2024-02-20 37 浏览
嗰日去開尖沙咀,醒起附近有間bookmark咗嘅coffee shop,即刻去買外賣返屋企慢慢食❤️.✨Classic Dark Chocolate Cake✨Smoked Chicken Feta Cheese with Cranberry Sauce ✨Iced latte✨Iced pistachio latte.非常推薦開心果咖啡,開心果同咖啡嘅味道好balance🫶🏻🫶🏻🫶🏻朱古力蛋糕味道濃郁,但係唔會覺得太膩👍🏻.📍 Marouf Coffee (尖沙咀)尖沙咀天文臺道8號地下3號舖
✨Classic Dark Chocolate Cake
✨Iced latte
✨Iced pistachio latte
📍 Marouf Coffee (尖沙咀)
尖沙咀天文臺道8號地下3號舖
2024-02-17 123 浏览
都市人生活忙碌,間中想轉換環境透氣,Café 都成為了提升生活質感重要的一環,最近去了天文台道一間充滿高貴時尚格調的咖啡店「Marouf Coffee」,非常適合文青打卡影相,嘆杯飲品,吃點小食休息減下壓。煙三文魚罌粟籽貝果包Bagel是近幾年文青最愛cafe食品之一,Bagel形狀渾圓飽滿,嚼在口中比一般麵包更煙韌富嚼勁,Cream Cheese香濃軟滑,加上生菜,與Bagel堪稱絕配,煙三文魚肉質嫩滑而有彈性。雞肉粗麥粉沙律非洲小米Couscous,是一種由粗粒小麥粉做成的健康穀物,集食用纖維、蛋白質、維他命、碳水化合物、礦物質等營養於一身,沙律大大盒,甚有飽足感,以香辣咖喱粉調味。雞肉煮得入味,辣度溫和,即使是吃不了辣的也會覺得容易入口。Sahlab drink第一次飲這杯有趣的土耳奇飲品,主要成份是蘭莖粉,這是一種由紅門蘭塊莖製成的粉末,以熱水化開至粘稠後,加糖和其他配料調味,飲品口感黏性強,甜甜地,有點似奶昔和糊仔,飲品充滿玉桂的香味和味道,仲飲到有開心果碎,口感豐富特別。Strawberry Macchiato飲了這杯新年限定的咖啡,Macchiato在意大利文中意為「標記
Strawberry Macchiato
飲了這杯新年限定的咖啡,
Macchiato在意大利文中意為「標記」、「點綴」。這應該是一杯Latte Macchiato,咖啡味香濃,面層泡沫鮮奶人口綿滑,加了少少士多啤梨汁,帶有微微酸甜和士多啤梨果香味,飲完少女心大爆發。
2024-02-17
2024-02-15 43 浏览
📍 Marouf Coffee (尖沙咀)尖沙咀天文臺道8號地下3號舖呢間cafe裝修用黑金,感覺好時尚好型格,最正係室外室內外都有位,而且位置都好闊落,可以慢慢嘆下咖啡,享受慢活生活(Cafe有多款輕食,例如三文治、Bagel、沙律、Yogurt、pastry 等甜品,主打中東咖啡,但亦都有好多唔同種類嘅飲品啦,環境好舒適休閒,店鋪細得恰當好處✨✨👉 SPECIALITY ESP ICE SHAKERATO😋😋😋😋.8/5第一次飲呢個係有奶既,搖製過既面頭有一層泡沫,好正,口感滑,好有層次。👉flat white (hot)😋😋😋😋.8/5咖啡味味勁香濃,佢個奶泡仲打到又香又滑冇得彈呀😆😆😆 👉 煙三文魚罌粟籽貝果😋😋😋😋.8/5呢個bagel好有睇頭,店員幫手整熱,烘到脆卜卜,趁熱食好好味😋煙三文魚好大好厚,配埋香濃芝士同cream cheese,呢個配搭無得輸👉印度烤雞香草包😋😋😋😋.8/5呢個香草包🥪好足料,加上燒雞,絕對營養十足✨✨✨🫶🏾,配埋杯咖啡,真係絕配!回頭: Yesyesyes,位置闊落,坐得舒服,主打咖啡及輕食,我仲買多左幾杯take away 俾同事😆😆😆
📍 Marouf Coffee (尖沙咀)
尖沙咀天文臺道8號地下3號舖

😋😋😋😋.8/5

👉flat white (hot)
😋😋😋😋.8/5
咖啡味味勁香濃,佢個奶泡仲打到又香又滑冇得彈呀😆😆😆

👉 煙三文魚罌粟籽貝果

👉印度烤雞香草包

2024-02-12 34 浏览
同朋友經過呢間型格coffee shop買咗幾杯飲品同cake🍰而且呢度仲有我最鍾意而coffee shop又好少會有嘅開心果味😍有latte同沙冰飲品仲有開心果cake😍每樣我都好鍾意❤️飲品飲落唔會過甜仲帶有開心果香氣,🍰口感細膩香滑,甜而不膩仲有杯期間限定嘅飲品「Sahlab」面頭有肉桂粉同開心果碎嘅暖笠笠牛奶飲品,幾好飲!另外朋友都揀咗款黑朱古力cake,朱古力味超級濃郁,而且食落唔會苦,下次經過都會再買😋
同朋友經過呢間型格coffee shop

飲品飲落唔會過甜仲帶有開心果香氣,🍰口感細膩香滑,甜而不膩

外卖自取
2024-02-10 50 浏览
Satisfy the sweet tooth with the red velvet cake. A moist and tender vanilla cake infused with a velvety cream cheese filling.紅絲絨蛋糕,近來最喜歡嘅蛋糕,內餡夾層為奶油乳酪和濕潤蛋糕體,濃郁香醇。熱辣辣嘅白朱古力,一陣奶香味。餐廳環境好舒適,見到唔少人都係嚟飲杯嘢傾吓偈,或者拎住電腦做吓嘢。呢種環境工作,相信效率更加高。

熱辣辣嘅白朱古力,一陣奶香味。

2024-02-07 59 浏览
幾個月前新開無耐嗰陣嚟過一次 覺得環境都唔錯 食物同飲品都幾好味但可惜當時試唔到開心果latte 一直有啲念念不忘😂今日經過再嚟睇睇哈哈 終於有開心果latte喇 即刻試試!熱飲味道好唔錯 有開心果味 而且陣果仁味都幾香飲菇都幾香滑不過就有少少甜唔知會唔會有少甜嘅選擇呢😂 .另外叫咗杯mocha都唔錯同埋佢哋大杯裝嘅份量好多😳可以坐低慢慢飲 慢慢傾計.另外朱古力muffin都唔錯有好多朱古力粒而且好大件夠晒豐富!
幾個月前新開無耐嗰陣嚟過一次
覺得環境都唔錯 食物同飲品都幾好味
但可惜當時試唔到開心果latte 一直有啲念念不忘😂
今日經過再嚟睇睇
哈哈 終於有開心果latte喇 即刻試試!
熱飲味道好唔錯
有好多朱古力粒
而且好大件
夠晒豐富!
2024-02-04 72 浏览
平時香港比較少見咖啡店主打中東咖啡,今次一試餐廳嘅土耳其咖啡,果然特別又香濃☕️!▫️雞肉粗麥粉沙律🥗 $78整體味道清爽,蕃茄味道配以粗麥粉,口感類似意粉,煙韌又有口感,雞胸肉部份亦軟滑入味👍🏻▫️三文魚沙律🥗 $75三文魚新鮮之餘沙律亦清爽,最適合作為輕盈減脂嘅一餐!▫️ 𝐓𝐮𝐫𝐤𝐢𝐬𝐡 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 ☕️ $30在香港難得一見嘅正宗土耳其咖啡,先將咖啡豆磨成細粉,之後高溫烹調,令咖啡味10分突出,必試!💬 尖沙咀區難得一見嘅正宗土耳其咖啡店,環境亦都十分舒適,推薦❤️Normally, it's rare to find Middle Eastern coffee in Hong Kong's coffee shops. Tried Turkish coffee at Marouf Coffee this time, and it's indeed unique and aromatic! 👌▫️ 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐂𝐨𝐮𝐬𝐜𝐨𝐮𝐬 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝 🥗 $78Overall refreshing, with a tomato flavor complemented by coarse wheat,

▫️雞肉粗麥粉沙律🥗 $78

▫️三文魚沙律🥗 $75
三文魚新鮮之餘沙律亦清爽,最適合作為輕盈減脂嘅一餐!

▫️ 𝐓𝐮𝐫𝐤𝐢𝐬𝐡 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 ☕️ $30

Overall refreshing, with a tomato flavor complemented by coarse wheat, resembling pasta in texture. The chicken breast is tender and flavorful. 👍🏻

▫️ 𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝 🥗 $75
Fresh salmon and a light salad make it an ideal choice for a light and healthy meal!

▫️ 𝐓𝐮𝐫𝐤𝐢𝐬𝐡 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 ☕️ $30
A rare find in Hong Kong – authentic Turkish coffee. The coffee beans are finely ground, high-temperature brewed, resulting in a strong coffee flavor. A must-try!

💬 Located in Tsim Sha Tsui, a rare authentic Turkish coffee shop with a comfortable environment. Highly recommended!
✨ For all the coffee lovers out there, Marouf Coffee is an absolute gem that should not be missed.If you're craving a unique and indulgent coffee experience, the 𝓟𝓲𝓼𝓽𝓪𝓬𝓱𝓲𝓸 𝓛𝓪𝓽𝓽𝓮 is an absolute must-try. This rich and creamy concoction combines the velvety smoothness of espresso with the subtle nuttiness of pistachio, creating a harmony of flavors that will leave you craving for more. For a taste of tradition, the 𝓣𝓾𝓻𝓴𝓲𝓼𝓱 𝓒𝓸𝓯𝓯𝓮𝓮 is a true delight. Sip on this aromatic brew, served in a traditiona

For a taste of tradition, the 𝓣𝓾𝓻𝓴𝓲𝓼𝓱 𝓒𝓸𝓯𝓯𝓮𝓮 is a true delight. Sip on this aromatic brew, served in a traditional copper pot, and savor its intense and robust flavors that transport you to the vibrant streets of Istanbul. ☕️🌟

🍰 To complement your coffee, indulge in the 𝓟𝓲𝓼𝓽𝓪𝓬𝓱𝓲𝓸 𝓒𝓱𝓮𝓮𝓼𝓮𝓬𝓪𝓴𝓮, a heavenly dessert that perfectly balances the richness of the cheesecake with the delightful crunch of pistachio.
If you're in the mood for something savory, the 𝓔𝓰𝓰 𝓪𝓷𝓭 𝓗𝓪𝓶 𝓑𝓪𝓰𝓮𝓵 is a scrumptious choice. The soft and chewy bagel is layered with fluffy scrambled eggs and savory ham, creating a satisfying and flavorful breakfast or brunch option. 🥯

✨ Here offers a cozy and welcoming atmosphere, where you can unwind and savor your coffee and treats in a tranquil setting. Whether you're seeking a peaceful moment alone or catching up with friends, this café provides the perfect ambiance to enjoy your favorite beverages and delicious bites. 🌟☕️🍰

𓆝𓆟𓆜𓆞𓆝𓆟𓆜
🍴 Marouf Coffee📍 Shop 3, G/F, 8 Observatory Road, Tsim Sha Tsui
——————————————————
👀 Follow @ahmoon.tt
👍 comment|share |like |save
💬 DM for collaborations

#FoodieParadise #Foodie #HongKongFoodie #HKFoodieFinds #TasteofHongKong #FoodieAdventuresHK #_food #CaféDelights #CoffeeLoversParadise #GourmetTreats #CozyAmbiance
📍「Marouf Coffee」- 尖沙咀今次食食食之旅黎到尖沙咀😌有時返工lunch 比較忙,出唔到去餐廳坐低食,就只好買外賣返office,所以搵咗呢間有得外賣嘅輕食cafe 😙📷餐廳位於尖沙咀天文臺道,裝修以黑金🖤🔱為主調,走時尚型格風,落地大玻璃增加空間感,環境寧靜舒服寬敞,內外都有座位,岩哂me-time/同朋友聚會,嘆下咖啡享受慢活生活🤗Cafe有多款輕食,例如三文治、Bagel 、沙律、Yogurt、pastry 等甜品,主打中東咖啡,但亦都有好多唔同種類嘅飲品啦😇🍴煙三文魚罌粟籽貝果🥯✨推薦指數:8/10Bagel 可唔叫店員幫手reheat ,熱辣辣食係最好味😇罌粟籽bagel 🥯烘熱後外脆內軟熟,整體偏乾,口感帶chewy 但都係偏軟身嘅款,煙三文魚份量都唔少,配埋香濃芝士同cream cheese ,呢個配搭無得輸🤣🍴韓式牛肉泡菜芝麻貝果🥯✨推薦指數:8/10芝麻bagel 🥯烘熱後同外脆內軟熟,仲帶點芝麻獨有嘅香味,食落辣辣哋嘅泡菜好惹味,韓式牛肉係肉碎帶點微辣,配埋有拉絲效果嘅芝士🧀又幾夾,不過韓牛係無咁碎會更好🤣🍴Pistachio Latte✨推薦指數:7
📍「Marouf Coffee」- 尖沙咀

今次食食食之旅黎到尖沙咀😌

🍴煙三文魚罌粟籽貝果🥯

🍴韓式牛肉泡菜芝麻貝果🥯

🍴Pistachio Latte
✨推薦指數:7.5/10
呢排潮流興開心果,而👧🏻都勁中意,見到有開心果味嘅野都要試🤣🤣🤣
好少見到有開心果味嘅咖啡,所以見到即刻嗌😆
咖啡香醇口感細膩,飲落奶味亦都幾出,但開心果味比較淡,但以一杯latte 嚟講係幾好飲😗

🍴Toffee Nut Latte
✨推薦指數:8/10
呢杯同樣都係比較少見嘅拖肥味latte,咖啡香味濃郁,月飲落拖肥味超重,甜甜嘅味道蓋過咖啡嘅苦,中意飲甜啲嘅☕️一定好中意呢杯🤣

🍴 阿拉伯咖啡
✨推薦指數:7/10
第一次試阿拉伯咖啡,聞落有薑味,飲落似菜味,完全唔苦幾特別,新體驗😆

午餐
1K
2024-02-01 51 浏览
👧🏻😋👅🍽✨異國風情咖啡店😙-Marouf Coffee🇭🇰 尖沙咀天文臺道8號地下3號舖 🇭🇰-💁🏻 無論餐點, 服務同裝修都好有特色, 點餐時店員有介紹新品, 為保持客人新鮮感不斷推陳出新☺️💁🏻 坐左兩個鐘已經試左兩款coffee shop請大家試既產品, 分別係好重香料味既Saudi Arabia coffee同超好味既Sahlab drink (肉桂開心果椰子) 😍-🍰 Pistachio & Lotus Cheesecake $48 Pistachio Sauce +$4💯店員介紹下點左既新品, 個cheesecake滑到不得之了, 面要鋪左焦糖醬再加Lotus餅碎, 好香濃但唔太好甜岩岩好💯仲灑埋果心果碎, 再俾人upsell加埋extra開心果醬🤭 襯返我杯Pistachio Latte -🍩 Raspberry Doughnut $23✨送餐前加熱左, 個冬甩好鬆軟, 入面有覆盆子醬酸酸甜甜-☕️Pistachio Latte 16oz $48💯口感順滑奶好香, 果心果同咖啡味亦好平衡, 果仁味攤凍會越來越突出-🥥 Coconut Chocolate Chip Chill
👧🏻😋👅🍽✨
異國風情咖啡店😙
Marouf Coffee
🇭🇰 尖沙咀天文臺道8號地下3號舖 🇭🇰

🍰
Pistachio & Lotus Cheesecake

🍩
Raspberry Doughnut $23
✨送餐前加熱左, 個冬甩好鬆軟, 入面有覆盆子醬酸酸甜甜

☕️
Pistachio Latte 16oz $48
Pistachio  Latte

🥥
Coconut Chocolate Chip Chill 14oz $48 extra whipped cream +$6
✨椰子脆脆, 椰絲同朱古力粒令個沙冰口感好豐富, 冰底都超級香椰子味☺️ whipped cream純粹加黎邪惡一下🤭 好鬼滑好好味
Pistachio & Lotus Cheesecake
Pistachio  Latte
2024-01-29 38 浏览
Marouf呢個brand既咖啡我係supermarket都成日見到有佢地既products賣,但估唔到今日黎到尖沙咀有意外收穫😍因為佢地竟然毫無預兆下係尖沙咀開左門市☕️而店員大部分都係當地人🧑🏻‍🍳更加令我有外國既感覺。🐒香醃雞肉意大利白面包🐒煙三文魚罌粟籽貝果包🐒藍莓乳酪配酥脆穀麥片平時都只係幫襯開香港既大集團,所以bakery既質素都無得作比較,但今日原來有比較下,Marouf Bakery既質素果然唔錯🥯而我今日分別試左Bagel同Focaccia🍞2款都係我預期之外☺️之前試過Cafe既ciabatta除左乾之外仲會𠝹親嘴👄但呢到既麵包焗完反而好軟熟,連bagel都一樣🐓而fillings亦調味得好好👍🏼。🐒冰開心果咖啡🐒西班牙咖啡(16oz)另外呢到既咖啡款式都唔再同其他Cafe一樣,而係都有幾多飲品選擇🥤咖啡方面我地都揀左2款係香港完全無見過既😆Highly recommend大家黎試下

🐒香醃雞肉意大利白面包
🐒煙三文魚罌粟籽貝果包
🐒藍莓乳酪配酥脆穀麥片

而我今日分別試左Bagel同Focaccia🍞

🐒冰開心果咖啡
🐒西班牙咖啡(16oz)

2024-01-29 27 浏览
店名: Marouf Coffee 地址: 尖沙咀天文臺道8號地下3號舖尖沙咀站B2出口,行7分鐘環境: 4.5/5價錢: 4/5味道: 4.5/5今次同朋友嚟到尖沙咀一間coffee shop,分別叫咗兩杯嘢飲同食物😆平日夜晚嚟都好多人,人氣十足🤩第一次見有white mocha,當然要試吓,白朱古力味十分香濃,唔會過甜🥰飲落口味道順滑,咖啡味亦都濃郁,兩者十分之夾,必試‼️出面飲唔到嘅味道😗另外叫左Mango Smoothie ,芒果味🥭出,酸酸甜甜十分清新開胃🤩另外仲叫咗三文魚bagel同開心果芝士蛋糕,bagel有口感🥯三文魚配料,充足夠晒飽肚😗而家好多開心果產品,當然要試吓佢哋嘅開心果芝士蛋糕,果鋪滿表面,食落開心果味濃郁,芝士味亦都唔會俾蓋過,唔會太甜😋
店名: Marouf Coffee

地址: 尖沙咀天文臺道8號地下3號舖
尖沙咀站B2出口,行7分鐘

環境: 4.5/5
價錢: 4/5
味道: 4.5/5

2024-01-28 61 浏览
Marouf Coffee地址: 尖沙咀天文臺道8號地下3號舖=====================形格系coffee shop , 以黑色為主調好cool, 行過想買杯咖啡提神,個紙杯都是果色好cool除了coffee 飲品,有有麵包三文治等輕食供應,要快捷,通常前一日會買定麵包,麵包好處是唔洗煮同加熱,打開包裝袋就食得啦呢度coffee 很特別,男朋友order 了約旦咖啡,是細細一杯像espresso ,加入了香料,喂出了薑的味道,那一口細啜淡淡苦味在口中慢慢散開然後是酸味,迴旋在口腔中提神。我就試了開心果味coffee ,果仁香同咖啡好夾的。salami beef 香草法包,,夾了牛肉片,香草麵包鬆軟。takka chicken salad 落了walnut ,印度底炸雞有香料味,果仁令口感豐富。店內有咖啡粉,喜歡的話可買回家沖。
Marouf Coffee
地址: 尖沙咀天文臺道8號地下3號舖
=====================

店內有咖啡粉,喜歡的話可買回家沖。
2024-01-25 30 浏览
這間咖啡店位於尖沙咀的天文臺道,以型格的黑色為主調,店內設有不少座位,亦有戶外的座位。店內提供咖啡、茶、朱古力、沙冰、果汁及奶昔等數十款選擇,亦有蛋糕等烘焙輕食,主打外賣亦是不錯的選擇。另外,有來自世界各地高品質的咖啡豆,咖啡迷絕不能錯過!開心果咖啡醇香的咖啡豆偏向堅果味,伴隨著絲絲開心果獨特香氣,柔順的酸質以及飽滿的甜感,風味層次更加豐富。椰子朱古力碎片幼滑細膩的沙冰毫無冰塊感,有著濃郁的椰子奶香和朱古力碎碎,再唧上香甜的忌廉和撒上椰子片及朱古力。意大利芝士蛋糕幼滑又綿密的Mascarpone芝士甜味好突出,撒滿特濃朱古力粉,濕潤的蛋糕吸飽咖啡汁。黑朱古力蛋糕鬆軟的朱古力海綿蛋糕及特濃的軟心朱古力層次相間,再撒上朱古力粉,甜而不膩,朱古力味十足!
2024-01-21
外卖自取
午餐
2024-01-24 48 浏览
晚上在附近工作完,留意到這家coffee shop,門面是黑色和金黃色的設計,裡面裝潢貫徹一致,感覺舒適,可以坐一整個下午。⭐️士多啤梨沙冰這款沙冰以士多啤梨為主角,帶來了一股清新的果香。冰沙的質地柔軟,輕盈且容易融化在口中,給人一種涼爽的感覺。士多啤梨的酸甜與冰沙的冰涼完美結合,讓人愛不釋手。⭐️樹莓意式汽水汽水中融合了濃郁的樹莓風味,帶來了一種酸甜的口感。法國Perrier氣泡的細緻度讓飲用更加愉悅,一口口品味著樹莓的香氣。⭐️罌粟子貝果包南瓜蓉椰菜花這款貝果結合了罌粟子、南瓜蓉和椰菜花的口感,營造出一種獨特的風味。貝果的烘得暖暖的,搭配上炸餅,內餡是南瓜蓉和椰菜花,讓人在每一口都能品味到不同的層次和味道。⭐️韓式牛肉芝麻貝果貝果搭配韓式牛肉和芝麻和芝士,牛肉的嫩滑和芝麻的香味相襯,帶來了一種獨特的風味體驗。

⭐️士多啤梨沙冰

⭐️樹莓意式汽水

汽水中融合了濃郁的樹莓風味,帶來了一種酸甜的口感。

⭐️罌粟子貝果包南瓜蓉椰菜花

⭐️韓式牛肉芝麻貝果