2018-10-17 499 浏览
星期六下晝去灣仔揾下午茶, 去到蘭杜街諗緊食生牛河定喇沙好既時候, 見到一間泰式酒吧,由於係late afternoon,入面無乜人客, 望下望下畀佢一張poster 吸引左。Poster 寫住4:30 to 6:30pm $88 free flow of 🍺🍷+ fries + chicken wings 。 睇到之後成個人醒曬, 第一個動作係問侍應星期六有冇呢個offer。侍應答有。我地就無再猶豫, 走咗入去。同一般嘅酒吧差唔多,入面比較暗, 下午茶 時段有好幾位職員都休息緊, 只係有一位服務員工作。 我哋分別叫咗啤酒同house wine, 當然仲有薯條雞翼。 啤酒有好幾款選擇包括泰國嘅Chang and Singa, 薯條同雞翼都係即叫即整, 想讚下啲雞翼真係整得好好食, 同埋都夠大隻。總括嚟講,以呢個價錢有酒同埋小食任食, 真係非常之抵

總括嚟講,以呢個價錢有酒同埋小食任食, 真係非常之抵
2018-10-07 364 浏览
呢間餐廳系灣仔酒吧街入面,非常有feel.我地三個人叫左足足六樣野食,雖然價錢有啲貴,但啲野食真係整得幾惹味。-泰國生蝦刺身🍤($118)肉質爽口,啖啖肉,點醬食一流!/蟹肉咖哩+蒜蓉包🥖($188)極級推薦!呢個配搭真係絕配,咖哩攞來撈飯/點蒜蓉包食都好perfect!/泰國生菜包🥙($116)唔太辣,份量大,可以包勁多次來食😋/芒果糯米飯🍚 ($66)識食嘅人就知道芒果糯米飯趁熱食先好味,佢地係按人頭預份量俾你,可惜芒果唔夠甜/呢間野係食個feel,如果價錢親民啲就perfect池了
呢間餐廳系灣仔酒吧街入面,非常有feel.
我地三個人叫左足足六樣野食,
雖然價錢有啲貴,
但啲野食真係整得幾惹味。
泰國生蝦刺身🍤($118)
肉質爽口,啖啖肉,點醬食一流!
蟹肉咖哩+蒜蓉包🥖($188)
極級推薦!呢個配搭真係絕配,
咖哩攞來撈飯/點蒜蓉包食都好perfect!
泰國生菜包🥙($116)
唔太辣,份量大,可以包勁多次來食😋
芒果糯米飯🍚 ($66)
識食嘅人就知道芒果糯米飯趁熱食先好味,
佢地係按人頭預份量俾你,
可惜芒果唔夠甜
呢間野係食個feel,
如果價錢親民啲就perfect池了
  • 泰式生蝦
  • 芒果糯米飯
  • 正宗泰式生菜包
2018-10-06 175 浏览
本來見佢裝修個feel係相對上有設計小小個種,以為會偏貴喇, 但竟然比想像中平! !食個set lunch都係60幾蚊,係個區黎講實在唔貴!上菜速度都叫快~ 個日食左個 限量發售嘅蟹肉炒飯 (唔太記得個全名) 同想像中有小小出入 因為我冇諗過佢竟然會有串燒同雞翼,係意外收獲!!不過同事就咁岩唔食串燒就嘥左啦 ,如果係餐牌寫下會好啲。同埋野飲佢竟然有得揀洛神花茶,對於我呢啲想扮健康下嘅人實在有驚喜!整體黎講係有下次嘅一間餐廳~
2018-09-29
2018-10-01 309 浏览
介乎灣仔與金鐘之間之泰國菜,在灣仔上班差不多一年了,試過好幾間不同的泰國菜,特別喜歡這家橫街裡的小店,大概是緣份吧!第一次是來Happy hour,點了泰式拼盤,朋友大讚這裡的泰式拼盤裡的泰式春卷,炸得外脆內軟,春卷裡有泰式粉絲,口感豐富,呷一口啤酒,爽也!不消一會什麼都吃光光其後,試過Happy hour,再帶同事來這裡試試午餐,開頭不明白為什麼店內坐滿了人,門外還要排隊,試過後便知了!午餐做得很精美,繼續試泰式拼盤午餐,及青咖哩雞,泰式拼盤果然係這店的signature,有著淡淡的香矛香味,而且不會太油,難得之處!青咖哩味道剛好,伴汁送飯,同事都忍不住讚-飯都要吃多兩啖!又一驚喜是這裡的海南雞整很好滑好入味!整體而言,這家小店是小女子在灣仔揾食中發掘到,好想同人分享,好正啊
不消一會什麼都吃光光

青咖哩味道剛好,伴汁送飯,同事都忍不住讚-飯都要吃多兩啖!
又一驚喜是這裡的海南雞整很好滑好入味!

2018-09-27
午餐
  • 泰式雞翼
  • 沙爹串燒拼盤
2018-09-18 401 浏览
I have been hearing positive feedbacks about this place and my friends suggested we go here for lunch so I finally got the chance to try it! Picked the Hainan chicken rice (as usual) the set comes with a drink and I picked Thai coffee! it was indeed a reasonable price around the wan chai area (that’s why it’s always so crowded during lunch hours). The dish also came with a soup! It was very tasty but on the sweet side. Chicken was very moist and perfect for one. Would definitely come back!
2018-09-14 370 浏览
開心星期五,同老公又外出試不同餐廳了😆今次睇中泰國餐廳🤤有lunch set呀,野飲不用加錢,又不用加1老公叫限量發售餐,以為好特別,個飯好正,點知飯又乾又硬,可能因為我喜歡軟飯,所以不識欣賞,雖然飯份量不多,但蟹肉都足料,另外配上串燒同雞翼,令個飯不會沈悶,以為只得炒飯,點知有美味既配料,正雞翼同串燒都好香美我叫了湯麵試,哇,好大碗,好香,有炸蒜!令碗湯麵好香,好喜歡這個味道,牛頸脊都好好食,
開心星期五,同老公又外出試不同餐廳了😆

今次睇中泰國餐廳🤤

2018-09-14
泰式蟹肉炒飯
特級牛頸脊金邊粉
2018-08-18 506 浏览
去完美食展都九點,仲想食野,係灣仔搵食,咁我地本身想据扒,walk in 冇位,就去搵另一間,行行下見呢間暗暗地,環境幾好,所以就揀左呢間。因為又唔太餓,所以冇叫啲好飽肚嘅野食,叫左個沙律,小食拼盤,同椰青一個兩份飲,飽晒。埋單每人百四蚊。沙律初時見到以為好辣,有啲後悔,但食落又唔錯喎,不太辣,柚子好清甜,冇苦味,加啲腰果,口感不錯,酸酸甜甜,幾醒胃。小食拼盤,兩個人剛好,三個人應該唔夠食春卷係咖哩味嘅,我麻麻地。椰青都算清甜,好冰凍,如果再甜啲當然更好留意返個身刻左餐廳logo🤭

泰式柚子沙律

小食拼盤,兩個人剛好,三個人應該唔夠食
春卷係咖哩味嘅,我麻麻地。
小食拼盆

椰青都算清甜,好冰凍,如果再甜啲當然更好
留意返個身刻左餐廳logo🤭
椰青
泰式柚子沙律
2018-08-11 350 浏览
終於放飯啦~立即衝去平時既飯堂~好彩快人一步,唔係LUNCH時段真係有排等唔誇張,每次LUNCH門口起碼排左十幾廿人嫁~~嘻嘻~一入去,唔使睇餐牌我已經知道自己想食咩了~登登登~泰式蟹肉炒飯$68!好味呢不過多D蟹肉就更好了~雞亦再襯佢既醬汁更惹味啦叫左杯洛神花茶,雖然用茶包,但又幾好飲喎~~同事就叫左青咖哩雞$63,一樣好味道椰香味不錯唷~埋單無加一其實金鐘附近食午飯呢個價錢算係平啦~所以多人排隊係正常既~好啦,食飽又要返工去了
終於放飯啦~

唔誇張,每次LUNCH門口起碼排左十幾廿人嫁~~

嘻嘻~一入去,唔使睇餐牌我已經知道自己想食咩了~
登登登~泰式蟹肉炒飯$68!好味呢
不過多D蟹肉就更好了~
雞亦再襯佢既醬汁更惹味啦

叫左杯洛神花茶,雖然用茶包,但又幾好飲喎~~
同事就叫左青咖哩雞$63,一樣好味道

椰香味不錯唷~

埋單無加一

其實金鐘附近食午飯呢個價錢算係平啦~所以多人排隊係正常既~

好啦,食飽又要返工去了
2018-08-06
  • 泰式蟹肉炒飯
2018-08-11 465 浏览
今日Happy Friday,上Openrice搵間好餐廳,同朋友好好稿賞自己,估唔到搵到呢間隱世餐廳!隱世係因為佢位置真係比較隔涉唔起眼,但空間雖小,裝修搭夠:有空間感、深色設計令人放鬆、播放悠和英文歌(唔新先識聽)份外有格調。前菜叫咗我至愛既生蝦刺身,呢度啲蝦大大隻,新鮮彈牙,唔錯網上見大家都叫三食蟹,但我地只有兩個人怕食唔晒,就叫咗個咖喱炒蟹,咖喱又香又好味,唔辣既咖喱。蟹好新鮮又大隻,啖啖肉,點啲咖喱汁來食簡直人間美味!不過可能佢比較大隻,殻好硬,食既時候就有少少狼狽啦。本身想叫薄撐點咖喱,可惜呢度無,只有蒜蓉包,一份有五件,我地又係怕太多,最後無叫。每道菜都即叫即整,上菜時間啱啱好,差不多食完蟹,就上鹽燒馬友啦!賣相一流,比出面一般泰式餐廳多好多好多鹽,仲有啲伴碟。揭開塊皮,啲熱氣即刻標出嚟,仲傳來一陣陣香味其實已經好夠味,甚至都唔駛點佢個醬同鹽,試過點兩樣,都覺得唔點最好食,好有鮮味我哋一邊食一邊讚不絕口,想叫多個菜,就揀咗生菜包。由於食咖喱蟹都唔辣,就無為意個生菜包可能會辣,上菜我同朋友試過之後,真係辣到不得了食一啖,飲幾啖沙冰都止唔到(平時我地都會食到少少辣)。由於真係

泰式生蝦
前菜叫咗我至愛既生蝦刺身,呢度啲蝦大大隻,新鮮彈牙,唔錯

咖喱炒蟹
鹽燒馬友
揭開塊皮,啲熱氣即刻標出嚟,仲傳來一陣陣香味
食一啖,飲幾啖沙冰都止唔到(平時我地都會食到少少辣)。由於真係太辣,唯有膽粗粗問下可唔可以換個無咁辣既,好慶幸個侍應姐姐好好人,幫我地整過一碟唔辣既!
泰式生菜包
呢份貼心我地真係有感動到
,而且再上菜全新既(完全唔辣),一啲都唔馬虎,好重既咸香味,而且啲肉係好juicy既,唔係好乾既咁,生菜都好靚(有啲餐廳為求低成本會比啲庸庸爛爛既,見到都唔開胃),我地超級滿意!
所以如果唔太食得辣既朋友,記得落單時要叫走/少
辣!
芒果沙冰

我同朋友叫咗芒果同波蘿沙冰,我地好欣賞有好鮮既水果味,而且冰既比例非常好,唔會出面有啲餐廳會比勁多冰,飲到頭痛。

由於位處偏僻,成晚都唔太多人,而且可以坐得好鬆動,叫多杯嘢飲又可以再同朋友閒聊一下。
星期五既晚上因為呢間餐廳好食、服務又好而變得更美好
美中不足係,可能樓底唔高,背景音樂有時頗大,有一段最多既人時間會嘈啲,比較難傾偈,但我同朋友都絕對會再嚟幫襯!
2018-08-10
泰式生蝦
咖喱炒蟹
鹽燒馬友
泰式生菜包
芒果沙冰
2018-06-02 298 浏览
中午飯同同事落咗去灣仔食。 由於蘭杜街係電車路側邊,所以都好方便。見到依間泰國餐廳有人排隊就試一試! 由於中午時間,所以要人齊先可以入座。四個人食,叫咗三個主食同兩個小食。主食有海南雞飯、東蔭功同青咖哩雞飯;小食有豬頸肉同串燒。值得一試嘅係青咖喱雞同埋串燒雞。佢果青咖哩好易入口、好岩我依啲食唔到辣的人。另外,依間野的串燒都唔錯,上碟時仲係熱辣辣、仲真係有泰式風味。不過呢,飯同飲品的份量略嫌太少。如果可以增加份量就一家食得更開心同滿足。

2018-05-25
2018-04-03 321 浏览
Lunch和同事係蘭杜街選擇食邊間,好多間都多人,此時這間店員話幫我地落單,未入去座已落單,有效率👍🏻(店員好似日本明星谷原章介😆)我叫左個6.泰式豬扒酸辣撈麵,左邊d肉 同麵上的炸蒜有驚喜,肉有肉汁味道又好,不硬有少少軟,炸蒜夠多👍🏻豬扒夠脆👍🏻最正係佢個辣汁放係一邊,我怕辣的,可以只沾少少食,但就唔夠汁食個麵,所以麵就普通。如果多點選擇便好了,因為我唔食雞 又怕辣🙈
(店員好似日本明星谷原章介😆)

泰式豬排酸辣撈麵

我叫左個6.泰式豬扒酸辣撈麵,
豬扒夠脆👍🏻

如果多點選擇便好了,因為我唔食雞 又怕辣🙈
泰式豬排酸辣撈麵
2018-04-02 222 浏览
今日lunch同同事揀左蘭杜街既MAZ, 係食泰國野既, 我就揀左泰式酸辣豬扒撈麵$68,同事就揀左泰式辣肉碎煎蛋飯$58,青咖哩雞飯$58同埋冬蔭公炒飯都$68。呢個撈麵好特別呀,用鐵盤上已經夠特別啦,豬扒好大塊炸得剛好,醃料味濃,而且配料好多,撈起上黎條條麵都好有味!遲d我會黎試埋晚飯,想試冬蔭公火鍋🥘,仲有蠔食添!
今日lunch同同事揀左蘭杜街既MAZ, 係食泰國野既,

遲d我會黎試埋晚飯,想試冬蔭公火鍋🥘,仲有蠔食添!
2018-03-20
2018-03-22 263 浏览
同好友想回味泰國日子,係灣仔區食街搵食,萬中選一 選左呢間 ,好彩早一步入黎,遲多步都要等位 選擇唔多 不過真係樣樣都係泰國地道野。 扎肉雞絲金邊粉 湯底正 金邊粉好滑 扎肉好入味 。 有心思之作品 好滑好彈牙既墨魚餅, 唔係雪藏既硬膠膠。 青咖哩 椰子味香 雞好滑 送飯一流 牛肉沙嗲 牛嫰滑 入味 一流 同泰國整既好似 生牛肉湯粉 都係果句 湯底超入味。 泰菜整得咁正宗 好值得一讚 同睇得出店舖好花心思去凝造泰國味道,難怪吸引到咁多人黎食, 有心就有機會 。

選擇唔多 不過真係樣樣都係泰國地道野。

扎肉雞絲金邊粉 湯底正 金邊粉好滑 扎肉好入味 。
墨魚餅

有心思之作品 好滑好彈牙既墨魚餅, 唔係雪藏既硬膠膠。

青咖哩 椰子味香 雞好滑 送飯一流

牛肉沙嗲 牛嫰滑 入味 一流 同泰國整既好似

生牛肉湯粉 都係果句 湯底超入味。

墨魚餅
2018-03-07 236 浏览
一個人食的好處當然就是易揾位,12:30pm 到都唔洗等就可以坐低。佢地有兩種lunchset, -種$58,-種$68。都包括飲料,如洛神花茶,柚子茶。我因為不想吃鷄和牛,就選了泰式辣肉煎蛋飯,哈哈,但我又有d 怕太辣,想叫佢地少辣,佢地就話午飯所有野set 好曬。係嘅,多數餐廳都係咁。幸好,食落都ok! 其實肉和飯份量太多,吃不完呢,浪費了一點!很香但油份多了點,減肥人士注意。食到差唔多,旁邊張二人枱,就開始被催促埋單。尼頭吃午飯眞係趕頭趕命!

2018-03-06
2018-03-07 255 浏览
經過朋友介紹,知道左位於灣仔同金鐘交界嘅喱間泰國餐廳。一入去就覺得呢間餐廳嘅裝潢好靚,有feel,本身以為係高級餐廳,但睇Menu又唔算太貴。我地5個人點左牛肉冬陰公火鍋,菠蘿炒飯,泰式金邊粉,生菜包肉,串燒小食拼盤。每樣餸菜都非常惹味,其中我最欣賞嘅係牛肉冬陰公火鍋,冬陰公又唔算好辣反而好creamy, 配合埋上等牛肉,簡直令人食完又想食,強推介要點喱個火鍋。另外,呢度嘅服務一流,老闆見我哋生日,仲送咗幾杯嘢飲甜品,真心好鍾意呢間餐廳,以後要介紹多啲朋友嚟食。最後埋單每人$150左右,非常抵食!
生菜包肉
金邊粉