2010-05-02
食友通知, 愛隊曼聯在香港開了一間餐廳. 心齋飯局之後, 金山晚飯之後. 兩晚既第二場, 都聚了在曼聯酒吧, 支持一下愛隊新設既香港基地.第一天, 由資深曼迷兼食友, 三冠王帶領, 來到樂道的新酒吧. 樓下是shop, 樓上是吧. 一家以英國球隊為主題的餐廳酒吧係香港出現, 對我們一眾球迷來說, 同一眾好奇一族, 是一大樂事.我們兩個坐低, 三冠王即時叫Manager俾個menu我睇. 若不是預先講左俾我聽, 呢個係menu. 差一點以為是餐廳簡介之類的東東. 看真, 有Menu大大隻字. 明眼人, 應該會睇得出既.第一天, 以飲野為主, 三冠王叫了一杯Home & Away, 是一杯mocktail, mocktain, 是一些用果汁溝出來的飲品, 沒有酒精的但賣相似酒. 味道通常都帶甜. 呢個home & Away, 主要成分應該有Grapefruit Juice, 加上其他果汁及Lemonade. 試了一口, 甜甜地, 又苦苦地. 感覺幾好. 我就要了一個Signature的Cocktail, 未說名未之前, 有沒有覺得上一杯野飲個名好足球化. 而Signature既, 名字更加
我就要了一個Signature的Cocktail, 未說名未之前, 有沒有覺得上一杯野飲個名好足球化. 而Signature既, 名字更加是曼聯化. 我杯野叫做Ferdinand, 點Ferdinand法, 就要問問老妯了, 不過, 我沒有問到. 此杯飲品, 有Vodka, White Rum, Brandy, Triple Sec, 總之好多酒溝埋一齊. 飲落, 有少少百味交雜的. 飲雞尾酒就是這樣, 就是喜歡這種百味交雜既味覺感受.
第二天, 自己已經識黎, 是日坐上客有另一位資深曼迷. 我們的長毛大哥, 千里兄. 呢次, 本來都是以飲為主. 不過由於千里兄伉儷未食野既關係. 我們早到的一批便先幫佢叫下食物, 亦變相, 是為我們幾隻化骨龍點下食物....我們一於食多一round, 先叫下一個Pizza, 同一份薯條. 佐酒用.
是晚我飲的cocktail, 名字忘記了, 綠色的cocktail, 多了點薄荷味. 感覺確不同既. 相片, 因為刪減的原因而令到次序錯亂了, 食友的另一杯mocktail, 又是用上了球員的名字. 叫做 van der Sar. 雲達沙有咩好飲, 咪又係一杯有薄荷味, 有菠蘿汁, 有Lemonade的一杯飲品, 朋友就覺得太甜了.
食物, 我自選的有BFCM Pizza同Classic Fries. BFCM Pizza, 全稱叫 Best Football Club in Manchester. 真謙虛, 不認歐洲第一而認曼徹斯特第一. 相信同市都冇乜邊隊球隊敢認第二了. BFCM Pizza, 其實是一個Four Cheese Pizza. 四種芝士, 四種不同的芝士味道混合在一起, 用在Pizza上, 再加以焗熱, 非常之cheesy. 而且不用說. 好食.
薯條, Classic Fries. 是帶有皮的薯條, 不過, 說是英式粗條又未夠粗. 算吧, 不是給你麥當勞式fries就行了. 因為不夠粗, 所以單叫薯條都不敢稱之為chips, 免得俾英國人投訴. 薯條, 炸得不錯, 我選擇了芝士醬, 芝士醬點薯條, 是好食的, 不過食食下, 都係點番茄汁, 似樸似樣D.
因為我們幾個食獸, 食了大半個Pizza. 搞到千里伉儷二人要加點食物. 他們每人一份Champion Burger. 看得見, 厚度十足. 份量十足. 那塊扒足有半磅.......而且是一塊生肉扒, 因為能夠從粗糙的碎肉粒中辨認出來. 千里嫂說味道一般. 但我沒有食, 暫不評價.....
很有興趣係呢度搞個飯局......看看天時地利人和啦. 8月, 如果足球聽話, 應該就選那日子了.