~~
食評好像也不錯,就鐵定試試~~~~

而且佢有細件選擇,一人一件多方便
亦可揀中或大size, 方便不同人數的配搭~好好啊

太方便,事後先發現竟然有個85折做左比我
都驚喜架

買埋$5一支靚蠟燭~非常配襯

試後感~最上面既花瓣+士多啤梨食落好香好清新~~
都幾甜同有口感,最下層都係果仁+蛋糕,成個感覺幾清爽下
合上眼就有股初春的味道,好

我會再比機會佢試埋其他味架~~~~
2020-03-25 360 浏览
📍LIFETASTIC Patisserie銅鑼灣記利佐治街11-19號名店坊1樓Kiosk 1B號舖🔖記得預先網上預訂 如果遲都可以打去專門店問下即日有冇 可以免費寫生日牌❗️招牌草莓⻄瓜蛋糕🎂Sweet Couple 2人份💰$258份量都夠3人食之前喺西環分店Cafe食過 仲有其他野食都好味👍🏻銅鑼灣分店專賣蛋糕🎂雖然冇澳洲正品嘅西瓜蛋糕甘好食但外觀係做得幾靚面頭有開心果,玫瑰花瓣同士多啤梨🍓中間夾住玫瑰味同西瓜🍉但西瓜唔夠甜 但好清爽最底係杏仁餅底 杏仁有d搶左西瓜既味
📍LIFETASTIC Patisserie
之前喺西環分店Cafe食過 仲有其他野食都好味👍🏻
銅鑼灣分店專賣蛋糕🎂
雖然冇澳洲正品嘅西瓜蛋糕甘好食但外觀係做得幾靚
2020-01-19 929 浏览
星空花園灑滿晒黑芝麻粉既蛋糕食落滿口黑芝麻粉得黎唔會好乾,黑芝麻味亦十分香濃.每層黑芝麻醬中再夾一層輕盈既黑芝麻cream,入口甜而不漏而且質感香滑.靜岡茶園係好多重口味既焙茶蛋糕,由上層焙茶粉然後到焙茶慕絲,朱古力無麩質蛋糕最後再加上熟透既香蕉一入口充滿好天然既蕉香味.焙茶慕絲亦無令我失望,茶味入口甘香帶點回甘.

靜岡茶園
$58 (宵夜)
靜岡茶園
  • 星空花園
2020-01-06 676 浏览
有facebook出post支持既小店 但係又比人爆料佢處理員工既手法有問題 詳情大家自己衡量下啦🤔·Watermelon Strawberry Cake $258呢一間鋪頭如果你想預先order嘅話係要上網訂既😏佢有個sweet couple portion 係二人份嘅 最啱兩三個friends share 可以影相得黎 個肚唔會咁大負擔🙊😂😂我覺得呢個cake都幾好食嘅 佢中間紅色嗰個係真係一塊西瓜🍉個口感都幾特別 幾清新 面頭仲有啲士多啤梨同埋玫瑰花瓣超香🌹·#rbyeat#rby甜品#rby銅鑼灣 #rby西營盤 #rby尖沙咀 #rby荃灣·📍銅鑼灣記利佐治街11-19號名店坊1樓Kiosk 1B號舖📍西環石塘咀山道31-37號地下B舖📍尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L406號舖📍荃灣柴灣角街84-92號順豐工業中心23樓F室
#rbyeat
#rby甜品
📍西環石塘咀山道31-37號地下B舖
📍尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L406號舖
📍荃灣柴灣角街84-92號順豐工業中心23樓F室
watermelon  strawberry  cake
watermelon  strawberry  cake
2020-01-05 671 浏览
LIFETASTIC Patisserie📍銅鑼灣 Causeway Bay.⭐️ 大部分蛋糕含有鮮果 大大減低罪惡感😜 賣相一件四四方方 適合一大班朋友share/散水餅🥰⭐️ 小編最愛雨後彩虹🌈 有多款水果令蛋糕七彩繽紛😍 忌廉打得幼滑 完全唔覺得膩👍🏼⭐️ 靜崗茶園☕嘅焙茶味非常重 入口時茶味濃 之後帶有略苦嘅回甘 配上熟透香蕉 中和苦味👍🏻⭐️ 漫天花海 及 夏日清晨 都以水果為主角 整體味道清鮮🍎 簡單而美味😋⭐️ 作為芝麻控 唔好錯過星空花園 黑芝麻濃郁 配上芝麻粉提升層次感😚😚.🍓 Assorted Fruits Layer Cake 雨後彩虹 $78(鮮忌廉 草莓 奇異果 芒果 香蕉 糯米餅底).🍌 Shizuoka Hojicha Banana Layer Cake 靜崗茶園 $58(香蕉 靜崗焙茶 糯米餅底).🍋 Dragon Fruit Lemon Layer Cheese Cake 漫天花海 $68(火龍果 糯米餅底 檸檬忌廉芝士 芒果 火龍果 杏仁餅底).🍎 Apple Caramel Layer Cake 夏日清晨 $68(蘋果啫喱 蘋果蓉 焦糖慕絲 生糖煮蘋果 杏仁
LIFETASTIC Patisserie
📍銅鑼灣 Causeway Bay
(鮮忌廉 草莓 奇異果 芒果 香蕉 糯米餅底)
(香蕉 靜崗焙茶 糯米餅底)
(火龍果 糯米餅底 檸檬忌廉芝士 芒果 火龍果 杏仁餅底)
(蘋果啫喱 蘋果蓉 焦糖慕絲 生糖煮蘋果 杏仁糯米餅底)
🖤 Charcoal Black Sesame Layer Cake 星空花園 $58
(黑芝麻 竹炭糯米餅底)
2019-12-28 452 浏览
個蛋糕好好食,同一般嘅蛋糕唔同😍😍😍😍😍不過佢數量有限賣晒就冇,佢仲有唔同嘅size分,可以買來同朋友慶祝佢生日用。👍🏼👍🏼😍🤩個蛋糕識落好清新嘅感覺👍🏼正阿
2019-12-25 379 浏览
訂左蛋糕係銅鑼灣分店攞,去到時蛋糕已放係台面,係室溫,摸落盒已經唔凍,開盒睇蛋糕仲溶溶地。盒入面得塊仔雪種,又係溶溶地。我質疑店員,店員只係話啱啱喺雪櫃拎出嚟,當然冇可能啦因為嗰盒係暖嘅。店員仲話一係我依家幫你雪返,其實已經變壞嘅嘢雪返都係會食壞人。咁樣完全係食物安全嘅問題,你好食到飛天都冇用
2019-11-06 1153 浏览
而家買蛋糕都要好小心選擇,唔可以大路又唔可以揀左唔岩既舖頭。呢間買過覺得超級好味,適蓬家中長輩登陸,買返個同屋企人分享。 佢地既招牌,西瓜🍉蛋糕。我未食過澳洲既所以不能比較。但lifetastic既都好滿意,佢第一層係士多啤梨同jelly,之後一層rose cream再一層有nuts既蛋糕之後西瓜再有cream and cake. 每層都好分明,好fresh。西瓜士多啤梨玫瑰三個香味好夾,而蛋糕仲好有咬口。另一日買左呢個hojicha banana layer cake 茶味好濃而香蕉又竟然係成層既香蕉溶,感覺好特別!以後買生日蛋糕既店舖不二之選!

焙茶香蕉

以後買生日蛋糕既店舖不二之選!
焙茶香蕉
2019-11-03 572 浏览
相信有不少甜品愛好者對澳洲的西瓜草莓蛋糕也不陌生這片蛋糕已靜靜來了香港我亦選了這個蛋糕,作為我的生日蛋糕。西瓜草莓蛋糕是由開心果、玫瑰花瓣、草莓、玫瑰忌廉、原片西瓜和杏仁餅底製作而成。蛋糕由多層餡料鋪制而成,外觀精美,口感層次豐富。加上草莓及西瓜的組合,吃起來清新,甜而不膩。在悶熱的香港,吃這塊蛋糕比單純吃西瓜的清涼快感,多一份層次,多一份美感。愛吃甜點的話,大概可以一個人吃兩件。除了西瓜草莓蛋糕,店內亦有不同口味的水果蛋糕及茶味蛋糕可供選擇。他們港九亦設有分店,門市接受件裝單點蛋糕,要買原個蛋糕,便要三天前在到網上訂購才能買到。
相信有不少甜品愛好者
對澳洲的西瓜草莓蛋糕也不陌生
這片蛋糕已靜靜來了香港

我亦選了這個蛋糕,作為我的生日蛋糕。

西瓜草莓蛋糕
蛋糕由多層餡料鋪制而成,外觀精美,口感層次豐富。

加上草莓及西瓜的組合,吃起來清新,甜而不膩。

愛吃甜點的話,大概可以一個人吃兩件。

2019-07-29
2019-10-11 1052 浏览
傳說中嘅港女蛋糕,今日有港女同事生日,終於可以食到草莓西瓜蛋糕蛋糕一拎出黎真係好靚,蛋糕面鋪滿紅紅的士多啤梨加上玫瑰花瓣乾,未食已經有一陣陣玫瑰花香,令人好期待。食第一啖,就俾佢嘅cream吸引咗,佢嘅cream打得厚身,好滑,好香奶油味,同西瓜非常夾。蛋糕唔係一般嘅海棉蛋糕,我嘅得有d似好鬆嘅麵包,內裏有果仁碎,非常香,加上淡淡嘅玫瑰花香味,整個蛋糕非常完美,由內到外都 💯分。唔怪得咁多好評,我下次生日都會訂。

2019-08-24 1438 浏览
@lifetastic.official ————————————————————————蛋糕:#西瓜蛋糕甜度(5星最甜):⭐️⭐️⭐️⭐️(絕非人造糖個種甜味,係西瓜本身嘅清甜!!)濃度(5星最濃):⭐️⭐️⭐️⭐️(士多啤梨同西瓜都好新鮮,個口好易認得出佢哋)🍴:餐具 ✔️ / 蠟燭 ✔️ / 冰袋 ✖️/ 紙袋✔️🏷:✔️(免費,1日前預訂)💬:好值得表揚,如果老闆你睇到,真係表揚吓你嘅同事。🛒:香港大學/ 尖沙咀/ 荃灣/ 銅鑼灣 #cakeup_尖沙咀站 #cakeup_香港大學站 #cakeup_荃灣站 #cakeup_銅鑼灣站🔘:有1人分量,或者 4/6/8/12/15/20/24嘅Portion選擇💰:$65; $340; $500; $610; $830; $940; $1180; $1380————————————————————————性價比:高如果有跟隨Caketionary嘅Follower,你哋應該會對𠵱個蛋糕有啲印象,我哋「江郎才盡」啦,我哋番食蛋糕呀.....點解呢?errrrrrrrrrr...errrrrrrrrr.. errrrr 因為我鍾意食囉!其實先唔講個蛋糕有咩唔同,
蛋糕:#西瓜蛋糕
🍴:餐具 ✔️ / 蠟燭 ✔️ / 冰袋 ✖️/ 紙袋✔️
🏷:✔️(免費,1日前預訂)
💬:好值得表揚,如果老闆你睇到,真係表揚吓你嘅同事。
————————————————————————
性價比:高

其實先唔講個蛋糕有咩唔同,單講單件價錢,已經由2018年4月時賣緊$58,距離宜家,差不多一年多後,就加價至$65啦。

仲有咩唔同呢?就係佢多咗好多分店,由以前得西營盤有舖,就冇啦!但宜家多咗咁多間,除咗 #西營盤 總店,仲分別係 #尖沙咀 #The One,#荃灣 #順豐工業中心,#銅鑼灣 #名店坊,所以家下攞蛋糕真係方便咗好多!

雖則有兩大不同,但蛋糕方面有冇退步呢?唔洗唸,即刻答,冇呀,仲係好好味!

蛋糕仍然清新無比,食完後個口一啲都唔會覺得漏。蛋糕以士多啤梨,開心果粒粒同玫瑰花乾造面,但味道互相尊重,我不撇下你,你不撇下我咁。

夾心間就繼續有忌廉同厚厚嘅清甜西瓜,忌廉同西瓜一齊食,真係Fresh得好緊要。西瓜好多汁,但又無影響到其他部分,又冇濕立立。

最後就有用杏仁做嘅夾心層同餅底,同第一次嘅介紹一樣,整個蛋糕嘅材料層次同味道都非常分明,好清甜。食完Full Dinner又或者夏日炎炎正好就係食𠵱個蛋糕。口裡說甚麼都不重要,身體最誠實,我哋真係食到要刮碟,好味到要刮碟。你見到開完一間到一間,就知真係佢生意應該唔錯!

講到𠵱到,覺得我收咗錢?我冇!但好嘢就要講,衰,我都會講。真係由訂到食,都搵唔到位話佢唔好。我特別有兩樣嘢想講。第1,啲員工好窩心。由於攞蛋糕個日知道銅鑼灣會有大型活動,佢哋都特別提我,仲問我會唔會揀第二間舖攞,以免攞唔到蛋糕,真係要讚讚。

第2,你哋有冇留意佢哋個蛋糕盒呀?係正正個蛋糕個橫切面嚟㗎,好心思細密呀!

我真係幾鍾意𠵱間舖同蛋糕,Signature 嘅西瓜蛋糕就試得多,下次試試佢其他款(因為佢仲有芒果,火龍果,雜果,蘋果,菠蘿,荔枝等等嘅款),睇下會唔會都係咁出色,加油呀, @lifetastic.official !
————————————————————————
#cake #birthday #蛋糕 #生日 #生日蛋糕 #birthdaycake #hongkong #hkig #香港 #香港限定 #hkbakery #caketionary #caketionaryhongkong #呃like #相機食先 #生果蛋糕 #必食 #必試
2019-07-06 1637 浏览
之前經過The One商場,見到呢間蛋糕店,立刻俾佢啲靚靚蛋糕吸引住!佢啲蛋糕每件都好精緻,個樣好似好high class咁,而且味道好似好特別咁,真係一見難忘!可惜我剛剛食完晚飯好飽,唔可以一試,一直因爲咁而耿耿於懷!剛巧有朋友生日,突然醒起呢間餅店啲蛋糕,就決定訂一個試吓啦!第一次食,當然要試吓佢嘅鎮店之寶啦,西瓜蛋糕!一打開個盒,嘩,個蛋糕真係好靚呀!蛋糕上面佈滿花瓣,中間有一層西瓜肉,好清甜,感覺好Fresh啊!而且個蛋糕唔算太甜,甜度剛剛好,食完都唔覺得太飽!好鍾意呢個蛋糕呀,已經心思思好想再去食啦!

可惜我剛剛食完晚飯好飽,唔可以一試,一直因爲咁而耿耿於懷!

第一次食,當然要試吓佢嘅鎮店之寶啦,西瓜蛋糕!

而且個蛋糕唔算太甜,甜度剛剛好,食完都唔覺得太飽!

好鍾意呢個蛋糕呀,已經心思思好想再去食啦!
2019-06-02 1628 浏览
在銅鑼灣行到差不多想走,實在太多人,正準備坐地鐵走,經過Fashion Walk,好耐無去過,諗住入去係咁易兜個圈。LIFETASTIC 的廚窗是正向對著行人流向,所以一入去商場行幾步就好自然見到,離遠看到感覺頗舒服,所以行埋去睇吓。一見覺得啲蛋糕好靚,每件都一層層,顏色好舒服之外,感覺好矜貴。店中主打重點推介的招牌蛋糕signature cake是草莓西瓜蛋糕 strawberry watermelon cake,好特別,無聽過咁嘅配搭,最重要係好靚,蛋糕頂層一睇好豐富,有好多玫瑰花瓣,又有少少綠色的開心果碎襯托,色彩豐富得來是令人感覺既舒服又開心繽紛,我第一次對住一件蛋糕仔有呢個感覺,通常至少係個好特別或好有心的大蛋糕先令我有呢種一見就喜悅的心情。🥰咁特別嘅喜悅感覺就梗係睇下幾錢先,一件$68,感覺有點貴,同時個蛋糕真係好吸引,睇到都有高貴感覺,諗住都試一次。喜歡店用木叉,我自己不想用太多膠,所以已加分。蛋糕一共6層,所以我好小心想一次過試6層的味道,結果有少少難,咁靚都不太想破壞😅 結果小心翼翼的第一啖,好特別,自己突然食家上身,因為味道又有層次,好清新,甜度恰到好處,有草莓味,

🥰

草莓西瓜蛋糕

喜歡店用木叉,我自己不想用太多膠,所以已加分。蛋糕一共6層,所以我好小心想一次過試6層的味道,結果有少少難,咁靚都不太想破壞😅 結果小心翼翼的第一啖,好特別,自己突然食家上身,因為味道又有層次,好清新,甜度恰到好處,有草莓味,又有西瓜味外,最令我印象深刻是那股淡淡的玫瑰cream,某中高檔西式咖啡餅店都有玫瑰味蛋糕,但這個遠遠抛離對手,玫瑰花瓣量多呢度多好多,擺設圖案更繽紛美麗,味道另一間其實不太有玫瑰味,這間的玫瑰味好特別,好難形容,好像隱隱淡淡得來又一定食得出那陣玫瑰🌹香味,好奇怪,不知如何可做到。

用西瓜都有難度,西瓜多水份,同時蛋糕又有會淋左或過度moist,其他材料包括杏仁等,每啖都有好多味道,配搭和諧,不會互搶。👍💖

雖然$68 ,比一般蛋糕好似貴好多,同時我寧願食一件呢個,好過食10件其他普通西式蛋糕。這蛋糕不單味道好,賣相佳,仲好像有種魅力讓人心情變得由內在喜悅出來。我會再買,好值得,一分錢 一分貨。😋😋💖💖

個商場其實好多人,鄰近的Starbucks 的位俾人坐晒,仲好多都係無幫襯😅 所以搵位有挑戰性。大家可以考慮買回家,又或者努力搵位😅😅
2019-05-01
草莓西瓜蛋糕
行過銅鑼灣fashion walk 見到好靚既櫃面忍不住買了件估唔到😱呢啲蛋糕好睇又好食🤫🥰 真的新鮮無花果特別鮮甜上下層竹炭蛋糕好軟綿 有好多氣孔幕絲好幼滑 而且唔會好甜試完下次可以正正式式訂個生日蛋糕啦!🎂🥳———————————————————————————— #hktravel #hkfoodie #hkfoodieblogger #foodiehk #hongkong #cwb #causewaybay #causewaybayfood #xake #dessert #hkdessert #hkdessertshop #sweet #無花果 #fig #figs #竹碳 #lifetastic

行過銅鑼灣fashion walk 見到好靚既櫃面
忍不住買了件
估唔到😱呢啲蛋糕好睇又好食🤫🥰 真的

新鮮無花果特別鮮甜
上下層竹炭蛋糕好軟綿 有好多氣孔
幕絲好幼滑 而且唔會好甜

試完下次可以正正式式訂個生日蛋糕啦!
🎂🥳