2016-09-01 620 浏览
間餐廳距離apm唔係好遠,行十分鐘左右。八點半到去到,都幾多人下,適逢星期四,有live band 都幾好聽,係餐廳嘈左少少,兩個人叫左兩個餐同兩個甜品。黑松露磨菇意粉餐,有湯,沙律,飲品同主菜呢個意粉既送唔多,有黑松露,磨菇同洋葱,相中一攤黑色果度就係黑松露,好香,加上個汁撈埋食好正!signature Choco 好濃,好香朱古力味,感覺似用左雙倍既朱古力沖一杯。雞扒奄列飯(芝士汁)個飯超多,如果你食唔到甘多記得嗌少飯。蛋好大塊,濕濕地,好滑。個芝士汁淡左啲,唔太濃芝士味。雞扒煎左,外皮脆脆地。鮮奶綠茶正!好好飲,好濃,甜甜地,有綠茶既香味,一杯唔係好夠喉。個人覺得熱飲應該會好飲過凍飲。提拉米蘇餐加10蚊就得,細細杯,一個人份量,幾啖到,不過個cream 好濃滑,唔算太甜,有冧酒既味道。窩夫可以揀餅、雪糕、醬同生果既味道一份只係48蚊!餅我揀左芝士味,食果陣會有啲咸咸地既芝士味。個餅唔係脆,係軟果種,好有蛋味。一碟有四塊格餅,一定要試,推推推!總括黎講,呢度食物價格大眾化,可算話平,食甘多都唔洗200,選揀亦多,亦好食,經過就去試下啦!
間餐廳距離apm唔係好遠,行十分鐘左右。

八點半到去到,都幾多人下,適逢星期四,有live band
都幾好聽,係餐廳嘈左少少,兩個人叫左兩個餐同兩個甜品
黑松露磨菇意粉餐,有湯,沙律,飲品同主菜

朱古力
雞扒奄列飯(芝士汁)

個飯超多,如果你食唔到甘多記得嗌少飯。

雞扒奄列
鮮奶綠茶

正!
提拉米蘇

提拉米蘇
窩夫

可以揀餅、雪糕、醬同生果既味道

朱古力
  • 黑松露蘑菇意粉
朋友係附近返工,約左夜晚一齊食飯。見係cafe,以為一定係細細間同九曲十三彎先去到。估唔到係地鋪同地方好大,其實呢度似餐廳setting,不過設計都幾stylish!(黎到就知無自相矛盾)第一印像係都幾多人,待應忙得黎都有禮貌!我叫左個set ($68)沙津,餐湯,肉醬意粉配德國腸,飲品呢個價錢係apm既餐廳可能只係買到個意粉,行多五分鐘路有個更豐富既選擇(當然,味道都好重要)沙津係羅馬生菜配粟米,生菜好新鮮,每塊菜葉都脆卜卜,沙津醋份量岩,味道稍為偏甜。餐湯我多數會叫忌廉湯,不過今日得羅宋湯,估唔到有驚喜喎!湯入面既菜唔會淋哂,個湯仲帶有陣開胃既微辣,好正!肉醬意粉份量都幾多,個肉醬夠杰身,有香濃蕃茄味(特別在仲有陣鐵板燒味!)個汁夠撈晒成個意粉!個德國腸煎得香口,唔會乾哂,亦唔會過鹹。成個意粉都洽到好處!餐飲:無得叫coffee既情況下(食評最低有寫原因)最後叫左紅豆冰,市面上既紅豆冰有個問題,就係真係太多冰,連埋入邊有紅豆,飲兩啖就無哂!呢度大大杯,冰既分量同一般飲品差唔多,夠晒凍,夏天飲岩哂!炸魚薯條 $48其實價錢唔貴,不過如果叫“魚柳薯條”,同我期望既會無咁大落差,我真係

第一印像係都幾多人,待應忙得黎都有禮貌!

我叫左個set ($68)

沙津,餐湯,肉醬意粉配德國腸,飲品

炸魚薯條 $48

其實價錢唔貴,不過如果叫“魚柳薯條”,同我期望既會無咁大落差,我真係以為會俾英式炸魚我架,點知係普通魚柳....

味道ok,炸粉厚左少少。

見隔離枱叫既鐵板餐同奄列飯都好吸引,下次會試!

PS:好有趣既地方係,我地想叫special coffee既時候(set餐飲加錢),佢地話個調飲師父無返整唔到,唔通為個quality,有錢都唔賺? 希望下次試到!
2016-08-08
  • 肉醬意粉
2016-08-26 376 浏览
公道說同樣價錢值得更好享受四個人食雜扒 四份的材料都唔同芝士汁係忌廉汁溝埋 有d淡餐廳有請人番黎唱歌,但係好難聽,環境更加嘈仲食左個焗薯皮,味道一般一般。。是日晚餐
公道說同樣價錢值得更好享受

四個人食雜扒 四份的材料都唔同

芝士汁係忌廉汁溝埋 有d淡

餐廳有請人番黎唱歌,但係好難聽,環境更加嘈

仲食左個焗薯皮,味道一般一般。。

是日晚餐
2016-08-18
2016-08-22 10044 浏览
自從POKEMON GO 推出後,幾乎晚晚收工都出去捉野,真係日夜鍛鍊去取勝,星期六,收工後到觀塘訓練,一直行到去近海旁附近,見到一間好新既商場入面有一間零捨多人排隊既餐廳,我同大吃女胖就決定吃呢一間啦,一入到去睇,係超級多人同好熱鬧,但環境又非常文青FEEL,內裡裝飾眼見都非常用心同醒目,而座位亦都非常寬敞,好好座!咁好既餐廳,大家最期待當然會係食物啦,我地睇餐牌都花多眼亂,樣樣都想食,你地黎到一定係會估唔到一間CAFE,D野食款多得黎價錢唔費,我地叫左兩個主食,一份ALL DAY BREAKFAST,一個肉醬意粉,ALL DAY BREAKFAST方面非常豐富,有大大隻牛油焗菇,薯餅等,而肉醬意粉都做得非常好味,醬汁非常入味,有SET跟左沙侓,跟住再黎點左個黑松露薯條,真係幾特別,黑松露醬料味道非常好,薯條都炸得非常脆卜卜,飲品方面係一杯招牌朱古力同一杯熱MOCHA,味道非常夠,小食韓式炸雞好有驚喜,又係甜甜地脆卜卜,非常香口,當然食咁多野價錢都唔會好貴,如果各位好似我地咁又為食又貪心又想食埋個環境?黎LM CAFE 啦

小食韓式炸雞好有驚喜,又係甜甜地脆卜卜,非常香口,

黎LM CAFE 啦
  • 韓式炸雞
  • 肉醬意粉
2016-08-21 387 浏览
觀塘有不少cafe,而LM cafe則在大廈地舖,晚上來的時候附近環境挺寧靜,店內卻挺熱鬧,坐滿客人。食品種類豐富,扒、飯意粉、各種小食、輕食、甜食都有。意粉煮得不錯,不會太淋不會太硬,沒有煮得很油膩,挺多蜆肉的。意粉的份量很足夠。偏味淡一點的意粉。豬扒和雞扒,肉不會韌,加上扒汁,很好入口。煙肉也有足足兩片,可配飯、意粉、薯菜,份量很足。跟餐沙律滿滿的焗芝士焗了的西蘭花較淋身,與芝士一向很配外皮塗滿蜜糖,甜味雞翼很好的小食之選。食物份量真的很足,抵食的cafe

食品種類豐富,扒、飯意粉、各種小食、輕食、甜食都有。
香蒜白酒蜆肉意粉
雜扒
跟餐沙律
芝士焗西蘭花
滿滿的焗芝士
焗了的西蘭花較淋身,與芝士一向很配
蜜糖雞翼
外皮塗滿蜜糖,甜味雞翼
很好的小食之選。

食物份量真的很足,抵食的cafe

• 芝士焗西蘭花
2016-08-19 308 浏览
據聞觀塘區近年開左好多唔同新食店 為食既我當然唔執輸 上網search下有咩好野食 無意中搵到呢間LM cafe諗住下班後既觀塘區唔會太多人 點知7點半去到 餐廳門外已經企左好多人 唔知係咪HAPPY FRIDAY既關係呢好在地方大 唔算等好耐就有位 打開menu 大件事喇 得兩個人但好多樣野都想食 怎麼辦由於小食選擇好多好吸引 所以苦思一輪 決定揀一客all day breakfast做main course 兩個人share食 等可以試多個小食all day breakfast有兩塊大大塊多士 炒蛋 煙肉 煙三文魚 茄汁豆 同最吸引既牛油焗大啡菇 軟綿綿既大啡菇吸晒牛油既香味 好香菇味好juicy呀 跟餐仲有沙律同特飲 (濃朱古力/Green tea latte)小食方面 實在太多選擇 好多野想食揀左黑松露薯條 , 同韓式炸雞薯條好幼身 松露醬好好味韓式炸雞 意想唔到幾好味 炸雞上有蜜蜂同脆脆 味道好夾 蜜糖既甜味亦有效減低平日炸野既油膩感由於食物既份量都唔小 所以食唔落甜品 希望下次可以試下窩夫啦

好在地方大 唔算等好耐就有位

打開menu 大件事喇 得兩個人但好多樣野都想食 怎麼辦

小食方面 實在太多選擇 好多野想食

揀左黑松露薯條 , 同韓式炸雞
薯條好幼身 松露醬好好味

• 韓色炸雞
2016-08-10 419 浏览
今晚放工專登去觀塘搵朋友一齊開餐,決定試吓呢間Cafe嘅食物,叫左一份黑松露意粉、輕型流心多士餐,兩個人食啱啱好,夠曬飽!前菜(粟米沙律)及 羅宋湯粟米同生菜都非常新鮮。而羅宋湯嘅味道就酸酸甜甜,非常開胃。流心多士炒蛋非常滑溜而且熱辣辣,只要用刀輕輕切幾下,芝士汁已經流晒出嚟,不過,芝士味道不算太濃,個人喜歡更濃郁嘅芝士味。至於多士,烘得兩邊金黃香脆,配合芝士流心蛋一齊食,好味道!黑松露意粉意粉軟硬度啱啱好,非常彈牙,配合黑松露醬同雜菇,未食已經聞到好香。由於醬汁好濃郁,令我食完一口會再想食多幾口。龍鳯檸樂 及 鹹檸七雖然一般茶餐廳都有,但晚飯飲呢d飲品真係一流,飲完即刻relax曬!

前菜(粟米沙律)及 羅宋湯

粟米同生菜都非常新鮮。而羅宋湯嘅味道就酸酸甜甜,非常開胃。

流心多士

龍鳯檸樂 及 鹹檸七

2016-08-10
呢間野真係垃圾好難食!我本人食野要求本身吾高 但真係好難食 食到我發脾氣佢有個套餐 餐湯加沙律 揀飯或意粉 80蚊左右個侍應話無曬沙律甘我話有咩代替左個沙律佢話無甘我話無沙律你無野代替 但個價錢依舊80幾 甘都得?佢先敷衍我話比多個餐湯我最嬲既係佢間店所拍野都好難食!無一樣吾難食! 我叫杯抹茶鮮奶 個杯仲有上一手食客既朱古力漬 我真係好吾開胃! 但我體諒佢忙 無投訴 無叫換過杯 照飲! 但食物真係無一樣食得落 無味意粉 帶子仲要係苦! omg 太馬虎了吧! 太失望 兩個人食左170HKD 係永遠都吾會再黎!
呢間野真係垃圾好難食!
我本人食野要求本身吾高 但真係好難食 食到我發脾氣
佢有個套餐 餐湯加沙律 揀飯或意粉 80蚊左右
侍應話無曬沙律
甘我話有咩代替左個沙律

佢話無
甘我話無沙律你無野代替 但個價錢依舊80幾 甘都得?
佢先敷衍我話比多個餐湯我

帶子蒜炒意粉
招牌朱古力
抹茶鮮奶
羅宋湯
流心芝士飯
2016-08-08
2016-08-03 536 浏览
落左8號波,放工前朋友話不如去觀塘食飯,其實大家都唔係果頭返工又唔係住觀塘,加上我本人覺得觀塘有點遠,不過時時見網上面都介紹觀塘遠都試雜扒飯,勁抵,飯又大碟 $6X分左一半朋友才記得影相,呢個已分左一半蛋和魚柳的分糧流心奄列魚柳配咖哩汁不過奄列似炒蛋,味道不錯最後甜品,窩夫好好味每飯都已包$12的熱飲,成餐飯倆個人都不用$200,以今時今日算是大件夾抵食,味道仲不錯
雜扒飯,勁抵,飯又大碟 $6X
分左一半朋友才記得影相,呢個已分左一半蛋和魚柳的分糧
流心奄列魚柳配咖哩汁
不過奄列似炒蛋,味道不錯
最後甜品,窩夫好好味

2016-08-02
2016-07-31 9132 浏览
自從中學畢業後,都沒有再和老師見面了。前幾天難得回校,決定要請老師吃頓飯,地點當然也是由她決定囉最後就來到lm cafe了聽老師說她是這裡的常客地方不算很大,也不是什麼高級的地方,不過裝修上看來花了很大的功夫先來個沙津!菜很新鮮,爽脆帶微甜,沙津細淋上去很香,酸酸甜甜的,很開胃水牛芝士味道偏淡,很香這個味道也是偏淡,抹茶不夠濃,有一點甜味,奶味比較重。芝士汁很濃,飯偏軟,雞肉不油,比較乾,不過有醬汁就解決到這個問題了。雞蛋超滑,很好吃多士烤得剛剛好,很香脆,加上牛油咸咸的很好吃!茄豆酸酸甜甜的,蕃茄味很濃,豆軟軟的很入味很好吃。薯餅偏咸一點,蛋也是很滑很嫩。整體是不錯吃的,就是煙三文魚有點腥而且偏咸。蛋黃走位了沒關係,好吃就好意粉不會太軟,醬汁有點芝士味,很濃,醬汁和蛋黃混合後超好吃,濃濃的芝士味和蛋黃很配。這個超多帶子,而且很大顆!很新鮮,有點甜甜的,有點牛油香,吃起來很幸福呢!蒜頭超香的,雖然是炒意炒但一點都不油,感覺上很健康。

最後就來到lm cafe了
聽老師說她是這裡的常客

水牛芝士蕃茄沙津
水牛芝士味道偏淡,很香
綠茶鮮奶
這個味道也是偏淡,抹茶不夠濃,有一點甜味,奶味比較重。
雞扒奄列芝士汁
傳統英式早餐
蛋黃走位了
沒關係,好吃就好
2016-07-29 423 浏览
兩人 早早地黎食個晚餐,人唔多,即有位,四人台餐牌好多野食,西式港式都有,重點價錢好抵!點左個公司三文治,大大份,抵食,有蕃茄、芝士、餐肉、火腿、蛋、西生菜,足料!三片方包有烘底另一個係奄列魚柳飯配咖哩汁,奄列大大份,味道還好,因為有咖哩汁,唔辣,魚柳外面好似炸得硬左少少,比較脆口,不過裡面魚肉都唔係好乾。飯唔係好夠熱。HappyHour酒精飲品買2送1,我地一人叫左一支Cider,再送多一支可以之後先叫或者帶走。一個蘋果味一個梨味,蘋果味有d怪🤔,都係somesbry好飲d,但咁岩冇。 坐坐下六點,再叫多左個黑松露暑條,個醬好味!暑條如果粗d就更好份量一般,兩個人食還可以差唔多六點個陣就開始多人,4人台有人搭台環境不錯,五顏六色。
兩人 早早地黎食個晚餐,人唔多,即有位,四人台

餐牌好多野食,西式港式都有,重點價錢好抵!
份量一般,兩個人食還可以
差唔多六點個陣就開始多人,4人台有人搭台
環境不錯,五顏六色。
2016-07-20
2016-07-27 374 浏览
今日7點幾去到有位朋友話介紹呢間,因為d 裝修幾有特式, 入到去個裝修都幾靚嫁!我地點左兩個餐都係意粉 同埋肉醬薯條唔錯,個salad同餐湯ok,但我同朋友個意粉都好乾唔夠汁,價錢都可接受。
今日7點幾去到有位
2016-07-26 441 浏览
周五晚上和男朋友去apm看電影,深知星期五晚上的apm,食肆必定都會大排長龍,於是我們離開apm,去到工業區附近覓食,走著走著就見到商場內的LM cAFE。如果再晚一點點也恐怕沒有位了,哪會想到工業區的餐廳在晚上會如此多人呢,還在疑惑為什麼LM CAFE這麼多人,一看MENU就知道了,因為餐廳形式,價錢卻很大眾化。和男友點了下面的食物:跟餐沙律,蔬菜新鮮爽脆,用上醋更為開胃羅宋湯,蔬菜份量多,不辣,好香牛油帶子意粉 意炒炒得尚升乾身,帶牛油香氣,帶子只有輕煎過,個人比較喜歡這種口感,軟而更有鮮味。卡邦尼意粉 賣相吸引,吉開蛋黃一刻更是享受,味道偏淡,但入口CREAMY,意粉韌度剛好。這裏居然有檸檬可樂煲薑,即時點來喝,檸檬好像不用錢一樣,差不多有半顆。最後加點蜜糖雞翼,燒得夠乾身,肉質嫩滑,蜜糖可以再多一點,應該會更好吃。值得一讚是雖然當時餐廳滿坐,但上菜速度很快,埋單2人食了兩個餐+小食更不用200元。

和男友點了下面的食物:

跟餐沙律,蔬菜新鮮爽脆,用上醋更為開胃
羅宋湯,蔬菜份量多,不辣,好香
2016-07-26 6341 浏览
今天新界人出城,要到鴻圖道提取拖拉喼一個,順道約約舊同事小聚一下!自從離職後已闊別觀塘兩年多,今次感覺四週都好像活化了,漸漸由工廠走進商廈區, 附近也多了些走小資風格的餐廳,有別於以往的茶記和頹飯食堂,可見區內飲食質素開始提升。舊同事約我到中海日升中心等候,我在openrice查了一下,這餐廳也挺火熱的,就決定在這裏tea一tea吧~餐廳走的是一種清新文藝風,牆上潔白的磁磚配襯一些rough的飾櫃、吊燈和桌椅,感覺很有活力。這裡的地板和我行李箱的顏色也挺配,都有一種復古的味道。朋友推介這裡的All day breakfast和流心奄列,由於不是太餓,我就點選了一份英式早餐,本想配杯cappuccino優皮一下,但咖啡師傅已下班, 所以改點了一杯3.6牛乳。朋友則點了一份甜品窩夫,這裡窩夫的口味、雪糕、醬料和配件都可以自選的,他選了朱古力+比利時朱古力+榛子朱古力+香蕉,不消一會又說怕肥,要改原味+比利時朱古力+榛子朱古力+士多啤梨…(小姐你真矛盾,點甜品就不要想卡路里啦…)幸好服務員姐姐都很友善,馬上去幫助通知水吧更改!原來我點的是套餐,有餐湯和沙律附送!要讚讚這裡的羅宋湯,雖是餐湯

,可見區內飲食質素開始提升。

活力
這裡的地板和我行李箱的顏色也挺配,都有一種復古的味道。

幸好服務員姐姐都很友善,馬上去幫助通知水吧更改!
原來我點的是套餐,有餐湯和沙律附送!
要讚讚這裡的
羅宋湯
,雖是餐湯,但絕不欺場,甜甜辣辣的,小小一碗已看到有牛肉、洋蔥、番茄、紅蘿蔔和椰菜等材料,用料十足,怪不得如此香濃啦!
嘩~這份all day breakfast份量也絕不欺場啊!

有兩塊多士,一塊薯餅,炒蛋,煎香菇,兩條辣肉腸,煙肉,煙三文魚,車厘茄和茄汁豆,還有少量沙律菜伴碟。
英式早餐
當中最出色的是煎香菇,上面有牛油和香草調味, 香菇煎得熱騰騰,半溶的牛油配著香草吃起來更香更惹味。
美中不足的是茄汁豆有點涼,溫度略嫌不足, 如果能夠再熱一熱才上盤會更加perfect!

另外炒蛋也算嫰滑的,如果能再加一些黑椒調味會更出色。
窩夫
朋友點的窩夫,窩夫是熱的,伴隨著冰冷的忌廉和雪糕進食,口感刺激!

比利時朱古力雪糕也相當香濃,就是士多啤梨比較酸,不過配雪糕來吃倒是可以的,作為甜品來說已經很不錯啦。
2016-07-25
英式早餐
2016-07-21 627 浏览
今次約左中學老師食飯聚一聚為左就番佢就係觀塘度食啦朋友介紹我地黎到呢間lm cafelm cafe唔係好似旺角既係樓上反而呢度有d似普通餐廳呢度座位都好多,不過有好多人lunch time黎呢度食野同埋要等位,所以要食就book位或者早少少黎啦呢杯係招牌朱古力,跟餐係要加10蚊既佢啲粉未完全溶晒,甜味都唔太夠要問佢拎糖漿先得不過朱古力味都夠個人覺得可以再濃一啲,因為有冰會搞到淡左佢叫招牌朱古力,但係未算係好有驚喜既香蒜牛油帶子炒意粉($72)見到係炒意粉都驚可能會好油同埋意粉好硬不過好彩都唔會好硬,同埋唔油可惜係有少少乾左啲落左少少香草係上面,加上有洋蔥可以帶番味道出黎,始終佢係冇醬汁帶子冇煮到全熟,所以唔會好硬,都好有咬口而且帶子都有好多,起碼有6-7粒唔好睇佢隻碟好細咁,其實份量都唔少架卡邦尼亞意粉($68)我覺得呢隻卡邦尼同平時食既唔同,佢係比較濕身既有少少黏既感覺食之前要整爆個蛋黃再撈埋一齊呢個既口感真係好特別不過個人覺得配料比較少同埋食落會覺得有少少"濟"傳統英式早餐($68)我覺得都係普通早餐既味道如果唔係好飽去食既都可以試下食呢個傳統英式早餐其實事前我地就冇刻意去睇下呢度
今次約左中學老師食飯聚一聚
為左就番佢就係觀塘度食啦
朋友介紹我地黎到呢間lm cafe
lm cafe唔係好似旺角既係樓上
反而呢度有d似普通餐廳
呢度座位都好多,不過有好多人lunch time黎呢度食野
同埋要等位,所以要食就book位或者早少少黎啦
招牌朱古力
呢杯係招牌朱古力,跟餐係要加10蚊既
佢啲粉未完全溶晒,甜味都唔太夠
要問佢拎糖漿先得
不過朱古力味都夠
個人覺得可以再濃一啲,因為有冰會搞到淡左
佢叫招牌朱古力,但係未算係好有驚喜既
香蒜牛油帶子炒意粉
香蒜牛油帶子炒意粉($72)
見到係炒意粉都驚可能會好油同埋意粉好硬
不過好彩都唔會好硬,同埋唔油
可惜係有少少乾左啲
帶子冇煮到全熟,所以唔會好硬,都好有咬口
而且帶子都有好多,起碼有6-7粒
唔好睇佢隻碟好細咁,其實份量都唔少架
卡邦尼亞意粉
卡邦尼亞意粉($68)
我覺得呢隻卡邦尼同平時食既唔同,佢係比較濕身既
有少少黏既感覺
食之前要整爆個蛋黃再撈埋一齊
呢個既口感真係好特別
不過個人覺得配料比較少
同埋食落會覺得有少少"濟"
傳統英式早餐
傳統英式早餐($68)
我覺得都係普通早餐既味道
如果唔係好飽去食既都可以試下食呢個傳統英式早餐

其實事前我地就冇刻意去睇下呢度出名既野食係咩,不過坐入去見到大部分人都係食常餐
通粉之類個啲,反而我地係冇叫呢啲,因為太過肚餓哈哈
2016-07-12