2020-11-18 12 浏览
小妹喜愛尋找新樂趣! 早上有點時間四周逛逛,在油麻地白加士街處有間與別不同咖啡店 《Mamaday Studio》門外對聯很有趣 「得過且過麻麻地 ;是旦馬虎求求其 」啊!😍原來是一間自助咖啡店,原來是一間自助咖啡店,提供了咖啡、朱古力、Latte 、特飲及小食如 Homemade cake 🍰 、 Brownie 、 Bagel 等等在櫃檯購買後到樓上用餐~ 在等候期間小妹到處遊覽,沿路上去都有打卡點! 🤩😎😍Green tea cheese cake 綠茶味道濃烈,中間層的奶油也特別滑溜巴西豆咖啡,咖啡輕而帶有小許酸味,而奶味重~ 沿路冇不同主題,趣味性十足! 用餐地方有室內及露台,室內所用家具有品味。 涼快日子更可到露台。 整體來說在Coffee break 的時侯放輕鬆一下挺不錯

Green tea cheese cake
綠茶味道濃烈,中間層的奶油也特別滑溜

巴西豆咖啡,咖啡輕而帶有小許酸味,而奶味重~

沿路冇不同主題,趣味性十足!

整體來說在Coffee break 的時侯放輕鬆一下挺不錯

來自台北的 MAMADAY(嘛嘛地)玩味Café 已經來到香港開業!到銅鑼灣,去到尖沙咀,再去到佐敦開分店!而且港式貼地Style配上有75年歷史的戰前唐樓進行活化,成件事咁「香港」,今日就帶大家睇睇有咩打卡位同好嘢飲!(注意:Mamaday Stduio 只賣咖啡、蛋糕及輕食!)好鐘意呢種港式抵死、港式幽默風格!🇭🇰 Chill歎現場手沖咖啡/期間限定特色蛋糕越南滴漏咖啡配越南煉奶越南咖啡香味較濃,酸味較淡,但混合煉乳帶出的甜膩口感!正!而且用越南滴漏方法去慢煮咖啡法,令咖啡味道更為濃厚。Orea白朱古力鹹蛋黃忌廉蛋糕白朱古力慕絲外表沾上Oreo粉,超似鹹蛋!除咗造型極似外,切開後也有滿滿的流心白朱古力忌廉及鹹蛋黃香,味道鹹鹹甜甜非常特別!岩晒一眾 #鹹蛋黃控!白朱古力抹茶慕絲蛋糕抹茶味不太濃不會苦,所以加了白巧克力做慕絲入口即溶,但個人覺得偏甜少少!拿鐵

好鐘意呢種港式抵死、港式幽默風格!🇭🇰

Chill歎現場手沖咖啡/期間限定特色蛋糕

越南滴漏咖啡配越南煉奶

Orea白朱古力鹹蛋黃忌廉蛋糕

白朱古力抹茶慕絲蛋糕

拿鐵
2020-11-02
今日黎到佐敦一間cafe 門口已經俾佢嘅裝修吸引住 現代感覺非常濃厚 我諗呢度最有特色嘅就係佢嘅裝修 有一枱一凳去到牆壁嘅壁畫 甚至係餐牌同埋餐巾都充滿着香港本土嘅味道 我諗如果香港土生土長嘅人嚟呢度食 應該會好有感受73.5% chocolate $38飲品係由玻璃樽裝住嘅 佢嘅玻璃樽裝飾得非常靚 覺得一定要嗌一個拎返去裝飾都好🥰🥰 飲品非常原汁原味唔會太甜 啱晒注重健康嘅人😜佢哋嘅蛋糕其實成日都會有變化嘅 今次嚟到佢哋既慕絲蛋糕就係orea鹹蛋黃慕絲 食落去好特別 蛋糕外面係 orea碎 中間就係唔會好膩嘅慕絲蛋糕 最入面竟然係鹹!? 一開始覺得好新奇以為味道會好奇怪 點知食落去又幾matchhhh 甜甜地加埋少少鹹 令個味道都幾豐富 🤣 加埋蛋糕size啱啱好 用來做tea就一流啦😙總括嚟講呢間香港地道嘅咖啡店都幾適合同朋友嚟吹水甚至係打卡影相或者係溫習做project 加上係香港人自己創業嘅 非常值得支持嘅本土文化

73.5% chocolate $38

2020-11-15 47 浏览
選址非常方便,佐敦岀口大約三分鐘到。不論門口到樓上或是每一個角落都可以打卡影下相。如果你有留意佢嘅精心佈置,就算望上去每一處都有驚喜連連。門口左手邊有餐牌可以飲品同食甜品🍮雖然款式不多但我相信每款都係有特色而且用心整作。門口亦擺放了是日美味甜品🍮最令我喜愛,係樓梯打卡位。有七彩色而且用手機影都可以有意想不到效果😳😳之後叫咗個士多啤梨玫瑰mosscake 😍 有士多啤梨味仲有玫瑰🌹兩者好岀色😍而且粉粉的顏色都係我最愛顏色。就算呢家都會諗起呢件cake 味道(因為太正了)🤪豆腐咖啡☕️-從來我好討厭咖啡原因不明白人會喜愛這種苦澀。岀嚟做事後,我認為他是寶🤭🤭原因是令人很提神。從此以後我不抗拒咖啡。這杯咖啡特別是冷冷的而且用飲管時有咬口不會太甜對於我係一位生於香港既港女咁中意食野會注重身體!!
選址非常方便,佐敦岀口大約三分鐘到。

這杯咖啡特別是冷冷的而且用飲管時有咬口不會太甜
對於我係一位生於香港既港女咁中意食野會注重身體!!

2020-11-11
午餐
2020-11-15 17 浏览
難得請左日假當然要嚟hea下食下好野啦😋.揀左裝修超靚的mamaday studio😍 入面d裝飾真係好得意😎 佢主要提供d輕食同咖啡☕️ 同朋友仔嚟就啱哂了🥰🥰 我哋叫左杯latte & chocolate 🍫 咖啡香醇入口非常順滑😆大堆朱古力!因為真係好濃可可味,又唔會太甜添💓.食物都有幾款架,我地就叫左個松露蕃茄bagel🥯 包包香軟,松露味十足🥫🥫 另一個係豬肉泡菜批🐽🐽 批都幾鬆化,入面d肉亦調味得幾香口,食哂都真係好飽飽🥰🥰
難得請左日假當然要嚟hea下食下好野啦😋

2K
2020-11-11 52 浏览
-好幾次經過銅鑼灣呢間餐廳 成日都客滿 難得佢喺佐敦開咗間studio 雖然只賣飲品同輕食 地方歡敞 佈置啜核 足夠理由去打卡-🥚🍰#鹹蛋黃芝士蛋糕 ($48)佈置走本土文化 周圍貼上抵死字句同口頭禪 呢款蛋糕走玩嘢風格 雞蛋嘅外型 鹹蛋黄味內餡配淡芝士慕絲 味道唔錯-🍰#士多啤梨慕絲蛋糕 ($48)賣相係淡粉紅色 同心目中嘅士多啤梨🍓色調有段距離 有啲似空氣蛋糕 慕絲應有嘅綿滑同口感不足-🍨☕️#豆腐咖啡 ($46)如果你飲咖啡落勁多奶 呢杯嘢飲一定啱心水 冰咖啡裏面係一球圓轆轆嘅豆腐雪糕 帶清香豆腐味-🥤#凍朱古力 ($38)小小吔支裝上 朱古力🍫甜味還可以 飲得方便又衛生-📍#Mamaday Studio佐敦白加士街105號地舖

🥚🍰#鹹蛋黃芝士蛋糕 ($48)

🍰#士多啤梨慕絲蛋糕 ($48)

🍨☕️#豆腐咖啡 ($46)

🥤#凍朱古力 ($38)

小小吔支裝上 朱古力🍫甜味還可以 飲得方便又衛生
📍#Mamaday Studio
佐敦白加士街105號地舖
  • 鹹蛋黃芝士蛋糕
2020-11-11 29 浏览
呢間係一間好特別嘅咖啡店,如果有睇其他人啲相都會見到佢有兩層,啲裝修仲好特別😁😁今次放咗工之後諗住嚟鬆一鬆,叫完嘢食就可以搵個位自己坐低,嘆番杯咖啡紙杯係豆腐豆腐咖啡,上邊會有一球豆腐雪糕,所以只有凍飲。杯野入面有啲打爛咗嘅豆腐,成杯野唔係好甜,但係感覺好清新。膠杯係是是鬼鬼但但,同樣得凍飲。飲得出有菠蘿味,估計仲有啲茶味同梳打水,個感覺都幾特別!紙碟裝住嘅係是日鹹點,店員話係泡菜豬肉批,唔知點解食落有啲鹹蛋黃味,但唔係好辣,仲幾香,都可以試吓,不過$68有少少貴🤔舖頭買啲嘢食唔算好平,但呢一間咖啡店來講飲品價錢都可以接受。最大嘅特點係可以慢慢坐,仲可以同朋友坐低慢慢傾偈同打下卡,個環境都幾舒服😌

2020-11-11
2020-11-11 19 浏览
人生過得嘛嘛地?Be your own favorite human in your life🌈感覺呢度打卡位多食咗homemade貝果圈 $38感覺普通☺️ 有啲plain 可能其他味會好啲🤣Iced Mocha $46朱古力味唔重愛甜者建議點其他Long Black $32人手冲嘅黑啡算係唔錯
人生過得嘛嘛地?

感覺呢度打卡位多

人手冲嘅黑啡
算係唔錯

1K
2020-11-08 1055 浏览
之前在銅鑼灣的mamaday餐廳已經與朋友多次到訪,尖沙咀開了分店也前來幫襯,食物同環境都非常好。今次在佐敦廟街附近一幢三層唐樓, 開設了一間Mamaday Studio,雖然是一間咖啡店,只賣飲品及榚點,但餐廳裝修得十分有特色,每個位都是打卡好位置。大門、 櫃檯 、沖咖啡位置、 樓梯及座位也佈置得超有格調,每個位都很美,拿起手機拍照都忙過不停。飲品水準也不錯,這杯「豆腐豆腐咖啡」,是用豆腐雪糕及咖啡內放了豆腐花粒粒,豆腐雪糕美味,咖啡香甜一點也不濃,滿口都是豆腐的香味,甜度適中,我個人相當喜歡。另一杯「海鹽焦糖咖啡」,咖啡的甘香,加上海鹽後提升了口感,還有焦糖的甜味,使這杯咖啡有三層次感,一杯有齊甜,甘及鹹味覺享受。甜點方面「 抹茶慕絲蛋糕」, 抹茶微微帶出茶的苦澀味, 蛋榚入口即溶, 抹茶控必定一吃愛上。是日精選咸食「泰式豬肉批」, 批餅非常香脆,豬肉是很有泰國風味的辛辣感,很有驚喜。

• 海鹽焦糖咖啡
  • 豆腐豆腐咖啡
2020-11-08 49 浏览
BI 的媽咪好喜歡食甜品所以今次帶佢去唐樓食cake  飲咖啡一幢三層既唐樓有好多打卡位只係賣咖啡同cakes 無主食賣大家可以食飽飽再過去影相一去到,咖啡師會好貼心咁講解每款產品落單後,佢會即刻整你坐響度等 整完自助形式 自己拎上樓 當日非常熱我同咖啡師講我要73.5%朱古力樽裝飲品另外叫佢推介其他食物飲品比我支朱古力樽裝飲品夠濃 亦都飲到朱古力碎另一杯係凍hand drip 精品咖啡一飲就飲得出高品質Oreo咸蛋黃慕絲蛋糕玩味十足入面係白朱古力 少少咸個配搭好夾BAGEL 係用天然食材最高興就係BI 的媽咪好鐘意呢度話好有童年回憶
BI 的媽咪好喜歡食甜品
所以今次帶佢去唐樓食cake  飲咖啡

一幢三層既唐樓有好多打卡位
只係賣咖啡同cakes
無主食賣
大家可以食飽飽再過去影相
一去到,咖啡師會好貼心咁講解每款產品
落單後,佢會即刻整

BAGEL 係用天然食材

最高興就係BI 的媽咪好鐘意呢度
話好有童年回憶
2020-10-21
尖沙咀同銅鑼灣的mamaday都介紹過期待已久 終於去到佐敦的studio 同樣是精心佈置 但感覺更新鮮 一路上樓梯一路色彩繽紛走到二樓的陽台 藤織椅、仙人掌🌵立即叫我留在室外了.巧遇店舖夜晚搞Halloween party🎃裝飾特別趣怪唔同的是 呢到無軟殼蟹意粉 無pizza主打精品咖啡、cheesecake、bagel.✿《豆腐豆腐咖啡》其實係嫩豆腐加杯single shot打成咖啡底上面再加一大球豆腐雪糕🍨其實咖啡☕️中的豆腐味不太突出反而豆腐雪糕豆香更濃傾住計 一熱一冷 豆腐雪糕慢慢溶掉令咖啡有加cream個效果 滑溜左.✿《73.5%朱古力》玻璃樽朱古力 外形帶點復古風貼紙帶點調皮 如果飲完可以帶返屋企就好了哈哈朱古力味濃厚 質感順滑味道沒有平時維他朱奶咁甜.✿《Dirty》宜家去到邊都中意叫杯dirtyExpresso倒入凍奶入面 唔洗攪勻飲到個shot 又飲到奶嘅分層先正.✿《Best Brownie in Town》正方磚 賣相精緻平實heat一heat朱古力香濃質感結實綿厚 不太濕潤.✿《Cheesecake》簡簡單單既芝士蛋糕好企身 但食落又唔會好硬幾柔滑有陣陣檸檬得

尖沙咀同銅鑼灣的mamaday都介紹過
期待已久 終於去到佐敦的studio
同樣是精心佈置 但感覺更新鮮
一路上樓梯一路色彩繽紛
走到二樓的陽台 藤織椅、仙人掌🌵
立即叫我留在室外了

巧遇店舖夜晚搞Halloween party🎃裝飾特別趣怪
唔同的是 呢到無軟殼蟹意粉 無pizza
主打精品咖啡、cheesecake、bagel

✿《豆腐豆腐咖啡》

中心的 是鹹蛋黃忌廉
好有趣 隱隱約約好似食緊鹹蛋黃
但其實係一個西式甜品

2020-11-07 504 浏览
得知Mamaday開了一家打卡的店舖,一直也想去打卡,這次終於去了打卡📸。藉著剛開門不久的時間去,未有人可以放心地慢慢拍照片😆。💥Mocha HKD$40,這個咖啡的拉花挻特別,咖啡杯一如既往用有趣句字的杯子,用來打卡確實不錯📸。咖啡味道挻香濃的,朱古力味不會太重,沒有蓋過咖啡的味道☕。💥What-So Ever SOE Speical HKD$58,由伯爵茶/菠蘿/Yuzi (Fruity) SOE/梳打水製作而成的咖啡☕。賣相有漸變層效果,咖啡果味較重味道挻濃郁的。第一次飲這個挻特別的咖啡,攪拌過後味道更佳😆。💥期間限定蛋糕 HKD$55,當天的是抹茶芝士蛋糕,面頭的抹茶醬還要是流心的🤤。蛋糕味道不會太甜,口感幼滑,挻喜歡這個味道😋😋。💥是日精選咸食 HKD$68,當天的是龍蝦海鮮咸批,這個味道很香,還有陣Pizza的香味😚。這外表酥脆,裡面有龍蝦和肉醬等等材料,味道不錯口感豐富🤤。在這裡過一個悠閒的下午,一邊嘆咖啡一邊吃甜品很享受,還可以打卡😆📸。這分只供應咖啡和甜品,想吃東西就要去另外兩家分店了。

2020-11-06
$100 (其他)
2020-11-06 58 浏览
Mamaday一向以裝修特別見稱,之前已經試過銅鑼灣同尖沙咀嘅分店,裝修有趣,內容諷刺時弊,而且用色豐富,啱晒打卡。尖沙咀同銅鑼灣嘅分店提供主食同甜品等等,質素都非常唔錯。所以我哋見到佢佐敦開咗新嘅分店,都專程過嚟試吓。不過我哋嚟到先知道,呢一間mamaday主要只係提供飲品同埋輕食,比較似一間coffee shop,不過打卡位依然非常之多,而且仲有一部份Outdoor嘅位置,可以帶埋狗仔嚟都冇問題。Dirty咖啡味道正常,咖啡夠香,奶味亦都濃郁。Iced chocolate朱古力用上膠樽裝住,感覺有懷舊氣息,朱古力味濃郁,而且冇冰塊都一樣咁凍,口感寧舍滑。Oreo 白朱古力鹹蛋黃忌廉蛋糕呢個蛋糕嘅名雖然唔算好特別,但係佢嘅造型真係非常之精緻,表面睇落就好似一隻鹹蛋咁,但係食落去其實係一件蛋糕。白色嘅部份係用上白朱古力去整成嘅蛋糕,而下面就襯托着Oreo粉,而中間黃色嘅部份就用返鹹蛋黃造成嘅忌廉,鹹蛋味非常之突出,口感就好軟滑,鹹鹹甜甜嘅味道非常之特別。陳皮紅豆慕絲蛋糕而令一件蛋糕我哋就叫咗陳皮紅豆慕絲蛋糕,陳皮同紅豆本身就係絕配,煮紅豆沙嘅時候一定唔少得陳皮,原來擺咗落蛋糕都一樣咁夾

Dirty
咖啡味道正常,咖啡夠香,奶味亦都濃郁。

Iced chocolate

Oreo 白朱古力鹹蛋黃忌廉蛋糕

陳皮紅豆慕絲蛋糕
而令一件蛋糕我哋就叫咗陳皮紅豆慕絲蛋糕,陳皮同紅豆本身就係絕配,煮紅豆沙嘅時候一定唔少得陳皮,原來擺咗落蛋糕都一樣咁夾,兩者嘅味道互相輝映,各自都冇搶咗大家嘅焦點,反而令到大家嘅味道都更加提升。
2020-11-06 180 浏览
Mamaday一直都有食開,知道又開分店,當然第一時間捧場。他們貫徹玩味的風格,一對「是但馬虎求求其、得過且過嘛嘛地」已經殺哂!緩緩走入Mamaday 貫徹玩味風格,這裡花了不少心思配襯了色彩繽紛寫意的環境,再走前...更慢慢步入一塗鴉裝飾彩虹🌈走廊,真係未坐低都驚喜爆棚!來到二樓露台,玩味之餘,環境光猛舒適,感覺悠閒自得,真的來到一整天都不會厭!我同朋友都下了各一份蛋糕、一杯咖啡,慢慢享受這美好的時光。鹹蛋黃忌廉蛋糕 / Vietnamese Drip Vietnamese Drip 他們利用了越南咖啡再加入煉奶進行滴漏,待滴漏完成,攪勻便可飲用。那滴漏咖啡有一種濃厚的咖啡味,還有一種甜美的順滑口感,來到真是不可不試。鹹蛋黃忌廉蛋糕看到這忌廉蛋糕看似平平無奇,實質外層佈滿了Oreo碎碎,輕輕切開更有淡滑的忌廉包著咸香十足的鹹蛋黃(真的好像把一隻咸蛋切開般),玩得又食得,仲要係好味道!Latte入口順滑,咖啡味濃郁,真係一大享受。抹茶芝士蛋糕抹茶芝士蛋糕味道香濃,吃後不會覺得太甜或太膩,口感細膩,愛吃抹茶的你一定一試愛上。

我同朋友都下了各一份蛋糕、一杯咖啡,慢慢享受這美好的時光。

鹹蛋黃忌廉蛋糕 / Vietnamese Drip

Vietnamese Drip

鹹蛋黃忌廉蛋糕
,仲要係好味道!

Latte
入口順滑,咖啡味濃郁,真係一大享受。

抹茶芝士蛋糕
2020-11-01 91 浏览
放假日子食特別野。鹹蛋慕絲,名副其實外表是一顆新鮮的鹹蛋,其實是鹹蛋味的慕絲蛋糕🤭切開也有鹹蛋黃、鹹蛋白的樣子,原來是牛奶慕絲和鹹蛋慕絲製成的,淡淡的鹹蛋味和牛奶是意想不到的配搭,原來也很夾。邊吃邊沾上外層的Oreo 碎,也有點像木糠布甸😝BBQ豬肉批未吃已聞到陣陣肉味,酥皮鬆脆又香牛油味,啖啖肉呢杯So Dirty 中文叫「你好污糟」,係店員推介俾我既,我都會檢討下自己😌 Anyway 呢杯咖啡係espresso + 凍奶,口感順滑,最中意表面的一層奶油,又香又creamy 😋德國蜜桃花茶 凍飲都好有茶香,還有粒粒果肉由唐樓活化的mamaday ,Halloween 期間夜晚有鬼屋玩,$270 一位👻

鹹蛋慕絲

BBQ豬肉批未吃已聞到陣陣肉味,酥皮鬆脆又香牛油味,啖啖肉

你好污糟

德國蜜桃花茶 凍飲都好有茶香,還有粒粒果肉
德國蜜桃花茶
你好污糟 、德國蜜桃花茶

2020-10-23
午餐