2019-11-21
今日同男友慶祝紀念日, 見到呢間openrice 食評似乎唔錯, 甚至有酒飲, 於是book 左枱夜晚食飯。餐廳位於王子大廈, 原來係商廈, 格調同感覺都值得加分。餐廳走urban style, 座位之間特別闊落, 令每格客人都可以享受自己與友人既私人時間。雖然係西式cafe, 但係酒吧配套一d 都唔馬虎, 有板有眼, 比得上平時去開飲酒既地方。Dinner set 以法國菜同bistro 為主, 其實我有d 驚喜, 因為見到唔同菜式都以出面少見既煮法同配菜調制, 我都係第一次聽到"茴香", 藏紅花醬, 普羅旺斯燉菜 唔好以為餐廳只有紅白酒, 咁就太睇少餐廳, 佢係有自己獨有既調酒, 本身揀左little tipsy 同the sun the trees, 但係負責人話the sun the trees 因為聽日轉餐牌所以未能提供, 問我有咩想飲, 我就唔客氣地問餐牌上面冇snowball 叫唔叫得, 佢一口答應 同時都好欣賞會樂意為我地提供餐牌冇既酒先上杯Little Tipsy我有時唔太中意某d 餐廳rose insense 太重, 變到陣味好假。 但係little tipsy 完
餐廳位於王子大廈, 原來係商廈, 格調同感覺都值得加分。
先上杯Little Tipsy
我有時唔太中意某d 餐廳rose insense 太重, 變到陣味好假。 但係little tipsy 完全冇呢個缺點, 玫瑰味係清香, 微甜, 酒好易入口。
之後就係特別調制既snowball, 我八卦咁問負責人, 平時飲開係白色, 呢杯點解係黃色, 原來傳統snowball 既做法係有加蛋黃, 怪唔得除左平時飲開既乳酸味, 仲飲到另外一種特別既味, 都唔錯! 飲哂
過左一陣小食上先, 炸蕃薯條伴忌廉, 蕃薯條好甜好脆, 原來蕃薯比普通薯仔炸得更好食! 忌廉可以同時中和油膩
之後上左水牛城雞翼, 覺得呢間餐廳係我暫時食水牛城雞翼top1, 好juicy, 肉質好好, 外面個層炸得脆脆, 入面好多汁肉嫩, 水牛城汁辣味甜味亦岩岩好。
沙律菜都值得一提, 我唔中意用果醋伴, 呢間係唯一一間會以橄欖油為沙律菜, 比起果醋更加食到菜既鮮味。
之後就係爐魚配茴香配藏紅花醬, 負責人溫馨提示要試下個湯。
咁我地就分開左鱸魚同個湯咁食, 鱸魚好大件, 肉好厚, 煎得好靚。食落一d 都唔老, 煎得岩岩好, 有啖啖魚味。
湯入面黃色既植物就係茴香, 似根莖類既菜, 湯係非常清甜,原來呢種湯係法國南部好常見 , 有各種菜類煲成既菜湯先有呢種清甜。我地兩個都飲哂d 湯
最後上菜就係煎肉眼扒, 肉嫩冇筋, 師傅手勢亦都好穩定, 火侯岩岩好。 同埋我中意呢間餐廳既厚度, 大塊, 但唔太厚, 因為太厚就會好易老。
我地食飯食得7788, 負責人都好細心問我地岩唔岩食, 我地兩個有讚冇彈之餘, 都同佢地請講打算聖誕會再黎。 言談間都感受餐廳老細同負責人同食材同環境既堅持, 例如情人節個時為左等大家有好d 空間感, 搬剩幾張等每對情侶可以有私人空間。